r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a

FastPictureViewer Professional 1.9 Build 358

Strona główna Windows Grafika Przeglądarki graficzne
Pobierz program Asystent pobierania włączony zabezpiecz pobieranie

FastPictureViewer to jedna z najszybszych przeglądarek plików graficznych RAW, obsługująca ponad 20 różnych formatów tworzonych przez większość najpopularniejszych aparatów cyfrowych. Doskonale sprawdza się także podczas pracy z grafiką w standardowych formatach.

Galeria programu

Aplikacja jest złotym środkiem dla osób poszukujących funkcjonalności połączonej z szybkością działania i niskim zapotrzebowaniem na zasoby systemowe. Interfejs programu zaprojektowany został w taki sposób, aby największa możliwa przestrzeń przeznaczona była na wyświetlanie obrazu. Poszczególne opcje znaleźć można w menu ulokowanym w dolnej części ekranu (może ono zostać ukryte) lub z poziomu menu kontekstowego. Ponadto w głównym oknie FastPictureViewer umiejscowiono kilka niezależnych okienek z narzędziami, które mogą być dowolnie przesuwane po ekranie. Odpowiadają one m.in. za wyświetlanie histogramu, informacji o grafice, zewnętrznych edytorach, a jedno z nich pozwala na ocenę poszczególnych zdjęć.

Przeglądarka FastPictureViewer poza możliwością pracy ze standardowymi plikami graficznymi (JPEG, BMP, PNG itp.) umożliwia także przeglądanie 20 formatów RAW stworzonych przy użyciu najpopularniejszych modeli aparatów cyfrowych (twórcy podają, że najnowsza wersja wspiera ich przeszło 350). Zdjęcia przeglądane mogą być bezpośrednio z karty pamięci zamontowanej w aparacie. Instalacja dodatkowych kodeków FastPictureViewer Codec Pack (płatne) pozwala wzbogacić listę obsługiwanych formatów o m.in. PSD, DNG, CR2, NEF, PEF, RAF, ORF, SR2, SRW, a także OpenEXR, Radiance HDR, TGA, PNM, DDS i JPEG2000. Z kolei po doinstalowaniu odpowiedniego kodeku DjVU możliwe staje się przeglądanie dokumentów zapisanych w tym formacie. Program oferuje wsparcie dla profili ICCv2/v4.

FastPictureViewer posiada także opcje prezentacji grafiki jako pokaz slajdów, zdalnego transferu MTP/PTP oraz zakładek do przechowywania wybranych zdjęć i filtrów, ułatwiających przeglądanie.

Uwaga!

  1. Na stronie producenta znaleźć można pełną listę obsługiwanych przez program formatów graficznych.
  2. Bezpłatny kodek DjVU rozszerzający fukncjonalność przeglądarki pobrać można tutaj.
© dobreprogramy

Recenzje użytkowników

Zaloguj się, aby dodać swoją recenzję!
r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a

Komentarze

0 nowych
Shaki81 MODERATOR BLOGA  37 #12 29.07.2016 23:06

@Anonim (niezalogowany): Dziwne, bo na 19 64-bit działa jak należy.

  #11 05.11.2013 17:50

Bardzo wolna przeglądarka w porównaniu do ACDSee 3 (działa na Windows 7 x64). Imagine też jest dużo szybsza (to takie "darmowe ACDSee" do pełnoekranowego przeglądu grafik) - używam jej na co dzień.

Pieszy   2 #10 23.09.2013 07:51

Uwaga nie używajcie DjVU - format stworzony w celu archiwizowania rzeczy które normalnie zostały by usunięte, faktycznie pliki są małe ale potem nic sie z tym nie da zrobić poza ogladaniem na ekranie w przeglądarce - pytanie jak jest z otwieraniem starych plikó w nowej przeglądarce, Adobe opracował do tego standard PDF/a - a tu nie wiem - ale wydruk formatu A1 z pliku 560Kb zajmuje prawie godzinę i nie jeden komputer sobie z tym nie radzi bo plik w buforze osiąga nawet 2,5 Gb,

Bogdan_G   16 #9 04.08.2013 21:08

Dobry i jeszcze raz dobry program. Pokazuje animacje gifów, i ma wiele zalet. Korzystałem z wersji portable. Skrót miałem na pasku szybkiego uruchamiania, i chociaż to bulid, to jakoś mnie nie zawodził. http://www.programosy.pl/program,fastpictureviewer.html
Jednak trzeba przed upływem miesiąca wyrzucić program, albo kupić licencję. Przerzuciłem się na faststone darmowe http://www.programosy.pl/program,faststone-image-viewer-portable.html

Autor edytował komentarz.
  #8 29.06.2012 12:06

tj. 1.9.258

  #7 31.08.2011 00:26

Zmien formaty bo jest bład program nei obsługuje .tga

Ponury Rumcajs   3 #6 15.06.2011 11:31

Przeglądarka jest bardzo szybka, zawdzięczamy to temu, że można wyznaczyć ile chcemy przeznaczyć pamięci do wcześniejszego wczytywania z wyprzedzeniem zdjęć. Nawet zdjęcia, które sporo potrafią ważyć wczytywane są nie powodując żadnych opóźnień. U mnie jakoś jeszcze nigdy się nie zawiesiła :) nie miałem nigdy takich problemów (w przeciwieństwie np do Ashampoo Ashampoo Photo Commander 7,8) a mam ją już jakiś czas...
Program jest jeszcze mało kojarzony w Polsce lecz moim zdaniem warty uwagi. Bardzo prosty w obsłudze, przejrzysty, wygodny, bez zbędnych i niepotrzebnych przeglądarce rzeczy. Jako przeglądarka spisuje się wyśmienicie, trzeba ją sobie tylko odpowiednio ustawić w stosunku do swoich potrzeb. Szkoda tylko, że wersja "Home" nie obsługuje plików np "PNG" i kopiowania/przenoszenia z przeglądanego folderu do wskazanego katalogu docelowego. Nie umożliwia także zapisywanie zakładek pomiędzy sesjami. Wsparcie dla wielostronicowych plików MTIFF, DjVU i GIF włączone jest w wersji Professional Edition.

  #5 26.04.2011 12:45

używałem ponad tydzień, co chwilę się wiesza przeważnie podczas przeglądania kilkuset zdjęć. szybka jest ale nic pozatym

  #4 21.04.2011 10:55

Najlepszą przeglądarką jest FastStone Image Viewer i do tego darmowa.

  #3 21.02.2011 12:58

ad. "wujek jpeg" -- zaznacz odpowiednią opcję w ustawieniach programu, bo FPV czyta znacznik obracania z exifa (pod warunkiem, że Twój aparat taką informację zapisuje w pliku -- niektóre tańsze aparaty tego nie robią). Moje fotki obraca.

  #2 21.02.2011 12:44

Polecam tę przeglądarkę -- bardzo szybka, bez zbędnych wodotrysków. Wersja Home jest bezpłatna i wyświetla tylko jpegi, ale na co dzień zastąpiła u mnie kultowego Irfana (o ile dobrze pamiętam po skończeniu triala wersja Pro zmienia się w wersję Home).

W pełni obsługuje zarządzanie barwą (ważne zwłaszcza na szerokogamutowych monitorach, ale też dla każdego, kto manipuluje kolorem na swoich zdjęciach, choćby zmieniając kontrast czy nasycenie) -- wykorzystuje profil monitora, jeśli ktoś ma go skalibrowanego (FastStone i in. tego nie robią).

Do szybkiego przeglądania RAWów jest najlepszą przeglądarką jaką znam (chociaż jest płatna w wersji Pro).

  #1 21.02.2011 12:34

brak obracania obrazków podczas przegladania....porażka

r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a
Czy wiesz, że używamy cookies (ciasteczek)? Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień.
Korzystając ze strony i asystenta pobierania wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.