Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Bój się GoPro bój, czyli recenzja kamery sportowej GitUp Git2

Od czasu mojej poprzedniej recenzji kamery SJCAM SJ5000WiFi na rynku pojawiło się wiele lepszych i gorszych alternatyw dla popularnego GoPro. Kiepskie notowania na giełdzie amerykańskiej spółki to skutek słabnącej dominacji giganta, a konkurencja nie śpi. Na rynku kamer sportowych mocno trzyma się SONY, trzy grosze dorzucił chiński Xiaomi, a niedawno świat obiegła informacja, że do gry o własny kawałek tortu wchodzi Nikon. Jak na tym tle wypadają produkty mniejszych firm?

O GitUp Ltd. wiadomo niewiele. Siedziba firmy zlokalizowana jest w shenzeńskiej strefie przemysłowej. Skromne portfolio produktów obejmuje modele: Git1 oraz Git2. Choć oba wyglądają identycznie, „dwójka” bije poprzednika na głowę pod względem parametrów. Sprawdźmy zatem, co potrafi (dla niecierpliwych – rozdział „Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o…”).

Zakupy

Git2 to wciąż świeży produkt, dlatego w polskiej dystrybucji na chwilę obecną praktycznie nie występuje. Najlepiej jest go kupić w zagranicznym sklepie wysyłkowym. Ja wybrałem sprawdzony przeze mnie wielokrotnie gearbest.com. Kamerka jest przedstawicielem średniej półki cenowej - kosztuje około 130€. Od czasu do czasu sprzęt oferowany jest w promocyjnej cenie. Mnie udało się go kupić za mniej niż 100€. Warto polować na okazje i szukać kuponów rabatowych. Kamera wysłana z Chin 16 grudnia 2015 r. listem poleconym belgijskiej poczty, mimo przedświątecznej gorączki, dotarła do mnie już 29 grudnia.

Zawartość

Kamera zapakowana jest w zwykłe, niczym niewyróżniające się pudełko. W środku znajduje się:
  • kamera GitUp Git2
  • wodoszczelna obudowa
  • ramka z gwintem statywowym
  • uchwyty: do zamontowania na kasku, rowerze, statywie
  • adaptery i śruby
  • silikonowa zaślepka ochronna na obiektyw
  • 2 paski taśmy dwustronnej
  • instrukcja
  • kabel USB
Zestaw akcesoriów jest nieco skromniejszy w porównaniu do SJ5000. Nie stanowi to rzecz jasna większego problemu, gdyż dodatkowe akcesoria możemy zakupić osobno. Bazują one na mocowaniach GoPro, są więc powszechne i łatwo dostępne. Chińscy dostawcy mają szeroki wybór, niskie ceny, ponadto oferują darmową wysyłkę.

Budowa i użytkowanie

Kamera nie wyróżnia się szczególnie swoją budową. Ma kształt prostopadłościennej kostki, podobny do większości rejestratorów sportowych dostępnych na rynku. Boki pokrywa kratkowany plastik o nieco gorszej przyczepności niż SJ5000. Przedni panel wykonano z niepowleczonego matowego tworzywa. Sfazowane krawędzie oraz kontrastujące z czernią obudowy białe napisy dodają elegancji, podobnie jak cztery niezaślepione śrubki. Połączenie czarnego plastiku z metalem nadaje kamerce charakteru. Trafili w mój gust. Producent zrezygnował z różnokolorowych wersji obudowy, kamera dostępna jest wyłącznie w kolorze czarnym.
Ekran o przekątnej 1,5” jest trochę mały, ale do kadrowania czy zmiany ustawień wystarczy. Gorzej, jeśli chcemy przejrzeć w kamerce nasze nagrania. Urządzenie ma tylko 3 przyciski: spust migawki/zatwierdzanie ustawień, wyłącznik/zmiana trybu oraz tryb ustawień/aktywacja WiFi. Niestety brakuje przycisków kierunkowych, dlatego poruszanie się po menu wymaga przyzwyczajenia.

Kamera wyposażona jest w złącza Mini USB, Micro HDMI oraz slot na karty microSD po przeciwnej stronie. Sygnalizacyjnych diod LED jest łącznie 5: dwie na przodzie, z tyłu, z boku i na górze. Liczbę świecących diod możemy ustawić w menu. Podobnie jak w SJ5000 klapka na baterię nie jest połączona z obudową, ale w Git2 wykonana jest ze sztywnego plastiku, a zdejmuje się ją poprzez wysunięcie z prowadnic. To całkiem dobre rozwiązanie.

Kamera jest lekka. Waży 64 gramy z baterią. Git2 ma wymiary 59x30x41mm – identyczne jak kamery Gopro 3 i 4. Oznacza to pełną kompatybilność z akcesoriami GoPro (włączając obudowę wodoszczelną) oraz innymi sprzętami dedykowanymi do GoPro, np. gimbale.

Deweloperzy stale pracują nad firmwarem, dlatego z biegiem czasu kamera może być wzbogacona o kolejne opcje, a niektóre mankamenty poprawiane. Uwagi od użytkowników są przyjmowane i nie pozostają bez odpowiedzi, jak w przypadku SJCAM. Sam zgłaszałem propozycję dodania samowyzwalacza i, jak widać, opcja ta jest już dostępna. Z nieoficjalnych informacji wiem, że twórcy pracują obecnie nad zwiększeniem bitrate’u nagrywanego materiału.

Bateria

Dołączony do kamery akumulator litowo-jonowy o napięciu 3,7V ma pojemność 950mAh. Według informacji producenta powinien wytrzymać 90 minut ciągłego nagrywania w jakości FullHD. Choć producent tego nie precyzuje domyślam się, że chodzi o nagrywanie w 60 kl./s.
Test wytrzymałości baterii przeprowadziłem na wyłączonym WiFi, wyłączonych wszystkich diodach LED, opcji wygaszenia ekranu po 1 minucie (wartość minimalna) i jakości nagrania 1080p30. Uzyskany rezultat to 127 minut. Naprawdę nieźle! To ponad 50 minut dłużej od SJ5000. Warto dodać, że do Git2 pasują również akumulatory od SJCAMa i odwrotnie. Koszt baterii w chińskim sklepie to wydatek około 4€.

Specyfikacja

Na podkładzie Git2 pracuje chipset Novatek NTK96660, natomiast sensor optyczny stanowi Sony Exmor IMX206 o rozdzielczości 16 megapikseli. Kąt widzenia obiektywu to 170°. Filmy nagrywane są w formacie .mp4, w maksymalnej rozdzielczości 2160P. Szerzej o nagrywaniu i fotografowaniu napiszę w kolejnych rozdziałach.
Pełna specyfikacja dostępna jest tutaj.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o…

...nagrywaniu

Maksymalna rozdzielczość nagrywania to 2880x2160 (2160P) przy 24 kl./s. Ta opcja sprawdzi się podczas nagrywania scen statycznych, gdyż 24 klatki to zbyt mało, aby uzyskać płynny obraz. Pełne 30 klatek uzyskamy schodząc do rozdzielczości 1440P. Najczęściej jednak będziemy nagrywać w 1080P i wówczas mamy do wyboru 60 lub 30 kl./s. W ostatnim firmware dodano funkcję nagrywania w 1440P@30 w formacie 4:3.

Kamera potrafi również rejestrować w trybie 120 fps w jakości 720P. Podczas nagrywania możemy zablokować ekspozycję lub/oraz balans bieli przyciskiem zmiany ustawień. Przycisk ten pełni rolę skrótu, pod który możemy ustawić na przykład szybkie włączenie stabilizacji obrazu czy wyłączenie nagrywanego dźwięku.

Zapewne pojawi się pytanie – „czy klatki filmu są unikalne czy zduplikowane?” W zdecydowanej większości przypadków są to klatki unikalne. Jednak nie zawsze. Przy niedostatecznej ilości światła, procesor ignoruje ustawienia użytkownika i ustawia wartość bezpieczną dla zachowania jasności sceny. Co to oznacza w praktyce? Nagrywając w nocy w trybie 120 fps rzeczywiście uzyskamy film o tych parametrach, jednak na każdą unikalną klatkę przypadną 3 klatki zduplikowane, co w efekcie da nam film o klatkażu 30 fps. To cecha charakterystyczna wszystkich kamer z procesorem Novatek i pewna ułomność względem układu Ambarella, który nawet kosztem niedoświetlenia sceny zawsze generuje zadeklarowane unikalne klatki. W tabelkach specyfikacji można znaleźć również opcję nagrywania w 240 fps. To niestety typowa chińska ściema, niezależnie od ilości światła zawsze otrzymamy tylko jedną unikalną klatkę na siedem klatek zduplikowanych.

Bitrate filmu w jakości 1080P@30 to około 18 Mb/s, a @60 – ok. 28 Mb/s. Podczas nagrywania w 2160P uzyskany bitrate to ok. 25 Mb/s. Wprawne oko dostrzeże jednak występujący momentami efekt blokowy – typowy artefakt kompresji wideo. Prawdopodobnie producent zbytnio ograniczył przepływność. Ma to zostać poprawione w kolejnych aktualizacjach oprogramowania.

Poniżej nagrany przeze mnie filmik. YouTube trochę go skompresował, niżej link do nieprzetworzonego materiału w różnych rozdzielczościach.

Sample filmów: https://mega.nz/#F!WIlQGZjI!cthnmFqH0nHynFuSeqnOJQ

...stabilizacji obrazu

Git2 to jedna z nielicznych chińskich kamerek posiadających DZIAŁAJĄCĄ stabilizację obrazu. Gyro w tym modelu funkcjonuje bardzo dobrze. Nie jest to rzecz jasna stabilizacja optyczna, a cyfrowa. Zniekształcony w wyniku działania algorytmów margines zostaje usunięty, a pole widzenia nieco zawężone. Po stabilizacji obraz nie traci na jakości i płynności. Oczywiście nie należy oczekiwać prawdziwej stabilności, którą zapewni nam jedynie gimbal czy steadicam. Skuteczność gyro przetestowałem w konfrontacji z kamerą SJ5000WiFi bez stabilizacji. Różnica jest kolosalna.

…fotografowaniu

Git2 przypadnie do gustu osobom o zacięciu fotograficznym. Maksymalna rozdzielczość zdjęć tożsama jest z rozdzielczością matrycy – 16 Mpix. Zdjęcia to standardowe jpegi, ale jest również możliwość jednoczesnego uzyskania pliku JPEG i pliku w bezstratnym formacie .RAW znanym z lustrzanek cyfrowych. Ponadto istnieje opcja ręcznego ustawienia czasu ekspozycji z myślą o zdjęciach nocnych: od 1/30 sekundy do 60 sekund oraz opóźnienia wyzwalacza: od 3 do 30 sekund. Kamera potrafi robić zdjęcia z określonym interwałem czasowym, tzw. timelapse. Dostępna jest również funkcji videotimelapse, która automatycznie sklei film z pojedynczych klatek.
Zdjęcie w rozdzielczości 16 Mpix zajmuje niecałe 5 MB, natomiast plik .RAW ponad 30 MB. Takiego pliku nie otworzymy jednak nawet w Adobe Lightroomie. Konieczne jest bowiem przekonwertowanie RAWa do formatu .DNG. Niezbędną aplikację konwertującą znajdziemy na stronie producenta.

Sample JPG i RAW: https://mega.nz/#F!WIlQGZjI!cthnmFqH0nHynFuSeqnOJQ

…aplikacji mobilnej

Tu przestawiłbym dedykowaną aplikację mobilną, jednak takowej nie ma. Mimo informacji na opakowaniu próżno jej szukać w sieci. Deweloperzy wciąż nad nią pracują i obiecują, że wkrótce się pojawi. Tymczasem można korzystać z aplikacji zamiennych, na przykład FinalCam, jednak nie gwarantują one pełnej kompatybilności.

…pozostałych możliwościach

  1. Kamera ma możliwość podłączenia zewnętrznego mikrofonu poprzez przejściówkę Mini USB – Mini jack. Wymaga to jednak posiadania adaptera z rezystorem odcinającym mikrofon wewnętrzny lub oryginalnego kabla GoPro za 20$. Po wlutowaniu opornika 230kOm do zwykłej przejściówki mogę potwierdzić, że mikrofon zewnętrzny działa jak należy.
  2. Kamera może działać w trybie rejestratora samochodowego – ma funkcję nagrywania w pętli oraz automatyczny start nagrywania po dołączeniu zasilania.
  3. Jednym z opcjonalnych akcesoriów jest pilot radiowy na nadgarstek umożliwiający zdalną obsługę kamery.
  4. Drzwiczki obudowy wodoszczelnej otwierają się na bok – drobiazg, ale nie trzeba zdejmować kamery z uchwytu, żeby otworzyć obudowę i szybko wyjąć kamerkę.

Podsumowanie

Po dwóch miesiącach użytkowania kamery Git2 muszę przyznać, że był to udany zakup. Jakość wideo jest przyzwoita, a stabilizacja obrazu działa bardzo dobrze. To chyba jedyna sportowa kamera na rynku z tak zaawansowanym trybem fotograficznym. Kamerka ma swoje wady, jednak jest szansa, że część z nich zostanie usunięta w kolejnych aktualizacjach firmware’u, ponieważ producent stale pracuje nad oprogramowaniem i wsłuchuje się w głosy użytkowników. Jednym słowem – polecam!

Zalety

- dobra jakość nagrań jak na cenę urządzenia
- stabilizacja obrazu
- możliwość blokady balansu bieli lub/i autoekspozycji
- możliwość podłączenia zewnętrznego mikrofonu
- zaawansowany tryb fotograficzny
- dobre wsparcie producenta, częste aktualizacje oprogramowania
- długi czas pracy na akumulatorze, baterie kompatybilne z SJCAM
- łączność bezprzewodowa WiFi
- możliwość działania w trybie wideorejestratora samochodowego

Wady

- fikcyjny tryb nagrywania w 240 kl./s (patrz: Edit 24.03.16)
- deklarowane klatki filmu nie zawsze są unikalne
- brak dedykowanej aplikacji mobilnej
- brak przycisków kierunkowych, sterowanie w menu wymaga przyzwyczajenia
- trochę mały ekran

Edit 2.03.2016

Betatesterzy zbliżającej się aktualizacji firmware’u o numerze V1.4 donoszą, że producent pochylił się nad problemem zduplikowanych klatek i tryb 240fps działa już prawidłowo. Na aktualnie dostępnym firmware w wersji 1.3 problem nadal występuję, więc nie będę na razie czynił zmian z tekście.

Edit 24.03.2016

Dzisiejsza aktualizacja firmware'u poprawiła działanie trybu 240fps oraz wprowadziła szereg nowych funkcji i usprawnień.

 

sprzęt hobby inne

Komentarze

0 nowych
jarekm26   6 #1 02.03.2016 20:28

Czy ta kamerka może działać jak webcam po podłączeniu do komputera...?

Canaletto   12 #2 02.03.2016 20:33

@jarekm26: Tak.

Gordonez   1 #3 02.03.2016 21:26

W teście kamerka wypada bardzo dobrze. Szczególnie podoba mi się gyro. Zastanawiam się między nią, a Xiaomi Yi, którą można kupić już za ok 350 zł. Brak lcd, czy gorszy tryb fotograficzny mi nie przeszkadzają, bo i tak pewnie nosiłbym w górach na głowie, albo klatce. Moje pytanie czy warto te 150 zł dopłacić do Git2? Pozdrawiam.

Gordonez   1 #4 02.03.2016 22:00

Na mnie wrażenie robi gyro. Chciałem kupić Xiaomi Yi i teraz mam zagwozdkę. Brak lcd, czy słabszy tryb foto mi nie przeszkadzały, bo kamerka będę pewnie nosił na głowie lub klatce w trakcie łażenia po górach. Pana zdaniem warto dopłacić te ok. 150 zł do Git2? Pozdrawiam.

mly   8 #5 03.03.2016 07:48

Bardzo fajna kamerka.

Canaletto   12 #6 03.03.2016 09:28

@Gordonez: Xiaomi Yi daje ładny obraz i swoim przedziale cenowym nie ma sobie równych. Jeśli jednak podstawowym Twoim zastosowaniem miałoby być filmowanie podczas chodzenia, to myślę że warto dopłacić do Git2 ze względu na stabilizację obrazu.

  #7 03.03.2016 11:27

No cóż - zamówiona:-)

  #8 03.03.2016 15:02

Ma to wymienną soczewkę?? Bo jak widzę taki obraz to się zbiera na wymioty.

golem14   5 #9 03.03.2016 16:11

Trzeba było na Klimka wejść a nie go filmować z drugiej strony Wisły.

Canaletto   12 #10 03.03.2016 19:46

@Anonim (niezalogowany): Tak, soczewka wkręcana jest na gwint. Można zamontować obiektyw o polu widzenia 90 stopni. Przykładowe filmy z takiej konfiguracji są na YouTube.

jarekm26   6 #11 03.03.2016 21:24

@Canaletto: na banggoodzie jest dostepna taka soczewka ? czy jak to sie tam nazywa.....

pomarancza3000   5 #12 03.03.2016 21:36

Fajny produkt, dużo plusów, minusy można przeboleć.

Autor edytował komentarz.
video   10 #13 03.03.2016 21:57

I takie pytanie do ekspertów, czemu te kamerki nie są na nasz rynek? I pytanie pomocnicze czemu nagrywa się u nas w PAL mimo mniejszej ilości klatek?
A jak już będziecie wiedzieć to stanie się jasne czemu wyrzuciliście pieniądze na ów produkt.

Autor edytował komentarz.
microfon1984   6 #14 03.03.2016 22:56

Strasznie mało szczegółów rejestruje ta kamerka. Porównałem z tym co mam nagrane przez GoPro i sorry ale GoPro może nie ten budżet ale tego produktu może się nie obawiać.

Autor edytował komentarz.
Canaletto   12 #15 04.03.2016 01:04

@jarekm26 Na Banggod, Aliexpress, Ebay. Nie chcę podawać konkretnych linków, bo nie mogę zagwarantować, że akurat dana będzie pasować do tego modelu.

@microfon1984 Mam nadzieję, że wkrótce skonfrontuje twoją opinię ze stanem faktycznym, jeśli uda mi się pozyskać GoPro do testów.

  #16 04.03.2016 09:05

@Canaletto:

ale Xiaomi Yi też ma dobrze działająca stabilizację więc dlaczego piszesz że Git2 będzie lepszy do filmowania ?

Canaletto   12 #17 04.03.2016 12:02

@Oly_77 (niezalogowany): Xiaomi Yi nie ma stabilizacji obrazu, odsyłam do specyfikacji.

Axles   17 #18 04.03.2016 19:03

Jak z akcesoriami, czy pasują wszystkie z SJCAM5000wifi (lub w moim przypadku SJ4000wifi?) oraz oryginalne z gopro?
Daj znać jakbyś znów kupował coś nowszego, odkupię tą od ciebie :)

Canaletto   12 #19 04.03.2016 19:55

@Axles: Wszystkie akcesoria uchwytowe i śruby są uniwersalne i będą pasować. Bateria też. Nie będzie pasować tylko obudowa wodoszczelna i ramka.

  #20 05.03.2016 13:09

Mało coś o Wi-Fi piszesz. Jaka aplikacja, czy da się sterować tabletem tą kamerką. Czy da się tabletem ustawić parametry w kamerze..? Na obudowie z reguły producent zaznacza, że to produkt z Wi-Fi.

  #21 06.03.2016 03:53

Troszkę wiem już więcej... http://www.aliexpress.com/snapshot/7408071367.html?orderId=73471398878464 Zamówiona, już będzie szła do mnie...

  #22 06.03.2016 04:01

dodam tylko tyle, ze kamerka ma służyć pod teleskop z rejestracją, oraz pod analogowy noktowizor. A przy okazji rejestrator samochodowy. Myślałem o Yi.., ale, jak zobaczyłem możliwości montażu na "stożku"..., zrezygnowałem. Tu mam tubę o pewnej średnicy. Mając precyzyjną frezarkę, dorobię wszelkie złączki. W Yi obudowa jest klinem..., tu.., stała średnica. A jakość zadowalająca video... Pozdrowienia..:)

Canaletto   12 #23 06.03.2016 09:49

@bernoulli (niezalogowany): Kamera ma WiFi. Nie sprawdzałem jego działania, ponieważ na chwilę obecną producent nie wydał jeszcze dedykowanej do tego urządzenia aplikacji mobilnej, mimo informacji na opakowaniu, że takowa jest - dostępna na system Android i iOS. Programiści wciąż pracują nad softem i trzeba uzbroić się w cierpliwość. Do tego czasu można korzystać z aplikacji zastępczych, np. FinalCam. Czytałem opinie, że ta aplikacja nie jest w pełni kompatybilna z Git2 i nie wszystkie ustawienia z kamery są dostępne w aplikacji. Gdy tylko aplikacja Git2 na Androida wyjdzie, postaram się uzupełnić recenzję.

Canaletto   12 #24 06.03.2016 15:48

@bernoulli (niezalogowany): Bardzo ciekawe zastosowanie, chętnie zobaczę efekty Twojej pracy. ;)

furdzi   2 #25 06.03.2016 17:42

Czy GitUp Git2 ma wyższą jakość video od Mobius ActionCam?
Porównując np. 1080p/30fps

Canaletto   12 #26 06.03.2016 20:18

@furdzi: Mam obie te kamery, więc postaram się wkrótce to sprawdzić.

  #27 07.03.2016 08:43

A mnie interesowałaby praca pod wodą. Niestety Xiaomi jest cienka, bo po chwili na obudowie skrapla się wilgoć, co najgorsze, to najbardziej robi to na osłonie obiektywu. Więc po paru minutach w wodzie widać już tylko mgłę. Xiaomi dość solidnie się nagrzewa w trakcie pracy. Z moich obserwacji wynika też, że Xiaomi przy 1080/30 nie popracuje dłużej niż godzinę.

  #28 08.03.2016 09:08

Gdzie można dostać tą kamerę z jakiejś wiarygodnej dystrybucji ?

Canaletto   12 #29 08.03.2016 21:56

@norap (niezalogowany): Co masz na myśli pisząc "wiarygodnej"? Obawiasz się zakupu podróbki?

  #30 09.03.2016 14:45

miałem na myśli kogoś innego niż " bezpośrednio u skośnookiego bez 4 gwiazdek " :)

Canaletto   12 #31 09.03.2016 18:02

@norap (niezalogowany): Na tę chwilę ciężko będzie znaleźć takiego dystrybutora. Sugeruję popytać tych sprzedawców, którzy mają w swojej ofercie model Git1.

Gordonez   1 #32 09.03.2016 20:48

@norap (niezalogowany): Zamówiłem na Gearbest. Po trzech dniach roboczych dostałem potwierdzenie nadania. Zobaczymy ile będzie szło.

  #33 12.03.2016 22:42

Polecacie przejście z GoPro 3 Silver na GitUp'a? Kamerki używam do nagrań i zdjęć, a chciałbym zrobić upgrade z GP3. Obawiam się, że zdjęcia z GitUpa wyglądają na gorszą jakość.

Canaletto   12 #34 14.03.2016 08:21

@JohnyDip (niezalogowany): To chyba nie ma sensu, kamery mają dość podobne parametry, z niewielką przewagą Git2 ze względu na stabilizację obrazu.

  #35 14.03.2016 21:24

@Canaletto jeśli są podobne parametry to opłaca się raczej, bo GoPro sprzedać za 750 da radę, a Git'a kupić za 500. Skoro są bardzo podobne to zawsze 250zł w kieszeni :)

  #36 17.03.2016 19:43

@e_elmo (niezalogowany):
Właśnie ją dostałem:-)

  #37 24.03.2016 13:51

Witajcie,
Wie ktoś może jaka apka do tej kamerki będzie pod Windows Phone 8 (Lumia 520) i ewentualnie skąd ją można pobrać.
A tak swoją drogą znacie jakieś inne aplikacje poza FinalCam będzie kompatybilna z tą kamerką?

Gordonez   1 #38 26.03.2016 18:56

Dziś odebrałem kamerkę z poczty. Od zamówienia minęły trzy tygodnie. Pierwsze wrażenie pozytywne. Wgrałem nowy firmware, które nawet dodało menu w języku polskim.

Widzę, że można ją też już kupić na brytyjskim amazonie.

Autor edytował komentarz.
  #39 06.04.2016 14:53

Jak to jest z zamawianiem z Chin? Czy do wysyłki jest doliczane cło lub podatek VAT?

Canaletto   12 #40 06.04.2016 19:09

@Johny144 (niezalogowany): Kamera kosztuje poniżej 150€, więc cła nie płacimy.
Z VAT-em może być różnie. Należy być przygotowanym na konieczność zapłaty, jednak z własnego doświadczenia wiem, że pojedyncze sztuki elektroniki są przepuszczane bez dodatkowych kosztów.

  #41 07.04.2016 17:33

I like this camera.I bought it in the online store.For a very good price.( use "GitUp2" code for a BIG discount ) https://goo.gl/95iuxe

KyRol   18 #42 10.04.2016 02:08

@Canaletto:

"Dzisiejsza aktualizacja firmware'u poprawiła działanie trybu 240fps oraz wprowadziła szereg nowych funkcji i usprawnień."

Co to znaczy poprawiła? Testowałeś kamerę na nowym fw? Dalej występuje duplikacja klatek? Chcę tym czymś mierzyć input lagi, więc konkretne informacje są dla mnie jak najbardziej pożądane. Masz coś na oku jeszcze lepszego z kamer w podobnej cenie?

Możesz na jakimś serwerze udostępnić materiał w VGA@240fps i HD Ready@120fps nagrany z najnowszym fw? Chcę w edytorze filmów sprawdzić na ile te rewelacje co do poprawek fw są prawdziwe.

Autor edytował komentarz w dniu: 10.04.2016 02:24
KyRol   18 #43 10.04.2016 02:19

@topaz (niezalogowany): Man, thanx a lot, I will probably buy this cam. However before this I have to be certain about few things more.

Autor edytował komentarz w dniu: 10.04.2016 02:26
Canaletto   12 #44 10.04.2016 09:01

@KyRol: Nie testowałem, ale miałem możliwość zbadania surowego pliku prosto z kamery i udało mi się potwierdzić unikalne klatki. W przyszłym tygodniu wrzucę kilka swoich próbek.

W podobnej cenie póki co najlepszym wyborem jest Git2. Nieco mniej zaawansowaną, ale również ciekawą propozycją jest Firefly 6S. Inną kategorią są minikamerki (bez LCD). Tu warte polecenia są Foxeer Legend 1, RunCam 2 oraz dość stary już, ale świetny kostrukcyjnie Mobius.

KyRol   18 #45 10.04.2016 09:13

@Canaletto: To znaczy testowałeś;) Mi nie zależy na stabilatorze i innych szmerach bajerach. Potrzebuję sprzętu, który nawet na statywie będzie nagrywał względnie stale te 240 czy 120 klatek na sekundę i nic więcej. Zastanawiam się nad Xiaomi Yi, no ale bez dojścia do próbek materiału jej nie kupię. Nie widzi mi się też przepłacać za opcje, z których w kamerze nie będę korzystał. Do zweryfikowania duplikacji czy ilości nagranych klatek bardzo wdzięcznym tematem jest ruchome lustro wody.

edit:

I do Xiaomi Yi odnalazłem sample: https://my.pcloud.com/publink/show?code=kZHhbRZubp0iJMQFu0rmycNKz757BGyhLGk

Autor edytował komentarz w dniu: 10.04.2016 09:43
Canaletto   12 #46 10.04.2016 09:47

@KyRol: A ekran? Potrzebny ci? Jeśli nie, to do twoich zastosowań najlepiej sprawdziłaby się kamera Xiaomi Yi. Jest tańsza, właśnie ze względu na brak ekranu oraz akcesoriów, których zapewne też nie będziesz potrzebował. W normalnych warunkach oświetleniowych Yi z procesorem Ambarella zapewni ci unikalne klatki. Załączam link do sampli z Yi. Potestuj sam. https://mega.nz/#F!5FN1mQxL!eYlUGQOJbLD5xR3sp1JQgw

  #47 10.04.2016 17:05

@jarekm26: tak ,wystarczy współpraca z programem XEOMA

  #48 10.04.2016 22:05

czy posiada czujnik ruchu.

Canaletto   12 #49 11.04.2016 11:27

@Anonim (niezalogowany): W menu kamery widnieje opcja "Motion detection", którą można włączyć. Tylko tyle powiem, nie sprawdzałem tej funkcji w praktyce.

  #50 15.04.2016 01:04
  #51 18.04.2016 11:38

jest już dostępna na allegro, cena jak na FV23% nie najgorsza:
http://allegro.pl/kamera-sportowa-gitup-git2-pro-4k-24h-pl-23-git-2-i6109096587....

  #52 18.04.2016 22:38

Witam,
Czy jest sens (możliwość) używania kamerki sportowej do filmowania scenek z zabawkami (niewielkie odległości obiektu od obiektywu)? Dziecko moje bawi się w filmowanie swoich lalek i myślę o prezencie dla niej.

Canaletto   12 #53 19.04.2016 09:34

@piotro23 (niezalogowany): Moim zdaniem to nie ma sensu. Dlaczego? Kamera sportowa ma ustawioną ostrość od ok. 1,5-2 m, co oznacza, że obiekty bliższe będą coraz mniej ostre. Ponadto wraz z przybliżaniem się do obiektu zwiększają się zniekształcenia obrazu w związku z dystorsją obiektywu o kącie widzenia ponad 170 st.
Do filmowania lalek dużo lepiej sprawdzi się klasyczny kompakt z dobrym trybem wideo i makro. Aparat ma zoom i autofocus, więc dziecko będzie miało z niego większy pożytek. Ewentualnie można rozważyć również zakup taniego smartfonu z dobrą kamerą. W cenie Git2 spokojnie znajdziesz coś odpowiedniego.

  #54 20.04.2016 10:13

e_elmo
Tu jest tańsza
http://allegro.pl/kamera-sportowa-gitup-git-2-pro-2k-akcesoria-i6131095829.html
Kupowałem tam (tą kamerkę) i polecam tego gościa

  #55 21.04.2016 23:10

@Anonim (niezalogowany): posiada czujnik ruchu nawet działa

  #56 02.05.2016 17:06

Kupiłem git2. Kilka testów:
timelapse https://www.youtube.com/watch?v=Z1d172_pAzw

jako kamera w aucie:
https://www.youtube.com/watch?v=4-DjqOtyYRA

Jak na razie jestem zadowolony, niebawem testy w basenie :)

  #57 21.05.2016 21:37

Mam ta kamere od 2 tygodni. Najwazniejszej wady tj, szumów i hot pixelów nie stwierdziłem. Kamera w nocnych warunkach ze słabymi źródłami światła nie produjuje zaśniezonego obrazu. Jestem z kamery bardzo zadowolony. Akcesoria do przykręcania do rowera czy na pierś łato pękają. Warto jakąś taśmą zabezpieczyc aby kamery nie utracic. Ja zamawiałem z Chin ale juz jest w polskiej dystrybucji za 530 zł.
Może GoPo lepsze ale kosztuje 3 x więcej.

  #58 30.05.2016 00:35

@RafałKot (niezalogowany): Interesuje mnie informacja jak wyszły zdjęcia w basenie? Zamierzam nabyć taką kamerkę w celu fotografowania dzieciaków w wodzie.

  #59 16.06.2016 15:33

Kamerka dobra, ale jak na chińską to dosyć droga. Do 100$ można kupić wiele ciekawych pozycji. Można sprawdzić na http://www.czajna.pl/elektronika/top-6-chinskich-kamerek-sportowych-do-400zl-100/

Canaletto   12 #60 17.06.2016 00:17

@henio1334 (niezalogowany): Kamerę można dostać za cenę w okolicy 100$, tylko trzeba szukać przecen. Na przykład teraz w sklepie Banggood jest wyprzedaż i Git2 dostaniemy za 105$.

  #61 26.06.2016 22:36

@henio1334 (niezalogowany): Widziałem testy kamer i w cenie do 600-650 zł z akcesoriami nic lepszego niż GitUp Git2 się nie kupi. Stabilizator, sterowanie pilotem, dołączany mikrofon zewnętrzny jak w GoPro to zalety. Wady to czasami rozmazany i ciemny obraz. Z tym że tzw markowe kamerki z Europy Zachodniej w cenie powyżej 1000PLN mają takie same wady a nie zawsze mają te zalety. Jak tylko pojawi się wiarygodny dystrybutor to chyba kupię o ile nie znajdę czegoś lepszego

  #62 28.06.2016 12:51

Szukam wiarygodnego sprzedawcy na aliexpres (kupuję tam pierwszy raz). Chcę kupić GitUp Git2 :) Czy może lepiej Firefly 7s w przedsprzedaży?

Canaletto   12 #63 28.06.2016 18:23

@Anonim (niezalogowany): Do Aliexpress nie mam przekonania, więc nic ci nie polecę. Mogę polecić sklep Banggood. Z kodem "c58cff" kamerę Git2 można kupić za 105$.

Mucha6630   1 #64 29.06.2016 23:54

Dzięki Git zamówiony za 105$ !!!! :D czy można jej używać na kablu ? bez baterii ?

Autor edytował komentarz w dniu: 30.06.2016 13:01
  #65 01.07.2016 12:48

@video: daj pan spokój. PAL, NTSC co mnie to obchodzi w dzsiejszych cyfrowych czasach. Mój tv żre oba formaty. Oświeć mnie czemu przyczyny używania tych prehistorycznych formatów miałyby mnie martwić?

video   10 #66 01.07.2016 17:23

@seez (niezalogowany): No właśnie nawet nie chciało Ci się sprawdzić(ban na google). Sztuczne światło w przygniatającej większości nie jest ciągłe, mruga z częstotliwością prądu u nas 50hz, a w strefie NTSC 60hz.
Źle dobranym klatkarzu w sztucznym oświetleniu obraz będzie zwyczajnie mrugał.
https://www.youtube.com/watch?v=KHQLWalXl40

  #67 02.07.2016 09:30

dzięki Canaletto! :) zamówilem za 432 zl na Banggood :) Pozdro :)

  #68 07.07.2016 23:05

Dalej nie ma dedykowanej apki? Jeszcze do wczoraj chciałem kupić Xiaomi Yi, aż nie natrafiłem na ten tekst:). Teraz mam zagwozdkę. Dedykowana apka wydaję się dość dużym plusem Xiaomi, a jak Gitup jeszcze nic nie wypuścił to pewnie tego nie zrobi. Niemniej ta programowa stabilizacja wydaje się być funkcją która bardziej mi się przyda, jeżeli główym zastosowaniem będzie nagrywanie jazdy rowerem.

Canaletto   12 #69 08.07.2016 14:03

@Żyraf (niezalogowany): Niestety, dedykowanej apki wciąż brak, ale da się bez niej żyć. ;)

  #70 11.07.2016 09:51

Dzięki, Git2 już zamówiony :)

  #71 15.07.2016 14:02

@Canaletto znasz może jeszcze jakieś kody do zakupu kamerki na Banggood??

Canaletto   12 #72 15.07.2016 21:29

@Anonim (niezalogowany): "fff285" zmniejszy cenę do 104,99$.

  #73 18.07.2016 22:31

@Canaletto dzięki dobry człowieku :). Jest jeszcze jedna sprawa. Po raz pierwszy będę coś kupował na zagranicznym serwisie i zwyczajnie mam pewne obawy. Widziałem wcześniej, że polecałeś sklep Banggood, ale czy zdażyło Ci się kiedyś ,że paczka nie dotarła?? Znalazłem na stronie tylko jedno ofertę sprzedaży tej kamerki, podaje link:
http://www.banggood.com/GitUp-Git2-2K-WiFi-Action-1440P-1_5-inches-LCD-Novatek-9...
Chcę być przekonany, że kupuję pewniaka, który jest w 100% oryginalny wraz ze wszystkimi akcesoriami.

2 sprawa. Słyszałem ze można coś zaznaczyć, aby paczka byla bez loga sklepu? Nie widzi mi się płacić Vat-u, więc lepiej nie kusić losu :)

3 sprawa. Rozumiem, że na Banggood jest możliwa płatność tylko przez Paypal a opcji zaplaty kontem 24 nie ma tak??

Z góry dzięki za udzielenie pomocy. Pozdrawiam.

Canaletto   12 #74 19.07.2016 09:45

@Anonim (niezalogowany): Sklep Banggood polecałem na podstawie licznych opinii, które czytałem na wiarygodnych forach. Osobiście mam z nim małe doświadczenie, bo zamawiałem tam raptem 2 razy. Zamawiałem już z Chin -dziesiąt razy i tylko raz zdarzyło się, że paczka zaginęła. Był to mały quadcopter i właśnie ze sklepu Banggood, ale sądzę, że nazwa sklepu nie miała tu znaczenia, gdyż po nadaniu paczki sklep nie ma wpływu na dostawę, bo tym zajmuje się operator pocztowy. Banggood zachował się dobrze, ponieważ zwrócił mi całą kwotę, więc nie byłem stratny nawet o złotówkę.

Tak, pod tym linkiem kupisz oryginalną kamerę.

2. Nie wiem, na jakich zasadach działa to całe płacenie VAT-u, ale system jest dziurawy jak ser szwajcarski. Póki co, żadna z moich przesyłek nie została obciążona tym podatkiem.

3. Nie. Można płacić też kartą kredytową lub walutową, jeśli posiadasz. Ale PayPalem chyba jest najbezpieczniej, zwłaszcza jeśli to twoja pierwsza transakcja i chcesz mieć pewność, że wszystko będzie OK. W razie problemów z wysyłką opisujesz całą sprawę PayPalowi i bardzo szybko refundują płatność.

  #75 20.07.2016 00:29

Aż miło się patrzy, gdy ktoś rzetelnie oraz szczerze odpowiada na nurtujące pytania. @Canaletto dzięki jeszcze raz za odpowiedź. Jesteś wporzo! ^^ Konto na paypal już założyłem z tym, że zastanawia mnie jeszcze ostatnia rzecz. Zależy mi na czasie i chciałbym żeby tak do 10sierpnia przesyłka dotarła do mnie cała i zdrowa :)) Która z 3 metod wysyłki będzie dla mnie najkorzystniejsza?, bo te nazwy nie wiele mi mówią :P

Canaletto   12 #76 20.07.2016 14:25

@Anonim (niezalogowany): Darmowa wysyłka jest odpowiednikiem naszego listu poleconego. Jest to przesyłka rejestrowana, więc można ją śledzić po numerze. Czas dostarczenia to 3-4 tygodnie. Zawsze korzystałem z tej opcji.
Kurierem dostaniesz paczkę szybciej, ale musisz dopłacić kilka, kilkanaście dolarów. Ponadto, paczki kurierskie są bardziej skrupulatnie sprawdzane przez celników pod kątem cła/VAT-u.
Chyba jednak kurier. Nawet płacąc VAT będziesz na plus względem cen w Polsce i będziesz miał pewność, że paczka dojdzie do 10 sierpnia.

  #77 28.07.2016 00:25

U mnie taka przygoda z paczka ;)
Wysłanie przesyłki 2016-07-10 20:21 International Postal System
Nadejście przesyłki 2016-07-10 20:21 International Postal System
Nadejście przesyłki 2016-07-15 07:49 WER Warszawa
Zatrzymanie przez urząd celny 2016-07-18 16:00 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki 2016-07-18 20:55 WER Warszawa
Nadejście przesyłki 2016-07-19 03:03 WER Zabrze
Zatrzymanie przez urząd celny 2016-07-19 08:26 International Postal System
Zatrzymanie przesyłki w cle 2016-07-19 11:34 International Postal System

Dostałem tydzień temu pismo z informacja ze mam wysłać fakturę i potwierdzenie zapłaty. Obecnie paczka czeka na odprawę w urzędzie celnym, może dojdzie do mnie w tym tygodniu :( ale nawet jak zapłacę VAT to i tak się opłacą :) A i kamerkę zamówiłem 1 lipca. Dajcie znać czy Wam też przetrzymali paczkę w UC, może tylko ja miałem pecha ;)

Canaletto   12 #78 28.07.2016 16:25

@Anonim (niezalogowany): Wybrałeś dostawę kurierem, prawda?

  #79 06.08.2016 11:15

Czy zasilacz samochodowy 5V 0,5A wystarczy do tej kamery czy jest za słaby?

Canaletto   12 #80 06.08.2016 20:15

@agadoss (niezalogowany): Instrukcja obsługi zaleca stosowanie ładowarek minimum 1A.

  #81 09.08.2016 02:00

Witam, orientuje się ktoś może czy są jakieś działające kody zniżkowe na kamerkę? fff285 nie działa, wszystkie inne które znalazłem również nieaktualne. Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

Canaletto   12 #82 09.08.2016 20:20

@Ossss (niezalogowany): Banggood - b0b98d

  #83 10.08.2016 02:50

Dzięki właśni miałem pisać, że znalazłem kod gdyby ktoś potrzebował. Zamawiając kamerkę zobaczyłem jeszcze konkurenta dla gitup i właśnie próbuje znaleźć jakieś informacje na temat sjcam sj5000x elite - mógłbyś coś powiedzieć na temat tego sjcam? Widzę, że też ma stabilizację obrazu (wydaje sie być gorsza niż w gitup) i slabzy aparat, ma za to większy lcd i moim zdaniem lepsze nasycenie kolorów ale ja nie siedze w temacie tak jak Ty:) la mnie ważne jak kamerką pordzi sobie pod wodą bo często używam jej w taki sposób, stąd wolałbym coś z lcd zamiast np xiaomi bo jednak minimalny ale podgląd mam co tam się nagrywa (do tej pory korzystałem z gopro hero 4 silver) ale na kolejny wyjazd będzie niedostępna stąd szukam czegoś tym razem tańszego. No i ten aparat w gitup jest chyba lepszy a przyznam że chciałbym zabrać na wyjazd tylko kamerkę inuzywac jej także do zdjęć. Pozdrawiam i bardzo fajna recenzja:)

Canaletto   12 #84 10.08.2016 18:36

@Ossss (niezalogowany): SJ5000X Elite to też dobra kamera sportowa. Na korzyść Git2 przemawia jednak lepsza jakość dźwięku i dużo lepsza stabilizacja obrazu. Nie wiem czy akurat te cechy przydadzą się pod wodą, ale ja brałbym Git2.

  #85 10.08.2016 23:00

cześć! przyszła mi dziś właśnie GIT2. Obyło się bez cła, na paczce napisano, że wartość to 18$... Sprytne MyFriendy. Kupowałem na Aliexpress wraz z głośnikiem i zegarkiem dodatkowym za około 136$ jeśli dobrze pamiętam. Na razie formatuję kartę, ciekaw jestem, czy zrobią kiedyś tę apkę... przydałaby się zdecydowanie :)

  #86 11.08.2016 00:57

Git2 zamówiony:) że zniżką za 435 + do tego 2 baterie z ładowarką, masz może jakieś sprawdzone kijki do selfie pasujące do git2? Do gopro kupiłem coś z Allegro i niestety nie był to udany zakup bo kamerką nie trzyma się zbyt stabilnie, z tego co czytałem akcesoria są kompatybilne z gopro? Nie mniej jednak kijek muszę kupić bo mój aktualny doprowadza mnie do szału. Mam jeszcze pytanie o karty pamięci, jakich kart Ty używasz i czy faktycznie widzisz jakaś różnice między tymi drogami a tymi że średniej półki? Jak pobawię się kamerką to po wyjeździe zdam mała relacje z moich osobistych odczuć w różnicach między git2 a użytkowana dotychczas gopro4 silver, wiem że porównań było mnóstwo ale może komuś przyda się spojrzenie amatora, który po prostu używa kamerki na wakacjach i weekendowych wycieczkach.
Pozdrawiam.

  #87 11.08.2016 00:59

Przepraszam za podwójny komentarz ale nie mogłem edytować. Kijek będzie oczywiście używany pod wodą także szukam zwykłego kijka bez żadnych kabelków, ładowarek etc.

  #88 11.08.2016 16:13

Witam
Widzę tam opcję priorytetu 7-10 dni za dopłatą 6.33zł.
Czy korzystał ktoś z tej opcji i rzeczywiście otrzymał przesyłkę w tym terminie?

  #89 11.08.2016 16:21

@Canaletto: Witam. Czy wybierał już ktoś priorytet za kwotę 6.33zł? Podają że 7-10 dni czas wysyłki. Ktoś potwierdza?

Canaletto   12 #90 12.08.2016 08:59

@Ossss (niezalogowany): Ja używam zwykłego kijka kupionego kiedyś w Auchanie na promocji za 10 zł. Odkręcam uchwyt na telefon i w gwint statywowy wkręcam Git2 włożony w ramkę z otworem gwintowym. Działa to dość stabilnie, ale musiałem dołożyć 2 podkładki.

Tak, kamera jest kompatybilna z akcesoriami GoPro.

Co do kart pamięci. Widziałem filmy, na których przez słabą kartę pamięci obraz się zacinał i zniekształcał. Zalecam używanie tylko markowych kart, class 10. Ja używam Samsung EVO 16GB.

Canaletto   12 #91 12.08.2016 09:01

@Anonim (niezalogowany): Osobiście wątpię, aby za tak niską dopłatą skrócić czas wysyłki do 10 dni. Ale może warto kiedyś spróbować.

  #92 12.08.2016 19:27

Canaletto dzieki za odpowiedz, ostatnie pytanie bo meczy mnie jedna sprawa, nie zamawialem nigdy niczego z tych chinskich portali i chcialby sie upewnic ze wszystko jest dobrze. Zamowilem i zaplacilem za git2 oraz ladowarke z dwoma bateriami, nastepnego dnia dosatlem info ze ladowarka i baterie sa wyslane a kamerka nie, czy dlugo trzeba czekac na wysylke (ja wiem ze to jest roznie ale jak to mniej wiecej wyglada) oraz czy to normalne ze rozidzelili zamowienie i najpierw wyslali ladowarke z bateria a kamerka dalej nie wyslana? pozdrawiam

Canaletto   12 #93 14.08.2016 12:20

@Osss (niezalogowany): Rozdzielanie zamówień jest normalne. Jak towar jest w promocyjnej cenie, to dużo więcej ludzi go kupuje, co oznacza że potrzeba więcej czasu, aby przygotować paczki. Wysłali więc najpierw to, co mieli od ręki.
Najlepiej napisz do sklepu z pytaniem, kiedy wyślą. ;)

  #94 20.08.2016 20:32

Canaletto, super test. Czy mógłbyś napisać coś więcej o filmach pod wodą (parowanie na obudowie). Szukam kamery do nurkowania na wakacje, a na co dzień do samochodu, mniej więcej w tym przedziale cenowym. Nikt w testach nie pisze o wytrzymałości takich kamer zimą, trzeba zabierać je do domu na noc ?
P.S. Zmieniło się już coś w sprawie aplikacji mobilnej?

Canaletto   12 #95 24.08.2016 09:26

@~AdamS (niezalogowany): Nie miałem okazji testować kamery pod wodą. Parowanie w pewnych warunkach będzie występowało zawsze, niezależnie czy nagrywamy Git2 czy cztery razy droższą topową wersją GoPro. Można zniwelować ten efekt kupując specjalne wkładki do obudowy pochłaniające wilgoć.

Według specyfikacji producenta kamera może pracować w temperaturze do -10 st. C. Odradzam zostawianie kamery na noc, elektronika, a w szczególności akumulatory źle znoszą skrajnie niskie temperatury.

W sprawie aplikacji mobilnej - cisza. Na forum rcgroups.com przedstawiciel producenta zaleca korzystanie z FN Cam, jako aplikacji najbardziej kompatybilnej z Git2.

Autor edytował komentarz w dniu: 24.08.2016 09:28
  #96 24.08.2016 11:07

.5 roku i nie ma aplikacji mobilnej....
a teraz mamy EXTREME PRO 4K GoClevera

  #97 24.08.2016 14:01

EXTREME PRO 4K GoClevera .....Szerokokątny obiektyw (120 stopni).....brak informacji o zastosowanym sensorze i procesorze....za to niska cena i dużo dodatków

Canaletto   12 #98 25.08.2016 08:54

Nagrywanie w 4K poniżej 30 kl./s to nieporozumienie. Brak płynności obrazu w kamerze sportowej to absurd. Najtańsza kamera z prawdziwym trybem 4K to Xiaomi Yi 2.
Wszystkie tanie kamerki z "4K" w nazwie kłamią - 4K jest interpolowane z 2K.

  #99 27.08.2016 23:14

Witam mam pytanie na ile wystarcza karta pamięci 16nastka?
nie jest trochę mała?? To mnie tylko zastanawia do reszty już jestem na tak:)

  #100 28.08.2016 14:31

polecam szczerze GITUPA2, testowałem przez prawie pół roku i rewelacyjna kamerka, co do parowania polecam przykleić pochłaniacze wilgoci wewnątrz obudowy - u mnie sprawdza się to niesamowicie. Dzięki autorowi za opis, bo dzięki temu zdecydowałem się na gitupa i nie żałuję !

Canaletto   12 #101 30.08.2016 09:24

@OKO_88 (niezalogowany): Minuta nagrania w 1080p30 zajmuje ok. 130MB, natomiast w 1080p60 - nieco powyżej 200MB. Dalsze obliczenia przeprowadź sam, ile minut nagrania pomieści 16-gigowa karta. ;)

Dla mnie 16GB jest w sam raz. Jeśli dużo nagrywasz weź 32GB albo 2x16GB.

  #102 30.08.2016 11:31

ktoś może kupował na gitup.pl ?

  #103 04.09.2016 11:08

Gitup.pl ? Poszukaj informacji o właścicielu i przekrętach jakie robi bo jest tego dosyć dużo. To nie jest żaden oficjalny dystrybutor!

  #104 05.09.2016 05:12

Canaletto miałeś może styczność z Eken H8R, lub H8R Pro???
Jak one wypadają w porównaniu z tym tutaj GitUp???

  #105 05.09.2016 12:44

Canaletto miałeś może styczność z kamerkami Eken H8R i H8R Pro?
Jak one wypadają w porównaniu z tym GitUpem?

Piniu5   1 #106 05.09.2016 13:47

Canaletto miałeś do czynienia z Eken H8R i H8R Pro?
Jak one wypadają na tle tego GitUpa?

Canaletto   12 #107 06.09.2016 07:20

@Piniu5: Nie testowałem EKEN-a, więc nie powiem nic więcej, niż można wywnioskować z filmów porównawczych na YouTube.

Piniu5   1 #108 06.09.2016 10:13

@Canaletto: To jest to może pomysł na nowy test??? :)
"Papierowo" i cenowo wyglądają naprawdę ciekawie.

  #109 31.10.2016 09:34

Witam, orientuje się ktoś może czy są jakieś działające kody zniżkowe na kamerkę? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

Canaletto   12 #110 31.10.2016 16:03

@Melonss (niezalogowany): Zajrzyj na banggood.com. Z kodem "b0b98d" masz Git2 za 95$.

  #111 01.11.2016 13:49

A jak ta kamerka wypada w stosunku do sjcam sj5000? ewentualnie czy jest coś lepszego do 500zł?

Canaletto   12 #112 02.11.2016 09:36

Kamery, które w chwili obecnej nie oferują nagrywania w rozdzielczości 1080@60 są nieco przestarzałe i moim zdaniem nie warte zakupu. Z tych dwóch brałbym Git2, ewentualnie Xiaomi Yi bez ekranu. Na korzyść Git2 przemawia to, że kamera jest nadal rozwijana i stale wychodzą aktualizacje oprogramowania.
W tym roku premiera nowego modelu - SJ6 Legend. Być może będzie konkurencją dla kamery GitUp.

Autor edytował komentarz w dniu: 02.11.2016 09:36
  #113 03.11.2016 13:20

Czy git2 bedzie współpracował z uniwersalnym monopodem z bluetooth? Np z blitzwolf BW-BS1 czy tylko z ta ich dedykowana opaska?

Canaletto   12 #114 04.11.2016 14:39

@Irakaus (niezalogowany): Z tego co mi wiadomo, Git2 nie współpracuje z monopodami przez Bluetooth. Pozostaje zakup opaski.

  #115 12.11.2016 21:14

Jak nagrywa Git2 w warunkach nocnych?

Canaletto   12 #116 14.11.2016 21:32

@madi27 (niezalogowany): Nie jest to najmocniejsza strona Git2, ale tragedii nie ma. Warto zerknąć: https://www.youtube.com/watch?v=AqpxibUgRGQ
W warunkach nocnych dużo lepiej radzi sobie model Git1.

  #117 23.11.2016 22:47

Cześć, padło tu pytanie o nagrywanie z bliskiej odległości (filmowanie lalek:) Niestety odpowiedź ostudziła mój zapał do kamerek sportowych w kontekście mojego zastosowania. Musze nagrać fragment linii produkcyjnej, gdzie jest bardzo trudny dostęp i mało miejsca, więc szeroki kąt i osbługa przez WIFI są bardzo na miejscu. Czy istnieją jakieś soczewki/obiektywy makro do tych kamerek? Potrzebuję nagrać materiał ze stałej odległości ok. 35cm.

Canaletto   12 #118 24.11.2016 08:28

@danx34 (niezalogowany): Klasyczna soczewka makro nie miałaby w Twoim przypadku zastosowania. Skraca ona minimalną odległość ostrzenia do kilku centrymetrów i bardzo spłyca głębię ostrości.

W kamerze sportowej obiektyw wkręcany jest gwintem do sensora. Fabrycznie ostrość ustawiana jest na 2-3 metry i gwint zalewany jest gorącym klejem. Takie połączenie można łatwo rozdzielić aplikując trochę ciepła np. z suszarki do włosów. Można wówczas kręcić soczewką i ustawić sobie manualnie ostrość na pożądanym dystansie. Sam robiłem to 2 razy. W kamerach Git2 jest to proste. Wystarczy odkręcić przedni panel, a obiektyw jest łatwo dostępny.

Po więcej informacji i przykładów odsyłam na niemieckojęzyczny kanał na YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=uejx4GBkPyU

  #119 24.11.2016 22:48

witam. Chciałbym spytać o nieco inną kamere, mianowicie Sjcam M20 ,rownież ze stabilizacją. Jak wypadają te dwie kamerki wzgledem siebie. Intryguje mnie to pownieważ na temat M20 jest sporo pozytywow, cena podobna , parametry tez, natomiast tutaj nikt o tej kamerce nie wspomniał, co jest dość dziwne.

  #120 25.11.2016 10:19

Canaletto, dzięki wielkie! Zmiana ostrości rzeczywiście nie wygląda na skomplikowaną. Chyba nie traci się nawet gwarancji, skoro producent sprzedaje wymienne obiektywy :)

gwiazda90   4 #121 26.11.2016 11:50

Mam podobny dylemat jak wielu innych tutaj Yi vs Git2 ?
Będę głównie nagrywał w klubie.
Za ile można wyrwać Git2 ? Bo na Allegro ok 550 zł jak z chińskimi sklepami? Są jakieś zniżki obecnie na nią ?
Jak wygląda sprawa z opisywanymi w recenzji problemami ?
Myślę, że FHD 60fps to będzie mój główny tryb nagrywania.

Canaletto   12 #122 26.11.2016 14:34

@gwiazda90: Obecnie najkorzystniejsza cena Git2 jest na Gearbest, bo trwa wyprzedaż. Kupisz za 95$, czyli niecałe 400 zł.

Pod koniec października wypuścili nowy firmware w wersji V1.6, w którym poprawili stabilność 60 klatek przy słabym świetle.

gwiazda90   4 #123 26.11.2016 17:25

Zamawiam na GB, pierwszy raz zamawiam coś z Chin, mam nadzieje, że pójdzie bezproblemowo :)

  #124 28.11.2016 23:04

Czy baterie od SJ4000 będą pasować do GitUp Git2?

Canaletto   12 #125 29.11.2016 21:32

@Mykey (niezalogowany): Tak.

  #126 05.12.2016 14:09

Czy gitup 2 jest naprawdę taki super

  #127 12.12.2016 19:14

Czy ktoś wie jak w trybie samochodowym uruchomić nagrywanie w pętli? Kamera uruchamia się po odpaleniu auta, ale przy braku miejsca na karcie wyłącza nagrywanie. Z góry dzięki.

Canaletto   12 #128 13.12.2016 09:44

@Kriss76 (niezalogowany): Włączasz kamerę i ustawiasz w tryb video. Naciskasz boczny klawisz opcji. Włączasz "Loop Recording".

  #129 19.12.2016 18:43

Porownywales ja z ostatnio coraz popularniejsza kamerka Elecam 4k (elephone) ktora na allegro chodzi po ok.330złotych??

Canaletto   12 #130 20.12.2016 11:35

@Lucas1981r (niezalogowany): Elecam ELE Explorer to niższa liga - słabszy sensor optyczny, brak stabilizacji obrazu. Jednakże w swojej kategorii cenowej chyba trudno o lepszą kamerkę z ekranem. ELE Explorer zamawiany w chińskim sklepie wysyłkowym kosztuje 50$. Jeśli szukasz budżetowej kamerki - to będzie dobry zakup.

  #131 29.12.2016 18:51

@Canaletto: Ele explorer nie zachwalają za bardzo. Jeżeli coś mogę polecić to soocoo c 30 można wyrwać za około 68$. Posiada podwójną stabilizację obrazu. http://www.soocoo.cc/soocoo-c30-wifi-ultra-hd-2-0-screen-170-120-90-angle-adjust...

OdkrywcaProgramow   7 #132 03.01.2017 15:08

Niestety żadna z czytanych i zazwyczaj bardzo pozytywnych recenzji nie zwraca uwagi na ważny fakt:
Gitup 2 bardzo dobrze nadaje się wyłącznie do filmowania scen dobrze oświetlonych. Dlatego słabo sprawdza się jako np. wideorejestrator do samochodu, czy filmowania wewnątrz pomieszczeń. A dzieje się to przez to że na małej powierzchni matrycy upakowano dużą liczbę małych pixeli (16 Mpix), które aby dobrze zarejestrować obraz wymagają większej ilości światła. Dlatego gitup zrobi gorszy jakościowo film niż o wiele tańsza kamerka z niższą rozdzielczością, gdzie pixeli jest mniej ale są one większe na tej samej powierzchni matrycy. Dlatego na forum gitupa developerzy zamiast gitup2 polecają do takich zastosowań gitup1 :D

Żadna, ale to żadna recenzja nie wspomina też o tym, że filmując sceny z mniejszą ilością światła (np. późne popołudnie, wideorejestrator w samochodzie wieczorem, jazda na nartach pod wieczór) należy WYŁĄCZYĆ STABILIZACJĘ obrazu, gdyż stabilizacja nie działa poprawnie gdy jest mniej światła, obraz wariuje i staje się wtedy rozmazany jak mydelniczka/spada ilość klatek. Zapewne przez to że stabilizacja jest wykonana programowo, a nie sprzętowo.


Niestety tą informację od developera gitupa na ich forum przeczytałem dopiero po zakupie, a większość materiałów wideo porównujących nagrania jest wykonana w dobrych warunkach oświetleniowych. Mocno bym się wtedy zastanowił nad kupnem kamerki która daje bardzo dobry obraz, ale pod warunkiem idealnych warunków oświetleniowych.

Rok od premiery, a nadal aplikacji do obsługi tej kamerki nie ma, wciąż "testujemy, bo to trwa długo".


Mądrości sobie i Wam życzę...

Autor edytował komentarz w dniu: 03.01.2017 15:16
Canaletto   12 #133 03.01.2017 15:56

@OdkrywcaProgramow: Wpakowanie 16-megapikselowej matrycy ma swoje zalety i wady. Z perspektywy czasu także oceniam to jako pewną wadę względem poprzedniego modelu Git1. Nagrania nocne są gorsze, ale nie są złe, są porównywalne do tego, co oferuje konkurencja. Na przyszłość w recenzjach będę umieszczał również próbki nagrań przy gorszym oświetleniu.

Aplikacja na Androida jest w fazie beta i dostępna w sklepie Play. Finalna wersja pojawi się z pewnością wraz z premierą modelu Git3.

Autor edytował komentarz w dniu: 03.01.2017 15:56
  #134 03.01.2017 15:59

A czy za pomocą pilota można włączyć ta kamerę? Bo większość kamer z wifi ma tylko mozliwośc wyłaczania a właczania juz nie.

  #135 03.01.2017 19:57

Czy w tej kamerce działają wszystkie zewnętrzne mikrofony, które są promowane z dedykacją dla GoPro?

Canaletto   12 #136 07.01.2017 08:45

@Anonim (niezalogowany): Niestety, pilot służy tylko do obsługi i WYŁĄCZANIA kamery.

Canaletto   12 #137 07.01.2017 08:46

@Takbyo (niezalogowany): Tak.

  #138 09.01.2017 15:05

@Canaletto: Ale jakość nie za dobra wówczas

  #139 10.01.2017 17:47

Ktoś wie kiedy będzie premiera Git3 ?

Canaletto   12 #140 11.01.2017 08:42

@Anonim (niezalogowany): Nieprędko. Póki co powstał egzemplarz testowy. Wiadomo, że będzie miał moduł GPS. Nie ma szans, żeby pojawił się wcześniej, niż na wiosnę.

TheSilencePL   3 #141 08.02.2017 03:18

Dobrze zrozumiałem? Mogę sobie normalnie kupić kabel i podepnę zewnętrzny mikrofon, czy muszę coś lutować? Jak po aktualizacjach kamera działa? Dodano coś względem recenzji? Ogólnie polecasz za obecną cenę?

Czy Git2 i Git2 Pro to dwa różne urządzenia?

Jak z efektem rybiego oka? Serio jest to aż taką przeszkodą?

Autor edytował komentarz w dniu: 08.02.2017 03:51
Canaletto   12 #142 08.02.2017 09:58

@TheSilencePL:
Jeśli będziesz chciał podłączyć mikrofon zewnętrzny dedykowany dla GoPro, np. Saramonic GoMic, to bez problemu taki mikrofon będzie działał również z Git2. Jeśli chcesz podpiąć mikrofon z mini-jackiem to konieczna jest przejściówka z rezystorem. Kiedy testowałem kamerkę, możliwości były tylko dwie: albo kupić oryginalny adapter od GoPro, albo wlutować samemu rezystor. Możliwe, że obecnie można już kupić taki gotowy kabel za rozsądną cenę. Trzeba by poszukać na allegro/ebay.

Kamera z ostatnią aktualizacją V1.6 działa bez zarzutu. Ogólnie kamera działa płynnie, póki co nigdy się nie zawiesiła. Dodano masę drobnostek zgłaszanych przez użytkowników, dzięki czemu ustawienia kamery można dość konkretnie spersonalizować.

Nie jestem pewien, czy pytasz o Git2 Pro czy Git2 P?
Git2 Pro i Standard różnią się jedynie zawartością opakowania. Pro to wersja recenzowana powyżej, Standard to sama kamera bez akcesoriów.
Git2 P natomiast, to nowy submodel. Zmieniono sensor optyczny z Sony na Panasonic oraz obiektyw o kącie widzenia 90°. Reszta podzespołów jest niezmieniona.

Rybie oko to kwestia osobistych preferencji. Mnie ten efekt nie przeszkadza. Dzięki szerokiemu kątowi mamy szansę zrobić fajne ujęcia z ciekawej perspektywy.

Podsumowując, polecam. ;)

TheSilencePL   3 #143 08.02.2017 12:37

@Canaletto: Generalnie kamera ma być raczej do vloga i tego typu rzeczy. Więc się zastanawiam między nią a Xiaomi. Co polecasz bardziej?

Canaletto   12 #144 08.02.2017 19:00

@TheSilencePL: Raczej Git2 ze względu na stabilizację i wsparcie dla mikrofonów zewnętrznych bez dodatkowych przeróbek. Ale XiaoYI 1 też się sprawdzi, bez ekranu, ale za to taniej. Każda z tych dwóch nie będzie złym wyborem.

TheSilencePL   3 #145 09.02.2017 15:26

@Canaletto: tyle że tamta nie ma stabilizacji i zewnętrznego mikrofonu.

  #146 14.02.2017 21:57

Witam, czy mógłbym prosić o pomoc z ustawieniem mojego Git Up-a (git2). Nagrywa obraz jakby naokrągło(chyba efekt rybiego oka). Wrzucę jedno video do podglądu. Nie podoba mi się ten obraz. Jakie najlepiej ustawić parametry nagrywania ? https://youtu.be/l33bR3gsqN8 Z góry dziękuję

Canaletto   12 #147 15.02.2017 07:39

@Anonim (niezalogowany): Taka jest specyfika obiektywu ultraszerokokątnego. Jedyne, co możesz zrobić, to wejść w ustawienia i zmienić opcję FOV (pole widzenia) z Wide na Narrow.
Git2 nie posiada opcji rektyfikacji obiektywu (najprościej mówiąc - prostowania obrazu) znanej na przykład z kamery XiaoYI 1.