Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

LG G2 mini – krótka recenzja

Jako, że to mój pierwszy wpis na blogu, chciałbym się przywitać i prosić o wyrozumiałość, jeśli dostrzeżecie jakieś błędy? A teraz wpis właściwy, czyli opis LG g2 mini. Nie jest to żadna nowość i może już czytaliście jakieś recenzje tego telefonu, ale chciałbym przekazać swoje spostrzeżenia – może dodam coś nowego, czego jeszcze nie wiecie i pomogę osobom chcącym nabyć ten sprzęt ;)

Pudełko, czyli czym nas uracza producent

Po otwarciu pudełka naszym oczom ukazuje się sam telefon, pod nim mamy baterię, ładowarke z odłączanym kabelkiem USB i słuchawki. Nic ponad standard, ale wzorem choćby Sony, producent mógłby dać czystą folię na ekran. Niestety Lg wzoruje się na bratnim koreańskim koncernie i na foli umieszcza informacje na temat telefony, które są i tak zamieszczone na pudełku.

Obudowa i wymiary

Telefon z wyglądu przypomina swego większego brata, czyli G2, ale jest trochę mniejszy, jak zresztą nazwa wskazuje ;) Wymiary to : 129,60 x 66,00 x 9,80 mm. Nie jest to maleństwo, ale spokojnie da się obsługiwać jedną dłonią. Sama obudowa jest dobrze wykonana, nic nie skrzypi i nie trzeszczy pod naciskiem. Przedni panel jest pokryty taflą szkła Gorilla Galass 2. Pod szkłem znajduje się 4,7 calowy wyświetlacz( częściowo zajęty przez klawisze funkcyjne u dołu ekranu), o rozdzielczości qHD 540x960. Fajnie wyglądają wyjątkowo cienkie ramki po bokach ekranu.

Boki są gładkie, na górze znajduje się wejscie słuchawek 3,5 mm, dodatkowy mikrofon i port IRDA służacy jako pilot TV i kina domowego. Dół telefonu to dwa wyjścia głośnika( z czego lewy to atrapa i pod nim schowany jest mikrofon), oraz gniazdo micro USB.
Natomiast tył, to zdejmowana klapka, z bardzo przyjemnego w dotyku materiału o chropowatej powierzchni, dzięki której telefon trzyma się bardzo pewnie i stabilnie – jako były posiadacz S3 mini, z tandetnym i błyszczącym plastikiem, wiem co mówię ;). Dodatkowo taki materiał jest trudniejszy do zarysowania, niż lakierowany plastik i nie zbiera odcisków palców. Na górze mamy obiektyw aparatu( 8MPx), a poniżej klawisz ściszania, włączania i ściszania. Umiejscowienie jest dyskusyjne, ale nie niewygodne. Dodatkowo obok aparatu mamy diodę LED, która dość dobrze spełnia swe zadanie.
Ja nabyłem w wersji czarnej( tylko taki był na promocji w denerwującym sklepie z Lisowską), ale SA tez wersje białe, czerwone i złote( rzadko się trafiają).

Bateria i suche dane techniczne

Po kiepskiej baterii w Samsungu, ta jest wręcz fenomenalna. Pojemność 2440 mAh jest wręcz spełnieniem marzeń i dzięki niej, telefon spokojnie wytrzyma cały dzień dość intensywnego używania, a korzystając tylko z rozmów i sms, spokojnie wytrzyma 2/2,5 dnia.

Producent umieścił tu procesor Qualcomm Snapdragon 400, 4-rdzeniowy 1.2GHz, z grafiką Adreno™ 305. Nie jest to szczyt techniki, ale pracuje wydajnie i pozwala na płynna pracę systemu. Dodatkowo mamy 1Gb ramu, Wi –Fi, które dodatkowo możemy udostępnić innym urządzeniom, Bluetooth 4.0. Mamy też łączność LTE, NFC, GPS i Glonass, radio z RDS, co w ostatnich czasach nie jest takie oczywiste u niektórych producentów.
W standardzie mamy 8 Gb pamięci wewnętrznej( dla użytkownika zostaje jakieś 4Gb). Jeśli dla kogoś to mało, zawsze może wspomóc się karta micro SD do 32 Gb.
Nie będę rozwodził się nad benchmarkami, bo nie są aż tak istotne w codziennym życiu, jak samo zgranie podzespołw ) i płynność działania, a ta jest prawie idealna, ale o tym w kolejnym rodziale.

Android by LG

G2 mini działa pod kontrolą Androida 4.4.2 . System chodzi płynnie i nie stwierdziłem jeszcze żeby dostał zadyszki, jedyne co lekko irytuje, to gdy korzystamy z przeglądarki i wykonamy inną czynność, np. odpowiemy na sms, to podczas powracania do przeglądarki, ta ładuje nam strony od nowa. Zupełnie jakby brakowało jej pamięci ram, a tej z reguły pozostaje jakieś 130-150 Mb do dyspozycji.
Ciekawą funkcja jest możliwość ukrycia niepotrzebnych ikonek w menu urządzenia, jeśli nie możemy ich usunąć, to i taka opcja jest dobra, żeby nie wnerwiały oka ;)

. Dostajemy też ciekawe narzędzie do tworzenia kopii zapasowej- LG Backup.
W celu większej personalizacji dostajemy LG Smart World – jest to sklep, w którym możemy wybrać motywy, tapety, aplikacje specjalnie pod telefon LG. W praktyce jest to to samo co w sklepie Play, a w dodatku nie ma w nim naszego kraju, więc jeśli chcemy cos zakupić( są tez darmowe rzeczy), to musimy podać inny kraj jako naszą lokalizacje i płacić w Euro, Funtach, albo… czeskich Koronach.
Trochę denerwująca rzeczą jest dialer – po naciśnięciu telefonu ukazuje nam się klawiatura numeryczna, a nie lista ostatnich połączeń, a z niej korzystamy jednak częściej… mamy tez możliwość „ przytulenia” go do lewej lub prawej strony, w celu wygodniejszej obsługi jedna ręką.
Przez umiejscowienie przycisku zasilania z tyłu telefonu, producent dał opcje Knock Code, czyli dwukrotnego kliknięcia w ekran, w celu odblokowania. W praktyce działa dopiero za drugim podejściem, ale to cos innego niż oferuje konkurencja, a w uchwycie samochodowym wręcz jedyna opcja odblokowania.
Aparat robi świetne zdjęcia, nie widać w nich zniekształceń, a i jakość filmików jest bardzo dobra , nawet w nocy, przy marnym oświetleniu. Mamy wielopunktowy autofocus, który bardzo szybko łapie ostrość.
Jakość mzuyki jest bardzo dobra, nawet na standardowych słuchawkach, a przy lepszych potrafi pozytywnie zaskoczyc.
To by było na tyle- miało być krótko, a wyszedł z tego obszerny artykuł ;)

I niestety… telefon wylądował w serwisie z powodu wady oprogramowania, niedziałającego panelu dotykowego i tego, że momentami żył własnym życiem, nadmienię, że to już drugi egzemplarz, bo pierwszy sklep mi wymienił następnego dnia z powodu wadliwego akcelerometru… Skorzystałem z prawa rękojmi na nowych zasadach.

Wszelkie sugestie i pytania mile widziane. 

sprzęt porady urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #1 09.01.2015 16:02

Od razu na wstępie pliss zmień tytuł i sródtytuły na pisane z małej litery ;)
Oczywiście witamy nowego blogera.

Autor edytował komentarz.
Blindfox0   3 #2 09.01.2015 17:06

Wpis jak najbardziej ok. Nie za długi, bez przynudzania i z konkretnymi informacjami. No i bez benchmarkow które skrupulatnie pomijam w testach urządzeń mobilnych :) fajnie opisałeś aparat i aż prosi się to o dorzucenie kilku sampli w postaci zdjęć np. W tym słabym oświetleniu.

Hrustus   7 #3 09.01.2015 17:08

Zauważyłem że G2 mini do mało awaryjnych raczej nie należy. A ta nakładka producenta - fuj :P

Na początku mocno się wahałem G2mini vs Xperia M2, na szczęście wybrałem Sony :P co prawda ma wbudowaną baterię ale z tego co porównywałem z G2 mini znajomych, jest to dość mały mankament.

Odnośnie
"System chodzi płynnie i nie stwierdziłem jeszcze żeby dostał zadyszki, jedyne co lekko irytuje, to gdy korzystamy z przeglądarki i wykonamy inną czynność, np. odpowiemy na sms, to podczas powracania do przeglądarki, ta ładuje nam strony od nowa."

Jeśli używasz Chrome to jest to przypadłość właśnie tej przeglądarki.

PS. Gratuluje pierwszego bloga ;)

Autor edytował komentarz.
Piotrek2255   10 #4 09.01.2015 17:17

@Hrustus: Nakładka fuj, ale tego co można z nią zrobić nie spotkasz w Sony ani Samsungu, praktycznie każdą pierdołę można dostosować, a przy tym jest bardzo lekka i płynna.

Autor edytował komentarz.
Hrustus   7 #5 09.01.2015 17:29

@Piotrek2255: od strony personalizacji jej nie znam, bo nie był to jeden z głównych czynników, które mogłyby wpłynąć na zakup ;)

@wilku555 po powrocie telefonu daj znać jak Ci poszło z serwisem ;)

Autor edytował komentarz.
wilku555   4 #6 09.01.2015 17:38

@Hrustus: Korzytam z Opery Classic( tej po ostatniej aktualizacji -fuj),ale każda inna przeglądarka zachowuje sie tak samo na tym telefonie. Mam zamiar opisac całe perypetie zwiazane z tym telefonem ;)

wilku555   4 #7 09.01.2015 17:39

a co do nakładki od Sony, to własnie najbardziej mi nie pasuje z wszystkich androidów :(

Hrustus   7 #8 09.01.2015 17:46

@wilku555: czyli de facto zachowuje się jak Chrome ;) choć to trochę dziwne, bo mi strony odświeża jak jestem poza przeglądarką dłuższą chwilę, więc na SMSa zdążę odpowiedzieć.

Nakładka Sony ma mało bajerów (podstawowa personalizacja) ale za to płynna i ładna. Jedyne co, to te przyciski ekranowe bywają denerwujące ale można przeboleć. Interfejs LG tak samo jak Touchwiz po prostu nie powalają :|

Autor edytował komentarz.
AntyHaker   17 #9 09.01.2015 21:40

@Piotrek2255: Ale kogo to interesuje? 5% populacji? Reszta chce ładnej nakładki, a ta choć szczególnie brzydka nie jest to urodą też nie grzeszy.

Autor edytował komentarz.
studys   4 #10 09.01.2015 22:15

Ja do niedawna sam byłem zainteresowany tym modelem, ale jak poczytałem o jego problemach z dotykiem, lagowaniem po krótkim użytkowaniu i jeszcze kilkoma innym przypadłościami to sobie odpuściłem.
Tak na marginesie Knock Code to jest opcja blokady telefonu w której możemy naciskać w dowolnej konfiguracji w 4 kwadraty, zamiast hasła czy PIN'u.
Te podwójne tapnięcie ekranu to klasyczny dwuklik podobnie jak mają niektóre Lumie z Windows Phone.

n33trox   6 #11 10.01.2015 12:36

Tak się składa, że od wczoraj mam dokładnie ten model i póki co - odpukać - sprawuje się fenomenalnie. Miałem kupować coś z Windows Phone po moim ostatnim szajsungu z Androidem, byłem święcie przekonany, że wszystkie Androidy tak mulą, ale jednak się myliłem. To nie Androidy mulą, tylko szajsungi :D Ten LG śmiga tak, że cały czas jestem pod niemałym wrażeniem. Do nakładki nic nie mam, ale to chyba kwestia gustu.

  #12 10.01.2015 19:11

Również posiadam ten model i tak jak mój poprzednik jestem w pełni z niego zadowolony. Niestety jak wszystko ma swoje wady, a mianowicie podczas gdy korzystam z pakietowej transmisji danych zdarza się że telefon się restartuje, coś jakby BSOD w windowsie. Z tego co czytałem to wina Androida w wersji 4.4.2, mam nadzieję że wraz z aktualizacją do Lollipop'a problem zniknie. Pozostaje tylko czekać.

  #13 10.01.2015 20:10

Osobiście też nie podoba mi się nakładka w Xperiach, ale od czego są cutom romy? Dobrze się czyta, ale przydałyby się jakieś zdjęcia. ;)

Christool   6 #14 10.01.2015 22:02

Witamy nowego blogera! :) Telefon nie za mocny, nie za słaby, taki w sam raz dla niewymagających cudów, cena ok. 700zł chyba też ok ;) Jak sprawują się te przyciski głośności? Mam wrażenie, że nie są zbyt wygodne w użytkowaniu, ale mogę się mylić. Pozdrawiam i czekam na następne wpisy! :)

Szadzio   7 #15 11.01.2015 01:04

Wpis ok, jeśli chodzi o krótki opis telefon, a nie o recenzję. Miło by było zobaczyć zdjęcie akurat Twojego egzemplarza, sample fotek (tak jak zaznaczali przedmówcy) + wideo oraz skupienie się na bajerach wyróżniajacych ten telefon z tłumu. Gratuluję pierwszego wpisu, będę czekał z niecierpliwością na kolejne, a sugestie możesz przemyśleć, zwłaszcza o tym "dlaczego właśnie G2 mini, a nie np. S4 mini od Samsunga) i skomponować drugi wpis uzupełniony o braki :) pozdrawiam życząc udanej kariery na dobrychprogramach ;)

wojownik   7 #16 11.01.2015 14:42

@ wilku -witaj, kupiłem ten telefon w sobotę i jak mogę będę miał do Ciebie kilka pytań.
ps- używałem N9 z MeeGo i tu Android jest w porównaniu mega toporny - w stanie z tz "boxa" nie jest intuicyjny - coś jak Rasiak takie drewno - siedziałem do 2 w nocy zrobiłem swape w sms (jak w MeGoo N9) przejrzałem motywy - spodobał mi się Go Luncher - można fajnie spersonalizować ekrany i nareszcie Android nadaje się do użycia (ale wcina 700 mega! ram) ktoś pomoże , podpowie może jakiś lancher czy temat menu głównego? pierwsze co wyłączyłem to plumkanie charczenie ekranu czego nie dotknąć to wydaje dzwięk - mozna Andka ucywilizować chyba co ? niech ktoś pomoże ;) dziękuje

Autor edytował komentarz.
wilku555   4 #17 11.01.2015 17:42

Chr@Christoolprawują się całkiem nieźle i szybko się do nich można przyzwyczaić. Lg używałem przez tydzień i teraz po powrocie do Samsunga, odruchowo szukam ich z tyłu. Podobnie opcja z odblokowaniem, niby pierdola a całkiem przydatna ;)

wilku555   4 #18 11.01.2015 17:47

Sza@Szadzio chwili publikacji, fotki gdzieś mi się zapodzialy, ale już je znalazłem i jutro wrzucę. Co do filmiku, to najprędzej dam radę, jak wróci z serwisu. Myślałem nad S4 mini, ale chciałem coś z większym ekranem i mniej zamulajaca nakładką (te 1,5 Gb ramu mogło by być mało- wiem po s3 mini) i nie chciałem kolejnego tandetnego, lakierowanego plaskitku, który rysuje się od samego patrzenia...

wilku555   4 #19 11.01.2015 17:52

woj@wojowniksne, na ile będę w stanie, to odpowiem :) ja ściągnąłem tylko motyw z LG store, bo lunchery wcinaja sporo ramu, a moje 2 miały z tym problem i bez tego... U Ciebie też dzieją sie takie rzeczy, jak opisałem z przeglądarką i sms?

Autor edytował komentarz.
marcin1510   7 #20 11.01.2015 19:19

a jak z ceną?

wojownik   7 #21 12.01.2015 20:09

@wilku555: zainstalowałem Go Luncher - jest bardzo dobry można fainie poustawiać - zamiast wbudowanej aplikacj sms zainstalowałem Hangouts, Chrome od razu zaktualizowałem więc działa jak należny - wywaliłem cześć aplikacji zbędnych

  #22 25.01.2015 22:31

witam wszystkich.
jeszcze jadna uwaga do tego telefonu. Włącznik telefonu umieszczony z tyłu przy klawiszach głosności ma 2 stany: lekki nacisk to włączenie lub odblokowanie telefonu. Nacisk mocniejszy (wyczuwalne 2 klikniecia) to reset telefonu. Mam go od paru dni. Bardzo mi sie podoba. Nie mam zastrzeżeń. Oddblokowuję go dwoma dotykami w to samo miejsce na ekranie chociaż ta specjalna funkcja nie jest uruchomiona. Pozdrawiam