Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Nook Simple Touch - recenzja

Niejako w odpowiedzi na wpis lukasamd „Amazon Kindle Classic – recenzja” chciałbym przedstawić wam jednego z najpoważniejszych konkurentów Kindle, a mianowicie niezbyt popularny na polskim rynku produkt Barnes&Noble – Nook Simple Touch.

Nie będę:
- porównywał Nook’a do Kindle na zasadzie: "udowodnię, że to jest lepsze…”
- wypowiadał się na temat wyższości ebooków na książkami tradycyjnymi bądź wyższości świat Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy (to warte siebie tematy, którymi jeszcze nie raz zajmą się specjaliści na różnych forach).

Moim celem jest jedynie krótka analiza urządzenia, przeznaczona przede wszystkim dla osób, które rozważałyby wybór między Kindle a Nook.

Mam nadzieję, że lukasamd nie będzie miał pretensji, że jego wpis posłuży mi jako wzór. To będzie taki mały plagiat ale chciałbym, by został mi wybaczony – robię tak dlatego, by osoba porównująca oba urządzania łatwo, dzięki konstrukcji obu wpisów, mogła tego porównania dokonać.

Zakup i pierwsze wrażenia

Nook przywieziony został z USA. Kosztował mnie ok. 270 zł. W dniu dzisiejszym cena ta byłaby wyższa – kosztuje już bowiem 99 dolarów. Proszę pamiętać, że w przeciwieństwie do Kindla. Nooka nie można zamówić do Europy. Pozostaje rodzina, allegro i oczywiście osobista wycieczka.

Czytnik zapakowany jest w małym pudełku. Razem z urządzaniem otrzymujemy jeszcze kabel USB ( wyjątkowo ładnie wykonany, o długości 150 cm – umożliwia to wygodne korzystanie z ładującego się urządzania)

Samo urządzanie prezentuje się bardzo korzystnie. Górna powierzchnia wykonana jest z matowego szarego plastiku, po obu stronach znajdują się fizyczne przyciski zmiany stron, na dole zaś przycisk menu a z tyłu przycisk power. Z prawej strony znajdziemy dobrze zabezpieczony slot na karty microsd, zaś na samym dole gniazdo miniusb.
Spód urządzania docenią z pewnością osoby nie korzystające z futerałów. Wykonany jest z przypominającego gumę, przyjemnego w dotyku tworzywa. Ponadto tylną część wyprofilowano w sposób ułatwiający chwyt. Nook jest szerszy od Kindle co wydaje się dobrym rozwiązaniem - umożliwia wygodniejsze trzymania czytnika w dłoni.

Czytnik waży niewiele ponad 200 gramów. Moim zdaniem design i wykonanie tego urządzania (a także odpowiadająca mi kolorystyka) to mistrzostwo świata, uwzględniając oczywiście fakt, że jest to produkt masowy a nie rękodzieło...

Czytanie

Przejdźmy teraz do tego, co najważniejsze. Nook nie odtwarza mp3, nie ma przeglądarki internetowej, nie ma możliwości instalacji gadżetów. Czyli tak naprawdę nie ma nic…no poza możliwością czytania. A jeśli o to chodzi to praktycznie wszystko działa idealnie.

W lewym górnym rogu znajduję się ikona książki, która pozwala na powrót do ostatnio czytanej pozycji. Biblioteka jest bardzo dobrze skonstruowana, a jej przeglądanie możliwe jest również poprzez fizyczne przyciski zmiany stron.
Klawiatura ekranowa działa sprawnie, nie jest to może tablet ale wpisywanie np. notatek nie nastręcza żadnych problemów

Teraz o samym czytaniu. Wybór czcionek, ich rozmiaru, marginesu i interlinii jest w zupełności wystarczający. Ponadto wbudowano słownik Merriam-Webster. Stronę zmienić możemy tak przez puknięcie w bok ekranu, slide i oczywiście poprzez fizyczne przyciski.

Formaty: przede wszystkim świetna obsługa epub; doc i docx oczywiście nie. No i pdf: wydaje mi się, że Kindle radzi sobie znacznie lepiej na tym polu jednak o dziwo, Nook dobrze odtwarza artykułu podzielone na dwie kolumny i zapisane w pdfie. Jednakże jako czytnik pdf zdecydowanie się nie sprawdza. O formatach typu gif czy jpg nie wspominam, bo oglądanie zdjęć na e-inku nie jest chyba dobrym pomysłem (jakieś bezbarwne te zdjęcia…), no ale można sobie wygaszacz ekranu ustawić...

Last but not least: bateria. Producent mówi o dwóch miesiącach po pół godziny dziennie. Ale przecież czas czytania nie ma znaczenia dla tego typu wyświetlacza. Liczy się ilość odświeżeń strony. Dziś mija prawie 2 miesiące odkąd mam Nooka, naładowałem trzy razy(pierwszy raz po wyjęciu z pudełka, drugi 3 tygodnie temu no i dziś). I niczym na Świętej Spowiedzi wyznaję: w tym czasie przeczytałem: 9xPolityka (każda około 250 stron), około 8 książek (każda od 500 do 900 stron). Na marginesie: strona=odświeżenie, często jest tak, że 1 strona ponumerowana w pliku to np.2 lub 3 strony (odświeżenia) na ekranie Nooka - nie wiem czy związane jest to z Nookiem czy strukturą pliku epub.
Chyba każdy zauważy, że użytkownik Nooka raczej o baterię martwic się nie musi.

Akcesoria

Zdecydowanie mnie niż dla Kindle. Na załączonych zdjęciach futerał (z USA) za ok 20 zł i lampka o bardzo długiej historii, która świetnie z Nookiem współpracuje. Futerał jest bardzo wygodny, wykonany ze skóropodobnego materiału, w środku przyjemna wyściółka. Myślę, że zabezpiecza Nooka w wystarczającym stopniu.

Root

Nook można zrootować. I tyle w temacie. Użytkownicy Androida wiedzą, że po takim zabiegu otrzymamy…tablet z einkiem działający na Androidzie 2.1. Sam czytnika nie zamierzam rootować. Gdybym chciał tablet to bym go po prostu kupił….

Wady

lukasamd nie wspomniał w swoim wpisie o kilku możliwościach Kindle takich jak na przykład:

- możliwość przesłania plików bezpośrednio na urządzenia (chociażby dzięki usłudze Klip.me)
- „podpięcie” Kindle pod Google Reader (również dzięki wspomnianej wyżej usłudze)

ps. nie wiem jak działają te funkcje - czytałem o nich jedynie...

W przypadku Nooka to właśnie brak w/w funkcji uznać mogę za najważniejszą wadę. Związane jest to z faktem, że ekosystem Barnes&Noble działa tylko dla klientów ze Stanów Zjednoczonych. Nie możemy więc dokonywać zakupów w księgarni czy korzystać z usługi LendMe (wypożyczanie (sic!) znajomym ebooków). Ponadto nasza zawartość przechowywana na karcie SD (książki kupione w B&N przechowywane są w pamięci urządzenia) traktowana jest niejako jako „zawartość drugiej kategorii.” Oznacza to, że np. shalves (półki - coś na kształt tagowania) resetuje się po wyjęciu karty SD. Nie jest to jednak problem ze względu na dobrze przygotowaną bibliotekę.

Wady te nie są moim zdaniem wyjątkowo istotne. Brak rss można ominąć rootując urządzanie zaś fakt, że Nook korzysta z epub jako natywnego formatu sprawia, że korzystać możemy praktycznie z każdej księgarni sprzedającej e-booki.

Mam nadzieję, że powyższy wpis przyda się osobom wybierającym jedno z dwóch urządzeń.

 

sprzęt

Komentarze

0 nowych
Frankfurterium   10 #1 23.07.2012 23:27

Root Nooka ma też swoje dobre strony. Między innymi customowe i znacznie lepsze aplikacje do odczytu PDF-ów. Też chciałem sobie sprawić wersję dotykalską, ale mój staroć (teraz zowie się to NOOK Classic) ciągle świetnie się trzyma. No i mimo wszystko po rejestracji sprzętu i podaniu numeru karty kredytowej spokojnie mogę kupować książki w księgarni B&N.

mmm7mmm   7 #2 24.07.2012 00:14

do Frankfurterium: masz oczywiście rację, root ma bardzo wiele zalet. sam nie rootuje m.in. dlatego, że czytanie rss poza domem, bez dostępnej wifi, jest oczywiście na nooku niemożliwe. A na tym mi najbardziej zależy...

nawiązując jeszcze do Twojego wpisy z recenzji lukasamd: nook st jest szybki, bardzo szybki...

a co do plików z serwisu na ch.: niewiele osób na ten temat wypowiada się tak sensownie:)(sensownie=zgodnie ze stanem prawnym)

Frankfurterium   10 #3 24.07.2012 00:28

Swojego starocia zrootowałem tylko i wyłącznie dlatego, że w standardzie czytnik nie ma polskich czcionek. Niby można to w prosty sposób obejść, odpowiednio edytując plik książki, ale w końcu powiedziałem dość i tak jak w nowszej wersji polskie znaki mam z urzędu.

Axles   17 #4 24.07.2012 13:17

Brak wifi i brak przypisanego maila (na którego można wysyłać artykuły, książki bezpośrednio z przeglądarki, klikając 1 przycisk - http://www.instapaper.com/ ) to największe imho wady Nook'a.

Autor edytował komentarz.
Frankfurterium   10 #5 24.07.2012 13:38

Nowy Nook ma Wifi. Nie ma tylko przeglądarki (była, ale któryś update ją usuwa) :p
Taka była wola klienteli. _Simple_ Touch zobowiązuje. Ludzie chcieli urządzenia ściśle nastawionego na główną funkcję - czytanie, a nie ubogiego krewnego tabletu. W moim starociu (pierwsza wersja Nooka) mam przeglądarkę, odtwarzacz muzyki, szachy, sudoku i kilka innych pierdół, ale praktycznie nigdy z tego nie korzystam, bo to wszystko sprawdza się co najwyżej średnio.

Zresztą Amazon też kroczy w tym kierunku. Prawda wygląda tak, że B&N z małpuje najlepsze pomysły z mniej popularnych urządzeń, a Amazon bezpośrednio kopiuje je z Nooka. Tak było z przejściem na minimalizm, dotykowością i teraz pracują nad odspodnim podświetlaniem ekranu LED-ami, jak w Nooku Glow.

mmm7mmm   7 #6 24.07.2012 16:01

jak wspomniał kolega nook ma wifi, służy zakupom bezpośrednio w B&N. w europie tego nie doswiadczymy. ale mamy coś za coś - wyśmienity czytnik, moim zdaniem bijący na głowę konkurencję, nie pozwalający bezprzewodowo wysyłać publikacji. no cóż, mi tego brak ale w tak niewielkim stopniu, że nie zamienilbym urządzenia na inne

przemo_li   11 #7 25.07.2012 11:33

Ban na kupujących z poza USA można objeść przez międzynarodową kartę, oraz vpn do usa.

Rootowanie NST to jego największa zaleta. Uzyskujemy Androida 2.1 na którym od razu instalujemy aplikacje B&N i Amazona dla Androida uzyskując NST+Kindle w jednym :D :D :D

PS. Wadą NST okazuje się materiał obudowy nieodporny na ciepło. Jeden dzień NST przeleżało na parapecie w skurzanej oprawie. Obudowa troszkę się wygieła w miejscach gdzie nie było oprawy. Dalej się solidnie trzyma, ale można powiedzieć jaki krztał miała moja oprawka :D

przemo_li   11 #8 25.07.2012 11:34

NST ma jeszcze jedną przewagę nad kindle.

NST można kupić z podświetlaną warstwą na ekranie. Dziękitemu nie potrzebujemy lapki, a bateria ciągle długo wytrzymuje :)

  #9 02.08.2012 10:03

Zastanawiam się na tym Nookiem. A czy domyślny font posiada nasze znaczki czy też trzeba przerabiać pliki epub?

mmm7mmm   7 #10 07.08.2012 10:02

@razraz.

nie ma żadnych problemów z polskimi znakami.

  #11 09.09.2012 10:17

Tu je pokazana ciekawa przeróbka oprogramowania ideał do pdf mam nadzieję że fabrycznie czytniki się w tą stronę rozwiną

http://www.youtube.com/watch?v=JDk8a0leP4U

  #12 04.10.2012 21:30

Na jakieś innej stronie przeczytałam, że ze względu na system z którego korzysta Nook (Android) można tam wgrać różne aplikacje miedzy innymi przeglądarkę, gry, itp. Czy ktoś może to potwierdzić, bo już sama nie wiem którego czytnika zamawiać :)

A co do PDF'ów podczas oglądania filmiku na YT pokazującego Kindle 4 i Nook'a, Nook poradził sobie lepiej jeżeli chodzi o powiększanie PDF (w penym momencie zamienia PDF na 'tekst') tylko nie mam pojecia czy tak jest na prawdę. (Ta opcja jest super i bardzo często korzystam z niej na smartphone.

  #13 19.11.2012 20:05

Ja działam na zrotowanym, dodatkowo w trybie fast i wygląda to nieźle, z pdf w formie tekstu z prostymi rysunkami radzi sobie dobrze ale powiedzmy z kilku MB pliku z autocada konwersja linii do czytelnych trwa długo i staje się mało użyteczna. Być może overcloking coś przyspieszy. Na dzień dzisiejszy zastanowiłbym się jeszcze nad czytnikiem z podświetleniem. .. A z funkcji dodatkowych to korzystam jeszcze z obsługi e-mail, co sprawdza się dość dobrze.

  #14 24.11.2012 16:42

Hej,
ja nie znam się na czytnikach, ale chcę kupić taki prezent na gwiazdkę
czy ten czytnik opisany wyżej może być wykorzystany przez osobę, która nie zna języka angielskiego?

  #15 30.11.2012 15:35

Czytnik jest intuicyjny w obsłudze, osoba nie znająca angielskiego poradzi sobie bez problemów.

  #16 05.12.2012 13:00

Nook Simple Touch można kupić w Anglii w sieci Sainsbury właśnie przeglądam oferty w internecie

  #17 26.12.2012 16:09

a z jakiej strony ściągać książki na nook-a?

  #18 21.01.2013 23:30

@up Książki można kupić, albo sciągnąć z mobini.pl lub wolnelektury.pl. Jest tam baza książek których nie obowiązują prawa autorskie

  #19 26.01.2013 20:18

witam,

od dłuższego czasu poszukuje czytnika z możliwością podłączenia zewnętrznej klawiatury.
znalazłem filmik, który pokazuje, że NOOK współpracuje z tego typu urządzeniem.
http://goodereader.com/blog/electronic-readers/nook-simple-touch-now-has-the-abi.../

kiedy jednak pytam sprzedawców na allegro czy można podłączyć klawiaturę ci odpowiadają negatywnie.
czy ktoś z was próbował tego rozwiązania?

  #20 11.05.2013 09:36

Czy ten czytnik dobrze radzi sobie z czarno-białymi plikami .jpg, powiedzmy do 1MB? Chodzi o to że chciałbym do niego zrzucić plik z nutami i grać z wykorzystaniem nut w czytniku. Czy takie pikli byłyby wystarczająco szybko wyświetlane? Przy graniu z nut szybka zmiana strony jest bardzo istotna. Z góry dzięki za odpowiedź!

  #21 11.05.2013 13:27

@bogdano: Nie, nook niestety nie otworzy plików jpg (może po roocie). Można tylko otworzyć te pliki w wygaszaczu (w folderze screensavers tworzymy własny folder do którego wrzucamy pliki jpg). Jest to pewien plus, tym bardziej że możemy ustawić jako wygaszacz kilka plików na raz - po kliknięciu na górny przycisk dwa razy będą się zmieniać. Jednak obawiam się, że zmiana będzie następowała zbyt wolno jak na granie z nut, w dodatku trzeba klikać co pewno będzie kłopotliwe w tym przypadku.

A teraz moje pytanie:

Od dłuższego czasu próbuje zrootować mojego nook'a. Niestety mam z tym pewne problemy, wszystkie instrukcje są po angielsku i naprawdę trudno mi zrozumieć niektóre polecenia, nierzadko napisane w sloganie informatycznym bez wyjaśnienia o co w tym tak naprawdę chodzi. Byłbym naprawdę niezmiernie wdzięczny gdyby ktoś napisał mi taką instrukcję po polsku, wyjaśniając w możliwe dokładny sposób co mam po kolei robić.

  #22 13.05.2013 15:49

Dziękuję za odpowiedź! Teraz już coś wiem.Zostaje nadzieja w rootowaniu...:)

  #23 19.07.2013 13:17

Witam, mam pytanie odnośnie czytania plików pdf. Czy ten czytnik dobrze radzi sobie z odtwarzeniem pdf'ów o rozmiarze około 150MB? Jestem studentem i większość książek mam właśnie w tym formacie. Zastanawiam się nad zakupem taniego czytnika, który nie męczy szybko oczu i ma możliwość przybliżania stron.

OdkrywcaProgramow   7 #24 31.07.2013 19:18

@Janek93
Jeżeli chcesz kupić czytnik głównie z myślą o zdjęciach umieszczonych w PDF to wybij sobie to z głowy. Takie PDFy nie służą do czytania tylko do oglądania na dużym ekranie laptopa, przeciez wykonano je aparatem fotograficznym lub skanerem.

Jeżeli ktoś ma jakieś bardziej szczegółowe pytania nt. Nook Simple Touch to mogę na nie odpowiedzieć.

Autor edytował komentarz.
  #25 12.08.2013 06:01

@OdkrywcaProgramow
Ale przecież z tych pdfów się czyta i wygodniej czytać na ekranie czytnika niż na lcd - na przykład zeskanowaną książkę 300 stron... Byłbym wdzięczny za info. Interesuje mnie też, czy gazety lub czasopisma w wielkości 10-50mb ten Nook otworzy bez problemu (format pdf). Proszę o info!

  #26 12.08.2013 15:56

Miałam dzisiaj kupić Pocketbook 623 Touch. Koleżanka w weekend zachwalała mi Nooka. Poradźcie, który lepszy ? Cenowo Nook jest o połowę tańszy...

OdkrywcaProgramow   7 #27 10.09.2013 10:27

@Mariuszek123321
Powtórzę, bo nie zrozumiałeś:
Czytniki e-ink nie radzą sobie dobrze z czytaniem prostych PDfów, z czytaniem zdjęć w pdf nie radzą sobie praktycznie w ogóle. Gdyż? Gdyż PDFów nie da się dobrze skalować do różnych wielkości ekranów, gdyż PDFy zostały stworzone tak żeby nie dało się ich skalować i wszędzie wyglądały tak samo. Jeżeli szukasz czegoś głównie z myślą o przeglądaniu pdf to czytniki e-ink nie są dla Ciebie.
Ale jeżeli zamierzasz czytać książki w formacie epub lub mobi (ten drugi po zainstalowaniu dodatkowego programu np. coolreader) to Nook jest idealny.

Trzeba pamiętać również, że Nook jest tylko do czytania, nie parzy herbaty, nie wyprowadza psa, nie odtwarza muzyki, ale idealnie się z niego czyta książki epub, nawet w pełnym słońcu na plaży.

  #28 24.09.2013 18:48

czy myslicie ze blog o rootowaniu nooka i wszystkich mozliwych funkcjach jakie można nookowi zaaplikować, cieszyłby się popularnoscia?

OdkrywcaProgramow   7 #29 04.10.2013 19:50

@blogerka
W Polsce nie - niewiele jest tych urządzeń na naszym rynku, gdyż nie jest oficjalnie sprzedawany w naszym kraju. Więc pozostało by Ci tylko tworzenie bloga wyłącznie w języku angielskim na ludzi z Angli i USA.

  #30 01.12.2013 13:54

Flofliper,
Nook ogólnie spoko,ale nie jest przystotowany do polskiego rynku (nie ma oficjalnej sprzedaży) choć się teraz coś stara i od kilku dni jest możliwa w Polsce inegracja biblioteki z ksiegarnią z drugiej strony są też pewne ograniczenia http://www.blog.czytio.pl/index.php/barnesnoble-rozszerza-integracje-nooka-z-ksi.../

  #31 22.03.2014 21:49

Program ABBYY FineReader konwertuje PDFy typu skan, na pliki typu mobi, epub, PDFy przeszukiwalne. itp. Skuteczność konwersji 99%, tylko z wyjątkowo złymi skanami program ma jakieś problemy. Dla mnie rewelacja! Mam Nooka od kilku dni, całą szafę książek elektronicznych i nie mogę się nacieszyć... :)