Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Kable do kosza?

Bez kabli. Koniec z bałaganem. Tylko Intel® Wireless Display (Intel® WiDi). Bezproblemowe przesyłanie filmów z urządzenia Ultrabook™ lub urządzenia „2 w 1” do telewizora HD, granie w gry komputerowe na zestawie kina domowego lub wyświetlanie prezentacji biznesowych z tabletu na wielkim ekranie w sali konferencyjnej.

Brzmi nieźle, prawda? Gdyby w życiu wszystko było tak łatwe jak na papierze, byłby to cudowny świat. Co to dokładnie jest Intel® WiDi i jak działa bardzo dobrze od strony teoretycznej opisał juliuszk na swoim blogu, więc nie widzę sensu powtarzania tego. Zajmę się natomiast stroną praktyczną zagadnienia.

Pierwsze co powinniśmy zrobić chcąc skorzystać z tej technologii, to sprawdzenie czy nasz sprzęt oraz oprogramowanie spełnia wymagania. Bardzo pomocny w tym jest niewielki program udostępniony przez firmę Intel - WiDi Update Tool. Po odpaleniu naszym oczom ukazuje się coś takiego:

Jak widać w moim wypadku zalecane jest zaktualizowanie sterowników do karty graficznej oraz oprogramowania Intel PROSet. Sterowniki do karty graficznej musiałem zaktualizować ręcznie (swoją drogą - spróbujcie znaleźć na stronie Toshiby sterowniki do testowanego przeze mnie notebooka), natomiast oprogramowanie do karty sieciowej zostało zaktualizowane automatycznie.
Szybki restart (no, może nie taki szybki dla kogoś kto do dysku SSD się przyzwyczaił) i idziemy do kolejnego kroku. W TV aktywujemy połączenie WiDi
a na komputerze włączamy wyszukiwanie urządzeń zgodnych z tą technologią.
Jak widać TV został wykryty bez problemu. Po kliknięciu w wykryty odbiornik następuje parowanie urządzeń:
Wystarczy tylko przepisać PIN.
Do tej pory wszystko idzie jak po maśle. Nasz sprzęt widzi się bez problemu:
Teraz pozostaje już tylko poczekać na połączenie i możemy cieszyć się podłączonym TV w roli drugiego monitora. Za chwilę będziemy mogli oglądać filmy, grać w nasze ulubione gry, surfować po necie, a wszystko to na dużym ekranie naszego telewizora. Niestety, life is brutal.
Coś poszło nie tak, tylko co?

Pierwszy raz ten ekran zobaczyłem w sobotę koło południa. Od tamtej pory próbowałem chyba wszystkiego co przyszło mi do głowy. Usuwanie sterowników, instalowanie ich od nowa, w różnych wersjach. Aktualizacja oprogramowania telewizora, resetowanie go do ustawień fabrycznych, szukanie informacji w Internecie. Tutaj dowiedziałem się że nie tylko ja mam taki problem. Porady jakie znalazłem to niestety wszystko to czego już próbowałem. Jednym się udawało, innym, tak jak mi – nie.

W niedzielę wieczorem skapitulowałem i przeprosiłem się z moim kabelkiem HDMI. Co dziwne, juliuszk twierdzi że przed wysyłką do mnie sprawdzali sprzęt pod tym kątem i wszystko działało. Co się stało że teraz nie działa – pewnie nigdy się nie dowiem. 

sprzęt

Komentarze

0 nowych
Wokuo   7 #1 20.01.2014 09:40

Może to wina routera WiFi. Spróbuj wyłączyć DHCP i przydziel na stałe wewnętrzne adresy IP do adresów MAC obu urządzeń.
Porada trochę w ciemno, niestety nie posiadam telewizora posiadającego WiDi.

Areh   16 #2 20.01.2014 09:49

A to przypadkiem nie jest tak, że WiDi działa na zasadzie nadajnik - odbiornik, pomijając router? Bo laptop bez problemu łączy się z siecią przez router, TV tak samo. Problemy występują tylko przy próbie połączenia ich ze sobą.

Wokuo   7 #3 20.01.2014 10:49

Nie mam 100% pewności, ale wydaje mi się, że komunikacja przechodzi przez router.

xomo_pl   20 #4 20.01.2014 10:58

WiDi, podobnie jak i miracast dziala bezpośrednio między urządzeniami za pomocą standardu WiFi direct

Over   9 #5 20.01.2014 12:18

Tytuł zabrzmiał tak jakbyś wszystkie kable wyrzucił i miał podłączony bezprzewodowo prąd do TV:)

4lpha   9 #6 20.01.2014 15:33

@Areh
Ot, technika :)

drobok   13 #7 20.01.2014 15:40

Ja bym spróbował odłączyć urządzenia od routera i wtedy sparować :)

Areh   16 #8 20.01.2014 15:42

@drobok - tego też próbowałem. Nawet nie wiesz ile kombinacji przetestowałem.

video   9 #9 20.01.2014 17:16

Może sprawdź dostępność aktualizacji. To powinno działać.

video   9 #10 20.01.2014 17:18

Jeszcze mi tak na myśl przyszły blokady regionalne. Przeleć ustawienia w TV i jeśli jest to wyłącz tryb demonstracyjny, różnie go nazywają np sklep.

Areh   16 #11 20.01.2014 17:42

@video - co do aktualizacji - chyba nie przeczytałeś całego wpisu.
Tryb sklepowy wyłączony.

Semtex   17 #12 20.01.2014 18:17

A nie ma tu jakiś powiązań z grupą domową albo coś w tym stylu? Wczoraj z Arehem też trochę myślałem nad tym ale słabo poszło, czego efektem jest ten wpis :P

Semtex   17 #13 20.01.2014 18:20

Albo Windows filtr smartscreen coś miesza, wyłączyłbym go na czas testów, kiedyś konfigurowałem Win 8 i dopiero po wyłączeniu tego filtra mogłem dalej działać...

BRak edyty na blogu to zło....

juliuszk   5 #14 20.01.2014 18:28

Szczerze mówiąc nie mam za wiele pomysłów co tu zrobić. Tak jak pisałem, wszystko przed wysyłką działało pięknie, tak więc jak to sie mówi musi działać, kwestia konfiguracji :) Komunikacja na linii komputer- TV jest bezpośrednia, ale może się zdarzyć, że okoliczne sieci będa powodowały ewentualne problemy. Dlatego proponowałem próbę zmiany aktualnego kanału pracy sieci WiFi. Możesz też spróbować połączyć się z TV z poziomu prawego menu Win 8.1 czyli Urządzenia/Drugi ekran, itd.

ximian   1 #15 20.01.2014 21:10

Dlatego wolę kable - co prawda plączą się i nie wyglądają najładniej, ale działają w porównaniu do produktów Intela i innych wiodących marek

video   9 #16 20.01.2014 23:08

A może to po prostu wifi w lapko? Pod W8 czasem dzieją się duda. Może postaw 7?

video   9 #17 20.01.2014 23:09

duda-cuda :) Miewam i nie tylko ja problemy na W8 przy przełączaniu do innych sieci.

klisza   7 #18 21.01.2014 10:33

Może za dużo sieci nadaje na tym samym kanale? No ale skoro to omija router, to chyba nie powinno mieć to wpływu.

Areh   16 #19 21.01.2014 10:55

Wczoraj nie miałem czasu się tym zająć, może dzisiaj wieczorem uda się. Spróbuję na wszelki wypadek wyłączyć router i pokombinować, ale powiedzcie sami - jaki miałoby to sens w normalnych warunkach, nie testowych? A co w takiej sytuacji ma zrobić ZU, który liczy na to że podłączy, zastosuje się do instrukcji i liczy na to że będzie działać? Z punktu widzenia takiego usera już w tym momencie test z WiDi w moim przypadku uznaję za "niezaliczony".

video   9 #20 21.01.2014 11:42

A to nie Ty nie miałeś hasła i przywróciłeś 8, z stanu w którym komuś działało połączenie?
Postaw świeży OS, nie z recovery. Windows to Windows. najskuteczniejszą jego naprawą jest format C i to nigdy się nie zmieni. W najnowszym doszła dodatkowa możliwość To Go.

Areh   16 #21 21.01.2014 13:07

@video - przywróciłem do stanu fabrycznego, czyli takiego w jakim miałby go user po zakupie. Świeżego systemu nie postawię - po pierwsze - to nie mój sprzęt i nie będę w to ingerował, po drugie, staram się wczuć tutaj w sytuację ZU. Taki user raczej nie będzie instalował czystego systemu. Poza tym, udało się komuś na stronie Toshiby znaleźć sterowniki do tego modelu?

Tedeus41   5 #22 21.01.2014 23:36

A przy pierwszym parowaniu miałeś podpięty kabel hdmi do obu urządzeń?? czasem dobrze aby tak było

command-dos   17 #23 22.01.2014 10:59

Widzę, że są problemy z obsługą na windzie, dlatego boję się zapytać jak to będzie wyglądać na linuksach ;)

arlid   14 #24 22.01.2014 19:52

A tak czekałem na info o pozytywnym połączeniu. Swoją droga czy za każdym razem musimy klepać kod zabezpieczający, czy jest coś na wzór urządzenia "bezpiecznego"?

Areh   16 #25 22.01.2014 21:26

@arlid - tylko podczas pierwszego połączenia. Nie mówię że nie będę jeszcze próbował, ale mam dość zawalony tydzień i raczej do weekendu ciężko będzie mi coś ruszyć.

arlid   14 #26 23.01.2014 17:56

@Areh
To dobrze, ze nie trzeba tego wpisywać za każdym razem - byłoby to trochę irytujące.

marson1   12 #27 25.01.2014 13:05

@Areh
Spróbuj może zaktualizować firmware TV?
P.S ten TV ma wbudowany adapter WI-DI czy był wbudowany
P.S 2 z ciekawości w laptopie był w Windows 8 czy już 8.1?

Areh   16 #28 25.01.2014 16:44

@marson1:
1. Przedostatni akapit mojego wpisu.
2. Tak ,ten TV ma wbudowany adapter WiDi i był on wbudowany :P
3. 8.1, zaktualizowany.

GBM MODERATOR BLOGA  19 #29 25.01.2014 16:54

A czy telewizor ma opcje, umożliwiające manipulację opcją WPS?

Bo widzę, że dzięki tej funkcji przesyłany jest PIN, a może jest ona wyłączona w telewizorze? Z drugiej strony, ciężko gdybać bo nie ma się tego przed rękoma :P

Pobaw się i daj znać - na Jabberze jak bedę to może Cię pomęczę jak będę miał chwilę bo też mam zarób :)

PS. To Intela wina :P

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #30 25.01.2014 19:03

U mnie działa WiDi :)

ajp.c0.pl   5 #31 27.01.2014 00:47

Jak już Ci się uda to sprawdzisz czy da się grać (chodzi o opóźnienia):D

ajp.c0.pl   5 #32 27.01.2014 00:55
ajp.c0.pl   5 #33 27.01.2014 01:00

Przepraszam że trzy komentarze pod sobą. Najnowsze sterowniki są łatwo dostępne na stronie nvidii. Tu są najnowsze 332.21 z 7/1/2014http://www.nvidia.pl/content/DriverDownload-March2009/confirmation.php?url=/Wind...

To że producent laptopa nie ma na swojej stronie najnowszych sterowników to przecież nic nowego:D

Areh   16 #34 27.01.2014 15:21

Wszystkie (absolutnie wszystkie) sterowniki w możliwie najnowszych wersjach, oprogramowanie także, Windows ze wszystkimi poprawkami. Niestety, mam za mało czas, a do oddania sprzętu zostało już bardzo mało czasu, więc raczej to WiDi muszę odpuścić.

19arek93   1 #35 27.01.2014 15:46

Hej, co to za Toshiba? Przypadkiem nie 46' 938? Mam ten sam problem. Ultrabook Samsung 530u4c, najnowsze sterowniki, dokładnie te same objawy. Po mieszaniu sterownikami zazwyczaj udaje się połączyć. Szkoda tylko że jeden raz, później wszystko od nowa. :)

Co ciekawe próbowałem także z MyPhone NEXT na MIUI (aka Xolo q800), sytuacja praktycznie identyczna.

Oprogramowanie w TV najnowsze.

Areh   16 #36 27.01.2014 22:26

Nie, całkiem inny model - 32L4333D.

ajp.c0.pl   5 #37 28.01.2014 07:33

A może właśnie spróbuj na tych starszych? :D

  #38 04.02.2014 10:40

Podstawową większą wadą rozwiązań radiowych od kablowych jest większe zużycie energii dlatego staram się tego unikać.Do tego tylko 1 komp ma połączenie radiowe(sieciowe). Zwłaszcza że żaden nie jest zrobiony w tym 10 leciu.Do tego promieniowanie tego typu jest niezdrowe.

Areh   16 #39 04.02.2014 11:15

"Do tego promieniowanie tego typu jest niezdrowe."

Poproszę o jakiegoś linka do wyników badań, bo ciągle o tym gdzieś czytam, a nigdzie nie widziałem potwierdzenia.