Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Windows 8 Release Preview okiem malkontenta. Part 1

Parę dni temu ukazała się najnowsza i zarazem ostatnia przed wydaniem finalnym, publiczna wersja testowa najnowszego Windows. Mnóstwo już powiedziano o nadchodzącym nowym dziecku z Redmond rodem, ale ja wolę sam sobie wyrobić zdanie. Wytargałem z czeluści szafy mojego Samsunga R70, zamontowałem jakiś czysty dysk i zainstalowałem Windows 8 RC1... Tfu, zapomniałem:) oczywiście na myśli miałem Windows 8 Release Preview, rzecz jasna w wersji 64 bit.

O prędkościach uruchamiania i działania celowo nie będę pisał, bo dysk nie był pierwszej świeżości i jakiekolwiek porównania mogłyby być nieco niemiarodajne. Podczas instalacji można między innymi, skonfigurować połączenie przez WiFi czy skonfigurować pocztę. O ile bez problemu dodałem moją ukrytą sieć to krok z pocztą pominąłem, wychodząc z założenia, że skonfiguruję sobie pocztę nieco później. Fajne założenie, ale poczty już nie mogę ustawić. Tak po prostu, nie mogę, choć uwierzcie szukałem. Po prostu jasność tylko widzę :)
Ogólnie widać fascynację prostotą Windows Phone, ale ktoś zapomniał powiedzieć deweloperom z Microsoft, że to, co jest genialne i funkcjonalne na smartfonie czy na tablecie, niekoniecznie sprawdzi się desktopie czy klasycznym notebooku. I z tego, co czytam, nie jestem odosobniony w tym poglądzie.

Chłopaki z Redmond są mistrzami w tworzeniu innowacyjnych i przełomowych aplikacji czy rozwiązań, ale co z tego, skoro mają nad sobą bandę księgowych, którzy przeliczają wszystko na wymierne korzyści i potrafią zamknąć nie jeden obiecujący projekt, bo nie ujrzeli w nim potencjału. Na którymś z HotZlotów, Patryk Góralowski opowiedział jedną ciekawą historię, która doskonale to dokumentuje:)

Gdy w roku 2001 na rynku pojawił się Internet Explorer 6, zdeklasował konkurencję. Poprzedni król przeglądarek, czyli Netscape Navigator powoli dogorywał a Opera męczyła userów wyświetlanymi reklamami. Dzięki IE6, Microsoft zdobył zdecydowaną większość rynku przeglądarek, więc księgowi z Redmond uznali, że prace nad ewentualnym następcą IE6 są całkowicie zbyteczne i w wyniku, czego rozwiązano cały zespół developerów IE i rozproszono ich po innych zespołach. Niemal każdy z nich trafił do całkowicie nowego zespołu opracowującego nowe rozwiązania Microsoftu, np. dwóch programistów dołączyło do zespołu pracującego nad pierwszą generacją Xboxa itp. Gdy po kilku latach ktoś wreszcie w Redmond zauważył, że nierozwijany IE6 zaczyna mocno odstawać od konkurencyjnych rozwiązań okazało się, że nie ma, kto dalej rozwijać przeglądarki Microsoftu. Członkowie rozproszonego zespołu przez lata stali się fundamentami innych ważnymi projektów MS, w których obecnie uczestniczyli i nie mieli ochoty czy chęci wrócić do prac nad IE. W efekcie musiano naprędce zmontować nowy zespół, który musiał niemal cały kod IE7 przepisać od nowa.

Ale wróćmy do naszego RC1... Przepraszam, wróćmy do naszego Release Preview.

Kalendarz, niemal żywcem wzięty z Windows Phone... i źle to nie wygląda, ale jest małe ale. Rozumiem, że w wersji na smartfony zmieszczenie informacji, kto ma tego dnia urodziny jest dość trudne, ale na Boga, w kalendarzu na PC o rozdzielczości, co najmniej 1280x1024?? Niby mały szczegół, ale mnie osobiście razi. Tak, wiem, że trzeba kliknąć w "change" i wtedy mi pokaże, kto ma urodziny, ale jak dla mnie, to nie jest zbyt intuicyjne.

No cóż, nie udało mi się przetestować wszystkich możliwości aplikacji Music i Xbox LIVE Games. Niestety, chyba Microsoft uznał, że niestety nie jestem godzien by w pełni korzystać z tych programów:)

Wiele rzeczy mnie tu wkurza, wiele rozwiązań do mnie przemawia, ale moim prywatnym zdaniem, przychylam się do opinii, że ta edycja Windows nie podbije każdego serca. Na pewno nie przekona userów archaicznego, ale nadal popularnego XP. Wielu użytkowników Windows 7 nie będzie miało potrzeby migrować na nowy system. Popularność nowej edycji Windows mogłyby poprawić jedynie popularyzacja i duże obniżki cenowe na monitory i notebooki z panelami dotykowymi.
Geek da sobie rade ale zwykły user ... Czarno to widzę.

CDN 

windows oprogramowanie internet

Komentarze

0 nowych
  #1 04.06.2012 20:37

Kto jak kto, ale Pangrys musi odpowiedzieć na wpis Tux35 :-)

kamil_w   10 #2 04.06.2012 21:00

Fajnie by było, jakby tux35 zerknął na ten wpis i porównał go ze swoim. Wtedy może zrozumiałby dlaczego jego krótkie notki nigdy nie trafią na główną stronę bloga, a tym bardziej do podsumowania tygodnia.

underface   14 #3 04.06.2012 23:05

myślę, że tux35 nie ma czasu czytać takich wpisów bo już pracuje nad nowym :D "ubuntu 12.10 alpha na 10 płytach CD"

jak bym miał trochę więcej czasu w najbliższych tygodniach to chętnie przetestuje bo ten wpis mnie zaciekawił;)

Semtex   17 #5 05.06.2012 10:03

Mi brakuje tylko jednej opcji. która raczej spowodowałby przesiadkę na najnowsze okienka, mianowicie, odwrócenie startu, system ładuje się do pulpitu tak jak zawsze a "Ekran Startowy" pełni rolę starego menu start, to wszystko czego mi potrzeba w tym systemie, na dobrą sprawę i tak większość czasu używa się aplikacji desktopowych, przynajmniej w przypadku standardowego monitora.

przemor25   14 #6 05.06.2012 14:05

"No cóż, nie udało mi się przetestować wszystkich możliwości aplikacji Music i Xbox LIVE Games. Niestety, chyba Microsoft uznał, że niestety nie jestem godzien by w pełni korzystać z tych programów:)"

Polska nie jest niestety obługiwana. I to jest fail. Powinni przede wszystkim popracować nad dostępnością usług w innych krajach.

przemor25   14 #7 05.06.2012 14:21

@Quest-88
To prawda, wygląda to teraz batdzo niechlujnie. W poprzednich Windowsach też w menu start lądowały wszystkie programy po instalacji. Tyle że sensownie to wyglądało. Tam był uporządkowany śmietnik a w ósemce jest nieuporządkowany (:

djDziadek   16 #8 05.06.2012 15:01

Ja nadal będę twierdził swoje:
CO DRUGI system MS jest zdatny do użytku, ten nie jest co drugim :)

  #9 05.06.2012 15:29

W aplikacji poczta, da się dodać inne konta, zrób to co pisze. Włącz Pocztę z metro start, potem najedz kursorem w stronę prawego dolnego rogu ekranu i wtedy pojawi się boczny pasek, taki czarny z prawej strony, klikasz Settings ikona z zębatką na tym pasku, i wtedy wyświetli ci szerszy boczny panel z ustawieniami, klikasz Konta i dodajesz nowe, bądź edytujesz obecne, myślę że pomogłem ci okiełznać ten dziki interfejs.

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #10 05.06.2012 17:07

Dzięki lokes21 za pomoc ale sam musisz przyznać że jest to strasznie nieintuicyjne ...Na plus mogę zaliczyć to że każda asplikacja która działała mi na W7 działa mi też na tym, ... tfu ... tfu RC1 :)

  #11 05.06.2012 17:23

Dlatego wolę odpalić wmp niż np. aplikację muzyka, jestem wręcz pewny że metro nie nadaje się do niczego, bez aero metro nie jest pełnowartościowym systemem, i nie da się z niego korzystać. Za IE 10 MS powinien trafić do Komisji Europejskiej. Ja to rozumiem tak Metro UI to takie coś co widzę podczas logowania i włączania pulpitu i tyle, a reszta jak w 7, ms próbuje na nowo wynaleźć koło, a jak wiadomo to bezsensu, nie wróże 8 sukcesu to będzie raczej porażka rangi większej niż Vista, szczerze to to samo co dodali w deskopcie mogli udostępnić w formie SP 2 dla 7, to typowe naciąganie ludzi na kasę.

kamil_w   10 #12 05.06.2012 17:31

Microsoft stara się jak może, by utrudnić swoim użytkownikom życie. Mnie najbardziej jednak śmieszy to, że oni to Metro pchają nawet do serwerowych wersji systemu.

  #13 05.06.2012 20:58

"Mnie najbardziej jednak śmieszy to, że oni to Metro pchają nawet do serwerowych wersji systemu."

Poważnie...? Głupota...

msnet   18 #14 05.06.2012 21:53

A mi interfejs nowego Winndows 8 odpowiada. Do wszystkiego da się przyzwyczaić :)

  #15 05.06.2012 22:40

A ja w ramach równowagi w przyrodzie, zainstalowałem Linuksa. Od teraz kończę z M$ :)

Veers   9 #16 06.06.2012 01:17

... zrobiłem w firmie mały eksperyment: 3 wybranych użyszkodników w wieku 28-35 lat otrzymało proste zadanie - w uruchomionym Win 8 otworzyć notatnik, wpisać "ala ma kota", plik zapisać i wyłączyć komputer. Czas który im dałem na wykonanie zadania - to 15 minut. Najpierw popatrzyli na mnie jak na idiotę, potem zaczęli wietrzyć podstęp ....
Experyment zakończył się tak: 2/3 uczestników wykazało się niebywałą wytrwałością kończąc zadanie po prawie godzinie, 1/3 zaś wykazała się ponadprzeciętną kreatywnością, kończąc zadanie "zaledwie" po 7 minutach (zaliczyłem - choć nie przewidziałem że użytkownik użyje do wyłączenia komputera najzwyczajniej w świecie przycisku Power ... :) )
Ja wiem - to żaden dowód, ale i tak nie zmieni to faktu, że MS w pogoni za nowościami (np. numerem wersji), zdaje się zapominać dla kogo ma być przeznaczony taki produkt.
Kompletnie nie rozumiem, co stoi na przeszkodzie by dodać takie dajmy na to Metro do Windows 7, i nazwać go Windows 7 SE ;)
Zamiast tego, zdają się zmierzać w kierunku, który przekładając na terminologię motoryzacyjną można przedstawić tak: wyprodukujmy samochód_dla_ludu, napędzany dowolnym paliwem, przyśpieszający od 0 do 100 w 7 sekund, ale żeby było bardziej futurystycznie, zabierzemy kierowcy pedały, lewarek - a nawet - a co tam ! - kierownicę też. Elegancja i prostota. A że trzeba jakoś kierować ? Przecież można kierować dotykowo, a biegi zmieniać - dajmy na to gestami.
Pozwolę sobie podsumować moją myśl apelem do Zarządu MS: jeśli chcecie czegoś prostego, szybkiego, niezawodnego i wręcz ponadczasowego - koniecznie spotkajcie się z niejakim Michaiłem Kałasznikowem.
A jeśli chcecie czegoś innowacyjnego - to proszę bardzo - zaprojektujcie Office dla XBoxa obsługiwanego przy pomocy Kinekta.

  #17 06.06.2012 08:43

A mnie dziwią i śmieszą apele i naciski na M$, zmuszające ich do jakiś działań. To ich system i mogą robić z nim, co chcą. Jak komuś nie podoba się, to może używać innego :)

WODZU   16 #18 06.06.2012 10:49

Oglądając na ostatnim Hot Zlocie prezentację Pana Mariusza Jarzębowskiego z firmy Microsoft http://www.dobreprogramy.pl/Od-transportu-do-pikseli,Wideo,29266.html na temat Metro, oczekiwałem czegoś poetyckiego, niezwykłego, związanego z popularnym ostatnio tzw. efektem WOW. Niestety nie dość że oglądając gotowe Metro nie mówię WOW, to jeszcze zaczynam marzyć o czymś, co było opisane na łamach Dobrych Programów http://www.dobreprogramy.pl/Sputnik8-zawstydzil-Microsoft-projektem-interfejsu-W...

BTW Czy wyszukiwarka na stronie dobreprogramy.pl wyszukuje tylko całe frazy? Wpisując sputnik nie otrzymuję linku do podanego wyżej artykułu i muszę wpisać dokładnie sputnik8.

djfoxer   17 #19 06.06.2012 12:47

Metro w "dużym" desktopie jest rewolucyjne, ale chyba wprowadzone na szybkiego. Tak jak opisałeś z tym kalendarzem, czyżby ctr+c, ctr+v? :P
Dużo niejasności jest też od strony tworzenia aplikacji na Metro dla Windwows 8. Otóż aplikację na Metro W8 będzie można instalować jedynie poprzez Windows Store lub Store OEMowy (tak, tak jak w Windows Phone). Ale też nie do końca wiadomo jak to będzie funkcjonować na 100%.

Z ciekawszych rzeczy na Windows8. Otóż aplikację pisane na Metro w W8, umieszczane jedynie w Windows Store, od strony kodu, będą gotowe na pewien rodzaj DLC! W pliku xml dla aplikacji, będą dostępne znaczniki odnośnie płatnych dodatków. Czyli zacznie się DLC w aplikacjach na Windows 8 pod Metro! Gracze raczej nie przepadają za DLC, ze względu na politykę firm takicj jak EA, czy Sony, podobnie będzie pewnie z DLC dla aplikacji w W8. Zobaczymy jak developrzy będą z tego korzystać.

Zdziwiło mnie, że jeszcze coś. Otóż obecnie jest czasem tak, iż aplikacja na WP wydawana jest darmowa z 100% funkcjonalnością. A w następnym update funkcjonalność obcinana jest do 50%, a pozostałe opcje wrzucane są do apki płatnej. W W8 ma tego nie być i każda wersja będzie sprawdzana pod względem funkcjonalności. Nie będzie można zamieścić aktualizacji aplikacji ze zmniejszą funkcjonalnością, niż ma to miejsce w wersji wcześniejszej! Pytanie: ile będzie trwało sprawdzanie aplikacji przez MS, zanim zostanie ona wrzuca do Windows Store. Miesiąc, dwa? Nie wiadomo.

Ehhh, albo te dane nie są dostępne "na zewnątrz", albo nie zostało to doprecyzowane. Skoro wszytko idzie ku integracji W8 i WP, to czy dlaczego nie ma wspólnego Marketplace?

xomo_pl   20 #20 06.06.2012 19:42

Metro z tylko pełno ekranowymi oknami/ aplikacjami, brak (choćby domyślnie wyłączonych) normalnych przycisków zamknij, minimalizuj, maxymalizuj/ do okna powoduje że całe środowisko nadaje się tylko na tablety.
Nikt normalny nie będzie "potrząsał" oknem myszką by je zamknąć, przecież to idiotyzm....
Całe Metro wygląda jak nakładka dla systemu media center a nie typowego desktopa / laptopa...

Gdyby tak Apple uwolniło OS X i pozwoliłlo legalnie instalować na różnych komputerach to dominacja MS, szczególnie po debiucie tego czegoś mocno by spadła...

Idea Metro ujdzie ale wykonanie już nie, ktoś w MS zapomniał, że komputer to nie tylko "onet i gg"....

WODZU   16 #21 06.06.2012 21:04

@zomo_prl
"...Idea Metro ujdzie ale wykonanie już nie, ktoś w MS zapomniał, że komputer to nie tylko "onet i gg"..."

I tutaj kolego trafiłeś że tak powiem w sedno tarczy :) Ciekaw jestem czy MS zamierza wciskać Metro również swoim klientom biznesowym.

Gutek   13 #22 06.06.2012 23:40

Quest-88 wiesz tomick to inna bajka ;)
Pangrys masz taki sam sprzęt jak ja, może też spróbuję tylko kiedy na to czas znajdę ;)

Druedain   13 #23 07.06.2012 00:28

@zomo_prl Gdyby tak się stało, to co najwyżej okazałoby się, że system ten nie ma zbyt wiele do zaoferowania na sprzęcie choć trochę różniącym się od tego, który można znaleźć w oficjalnych jabłkowych blaszakachu… Skończyłoby się jak z Vistą, której na starcie brakowało sterowników. Pół biedy, jak możesz możesz wrócić do XP, a do czego tu byś wracał?

przemor25   14 #24 07.06.2012 01:22

@djDziadek
Vista jest zdatna do użytku, Siódemka jest zdatna do użytku. Co do ósemki, poczekajmy aż portfele użyszkodników "zagłosują" (;

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #25 07.06.2012 09:29

Quest, czytałem blog tomicka i starałem się nie powtarzać jego opinii choć niestety wnioski nasuwają się same. Metro jest rewolucja która ma nas zmusić do porzucenie klasycznego Pulpitu ... Nie wiem czy to dobra droga ale obawiam sie że bedzie jak w przypadku Visty gdzie po zakupie zostawała szybko zamieniana na XP lub rzadziej na linuksa. Słupki sprzedaży wyglądały nieźle ale rzeczywistość była inna.

Radek68   17 #26 07.06.2012 22:49

@msnet - "A mi interfejs nowego Winndows 8 odpowiada. Do wszystkiego da się przyzwyczaić :)"

Szczerze powiem - jak TO ma być najlepszy argument "za", to naprawdę jest już kiepsko. Owszem, "do wszystkiego da się przyzwyczaić", nawet do biedy czy kalectwa da się przyzwyczaić, ale żeby za własne pieniądze trzeba było się przyzwyczajać do Metra? ... no brawo, argument pierwsza klasa.

@Veers - Naprawdę bardzo dobre podsumowanie! Jak to napisałeś:
"Pozwolę sobie podsumować moją myśl apelem do Zarządu MS: jeśli chcecie czegoś prostego, szybkiego, niezawodnego i wręcz ponadczasowego - koniecznie spotkajcie się z niejakim Michaiłem Kałasznikowem.
A jeśli chcecie czegoś innowacyjnego - to proszę bardzo - zaprojektujcie Office dla XBoxa obsługiwanego przy pomocy Kinekta."

I to jest to!!!


A do autora wpisu: Miło mi jest zgodzić się z tobą - też potestowałem to "cudo", choć - przyznam - od początku byłem sceptycznie nastawiony. Ale, naprawdę, chciałem być obiektywny. :)
Wnioski: tego się nie da używać mając do dyspozycji choćby Windows XP + Total Commander. A Vista czy W7 bije na głowę zaimplementowane "metro".
Wydatku na Windows XP nie żałuję, a za ósemkę dziękuję, na pewno nie zapłacę i się nie przesiądę. Jakby co, mam jeszcze Vistę.

I - jak już pisałem w jednym ze wpisów na swoim blogu - "Kafelki to ja mam w łazience, a w komputerze wolę pełną, tekstową informację o programie, pliku czy katalogu."

takiktoś   10 #27 25.06.2012 09:27

"...którzy przeliczają wszystko na wymierne korzyści i potrafią zamknąć nie jeden obiecujący projekt..."
Przykładem takiego projektu jest Longhorn. Był obiecującym systemem. :)
@Radek68 "I - jak już pisałem w jednym ze wpisów na swoim blogu - "Kafelki to ja mam w łazience, a w komputerze wolę pełną, tekstową informację o programie, pliku czy katalogu.""
W pełni się zgadzam. Metro może jest fajne na tabletach ale nie na komputerach stacjonarnych i laptopach.

  #28 23.08.2012 13:45

@Veers - Ladnie napisales.
Wczoraj chwile sie tym bawilem, dopiero zainstalowalem, powiem tak jak mowiles o tescie to ja z siebie uczynilem szczura testowego. I to ze ktos pisze ze to system dla Geekow (mimo iz za takiego sie nie uwazam) a w branzy IT mam 8lat doswiadczenia zawodowego z PC mam doczynienia od 20lat.
To Win8 zaskoczyl mnie negatywnie.
1. To co pisza wszyscy - tablet to tablet, PC to PC.
2. estetyka i prostota jest wazna ale nie kosztem ergonomii uzywania.
3. konsekwencja - jesli jest metro to niech bedzie metro i niech przykryje cos co nazywalo sie kiedys Pulpitem (tablety), jesli mam Pulpit niech metro bedzie applikacja ktora moge uruchomic w trybie okienkowym. a nie pomiesznie z poplataniem gdzie dostaje jeden system i dwa koegzystujace UI to zakrawa na schizofrenie. Przyklad: zainstalowalem - pierwsze co kliknalem na puplit o mam nie mam Start ale mam 2 ikonki IE i eksplorator. Super klikam w IE otwiera sie IE, wchodze na pierwsza lepsza strone zamykam X. Wiem jak to zrobic. Lewy dolny rog i wracam do metro. Mam kafelek z logiem IE, klikam i dostaje tabletowy interfejs ktory przemawia do mnie mniej niz klasyczny (szczegolnie na 22 calowym monitorze) i okazuje sie ze nie wiem nawet jak to zamknac. nie mam X nie wiem i juz. Teraz wiem ze temu sluza gesty ale daleko im do intuicyjnosci.

Dlaczego Win8 nie ma szans na powodzenie - w mojej firmie ponad 1000pracownikow, ludzie dystukuja nt Win8 i wielu po zainstalowaniu RP nie widzi jak mogloby wykonywac swoja prace efektywniej (od programistow, przez manago do pani z HR).
Bo mamy aplikacje kompatybilne z metro i takie co kompatybilne nie sa, przewijanie tego myszka lub wklepywanie z palca dziala gorzej niz Start menu. Podobnie jak u ciebie tez musialem sie naglowic gdzie jest Wylacz - domyslilbym sie ze jest to akcja uzytkownika ale przy mojej nazwie bylo tylko wyloguj a gdzie wylacz? to bylo by logiczne jako uzytkownik zalogowany chce wylaczyc komputer ale nie to jest po prawej w ustawieniach. Rece mi opadly ze swistem. Wykorzystanie rogow i krawedzi jest tez posunieciem moim zdaniem nieerogonomicznym a dodatkowo ryzykownym. W tej chwili nie podlaczylem jeszcze drugiego monitora ale ciekaw jestem system bedzie dzialal na dwoch monitorach.

Dalej jak pisalem beda appki kompatybilne i niekompatybilne z metro. Skoro dajmy na to w pracy (jak i w domu) bede w 90% korzytal z tych niekompatybilnych potrzebuje Pulpitu a nie metro ktory mi go przysloni bo to po prostu jest denerwujace (stad propozycja metro UI jako programu w oknie).

Dodanie wstazki do eksploratora ktora nie jest na stale tylko sie wysuwa jest jakims tragicznym nieporozumiem nie dosc ze mi przyslania czesc okna to jeszcze moge duzo wiecej rzeczy zrobic prosciej z menu kontekstowego zamiast szukac gdzie to na wstazce jest.

Juz widze jak programista ktory wlasnie ma odpalone IDE i chce odpalic srodowisko testowe, zamiast szybiego start, ostanio uzywane przechodzi do metro szuka tego i uruchamia zeby znow wrocic do aplikacji korzystajacej z pulpitu - korporacje nie kupia tego systemu. Ja mam Viste (lapciak 1) Win7 (lapciak 2 i sluzbowy), teraz Win8RC na stacjonarnym ktory sluzy do testow. I zupelnie to co widze mi sie nie podoba jesli chodzi o Win8 toz juz owiana zla slawa Vista jest lepsza.

Uwazam ze jesli chodzi szczegolnie o UI to potrzebne sa ewolucje moze rozroznienie tablet, PC a nie rewolucje. Ciezko dac jest cos uzytkownikowi i powiedziec to jest lepsze mimo iz ten uwaza inaczej.

Podam przyklad uzytkownika mniej niz przecietnego moi rodzice, maja doczynienia z kompami ale nie sa biegli. Potrafia zrobic to co chca, ale to zajmuje im czas, nie poslugiwali sie nigdy systemem w sposob szybki (np podstawowe skroty klawiaturowe).
Przesiadka z XP na Win7 odbyla sie bez wielkich boli. Win8 jeszcze nie widzeli, na szczescie dla nich.
Dalej jak dostali w rece mojego ipada tez szybko intuicyjnie potrafili sie nim posluzyc. ciut gorzej poszlo im z androidem.

Wiec Metro zacna idea, dobra i mogaca sie sprawdzic na tabletach szczegolnie jesli pod to beda pisane dedykowane aplikacje - ale na PC nie widze jak mialo by sie to sprawdzic.