Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Dobre słuchawki do muzyki ? Koss Porta PRO ! Recenzja kultowych słuchawek

Pół roku temu moje słuchawki nauszne firmy Philips SBC HP195 zakończyły 9 letnią służbę. Tak 9 lat, te słuchawki kosztowały wtedy 19,99 w jakimś hipermarkecie (nie pamiętam). Dobrze je wspominam, choć jakość dźwięku była przeciętna.

Nadszedł czas nad wyborem czegoś nowego. Paru moich dobrych znajomych z czasów technikum poleciło mi KOSS PORTA PRO, inni zaś Sennheiser HD 201. Przed wyborem miałem przyjemność posłuchać jednych i drugich. Wybrałem Koss Porta Pro, nie tylko ze względu na ładny design, ale i również na jakość dźwięku, która wówczas była dla mnie oszałamiająca.

I. Dane techniczne

Pasmo przenoszenia: 15 - 25 000 Hz

Opis: Bardzo ważny parametr odpowiadający za szerokość przetworzonego sygnału. Parametr ten pozwoli nam "na sucho" określić jakość głośniczków/głośników.
Człowiek z definicji ma słyszeć od 20 - 20 000 Hz, zaś nie jest to prawda bo z wiekiem granice te z dwóch stron się kurczą i często w wieku np 40 lat słyszymy już od 30 - 15 000 Hz.
Wszystko zależy od tego jak dbamy o własny słuch !

  • Sygnał akustyczny od 20 Hz do ok. 400 Hz - tony niskie, czyli łup łup
  • Sygnał akustyczny od ok. 400 Hz do ok. 3500 Hz - tony średnie
  • Sygnał akustyczny od ok. 3500 Hz do 20 kHz - tony wysokie, sopran

1. Im szerszy tym lepszy !
2. Każdy z podanych przedziałów częstotliwości jest ważny
3. Charakterystyka przetwornika nigdy nie jest idealna i musi być podawana przy 3 dB tłumieniu!

W sekcji Linki zamieszczam omówienie częstotliwości pod kątem instrumentów opracowane przez Flow-Raport

Impedancja: 60 Ohm

Opis: Parametr prezentuje opór jaki stawia cewka słuchawki, kiedy podajemy sygnał małej częstotliwości (czyli sygnał akustyczny, w literaturze występuje jako "m.cz"). Jest to dość szeroki temat i musiałbym omówić trójkąt impedancji, itd. Ale o co w tym chodzi ?
Standard dla słuchawek to 32 Ohm i tak są projektowane wzmacniacze (takie malutkie) w tabletach, telefonach komórkowych, wieżach stereo, kinach domowych, laptopach czy kartach dźwiękowych naszych PC. Najlepiej zapoznać się z instrukcją urządzenia do którego chcemy dopasować słuchawki.

Jeśli zaś impedancja będzie mniejsza niż 32 Ohm:
1. Będzie głośniej
2. Możemy uszkodzić wzmacniacz w wyżej wymienionym urządzeniu

Jeśli zaś impedancja będzie większa od 32 Ohm:
1. Będzie ciszej
2. Nie uszkodzimy wzmacniacza, będzie mu lżej

Uwaga!Na wypadkową głośności wpływa również, bardzo ważny parametr zwany skutecznością.

Czułość: 101 dB SPL / 1mW

Opis: Parametr określa sprawność przetwornika. Definicja zunifikowana (w naszym przypadku mamy 1 mW, nie 1 W : 1W = 1000 mW !)
SPL- Sound Pressure Level. Głośność wyrażona w dB, w stosunku do 0 dB (całkowita cisza). SPL głośnika oznacza skuteczność i głośność jaką osiągnie głośnik mierzoną w odległości 1m po podaniu mocy 1W. Głośnik ze skutecznością o 3 dB większą potrzebuje 2 razy mniej mocy od drugiego, aby uzyskać takie samo ciśnienie akustyczne.

Długość i cechy przewodu: 1.2 m

Z każdej słuchawki idzie osobny przewód, z osobnym ekranem (specjalny oplot z miedzi, który jest połączony z masą i ekranuje zakłócenia). Końcówka to mini - jack 3.5 mm (ten popularny), pozłacana wraz przejściówką dołączoną do zestawu na standardowy duży jack wykorzystywany w droższym sprzęcie audio czy nawet studyjnym(tak już rządzą XLR)

Niestety moi koledzy po roku użytkowania byli zmuszeni do wymiany tych końcówek, ale z drugiej strony wątpię aby o nie dbali (trzeba uważać by nie nadłamywać okolic wtyczki słuchawkowej). Ja swoje mam od 24 sierpnia 2012 i na razie nic się nie dzieje.

II. Wygląd

Przypominają słuchawki nauszne z czasów Walkmanów. Wg mnie kolorystyka jest bardzo ładna: czarny - niebieski - srebrny. Dużo osób porównuje je do brzydkiego kaczątka, co wg mnie jest mocnym przegięciem.

Przy zachowaniu ładnego design słuchawki Koss Porta Pro są po prostu bardzo wygodne. W ich konstrukcje wtopiono masę regulacji, dzięki czemu nie ma możliwości, aby słuchanie muzyki było dla nas męczące.

III. Opinia obiektywna

Koss Porta Pro broni się sama nie tylko wysokimi parametrami, ale i również ładnym designem. Jeśli będziemy dbać o swoje Koss' y z pewnością końcówka nie ulegnie szybkiemu uszkodzeniu.

Zalety:

  • + bardzo dobre parametry !
  • + jakość wykonania przetworników, pozłacane końcówki, bardzo dobrze wykonane ekranowanie i sam przewód
  • + bardzo wysoka jakość dźwięku
  • + "niby dożywotnia" gwarancja producenta
  • + bogate wyposażenie dodatkowe: skórzany woreczek oraz przejściówka mini-jack =>jack
  • + słuchawki są bardzo wygodne

Wady:

  • - okolice końcówki powinny być lepiej zrobione
  • - niekiedy między membranę słuchawki, a gąbkę może wbić się włos - wystarczy ją oczyścić

Cechy sporne Koss Porta Pro:

  • ? mamy kontakt z otoczeniem (brak całkowitego tłumienia otoczenia)
  • ? tylko 1.2 m długości przewodu
  • ? design wzorowany słuchawkami z czasów wallkmanów

Uwaga!
Niektóre osoby uważają, że skórzany woreczek dostarczony wraz z słuchawkami jest za mały - to nie prawda ! Po prosto niektóre osoby nie potrafią ich złożyć !

IV. Opinia subiektywna

Należę do osób, które słuchają wszystkiego pod warunkiem, że nie jest to puste ścierwo.

Pytanie co rzucić by nikogo nie urazić ?

Pierwszym utworem, który mnie oczarował na moich świeżo kupionych Koss Porta Pro był utwór Celine Dione - A New Day Has Come. Muzyka była zapisana w formacie WAV i miała ponad 60 MB. Wtedy to był szok :)

Dużo epickiej muzyki, z epickimi obrazkami i oklepaną historią ;)

W każdym przypadku usłyszymy nie zlany łomot dźwiękowy, a pięknie rozdzielone instrumenty. Pojawi się scena i taka "obecność" wykonawcy.
Niskie tony są w porządku, nie ma ich na nadmiar. Dobra średnica i bardzo dobre wysokie tony.
W przypadku rapu, elektroniki, czy nawet muzyki popularnej sprawdzają się wyśmienicie.
Nie wiem jak się na nich gra w popularne gry, ponieważ nie gram w nic ;)

Ponadto są bardzo wygodne, ale długość przewodu słuchawek wynosząca tylko 1.2 m jest czasem irytująca.

Ocena Koss Porta Pro: 4,5 na 5 !

- 0,5 pkt za słabą końcówkę typu mini-jack !

Cena Koss Porta Pro: ~120 zł

Myślę, że w kategorii do 300 zł słuchawki mają wysoką rangę. Warto dobrze przejrzeć oferty sklepów i dać za nie 120 zł, a nie ponad 200 zł.

Producent niby udziela dożywotniej gwarancji, ale nie oszukujmy się, że nie mamy na co liczyć więcej niż zapewnione przez unie 2 lata (w przypadku firmy 1 rok). Ale na reklamacje z powodu uszkodzenia wspominanej końcówki nie mamy na co liczyć !

Produkt jest wyprodukowany w Chinach, zaprojektowany w Waszyngtonie, a europejskie wsparcie jest zapewnione przez Szwajcarię.

Dziękuje za przeczytanie i naprawdę zachęcam,
bo naprawdę jakość dźwięku jest oszałamiająca !
Mając porównanie do HD 201 które parę dni temu nabył młodszy brat, dźwięk tych jest dużo lepszy :) Oczywiście pamiętajmy, że słuchawki muszą pochodzić parę dni aby dźwięk z nich był na poziomie (elementy mechaniczne takie jak zawieszenie cewki muszą się ułożyć)

V.Zdjęcia z dowodem zakupu

VI. Linki

1. Omówienie częstotliwości pod kątem instrumentów (PDF)2. Lutowanie wtyczki (zdjęcia przewodów)3. Opinie innych ludzi 

sprzęt inne

Komentarze

0 nowych
Frankfurterium   9 #1 08.01.2013 17:56

1. Z czego wynika owa tytułowa "kultowość"?
2. Porównywanie słuchawek z dwa razy tańszym Sennheiserem jest jak chwalenie Audi A4, że jest szysze od Opla Corsy.

DelphiX   6 #2 08.01.2013 18:00

1. Są bardzo popularne, niektórzy tworzą ciekawe historie dotyczące projektu
2. Akurat takie mam w domu i są one również popularne więc mam punkt do porównania, ale masz całkowita racje :)

AdrianSasquatch   8 #3 08.01.2013 18:16

Jak dla mnie zdecydowanie plus za wyjaśnienie tych wszystkich zagadnień związanych z jakością dźwięku. Słuchawek jednak z pewnością nie kupię, ponieważ ich design mnie odpycha- wolałbym coś bardziej "klasycznego". Poza tym przewód 1,2 metra to chyba jakiś żart. Ja nie byłbym w stanie wygodnie ich używać ani do komputera, ani keyboardu. To już nawet w standardowym szajsie z supermarketu za 20 zł z dołączonym mikrofonem dają te 2 metry.

DelphiX   6 #4 08.01.2013 18:29

@AdrianSasquatch
Właśnie mnie to zastanawia. Z jednej strony to plus z drugiej minus. Plus wtedy, gdy słuchawek używamy np w drodze . Wówczas 1.2 m jest idealne do kieszeni z telefonem, w przypadku podłączenia do komputera jest jednak dramat bez przedłużacza.

p.dulska   4 #5 08.01.2013 18:49

@Delphix
"Myślę, że w kategorii do 300 zł słuchawki królują."

Odważne to było ale po Philipsach nie dziwię się -:)
Jeśli będziesz miał okazje posłuchaj muzyki na Creative Aurvana Live! .Wygladu nie oceniam (o gustach sie nie dyskutuje)ale "Kossy" raczej brzydsze.
P.S Też mają krótki przewód w standarcie jest przedłużka 1,5 m
http://forum.mp3store.pl/topic/29409-recenzja-creative-aurvana-live/ ciekawa "recka"

Autor edytował komentarz.
DelphiX   6 #6 08.01.2013 18:58

@p.dulska
Piękna recenzja - ja tak nie umiem pisać wole obrazki :D
Widzę, że również kabelek krótki. Design całkiem, całkiem ;)
Ale muszę ich posłuchać :)

p.dulska   4 #7 08.01.2013 19:06

Recenzji nie podawałem jako przykład dobrego pisania-:).Jestem starej daty i wolę słowo pisane bardziej niż obecne "ryciny naskalne"

SalcefiX   7 #8 08.01.2013 19:10

@DelphiX - Mam ten model słuchawek i spisuje się bardzo dobrze. A kupiłem go głównie ze względu na to, że są to słuchawki otwarte a co za tym idzie kompletnie nie tłumią dźwięków otoczenia. Nie zawsze można sobie pozwolić na izolację od otoczenia np. w pracy czy opiekując się małym dzieciakiem. Zresztą kiedyś w dokanałowych nie usłyszałem jak samochód wjeżdża na chodnik i jako jedyny nie uciekłem. Skończyło się niegroźnie ale od tego czasu wolę otwarte słuchawki

@p.dulska - CAL to inny typ słuchawek, są zamknięte i niezbyt nadają się na spacer ze względu na rozmiar. W swojej kategorii oczywiście biją wszystkie inne. Zresztą polecam poczytać tutaj http://www.innerfidelity.com/content/creative-aurvana-live-classic-reincarnate i tutaj http://www.innerfidelity.com/content/venerable-koss-porta-pro

Aha. No i Kossy mają szerszą scenę od CALów, ale tak mają wszystkie słuchawki otwarte.
Aha. I grają moim zdaniem lepiej od Sennheiser PX 100, mimo że są tańsze.

Autor edytował komentarz.
niezDarek   7 #9 08.01.2013 19:24

"Myślę, że w kategorii do 300 zł słuchawki królują." totalna przesada, fakt do 150PLN sa jedną z najlepszych opcji ale aby porównywać ze sprzętem do 300PLN... warto rzucić okiem na choćby mega popularne akg k518dj ? albo tym bardziej k540, k520 nokautują w pierwszej rundzie, chyba pod każdym względem,

SalcefiX   7 #10 08.01.2013 19:29

@niezDarek - w tej kategorii to tylko CAL, które tak naprawdę są przerobioną wersją Denon AH-D1001. Wystarczy je rozkręcić i zobaczyć przetworniki - identyczne. Budowa też prawie taka sama. Mam, rozkręciłem.

Kossy też mam i jak je wygrzać to są dużo lepsze niż nowiutkie.

http://www.youtube.com/watch?v=hGKj_tAnjwo&feature=player_embedded

Autor edytował komentarz.
  #11 08.01.2013 19:41

Mój starszy brat ma takie. O ile co do jakości dźwięku nie miał zastrzeżeń, to już po pół roku musiał wymieniać miniJacka.

SalcefiX   7 #12 08.01.2013 19:47

@X.A.N.- to jak widać nie tylko kossy tak mają, miałem 3 modele Sennheisera i w każdych padła mi właśnie wtyczka. Inne zresztą też nie były lepsze. Tylko chyba w moich Creative Aurvana Live i Audeo PFE 112 nie miałem problemów z wtyczkami. No i jak na razie w tych Kossach.

Autor edytował komentarz.
hausner15   5 #13 08.01.2013 19:58

Ojj CAL!i też bym tak nie wychwalał - ponoć te które aktualnie można kupić w sklepach to już nie to samo co te które robili 2-3 lata temu.
Sam przez to kupiłem Superluxy. Dokładnie HD668B. Słuchawki monitorowe, nieco większe od CAL!.
Według różnych recenzji pod względem dźwięku są lepsze od CAL! (choć inna charakterystyka - grają raczej zimno), a jeżeli chodzi o wykonanie to cóż... chińszczyzna :D

Mimo wszystko polecam bo to właśnie one miotą wszystko do 300 zł :)

hausner15   5 #14 08.01.2013 20:00

Ahh - Kossy w domu też mam :) Jeszcze z dożywotnią gwarancją :)
Ale jakoś od kiedy mam te SLki to dźwięk z Kossów mi się nie podoba..

SalcefiX   7 #15 08.01.2013 20:08

@hausner15 - co do CALi to nie wiem, moje mam 2 lata ale ostatnio chrześniak kupił nowe i są identyczne. Co do samych wrażeń ze słuchania muzyki wiadomo jak jest. Jednym pasują takie innym inne. Tak naprawdę nie ma co patrzeć na dane podawane przez producenta tylko najlepiej jest posłuchać jeśli ma się taką możliwość. Mam kilka słuchawek, CAL, Sennheiser (kilka modeli, nie najtańszych), Audeo PFE 112, Koss Porta Pro i parę innych i jakoś najbardziej lubię chodzić w tych Kossach. Nawet w domu ich używam bo mam małego dzieciaka i w nocy muszę go słyszeć.

soanvig   9 #16 08.01.2013 20:10

"Myślę, że w kategorii do 300 zł słuchawki królują."
A ile przesłuchałeś w swoim życiu w tej kategorii cenowej, że wyrażasz dość kontrowersyjne opinie?

DelphiX   6 #17 08.01.2013 20:19

@soanvig
Dlaczego "kontrowersyjne". Niektórzy wciskają Koss Porta Pro
za ponad 220 zł (euro.com.pl) ;)

Ogólnie przesłuchałem parę modeli, resztę wnioskuje takimi parametrami jak
czułość, impedancja oraz pasmo przenoszenia. W przypadku słuchawek moc (mW) to parametr drugorzędowy ;)

Autor edytował komentarz.
p.dulska   4 #18 08.01.2013 20:45

Aurvany maja to do siebie że na byle czym dobrze nie grają. Z muzyką bywa różnie ,osobiście słucham takiej gdzie jest dużo vocalu.I powiem wam że "ciary " w trakcie słuchania nieraz po plecach chodzą.

Autor edytował komentarz.
soanvig   9 #19 08.01.2013 21:06

@DelphiX
HD 681, 100 zł, przenoszenie 10Hz - 30KHz, sensivity 98dB, 64 ohmy (32 x 2).
Ale przecież najważniejsze są osobiste odczucia i nie mam zamiaru robić tutaj wojny, które słuchawki są lepsze - przyzwyczajenie i osobiste odczucia, powtarzam!

A kontrowersyjne, bo użyłeś bardzo mocnej superlatywy ("[...] królują"), a to zaś stwarza pole do popisu dla trolli dyskutantów piszących, że jednak ich słuchawki są lepsze :D

Kazawar   2 #20 08.01.2013 21:08

"chodź" można powiedzieć np. do kumpla proponując mu wyjście na piwo. Można też tak próbować zaczarować niechodzący zegarek. Jednak w recenzji zostało to słowo użyte w kontekście, gdzie bardziej pasowałoby "chociaż" lub skrótowo "choć".

DelphiX   6 #21 08.01.2013 22:26

Aktualizacja, 22:25 08-01-2013
========================
1. Poprawiono błąd językowy, dziękuje Kazawar
2. Zmiana z "królują" na mniej wrażliwe słowo :)

@soanvig, Też jestem tego zdania :)
Raczej 32 Ohm, musiałbyś je połączyć szeregowo pod jeden kanał,
a kanały masz 2 osobne L i P :)
Ale pasmo przenoszenia jest piękne i 30kHz to już tylko
na oscyloskopie można zobaczyć
chyba że zdarzyła by się osoba z wybitnym słuchem,
chyba Mozart miał taki słuch, albo nie wiem nie
chcę wprowadzać w błąd

To tylko słuchawki ;)

Autor edytował komentarz.
killer6   5 #22 08.01.2013 23:12

Mój ojciec ma takie słuchawki i powiem szczerze, że na prawdę solidny zestaw. Natomiast ja mam creative aurvana live za 160zł, które za taka cenę po prostu miażdżą. Do 200zł nie znajdziecie lepszych słuchawek.

http://forum.mp3store.pl/topic/29409-recenzja-creative-aurvana-live/

Autor edytował komentarz.
Kazawar   2 #23 08.01.2013 23:15

To jeszcze ten sam błąd w podpisie pierwszej ilustracji i będzie pięknie ;)
Nie chciałem się czepiać ale fajna recenzja i szkoda by nie była poprawna językowo.

nnick   3 #24 08.01.2013 23:17

Używam już mniej więcej rok Porta Pro (chociaż są one prawdopodobnie sporo starsze - leżak magazynowy), pod względem jakości dźwięku są faktycznie wspaniałe, ale niestety nie mogę znaleźć ustawienia w którym będą wygodne - uwierają. O ile przy krótkim użytkowaniu nie doskwiera to aż tak, o tyle przy więcej niż godzinie zaczyna się robić niefajnie.

  #25 08.01.2013 23:23

Bardzo ciekawy i profesjonalny wpis. Brakuje mi jednak opisu "dożywotniej gwarancji". Nie każdy wie o co chodzi i z tego co piszesz sam chyba nie za bardzo się orientujesz (jeśli Cię mylnie oceniłem, przepraszam).

Dożywotnia gwarancja u producenta Koss'ów polega na możliwości wymiany/naprawy słuchawek za 40 zł BEZ PODANIA PRZYCZYNY. Tak, więc obejmuje ona nawet uszkodzenia mechaniczne, ale nie jest "zwyczajną" gwarancją, ponieważ trzeba uiścić zapłatę.

Pozdrawiam,
caro_cenzura zadowolony użytkownik Porty Pro

  #26 09.01.2013 01:56

Mam te słuchawki od 3lat, dożywotniej gwarancji zdążyłem użyć 2 razy, uszkodzenia były czysto mechaniczne(nieszczęsny kabel...), słuchawki wymieniono mi całe na nowe(wiem, bo stare "oznakowałem"), nie płaciłem nic za wymianę, czyli zostały wymienione na gwarancji darmowej :)

Ostatnio miałem też problem z kablem, ale zamiast do serwisu wysłałem je do rekablingu, kablem i wtyczką o wiele lepszej jakości niż te standardowe i mogę powiedzieć że to była najlepsza decyzja jaką dla tych słuchawek zrobiłem, dźwięk jest o wiele lepszy, szczegóły po prostu pieszczą słuch, a muzykę którą praktycznie znam na pamięć teraz odkryłem na nowo, oczywiście zabieg do tanich nie należał, ale był wart ceny, bo gdy porównywałem KPP z modelami 2x droższymi to Porty trzymały poziom.

Oczywiście słuchawki te mają swoje wady np. wygląd, który można kochać lub nienawidzić :)
oraz konstrukcję otwartą, co IMO na mieście wadą nie jest(ale w zatłoczonym autobusie już tak...)

FaUst   11 #27 09.01.2013 07:25

Dla zainteresowanych jedno ostrzeżenie - KOSSy są jednymi z najczęściej podrabianych słuchawek (podobnie jak Sehnheissery) - więc "okazja" na Allegro albo eBayu niekoniecznie może nią być

THRaKeD   2 #28 09.01.2013 09:52

@Szmoono rekabling? Rozumiem, że dałeś komuś do wymiany na jakieś lepsze. Możesz podać więcej szczegółów?

Jeżeli chodzi o dożywotnią gwarancję, to nie obejmuje ona uszkodzeń mechanicznych ale można, za opłatą, naprawić (de facto dostać nowe słuchawki) dowolne uszkodzenie.
Koszt to 80 zł (co i tak się opłaca - kupcie nowe słuchawki o takim brzmieniu do 100zł - powodzenia) chyba, że były kupione w Audio Klanie. Po zarejestrowaniu zakupu taka naprawa to koszt 40zł.
Mam te słuchawki już dobrze ponad 15 lat i "naprawiałem" je w ten sposób kilka razy. Jestem w 100% pewny, że co najmniej 5 razy wymieniono mi na nowe :^)

DelphiX   6 #29 09.01.2013 14:41

@tfl
Oj, no nie zauważyłem a poprawiłem poprzednio tylko w pierwszym akapicie :) Dziękuje, to słowo zawsze sprawia mi problemy, a uwielbiam go używać :) Powiem Ci, że szanuje ludzi którzy rozumieją dogłębnie polski język, w niektórych aspektach to dla mnie czarna magia ^^ (nie ma się czym chwalić)

@FaUst
Swoje kupiłem w sklepie komputerowym na Kapelance w Krakowie, jest on dosyć na poziomie więc wątpię , a zapłaciłem za nie jedynie 120 zł


caro_cenzura1
Dziękuje starałem się wyjaśnić parametry możliwie prosto :)
Nie do końca rozumiem ich "dożywotnią gwarancję", ponieważ kolega reklamował na mocy tej gwarancji swoje Koss Porta Pro uszkodzenie mechaniczne (uszkodzenie przewodu w okolicach wtyczki) został odesłany z niczym

Pełna nazwa tej gwarancji to "Limitowana dożywotnia gwarancja" .
Na razie dbam o swoje słuchawki, a jeśli przyjdzie wymienić
końcówkę to raczej sobie poradzę :)

DelphiX   6 #30 09.01.2013 14:49
THRaKeD   2 #31 09.01.2013 14:59

@DelphiX Dożywotnia gwarancja na wady fabryczne, uszkodzenia niemechaniczne, więc nie obejmująca uszkodzenia przewodu.
Natomiast odpłatnie naprawią nawet gdyby słoń nadepnął. Za 40/80zł (zależnie gdzie kupiłeś) masz nowe Kossy Porta Pro.

Axles   16 #32 09.01.2013 15:15

Znasz się na słuchawkach widzę, co mógłbyś powiedzieć o Creative Aurvana http://pl.store.creative.com/sluchawki/aurvana-live/437-17088.aspx , które kupiłem jakiś czas temu mojej lubej, a trochę kosztowały?
Proszę o szczerą opinię :)

Autor edytował komentarz.
tfl   8 #33 09.01.2013 15:25

@DelphiX

Sory, za forme, ale z doswiadczenia wiem (zeby nie powiedziec, ze z autopsji), ze wlasnie ta forma pozwala bardzo szybko zapamietac, co i jak pisac :)

DelphiX   6 #34 09.01.2013 17:48

@Axles

Nie miałem przyjemności słuchać nic na tych słuchawkach,
ale wnioskując z parametrów są bardzo dobre.

1) Pasmo przenoszenia: 10Hz-30KHz
----------------------------------------------------------------------------------
Jak pisałem wyżej, przyjmuję się, że pasmo akustyczne to od 20 Hz do 20 000 Hz.
Tutaj pasmo jest, aż za dobre i naprawdę trzeba mieć słuch,
aby usłyszeć coś ponad 20 kHz(20 000 Hz).

Wszystko zależy również od źródła dźwięku,
podczas modulacji FM sygnał jest celowo
ścinany od góry do aż 16 kHz !
Idąc dalej, włącz sobie odbiornik AM,
tam z oszczędności obcięto do aż 5 kHz !!!


2) Impedancja: 32 Ohm
----------------------------------------------------------------------------------
Bardzo dobre dopasowanie do wzmacniaczy w większości sprzętu.

3) Czułość (1kHz): 103 dB / 1 mW
----------------------------------------------------------------------------------
Wygląda na to, że sygnał który do nich doprowadzimy będzie lepiej
skonsumowany niż w przypadku Koss Porta Pro.
Zagrają głośniej !

Pomiar w standardzie SPL, a przy 1 kHz to to samo więc
parametr porównywalny.Często producenci tutaj oszukują,
najbardziej śmiesznym standardem jest P.M.P.O (ale i prawdziwym! )


4) Długość przewodu: 1,2 m z miedzi beztlenowej
----------------------------------------------------------------------------------
Nie wiem jak wygląda w środku przewód (ekranowanie, przekrój miedzi).
Samo to, że jest to miedź beztlenowa gwarantuje, że to nie tani
chiński kabek.

Szczególnie warto zwrócić uwagę przy zakupie przewodu do kolumn,
czy nawet jak kupujemy koncentryka do anteny.

Chińskie kabelki to nawet zabrudzonej miedzi nie widziały :D
I nie że jestem jakimś tam audiofilem, bo nie jestem, tylko mówię jak to wygląda.

5) Wtyk: pozłacany mini-jack stereo 3,5 mm z przejściówką stereo 6,3 mm
----------------------------------------------------------------------------------
Końcówki się pozłaca po to, aby się nie utleniały.


6) magnes neodymowy
----------------------------------------------------------------------------------
Bardzo dobry magnes z silnym polem magnetycznym. Ładują je m.in do twardych dysków,
ręcznie trzeba się przyłożyć aby oderwać od np szkolnej ławki :D

Ogólnie oceniam je na bardzo dobre po tym co widzę w parametrach.
Nie powiem Ci czy są wygodne ;)



@tfl
Nie szkodzi, dzięki za zwrócenie uwagi :)

@nnick
Tak jest taka regulacja (takie przesuwki). Jeśli Ci nie wygodnie spróbuj ustawić je na sztywno, przeciągając delikatnie tą regulacje. Nie mogą być w pozycji "do złożenia"

Autor edytował komentarz.
  #35 09.01.2013 18:24

Senki HD201 są zamknięte, te nie więc nie wiem skąd porównanie. Dodatkowo HD201 w cenie do 100zł przez dłuugi zacz zamiatały wszystko, teraz nie wiem bo się nie orientowałem.

W_tym_temaciE   5 #36 09.01.2013 22:49

"Opis: Bardzo ważny parametr odpowiadający za szerokość przetworzonego sygnału. Parametr ten pozwoli nam "na sucho" określić jakość głośniczków/głośników. "

"Niskie tony są w porządku, nie ma ich na nadmiar. Dobra średnica i bardzo dobre wysokie tony.
W przypadku rapu, elektroniki, czy nawet muzyki popularnej sprawdzają się wyśmienicie. "
To wszystko? Mógłbyś chociaż ogólnie napisać, czego jest więcej, czego mniej itp.
"Myślę, że w kategorii do 300 zł słuchawki mają wysoką rangę. Warto dobrze przejrzeć oferty sklepów i dać za nie 120 zł, a nie ponad 200 zł."
Cóż - Superlux'y HD681B są dużo lepsze, szczególnie po paru modyfikacjach.
A to słuchawki kosztujące tyle samo, więc nawet nie trzeba było podawać przykładu za 300zł...
"Ogólnie przesłuchałem parę modeli, resztę wnioskuje takimi parametrami jak
czułość, impedancja oraz pasmo przenoszenia. W przypadku słuchawek moc (mW) to parametr drugorzędowy ;)"
Co jest fatalnym błędem!
Śłuchawki ocenia się tylko i wyłącznie na podstawie odsłuchu - z wystarczającym źródłem do ich napędzenia i wykorzystania ich możliwości, oraz dobrym punktem odniesienia na podstawie odsłuchów wielu innych modeli.
Oczywiście, ocenia się jak już są wygrzane.

Ocena również jest według mnie zbyt wysoka... te słuchawki nie są złe, ale raczej na 4,5/5 nie zasługują.
@Axles
Kiedyś CAL!e były bardzo dobrą propozycją, ale później Creative zaczął tam pakować gorsze przetworniki.
A w połaczeniu z słabej jakości (dźwięku) kablem nie mogło wyjść nic dobrego.

SalcefiX   7 #37 09.01.2013 23:20

@W_tym_temaciE - "Kiedyś CAL!e były bardzo dobrą propozycją, ale później Creative zaczął tam pakować gorsze przetworniki. " - masz jakieś źródło tej wiadomości? Ostatnio chrześniak kupił te słuchawki i przetworniki są w nich identyczne z moimi kupionymi ponad 2 lata temu. Rozkręcałem to wiem.

Autor edytował komentarz.
DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #38 09.01.2013 23:34

Ten wygląd do mnie też nie przemawia. Za to wpis rzeczowy ;)

foreste   14 #39 10.01.2013 00:08

Ja do słuchania muzyki w komputerze uzywam sluchawe pionner se-20A stare ale dobre :)
http://i.oodleimg.com/item/3042469654u_1x424x360f?1341525447
http://i.oodleimg.com/item/3042469654u_2x424x360f?1341525448

DelphiX   6 #40 10.01.2013 00:20

@W_tym_temaciE

"Co jest fatalnym błędem!"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dlaczego ;) ?

W zależności jak na to spojrzeć to masz racje ;)
(bez sensu się kłócić o parametr, przedstaw argumenty)

Moc słuchawki można brać pod uwagę jak kupujemy słuchawki do studia
czy jakiemuś audiofilowi lub DJ.

Dla zwykłych śmiertelników wystarcza 100 mW / 200 mW do 500 mW (akg k530),
tamci potrzebuję nawet 2 / 3 W !
Pomijam ile te słuchawki kosztują,
a i tak nie oszukujmy się większość torów audio (do gniazda)
w telefonach czy nawet kartach dźwiękowych PC jest jaka jest (m.in kiepski DAC)

Włącz próbkę (nawet sinusa) na telefonie czy tablecie i podłącz pod gniazdo wymienionego
urządzenia. Można odczytać obciążenie procesora ^^
Tak samo większość kart zintegrowanych w płytach głównych, nie mówiąc już że w
zasilaczu ATX siedzi największe zło jakie może istnieć ^^
- przetwornica, która mimo że pracuje na podakustycznej
i tak sieje harmonicznymi na lewo i prawo.
(Mam dobry polski analogowy oscyloskop z dobrymi ekranowanymi przewodami - OS-352)


Pomijam po raz kolejny, że większość nas i tak słucha mp3 @ 320' kbps,
włączysz radio na komórce to co z tego, że nie ma strat po kompresji
jak pasmo się kończy od góry na 16 kHz
(i tak w porównaniu do większości mp3 dźwięk jest "żywszy" - subiektywnie)


Zwrócił bym za to uwagę na takie parametry jak wypisałem wyżej m.in pasmo przenoszenia,
impedancje czy nawet jakość wykonania przewodu (gatunek miedzi).
Jak mówię, jest dla mnie szokiem i nieporozumieniem wykonanie okolic wtyczki
w Koss Porta Pro ;/

Masz racje, wszak nie ta kategoria cenowa ;)

Już w latach '80 Tomasz Zębalski w bardzo dobrej książce "Z elektroakustyką za pan brat"
podobnie "Radioelektronice" Tadeusza Masewicza, że w rozwiązaniach amatorskich moc
słuchawek jest drugorzędowa !



"Oczywiście, ocenia się jak już są wygrzane"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak o czym napisałem, mam swoje pół roku i nie oszczędzałem ich (co nie znaczy, że nie dbałem)
i myślę, że są wystarczająco wygrzane (m.in dlatego zeskanowałem paragon).


" "W przypadku rapu, elektroniki, czy nawet muzyki popularnej sprawdzają się wyśmienicie. "
To wszystko? Mógłbyś chociaż ogólnie napisać, czego jest więcej, czego mniej itp. "
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czytałeś wyżej ? Nie gram w gry więc nie powiem jak oddają przestrzenność w grach.
"W każdym przypadku usłyszymy nie zlany łomot dźwiękowy, a pięknie rozdzielone instrumenty.(...)"


"Śłuchawki ocenia się tylko i wyłącznie na podstawie odsłuchu
- z wystarczającym źródłem do ich napędzenia i wykorzystania ich możliwości,
oraz dobrym punktem odniesienia na podstawie odsłuchów wielu innych modeli. "
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dlatego podzieliłem opinie na subiektywna i obiektywną.
Oceny subiektywnej nie wolno nawet próbować porównywać !

Obiektywnie jako poważną wadę uważam wykonanie okolic wtyczki
parametry są bardzo dobre.

Podtrzymuje i zatwierdzam: 4,5 na 5 !

Autor edytował komentarz.
DelphiX   6 #41 10.01.2013 00:25

@DjLeo

Po prostu kocham dobrze dobrane tonami te trzy kolory: czarny - biały - niebieski.
Dlatego np tak wygląda logo mojej zaniedbanej aplikacji (pół roku bez update) ;D,
czy też prze fajnej maskotki :)

http://screenshooter.net/data/uploads/bx/tw/rvqc.jpg

Autor edytował komentarz.
  #42 10.01.2013 12:27

Jak na razie nie ma lepszych słuchawek w stosunku jakość cena jak słuchawki Superlux

meron11   3 #43 11.01.2013 17:41

Jedziemy,

Miałem koss porta pro(przetworniki w sumie gdzieś jeszcze leżą) recablowane, co powiem?
2 pałąki złamałem tak więc trzeba uważać na niezłożone.
Słuchawki zdawają się mało wytrzymałe chociasz jak się dba dawaja radę

Porównanie do CAL w komentarzach bezsensowne bo CAL! są konstrukcją zamkniętą która pokazuje dopiero pazurki przy dobrym recablingu...

Teraz dźwiękowo:

KPP +Sansa e250
-Bardzo ciepło
-Basowo
-Scena dosyć szeroka


KPP+ Nano 6g:
-Nadal ciepło lecz troszkę neutralniej
-scena mała
-imo bardzo dobre połączenie


Tyle odemnie w skrócie.

Z stosunkiem /cena jakosć superluxy de facto są lepsze.

  #44 13.01.2013 21:31

Mam takowe tylko wersję czerwoną w pracy.
Nie składam ich więc nie wiem jak z wytrzymałością przy skladadaniu.
Po ponad roku:
- pałąki wyrywają włosy z głowy ;) i tak nie mam ich za dużo więc tym większa wada :)
- jedna gąbeczka już się naderwała a przecież nie rzucam słuchawkami po biurku...

Co do samego grania - jak dla mnie są ok. Fajny design, choć wolałbym osobiście Grado SR-60.
Czy są kultowe - oczywiście. Te Kossy są znane i cenione - dlatego je w końcu przecież kupiłem - co nie ;)

Co do fatalnych Philipsów - mam drugie słuchawki Philips HP 890 - nie sądzę aby tak odbiegały od najlepszych Creativów, o ile w ogóle nie są od niech po prostu lepsze (niestety już nie produkowane) ;)

  #45 13.01.2013 22:26

Acha - jeszcze jedno. Od nowości nie do końca działa regulacja jednej strony. Ale nie będę się bawił w reklamowanie. To tylko takie zagłuszacze do roboty. Niestety ciągle brak mi czasu na Słuchanie Muzyki. Chyba że w końcu kupię jakiegoś DACA. Nobo niestety słuchanie prosto z laptopa to porażka (przynajmniej u mnie) ...

meron11   3 #46 14.01.2013 17:26

@zenek73

Czerwone orginalne bardzo cieżko dostać, bardziej podrabiane niż niebieskie.

Porównanie do grado nietrafione, nie ta półka cenowa.

  #47 14.01.2013 18:12

Kupowałem w realnym sklepie w Gdańsku - raczej oryginały...

Co do Grado - kiedyś się przymierzałem przez kumpla w USA. U nas faktycznie ceny jakby inne :/

  #48 14.01.2013 18:12

Kupowałem w realnym sklepie w Gdańsku - raczej oryginały...

Co do Grado - kiedyś się przymierzałem przez kumpla w USA. U nas faktycznie ceny jakby inne :/

W_tym_temaciE   5 #49 14.01.2013 19:47

@Delphix
""Ogólnie przesłuchałem parę modeli, resztę wnioskuje takimi parametrami jak
czułość, impedancja oraz pasmo przenoszenia. W przypadku słuchawek moc (mW) to parametr drugorzędowy ;)"
Bo producent chociazby słuchawek z kiosku za 5zł może wpisać sobie niewiadomo jakie pasmo przenoszenia.
Każde porządne słuchawki mają kompletne (tj. na całej rozciągłości ludzkiego słuchu) pasmo przenoszenia, a więc już nie robi to różnicy.
"Moc słuchawki można brać pod uwagę jak kupujemy słuchawki do studia
czy jakiemuś audiofilowi lub DJ."
A po co audiofilowi konkretna moc słuchawek?
Dla audiofila liczy się dźwięk, nei parametry.
Bo rzeczy typu zachwycanie się parametrami słuchawek, kondesatorami za 1000zł to już akurat vodoo audio (interkonekty za 50000 też się do tego zaliczają) ;)

johnson123   1 #50 16.01.2013 11:54

Witam. Z racji, że jestem osobom niewidomom i że tak powiem trochę interesi mnie muzyka, dźwięk, no i trochę muzykuję powiem tak. Słuchawki nie są złe pod względem dźwięku. Jak wszystko ma swoje zady i walety. Do tego, do czego były mmi potrzebne nadawały się w sam raz. Na lekcjach, do pracy przy laptopie idealne. Stereo naprawdę niczego sobie. Do iphona nadawały by się idealnie. Ważne w nich jest też to, że są naprawdę łatwe w transporcie. Nie miałem zaszczytu testować ich na Soundblasterze HD. Podejżewam, że po włączeniu wszystkich ulepszeń THX True Studio Pro spisały by się znakomicie. Fakt. Piszę to bardziej w imieniu tych, którzy nie są zwolennikami głębokiego basu. Łatwo je zepsuć niestety. Gdzieś po roku z kawałkiem ułamała mi się zdeczka końcuwka, a może kawałek izolacji. Pokazały się druty. Co z tego zyskałem? Grający jeden głośnik! Jak dla mnie Coss zwrócił uwagę na jakość dźwięku niż na solidność materiałów. No i znowu teraz porównanie Dodge'a Vipera i Opla Corsy. To droższe a to tańsze. Dość niedawno dostałem słuchawki firmy Canyon. Modelu teraz nie podam. Może prawdopodobnie napiszę w następnym komentarzu. Powiem tak. Hińszczyzna, ale jak dla mnie lepsza. Polecam je z racji dłóższego kabla bodajże 1.8 metra. Kabel jest jednostronny. Szeroka regulacja pałąka (może nie tak jak w Cossach, ale na wielki łeb idealne). Nie są może tak solidne w pewnym sęsie jak Coss, o AKG K518 DJ nie wspominając. Jeżeli już o kształtowanie dźwięku chodzi, to powiem tak. Zwolennicy głębokiego basu, do których ja się zaliczam nie będą jak dla mnie zniesmaczeni. Jeżeli chodzi o stereo to moim zdaniem są na równym poziomie. Stereo jak dla mnie, to mała rekompensata za trochę ścięte soprany. Pasmo przenoszenia bodajże 20/20000. Co najważniejsze? Cena. Canyon też postawił na jakość dźwięku, a nie na solidność. Kosztują one mniej więcej 53 złote. AKG do tych dwóch nie mają nic tu do powiedzenia. Bas to może i ma, ale mniejszy od canyonów, no cos jeszcze, ale to nic. Scięty środek, co jak dla mnie zmniejsza też przestrzenność dźwięku. One są bardziej do tego, aby we łbie poczuć udeżenie a nie pełnie tonów. Radziłbym raczej rozważyć kupno albo Cossów albo Canyonów, hociaż ja niestety bardziej popieram tu Hińszczyznę. Może nie są tak łatwe w transporcie jak Cossy, czy AKG ale powtarzam jeszcze raz: głęboki bas, dobre stereo moim zdaniem na poziomie Cossów, no tylko trochę te soprany. Jeżeli ktoś ma dobry sprzęt typu: Iphone, dobry amplituner, zewnętrzną kartę typu Soundblaster przykładowo HD to ulepszenia zniwelują mu to małe niedociągnięcie. Nie wiem, czy powinienem tu takie żeczy zamieszczać. Jeżeli czegoś tu nie powinno być to sory. Nie wiem, czy ta wypowiedź nie powinna być artykułem na jakimś blogu, no ale jak narazie nie mam pomysłu, czego miałby dokładnie dotyczyć, więc wolę czasami wystawić jak narazie dłuższy komentaż. Jak narazie to odemnie tyle.

DelphiX   6 #51 16.01.2013 21:57

@W_tym_temaciE
Audiofile potrafią wymyślić cuda niektórzy słyszą czy trafo jest równo nawinięte :D

@Johnson123
Dziękuje za tak fajny opis, naprawdę chylę czoła bo trzeba umieć to tak zgrabnie opisać :) Kossy próbowałem z Creative X-fi przy dobrze zakodowanym utworze bez kompresji i naprawdę poezja :)

  #52 30.04.2013 21:58

Mam pytanie - gdzie te słuchawki zostały zakupione? Ponieważ cena 120zł zdecydowanie zachęca :D

  #53 30.07.2013 01:26

Ja swoje kupiłem na allegro (i są oryginalne bo były w serwisie, oczywiście w sprawie końcówki :D) Mam już je 1,5 roku a i tak czasem mam odczucie tego zaskoczenia jakością jak podczas pierwszego słuchania (dziwnie to brzmi). Co do długości kabla to wbrew opiniom jest dobra ponieważ te słuchawki są przeznaczone raczej do poruszania się z nimi niż siedzenia przy kompie ;). Konstrukcja wytrzymała i kompaktowa, po złożeniu mają wielkość nie wiele większą niż piłka tenisowa. Jako zwykły człowiek w kwestii dźwięku mogę powiedzieć o bardzo przyjemnym basie który jest ładnie kontrolowany. Żeby nie było zbyt kolorowo to: czasem przycina włosy ( troszkę boli :D), nie da się jakoś zachować wysunięcia pałąka ( przy każdym ściągnięciu trzeba je od nowa rozsuwać ), sam kabel mógłby być lepszy.

Tyle ode mnie, osobiście polecam - nawet bardzo. Pozdrawiam ;)

  #54 11.10.2013 22:36

Mam je od 2 lat . Rewelacyjne słuchawki w swojej i sporo wyższej cenie zakupu . Do rocka i metalu bajka Nic się nie psuje . Kocham te słuchawki . Z opiniami jak z dziurami w dupie - każdy ma swoją . Ja te słuchawki uwielbiam i tyle. Recenzja spoko .

  #55 07.02.2014 11:30

Słuchawki są GENIALNE !!! (równowaga, przestrzeń) można na nich słuchać muzyki nawet z telefonu (xcover) nie słyszałem lepszych otwartych w cenie do 300 zł a i z droższych żadne nie przypadły mi tak do gustu jak porta pro.
Jedyną wadą jest delikatna konstrukcja.

  #56 30.04.2014 09:01

Kiedyś miałem wersję 25th Anniversary. Wtyczka padła po miesiącu użytkowania (polecam filmiki na yt, gdzie np. babeczka pokazuje cały pęk Porta Pro z odłamaną wtyczką). Polutowałem, ale przewód jest tak cieniutki, że i tak potem się odłamywał przy wtyczce - rozwiązanie to rekabling, ale dźwięk jest strasznie krzykliwy: ostra góra oraz podbity, ale niekontrolowany bas oraz bardzo mocno wycofana średnica. Drugi raz bym nie kupił...

  #57 03.09.2014 21:41

Odtwarzacz, rodzaj muzyki i jakość nagrania, subiektywne doświadczenia z innym sprzetem, preferencje brzmieniowe, cena a jakość, podatność na sugestie, stan anatomiczno medyczny aparatu słuchwego, to tylko niektóre zmienne które tworzą całkiem skomplikowane równanie żeby odrzucić ekspremalne opinie trzeba sporo poczytać, w tym przypadku sytuacja jest klarowna wiec można sobie darować oczywiście nie dotyczy to odwiecznych łowców doskonałości. Ja odtwarzam na t60 i cowon iaudio 9 ocena bardzo pozytywna choć t60 plus uniwersalizm porta to lepiej mi pasuje ale ja już jestem stary więc ekstremy odpadają. Acha jeszcze jedno jaoś stary tangerine dream bez i po przeróbkach wszędzie brzmi świetnie . To samo dotyczy perfekcyjnych nagań większości jazzu. Odtwarzam mp3 i z tego tytułu obniażam sobie próg ale zdecydowanie ułatwiam życe. Sabbath forever. o

  #58 08.11.2014 23:26

@Frankfurterium: Mam Sennheisery HD-558 kupione za 600 zł, a te Kossy kupiłem córce i grają niemal identycznie.Nie warto wydawać aż 600 zł po to by cieszyć się dobrym dźwiękiem. Koss Porta Pro to bardzo dobrze grające słuchawki i mają naprawdę bardzo dobry bas (mało które i to tak miniaturowe to potrafią) - jeśli ktoś ich nie słuchał - naprawdę polecam - te warto kupić w cenie 120-125 zł. (ja zapłaciłem 199 zł w Media Markt)

  #59 02.03.2015 14:30

Nie chcę Cię martwić ale kupiłeś podróbki. Na odwrocie opakowania jest instrukcja obsługi. W Oryginalnych jest na karteczce wewnątrz opakowania. Brak naklejki przy wtyczce. Sprawdź plastikowe obwódki w środku przy prawej słuchawce powinna być wytłoczona liczna 1 a przy lewej 2. Jeżeli jest wytłoczona liczka 4 to możesz być pewien ze to podróbka.

  #60 28.07.2015 19:03

@AdrianSasquatch: To są słuchawki portable = podłącza się je z założenia do mp3 ( u mnie Sansa Clip Sport ). Z laptopem też nie ma problemu i ta długość wystarcza. Jeśli chce się słuchać na nich ze sprzętu stacjonarnego też dają radę o ile użyje się przedłużki – przy czym wystarczy taka za kilkanaście złotych gdyż te słuchawki odnośnie kabli nie są wybredne.
Kosy Porta Pro mają bardzo dobry dźwięk w tej klasie cenowej (często lepszy od słuchawek nausznych znanych firm w pułapie do 500 zł). Są mega wygodne. Ze względu na analogową odpowiedź dynamiczną tych słuchawek doskonale nadają się do wszelkiej maści plików skompresowanych. Odpowiedzią dynamiczną przypominają AKG -550/551. Kosy Porta Pro grają lekką V-ką ( dlatego stosuję korekcję EQ celem wyrównania liniowości).Porta Pro od Kosa obecnie najtaniej są chyba do dostania w Pro Line.

  #61 28.07.2015 19:44

@soanvig: Porta Pro jako słuchawki portable sa bardzo odbre - częstolepsze od słuchawek znacznie droższych. Porta Pro sa malutkie, funkcjnalne, grają V-ką naprawde dobre sa a bardzo dobre do plików skompresowanych. Jednakże mają konkurencję czy to Superluxów czy Trakstarów ( przedział cenowy 150 -300 zł). Osobiście jestem włascicielem Porta Pro ( moja żona uwielbia je ). Ja zaś pomimo posiadania sporej liczby dobrych słychawek myślę jeszcze nad zakupem Trakstar Pro80 oraz Trakstar 2050. Zwolennikom basowych SONY radze zaś posłuchać Dj-skie Trakstary 6000 ( cena poniżej 300zł) - które o niebo lepiej kontrolują dźwięk i bas od słuchawek SONY za ponad 1000 zł).

Piszę to bardzo poważnie jako człowiek, który ma konstruktywnego pierdolca i który był już właścicielem topowych modeli dynamicznych jak HD800 czy Bayerów T-1, Topowe modele ( nie tylko sdymaniczne ) sprawiająmase problemów tak co do źródła, jak i napędzania ich; do tego każdy ma swoje gusta i guściki, których jedna para słuchawek zaspokoić nie da rady - skutkiem czego obecnie posiadam: Sennheser HD 700; Senn.. AKG 550, Trakstar TS 761; oraz w ramach chyba wyjątków od zasad bardzo dobre Tracer ONE ( 65 zł ) Te ostatnie ku mojemu zaskoczeniu są linoiwe, przejrzyste, z dobrą selekcją sceny mozna słuchac gdzinami gdyż nie meczą ani fizycznie ani muzycznie, do tego doskonała kontrola racjonalnie stopniowaneggo basu Wadą Tracerów ONE w jest to, że w bardzo gęstej i głośnej muzyce symfonicznej momentami zagęszczają dźwięk. Jako alternatywe nie tyle dla Kosów co raczej dla Creative aurvana live polecam Tracery ONE do normalnego nie-audiofilskiego słuchania muzyki rozrywkowej. Mniej czarują niz Auvana ale sa też muzycznie bardziej prawdziwe..
Kosy Porta Pro grają V-ką ale po korekcji są świetne i w cenie 120-230 złotych ( Pro Line ) ciężko kupić równie dobrze grające portable - zwłaszcza do mp3. Kabel starcza do laptopa i odtwarzacza mp3 - ale do stacjonarki jest za krótki i potrzebna jest przedłużka. Aaa przy Porta Pro kabelek lubi się przecierać lub urywać ( cienki jest - to ich główna wada do tego nieumiejętne ich zakładanie może przyszczypić włosy ) U mnei jak na razie nic złego z kablami się w Porta nie stało. Czytałem , że dożywotnia gwarancja jest fikcyją bowiem za naprawę kabla trzeba zapłacić połowę ceny nowych słuchawek - nadto nie wiem jak z kosztami transportu.

soanvig   9 #62 04.08.2015 01:08

@Anonim (niezalogowany): to jest wpis sprzed dwóch lat :D

  #63 27.06.2016 17:46

Mam kupione ładnych parę lat temu za 220zł w wersji jubileuszowej. Pałąk jest czarny i kabel pokryty materiałem, przez co bardzo giętki. Jedyny problem, to nagminnie łamiące się plastikowe nauszniki. W części do słuchawki do mocowania. Obchodzę się z nimi jak z jajkiem. Wczoraj trzeci raz się złamał. Naprawiane na dożywociu i opłacie są bez problemu w serwisie w Markach. Prawdopodobnie wymieniane na nowe. Jednak to wkurza. Dziwię się, że nikt nie pisze o łamiących się plastikach.

adam_anton   1 #64 08.07.2016 11:44

kupiłem je ostatnio w sklepie słuchawkomania, są świetne!