Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Dell Precision T3500 z Intel Xeon na pokładzie — komputer na każdą kieszeń

Przyszedł czas, kiedy to z mojego (jeszcze aktualnego) laptopa Dell Latitude e6400 - musiałem wyemigrować na mocniejszą maszynę. Z racji zmiany pracy, kierunku zawodowego, a także mnogiej ilości projektów, które w głowie mi kiełkują - postawiłem na stacjonarkę.

Jak pewnie kilku moich Czytelników może się domyślać, utrzymałem mój kurs na korzystanie z solidnego, sprawdzonego i taniego sprzętu poleasingowego. I po raz kolejny nie przejechałem się na tym. Albowiem, po około tygodniowym rekonesansie - udało mi się znaleźć atrakcyjny cenowo oraz sprzętowo - Dell Precision T3500.

Korzystając z dobrodziejstw asortymentu sklepu Amso.pl (którego polecam, za świetną i fachową obsługę, a także dostępność towaru w niskich cenach), kilka dni spędziłem na analizowaniu wystawionego przez sklep sprzętu na Allegro. I tym samym udało mi się wypatrzeć moją wybraną stacjonarkę.

W cenie 1499 zł, mogłem liczyć na następujące parametry komputera:

Procesor: Intel Xeon W3565 @ 3.20GHz (4 rdzenie) Chipset: Intel 5520/5500/X58 + ICH10R Pamięć RAM: 12288MB Dysk: 250 GB Grafika: NVIDIA Quadro FX 3800 1024MB (600/800MHz)

Dosyć mocny procesor jak na projektowe zastosowania, duża ilość pamięci, a także rozsądna karta graficzna - to wszystko czego było mi trzeba. Zwłaszcza, że moim zdaniem jest to korzystna cena co do jakości i sprawdzonego sprzętu. W końcu marka Dell, mówi sama za siebie.

Po wstępnej wizycie w sklepie po drodze z pracy dowiedziałem się przy okazji, że za dopłatą 90zł mogę wymienić dysk 250GB na 1TB. Cud malina! :-)

GBM kupuje komputer :-)

Kilka dni później, zadowolony i z pełnym portfelem wyruszyłem po pracy do sklepu. Tam szybkie i konkretne załatwienie wszystkich formalności, by następnie - w godzinach szczytu wracać z 18 kilogramowym pudłem pod pachą na dwie przesiadki autobusami :D (widząc przy okazji nie do końca zrozumiałą dla mnie zazdrość/zawiść w oczach studentów, którzy akurat wracali z uczelni ;)

Dodatkowo, w trakcie wizyty w sklepie było mi dane podziwiać dostawę sprzętu. Przemiał różnorodnych komputerów, monitorów (głównie takich marek jak Dell, HP i Lenovo) wprawił mnie w zdumienie. Jednocześnie, przypomniały mi się rozważania w jednym z ostatnich artykułów na portalu. Omawiano tam aspekt "wypłaszczenia krzywej postępu technicznego", gdzie za chwile rynek wtórny sprzętu komputerowego będzie miał swoje 5 minut.
I sam byłem tego świadkiem, bo przecież używany/poleasingowy sprzęt komputerowy, ma się całkiem świetnie i jak widać... sprzedaje się równie zacnie ;)

Tak czy tak, komputer został przywleczony do domu... ;)

Na pierwszy rzut oka, wizualnie Dell nie zachwyca, ale - to nie są komputery "do salonu", tylko do konkretnej pracy. Jednakże warto zauważyć, że sama obudowa została wykonana z dosyć solidnych materiałów (głównie mocniejszy plastik i elementy metalowe).

Tylny panel jest inny, niż w normalnych komputerach. Rozkład od góry rozdziela się na zasilacz, obszar kart rozszerzeń, obszar złącz płyty głównej.

Wewnątrz komputera, widać świetne zorganizowanie pod kątem umieszczenia podzespołów. Montaż/demontaż sprzętu, w większości odbywa się bez użycia narzędzi, bazując jedynie na zatrzaskach.

Pierwsze, co rzuca się w oczy to ciekawe rozwiązanie w postaci "ruchomej" szyny dla dysków twardych. Możliwe jest zamieszczenie na niej dwóch dysków 3.5 cala. Według informacji w dokumentacji technicznej modelu (PDF) - można także zamontować trzeci dysk 3.5 cala w miejscu przeznaczonym dla czytnika kart pamięci.

Drugi aspekt to niebieska, plastikowa "pokrywa", mająca na celu utrzymanie odpowiednich korytarzy dla przepływu powietrza (jest ona zamieszczona na kościach pamięci).

Jak się przypatrzymy na zdjęcie wnętrza komputera - to warto zauważyć, że "czarna pionowa skrzynka" odpowiada za chłodzenie komputera. Zamieszczony jest tam 12 cm wentylator odpowiadający za chłodzenie m. in. radiatora na płycie głównej.

Jak widać na zdjęciu powyżej, procesor (Intel Xeon W3565) chłodzony jest pasywnie. Ten dosyć duży i solidny radiator - spokojnie spełnia swoje zadanie. Średnia temperatura przy normalnym korzystaniu z komputera, klaruje sie na poziomie 30 stopni Celsjusza.

Powyżej, widać także kartę graficzną w postaci Nvidia Quadro FX3800. Wedle wiadomości od Kolegów po fachu/hobby czy informacji z Internetu - nie jest to najwyższej mocy karta. Aczkolwiek spokojnie sprosta zadaniom, które przed nią stawiam :)

Co prawda jednak, powyższe wyniki optymistyczne nie są... :P

Oprócz powyższego, komputer jest wyposażony w 12 GB pamięci RAM (DDR3 1066MHz), dysk 1 TB (który zdecydowałem się dokupić), a także w zasilacz Dell 525W. W ostateczności, specyfikacja klaruje się następująco:

Procesor: Intel Xeon W3565 @ 3.20GHz (4 rdzenie) Płyta Główna: Dell 09KPNV Chipset: Intel 5520/5500/X58 + ICH10R Pamięć RAM: 12288MB DDR 1066MHz Dyski: 1000GB Seagate ST1000DM003-1CH1 + 160GB Western Digital WD1600JS-60M Grafika: NVIDIA Quadro FX 3800 1024MB (600/800MHz) Sieć: Broadcom NetXtreme BCM5761 Gigabit PCIe Zasilacz: Dell H525AF-00 525W

Chwila klikania i "Hermes" gotowy do pracy

Ochrzcony przeze mnie nazwą "Hermes" (co by łatwiej było w sieci dostosowywać całość sprzętów), mój nowy nabytek jest już gotowy do pracy. Dodatkowo w pierwszych chwilach działania, przejawił zdolności personalne przedstawiając się mojej drugiej połówce warczeniem dysku twardego :D (gwoli ścisłości, jest to bardzo cichy komputer!)

W tym momencie, świeżo postawiłem na nim Debiana Wheezy, a w następnych dniach planuję instalacje Windowsa na drugim dysku. W miarę upływu czasu, Hermes będzie pewnie wykorzystywany przy projektach Javy lub Pythona, a także sporadycznie... żeby sobie pograć ;-)

Czy warto kupować sprzęt poleasingowy?

Moim zdaniem tak, a powyższy przykład pokazuje, że można dzisiaj posiadać naprawdę mocny sprzęt (szczególnie na domowe zastosowania) za małe pieniądzę. Nie mówiąc już o firmach, które w ten sposób mogą kupować dobry, markowy sprzęt - nie martwiąc się o słabość zasobów pod konkretne wymagania.

Różnorodność sprzętu poleasingowego w aspektach producentów, cen, a także parametrów - jest olbrzymia. Dodatkowo, owe sprzęty nie są też bardzo stare (przykładowo mój Dell to rocznik 2011), co też stawia je w dobrym świetle. Ponadto, sklepy, które takie produkty sprowadzają - oprócz sprawdzenia i "podrasowania" sprzętu, to jeszcze wystawiają co najmniej 6 lub 12 miesięczną gwarancję.

Zważając na powyższe uważam, że sprzęt poleasingowy warto kupować. Jedynym, negatywnym walorem jest to, że był on używany. Ale warto zauważyć, że w dużym procencie przypadków, sprowadza się to do... kilku rysek na obudowie i jedynie wyrobieniem się takich podzespołów jak dyski, wiatraki (które często też są wymieniane przez sklep, przed dalszą sprzedażą). Jak dla mnie, kierunek kupowania sprzętu poleasingowego jest racjonalnym i ekonomicznym rozwiązaniem.  

sprzęt porady inne

Komentarze

0 nowych
arekman5   9 #1 18.10.2014 21:00

Ja na Twoim miejscu postawiłbym na coś takiego:
http://www.morele.net/inventory/info/KuD88p/
Mógłbyś też ewentualnie oszczędzić na karcie i kupić lepszy procesor, więcej RAMu jeśli napędu nie używasz. Możliwości jest sporo, nowy sprzęt wydaje mi się że ogólnie byłby lepszą inwestycją.

GBM MODERATOR BLOGA  20 #2 18.10.2014 21:07

@arekman5: Ale stosunkowo sprzęt o gorszych parametrach tutaj polecasz :)

Poza tym, 4 GB RAM to dla mnie niestety mało. Do tego procki, dużo się różnia. Twój: http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Pentium+G3258+%40+3.20GHz
Mój Xeon: http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Xeon+W3565+%40+3.20GHz
A dodatkowo polecany przez Ciebie procek, jest dwurdzeniowy a mój cztero. Więc nie do końca rozumiem, po co miałbym kupować gorszy sprzęt za prawie taką samą cenę? :)

I czemu uważasz, że nowy sprzęt byłby lepszą inwestycja? :)

  #3 18.10.2014 21:30

A jak z systemem? Czy był OEM-owy Windows? Czy musisz go zaliczyć w koszty? To ważne, bo dużo gotowców ma go w cenie.

rm7   5 #4 18.10.2014 21:54

@GBM: Do gier lepsza jest raczej konfiguracja od arekman5. Procesory różnią się ile, 25%? A warto zauważyć, że wydajność jednowątkowa Pentiuma jest o jakąś 1/3 lepsza. Przy podobnej wydajności całościowej, lepiej jest, jak jest rozłożona na mniej rdzeni. Pentium jest też bardziej energooszczędny i zdaje się, że dobrze się podkręca. Na nowy sprzęt ma się minimum 2 letnią gwarancję (choć sprzęty poleasingowe są już sprawdzone, więc może niekoniecznie potrzebują gwarancji). Zgodzę się jedynie, że ma mało RAM, ale zawsze można dołożyć. Dużą częścią ceny jest karta graficzna. Brakuje obudowy w koszyku morele :)

Autor edytował komentarz.
zybartek   4 #5 18.10.2014 22:35

@GBM Życzę, żeby Twój sprzęt działał tak jak mój. Kupiłem poleasingowego Della (też w AMSO) rok temu, i śmiga bez żadnych problemów. Dokupiłem do niego tylko kartę graficzną, bo integra jednak nie sprostała moim i tak już niewielkim wymaganiom, lecz brałem to pod uwagę. Usterek brak, i odpukać, mam nadzieję, że ich nie będzie :)

Pyoter   2 #6 18.10.2014 22:36

No cóż. Zależy do czego ma służyć komputer. Xeon jest starszy i jednowątkową wydajność ma niższą niż Pentium. Ale ma 4 rdzenie i 8 wątków. Do programowania jest dużo lepszy niż dwurdzeniowiec. Do grania lepszy jest zestaw z moreli, ale do pracy może być nadal bardzo dobry sprzęt GBMa.

n33trox   6 #7 18.10.2014 23:24

No cóż, procesor to właściwie odpowiednik pierwszego i7, jeszcze z szyną QPI. Do ciężkiej roboty będzie ok. Zresztą od razu widać, że to typowa stacja robocza Della, a nie komputer do zabawy. Ale ja i tak bym szukał jakiegoś używanego i5 albo i7 chociażby na Sandy Bridge. Znajomy ostatnio na Allegro znalazł i7 2600 (zablokowany) za ok. 500 zł, także niezła okazja moim zdaniem.

mikolaj_s   14 #8 19.10.2014 10:03

Ciekaw jestem na co Ci taki sprzęt do domu. Bardziej nadaje się na serwer. Do zwykłej deweloperki wystarczyłby jakiś używaany i3 czy nowszy Pentium, no chyba że testujesz aplikacje o wielu wątkach. Chociaż pasywnie chłodzony procek o tej mocy to całkiem fajne rozwiązanie.

Jim1961   7 #9 19.10.2014 11:17

Brak SSD ... bidnie ;-)

GBM MODERATOR BLOGA  20 #10 19.10.2014 17:44

@mario09: Jest to wersja OEM, wrzucona w cenę :)

@rm7: No właśnie, tu karta graficzna, tu mało RAMu, tu brak obudowy - i tak się zbiera, że wychodzi drożej. Uważam więc, że 1500 zł za taki używany i sprawdzony komputer, to dalej dobry kurs dający wydajność i komfort pracy, dzięki dobrym parametrom.

@zybartek: Dziękuję :P Widzę, że AMSO to już rozpoznawalna marka jest, bo przedwczoraj na G+ widziałem również pochwałkę w którymś z komentarzy.

@Pyoter: Dokładnie ;)

@mikolaj_s: No nie przesadzaj, to owszem - sprzęt, który parametrami nadawałby się na serwer, ale jednak to stacja robocza. Całkiem mocna i komfortowa dla użytku choćby wirtualek, a tworzenie aplikacji wielowątkowych... to raczej kierunek, który za jakiś czas zacznę realizować ;)

Powiedziałbym, że to tak w sumie - pół pasywnie, bo ten wentylator 12 cm jest blisko radiatora, ale de facto nie przylega do niego.

@Jim1961: Przyjdzie i na SSD czas... ;)

Autor edytował komentarz.
CzarnyMisio   4 #11 02.11.2014 21:54

Też mnie korci kupić w przyszłym roku używaną stacje roboczą dell'a.
Z doświadczenia wiem, ze sprzęt baaardzo wytrzymały.
Mam ponad 150 5 - 6 letnich dell'i w których dopiero teraz zaczynają padać zasilacze, a i tak są to pojedyncze przypadki, mimo że dbam o nie słaaaaabo(deficyt czasu), a jak trafiają na naprawę (głównie reinstalka/wymiana systemu) to w środku dywan. Kompy chodzą w zasadzie 24h/dobę.

Planuje coś z podwójną linią pcie x16 (w stacjach działają z pełną prędkością)
i dwoma gniazdami na procesor (jak kasa pozwoli to nawet obydwa obsadzone, jak nie to na początek jeden xenonek, potem kiedyś drugi).

Mam teraz grafę gtx 660, więc jeszcze przyzwoitą, drugą wrzucę jako akcelerator.

Komp głównie do pracy (dużo backup'uje, czasem coś skompilować trzeba, przekonwertować jakiś film, zasymulować jakieś środowisko wirtualne), trochę do grania (Wiesiek 3 nadchodzi :) ).

Może tylko ssd jeszcze dorzucę.

Pablo_Wawa   9 #12 02.11.2014 22:31

Dobry wybór, tylko trochę słaba karta graficzna (ale może nie potrzebujesz lepszej). Ja nieco zmodernizowałem swoją 5,5-letnią stację roboczą, teraz mam procesor Intel Core2 Quad Q9550 (przetaktowany do 3.4 GHz) i 16 GB RAM DDR2 (no i znacznie lepszą grafikę ATI Radeon HD 7850) - procesor wydajnością dorównuje temu Twojemu. Z tym, że ja mam jeszcze macierz RAID10 4x4TB (8TB pojemności) i dysk SSD 256GB. No i na takim sprzęcie to można sobie pracować! :)

StarterX4   10 #13 03.11.2014 02:00

Bardzo dobry wybór :P mocny sprzęt w małej cenie. Normalnie taki w sklepie to by chyba kosztował z 2000 zł, jak nie więcej.

Autor edytował komentarz.
GBM MODERATOR BLOGA  20 #14 03.11.2014 12:28

@@CzarnyMisio: Wytrzymały to mało powiedziane, to jest wręcz niezniszczalny sprzęt jak na dzisiejszą dobę usterkowych komputerów :-)

Myślę, że powinieneś spokojnie znaleźć odpowiednią stację na dwa Xeony i szynę PCI-e x16 - sporo tego typu sprzętów wisi na aukcjach Allegro. A jak do takiego sprzętu dorzucisz dysk SSD, to to dopiero będzie maszynka... :))

@@Pablo_Wawa: Wiem, grafika w moim sprzęcie - nie należy do najlepszych. Ale tak jak zauważasz, nie potrzebuję lepszej ze względu na to iż nie ciągnie mnie strasznie do najnowszych tytułów gier, a dodatkowo - większość czasu spędzonego na kompie to... praca ;p

Zaś parametry Twojego komputera, również sącałkiem całkiem. Przebijasz wszystko macierzą... u mnie kiedyś zrobię właśnie macierz 2x1TB i dorzucę dysk SSD 256GB... ale to w przyszłości ;-)

@@StarterX4: Patrząc obiektywnie, to obawiam się iż porównywalny sprzęt cenowo klarowałby się na poziomie co najmniej 2500zł ;p

  #15 03.11.2014 13:11

@GBM: ja też (1,5 roku temu) zaczynałem od macierzy 2x1TB, potem dokupiłem jeszcze 2 kolejne 1TB dyski, żeby po pół roku zakupić 4 dyski 4TB, bo jednak zaczynało mi brakować miejsca (tak, zgrywałem sobie internet na macierz :P - używam wiele maszyn wirtualnych (pod VMware Workstation), co zajmuje sporo miejsca).

  #16 03.11.2014 14:05

Widzę raspberry w tle:)

GBM MODERATOR BLOGA  20 #17 03.11.2014 15:11

@Anonim: Na taką duża macierz jak Twoja, to musiałbym już zasilacz wymieniać. Podejrzewam, że 525W nie utrzymałaby takiego sprzętu :P

@ketug: Dokładnie, ma swoje stałe miejsce pod monitorem. Szkoda tylko, że nie zawsze jest czas/pomysł na wykorzystanie wszystkich jej możliwości :-)

Pablo_Wawa   9 #18 09.11.2014 12:25

Ta anonimowa wypowiedź #15, to byłem, ja, ale jakimś cudem przeglądarka mnie nie zalogowała.
A co do dysków, to jeden dysk Seagate ST4000NM0033 (bo takie właśnie mam) pobiera 10-12 watów, czyli nie jest to jakoś dużo (w porównaniu do procesora czy grafiki). No ale ja mam zasilacz 750W (sporo na wyrost). Zresztą inne modele dysków też pobierają podobną moc (może modele green dużo mniej, ale one są sporo wolniejsze).

  #19 17.12.2014 19:15

Posiadam od 3 lat T3400 - Fajna maszynka.... przechodzę na T3500 z Xeonem W3690 ... już doczekać się nie mogę.
Zasilacz spokojnie uciągnie ci ten procek i GTXy w trybie SLI.

marrrysin   6 #20 14.01.2015 06:56

Rozglądam się za jakimś Dellem z Xeonem, czy w3520 będzie dobrym wyborem za 1000zł + SSD 120GB, 4GB ramu DDR3 (spróbuję zmienić na 8) i jakąś grafiką? Nie gram w ogóle, potrzebuję wydajnej maszyny do opasłych środowisk w Javie.

GBM MODERATOR BLOGA  20 #21 14.01.2015 08:08

@marrrysin: Spokojnie wystarczy. Jak już zamieniasz pamięć z 4 GB to powiększ ją sobie do 12GB. Moduły pamięci DDR3 są stosunkowo tanie, stąd wydaję mi się, że jak iść to w pełni :)
SSD to bardzo dobry wybór, doda sprzętowi znacznych skrzydeł - a np. Eclipse'owi, ogromnego kopa. Na pewno to odczujesz ;p

1000 zł za Della z takim Xeon'em to moim zdaniem świetna cena :) (bo rozumiem, że w budzie na wejściu masz ten SSD, 4 GB RAM i grafikę?)

marrrysin   6 #22 14.01.2015 08:44

1170 dokładnie. Nie wiesz, jak wygląda sprawa wydajności gdybym miał wirtualnego linucha odpalonego na win7?

GBM MODERATOR BLOGA  20 #23 14.01.2015 08:56

@marrrysin: W pracy na Dell Optiplex 9020 (procesor i7, dysk SSD i 8 GB RAM) - zainstalowany mam Win7 i na wirtualnej maszynie, Mint mi śmiga nieźle. Co prawda nie specjalnie kodzę na nim w Javie, ale wydajnościowo daje sobie radę :)

Autor edytował komentarz.
marrrysin   6 #24 14.01.2015 09:02

@GBM: Dzięki, to jak tylko znajdę $$ kupuję, bo mam swojego core 2 duo trochę dość :)

GBM MODERATOR BLOGA  20 #25 14.01.2015 09:04

@marrrysin: Spoko :)
Pochwal się potem na blogu sprzęcikiem, jak kupisz ;p

  #26 16.01.2015 18:08

Witam serdecznie,

Własnie rozglądam się za czymś podobny jak autor tematu, a mianowicie co sądzicie o:
http://allegro.pl/dell-t3500-i7-w3565-4x3200-6gb-146gb-7-pro-pl-wroc-i4978857209...

oraz:
http://allegro.pl/dell-precision-t3500-i7-4x2800-6gb-250-rw-fx3800-i4968150685.html

?

W tym pierwszy jest malutki dysk i karta graf nie najwyższych lotów, lecz powiedzcie proszę czy do stawiania pierwszych kroków w wideo i nauki Sony Vega wystarczą powyższe sprzęty?

Rozważam jeszcze opcję aby się potargować na zasadzie - odpuścić napęd optyczny i Windows w pierwszym przypadku i zamiast tego wziąć większy dysk.
Jest to warte zachodu?

GBM MODERATOR BLOGA  20 #27 16.01.2015 21:08

@AVE777 (niezalogowany):
1.) Osobiście wybrałbym drugiego kompa, który podlinkowałeś.

2.) Karta graficzna w nim (dokładnie FX3800), spokojnie powinna wystarczyć do pierwszych zabaw z Sony Vegas. Imho i tak w przyszłości będziesz musiał inwestować w kolejna, lepszą i wydajniejszą kartę graficzną - wszystko zależy od Twojego rozwoju.

3. Napęd optyczny - 10zł mniej, Windows - 60zł mniej. Takie ceny zaproponowano mi w AMSO.pl, gdy zapytałem o podobną opcję jak Ty. Zaś zamiana dysku 250GB na 1TB kosztowała 90zł. 30 zł wtedy dajesz na dysk, imho opłaca się :)

  #28 17.01.2015 11:42

@GBM
W sumie racja, wezmę opcje drugą. Dzięki za pomoc :-)

GBM MODERATOR BLOGA  20 #29 17.01.2015 12:04

@AVE777 (niezalogowany): Nie ma sprawy, jakc coś to służę pomocą :)

  #30 18.01.2015 21:54

Witam,
Zakupiłem niedawno DELL'a T3500 bez systemu. Szukałem i7, ale Panowie przekonywali, że to prawie to sam. ;-)
Mam MSDN'a i niestety nie udaje mi się zainstalować systemu Windows. Poczytałem troszkę i okazuje się, że na tej stacji Win8/8.1 nie będzie działał. Jeśli jestem w błędzie proszę o sprostowanie.
Pobrałem Win7 x64 Ultimate ze swojego MSDN'a, ale też nie bardzo mi się udaje - wyrzuca błędy.
Prośba o pomoc/informację/instrukcję jak Wam się udało coś na tym związanego z Windowsem zainstalować.
Na początek może ktoś z zainstlowanym Win7 x64 podrzucić konfigurację Bios'a - mam jednego HDD 1TB.

Obecna konfiguracja:
CPU: W3530 2,8GHz XEON
RAM 6 GB
HDD 250GB - zmieniłem na 1TB

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
r2o
@: r2o(zmień na małpę)o2(kropa)pl - sorki za utrudnia

marrrysin   6 #31 06.02.2015 00:24

@GBM: No i kupiłem, trochę słabszą maszynę ale śmiga jak dzika. Jednak dużym minusem jest brak złącza SPDIF (nawet na płycie nie ma), trochę się męczyłem z konfiguracją zakupionego SoundBlastera Audigy SE żeby wszystko zadziałało...

GBM MODERATOR BLOGA  20 #32 06.02.2015 07:42

@marrrysin: No to super, a co do SoundBlastera, to rozumiem, że pomimo przeszkód - ostatecznie działa? :)

marrrysin   6 #33 06.02.2015 10:33

@GBM: Tak, musiałem zainstalować zmodowane sterowniki od serii X-fi...

  #34 10.02.2015 12:56

No i jest T3500 z W3690, 12GB ram, SSD, GTX 660 OC i 2 lata gwarancji :P
Ja mam w nim SB Audigy 2 ZS Platinum, od strzała działa pod Win 7, a teraz Win 8 64bit.

  #35 15.02.2015 20:06

Witam,
Przywróciłem w BIOS ustawienia fabryczne i udało się zainstalować Win7 64-bit.
Czy komuś udało się na tym sprzęcie zainstalować Win8 64-bit?

Obecna konfiguracja:
CPU: W3530 2,8GHz XEON
RAM 6 GB
HDD 250GB

Pozdrawiam
r2o
@: r2o(zmień na małpę)o2(kropa)pl - sorki za utrudnia

  #36 26.02.2015 09:03

Parametry parametry, a jak ocenisz "szumność" tego komputera? Zazwyczaj obciążony procek podkręca obroty swojego wentylatora - tu ten problem odpada. Z mojego doświadczenia (słabszych Delli) są one przyjemnie ciche, stąd pytanie o ten całkiem mocny sprzęt.
Artur

GBM MODERATOR BLOGA  20 #37 26.02.2015 12:08

@ArtiFTD (niezalogowany): Tylko przy rozruchu komputera, znacząco go słychać. Wtedy wentylatory pracują na 100% możliwości, ale... trwa to niecałe 5 sekund.

Natomiast potem, w trakcie normalnej pracy, to Precision chodzi naprawdę cicho. Częściej słyszy się pracę dysku niż wentylatory w obudowie :-) (które de facto można regulować z poziomu BIOS-u)

  #38 10.03.2015 11:03

@GBM: A'propo ssd, kupiłem podobny komputer i zastanawiam się czy obsłuży taki dysk twardy? Z tego co się orientuję to musi byź sata3....

GBM MODERATOR BLOGA  20 #39 10.03.2015 12:38

@Anonim (niezalogowany): To nie jest prawda.

Nie ma różnicy czy podepniesz dysk HDD czy SSD. Nawet jeśli owy dysk będzie posiadał interfejs SATA-3 to spokojnie go wepniesz do Precisiona z interfejsem SATA-2, ze względu na to, że wersja 3 jest kompatybilna wstecz :-)
Tak samo, nie spotkałem się nigdy z wymogiem konkretnej wersji SATA do sprawnego działania komputera, no... chyba, że to był przetarg publiczny, bo tam takie cuda mogą mieć miejsce ;P

  #40 10.03.2015 16:39

No tak zgadza się, tyle że sata 3 jest szybsze .... i pytanie czy ssd na sata 2 jest nadal szybszy niż normalny hdd ? a poza tym czy upgrade biosu coś da? wyczytałem w internecie, że to czasami działa (sata2-->sata3). na stronie dell widziałem nowe wersje biosu do naszych komputerów. Kombinowałeś coś w tej materii?
pozdrawiam!

GBM MODERATOR BLOGA  20 #41 10.03.2015 20:40

@Anonim (niezalogowany): Z tą aktualizacją BIOS'u celem upgrade'u interfejsu to byłbym ostrożny. Podejrzewam, że najważniejsze są uwarunkowania techniczne ażeby osiągnąć transfer dla danego interfejsu (tutaj SATA-3) niźli sterownik czy wersja BIOSu. Nie jestem tego pewien na sto procent, ale wykluczałbym upgrade BIOSu.

SATA-3 jest szybsze i możliwe, że jakieś minimalne (lub też nie) wzrosty przepustowości na dysku SATA-2 mogą się pojawić. Natomiast, ja obydwóch sytuacji nie doświadczyłem, to niestety nie jestem w 100% wiarygodnym źródłem :)

  #42 11.03.2015 18:19

@GBM: dobra doczytałem na Wikipedii, że w domowych komputerach potencjał sata2 został wykożystany dopiero przy okazji dysków ssd. Czyli warto. Mam nadzieje że nie nie zaśmieciłem zbytnio twojego wątku!
pozdrawiam Barnabowicz!

  #43 25.04.2015 00:13

Witam,
Bardzo fajny komp, służy mi już trochę czasu j i jestem z niego bardzo zadowolony.
Sprzęt nadaje się fantastycznie pod OS X, ostatnio zrobiłem aktualizację do Yosemite i maszyna dostała kopa.
Pozdrawiam.

  #44 25.04.2015 08:32

Witam,
Bardzo wydajny i cichy komp, służy mi już trochę czasu j i jestem z niego bardzo zadowolony.
Sprzęt śmiga mi pod OSX i czuć jego moc.
Pozdrawiam.

  #45 14.07.2015 21:41

Którą konfigurację byście wybrali?
Dell Precision T3500
Xeon W3690 24GB 1TB Quadro 600 Cena : 2399 brutto gwarancja 6 miesięcy
lub
Dell Precision T3500
W3565/ 24GB RAM, dysk 256GB SSD+2TB, grafika Quadro 4000, win 7 pro w cenie 2480 pln brutto z 1 roczną gwarancją.

GBM MODERATOR BLOGA  20 #46 15.07.2015 11:45

@Yanek83 (niezalogowany): Zdecydowanie Dell Precision T3500
W3565/ 24GB RAM, dysk 256GB SSD+2TB, grafika Quadro 4000, win 7 pro w cenie 2480 pln brutto z 1 roczną gwarancją.

  #47 22.09.2015 13:00

Pod względem wydajności procka to na pewno nie W3565.
W3690, niższy proces, 6 jajek, wyższy zegar...
Opłacalność ogólna ten drugi, acz dyskusyjnie, bo zależy do czego,

  #48 25.07.2016 07:26

Witam. Mam ten komputer dokładnie taki sam o którym Piszesz i muszę powiedzieć, że jestem nieco zawiedziony - jakiś on wolny. Może mam zła ustawienia w BIOS-ie, może w Windowsie sam nie wiem ;/ dokupiłęm nawet RAM-u 4GB myślałem, że cos ulepszy (usprawni) ale nie wiele się uniósł. Kupiłem go z myślą o Autocad ( np. 2010) i patrząc na jego parametry powinien spokojnie wykonywać średniego skomplikowania modele 3D - tymczasem ledwo zipie jak włączam modelowanie :(. O co chodzi ? Może mam cos z BIOS-em ? złe ustawienia ? Może do Autocad-a trzeba jakies dodatkowe sterowniki (programiki) ? Wiesz jak najlepiej ustawić ten komputer ? Proszę o pomoc ! Michał W.

  #49 25.07.2016 10:42

Witam. Mam ten komputer dokładnie taki sam o którym Piszesz i muszę powiedzieć, że jestem nieco zawiedziony - jakiś on wolny. Może mam zła ustawienia w BIOS-ie, może w Windowsie sam nie wiem ;/ dokupiłęm nawet RAM-u 4GB myślałem, że cos ulepszy (usprawni) ale nie wiele się uniósł. Kupiłem go z myślą o Autocad ( np. 2010) i patrząc na jego parametry powinien spokojnie wykonywać średniego skomplikowania modele 3D - tymczasem ledwo zipie jak włączam modelowanie :(. O co chodzi ? Może mam cos z BIOS-em ? złe ustawienia ? Może do Autocad-a trzeba jakies dodatkowe sterowniki (programiki) ? Wiesz jak najlepiej ustawić ten komputer ? Proszę o pomoc ! Michał W.

GBM MODERATOR BLOGA  20 #50 25.07.2016 12:49

@Anonim (niezalogowany): Podaj dokładne parametry, czy na pewno procek jest ten sam, ile masz pamięci RAM, czy włożyłeś do niego dysk SSD? Co masz za Windowsa tam zainstalowanego?

  #51 25.07.2016 14:26

Michał W.:
Proc: INTEL XEON W3550 QUAD OŚMIOWĄTKOWY
4 x 3,06 GHz, Turbo 3,33 GHz
8 MB Smart Cache
4.80 GT/s Intel QPI
Chipset Intel X58 ICH10R
12 GB DDR3 (powiększyłem do 16 GB)
Nvidia Quadro 40002GB DDR5 256 bit
250 GB HDD SATA (RAID)
WINDOWS 7 ProfessionaL 64bit PL

Kolega (projektant) ma conieco słabszego a mówi, że jemu śmiga aż miło ;/. Myślałem, że z takimi parametrami i mi będzie ładnie chodził (wiadomo, że to nie rakieta ale jak na te czasy powinien chodzić przyzwoicie). Mam minimalną wiedzę informatyczną natomiast chyba coś mam nie poukładane może w BIOS-ie, sam nie wiem. Proszę o pomoc.

  #52 25.07.2016 14:34

Michał W.: zastanawiam się nad zmianą BIOS-a na A16 (aktualnie mam A14) czy to może pomóc ?

GBM MODERATOR BLOGA  20 #53 26.07.2016 11:46

@Anonim (niezalogowany): Ciężko na odległość spekulować, tutaj raczej potrzeba fizycznej interakcji z komputerem. Dziwna sprawa aby na takich parametrach oprogramowanie działało wolno... Może warto podejść do jakiegoś lokalnego serwisu/majstra komputerowego?

  #54 26.07.2016 13:29

No właśnie też mnie to dziwi ;/ ... wczoraj ustawiłem w "zaawansowanych ustawieniach systemu" żeby automatycznie zarządzał rozmiarem pliku stronicowania (rozmiar kontrolowany przez system) i od razu mu się upłynniło ... jest ciut lepiej ale czuje, że muszę jeszcze bardziej się zainteresować ;/ ... Pójdę za twoim głosem i zapytam - mam takiego magika (informatyka) może on cos wskura a jak nie to mam drugiego :) ... póki co dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź. Pozdrawiam. Michał W.