Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

W poszukiwaniu kamery sportowej za rozsądne pieniądze — recenzja SJCAM SJ5000WiFi

Coca-Cola nie dla Kowalskiego

Gdy myślisz o napoju gazowanym pierwsze, co przychodzi do głowy to Coca-Cola. Podobną rozpoznawalność w branży kamer sportowych ma marka GoPro.
Żyjemy w dobie powszechnej wideorejestracji i nawet przeciętny Pan Kowalski, którego największym sportowym wyczynem jest 10-kilometrowa wyprawa rowerem do szwagra na działkę, odczuwa czasem potrzebę nagrania filmu, który z dumą zaprezentuje gościom na rodzinnym spotkaniu. Pan Kowalski nie ma zamiaru wydawać czterocyfrowej sumy na topowy model kamery GoPro czy Sony. Rozwiązaniem może okazać się kamera SJCAM – produkt ze średniej półki cenowej.

Czym jest SJCAM?

SJCAM to marka firmy VIOFO Ltd. - chińskiego producenta i dystrybutora elektroniki z Shenzhen. Firma wypuściła na rynek modele: SJ1000, SJ2000 i SJ3000, jednak nie cieszyły się one szczególnie dużą popularnością. Prawdziwym przełomem w historii producenta było wypuszczenie na rynek pod koniec 2013 roku modelu zbliżonego kształtem do popularnego GoPro - SJ4000, który ze względu na świetną relację jakości do ceny stał się hitem i z powodzeniem sprzedaje się do dziś. Niestety producenci nie przywiązywali wówczas należytej wagi do marki SJCAM. Nie wszystkie oryginalne kamerki były sygnowane logo marki, co ułatwiło sprawę fałszerzom. Rynek zalała fala podróbek udających oryginalny produkt. Niedługo później ofertę poszerzono o model M10 Cube oparty na dokładnie tych samych podzespołach co SJ4000, upchniętych w sześciennej obudowie.

W międzyczasie „podrabiacze” wyprzedzili proces technologiczny firmy VIOFO Ltd. i zaczęli oferować modele „SJ5000” a nawet „SJ6000”. W drugiej połowie 2014 roku zaczęły napływać pierwsze wieści o sukcesorze po SJ4000. Model SJ5000 zapowiadał się ciekawe: nowa wersja znanego z SJ4000 chipsetu Novatek z 14-megapikselową matrycą od Panasonica. Największe emocje wzbudzał jednak flagowiec – SJ5000+ z 16-megapikselową matrycą Panasonic i chipsetem Ambarella A7. Tym samym, który siedzi w GoPro Hero 3.

Oczekiwania vs. rzeczywistość, czyli dlaczego nie wybrałem SJ5000+

„Jeśli już kupować, to na bogato” – pomyślałem i zacząłem szukać korzystnej oferty na zakup flagowca. Udało mi się zdobyć kupon zniżkowy na „Plusa” w ulubionym sklepie za 146$, a ponieważ sklep dopiero spodziewał się dostawy towaru – złożyłem pre-ordera. W międzyczasie wypatrywałem w sieci informacji od tych, którzy mieli już kontakt z kamerką. W końcu pojawiają się pierwsze sample. Obraz na domyślnych ustawieniach trochę ciemny, zauważalna żółta dominanta. „To nic, pewnie poprawią w pierwszym firmware i będzie OK”. Gdy pierwsza partia poszła w świat, okazało się, że ma defekt. Antena WiFi zamontowana jest w takim miejscu, że interferuje i na nagraniach w słabym świetle pojawiają się niebieskie paski. Błąd został szybko wychwycony i naprawiony.
Mijały tygodnie a nieentuzjastycznych opinii przybywało: kamera się zawiesza, połączenie WiFi jest niestabilne, aplikacja mobilna notorycznie się wysypuje, nagrywany dźwięk jest zniekształcony, itd. Wszyscy, tacy jak ja, przeglądający fora wciąż powtarzali jak mantrę: „to problemy związane z firmware, to kwestia czasu jak to poprawią, na pewno to zrobią”. Ryzykować zakup „Plusa” czy kupić stabilną, ale o gorszych parametrach SJ5000 WiFi? Podjąłem decyzję. Rezygnuję z 60 fps w jakości FullHD i z nagrywania slow-motion w 120 i 240 fps. Anuluję pre-ordera na wersję „Plus” i zamawiam tańszą wersję kamerki.

Dodam tylko, że obecnie stabilność wersji „Plus” została poprawiona, jednak niektórzy na forach wciąż zgłaszają problemy wymagające twardego resetu przez wyciągnięcie baterii. Wersja z chipsetem Novatek, którą używam i recenzuję działa bez zarzutu - ani razu nie miałem problemów z zawieszaniem się sprzętu.

Zakupy

Poszukiwania wybranego modelu rozpoczynam od ulubionego sklepu. Sklep odwzajemnia się sympatią i oprócz jednej z najniższych cen na rynku oferuje mi dodatkowe 8% zniżki. Korzystam więc z kodu promocyjnego. Jak na złość, styczeń przynosi wyjątkowo wysoki kurs dolara. Dostrzegam jednak, że ulubiony sklep oferuje zmianę waluty z dolara na inną, bez dodatkowych opłat manipulacyjnych. Fajnie! Zapłacę w złotówkach, a PayPal nie obciąży mnie prowizją za przewalutowanie! Niestety, waluty PLN egzotycznego kraju o nazwie Polska nie ma. :-( Ulubiony sklepie, masz u mnie minusa. Jeżeli czyta mnie teraz jakiś Polonus mieszkający w Peru, to informuję, że w solach peruwiańskich spokojnie można płacić. :) Rezygnuję więc całkowicie z PayPala i płacę kartą kredytową. Wybieram płatność w euro, co pozwala mi zaoszczędzić parę złotych na różnicy kursowej w cenie dolara, dodatkowo unikam prowizji za przewalutowanie, której mój bank nie pobiera przy płatności w euro. Ostatecznie za kamerkę płacę ok. 105€, co po styczniowym kursie dało ok. 455 zł (dla porównania - na Allegro sprzedawana jest aktualnie po 618 zł).

Przesyłka

Ulubiony sklep oferuje darmową wysyłkę odpowiednikiem listu poleconego. Za niewielką dopłatą możemy wybrać preferowane przedsiębiorstwo pocztowe. Jedynym europejskim był holenderski PostNL. Wybrałem go z nadzieją, na szybsze dostarczenie przesyłki. Dopłata wyniosła niecałe 1 euro. Zamówienia i płatności dokonuję w ten sam dzień - 29 stycznia 2015 r. Już następnego dnia ulubiony sklep przysyła mi potwierdzenie wysłania zamówienia wraz ze zdjęciem zaadresowanej paczki.

Listonosz dostarcza przesyłkę 16 lutego. Wychodzi 18 dni kalendarzowych od dnia zakupu. Nieźle! Już kilkukrotnie zamawiałem towar z Państwa Środka i, nie licząc jednej paczki, która zaginęła, przesyłki dochodziły z reguły po miesiącu. No to rozpakowuję…

Opakowanie

Zestaw zapakowany jest w elegancki biały kartonik z grubej tektury, z połyskującymi srebrnymi napisami . Na boku opakowania znajdziemy kody QR umożliwiające szybkie pobranie aplikacji mobilnej oraz zdrapkę z kodem, dzięki któremu możemy zweryfikować autentyczność produktu. Przez okno opakowania wygląda zapakowana w blister kamerka włożona w wodoszczelną obudowę. Pozostałą część kartonika wypełniają dodatki.

Zestaw

W skład zestawu wchodzi całkiem pokaźna liczba elementów:
  • kamerka SJCAM SJ5000 WiFi
  • wodoszczelna obudowa
  • dodatkowe drzwiczki do obudowy umożliwiające przeciągnięcie paska
  • pasek
  • silikonowa zaślepka ochronna na obiektyw
  • uchwyty: do zamontowania na kasku, rowerze, statywie, uchwyt z klipsem
  • instrukcja
  • kabel USB
  • ściereczka z mikrofibry
  • 2 paski taśmy dwustronnej
  • 2 naklejki z logo SJCAM
    • Niestety w zestawie nie znalazła się ładowarka sieciowa. Pozostaje kupić ją oddzielnie lub ładować kamerkę przez złącze USB w komputerze.

      Budowa kamery

      Pierwsze wrażenie przy kontakcie z kamerą jest bardzo pozytywne. Kamera jest mała, ale dzięki pokryciu boków urządzenia kratkowanym tworzywem bardzo pewnie leży w dłoni. Chwytność poprawia także przedni panel pokryty lekko gumowaną powłoką. Niestety ma też to swoje wady, gdyż takie tworzywo doskonale utrwala odciski palców. Na szczęście z pomocą przychodzi ściereczka dołączona do zestawu. Obudowa wygląda na dobrze spasowaną. Przyciski mają niski skok, co uniemożliwia przypadkowe wciśnięcie czegokolwiek podczas trzymania kamerki w dłoni. Obsługa urządzenia po umieszczeniu w obudowie wodoszczelnej nie powinna stanowić problemu. Przyciski chodzą z nieco większym oporem, ale spokojnie można się do tego przyzwyczaić. Niestety obudowa wodoszczelna posiada pewną wadę, o której szerzej w rozdziale „Zdjęcia”.
      Na przedniej ściance znajduje się standardowo oko kamery. Oprócz obiektywu mamy tu włącznik będący jednocześnie przyciskiem odpowiedzialnym za zmianę trybu pracy kamery, dwie diody LED oraz logo producenta i nazwę modelu.
      Znaczną część tylnej ścianki stanowi 2-calowy ekran LCD. Poza nim znajdziemy tam też 2 kolejne diody (nagrywania i ładowania).
      Na lewym boku kamerki umieszczone są złącza: HDMI, USB, slot na kartę microSD oraz mikrofon.
      Po przeciwległej stronie znajduje się głośnik, przyciski nawigacyjne oraz odsunięty od nich przycisk aktywacji WiFi. Klawisze nawigacyjne w trybie filmowania i fotografowania służą do obsługi zoomu cyfrowego, którego używanie oczywiście odradzam. Moim zdaniem dużo lepszą opcją byłoby wykorzystanie tych przycisków do korygowania ekspozycji co 1/3 EV. Same przyciski chodzą gładko, jednak na mój gust, zważywszy na ich podłużny kształt, są nieco zbyt śliskie. Przydałyby się małe wypustki lub pokrycie gumowaną powłoką.

      Na górnej ściance umiejscowiono spust migawki. Tym przyciskiem zatwierdzamy również zmiany, których dokonujemy w menu. Obok niego kolejna dioda (która to już?).

      Na spodzie znajduje się klapka, a pod nią gniazdo na baterię. Do tego rozwiązania mam pewne zastrzeżenia. Zaślepka nie jest w żaden sposób połączona z obudową, więc jeśli nieprawidłowo trzymamy kamerkę (czytaj: spodem urządzenia do ziemi) i zwolnimy blokadę, klapka wypadnie. Wewnątrz gniazda próżno szukać jakiejkolwiek blokady przed wypadnięciem baterii w razie zgubienia klapki. Na szczęście nie jest ona potrzebna, gdyż bateria siedzi w gnieździe dość ciasno i nie ma ryzyka, że wysunie się samoczynnie. Wracając do klapki, niestety jest ona wykonana z giętkiego plastiku i bardzo łatwo ją wygiąć. Możliwe, że po kilku miesiącach otwierania i zamykania mogą pojawić się pewne luzy. Nie jest to duża niedogodność, jednak konstruktorzy mogliby na przyszłość opracować lepsze rozwiązanie.

      Bateria

      Kamerka zasilana jest akumulatorem litowo-jonowym o napięciu 3,7V i pojemności 900 mAh. Producent zapewnia, że naładowana do pełna bateria pozwala nagrywać w rozdzielczości 1080p 30 fps przez 90 minut przy wyłączonym WiFi.

      W rzeczywistości jest nieco gorzej. Przeprowadziłem dwie próby, podczas których wyłączyłem wszystkie diody LED i ustawiłem wygaszenie ekranu po 30 sekundach (wartość minimalna). Uzyskałem 73 i 76 minut ciągłego nagrywania. To wciąż dobry wynik, porównywalny z GoPro HERO 3.

      Wartym odnotowania jest fakt, że bateria jest kompatybilna ze wszystkimi modelami SJCAM linii 5000: SJ5000+, SJ5000, SJ5000 WiFi. Co więcej, jest to dokładnie ta sama bateria, która zasila model SJ4000. Radzę zaopatrzyć się przynajmniej w jedną dodatkową baterię. Cena jednej sztuki to niecałe 4€.

      Specyfikacja

      Kamera SJ5000WiFi ma następujące parametry:
      • matryca: 1/2.33” CMOS 14 MP (Panasonic MN34110PA)
      • rozdzielczość: 14 MP (4320x3240)
      • chipset: Novatek 96655
      • łączność WiFi
      • kąt widzenia: 170°
      • wyświetlacz: LCD 2.0” o rozdzielczości 960x240 px
      • nagrywanie: 1080P Full HD: 1920x1080P 30 fps, 720P: 1280x720P 60/30 fps, WVGA: 848x480, VGA: 640x480
      • format nagrywania: MOV
      • zdjęcia: 14MP (4320x3240), 12MP (4032x3024), 10MP (3648x2736), 8MP (3264x2448), 5MP (2592x1944), 3MP (2048x1536), 2MHD (1920x1080), 1.3M (1280x960), VGA 640x480
      • format zdjęć: JPEG
      • karta pamięci: microSDHC do 32 GB
      • bateria: Li-ion 900mAh (90 min. nagrywania 1080P bez WiFi)
      • wymiary: 61x 42,4x25 mm
      • waga z baterią: 74g
      • dostępna w 7 kolorach

      Firmware

      Aktualizacje oprogramowania kamerki pojawiają się często – raz na kilka tygodni. Nie udało mi się znaleźć changeloga, tak czy inaczej warto mieć najnowszy firmware.

      Otrzymany egzemplarz miał wgrane oprogramowanie w wersji G20141205V02 z 5 grudnia 2014 r. Przed rozpoczęciem testów zaktualizowałem je do najnowszej wówczas wersji z 20 stycznia. Cały proces aktualizacji przebiegł bezproblemowo i zakończył się po niecałej minucie. Najnowszą wersję firmware’u wydano 2 marca.

      Menu

      Wśród wielu wersji językowych menu dostępny jest również język polski. Dla mnie jednak bardziej intuicyjna jest wersja angielska. Jak widać menu jest przejrzyste, funkcjonalne i bardzo estetyczne. Poniżej krótki przegląd poszczególnych stron menu:
      • strona 1/5 : wybór rozdzielczości nagrywania, opcja wyłączenia wszystkich napisów na ekranie (OSD), opcja nagrywania w pętli (3, 5, 10 min. lub wyłączone), opcja włączenia rozjaśniania cieni (HDR), opcja rozpoczęcia nagrywania po wykryciu ruchu, opcja wyłączenia nagrywania dźwięku
      • strona 2/5 : opcja rejestrowania daty na nagraniu, wybór rozdzielczości zdjęć, opcja korekty ekspozycji, ustawienia balansu bieli (auto lub jeden z kilku predefiniowanych ustawień), ustawienia jakości nagrania (fine, normal, economy), ustawienia intensywności wyostrzania obrazu
      • strona 3/5 : ustawienia kolorów nagrywania (RGB, czarno-biały, sepia), ustawienia czułości ISO, wybór języka menu (13 języków, w tym polski), ustawienia daty i godziny, ustawienia automatycznego wyłączenia kamery (3, 5, 10 min. lub wyłączone), opcja wyłączenia dźwięków przycisków
      • strona 4/5 : ustawienia standardu TV (NTSC lub PAL), ustawienia świecenia diod na obudowie (a. wyłączone wszystkie diody, b. włączona tylko górna dioda, c. włączone diody: górna i przednia, d. włączone diody: górna, przednia i tylna), wybór po jakim czasie ma gasnąć ekran (od 30 sek. do 5 min.), ustawienia częstotliwości napięcia (50 lub 60 Hz), opcja włączenia trybu samochodowego (kamera może działać jako typowy rejestrator toru jazdy), ustawienia SSID trybu WiFi
      • strona 5/5: ustawienia hasła WiFi, opcja wpisania dowolnej nazwy wyświetlającej się obok daty na nagraniu (nazwa do 12 znaków), opcja kasowania plików z karty, opcja sformatowania karty, opcja przywrócenia ustawień fabrycznych, podgląd wersji firmware’u

      WiFi i aplikacja mobilna SJCAM HD

      Opcja łączności bezprzewodowej kosztuje około 20 dolarów, tyle bowiem wynosi różnica w cenie między wersją bez WiFi. To sporo w odniesieniu do ceny kamerki. Czy warto więc dokładać 75 zł do tej funkcjonalności? Na to pytanie musicie odpowiedzieć sobie sami.

      Na tych, którzy się zdecydują czeka aplikacja mobilna SJCAM HD dostępna na systemy: Android oraz iOS. Przed jej uruchomieniem włączamy WiFi w kamerce. Ogranicza się to do wciśnięcia jednego przycisku na obudowie. To świetne rozwiązanie. Dzięki niemu nie musimy przebijać się przez całe menu, by nawiązać połączenie. Działanie WiFi potwierdza zielona dioda, która zapala się na przednim panelu. Następnie łączymy się z kamerką przez nasze urządzenie mobilne i otwieramy aplikację. Na ekranie widzimy to, co widzi oko naszej kamery w czasie rzeczywistym. No prawie, bo obraz wyświetla się na ekranie naszego odbiornika z niewielkim opóźnieniem. Od tej chwili możemy zdalnie zainicjować nagrywanie lub zrobić zdjęcie. Drugą kluczową funkcją aplikacji SJCAM HD jest możliwość podglądu na ekranie naszego urządzenia nagranych filmów i zdjęć zapisanych na karcie pamięci kamery. Z poziomu aplikacji można również zmieniać większość ustawień, nie polecam jednak tego robić. Zmiany ustawień lepiej dokonywać po prostu z poziomu menu kamery.

      Do czego może przydać się WiFi? Zastosowań jest mnóstwo. WiFi pomoże przy właściwym ustawieniu kamery na założonym kasku, kiedy nie możemy kadrować przy pomocy ekranu LCD. Sprawdzi się w każdej sytuacji, gdy umiejscowienie kamery nie pozwala nam spojrzeć na ekran. Dzięki WiFi robienie popularnych ostatnio selfies nie musi ograniczać się do ujęć z ręki lub wysięgnika. Kamerę możemy zamocować w dowolnym miejscu i w wybranej chwili zrobić fotkę z wykorzystaniem smartfona. WiFi może okazać się przydatne również, gdy urządzenie montujemy na aucie, motocyklu, rowerze, kiedy nie mamy kontaktu wzrokowego z kamerą. Gdy sprzęt jakimś cudem zerwie się z uchwytu, szybko zauważymy problem na ekranie smartfona i być może uchronimy się przed utratą kamerki. Możemy również eksplorować dno jeziora z podkładu łódki bez zanurzania się, chociaż obawiam się trochę działania WiFi pod wodą. :-)

      Łącząc się przez WiFi, w każdej chwili możemy pobrać świeżo zrobione zdjęcia lub filmy na nasz telefon i wrzucić na ulubiony portal społecznościowy lub przesłać znajomemu poprzez Bluetooth.

      Filmy

      Ponieważ od dnia premiery kamerki minęło już trochę czasu, w internecie można znaleźć sporo filmów nagranych przez SJ5000. Dlatego zamieszczam tylko jeden nagrany przeze mnie film. Ponieważ YouTube pogarsza jakość nagrania, poniżej zamieszczam także link do oryginalnego pliku. Rozdzielczość filmu to 1080p 30 fps.

      https://mega.co.nz/#!LR9i3bBR!3IK1Dx5qZO2dhaIF4MBqe2lklo34fy0mOggiRAJk...

      Jakość obrazu jest bardzo dobra. Automatyczny balans bieli w z reguły sprawdza się bardzo dobrze i naturalnie odwzorowuje kolory. Sporadycznie zdarzają mu się pomyłki. Zauważyłem, że gdy wprowadzimy dużą korektę ekspozycji np. -1,66EV kamera ma tendencję do lekkiego ochładzania kolorów. Różnice są subtelne, ale z pewnością dobrze widoczne dla oka fotografa czy grafika.

      Kamera dobrze radzi sobie z doborem jasności sceny w trybie automatycznym. Widać to na początku załączonego filmiku. Przy ruchu góra-dół kamera szybko i płynnie reaguje na zmianę oświetlenia. Jak wspomniałem wcześniej, istnieje możliwość wprowadzenia korekty ekspozycji, jeśli zależy nam na uzyskaniu jaśniejszej lub ciemniejszej sceny w porównaniu do domyślnych wartości. SJ5000WiFi sprawdza się także przy filmowaniu pod słońce.

      Zdjęcia

      14-megapikselowa matryca i szeroki kąt pozwalają na wykonywanie przyzwoitych zdjęć, które rejestrowane są w formacie 4:3. Niestety nie ma możliwości zapisu fotografii w pełnej rozdzielczości w formacie 16:9. Poniżej kilka sampli i standardowo link do oryginalnych plików. Wszystkie bez retuszu, prosto z karty pamięci.
      https://mega.co.nz/#F!CBlBTZbb!fwP25xX33-630AnEla41aQ

      Fotografowanie w formacie 4:3 pozwala na wykrycie pewnej wady konstrukcyjnej, która wynika z niedopatrzenia projektantów i absolutnie nie powinna wystąpić. Na szczęście nie jest to wada kamery a tylko obudowy wodoszczelnej. Otóż na rogach zdjęć wykonanych z kamery włożonej do obudowy widoczna jest spora winieta.

      Przyczyną jest źle wyprofilowany pierścień uszczelniający na obudowie, który wchodzi w pole widzenia obiektywu. Taki błąd powinien zostać wychwycony już na etapie projektowania prototypu.

      Podsumowanie

      Po kilku tygodniach testowania SJ5000WiFi mogę śmiało polecić go każdemu, kto szuka tańszej alternatywy GoPro, bez wodotrysków takich jak tryb slow-motion czy nagrywanie w 4K, a jednocześnie potrzebuje czegoś więcej niż marketowe „cuda” za 200 zł. Z kamerą dostajemy pakiet akcesoriów takich jak obudowa wodoszczelna czy wiele różnych uchwytów i mocowań i to wszystko w dość przyzwoitej cenie.
      Wkrótce kamerce SJ5000 przybędzie jeden bardzo poważny konkurent. Na rynek kamer sportowych ze średniej półki wkracza bowiem Xiaomi. Być może okaże się jeszcze większym hitem niż produkty SJCAM.

      Zalety

      • dobra jakość nagrań (maks. rozdzielczość 1080p 30 fps) i zdjęć (maks. rozdzielczość 14Mpix)
      • szeroki kąt widzenia obiektywu
      • duży zestaw akcesoriów, m.in. obudowa wodoszczelna, uchwyty, mocowania
      • jasny, duży, 2-calowy ekran
      • przejrzyste i funkcjonalne menu, także w języku polskim
      • firmware aktualizowany na bieżąco
      • tania i uniwersalna bateria, kompatybilna z kamerami serii SJ5000 i SJ4000
      • łączność bezprzewodowa
      • przystosowana do pełnienia funkcji wideorejestratora samochodowego

      Wady

      • brak ładowarki sieciowej w zestawie
      • kiepsko wykonana klapka-zaślepka slotu na akumulator
      • mało ergonomiczne przyciski nawigacyjne
      • brak formatu 16:9 w trybie fotografowania
      • źle zaprojektowana obudowa wodoszczelna powodująca winietowanie w trybie fotografowania
       

sprzęt hobby

Komentarze

0 nowych
marqs37   11 #1 09.03.2015 22:39

Świetna recka, dobrze wiedzieć o porządnych zamiennikach GoPro

MrBeckham666   19 #2 10.03.2015 03:28

na allegro są oferty po 510 zł

http://allegro.pl/kamera-lcd-fhd-sjcam-sj5000-gw24-oryginal-i5146322387.html

no ale nie ważne recenzja OK:)

Canaletto   12 #3 10.03.2015 07:12

@MrBeckham666: To wersja bez WiFi

FaUst   12 #4 10.03.2015 07:30

Pociesz się że GoPro też nie daje ładowarki ;)

  #5 10.03.2015 08:15

https://m.youtube.com/watch?v=bFQ0b0X4QCg
Moja nagrywa tak hm co o tym myślicie. Nagrywane w FHD

Canaletto   12 #6 10.03.2015 13:24

@Anonim (niezalogowany): Film jest prywatny, zmień na publiczny to zobaczymy. :)

MrBeckham666   19 #7 10.03.2015 14:36

@Canaletto: fakt przeoczyłem:) wiec recka bardziej git:)

  #8 07.05.2015 01:40

@FaUst: a starsza wersja-sj4000 ma ladowarke. Ale sie zastanawiam - jaka maksymalnie ladowarka mozna ladowac te kamere? Bo nie wiem czy bede mogla np uzyc powerbanku 2,1A na wyjsciu skoro w zestawie byla ladowarka z 1A. Jakos nie moge sie nigdzie doszukac informacji.

FaUst   12 #9 07.05.2015 12:40

@Karokarcias (niezalogowany): Jak masz dobrą ładowarkę to wyższy amperaż nic Ci nie zrobi, sprzęt pobierze maksymalny prąd jaki jest w stanie przyjąć.

  #10 18.05.2015 19:46

ja wybrałem kamerkę Kamera sportowa GARMIN Virb, chwale ją bo zapłaciłem nieco ponad 500 zł, zamawiałem na avans.pl, jeżdzę na rowerze więc musiałem mieć coś stabilnego by zamontować czy to na rowerze czy na kasku jestem zadowolony z niej dlatego też kupujcie i nie żałujcie :D

  #11 28.05.2015 14:34

Jak dla mnie super jest kamer LC-PROWL

  #12 07.06.2015 21:18

Garmin jest ładny ale 2 razy cięższy@Szwedzki (niezalogowany):

  #13 10.06.2015 12:02
Canaletto   12 #14 10.06.2015 18:37

@Stanley Great (niezalogowany):
Xiaomi będzie równie dobrym wyborem, o ile nie potrzebujesz wyświetlacza LCD ani dodatkowych akcesoriów. W zamian za to dostajesz 60 klatek w trybie 1080p i inne tryby do filmowania slow-motion. Jakość obrazu jest bardzo dobra. Kolory są przyjemne dla oka. Ale uwaga, niestety zdarzają się egzemplarze z niewłaściwie ustawioną fabrycznie ostrością . W przypadku takiej wady należy rozebrać kamerkę i ustawić ostrość manualnie. Tak czy inaczej Xiaoyi jest warte rozwagi.

  #15 24.06.2015 01:33

Płaciłeś cło i vat od niej? Bo nie raz zamawiałem z chin elektronike i mi doliczali...

Canaletto   12 #16 24.06.2015 09:45

@krecik3242 (niezalogowany): Nie, żadnych dodatkowych opłat nie ponosiłem. Zamawiałem też powerbank, zegarek, termometr i nigdy nie płaciłem cła i VAT-u.

  #17 24.06.2015 11:43

Ok dzięki za odpowiedź :) A zdradzisz nam jeszcze co to za sklep? Bo ja się przymierzam do zakupu na Aliexpress.

Canaletto   12 #18 24.06.2015 16:39

@krecik3242 (niezalogowany): gearbest.com. Póki co, wszystko co od nich dostałem było oryginalne. Niestety lubią zaniżać ceny w deklaracjach celnych. W przypadku powyższej kamerki zadeklarowali jej wartość na $28. Na szczęście żaden urząd się nie doczepił, ale różnie może być.

Axles   17 #19 20.07.2015 08:58

Na prawdę świetna recenzja, co ciekawsze szukałem na DP czy ktoś nie pisał o SJ4000 zanim kupiłem, a nie pomyślałem o sprawdzeniu wyższego modelu.

  #20 26.08.2015 13:58

Polecam Wam porównanie parametrów Hero 3 Black, SJCAM, Xiaomi. Bardzo ciekawe.
http://rimex.nserwer.pl/RIMEX-SKLEP4/Allegro%20r4/Blackview/HERO%201/hero1.jpg

  #21 14.09.2015 20:00

hey! potrzebuje Waszej pomocy.
Grzebałam w ustawieniach kamery i niestety z premedytacją wyłączyłam podświetlenie diod. Wszystko było ok, do momentu, jak wyłączyłam apkę na telefonie. Teraz za chiny nie mogę ponownie sparować kamerki z telefonem. Telefon jej nie wykrywa, a kamerka (skoro podświetlenie jest wyłączone) nie sygnalizuje włączenia się ani działającego wi-fi. Jedyna reakcja to czasami przy naciśnięciu klawisza uruchamiania diody na spodzie, obok spustu i obok portu ładowania zaświecają się na czerwono na moment.
Czy ktoś może mi pomóc, co w tej sytuacji zrobić? :/

Canaletto   12 #22 15.09.2015 10:00

@katerina90 (niezalogowany): A nie możesz z poziomu menu kamery włączyć tych diod z powrotem? Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne w kamerce. Ponadto zrób reinstalację aplikacji na telefonie. Jakiś czas temu wyszedł nowy firmware. Jest dostępny na stronie producenta, wraz z instrukcją instalacji.

  #23 09.10.2015 11:51

Ja też szukałem zamiennika do mojego silvera.
Zdecydowałem się na EKENA H9 bo ma 60 fps w 1080p a nie 30.
https://www.just4smart.pl/pl/n/4

  #24 24.10.2015 19:27

Czy testowana SJ 5000 nagrywa w rzeczywistym 60fps przy rozdzielczości 720p, czy podobnie jak poprzednika (SJ 4000) są to jedynie klatki dublowane?
Z góry dzięki!

Canaletto   12 #25 25.10.2015 18:26

@em (niezalogowany): Zależy od warunków oświetleniowych. Przy słabym świetle kamera ratuje się dublowaniem klatek, natomiast przy świetle dziennym są to unikalne klatki.

  #26 26.10.2015 16:00

@@Canaletto Dzięki za informację! Czyli zdaje się, że SJ5000 to taka trochę przejściówka między SJ4000, które tylko i wyłącznie dubluje, a wersjami z plusem (SJ4000+ i SJ5000+), które rzeczywiście dają duże pole do popisu dla slow motion.

A powiedz, miałeś może jakąś szerszą styczność z SJ4000?
Mocno zastanawiam się pomiędzy właśnie nią, a tą SJ5000, którą masz i zrecenzowałeś powyżej... Szperam na youtube pod kątem porównań, ale są to naprawdę skrajne sprawy. Raz lepiej wypada SJ4000, raz o niebo lepiej SJ5000. Podejrzewam, że to kwestia podróbek, które ludzie nazywają oryginałami i porównują np. oryginalne SJ4000 z podróbką SJ5000 albo odwrotnie.

Może Ty miałeś okazję zetknąć się z oryginalnym SJ4000 i porównać do swojej SJ5000? Jeśli tak, to co radziłbyś wybrać? Rzeczywiście wideo w SJ5000 jest dużo lepsze?
A może w chwili obecnej po tych kilku miesiącach raczej doradzałbyś którąś z wersji z plusem?

Canaletto   12 #27 27.10.2015 08:53

@em (niezalogowany): Z kamerką SJ4000 nie miałem okazji pracować, ale przed zakupem SJ5000 przejrzałem sporo filmików z modelu SJ4000. Dawała całkiem przyzwoity obraz. Choć większość zachwycała się ostrością obrazu, widać było że jest ona podbita sztucznie przez dość agresywne algorytmy wyostrzające, stąd w miejscach o wysokim kontraście widać było nienaturalną białą poświatę (np. kable na tle nieba). Kolejną sprawą jest szybkość zmiany ekspozycji. SJ4000 radzi sobie z tym gorzej , co widać na filmie: https://youtu.be/dF0giASh4SE?t=29s Widoczne są przeskoki, natomiast w SJ5000 odbywa się to płynnie. W filmie pokazano wersję Plus, ale zwykła wersja równie szybko zmienia ekspozycję. Przewaga dobrze wychodzi podczas dynamicznych ujęć w lesie przy słonecznej pogodzie, gdzie występuje mnóstwo cieni i im szybciej kamerka będzie ustawiać właściwe naświetlenie, tym obraz będzie bardziej płynny. Te dwa czynniki przesądziły o wyborze wyższego modelu, dlatego polecam SJ5000. Różnica w cenie wersji z plusem wciąż jest spora. Moim zdaniem nie warto dopłacać.
Jeśli nie potrzebujesz ekranu i akcesoriów to pułapie cenowym SJ4000 jest fajna kamerka Xiaomi YI. Obudowa wodoodporna to dopłata 9$, akcesoria również można dokupić za niewielką cenę, tylko ten brak ekranu....

  #28 27.10.2015 18:05

@Canaletto: Dzięki za odpowiedź i tego linka, który faktycznie potwierdził to co zdarzało mi się zaobserwować podczas własnego researchu. Tylko no nie byłem pewien, czy przypadkiem SJ4000 użyta do akurat tego porównania nie jest podróbką. Bo nie zawsze jest aż tak źle z jej adaptacją, niekiedy wypada tylko niewiele gorzej lub podobnie do SJ5000. No ale pewnikiem jest na pewno - że nigdy nie wypadnie lepiej :) I to jest PLUS dla SJ5000. Aparat też ma lepszy, bo chyba te 14MPX są rzeczywiste, a nie jak w SJ4000 czy SJ4000+.

Fajnie, że wspomniałeś o Xiaomi YI... Nie ukrywam, że to był mój pierwszy wybór, gdy stwierdziłem, że chciałbym mieć kamerkę w miarę wyczynową za niewielkie pieniądze (niewielkie w porównaniu do GoPro). Ekran jak ekran, wiadomo że jego brak to jednak jakiś minus, bo trzeba by mieć ze sobą ciągle smartfona, a tego niestety nie mam zbyt poręcznego (Galaxy Note 2). Natomiast obejrzałem sporo porównań i o ile reakcja na światło, adaptacja do zmiennych warunków i kolorystyka jest miażdżąco dobra w Xiaomi YI, to niestety niesamowicie kłuje w oczy ten bitrate, który sprawia, że obraz jest po prostu kompletnie nieostry. Oglądając film w rozdzielczości 1080p ma się wrażenie, że oglądasz co najwyżej 720p. Albo nawet mniej... A oglądając 720p to już w ogóle bajka. 480p, które daje niezmiernie fajne efekty slow motion moim zdaniem nie nadaje się do publicznego pochwalenia, bo komórki z poprzedniej dekady (np. Nokia N95) nagrywają lepiej...

Jest ta nowa wersja, nagrywa w 2K i 1080p 60fps, ma poprawione niby niedoróbki z optyką czy mikrofonem (bo tutaj było słabo w Xiaomi na tle konkurencji) - ale przeglądając filmy nią nagrywane - dostrzegam niezwykle znikomy postęp jeśli chodzi o wyostrzenie obrazu. Gdzie niby zapewniają, że firmware poprawił bitrate niemal dwukrotnie...

Też dostrzegasz moje wnioski?
Bo tak jak mówisz, w SJ4000 jest to jakoś sztucznie wyostrzone, to widać. SJ5000 nie jest już tak ostre, ale to po prostu naturalny obraz, bez podbicia w firmware. Ale owa SJ5000 i tak wypada o wiele ostrzej niż Xiaomi YI, tak przynajmniej mi się wydaje na rzut oka.

  #29 27.10.2015 18:12

@Canaletto: Powyższy post to również ode mnie, zapomniałem dodać :)
A powiedz mi jeszcze jedną, a właściwie dwie rzeczy o Sj5000, jeśli możesz...

Z tym realnym 60 fps przy 720 (bez dublowania) wspomniałeś, że zależy to od światła. Przy słabym świetle, to pewnie w gruncie rzeczy miałeś na myśli zmierzch/noc i sztuczne oświetlenie? A w dzień, jasny, słoneczny lub nie ale dość klarowny raczej regułą jest, że nagrywa realne/unikalne klatki w 60fps? Czy zdarzają się kaprysy i nigdy nie ma reguły?

A druga sprawa... Na licznych porównaniach widać, że obraz jeśli chodzi o barwę SJ5000 ma cieplejszy, niekiedy nawet dużo cieplejszy niż SJ4000. Nie aż tak jak Xiaomi YI, ale jednak. Jest to tak w rzeczywistości, czy trzeba coś gmerać w ustawieniach balansu bieli itp?

  #30 27.10.2015 21:55

@Canaletto: Nie opublikowało jednego z moich komentarzy, więc postaram się go ponownie streścić :)

Fajnie, że wspomniałeś o Xiaomi YI. Nie ukrywam, że to była pierwsza pozycja, która wpadła mi w oko kilka tygodniu temu, gdy dojrzałem do decyzji o zakupie kamerki wyczynowej w rozsądnych i niedużych pieniądzach (względem GoPro).
Ekran, tak jak wspomniałeś... pierwszy i znaczny minus, szczególnie dla mnie, ponieważ nie mam zbyt poręcznego smartfona (Galaxy Note 2), a musiałbym go mieć właściwie zawsze przy sobie w ramach podglądu kadru...
No ale pomyślałem sobie, że może można to będzie jakoś przełamać i podołać i zacząłem dalej grzebać przy tym modelu, szukać filmów porównawczych itp. I cieszę się, że to zrobiłem a nie kliknąłem od razu 'kup teraz'.
Największy problem to wady fabryczne optyki, mikrofonu oraz coś z wifi- akurat to ostatnie nie występuje zawsze, ale dość często. Natomiast ta optyka i problem z mikrofonem to właściwie dolegliwość każdego jednego egzemplarza z pierwszych modeli.
Jednak to co najbardziej mnie załamało, to bitrate w jakim nagrywa Xiaomi YI... Mówiąc w skrócie (podejrzewam, że też to zauważyłeś) podczas oglądania sampla w rozdzielczości 1080p ma się wrażenie, że jest to 720p albo i nawet mniej :/ A 480p, które daje naprawdę świetne możliwości slow motion to już naprawdę tragedia, którą trochę wstyd byłoby wykorzystywać poza własny użytek i gdziekolwiek publikować. A to dlatego, że w takiej rozdzielczości moja Nokia N95 z poprzedniej dekady nagrywała lepsze kadry.
Jest strasznie nieostro, aż razi to w oczy... i to w każdej jednej rozdzielczości.
Najnowsza wersja daje opcję nagrywania w 2K i 1080p przy 60fps, poprawili nawet bitrate stosownym firmwarem, ale jak dla mnie to i tak ciągle jest gorzej niż SJ5000. Niż SJ4000 to już w ogóle, ale tam tak jak wspomniałeś, jest to jakoś podkręcane i sztuczne. Niemniej jednak laik powie - że jest super klarowne wideo. Sam tak mówiłem ;) Dopóki nie rzuciło mi się gdzieś na jakimś forum, a Ty to potwierdziłeś.
Barwy, reakcja na światło i dynamizm otoczenia jest w Xiaomi YI mega, ale jednak ten brak ostrości (nawet po poprawie optyki) jest chyba równie dyskwalifikujący co brak ekranu podglądu...

A Ty aktualnie gdybyś miał opcję zmiany to zostałbyś przy swojej SJ5000 czy raczej sięgnąłbyś po Xiaomi YI? (ale nie bierz pod uwagę braku ekranu, tylko jedynie to jak nagrywa obraz)

Canaletto   12 #31 27.10.2015 22:09

@em (niezalogowany): O dublowaniu klatek z własnego doświadczenia nic nie powiem, bo nie sprawdzałem. Informację, którą podałem, przeczytałem na forum rcgroups i myślę, że jest to opinia wiarygodna, bo pochodzi od betatestera tego modelu.

Moim zdaniem kolory w SJ5000 są naturalne, z niewielką tendencją do ocieplania barw. SJ4000 lekko ochładza kolory, za czym osobiście nie przepadam, gdyż wolę obraz zbyt ciepły niż zbyt zimny. Xiaomi YI nieco bardziej ociepla niż SJ5000 - balans zbliżony jest do charakterystycznego ciepłego obrazu z GoPro. Z kolei SJ5000+ zdecydowanie najbardziej ociepla obraz. Jak dla mnie ustawienia domyślne balansu bieli w SJ5000 są w porządku.

Canaletto   12 #32 28.10.2015 09:50

@em (niezalogowany): Z Xiaomi YI jest ten problem, że sporo egzemplarzy miało nieprawidłowo ustawioną ostrość obiektywu. Stąd wiele sampli wydaje się nieostrych. Generalnie ostrość jest dobra i nie jest sztucznie podbijana przez firmware, dlatego obraz może wydać się bardziej miękki w porównaniu do SJ5000. W Xiaomi świetnie sprawuje się sensor od SONY. Mam kompakta SONY z filmowaniem 1080p i odnajduję tu tę samą cechę - bardzo dobre ustawienia autoekspozycji. Yi to najlepsza budżetowa kamerka, jeśli idzie o szybkość zmiany ekspozycji i pracy w miejscach o naprawdę wysokim kontraście. Spokojnie dorównuje kilka razy droższym modelom GoPro. Pewnie widziałeś tę recenzję, ale podlinkuję: https://www.youtube.com/watch?v=Tybp5I9ow3I Znajdziesz tam linka do surowych plików, nie naruszonych algorytmami kompresującymi YouTube'a.

Pytasz, co bym wybrał sugerując się wyłącznie obrazem - Xiaomi. Po latach używania kompaktu SONY wiem, co potrafią ich sensory. Jednak nie jestem w stanie podjąć decyzji, co bym kupił. Przyzwyczaiłem się do korzystania z ekranu, chociaż może ze smartfonem jakoś dałbym radę. Cieżki wybór...

  #33 17.11.2015 21:52

Ja podziękowałem sj4000 kiedy kolega pokazał mi zdublowane klatki przy 60 fps.

Xiaomi oceniałem po testach i stwierdziłem, że wolę ostrość EKENA H9 kosztem podbitych bardziej nasyconych kolorów.

Adler   4 #34 01.12.2015 00:49

@Pazerny LOBO (niezalogowany): Pazerny, Eken H9 to fajna kamera i też mi się podoba, ale daruj sobie już to nachalne wszędobylskie reklamowanie swojego sklepu i bloga, pzdr.

  #35 20.12.2015 18:14

Kupiłem recenzowaną kamerkę i kiszka. w dzień nie mam zastrzeżeń, za to grudniowa godzina 16 pokazuje prawdziwe mankamenty tej kamery. Testowałem ją w trybie kamery samochodowej i obraz jest zaskakująco słaby. Cały czas widoczne są poziome niebieskie linie i generalnie duży szum na obrazie. Tak samo w słabszym świetle bardzo widoczna jest interferencja wi fi, obrazowana również poziomymi wielokolorowymi pasami. Ponadto na matrycy są jakieś brudy albo uszkodzone piksele bo mam kilka stałych punktów na obrazie. Napisałem do sklepu (kupowałem na Aliexpress - nie było cła) ze chcę
sprzęt zwrócić lub naprawić. Osobiście drugi raz bym nie kupił tej kamerki, choć zastanawiające jest skąd na Youtube tyle fajnych filmików kręconych jest w nocy przy użyciu sjcam ..? Fake lub mój egzemplarz jest trafiony.

dlamino   1 #36 20.12.2015 19:24

Kupiłem recenzowaną kamerkę i kiszka. w dzień nie mam zastrzeżeń, za to grudniowa godzina 16 pokazuje prawdziwe mankamenty tej kamery. Testowałem ją w trybie kamery samochodowej i obraz jest zaskakująco słaby. Cały czas widoczne są poziome niebieskie linie i generalnie duży szum na obrazie. Tak samo w słabszym świetle bardzo widoczna jest interferencja wi fi, obrazowana również poziomymi wielokolorowymi pasami. Ponadto na matrycy są jakieś brudy albo uszkodzone piksele bo mam kilka stałych punktów na obrazie. Napisałem do sklepu (kupowałem na Aliexpress - nie było cła) ze chcę
sprzęt zwrócić lub naprawić. Osobiście drugi raz bym nie kupił tej kamerki, choć zastanawiające jest skąd na Youtube tyle fajnych filmików kręconych jest w nocy przy użyciu sjcam ..? Fake lub mój egzemplarz jest trafiony.Pozdrawiam

Canaletto   12 #37 21.12.2015 21:50

@dlamino: Niebieskie paski to efekt zakłóceń ładowarki samochodowej. Używałeś jej jak sądzę?

dlamino   1 #38 26.12.2015 01:17

@Canaletto: Niestety pasy występują nawet przy zasilaniu bateryjnym. Faktem jest, że przy zasilaczu samochodowym (ładowarce) zakłócenia są silniejsze, ale nie pisałem o nich bo miałem świadomość co jest ich źródłem. Kontaktowałem się z sjcam Polska mam im podesłać materiał wideo i ocenią go pod katem ewentualnych usterek sprzętu.

Autor edytował komentarz.
  #39 29.12.2015 14:13

Jeżeli chcecie kupić kamerkę SJCAM z pewnego źrodła to polecam polskiego dystrybutora: http://sjcamhd.com.pl/. Masz gwarantowany serwis w razie usterki i pewność, że to oryginal. A propos to nie rozumiem ludzi, którzy kupują GoPro, skoro o wiele taniej mają odpowiedniki właśnie w postaci SJCAM.

  #40 26.01.2016 13:50

masakra nagranie mi się nie podoba i to strasznie :/

  #41 10.02.2016 21:39

witam, może ktoś poradzić , która z tych kamer będzie najlepszym wyborem , zależy mi na dobrym i stabilnym obrazie , wyświetlaczu lcd z tyłu i cenie z dodatkowymi akcesoriami do max 160 dolców , myslałem najpierw nad xaomi yi ale generalnie mimo że można już do niej dokupić wyświetlacz , to jakość w takiej sj5000+ jest według mnie sporo lepsza , tu zacząłem się zastanawiać nad sj5000x elite bo ma stabilizacje obrazu (na rzecz gorszej matrycy niż ta w sj5000+) . Na koniec "odkryłem" gitup git2 pro która niby ma z nich wszystich najlepszy stosunek "bebechów" do ceny . Którą polecacie ? już mam mentlik w głowie , faktycznie ten gitup git2 pro bedzie najkorzystniejsza? aha , jestem zdecydowany kupić kamerkę w chinach . pzdr

Canaletto   12 #42 11.02.2016 09:05

@chcekupickamere (niezalogowany): Od miesiąca oprócz wyżej recenzowanej kamery użytkuję także Git2. Jednym zdaniem mogę powiedzieć, że nowy produkt GitUp jest godny polecenia. Recenzja na bloga już się tworzy, myślę że w ciągu tygodnia się pojawi.

  #43 29.02.2016 09:52

Canaletto
I jak tam ta kamerka Git2 ?
Możesz podesłać jakiegoś linka z twojego materiału ?

Canaletto   12 #44 01.03.2016 12:42

@e_elmo (niezalogowany): Uploaduję już ostatnie filmy, recenzja jest gotowa, będzie najpóźniej jutro.

  #45 07.04.2016 13:26

czy do kamerki można podłączyć zewnętrzy mikrofon?

Canaletto   12 #46 07.04.2016 21:15

@Anonim (niezalogowany): Niestety, nie można.

  #47 30.04.2016 21:40

A czy można ją ładować gdy jest w obudowie wodoszczelnej? I czy kamerkę można w ogóle zamontowac np. Na moto bezubierania jej w te obudowę?

Canaletto   12 #48 01.05.2016 21:41

@Anonim (niezalogowany): Gdy kamera znajduje się w obudowie wodoszczelnej jest odizolowana od otoczenia, co oznacza, że wszystkie złącza są zamknięte i nie ma możliwości ładowania.
Oczywiście, nie trzeba kamery wkładać do tej obudowy. Jest specjalny uchwyt-ramka. Po włożeniu do niego kamery mamy dostęp do wszystkich złącz, możemy przymocować kamerę z wykorzystaniem gwintu statywowego. Można w ten uchwyt wpiąć klips i przypiąć sobie do kurtki.

  #49 20.05.2016 11:47

Ja mam kamerke FULL HD FOREVER SC-200. Dobrze sie sprawuje, jakos obrazu jest b.dobra, dzwieku tez. Kupiona za rozsadna kase na frago.pl Staram sie wspierac polskie marki, a na frago wszystkie produkty sa polskie i dobre (!)

  #50 07.06.2016 14:42

Ja mam kamerkę http://www.dilmarket.pl/pl/p/Kamera-sportowa-wodoodporna-HD/1651 nie było mnie stać mnie na oryginalne Gopro a alternatywne kamery posiadają podobne funkcje i specyfikacje ;) polecam :
Kamera sportowa HD
http://www.dilmarket.pl/pl/p/Kamera-sportowa-wodoodporna-HD/1651

Sensor optyczny: 1.3 Mpix CMOS
Tryb działania: nagrywanie wideo, robienie fotografii, tryb samochodowego rejestratora wideo
Optyka: F3.1 f=9.3mm
Zoom cyfrowy: 4X
Wyświetlacz: 2,0" LCD ekran dotykowy
Rozdzielczość zdjęć: 5M (2592x1944), 3M (2048x1536), 1M (1280x1024)
Rozdzielczość wideo: 720P: 10280x720, VGA: 640x480
Ekspozycja: automatyczna
Balans bieli: automatyczny
Formaty plików: Zdjęcia - JPG; VIDEO - AVI
Pamięć: zewnętrzna - karta pamięci microSD (max 32GB)
USB interfejs: USB high speed 2.0
Zasilanie: 3.7V akumulator (wbudowany)

  #51 25.06.2016 23:35

Naprawde świetne recenzję. Również Gitupa. Moje pytanie, jak uniknąć kupienia podróbek, oraz tych sztuk z ewentualnym mankamentem? Oraz co powiesz o SJ5000 X Elite vs Gitup git 2 ? Gitup 2 z tego co pisałeś ma świetną baterię. Ale zapytam jeszcze jak jest z dzwiękiem w tych kamerkach, czy nagrywany dzwięk jest dobry i czysty itp. Xiaomi Yi też chyba warta polecenia w porównaniu do nich, nie podoba mi się jedynie to że przy nagrywaniu cały czas świeci ten przycisk, i pominąłbym już że nie ma z tyłu ekranu.

Canaletto   12 #52 27.06.2016 09:19

@sebas09 (niezalogowany): Z pewnością unikniesz podróbki, jeśli kupisz bezpośrednio od producenta, a ci prowadzą sprzedaż internetową poprzez swoje oficjalne strony. W przypadku SJCAM-a jest możliwość zakupu w Polsce u certyfikowanych dystrybutorów. Dobra wiadomość jest taka, że ciężko trafić na podróbkę. Oszuści skupili się na podrabianiu modelu SJ4000 i tych kopii jest najwięcej.
SJ5000X Elite nie miałem w rękach, ale oglądałem dużo filmów. Ostrość jest w porządku, ale kolory są trochę nienaturalne a jakość dźwięku kiepska. Odpuściłbym sobie ten model.
Dźwięk w recenzowanej kamerze jest dobry, natomiast w Git2 bardzo dobry.

  #53 30.06.2016 16:37

@Canaletto: Polecam http://sjcamhd.com.pl/ bo są certyfikowanym partnerem SJCAM w Polsce - w razie czego jest serwis.

  #54 21.07.2016 14:44

Chwalę sobie sportową kamerkę Eken. Głównie ją wykorzystuję podczas biegania. Może nie jest to jakiś szczególnie ekstremalny sport, ale jednak w ruchu, dużo biegam po crossie więc wstrząsów kamerka musi trochę przeżyć i radzi sobie z tym nieźle. Obraz jest super ostry, dobre nasycenie kolorów, nawet zwykłe truchtanie w miejskim lesie okiem takiej kamerki prezentuje się jak egzotyczna wyprawa ;) Co do modelu to używam W9, na stronie ekenpolska.pl jest pełny opis i foto.

  #55 26.07.2016 16:30

też kupiłem eken, model h9, fajny sprzęt 24 klatki 4k i 120 klatek 720p. na zagranicznych serwisach po 40 usd ...

  #56 11.08.2016 19:35

a ta Eken H9 dobra?

  #57 12.09.2016 09:05

H9R Eken jest bardzo dobrą kamerą (używałem kilka dni), zamieniłem na droższą H8R (z 4K@30 klatek, drugi wyświetlacz itd.). Śmiało mogę polecić każdemu.

  #58 19.09.2016 16:03

Mam Eken H8R i uważam ,że nagrywa idealnie obraz , dźwięk też b.dobrze.

Canaletto   12 #59 20.09.2016 09:25

Uważajcie na te EKEN-y. Rynek masowo zalały podróbki i nawet tak wielkie i sprawdzone sklepy jak Gearbest czy Banggood sprzedają fejki. Zachowajcie czujność.

  #60 26.09.2016 16:59

@Canaletto: Jedyna pewność co do oryginału jest wtedy, gdy kupujemy u polskiego dystrybutora : http://www.ekenpolska.pl/produkty/h8r/

  #61 27.09.2016 16:50

Jakoś za miesiąc ma być premiera nowej SJCAM - SJ6 Legend. Jest kilka nowości: dodatkowy ekran poglądowy z przodu, możliwość podpięcia dodatkowego mikrofonu i dotykowy ekran główny,

http://sjcamhd.com.pl/kamera-sportowa-sjcamsj6-legend

  #62 17.10.2016 20:54

Polecam szczerze H8R Eken, mam od miesiąca, obraz super, a teraz jeszcze polski dystrybutor wprowadza H8PRO- to będzie jazda !!!! 120 KLATEK PRZY 1080p itd ....

  #63 24.10.2016 09:10

Też mam H8R, jedyna taka za małe pieniądze, jest super, ale przesiadam się na H8 PRO- teraz wprowadzili w Polsce-120 klatek przy 1080p

  #64 31.10.2016 21:51

H8 PRO mam i polecam, rewelacja , obraz lepszy niż w H8R

monkahead   2 #65 01.11.2016 11:47

Tylko okazuje się że zarówno Eken H8R jak i SJ5000 nie nagrywają rzeczywistych 4k 30fps tylko 15fps i interpolują do 30fps, dokładny opis można poczytać tutaj: https://dashcamtalk.com/forum/threads/the-list-of-shame-fake-4k-cameras-and-cmos.../ Także jeżeli ktoś szuka taniej kamerki 1080p to te dwie wymienione są jak najbardziej OK. Ja się chyba zdecyduje na ELE Explorer Elite.

Autor edytował komentarz w dniu: 01.11.2016 11:49
  #66 07.11.2016 09:44

EKEN H8 PRO ma prawdziwe 4K I 30 KLATEK ( nowa Ambarella). kamerka wyszła teraz, cena w PL OK.800

  #67 10.11.2016 12:33

Kamerka super jak na tą półkę cenową. Świetna alternatywa dla drogiej GoPro. Kamerka w zestawie ma dużo akcesoriów (uchwyty na kask, kierownicę itp. ). Łatwa w obsłudze z polskim menu. Gorąco polecam! Kupiłem ją w sklepie internetowym https://www.agatistore.pl/kamera-sportowa-sjcam-sj4000-idealna-na-wakacje szybka wysyłka, kamerka oryginalna, bardzo miły kontakt

  #68 14.11.2016 10:35

@monkahead: EKEN H8PRO MA PRAWDZIWE 4K 30 KLATEK ( BO MA NOWY PROCESOR)

  #69 14.11.2016 13:45

@Anonim (niezalogowany): najlepsza z tych tańszych chyba ?

  #70 21.11.2016 09:32

@ulio (niezalogowany): Bierz tego Ekena H8 PRO - jest np. w Mediaekspercie

  #71 27.11.2016 21:02

Eken H8Pro. albo teraz ma być nowa X10 Lamax, jeszcze więcej funkcji, ten sam procek i optyka ( Ambarella/Sony)

  #72 28.11.2016 10:15

@VED800 (niezalogowany): gdzieś widziałeś już tą nową X10 Lamax ?, szukam, ale na razie tylko zagraniczne strony chyba ...

  #73 03.12.2016 21:59

@mehagodzilla (niezalogowany): LAMAX X10 POJAWIŁ SIĘ JUŻ NA POLSKICH STRONACH,ZOBACZ NP.MEDIAEXPERT

  #74 04.12.2016 10:27

jest w Media Expert