Legalna telewizja online?

05.02.2010 13:32, Autor: Michał Majchrzycki (mmaj)
NewsImage

Właśnie ruszył nowy serwis internetowy oferujący telewizję online. Od istniejących stron różni się brakiem ograniczeń dla użytkowników. Popularne seriale czy programy telewizyjne można oglądać na całym świecie. Właściciele TVGorge zapewniają, że wszystko jest zupełnie legalne.

Serwisy, dzięki którym można oglądać telewizję online nie są w sieci rzadkością. Jednak popularne strony jak na przykład Hulu, mają poważne ograniczenie - nie są dostępne dla wszystkich. Zazwyczaj z telewizji mogą korzystać jedynie mieszkańcy Stanów Zjednoczonych. Oczywiście, wielu użytkowników obchodzi takie ograniczenia m.in. korzystając z serwerów proxy. Uruchomiony właśnie TVGorge ma być dostępny dla wszystkich.

Serwis oferuje możliwość oglądania wideo online za pomocą technologii Flash. Na stronach TVGorge można znaleźć popularne seriale jak „Dexter”, „Californication”, „Heroes” czy „True Blood”. W sumie grubo ponad 100 programów. Zdaniem właścicieli strony usługa jest w 100% legalna. TVGorge używa narzędzi wyszukujących w sieci strony z telewizją online, a następnie odtwarza je w swoim serwisie. Oficjalnie więc nie przechowuje filmów wideo, a tylko linkuje do materiałów. Wśród partnerów TVGorge można znaleźć takie serwisy jak TV.com należący do stacji CBS, Hulu czy TVGuide.

Chociaż teoretycznie TVGorge nie łamie prawa, z pewnością jest kontrowersyjnym pomysłem. Nie wiadomo, czy serwis rzeczywiście ma jakiekolwiek powiązania z wymienionymi przezeń partnerami. Całkiem możliwe, że jest to jedynie próba zdobycia zaufania wśród internautów. Albo też przekonania przedstawiciela prawa, że usługa nie łamie prawa. Czas pokaże, czy TVGorge zdoła się utrzymać w sieci.

Źródło: TechCrunch
r   e   k   l   a   m   a

Komentarze  

m0th0r | 05.02.2010 13:47
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#1

A ja myślę, że oni nie linkują tylko robią coś na kształty proxy. Mają serwery, które stoją w regionach w których treści są dostępne i za pomocą proxy przekierowują strumień danych poza region.

Jeżeli tak robią, to długo w sieci nie pociągną.

smaky | 05.02.2010 13:48
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#2

Już nie długo na pewno pijawki się do nich przyczepią.

smaky | 05.02.2010 14:07
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#3

A może redakcja by tak napisała coś o polskiej wypożyczalni filmów VoD iplex.pl. Można oglądać filmy zupełnie za darmo i to nowości.

Polecam www.iplex.pl

Limak | 05.02.2010 14:21
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#4

bardzo fajny ten serwis:) ciekawe, tylko jak szybko sie do nich przyczepia...

edelmann | 05.02.2010 14:27
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#5

smaky ma rację, ja wczoraj ogladałem na Iplex.pl film Underworld, są tam nawet 2 części, wystarczy obejrzeć 30 sek reklamę na samym początku, a potem film jest bez reklam i w znakomitej jakości dźwięku i obrazu, po prostu rewelacja.

_zdegustowany (niezalogowany) | 05.02.2010 14:36
image
Avatar
#6

Nawet fajna sprawa. Trza się bliżej temu przyjrzeć.

Co do drugiego serwisu z komentarzy. Nie odpowiesz na pytanie, obejrzysz reklamę jeszcze raz :)

mr_iks | 05.02.2010 14:58
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#7

Wszystko fajnie, ale na tym iplex.pl nie da się oglądać na Linuksie, więc dla mnie ten serwis jest bezwartościowy.

kulmegil | 05.02.2010 15:13
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#8

P.S. Nie jestem na topie jeśli chodzi o newsy, ale np. z Hulu to proste proxienie nia było wystarczające aby się dobrać do content'u...

A iplex fajna rzecz, ale content nieco inny (mniejszy, ale są rodzime produkcje)

qwerty01 | 05.02.2010 15:17
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#9

Wolę iplex.pl

~nel (niezalogowany) | 05.02.2010 15:57
image
Avatar
#10

@smaky na tej stronie, ktora tak zachwalasz iplex.pl
Wyskakuja nastepujace bzdury
We're sorry, requested movie can only be streamed within the Poland.

co oznacza ze jak ktos nie mieszka w pl to juz nie jest polakiem i nie moze sobie nic obejrzec. Za takie cos dziekujemy;p

master_zonk6 | 05.02.2010 16:20
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#11

Świetna inicjatywa!!

master_zonk6 | 05.02.2010 16:21
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#12

A Polak zawsze niezadowolony. Lepiej ukraść na torrencie.

Anonim (niezalogowany) | 05.02.2010 16:36
image
Avatar
#13

@nel a jak ja widzę na YT "film nie dostępny w twoim kraju" to co , to jest sprawiedliwe??

smaky | 05.02.2010 16:44
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#14

@~nel

W końcu coś tylko dla Polaków :-) Teraz to my jesteśmy Sprite.

grzesiek58 | 05.02.2010 16:49
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#15

@ ~nel

Spróbuj obejrzeć - w Polsce - film ze strony : TV.com
Serwis działa tylko w USA !

No i co powiesz... ?

eryk.piast | 05.02.2010 17:16
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#16

Inicjatywa ciekawa, ale jakość, np. takiego Californication, pozostawia wiele do życzenia...

polin (niezalogowany) | 05.02.2010 17:22
image
Avatar
#17

nic nam z tego. Nie ma telewizji polskiej

kam104 | 05.02.2010 17:43
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#18

No fajnie, mój ulubiony Dr House jest, ale nie ma napisów :(

Szowinista (niezalogowany) | 05.02.2010 21:27
image
Avatar
#19

Z epoki FullHD cofamy się do jakości bazarowych DivXów z końca ubiegłego wieku widzę. Jam mam oglądać widowiskowy film w takiej jakości to wolę w ogóle go nie oglądać. To tyle.

iplex (niezalogowany) | 06.02.2010 12:18
image
Avatar
#20

iplex dziala na linux jak ktos ma problem z czytaniem to trudno lub go gole gryzie

Anonim (niezalogowany) | 06.02.2010 13:44
image
Avatar
#21

bardzo dobra sprawa.

gall anonim (niezalogowany) | 06.02.2010 20:53
image
Avatar
#22

Ciekawe skąd tvgorge.com ma kasę na serwery. Reklam nie ma, a patrząc na adres to nie używają darmowego serwera.

M@rk (niezalogowany) | 06.02.2010 21:00
image
Avatar
#23

strona przestała działać -???
po obejrzeniu 4-5ciu (filmów) zablokowało się i nie znajduje strony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

TVGorge is undergoing maintenance. Please check back soon!

gall anonim (niezalogowany) | 06.02.2010 23:00
image
Avatar
#24

Dla mnie to podejrzana sprawa. Moim zdaniem to partnerzy tego serwisu są już mniej podejrzani, gdyż są na ich stronach reklamy i rozumiem jak to działa, ale w przypadku tvgorge.com nie rozumiem. Wolę się nie dotykać do tego serwisu.

Do M@rk: U mnie było tak samo. Obejrzałem dwa odcinki top gear i miałem ten sam komunikat. Aby dalej oglądać musisz zmienić swoje ip.

dirtymesucker | 07.02.2010 12:04
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#25

UWAGA!! wczoraj mojemu kumplowi podczas oglądania jednego odcinka hałsa zgasł monitor i nie może go odpalić!! CO GORSZE, dzisiaj orzydarzyło mi się TO SAMO!! i nie mogę odpalić monitora!!
?????????

na szczęście miałem w domu starego samsunga i wszystko działa z powrotem jak należy (-->system odzyskał działanie po poważnym błędzie). wg mnie ta strona psuje monitory, jednak nie mogę dojść w jaki sposób oglądanie pliku na internecie może zepsuć sprzęt?? nie kumam tego wtf?

elkanguro | 07.02.2010 12:24
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#26

@iplex: no to może napisz jak? Sztuczki z wine oraz winetricks mnie nie interesują.

emte40 (niezalogowany) | 07.02.2010 22:38
image
Avatar
#27

to w koncu jak jest z ta tvgorge pobierac ?czy komus jeszcze narobila szkody?

M K | 08.02.2010 3:29
image
Avatar Użytkownik jest nieaktywny
#28

@dirtymesucker LOL

Co do tvgore.com to każdy odcinek serialu, jaki sprawdziłem miał identyczny czas jak rip hdtv ściągnięty z sieci.
Przykład pierwszy z brzegu: Heroes 4x18.
Czas odcinka na tvgore.com: 00:42:34
Czas releasu Heroes.S04E18.HDTV.XviD-LOL: 00:42:34
Nie wspominając, że napisy końcowe też są obcinane.
Ten serwis długo nie pociągnie, jeśli udostępniają/podlinkowują się pod pirackie kopie odcinków.

mxxxxxxxxxx (niezalogowany) | 08.02.2010 14:21
image
Avatar
#29

z czego oni żyją ? nie ma opłat i reklam

dla mnie rewelacja ;) ale tego nie rozumiem

nie sciagajcie z tvgorge (niezalogowany) | 08.02.2010 15:36
image
Avatar
#30

Unikajcie TV Gorge.com! Klikając na ściągnięcie jakiegokolwiek epizodu zostajecie przekierowani na stronę full-tvdownloading.com (phishing/scam content). A tutaj opinia o tej stronie: http://www.mywot.com/en/scorecard/full-tvdownloading.com i na forum: http://www.mywot.com/en/forum/5398-signup-way-com

nie sciagajcie z tvgorge (niezalogowany) | 08.02.2010 22:53
image
Avatar
#31

Acha, chciałam jeszcze dodać, że po przekierowaniu na tvdownloading.com w trakcie rejestracji trzeba podać swoje dane i karte kredytową, bo tam nie ma darmowego pakietu jak mówią na głównej stronie. Widac, że to oszuści!

Dodaj komentarz

Zasady publikowania komentarzy
Autor
Treść
Program tygodnia
inSSIDer 1.2.6.0115

Ocena: 8.0
icon
Skanery antywirusowe
skaner av