Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja rejestratora samochodowego OMEGA 720p

OMEGA 720p

O rejestratorach słów kilka

Dość popularne od jakiegoś czasu stają się wideo rejestratory samochodowe. Urządzenia służące do rejestracji materiału wideo znamy bardzo dobrze z filmów, które można obejrzeć w telewizji i i w internecie (gdzie zazwyczaj główną rolę w nich gra nasza „ukochana” drogówka). W każdym samochodzie policji takie urządzenie jest standardowo montowane a niekiedy i po kilka w jednym radiowozie. Cel stosowania takich urządzeń jest w przypadku policji oczywisty i chyba nikomu nie trzeba nikomu wyjaśniać do czego służą. Zwłaszcza tym którzy mieli „przyjemność” obejrzeć takie nagranie siedząc na tylnej kanapie radiowozu :). Jako obywatel nie będący w służbie publicznej, mogę również używać takiego rejestratora. Ten rejestrator nie posiada funkcji pomiaru prędkości a nawet jeżeli by miał taką funkcję ( a i takie rejestratory są dostępne) to nasze nagranie nie będzie mogło zostać użyte jako dowód w sytuacji kiedy chodzi o przekroczenie prędkości. Co innego jeżeli będziemy świadkami zdarzenia drogowego lub sami będziemy w nim uczestniczyć -czego nikomu nie życzę!. Choć o dziwo (co niebywałe) takie nagranie nie jest kluczowe w rozstrzyganiu sporu w zdarzeniu drogowym, jednak może okazać się dowodem który ostatecznie przesunie szalę słuszności na naszą stronę.

Do czego może (lub nie) przydać się nam takie urządzenie?

Może zacznę od tego przed czym rejestrator nas nie uchroni. Jak już powyżej wspomniałem, niestety nie pomoże nam on w przypadku kiedy przekroczymy prędkość (według organu kontrolującego) i będziemy święcie przekonani iż takie coś nie miało miejsca. Niestety nawet jeżeli nasz rejestrator wskazuję prędkość lub oko naszej kamery jest skierowane na licznik prędkości. Nic nam to nie da. Dla sądu nie jest to dowód, ponieważ na takie urządzenie należy mieć homologację. A udowodnienie (nawet jeżeli posiadamy homologację na urządzenie) , że prędkość była przepisowa w trakcie pomiaru jest prawie niemożliwe. Dlaczego? Ponieważ sama homologacja to nie wszystko, umiejętny montaż tego urządzenia odgrywa kluczową rolę i jest najczęstszym powodem oddalenia takiego nagrania jako dowód. Więc jeżeli dostaniemy „sweet focie” z fotoradaru a posiadamy nagranie z miejsca w którym dokonaliśmy tego wykroczenia to nic nas przed srogą ręką sprawiedliwości nie uchroni. Ale to chyba koniec złych wiadomości, reszta jest bardziej optymistyczna.

Rejestrator może pomóc nam w dochodzeniu swoich praw.
Co ciekawe nie muszą te zdarzenia mieć bezpośredniego związku z poruszaniem się po drodze. Wiele filmików w sieci pokazuję, że takie urządzenie może zarejestrować niebywałe sytuacje. Chociażby "sprzeczkę" pomiędzy kierującymi, wyrażaną za pomocą pięści lub przykładowo nagranie z kradzieży. Swoją drogą ciekawi mnie dlaczego większość filmików z drogowych walk pomiędzy kierującymi najczęściej jest z Rosji. Hmm… nie chcę uogólniać ale duża większość na YouTubie jest właśnie z tego kraju.

Ale do rzeczy

Rejestrator jaki mam przyjemność przetestować to model OMEGA 720p , rejestrator ten obecnie kosztuje w granicach 180zł na allegro a tak wygląda jego:

Specyfikacja techniczna

Tryby: Nagrywanie video /kamera internetowa/pamięć masowa/dyktafonPrzetwornik obrazu: kolor CMOS 1/4-cala czujnik WXGA HDWyświetlacz: 2,4'' TFTNagrywanie w rozdzielczościach: VGA (640x480) WVGA (720x480), HD 720 (1280x720)@ 30fpsNagrywanie: AVI (obraz), ACC (dźwięk)Obiektyw: 120 °Obsługa kart : SDHC do 32 GB Wyświetlanie : - w czasie rzeczywistym z datą i godziną (lub bez) Nagrywanie : - automatycznie po uruchomieniu samochodu- nagrywanie z dużą szybkością i szybkie reagowanie na zmiany natężenia światła- automatyczne nagrywanie cykliczne i przechowywanie sekcji materiałuZasilanie wejściowe: 5V DCWbudowana bateria: 600 mAh wielokrotnego ładowania.Interfejs: wyjście AV, USB 2.0 i miniHDMIWbudowany mikrofon i głośnik : TakOświetlenie : LED IR (podczerwień)

Mały wałek

Niestety z opisami w sieci jest pewien problem, może zacytuję:Allegro i Ceneo„Prawdziwe nagrywanie HD!!(interpolowane Full HD!)”

Strona BP (Payback)

„Samochodowy rejestrator jazdy z obrotowym wyświetlaczem rejestrujący obraz i dźwięk w jakości Full HD. Nagrywa pliki AVI, ma wyjście AV, USB 2.0, mini HDMI. W zestawie uchwyt i ładowarka.”

Przekładów można by podać więcej…Otóż ten rejestrator nawet nie stał przy FullHD. I kompletnie nie rozumie jak to możliwe iż wszędzie jest napisane, że ten rejestrator ma FullHD. O tyle dobrze, że chociaż to HD które ma jest progresywne a nie interpolowane. No ale nawet jeżeli FullHD miało by być interpolowane to tutaj takowego nie ma. A ponieważ mój rejestrator jest nabyty z punktów Payback to na stronie wyraźnie jest napisane” rejestrujący obraz i dźwięk w jakości Full HD”. Pomijając opisy na allegro które mogą się różnić. To na stronie BP opis wydaje się jasno to stwierdzać. Niestety nie do końca. Patrząc na to zdanie wcale nie jestem już pewien iż FullHD dotyczy rejestracji wideo. No ale czego innego ma dotyczyć? Może im chodzi o robienie zdjęć w tym rejestratorze, a możemy je wykonywać w rozdzielczościach:

1M=1280x10242M=1600x12003M=2048x15365M=2592x1944

No ale określenie FullHD nie dotyczy zdjęć a obrazu wideo. No nie ważne, przekręt i tyle.

Pierwsze wrażenie:

Karton w którym był rejestrator był olbrzymi. Przez chwilę pomyślałem, że coś im się pomyliło i mi przysłali czajnik. Jednak nie. Po otwarciu opakowania okazało się ,że w nim jest pudełko z rejestratorem które jest prawdę mówiąc malutkie. Niewiele większe niż opakowania które znamy ze smartphonów.

Rejestrator

Po rozpakowaniu okazało się iż rejestrator jest naprawdę mały. jego wymiary to ok. 10,5cm x 6cm x 3cm. Na długość i szerokość jest nawet mniejszy niż smartphon o wyświetlaczu 3,7 calowym (tak jak w mojej Xperii Neo V). Także urządzenie dość kompaktowe. Rzuca się w oczy plastik, który na pierwszy rzut oka wydaję się dość kiepskiej jakości, jednak nie ma to większego znaczenia (to nie telefon :). Samo urządzenie ma jak na taką wielkość imponującą ilość elementów (przycisków i wejść).

- góra urządzenia składa się z gwintu (metalowy więc nie powinien się szybko wyrobić) na uchwyt do szyby i wejścia na baterie oraz głośniczka, którego możemy użyć do odsłuchania naszego materiału.
- dół to otwierany wyświetlacz LCD co niesamowite możemy go obracać po otwarciu o 180 stopni w lewo i o 90 stopni w prawo. Dzięki temu możemy strzelić sobie "sweet focie" i wiedzieć obraz na wyświetlaczu obracając go o 180 stopni w lewo. Na spodzie znajduję się jeszcze mikrofon do nagrywania dźwięku z otoczenia.
- przód urządzenia to oczywiście kamera i 6 diod naświetlających LED IR po 3 z obu stron kamery.
- lewa strona zawiera zaślepkę z wejściem na kabel MiniUSB i MiniHDMI. Zaślepka otwiera się pod kątem 90 stopni i nie jest elastyczna (plastik) także łatwo ją ułamać.
- prawa strona zawiera kolejną zaślepkę a pod nią slot na karty SD oraz obok wyjście AV Jack.
- tył rejestratora to 2 przyciski, których najczęściej będziemy używać a są to przyciski POWER i REC, oba są podświetlane na czerwono (nie można tego wyłączyć ale to światło jest dość słabe wiec nie przeszkadza w niczym).

Akcesoria:

Tutaj warto nadmienić, że jest ich dość sporo. Jedyne nad czym ubolewam to mini usb a nie micro usb w rejestratorze. Ale to nie aż takie istotne.

- uchwyt samochodowy(jeden z najlepszych jaki widziałem, ponieważ ma dwa pokrętła w 2 płaszczyznach a sam rejestrator możemy przekręcić na gwincie 360 stopni - jak nam się tylko podoba. Dzięki temu rejestrator można zamontować praktycznie dowolnie pod każdym kątem. Jest to świetne rozwiązanie i bardzo praktyczne)- bateria (bateria ma 600mAh o napięcie 3,7V w teorii ma trzymać 2 godziny w rzeczywistości jest to niewiele poniżej 2 godzin)- kabel USB (USB-miniUSB)- kabel AV (jack na 3xcinch)- ładowarka samochodowa (tutaj na uwagę zasługuję bardzo długi kabel, dzięki niemu kamerę możemy spokojnie zamocować na tylej szybie samochodu i jeszcze zostanie nam zapas kabla)- instrukcja obsługi

Wyświetlacz i funkcje

Wyświetlacz

Tutaj trochę skupimy się na tym z czego najczęściej korzystamy przy zakupie takiego urządzenia (pomijając samo rejestrowanie obrazu). Czyli z wyświetlacza i funkcji urządzenia.

Sam wyświetlacz jest dość mały (2,4 cala) ale jest to jak najbardziej podyktowane jego wielkością. Inaczej mówiąc większego wyświetlacza nie dało by się w nim upchać, bez powiększenia samego urządzenia. Jeżeli chodzi o czytelność wyświetlacza to pomimo małych rozmiarów jest wszystko na nim doskonale widoczne. Muszę przyznać, że nie ma z nim problemów, co jest miłym zaskoczeniem jak dla ekranu o tak niskiej rozdzielczości. Atutem jest tutaj matowy matryca TFT. Nie odbija się, żadne światło!

Poniżej ekranu wyświetlacza mamy 4 przyciski (menu,down,up,mode). Aby sprawnie się przemieszczać po menu musimy również wspomagać się przyciskiem REC na rejestratorze (działa w tych opcjach jak przycisk URUCHOM). Na początku nie mogłem się do tego przyzwyczaić ale teraz nie ma z tym problemu. Menu jest intuicyjne i zawiera szereg opcji.

Funkcje

Są 4 podstawowe funkcje menu: wideo, aparat, dyktafon, podgląd

I tutaj kolejne zaskoczenie. Rejestrator posiada naprawdę sporą ilość funkcji i to w naszym ojczystym języku.

Możemy określić parametry takie jak rozmiar filmu mamy do wyboru 3 opcje HD(1280x720), D1(848x480) i 640x480. Również ustalamy datę na nagraniu, nagrywanie przy wykryciu ruchu, nagrywanie w pętli (dzielenie na części), długość nagrania pętli (2min, 5min, 10min, 15min), kontynuuj (po zapełnieniu karty nagrywa od początku nadpisując nagrane najstarsze dane), dźwięk z wideo. Jest tego na prawdę sporo. Możemy też ustalić dźwięki, czas oszczędzania energii, datę i czas, działanie podświetlenia LED IR, obraz startowy. Możemy również sformatować kartę, zresetować urządzenie, nagrać notatkę, strzelić fotkę, ustawić pokaz slajdów i wiele innych.

Funkcje dodatkowe

Miłym dodatkiem do możliwości tego rejestratora jest używanie go jako kamerki internetowej lub dysku przenośnego. Odpowiednie opcję pojawią się po podłączeniu przewodu usb z komputera do naszego rejestratora. W zestawie nie zostały dołączone, żadne sterowniki. Jednak nie są one konieczne. Urządzenie jest bez problemu rozpoznawane jako dysk przenośny z samą kamerką również nie ma problemu. Co ciekawe jest jeszcze opcja Record która pozwala korzystać z całej reszty podstawowych funkcji w rejestratorze. Dzięki temu mamy możliwość korzystać np. z rejestratora wideo nawet jeżeli mamy podłączone urządzenie do komputera. To samo dotyczy aparatu, dyktafonu i podglądu materiałów. Niestety nie ma możliwości wejścia do ustawień w każdym z tych trybów. Jeżeli nasze urządzenie jest podpięte do komputera to przycisk menu wtedy działa jako funkcja wyboru pomiedzy kartą pamięci, kamerką internetową i wyżej wspomnianą opcją Record. Po odpięciu kabla od komputera mamy już normalny dostęp do ustawień głównych trybów.

Warto wspomnieć, że używanie baterii jest opcjonalne. Po podłączeniu kabla USB nie ma potrzeby korzystania z baterii.

Obsługa i jakość nagrań

Teraz opiszę najważniejsze rzeczy związane z rejestratorem.

Uruchomienie

Urządzenie działa w taki sposób, że wystarczy używając go w samochodzie myśleć tylko o jednej rzeczy. Aby przekręcić kluczyki i ruszyć. Urządzenie po prostu samo się włącza przy wykryciu zasilania i zaczyna nagrywać. Dzieję się tak tylko i wyłącznie jeżeli korzystamy z zapalniczki samochodowej i dołączonego zasilacza. Jeżeli podłączymy nasz rejestrator do portu USB w radiu samochodowym nagrywanie nie uruchomi się automatycznie, ponieważ rejestrator zostanie rozpoznany przez radio jako dysk usb. Ale nawet jeżeli pożywimy nasz rejestrator prądem przez usb to jedyne co musimy zrobić to kliknąć przycisk REC i to tyle. Warto też zwrócić uwagę, że rejestrator nie pobiera dużo prądu a standardowe 5V/500mAh na wyjściu usb w radiu spokojnie wystarczy aby rejestrator nam nie padł. Szkoda, że mojego telefonu nie można podładować z portu USB i doskonale się o tym przekonałem w podróży na tegoroczny zlot :) Nie ma też potrzeby otwierać wyświetlacza, choć ja to robię by być pewnym, że rejestrator nagrywa. Choć z drugiej strony jeżeli by tak nie było to po minucie rejestrator się wyłączy sam. Więc jeżeli świeci się nam podświetlenie przycisku POWER i REC możemy być pewni, że nagrywanie jest w toku w przeciwnym wypadku po minucie wszystko zgaśnie i usłyszymy charakterystyczny dźwięk.

Jakość nagrania wideo

Co do samego nagrania no cóż... nie mam większych zastrzeżeń choć na początku nie byłem zachwycony, jakoś nagrania nawet w jakości HD pozostawia wiele do życzenia, chociaż z drugiej strony nagrywany obraz ma na celu tylko jedno, uchwycić zdarzenie drogowe. A do tego rejestrator nadaję się doskonale. A jeżeli mamy możliwość odczytać tablice rejestracyjne z samochodów przed nami to nie jest w takim razie tak źle. Gorzej z odczytaniem elementów otoczenia lub numerów tablic w rogach i bokach nagranego obrazu. Ponieważ obraz jest zniekształcony i w tych miejscach jego jakość jest wyraźnie mniejsza. Jest to uwarunkowane szerokim kątem nagrywania wynoszącym 120 stopni. Jednak nie jest aż tak, źle. Jakoś nagrania uważam za wystarczającą choć "szału nima".

Jakość zdjęć

Tutaj jest kiepsko pomimo interpolowanych 5Mpx zdjęcia są słabej jakości i to urządzenie nie nadaję się do robienia sensownych zdjęć. Każdy średniej klasy telefon wykona je lepiej niż ten rejestrator. Lepiej traktować to jako zbędny dodatek. Zresztą jaki koń każdy widzi:

5M=2592x1944

3M=2048x1536
2M=1600x1200
1M=1280x1024

Zdjęcia w całkowitej ciemności też nie powalają. Choć podświetlenie jest bardzo mocne. Możliwe iż gdyby aparat robił lepsze zdjęcia jakość mogła by być zadowalająca.

O aparacie nie ma co nawet tutaj gadać, wystarczy spojrzeć na poniższe zdjęcie by zrozumieć, że przyzwoite 5Mpix to fikcja.

Jakość nagrania audio

Tutaj wiele nie można zarzucić urządzeniu. Jakość nagrania audio jest poprawna. Nie słychać szumów czy przekłamań w dźwięku. Mikrofon zbiera całkiem dobrze. Więc wrażenia pod tym względem są pozytywne.

Pamięć przenośna

Tutaj również bez problemów, rejestratora można używać również jako "mały" dysk przenośny. Choć trzeba pamiętać o wyłączeniu nadpisywania danych bo możemy się pożegnać ze swoimi plikami które zostaną nadpisane nagraniem wideo. Oczywiście podaję to jako ciekawostkę, bo to urządzenie raczej sporadycznie będzie wykorzystywane do tego celu.

Zużycie pamięci

Rejestrator w trybie HD (a innego raczej nie ma sensu używać) na 10 minut filmu zużywa w okolicach od 1 do 1,1 GB danych (zależne od ilości informacji). To w sumie sporo. A ponieważ format to AVI ciężko się temu dziwić. Co to w praktyce oznacza? To, że na karcie np. 8GB (realne ok. 7,59GB) możemy zmieścić zaledwie w przybliżeniu ok. 65-70 minut nagrania w jakości HD z dźwiękiem. Z drugiej jednak strony nagranie się nadpisuje więc nigdy karta nie odmówi nam miejsca na kolejne nagrania. Na marginesie producenci sprzętu są jak MATRIX żyją we własnym świecie, ponieważ na opakowaniu jest napisane iż na 8GB karcie zmieści się 80 minut nagrania w jakości HD. Co przy nawet pełnej pojemności karty i bez rejestracji dźwięku jest nieosiągalne. No ale chyba nikogo takie zabiegi marketingowe nie dziwią.

Kamerka internetowa

Tutaj rejestrator sprawdza się nad wymiar dobrze. Nie ma problemu z jakością obrazu. Jest na dość dobrym poziomie. Obraz nie tnie wszystko działa płynnie. Choć ta funkcja również nie jest kluczowa dla tego urządzenia to miło, że jest.

Czas na test

Pierwszy to test w dzień.

Drugi to test w nocy (2 części)

- tutaj warto zwrócić uwagę na pierwsze 3 minuty nagrania. Widać jak rejestrator radzi sobie z nagłą zmianą światła i dostosowuję bilans bieli do warunków otoczenia.

Podsumowanie

    Wady
  • średnia jakość nagrania
  • słaba jakość zdjęć
  • wejście usb - mogło by być po prawej stronie rejestratora (kabel by się nie plątał tak bardzo z prawej strony)
  • Zalety

  • masa opcji
  • małe rozmiary
  • akcesoria
  • funkcjonalność
  • łatwy montaż
  • prosta obsługa
  • obrotowy wyświetlacz

Podsumowując ten wpis, urządzenie oceniam jako przyzwoity produkt za dość dobrą cenę. A co najważniejsze spokojnie wystarcza do zastosowań do jakich zostało stworzone. Jeżeli ktoś oczekuje mega jakości i obrazu ostrego jak brzytwa, okropnie się zawiedzie. Jednak przy nagraniu kolizji super jakość nie jest aż tak ważna. Byle by było widać zdarzenie. Dlatego to urządzenie dobrze sprawdza się do takich zastosowań. 

sprzęt urządzenia mobilne inne

Komentarze

Axles  12.10.2012 13:06 #1

Ło chłopie ale się rozpisałeś :) Fajna recenzja ale dłuuuga. Wkradł ci się tam jeden błąd '[img=akcesoria2]'
Co do szybkiego zapychania karty pamięci, 16GB z HotZlotu jak znalazł :P
Mam pytanie co do nadpisywania nagrań, czy w skutek kolizji którą rejestrator nagrał da się jakoś odizolować nagranie, albo czy w jakiś inny sposób zapobiec nadpisaniu np. w aplikacjach na smartfonie do tego celu ustawia się długości poszczególnych filmików na 10 minut i w razie kolizji (za pomocą odpowiedniego czujnika) smartfon zabezpiecza nagranie no i właśnie ciekawi mnie jak to tutaj jest rozwiązane.

LordRuthwen  12.10.2012 15:54 #2

Dobra recenzja, sam się zastanawiałem nad takim ustrojstwem :)

TomisH REDAKCJA 12.10.2012 16:11 #3

Dzięki za teledyski ;]

Over  12.10.2012 16:18 #4

@Axles
Jak ja pewnego czasu kreciłem film ze wsciekłym kotem ktory potem mnie urzarł i smarfon mi spadł i bat. tez to po skladaniu tel nagrania nie udało sie odtworzyć :)
no ciekawe jak tutaj jest.
@DjLeo
Recenzja Fajna troszke za długa ale niema co narzekać, jest ok no i pomysł na wyskrobanie też ;)

DjLeo  12.10.2012 16:29 #5

@Axles - dzięki, błąd naprawiłem po prostu wgrałem 2 razy zdjęcie o tej samej nazwę a mam 2 zdjęcia z akcesoriami. Słuchaj odizolować możesz w prosty sposób wchodzisz do urządzenia zaznaczasz ostatnio nagrany plik (lub dowolny) i dajesz zabezpiecz. nic więcej nie trzeba robić. Z drugiej strony jeżeli silnik przestanie pracować (po prostu zgasisz go) urządzenie samo się po 1 minucie wyłączy. Ale dla pewności wystarczy wejść do podglądu i zaznaczyć nagranie i je jednym kliknięciem zabezpieczyć. Będzie w kółko nadpisywać ale nie ruszy zabezpieczonego nagrania.

A czas pętli mamy do wyboru 2,5 lub 10 minut. Na takie kawałki jest wtedy dzielone każde nagranie.

@LordRuthwen
Dzięki

@TomisH
Przynajmniej wiesz co słucham w aucie i w jakich sklepach robię zakupy :)

DjLeo  12.10.2012 16:32 #6

@Overclocker

Sama recenzja nie jest jakaś kosmicznie długa, więcej jest zdjęć. Chciałem opisać jak najdokładniej ten rejestrator. Ponieważ sam jak go zamawiałem to niewiele mogłem się o nim dowiedzieć. Nieskromnie powiem, że drugiej takiej recenzji tak szczegółowej jak ta nigdzie na necie nie znajdziecie. Jak na razie.

Zbigniew2003  12.10.2012 21:36 #7

Posiadam podobną kamerkę OMEGA, którą kupiłem w kwietniu za 140 zł. Akcesoria identycze, wady i zalety takie same. Mija kilka miesięcy, rejestrator działa na okrągło. Latem w słońcu na przdniej szybie- wszystko ok. Jakość nagrań mocno średnia, ale przecież ambitnego kina nie robimy, takim sprzętem. W razie czego mamy świadka swojej racji lub winy, bo różnie bywa na drodze i mistrzowie kierownicy też mają głupie wpadki. Mam nadzieję, że rejestrator będzie działał, tak samo sprawnie w zimie, jak latem.

DjLeo  12.10.2012 21:45 #8

@Zbigniew2003

A jaki masz model tego rejestratora?

Zbigniew2003  12.10.2012 22:31 #9

Jest to model OMEGA DVR OM66

pstrowsky  12.10.2012 22:42 #10

Recenzja bardzo porządna i obszerna, dobrze się czytało :) a jakość nagrań lepsza niż na 90% ruskich filmików. Chociaż przy większej szybkości widać, ze przydało by się 60 klatek/s a może to kwestia kompresji? Myślę, że jakość zależy w tym przypadku również w dużej mierze od obiektywu, przy tak maleńkim urządzeniu i w dodatku przez szybę, która pod światło wyprawia to co widać i tak jest dobrze.

DjLeo  13.10.2012 00:59 #11

@pstrowsky

Zgadza się jak najbardziej to kwestia klatek. W HD jest ich 30 więc skręcając widać różnicę kompresja nie ma na to wpływu.

fikimikiOne (niezalogowany) 13.10.2012 12:15 #12

Recenzja ciekawa.
Jednak jedno ale. Nie rozumiem, po kiego grzyba filmować jazdę samochodem.
Założę się, że są już pomysły, aby każdy kierowca miał taką kamerę obowiązkowo!
Na przyszłość polecam montaż kamery na głowie - można rejestrować całą swoją aktywność w ciągu dnia. [...] W razie czego mamy świadka swojej racji lub winy [...] - cyt. Zbigniew2003.
Pozdrawiam i miłego dnia.

command-dos  13.10.2012 14:41 #13

@fikimikiOne - zmienisz zdanie, jak będziesz miał zdarzenie nie ze swojej winy (aka wymuszenie i zrobienie komuś garażu z d...) i ciężko Ci będzie się wytłumaczyć, żeś nie jest wielbłądem...

@DjLeo - recenzję oceniam na bdb+ :) byćmoże dlatego, że sam zastanawiam się nad zakupem podobnego ustrojstwa i czytałem z zainteresowaniem. Jednakże po obejrzeniu filmików stwierdzam jedno: nie mógłbym być Twoim pasażerem :) muza zbyt ostra, jak dla mnie - musiałem zmutować :)

marrrysin  13.10.2012 18:49 #14

" I kompletnie nie rozumie " - biedny rejestrator, nic nie rozumie :(

DjLeo  14.10.2012 00:27 #15

@fikimikiOne
Dokładnie jak mówi command-dos w wielu przypadkach taka kamerka jest niezbędna

@command-dos

"muza zbyt ostra, jak dla mnie - musiałem zmutować :)" - zlotowicze nie narzekali podczas podróży na hotzlot :P

BTW muzy słucham różnej ten rodzaj muzyki akurat średnio mi się podoba.. wolę rock, blues, reggae i inne.

Anonim (niezalogowany) 14.10.2012 14:11 #16

Kupiłem dwie takie kamerki rok temu.W jednej kolega obracał kilka razy wyświetlaczem w jedną stronę i poszła taśma oraz wyświetlacz.Uważam,że to dobra kamerka za niską cenę.Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.Potwierdzam,że najlepiej nagrywać w najlepszej jakości ''HD''

Over  14.10.2012 20:46 #17

Głównie w rosji jest to spotykane bo niektórzy chcą wyłudzić odszkodowanie także jest to dość popularny kraj pod względem nagrywania jazdy samochodem :)

DjLeo  15.10.2012 01:57 #18

@Overclocker

Możliwe, stąd tak dużo filmików z tego kraju..

Audrey (niezalogowany) 18.10.2012 14:11 #19

Czy ta Omega ma pamiec ustawien? Nie wiem, czy moja jest zdefektowana, czy wszystkie tak maja, ale jak ustawie np jezyk polski w menu, nagrywanie nie w petli i inne pozycje z menu, to po wylaczeniu traci zapisane ustawienia i po wlaczeniu znow jest angielski i nagrywanie w petli 2minutowej. A, i nie ma sensu megahiper drogich kart pamieci kupowac: wywalilem kupe workow zlota na pamiec cl10 16gb i upa, bo sa problemy z jej odczytem:po prostu ten chinski plastik nie jest najwyrazniej przystosowany do szybkich kart pamieci, wlozylem stara 4gb cl 4 i przynajmniej pozbylem sie problemu z komunikatem format card-yes, no.

Anonim (niezalogowany) 19.10.2012 12:55 #20

Witam
Bardzo ładnie to opisałeś. Mam też kamerkę HD 720P ale nie mogę sobie z nią poradzić.Nstawiłem wszystko tak jak opisałeś, po pierwszym włączeniu wszystko działa.Po paru godzinach jadę dalej, włączam silnik i mam komunikat: Format- tak lub nie. Klikam nie i wyświetla się : Błąd karty a po chwili: Please plug out card. O co tu chodzi? Pomóż jak możesz! Czasami przy ruszaniu wyświetla się MSDC, PCCAM, RECORD. Jak mam to nastawić aby włączała się za każdym razem jak uruchamiam silnik? I jeszcze jedno pytanie - czy funkcji Motion detect nie idzie połączyć aby działała jak samochód stoi np. w nocy? a kamerka aby działała przy odpalaniu? Przy włączonym Motion detect i jeździe w nocy kamerka nie zaskakuje.
Dzięki o ile znajdziesz czas i odpowiesz. Jurek

DjLeo  19.10.2012 17:13 #21

@Audrey (niezalogowany)

W tym rejestratorze pamięć się nie kasuję. Wyjmowałem parę razy baterię i ustawienia się nie zmieniły.

Anonim (niezalogowany) 20.10.2012 00:12 #22

Ok, dziękuję za informacje. Sprawa jasna:moje chinske cudenko jest chore, oddaje na reklamacje.

DjLeo  21.10.2012 13:38 #23

@Audrey (niezalogowany)

Teraz doczytałem Twój poprzedni komentarz. Co do Twoich przypadłości to to info z kartą jest dziwne. Jednak co do wyboru MSDC, PCCAM i RECORD to przypuszczam, że ładujesz z usb od radia. I to jest przyczyna. Opisałem to zresztą we wpisie. A co do włączania to taka sama zasada musi to być z zapalniczki samochodowej ładowane i dzieje się to automatycznie. Więc jeżeli masz takie przypadłości to ewidentnie coś nie działa. Jednak w Twoim przypadku wydaje mi się (choć pewny nie jestem), że ładujesz z usb z radia. W innym przypadku ten ekran wyboru by Ci się nie pojawiał. No chyba, że kamerka jest faktycznie uszkodzona.

LovelyPL (niezalogowany) 06.11.2012 09:31 #24

Sprawdzałeś ile działa bez podłączenia do zapalniczki? Na samym akumulatorku?

Maaarcinek (niezalogowany) 06.11.2012 11:14 #25

Witam. Od niedawna mam podobny rejestrator , taki sam z wyglądu oraz dokładnie te same funkcje. Jedna mnie ciekawi " kontynuuj " co to jest i w jakim celu ?? Nagrywanie w pętli to rozumiem , ustawia się gdzie indziej on off , długość filmików też u mnie 2 min 5 i chyba 10 a do czego jest to kontynuuj ??

DjLeo  13.11.2012 00:19 #26

Panowie
@LovelyPL i Maaarcinek obie odpowiedzi na wasze pytania są w recenzji, zapraszam do lektury ;)

Anonim (niezalogowany) 14.11.2012 18:56 #27

Witam,
moj komp nie znajduje sterowników do tej kamerki i nie moge ich znalezc, system to win 7. Proszę o jakąś pomoc!!!!

Mordin (niezalogowany) 03.12.2012 06:34 #28

Dzieki za opisanie kamerki z pkt Payback. Jaki to konkretnie model? Istnieje mozliwosc nagrywania samego materialu video bez dzwieku?

DjLeo  06.12.2012 11:12 #29

Dobrze, że czasami zaglądam do swoich wpisów. Nie wiedziałbym, że ktoś o coś pyta :)

@Mordin

Model dokładnie taki jak w tytule. To urządzenie nie ma nazwy w stylu OMG-2567GC (pierwszy lepszy wymyślony przykład). Co do dźwięku jak najbardziej jest możliwość wyłączenia dźwięku wideo.

DjLeo  06.12.2012 11:14 #30

@Anonim

Sterowniki są zbędne, u mnie jest to samo. Byle by tylko kartę SSD wykrywało i kamerkę. A z tym problemu nie powinno być na W7. To o co krzyczy a czego zainstalować nie może, nie jest potrzebne do niczego.

Anonim (niezalogowany) 20.12.2012 21:14 #31

mam problem jak mi sie wloczy nagrywanie to minutnik swieci na czerwono i wtedy wiem ze nagrywa ale po paru petlach zaswieca sie na bialo i wtedy wiem ze nie nagrywa musze znowu wylaczy i wlaczyc urzadzenie w czym jest problem probowalem juz wszystkiego

mati8rts@gmail.com (niezalogowany) 25.12.2012 13:03 #32

Witam, mam problem z podłączeniem tej kamerki do komputera, czy ma ktoś jakieś sterwoniki lub jakas rade. poprosze na maila: mati8rts@gmail.com . z gory dziekuje

DjLeo  26.12.2012 02:07 #33

@Anonim
Ciężko powiedzieć, napisz czy to się dzieje z podłączonym USB?

@Mati
Z czym konkretnie masz problem? Kamerka powinna działać bez instalacji sterowników.

luk84 (niezalogowany) 29.12.2012 18:03 #34

Witam! ja mam natomiast inny problem, mianowicie po włożeniu karty SD wyskakuje komunikat o błędzie karty. Po wybraniu opcji formatuj pojawia sie następny komunikat aby wyciągnąć kartę. Nie wiem czy należy poczynić jakieś specjalne kroki przy pierwszym uruchomieniu czy poprostu moje urządzenie jest uszkodzone. Proszę o pomoc !

DjLeo  30.12.2012 19:09 #35

@luk84

A może to karta. Spróbuj na innej.

luk84 (niezalogowany) 31.12.2012 09:01 #36

próbowałem na kilku i zawsze tak samo :(

kamosz (niezalogowany) 03.01.2013 13:25 #37

Ja też mam problem z kartami pamięci. 32GB w ogóle nie działa, cały czas pyta się czy ją formatować, a po formatowaniu pokazuje błąd karty i tak w kółko. Mam kartę 16GB i 8GB. Na tych kartach co jakiś czas pyta się czy formatować i na ogół udaje się ich później używać, jednak jest mały problem. Bo filmy zapisywane na tych kartach nie odtwarzają się w urządzeniu. Po skopiowaniu ich do komputera zdarza się, że filmy są uszkodzone i na komputerze też się nie odtwarzają. Dopiero na karcie 4GB rejestrator działa bez zarzutu. Ale karta 4GB jest stanowczo za mała.

Ktoś poradził sobie z tym problemem kart SD?

luk84 (niezalogowany) 06.01.2013 21:01 #38

skontaktowałem się z producentem. opisałem problem z kartami. poradził bym zwrócił produkt bo pewnie jest uszkodzony. Tak też zrobiłem za pośrednictwem stacji BP

kamosz (niezalogowany) 07.01.2013 08:10 #39

luk84 dzięki za informację. Daj znać czy naprawią, albo wymienią na nowy. Ja swój już raz oddawałem na gwarancję. Był nieostry obraz, ale czytał prawie wszystkie karty jakie mam. Wymienili mi na nowy, to mam ostry obraz ale działa mi tylko karta 4GB :).

luk84 (niezalogowany) 10.01.2013 21:14 #40

jak tylko będę wiedział coś więcej to dam znać

feliks12 (niezalogowany) 20.01.2013 10:17 #41

Recenzja świetna, właśnie mam zamiar ją wziąć za punkty tylko napisz proszę jakiej karty użyłeś do testów chodzi mi o pojemność szybkość i markę karty pamięci.

MONIA12 (niezalogowany) 28.01.2013 18:31 #42

Witam ja też mam problem z kamerą cały czas wyświetla się błąd pliku i formatowanie karty już raz wymieniałam kamerę i znowu to samo. kartę mam 32 GB. Jak dziesięc razy ją włacze i wyłacze to w końcu zaskoczy ale jest to denerwujące i bede ją znowu reklamować.

zlu (niezalogowany) 30.01.2013 13:57 #43

Witam, ja mam ten sam problem co MONIA12, już raz wymieniłem kamerke ale dalej jest to samo. Nie polecam kupować tej chińsiej tandety.

Sqnlow (niezalogowany) 14.02.2013 20:37 #44

witam mam problem z kamerką ponieważ cały czas wywala mi na niej błąd że karte należy sformatować po sformatowaniu wyskakuje błąd nie wiem co mam z tym zrobić czy to wina kamery czy może karty

Maaarcinek (niezalogowany) 19.02.2013 12:30 #45

Lektura niestety nie zawiera tego o co pytałem kolego DjLeo dlatego chciałem zapytać tutaj. Odpowiedź z czasem pojawiła się sama więc dla innych zainteresowanych ją tutaj umieszczę. Funkcja kontynuuj powoduje nie wyłączenie nagrywanie po zaniku napięcia przez wybrany okres. Po wyłączeniu napięcia może nagrywać jeszcze przez np. 10 czy 20 minut po czym dopiero po upływie tego czasu sama się wyłączy.

SJacek (niezalogowany) 21.02.2013 00:01 #46

Witam Kolegów,
Świetny opis! ja od dziś też mam tą kamerę i mam pytanie jaką prędkość karty wybrać ?
Wsadziłem do testów jakąś starą 1GB i strasznie "zacina" się przy szybkich ruchach.
Zamierzam kupić 16 GB, ale czy klasa 4 wystarczy czy kupić muszę klasę 10. Na jakich kartach macie płynne nagrania?

DjLeo  21.02.2013 20:29 #47

O kurcze ale komentarzy się zebrało, nawet nie zauważyłem. Musze częściej wracać do starszych wpisów, albo sobie powiadomienie ustawić. Paradoksalnie ostatnio o tym pisałem (o powiadomieniach na DP). Jak by ktoś chciał to podaje link.

http://www.dobreprogramy.pl/DjLeo/Powiadomienie-o-nowych-komentarzach-na-DP-i-ni...

Jak to w życiu bywa często szewc bez butów chodzi :)

A co do karty, to ja w swoim rejestratorze mam dobrej klasy kartę 16GB SanDisk Ultra II. Co prawda klasy 4 ale zapisuje 10MB/s i żadnych najmniejszych problemów z nią nie mam. Paradoksalnie wkładałem do niej jakąś starą kartę Kingstona kupioną w tym sklepie, hmm no wiecie z tym owadem z kropkami. Aaaa w Biedronce :). Za jakieś 10 zł i na tej karcie nie za dobrze chodziło. Więc może po prostu to kwestia dobrej karty.

PiotrGruby (niezalogowany) 22.02.2013 19:30 #48

Witam mam podobny problemik z kamerką :( nie czyta kart pamięci 32 GB. Karte mam (SanDisk ultra 20MB/s klasy 6 ) i chyba te kamerki nie działają na 32GB kartach,natomiast mniejsze karteczki latają ja trzeba.Chyba ze te kamerki co na BP są wadliwe :P zobaczymy co kolega napisze co z jego kamerką z BP :)

SJacek (niezalogowany) 22.02.2013 23:17 #49

DjLeo napisał
> A co do karty, to ja w swoim rejestratorze mam dobrej klasy kartę 16GB SanDisk Ultra II. Co prawda klasy > 4 ale zapisuje 10MB/s i żadnych najmniejszych problemów z nią nie mam

Dziękuję za opowiedż i pozdrawiam!

DjLeo  22.02.2013 23:52 #50

Widocznie faktycznie ten rejestrator ma taki problem z takimi kartami. No ja niestety nie mam 32GB SDHC aby to sprawdzić.

tb (niezalogowany) 27.02.2013 10:19 #51

Witam, czy rejestrator mozna uruchomic bez karty SD? nie chodzi o nagrywanie tylko samo uruchomienie urzadzenia... poniewaz Mi się nie włącza... a karty jeszcze nie zakupilem:)

DjLeo  27.02.2013 11:57 #52

@tb (niezalogowany)

Sprawdziłem. U mnie bez problemu się da, tylko wyskakuje że nie ma karty. Ale normalnie działa wszystko.

tb (niezalogowany) 27.02.2013 14:25 #53

To widocznie mamy problem z urządzeniem... naładowałem je zgodnie z instrukcją ok 12h. Ale jak naciskam przycisk ON/OFF urządzenie się nie włącza, nie reaguje:/...

tb (niezalogowany) 27.02.2013 21:10 #54

Nie udało się jej uruchomić... Produkt z punktów PayBack ze stacji BP. Trzeba dokonać zwrotu.

DjLeo  28.02.2013 09:50 #55

@tb (niezalogowany)

Nie zrozumiałem Cie za dobrze. Tobie się w ogolę nie uruchamia a nie, że bez karty. To ewidentnie masz produkt wadliwy. Tylko jak ty ładowałeś przez 12 godzin urządzenie? Siedziałeś w aucie 12h? Bo na kablu USB może Ci nie ładować odpowiednio i stad ten problem. W ogóle w samochodzie Ci się rejestrator uruchamia?

michuPL (niezalogowany) 12.03.2013 09:39 #56

do tb:
pewnie domyślnie masz uruchomiony tryb, że kamera uruchamia się w momencie jak dostanie zasilanie z zasilacza 12v (z gnizadka zapalniczki w aucie). idź do auta i przetestuj. jak tą funkcję wyłączysz to wtedy kamera może chodzić na baterii i sam decydujesz kiedy się uruchamia i kiedy nagrywa.

Adam121212 (niezalogowany) 12.03.2013 11:51 #57

Witam,
Zakładam taką sytuacje, urządzenie podłączone do gniazda zapalniczki to rozumiem, że się samo włącza i wyłącza przy uruchomieniu/zgaszeniu silnika. Wszystko ok, ale czy można ustalić nagrywanie przy wykryciu ruchu gdy nie jest podane napięcie na gniazdo zapalniczki? I kolejne pytanie, czy wiesz może ile prądu zużywa to urządzenie? Chodzi mi o możliwość stałej pracy urządzenia, nawet przy wyłączonym silniku.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

PRESTIGIO Roadrunner HD1 (niezalogowany) 12.03.2013 21:34 #58

Witam !!!
Jestem posiadaczem tej kamerki i niestety jestem zawiedziony jej jakością. Zakupiłem kartę pamięci16 gb i kamerka chodzi płynnie ale co z tego jak na nagraniach nie można rozpoznać tablic rejestracyjnych samochodów przejeżdżających z naprzeciwka jak i prze de mną. Co mi z takiego nagrania jak na stop klatce obraz video tablicy jest zamazany . Gdyby doszło do jakiegoś zdarzenia to każdy mi to zakwestionuje że tablice są nieczytelne. Wszystkie nagrania rejestrowałem na pełnej rozdzielczości Hd,(dzień,noc) i tablice rejestracyjne widać dobrze tylko wtedy gdy samochód mijany stoi nieruchomo, lub jedzie bardzo wolno w odległości do 5 metrów. Podejrzewam że za 200 złotych to kamerki są mało dokładne i trzeba zakupić wyższy model o rozdzielczości FulHd i szybkości 30 klatek na minutę za kwotę 700 -1000 złotych. Czy ktoś ma podobny problem?

DjLeo  13.03.2013 09:45 #59

@Adam121212 (niezalogowany)
Co do pierwszej sytuacji, to jak najbardziej nagrywanie działa bez zasilania w trybie motion detect, ale kamerka musi być włączona, a to oznacza że zużyję się szybko bateria i wyłączy się po jakimś czasie. No i jeszcze ona sama po ustalonym czasie się wyłączy bez zasilania.

Co do prądu to zużycie mniej więcej jest następujące: 3,0W jak kamerka jest włączona, 3,9W jak nagrywa, w obu przypadkach na wyjętej baterii. Przy włożonej baterii dochodzi ładowanie i zwiększa się o dokładnie 1W zużycie do 4W bez nagrywania, 4,9W nagrywanie. Co prawda jak bateria się naładuje to zużycie spadanie i pewnie zostanie tylko bateria na podtrzymaniu. W dodatku zużycie zależy od obrazu jaki rejestruje kamerka. Są dość duże wahania jak jest np. ruch. Dlatego ja podaje maksymalne zużycie jakie zauważyłem (jak się dużo dzieje przed kamerką). Ale jak na przykład położymy ją w bezruchu i obraz jest stały to zużycie jest czasami o 0,2W mniejsze.

A co do akku w samochodzie to łatwo to już przeliczyć po jakim czasie padnie Ci akku w aucie, jak podepniesz kamerkę. Zakładając maksymalne zużycie na poziomie 5W i np. akumulator w samochodzie 50Ah 12V to kamerka rozładuje Ci aku po ok. 120 godzinach. Czyli po 5 dniach masz zonka. W rzeczywistości ten czas będzie dużo mniejszy, bo z każdym momentem rozładowania aku w aucie, jego pojemność maleje.Ale tego nie da się przewidzieć. A biorąc pod uwagę, że aku musi mieć do rozruchu jakaś pojemność to realnie na dobrym aku to taka kamerka może Ci rozładować aku po nawet 2 dniach. No i trzeba pamiętać, że wyjście na kamerkę to 5V (czyli takie jak w USB) a aku ma ponad 12V, ale to generalnie nie problem, taką kamerkę można podpiąć na 100 sposobów, obejście to nie problem.

DjLeo  13.03.2013 09:49 #60

@PRESTIGIO Roadrunner HD1

Przy kolizji nie będzie Ci potrzebny numer rejestracyjny, a z odległości kilku metrów od auta rejestracje da się przeczytać. No niestety nic więcej nie można poradzić na to. Przy dużo wyższej jakości urządzenie by nie wyrabiało z pamięcią. Ale to na prawdę moim zdaniem wystarczająca jakość. Ludzie mają o wiele gorszej jakości nagrania i im to nie przeszkadza. Ważne, że widać sytuacje, światła, drogę i jest dźwięk. Nic więcej nie jest potrzebne. A rejestracja przy kolizji z przodu będzie widoczna.

lukasz.szymanski@wp.pl (niezalogowany) 13.03.2013 13:15 #61

Witam,

korzystam z telefonu lg ku 990i jako rejestrator jazdy ( mam do niego sentyment, 5mpx, szkoda zeby lezał bezczynnie a zutylizowac go nie mam serca). Czy jest możliwość ustawienia na karcie microSD lub w telefonie nagrywania w pętli czasowej np 5 min, gdzie najstarsze nagrania są usuwane na poczet najnowszych. LG obsługuje karty do 2 gb i kasowanie co jakis czas jest troszke mecząc. Będę wdzięczny za odp. lukasz.szymanski3@wp.pl

Adam 121212 (niezalogowany) 13.03.2013 20:17 #62

DjLeo, dziękuję za odpowiedź.

Pytałem ile prądu bierze ponieważ w moim aucie napięcie na zapalniczce jest cały czas, zatem opcja o ciągłej pracy raczej odpada. Rzadko, może nawet bardzo rzadko zdarza się, żeby auto stało dłużej niż 2-3 dni ale nie ma co kusić losu. Pytałem również o opcje motion detect ponieważ myślę, że to byłby dobry bajer ale wtedy gdyby uruchamiało się nagranie nawet przy wyłączonym urządzeniu a tak to chyba troszkę bezużyteczne do auta. Pozostaję mi chyba przerobić gniazdo zapalniczki na takie, żeby prąd pojawiał się dopiero po przekręceniu kluczyka. Mam jeszcze parę pytań, będę wdzięczny za odpowiedź.

1. Czy zaobserwowałeś przerwy między kolejnymi nagraniami?
2. Czy dźwięk nie trzeszczy podczas nagrywania? Na filmach jest całkiem nieźle. Bardzo podobny MT4036 ma z tym problem i słychać to chyba na każdym nagraniu na youtube.
3. Czy są jakieś zakłócenia z odbieraniem CB, GPS, czy radia FM, też dość popularny wątek ws. tanich DVR
4. Ostatnia sprawa, kto w ogóle jest producentem tego urządzenia? Pytam bo nie mogę nigdzie znaleźć, a chodzi mi o sprawę np. gwarancji. Do tej pory moim liderem była MT4036 (ze względu na serwis), ale przez ten dźwięk raczej odpada, dlatego jestem bardziej zdecydowany na tą Omegę.

A co do samego testu to jest ok. Potwierdzam, że ciężko coś takiego znaleźć a tym bardziej strony i instrukcje producentów gdzie są tylko rzucane hasła a i tak nie wiadomo o co chodzi.

DjLeo  13.03.2013 23:07 #63

@lukasz.szymanski@wp.pl

Oj niestety nie mam pojęcia jak i czy w ogóle się tak da.

DjLeo  14.03.2013 00:17 #64

@Adam 121212

Nie ma sprawy ;)

Co do motion detect to kamerka zawsze musi być włączona aby to działało i tego nie ominiesz. W końcu motion detect działa na prostej zasadzie. Cały czas obserwuje otoczenie i przy zmianie obrazu uruchamia rejestracje. Nie spotkałem się z kamerką nawet przemysłową, która jest zupełnie wyłączona i przy ruchu się włącza i rejestruje. Musiała by mieć jakieś osobne czujniki ruchu, to wtedy tak.

Co do twojej zapalniczki, no to faktycznie chyba tak nie powinno być.

1. Nie raczej wszystko płynnie zresztą widać to po moim nagraniu w tym wpisie, który składa się z 2 części.
2. Nie zauważyłem.
3. Najmniejszych nie miałem. Kamera nie generuje żadnych fal radiowych.
4. Produkt jest sprowadzany z Chin, przez bardzo znanego dystrybutora sprzętu Platinet S.A. z siedzibą w Krakowie przy ulicy Christego Botewa 48, 30-798. Stronkę mają pod adresem http://www.platinet.pl/

Mam nadzieję, że pomogłem. A co do testu i recenzji to nie spotkałem się do tej pory z bardziej szczegółową na necie.

Adam121212 (niezalogowany) 14.03.2013 00:24 #65

Dzięki bardzo, wyczerpałem już limit pytań. Mi się przydało i mam nadzieję, że innym też się przyda. A co do mojej zapalniczki to niestety już w tych modelach tak jest:/ (Passat B5FL). Dzięki jeszcze raz za cały test i odpowiedzi na moje pytania. A co do testu to właśnie diabeł tkwi w szczegółach o których nikt nie chce pisać, wolałem zapytać niż kupić i się rozczarować, że jakiś drobiazg zniechęci mnie do tego urządzenia. W takim razie i ja zamówię sobie ten sprzęt.
Pozdrawiam

DjLeo  14.03.2013 14:38 #66

@Adam121212 (niezalogowany)

Nie ma problemu, jeżeli tylko jakość nagrania jest dla Ciebie wystarczająca to z samego urządzenia powinieneś być zadowolony ;). Pozdrawiam

beza (niezalogowany) 16.03.2013 19:44 #67

Witam
Właśnie rozważam kupno takiej kamery. Bardzo dobre opracowanie, wszystkie informacje podane jak na talerzu, i jeszcze powyższe komentarze. Więcej dowiem się już tylko używając takie urządzenie.
Pozdrawiam

DjLeo  17.03.2013 18:04 #68

@beza (niezalogowany)

Dzięki i polecam z czystym sumieniem ;)

ami! (niezalogowany) 17.03.2013 20:11 #69

mam z tą kamerką problem. A dokładnie z obrazem jaki nagrywa. Obraz miga, zanika, pojawia się i znika. Wszystko w formie poziomych pasów.
Dziś byłem w trasie i zrobiłem ze 2 godziny nagrania. Obrazu jest z 5 minut. Reszta to zakłócenia w formie mrugających pasów.
Miał ktos tak?

DjLeo  18.03.2013 16:38 #70

@ami! (niezalogowany)

Służę pomocą, miałem podobnie. Problemem była nie sformatowana karta z poziomu kamerki. Czasami były takie paski. Po formacie problem zniknął, sprawdź też na innej karcie dla pewności.

Tad#1 (niezalogowany) 21.03.2013 23:28 #71

Trzeba przyznać,że autor powyższego opisu rejestratora spisał się na medal. Złoty !!!
Opis jest wyczerpujący ,jasny i oczywiście dostępny dla każdego,kto przymierza się do zakupu tegoż. Tym samym rozwiewa wszelkie wątpliwości potencjalnych przyszłych posiadaczy owego rejestratora przed podjęciem decyzji o jego zakupie.
Opisów różnych urządzeń,w takim wykonaniu powinno być mnóstwo w internecie.
- Dzięki temu też zdecydowałem się na zakup powyższego rejestratora.

Gratuluję pomysłu !

DjLeo  22.03.2013 02:53 #72

@Tad#1

Bardzo dziękuję za słowa uznania, sam jestem zdziwiony, że ten wpis przydaję się aż tak licznej grupie osób. Ale wcale nie ma się co dziwić, sam przed zakupem kamerki nigdzie nie widziałem jakieś naprawdę sensownej recenzji. Dlatego postanowiłem kupić rejestrator i sam taką napisać :)

Jeszcze raz dziękuje za słowa uznania. To dla mnie motywujące. No i życzę zadowolenia z tej kamerki.

kamyk31 (niezalogowany) 31.03.2013 19:37 #73

Witam.Kupiłem w/w kamerkę spisywała się super przez1dzień.Obecnie po zainstalowaniu w samochodzie i podłączeniu do gniazda zapalniczki uruchamiam i wszystko jest ok.spisuje się super ale z chwilą zatrzymania i wyłączeniu zapłonu cały czas świecą się przyciski OF/ON i OK po powtórnym włączeniu zapłonu kamerka nie nagrywa i nie reaguje na przyciski muszę wtedy wyjąć baterię i włożyć ją ponownie i tak na okrągło jeżdżę bez klapki baterii.Czy ten typ tak ma?Czy może coś sknociłem przy ustawieniu?A może to jest wada fabryczna? Dzięki bardzo za wspaniały opis i odpowiedzi dla użytkowników Bardzo proszę jeżeli jest to możliwe o odpowiedz na mój problem.POZDRAWIAM i ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE

DjLeo  01.04.2013 20:35 #74

@kamyk31

Ciekawy przypadek. Co do świecenia to może być normalne jak masz opcje kontynuuj włączoną. Sprawdź w opcjach jak masz ustawione. Bo po włączenie przy tej opcji to normalne i powinno dalej przez ustalony czas nagrywać. Co do nie nagrywania po ponownym zapłonie, to ja bym najpierw zresetował urządzenie a jak już to nie da nic to sprawdź w innym samochodzie. Możliwe, że coś z zapalniczką może też być. No i oczywiście daj znać co i jak, coś wymyślimy ;)

kamyk31 (niezalogowany) 02.04.2013 13:43 #75

Witam!Dzięki bardzo za odpowiedz.Sprawdziłem w innym samochodzie i ta sama sytuacja.Jak się okazało to sam narozrabiałem,ponieważ ładowarka którą otrzymałem wraz z nawigacją ma chyba kilometr przewodu który przeszkadza w czasie jazdy,więc zamieniłem na inną z krótszym nie sprawdzając parametrów i dlatego był ten problem.POZDRAWIAM WSZYSTKIEGO DOBREGO

DjLeo  05.04.2013 08:24 #76

To świetnie, że problem rozwiązałeś ;) pozdrawiam.

caras1 (niezalogowany) 06.04.2013 16:20 #77

Witam. Urządzenie nagrywało wszystko OK. Lecz nadszedł taki dzień że podczas załączania pojawia się na wyświetlaczu logo OMEGA na ok 2 sek i znika. Wyświetlacz jest całkowicie czarny i nie reaguje na żadne komendy. Po wyjęciu baterii sytuacja sie ponawia i tak w koło a nagrywania niema. Proszę o wskazówki. Czy jest jakis RESET?

DjLeo  06.04.2013 18:08 #78

Wyjmij kartę pamięci i sprawdź.

MCA (niezalogowany) 09.04.2013 17:14 #79

Ja mam taki problem, że nie nadpisuje mi filmów. Zapełnia cała kartę i potem piszę, że jest pełna. co jest przyczyną??? ponadto nie moge zmienić długości nagrań tylko ciągle nagrywa 2 min i od nowa choc zmieniam na 10 min. czy ktos rozwiązłą powyższy problem????

nerus4 (niezalogowany) 09.04.2013 21:39 #80

Witam. Ja mam również taki sam problem jak kolega caras1.wymienialem już 3 razy w sklepie i dalej tak samo. Pierwsze 20 minut od podłączenia nagrywały OK. Potem podczas włączania pojawił się tylko na wyświetlaczu napis startowy OMEGA i gaśnie. Jak wyjmę baterie i ponownie po włożeniu i uruchomie dzieje się tak samo.Przyciski świeca ale nic się nie nagrywa. Może ja nie potrafię obsługiwać tego rejestratora. Bo czy jest możliwe żeby 4 urządzenie było wadliwe? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnego resetu.
Pozdrawiam

DjLeo  10.04.2013 09:56 #81

@MCA (niezalogowany)

Włącz nagrywanie w pętli. Bez tego nie będzie to działać. Samo ustawienie 10 minut nic nie da. Trzeba zmienić na nagrywanie w pętli na "tak".

DjLeo  10.04.2013 10:01 #82

@nerus4 (niezalogowany)

Ja bym się doszukiwał problemów z ładowarką samochodową. Już tutaj kolega jeden pisał, że to były przyczyną podobnych problemów. Ale też zauważyłem, że kiepska karta powoduje podobne problemy.

Ale jeżeli nie to to mam wrażenie, że problemem jest opcja kontynuuj.., spróbuj ją wyłączyć i sprawdź czy to o czym mówisz się powtarza. Mam wrażenie, że po prostu ta opcja powoduje problemy.

nerus4 (niezalogowany) 10.04.2013 15:57 #83

DjLeo
Karty wymieniłem już 3.Były sprawne .Ładowarka samochodowa działa.
Też mi się wydaje że wina jest w ustawieniach opcji kontynuuj ,bo przed przestawieniem wszystko było ok. Tylko jak mam teraz wejść do ustawień jeżeli rejestrator wyłącza się po ukazaniu napisu OMEGA?
Żadnego przycisku do resetu nie ma.Jak wyjmę baterie i włożę ponownie to tez włączy się na wyświetlaczu napis OMEGA i to wszystko.
Pozdrowionka

DjLeo  10.04.2013 18:37 #84

@nerus4 (niezalogowany

Podłącz do komputera i uruchom go. Nawet bez baterii. Wtedy będziesz mógł wszytsko zmienić. Jeżeli tylko chodzi o ładowanie. A co do resetu, to faktycznie nie ma nigdzie możliwości go zresetować.

A działa Ci np. karta sd jak podłączysz do kompa rejestrator?

nerus4 (niezalogowany) 11.04.2013 15:36 #85

DjLeo

Cześć .Podłączyłem do kompa rejestrator . Na wyświetlaczu świeci się obrazek laptopa. dioda nagrywania świeci się na niebiesko, dioda włączania świeci na czerwono.Po wyjęciu baterii świeci tylko dioda nagrywania na niebiesko. Komp wykrył katre z rejestratora i odczytał jako dysk wymienny na który mogę bez problemu wejść..Może wiesz co mam robić dalej?
Pozdrowionka i dzięki za zainteresowanie

nerus4 (niezalogowany) 11.04.2013 16:03 #86

DjLeo
Zapomniałem: naciskam menu ale nic mi nie wyskakuje na wyświetlaczu tylko cały czas zdjęcie laptopa.
Pozdrowionka

DjLeo  11.04.2013 16:32 #87

Niebieska dioda? W tym rejestratorze nie ma żadnej niebieskiej diody. Nie masz może innego modelu?

nerus4 (niezalogowany) 11.04.2013 18:36 #88

DjLeo
identyczny jak na Twoich zdjęciach

DjLeo  12.04.2013 07:17 #89

@nerus4 (niezalogowany)

To dziwne ale chyba masz jakiś inny model. To, że wygląda identycznie to nie znaczy, że to ten sam model. Widziałem na internecie cała masę podobnych rejestratorów ale nie Omega (masz logo Omega?). Ta niebieska dioda mnie dziwi.
To chyba nie pozostaje Ci nic jak reklamacja kamerki.

nerus4 (niezalogowany) 12.04.2013 15:41 #90

DjLeo

Cześć.
rejestrator na pewno jest OMEGA, jest logo, zakupiony w znanej sieci sklepów RTV...
ten sam model jak w opisie.
Nie pozostaje mi chyba nic innego jak albo wymienić na nowy albo reklamować.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

DjLeo  16.04.2013 21:54 #91

Nie ma sprawy, pozdrawiam.

Barti_81 (niezalogowany) 24.04.2013 16:20 #92

A ja mam taki problem:
Wziąłem sobie tę samą kamerkę za punkty Pauback na stacji BP.
Kamerka niby działa, ale...
Gdy podłączam ładowarkę do zapalniczki, następnie włączam kamerkę i wciskam przycisk nagrywania to nie chce mi nagrywać wyświetlając komunikat "Pamięć pełna", mimo że karta pamięci jest pusta! Gdy odłączę ładowarkę to wówczas nagrywa normalnie. Po nagraniu pliki z filmikami są widoczne w "odtwarzaczu" kamerki. Gdy jednak znów podłączę ładowarkę to znów jest ta sama sytuacja i w dodatku zawartość karty pamięci zostaje całkowicie wykasowana! Co jest grane??? Kamerka jest uszkodzona?

DjLeo  24.04.2013 17:53 #93

@Barti_81 (niezalogowany)

Hej myślę, że to co koledzy wyżej mieli, czyli karta. Spróbuj na innej. W dodatku sprawdź czy wszystko ok z ładowarką samochodową. A już na pewno spróbój nagrywania z podpiętym usb do kompa, będziesz wiedział czy to przypadłość kamerki czy coś innego. No i daj znać co i jak.

ds (niezalogowany) 27.04.2013 15:26 #94

korzystam z kamery od 6 miesięcy miałem 16GB kartę wszystko grało ale ni z gruchy ni z pietruchy wyskoczył napis plug out card wyjąłem włożyłem do laptopa i co sie okazało? Karty nie widać. Dodam ,że znajoma kupiła tą kamerę i od samego początku ma takie komunikaty, a kart kupiła już 3. Ma ktoś podobne doświadczenia?

DjLeo  29.04.2013 10:57 #95

@ds (niezalogowany

Faktycznie dziwne. A to są jakieś nazwijmy to dobrej klasy karty? Bo u mnie na tzw. tandetkach był w ogóle problem z uruchomieniem.

Zbyszek71 71 (niezalogowany) 06.05.2013 09:49 #96

Witam kolego.
Mój problem nie dotyczy kamerki o której jest tu pisane, ale może dotyczyć.
Widzę że jesteś obcykany w temacie i może doradzisz co może być nie tak jak kamerka przestała się włączać po przekręceniu kluczyka i wyłączać po zgaszeniu auta. Zauważyłem że jak wyłączę ją przyciskiem ale pozostawię kabel zasilający podpięty do kamerki to rozładowuje mi akumulatorek w kamerce i świeci się dioda w ładowarce. Po odpięciu kabelka z kamerki akumulatorek się nie rozładowuje.
Proszę doradź coś

DjLeo  06.05.2013 12:09 #97

@Zbyszek71 (niezalogowany)

Witam,

Napisałeś zdanie które się samo w się trochę wyklucza: "kamerka przestała się włączać po przekręceniu kluczyka i wyłączać po zgaszeniu auta". Nie można czegoś wyłączyć jeżeli nie zostało włączone :) Wnioskuję, że chodzi Ci o to, że kamerka nie uruchamia się przy zapłonie, jednak jak ją uruchomisz ręcznie (wciąż podpiętą do zapalniczki) to po wyłączeniu zapłonu i tak nie gaśnie. W dodatku nie działająca kamerka rozładowuje się mimo iż jest wyłączona. No ciekawa sprawa ale jedyne co mi przychodzi do głowy to to, aby się skupić na ładowarce samochodowej. Aha gwoli ścisłości, dioda w ładowarce zawsze będzie Ci się świecić, czy kamerka działa czy nie działa. To nie jest wyznacznik tego, że rozładowuję się bateria. Podstawowe pytanie jest takie, czy Twoja zapalniczka daje 12V na wyłączonym zapłonie? Wielu ludzi tak ma i to stwarza problemy. Ale z tego co napisałeś wnioskuję, że masz prawdopodobnie uszkodzoną ładowarkę od kamerki. Sprawdź na innej i oczywiście napisz co i jak. Pozdrawiam

Zbyszek71 71 (niezalogowany) 07.05.2013 23:20 #98

Dzięki za odpowiedź.
Jest dokładnie tak jak napisałeś. Co do gniazda zapalniczki to na pewno jest zasilanie p przekręceniu kluczyka i zanik zasilania po wyłączeniu zapłonu (inne urządzenia reagują tak jak powinne a do tego sprawdzałem miernikiem) Co do ładowarki to też już podpinałem inną ładowarkę i jest dokładnie to samo. Kamerka działała poprawnie parę miesięcy, a później przestała się sama włączać i wyłączać
Jedna mała uwaga o której sobie teraz przypomniałem. Jakiś czas temu zauważyłem że klapka od bateri odstaje. Otworzyłem ją i zobaczyłem spuchniętą baterię (taka od noki chyba BC - 5). Bateria była prawie 2 razy grubsza niż ta co później kupiłem jako zamiennik.
Pozdrawiam

Anonim (niezalogowany) 08.05.2013 11:54 #99

Witam ponownie. Widzę że mój poprzedni post został nie zamieszczony. Ale może to i dobrze.
Muszę napisać małe sprostowanie.
Po włączeniu zapłonu kamerka SAMA SIĘ WŁĄCZY, ale po wyłączeniu zapłonu sama się nie wyłączy.
Gniazdo zapalniczki na pewno reaguje na przekręcenie kluczyka. Sprawdziłem to innymi urządzeniami oraz miernikiem. Podpinałem też kamerkę do innej ładowarki i objawy są takie same.
Jakiś czas temu zauważyłem że bateria w kamerce spuchła. Była prawie 2 razy grubsza(BL-5C 1020mAh 3.7V 3.8Wh).
A takie mam ustawienia kamerki:
SIZE: VGA (może być VGA, QVGA, D1)
EV : +0.0 (mogą być inne ale nie mają znaczenia)
WHITE BALANCE : AUTO ( mogą być inne ale nie mają znaczenia)
TIME STAMP: Aby pokazywało datę i godzinę
MOTION DETECT: OFF (tak samo jest jak dam na on)
PANEL FLIP: OFF (tak samo jest jak dam na on)
VIDEO TIME 1 MIN (nawet jak się poczeka 2 minuty to i tak się kamerka sama nie wyłączy)
RECORD: ON


FORMAT
LANGUAGE: ENGLISH
AUTO OFF: 1 MIN (może być 1, 3, 5 off. Jeśli się da na off to też się nie wyłączy)
SYSTEM RESET:
LIGHT FREQ: 60 Hz (można zmienić na 50 Hz, ale to też nic nie daje)
TV OUTPUT: NTSC ( można zmienić na PAL, też bez efektu)
DATE INPUT:
USB: DISC DRIVE (można zmienić na PC Cam, ale też bez efektu)
Do tego jest włączanie podczerwieni, zmiana z nagrywania na aparat.
Może teraz będziesz w stanie coś doradzić??? byłbym bardzo wdzięczny
Pozdrawiam

Zbyszek71 71 (niezalogowany) 08.05.2013 12:59 #100

Witam ponownie. Widzę że mój poprzedni post nie został zamieszczony. Ale może to i dobrze.
Muszę napisać małe sprostowanie.
Po włączeniu zapłonu kamerka SAMA SIĘ WŁĄCZY, ale po wyłączeniu zapłonu sama się nie wyłączy.
Gniazdo zapalniczki na pewno reaguje na przekręcenie kluczyka. Sprawdziłem to innymi urządzeniami oraz miernikiem. Podpinałem też kamerkę do innej ładowarki i objawy są takie same.
Jakiś czas temu zauważyłem że bateria w kamerce spuchła. Była prawie 2 razy grubsza(BL-5C 1020mAh 3.7V 3.8Wh).
A takie mam ustawienia kamerki:
SIZE: VGA (może być VGA, QVGA, D1)
EV : +0.0 (mogą być inne ale nie mają znaczenia)
WHITE BALANCE : AUTO ( mogą być inne ale nie mają znaczenia)
TIME STAMP: Aby pokazywało datę i godzinę
MOTION DETECT: OFF (tak samo jest jak dam na on)
PANEL FLIP: OFF (tak samo jest jak dam na on)
VIDEO TIME 1 MIN (nawet jak się poczeka 2 minuty to i tak się kamerka sama nie wyłączy)
RECORD: ON


FORMAT
LANGUAGE: ENGLISH
AUTO OFF: 1 MIN (może być 1, 3, 5 off. Jeśli się da na off to też się nie wyłączy)
SYSTEM RESET:
LIGHT FREQ: 60 Hz (można zmienić na 50 Hz, ale to też nic nie daje)
TV OUTPUT: NTSC ( można zmienić na PAL, też bez efektu)
DATE INPUT:
USB: DISC DRIVE (można zmienić na PC Cam, ale też bez efektu)
Do tego jest włączanie podczerwieni, zmiana z nagrywania na aparat.
Może teraz będziesz w stanie coś doradzić??? byłbym bardzo wdzięczny
Pozdrawiam

expand (niezalogowany) 11.05.2013 14:05 #101

witam a ma ktos taki problem ze po ustawieniu np ze petla nagrywaina ma miec5 minut to kaemrka nagrywa i tak po 2 minuty i druga sprawa po zapelnieniu karty powinna zaczac nagrywac odnowa a u mnie wyswietla sie napis karta pelna i stoi nie ngrywa dalej wie ktos co z tym zrobic i jaka jest tego przyczyna ?? ewentualnie wie ktos skad sciagnac np nowsze oprogramowanie do tego badziewia?

DjLeo  12.05.2013 18:04 #102

Wygląda jak uszkodzenie mechaniczne. Skoro masz problem taki z baterią. Wybrzuszenie jej to efekt albo uszkodzenia ogniwa, albo zbyt długiego pozostawienia baterii wpiętej do ładowania. Jeżeli u Ciebie tak się stało, że ładowarka ładowała bez końca, to stąd ta bateria się uszkodziła.

Co do wyłączenia kamerki to nie ta opcja jest odpowiedzialna za jej wyłączenie, co podałeś.
Czyli nie Auto OFF ale opcja Continue czy jakoś tak. Po polsku "Kontynuuj". Tam ustaw na off i sprawdz czy kamerka się wyłącza po wyłączeniu zapłonu.

Poza tym opisana przez Ciebie sytuacja wskazuje, że dzieje się z kamerką coś co fabrycznie nie jest możliwe. Ponieważ nie ma możliwości aby kamerka nagrywała bez przerwy, aż do rozładowania, po wyłączeniu zapłonu (chyba, że zostanie włączona, albo wciąż będzie ładowana). W dodatku jeżeli kamerka nie pada w tym czasie a nagrywa bez przerwy to musi dostawać napięcie z zapalniczki. 2 dziwne rzeczy.

Najpierw sprawdź jak masz ustawione w opcji "kontynuuj" i upewni się, że aby na pewno na wyłączonym zapłonie kamera nie dostaje napięcia.

Zbyszek71 71  13.05.2013 02:08 #103

Dzięki Panie kolego. W poprzednim poście napisałem Ci wszystkie możliwości w MENUE i SETTINGS ( ustawieniach). Nie ma u mnie czegoś takiego jak "Kontynuuj"
Co do tego jak długo nagrywa to jest tak:
Zajeżdźam powiedzmy na parking, gaszę auto i wyciągam kabelek mini USB (oryginalna ładowarka do tej kamerki) zasilający z tej kamerki. Czy go wyciągnę, czy też nie kamerka się sama nie wyłączy (chyba nie ma ładowania na odległość hehe)
Muszę ją wyłączyć przyciskiem. Jeśli jej nie wyłączę przyciskiem to będzie tak długo nagrywać aż się rozładuje bateria.
Jeszcze raz to napiszę. Jeśli zgaszę auto i wyłączę kamerkę przyciskiem a nie wyciągnę z kamerki kabla zasilającego to rozładuje mi baterię (kamerka w tym czasie jest wyłączona), i świeci czerwona dioda w ładowarce. Po wyciągnięciu zasilania z kamerki dioda w ładowarce gaśnie.
Jeżdżę cały czas z podpiętą kamerką do ładowania. nigdy nie korzystam tylko z baterii. Zdarzyło mi się jeździć z wyciągniętą baterią tylko na zasilaniu, ale po jakimś czasie kapnąłem się, że pomimo tego że kamerka była włączona (wszystko działało tak jak powinno) nie nagrywała filmików w czasie jazdy. Karta była pusta

Zbyszek71 71  13.05.2013 05:15 #104

Witam ponownie.
Do poprzedniego posta dodam, jeśli wyłączę kamerkę ręcznie przyciskiem ale nie wyciągnę kabelka zasilającego z kamerki, to kamerka się następnym razem sama nie włączy

mec64 (niezalogowany) 20.05.2013 17:52 #105

Witam
Moja kamerka po włączeniu funkcji kontynuacja / 10 min/ po wyłączeniu stacyjki działa jeszcze 10min i jest ok. Ale gdy włączę tę funkcję blokuje się nagrywanie w pętli. Kamerka nagrywa pliki po 5min do zapełnienia kary, potem wyświetla się komunikat /ikonka karty/ o zapełnieniu i koniec nagrywania. Po skasowaniu plików nagrywa ponownie do zapełnienia i stop. Co ciekawe po wyłączeniu funkcji kontynuacja kamerka ponownie nagrywa w pętli ale wyłącza się po wyłączeniu stacyjki. Proszę o info jak ustawić aby kamerka nagrywała w pętli z funkcją kontynuacji np 10min po wyłączeniu stacyjki /zasilania/ Sprawdziłem wszystkie opcje i nic nie umiem wymóźdźyć !?
Pozdrówka
Mariusz

marro64 (niezalogowany) 31.05.2013 22:50 #106

Witam. Mam pytanie jak ją zresetować inaczej niż przez menu. Pięć dni temu przestała przeskakiwać data i nie można nic ustawić w menu, jest tylko to co wcześniej wprowadziłem do pamięci. Nie można również odtwarzać w kamerce filmików. Mam ją niecały rok więc jest jeszcze na gwarancji. Miał może ktoś taki problem?
Pozdrawiam

Anonim (niezalogowany) 11.06.2013 12:41 #107

Ten produkt to tandeta. Po zamontowaniu w samochodzie kamera pracowała 1 tydzień i diabli ją wzieli. Teraz nie można jej włączyć. Nie polecam !

DjLeo  14.06.2013 01:55 #108

Przepraszam za chwilowe nie odpisywanie, poczytam komentarze i coś odpiszę w wolnej chwili.

kalinka_ak1 (niezalogowany) 16.06.2013 13:20 #109

Witam:-)
Ja mam kamerkę Prestigo HD1 i też pokazuje mi komunikat błąd karty. Jest to karta 32 GB. Wcześniej działała bez zarzutów ale dzięki mojej głupocie ( wsadzałam kartę odwrotną stroną i czułam opór ale dalej pchałam i chyba jakieś styki się powyginały, na pewno bo widziałam, że jeden bolczyk czy jak to nazwać jest skrzywiony) już nie czyta karty. Karta jest na pewno dobra bo na innych urządzeniach działa. Problem w tym ,że kamerka nie jest moja tylko ojca. Teraz nie wiem czy uda mi się ją naprawić u jakiegoś elektronika czy muszę odkupić:( Jutro spróbuję ją oddać do naprawy i zobaczymy...

adamm2 (niezalogowany) 16.06.2013 17:38 #110

No ja już miałem kilka rejestratorów i spokojnie teraz przy 3 zakupie mogłem wreszcie trafić na ten wlasciwy a na pewno jest nim BLACKVUE DR 500GW-HD .
To jest to co w 100% spełnia moje oczekiwanie jesli chodzi o dobry i profesjonalny rejestrator jazdy.

hanna178 (niezalogowany) 23.06.2013 19:45 #111

witam. Mam kamerkę Prestigio HD1 i kilka pytań z nią związanych. Chodzi mi np o nagrywanie w pętli, nie mogę znaleźć takiej opcji w menu. przeszukałam wszystkie możliwe aspekty no i nie znalazłam. I drugi problem. Kamerka nagrywa około godziny w HD a potem ni z tego ni z owego zmienia sama na nagrywanie VGA, którego potem nie mogę na kamerce ani laptopie odtworzyć. Mam kartę 32 GB class 10.
Co może być nie tak?

man in the street (niezalogowany) 25.06.2013 12:54 #112

witam, nie mam jeszcze kamerki i czytam różne rzeczy na ich temat. Piszecie o kłopotach z czytaniem, zapisywaniem na kartach SD. Z różnych wersji waszych opisów wydaje mi się, że produkt ma zastosowany kiepski materiał na styki łączące kamerkę z kartami SD. Cena wymusza cięcie kosztów, a te tnie się na chińskiej robociźnie i tanich materiałach.

DjLeo  29.06.2013 14:11 #113

@hanna178

Kamerka którą posiadasz nie jest tą która jest tutaj recenzowana. Więc ciężko jest stwierdzić gdzie taka opcja jest. Choć też ciężko uwierzyć by jej nie było. Musisz "przelecieć" wszystkie opcje na pewno gdzies jest. Co do nagrywania z HD na SD to dziwne nie powinno tak być. Spróbuj może na innej karcie. Ale i tak nie mam pojęcia dlaczego może się takie coś dziać.

DjLeo  29.06.2013 14:12 #114

@man in the street

U mnie w ogóle nie występują problemy o których tutaj użytkownicy mówią z kartą SD.

lk300 (niezalogowany) 30.06.2013 18:56 #115

Nie polecam pochodzila 2 dni nastepnie nie mam podswietlenia wyswietlacza niby chodzi i nagrywa ale nie mam obrazu!!!

DjLeo  02.07.2013 10:46 #116

@lk300 (niezalogowany)

Wiesz to bardzo popularny rejestrator, wadliwe sztuki na pewno się zdarzają.

Elosia (niezalogowany) 24.08.2013 15:03 #117

Mam kamerkę Omega 720P. Ostatnio coś szwankuje :( Nie załącza się. Chciałam ją zresetować, zgodnie z poradą w instrukcji. I tu problem. Gdzie jest przycisk RESET?

PRZECZYTAJ (niezalogowany) 21.09.2013 18:42 #118

kupiłem taka kamerkę działała 3 tygodnie i koniec nic nie działa swieci sie tylko DIODA CZERWONA włacznika ogólnie to chyba taka zabawka ,niby ładnie wygląda , nie działa wyswietlacz no nic nie działa.

DjLeo  24.09.2013 13:16 #119

Elosia (niezalogowany)

Sorki, że wcześniej nie odpisałem. Niestety przycisku reset nie ma. Tylko w opcjach. Jednak wystarczy wyjąć baterie.

DjLeo  24.09.2013 13:17 #120

@PRZECZYTAJ (niezalogowany)

Wiesz bardzo wiele osób już zakupiło tę kamerkę i chyba ten odsetek nie jest takie wielki (niezadowolonych klientów). Wyjęcie i włożenie baterii nie pomaga?

stanley750 (niezalogowany) 05.10.2013 21:40 #121

Witam !!!
Naczytałem się tutaj dużo i dużo też mi pomogło.Te wszystkie wymysły z tymi Omegami i innymi zgodnymi ze zdjęciami to to samo.
1.podrobione napisy i opakowania +lekka zmiana oprogramowania.
2.nie są takie złe lubią karty sdhc,średnio 4GB.
3.w domu można się pobawić.np-używam ładowarkę od motoroli 5V,500mA.
4.wskaźnik baterii nie wskazuje jak należy,ale po podłączeniu jest ok.
5.kupiłem taki sam rejestrator NONAME i jest identyczny jak Omega i podobne podobno to H 198.
6.na 4GB nagra 640x480 około 40 min i obraz jest taki sam jak w FHD.
7.jezyk polski w dostępie,meni też pl.
PS.za 80 zł to może być i zobaczymy jak w czasie dalekiej jazdy.POZDRAWIAM jako gość !!!

DjLeo  06.10.2013 22:41 #122

@stanley750

Również pozdrawiam ;)

burdi (niezalogowany) 13.10.2013 23:58 #123

koledzy mam pytanie czy w waszych kamerach podpiętych na stałe pod zapalniczke czy poprzez wtyk wyswietlacz lcd sie nie wyłancza ? u mnie opcja odłączenia go działa tylko na bateri po 30 sekundach, na stałym da się też ustawić ? ja niestety sie już poddałem a martwi mnie że jak ciągle będzie świecił to szybko klęknie albo latem kamera się przegrzeje i cała padnie. Prosiłbym o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam

kaska999999999 (niezalogowany) 20.10.2013 17:38 #124

witam was, prosze was o pomoc. Zakupilam kamerke do samochodu HD Portable DVR 2.5" jak ja mam zalaczyc zeby sprawdzic czy zeczywisci mi nagrywa. Siedzac teraz gdy załanczam czerwona kropke , to nic sie nie dzieje, tylko caly czas mi pokazuje czas w prawym gornym rogu ten sam 00:43:17 i tak jest caly czas ten sam czas. czy pod czas nagrywania musi cos migac , czy to nagrywa sie tylko pod czas jazdy samochodem, moze ma jakis czujnik ruchu?? nie mam ksiazki do niej i nic nie wiem. prosze o pomoc ...
dzieki

DjLeo  02.11.2013 13:51 #125

@burdi

Niestety u mnie chyba wyświetlacz się nie wyłącza. Nie wiem jak jest przy schowaniu go. Prawdę mówiąc to już nie pamiętam, dawno go nie używałem.

@kaska999999999

Zawsze podczas nagrywania musisz mieć czas nagrywania, odliczający okres już nagranego materiału. Jeżeli tego nie masz to na pewno się nic nie nagrywa. W dodatku musi palić się dioda REC. To chyba takie 2 oczywiste wskaźniki, że rejestrator nagrywa.

EMDŻEJ23 (niezalogowany) 07.11.2013 14:24 #126

Ja skłaniam się jednak do dobrej kamerki z nagrywaniem w full hd i GPS. Koszt takiej co mam na oku to jakieś 600-700zł ale chcę to traktować też do zapisu tras po których się poruszam, kto zna jakieś ciekawe modele z gps niech podaje http://www.mistral-rtv.pl/kamery-samochodowe-c18.html

DjLeo  17.11.2013 17:58 #127

@EMDŻEJ23

Wiesz a ja się zastanawiam w ogóle czy jest już sens kupować taką kamerkę, w dobie smarfonów. Wystarczy odpowiedni uchwyt i soft i masz praktycznie to samo, a nawet lepiej.

maarcinek (niezalogowany) 22.11.2013 11:53 #128

U mnie jakość video jest bardzo dobra ale jakość audio to już bardzo bardzo kiepska. Czy ktoś z kolegów próbował coś działać by jakość dźwięku poprawić ? czy to może być wina samego mikrofonu ? - ten by się dało łatwo wymienić od czegoś innego , czy raczej to będzie już wina gdzieś dalej elektroniki ?
Odnośnie montowania czegoś innego na szybie smartfona czy coś to odradzam. Kto by ciągle się bawił w montowanie na szybę czasami kilka razy dziennie. Kamera tam po prostu jest cały czas i robi swoją robotę niezależnie od tego czy sobie ktoś w porę o niej przypomni czy nie.

piterson123 (niezalogowany) 08.12.2013 15:22 #129

mam pytanko
mam ustawić 50 czy 60 hz??
pozdro

Błażej.. (niezalogowany) 22.12.2013 18:38 #130

KONTYNUUJ - przez tę funkcje prawie wyrzuciłem swój rejestrator. Z moich obserwacji wynika, iż w przypadku jej włączenia (na 10 lub 20 min) funkcja odpowiada za nagrywanie przy wyłączeniu zasilania zewnętrznego (np. wyłączenia silnika samochodu). Dopóki miałem włączoną tę opcję dopóty działanie rejestratora w żaden sposób nie dało się przewidzieć - raz nagrywał, raz nie - w ogóle nie nagrywał w pętli.
Po wyłączeniu opcji KONTYNUACJA śmiga jak należy.

Błażej,, (niezalogowany) 22.12.2013 18:43 #131

Moim zdaniem cykliczne ściąganie i zakładanie rejestratora doprowadzi do jego uszkodzenia (głównie elementów mocujących). Po to jest żeby siedział w samochodzie, i lepiej żeby się nigdy nie przydał (czego nie może zrozumieć moja żona :) )
Nagrywanie audio? Nie pamiętam, gdzie jest umieszczony mikrofon - odwrócenie rejestratora do góry nogami nie zaszkodzi a może polepszy jakość nagrań.

markrzy (niezalogowany) 27.01.2014 14:56 #132

Witam. Mam następujący problem. Po podłączeniu kamerki do zasilania z biedą odbieram tylko jedną stację radiową. Najsilniejszą działającą w mieście. Kamera sieje niesamowicie. Wymiana zasilacza na inny nic nie dała. Co robić>? Ma ktoś jakiś patent?

Kierowca (niezalogowany) 15.02.2014 00:59 #133

Posiadam taki rejestrator kilka lat, odziwo do dziś działa bez problemowo. Oczywiście udało sie nagrac kilka ciekawych sytuacji.
Pozdrawiam i polecam.

DjLeo  15.02.2014 16:51 #134

Sporo ludzi tutaj się udziela. Jak znajdę chwilkę to odpisze. Pozdrawiam

pe2005 (niezalogowany) 06.05.2014 11:21 #135

Mam podobny rejestrator ale uboga wersja kupiony za 60 zł. Mam pytanie czy możliwe jest żeby po podłączeniu do USB w samochodzie mógł pracować jako kamerka bo teraz automatem jest widoczny jako dysk dodatkowy.

amarko-1 (niezalogowany) 24.05.2014 11:51 #136

Jestem użytkownikiem tego rejestratora od 3 lat i muszę stwierdzić, że jest to zwykły "fajans". Po pół roku zareklamowałem kupiony egzemplarz bo był ciemny obraz. Do stałem nowy, ale po 4 miesiącach użytkowania jest to samo. Samoczynnie ściemnia obraz i nic nie widać. Ponadto zauważyłem, że zakłóca odbiór niektórych stacji radiowych. Stanowczo odradzam zakup.

DjLeo  24.05.2014 18:29 #137

@pe2005

Nie będzie widoczny jako dysk, jeżeli wyłączysz w radio (mniemam iż tam go podpinasz), źródło USB.

Jeżeli tak nie jest, co mogło by dziwić, to wystarczy przerobić kabel i zostawić wyłącznie piny zasilania w USB. Reasumując piny 5V+ i GND - zostawiasz (to te zewnętrzne), a wewnętrzne DATA + i - usuwasz. Powinno pomóc.

DjLeo  24.05.2014 18:31 #138

@amarko-1

U mnie takie problemy nie występowały. Czy to dokładnie taki sam model? Jest ich przynajmniej "milion" na rynku :). Nie koniecznie to mógł to być ten.

Anonim (niezalogowany) 13.06.2014 20:57 #139

Jak ustawić rok i datę bo mam jeszcze rok 2011 i proszę o podpowiedz.

stanley750 (niezalogowany) 17.06.2014 20:32 #140

Odnośnie daty i czasu !
1.Wybieramy w menu-DATA I CZAS-wciskamy przycisk REC.
2.Na planszy jest wszystko.
3.Manipulując przyciskami-DOWN,UP,MODE -ustawimy wszystko jak chcemy.
4.Zatwierdzamy przyciskiem-REC.
Pozdrawiam.

amoremijo (niezalogowany) 28.06.2014 04:10 #141

Jaka rozdzielczość jest lepsza (dokładniejsza), VGA czy 720p ?
pozdrawiam

DjLeo  01.07.2014 11:48 #142

Naturalnie wyższa. Choć w przypadku tego rejestratora, to szału nie ma.

amoremijo (niezalogowany) 02.07.2014 01:53 #143

No, ale dalej nie wiem, która jest wyższa, VGA czy 720p ?

DjLeo  02.07.2014 16:33 #144

:) Chyba sobie żartujesz.

VGA to 640x480
720p to HD czyli ok. 1280×720

amoremijo (niezalogowany) 02.07.2014 23:36 #145

dzięki za wyjaśnienie

DjLeo  08.07.2014 14:45 #146

@amoremijo (niezalogowany):

Myślałem, że na prawdę żartujesz :) Ale cieszę się, że mogłem pomóc ;)

Anonim (niezalogowany) 03.09.2014 23:54 #147