Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja Goclever Quantum2 400

Cześć od pewnego czasu poszukiwałem taniego, wydajnego Smartfona. Udało się, znalazłem Goclever Quantum2 400 czy druga odsłona niezbyt udanego modelu "400" będzie słuszny??? O tym w dzisiejszej recenzji.

Co w pudełku piszczy?

Pudełko które wydaje się duże tak naprawdę nie jest duże. Jest na nim pełno informacji o WI-FI i tak dalej. A co w nim znajdziemy???

-Ładowarka z odczepianym kablem.
-Sam telefon.
-Słuchawki (nie grają źle ale nie są proponowane dla melomanów)
-Bateria 1600mAh.
-Folię na ekran.
-Skróconą instrukcję obsługi.

Obudowa

[img=z]
Obudowa jest przyjemna w dotyku ale nie tylko o to chodzi jej tył jest gumowany przez co jest on odporny (w granicach wyrozumiałości) na rysy. Niestety coś za coś, trochę się palcuje, ale kto woli rysy od odcisków palców? Co do przodu ekran ma grube ramki okalające go a przyciski funkcyjne nie są podświetlane ale i to tak lepiej niż miały by być na ekranie.

Wyświetlacz

Pierwszy niewątpliwy plus to właśnie ekran, ma on 4 cale i rozdzielczość 480x800 co daje piękne 233ppi. na cal. Wyświetla żywe kolory, kąty widzenia są spore a widoczność w jasnym słońcu no cóż... Wystarczająca. Nie jestem w stanie powiedzieć czy ekran jest pokryty jakimś szkłem hartowanym, ale i tak w zestawie dostajemy 2 folie ochronne (w tym jedna na telefonie).

Podzespoły

Procesor smartfona to Broadcom BCM23550 o taktowaniu 1,2GHz wspierany przez 1GB pamięci ram i 8GB pamięci rom (dla użytkownika dostępne około 5.5GB).

Oprogramowanie

Smartfon działa pod kontrolą systemu Android w wersji 4.4.2 BEZ ŻADNEJ NAKŁADKI SYSTEMOWEJ co sprawia że jest BARDZO SZYBKI oczywiście zdarzają się czasem małe przycięcia ale to chyba nic złego jak za tą cenę. Programy które dokłada nam GoClever są bardzo funkcjonalne jak np. Skrót na belce powiadomień z napisem "Wyczyść pamięć" oczywiście chodzi o wyczyszczenie nie potrzebnych nam plików itp.

Przeglądnie sieci

Preinstalowane mamy 2 przeglądarki Chromea i normalną Internet, zalecam korzystanie z tego pierwszego, po prostu jest szybsza. Internet przegląda się przyjemnie za sprawą dobrego ekranu ale co mnie zdziwiło w telefonie jest coś ala Flash Player! Nie wiem czy to przypadłość KtiKata ale nie powiem zdziwiło mnie to. Podsumowując Internet na plus.

Multimedia

Tutaj nie ma co wiele pisać odtwarza najpopularniejsze kodeki typu mp4.
Co do muzyki jest OK gra dobrze nie wyśmienicie ale dla zwykłych użytkowników wystarczy.

Aparat

I tu następne zaskoczenie! Mamy tutaj 2 aparaty przedni o rozdzielczości 1.3mpx i drugi 8mpx. Oba aparaty są wyśmienite (nie wymagałem wiele od frontowego) mamy nawet diodę led ale ona jest po prostu za słaba :( . Co do wideo mamy tu HD z 30 klatkami na sekundę. Jest bardzo dobrze. Jednak na zdjęciu z tylnego aparatu zauważyłem dużą czarną kropkę. Pomyślałem że to kurz. Po przeczytaniu rożnych forów doszłem do wniosku że np. Galaxy S3 miał to samo. Po wielu nie udanych próbach uderzyłem 3 razy aparatem o rękę i co?? Kropka zniknęła, Przypadek... Nie sądzę.
[img=2][img=4]

Bateria

I tu rozczarowanie taka bateria przy takich podzespołach i ekranie to nic obiecującego. Z Wi-Fi itp. wytrzymuje ledwo 1 dzień. Więc kicha :(

Podsumowanie

GoClever się postarał i stworzył dobrego następcę. Mogę go gorąco polecić zwłaszcza za cenę która wynosi 270 zł!!! (za tyle go kupiłem) i jestem jak najbardziej zadowolony.  

oprogramowanie porady urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
wojtekadams   18 #1 01.01.2015 20:52

A zdjęcia gdzie?

D3_The   3 #2 01.01.2015 20:55

Sorry... Ale mam problem z aparatem chociaż mogłem zamieścić zdjęcia jakie robi telefon. Niestety jakoś nie pomyślałem :(

lordjahu   20 #3 01.01.2015 21:56

"Jest na nim pełno informacji o WI-FI i tak dalej" - chciałbym to zobaczyć :)

W pudełku nie ma ładowarki ?

januszek   19 #4 02.01.2015 07:29

Nie wolno bić smartfonów, nawet jeśli mają czarne kropki na zdjęciach... ;)

Autor edytował komentarz.
  #5 02.01.2015 18:13

Patrzę na tego smartfona i nie mam ochoty rozstać się z moim wiekowym Walkmanem.

Ostatnio niski segment nie oferuje niczego dobrego.

Jusko   13 #6 02.01.2015 18:29

Z jeszcze niższego pułapu cenowego polecam Overmax Vertis Famy II (dopadłem nówkę ze sklepu Overa za 200zł).

Używałem go z 2-3 miesiące i za swoje pieniądze - działał całkiem przyzwoicie (MediaTek MT6572 2x 1,2GHz, 512MB RAM, Mali-400 MP1, Android 4.2.2). Jakość plastików adekwatna do ceny (lepiej nie zaliczać crash testów).

PS: Autorze, jeden dzień smartfona przy pełnym użytku, to i tak dobrze :-) Nie spodziewaj się rewelacji - tylko klasyczne telefony wytrzymują od 3 dni w górę :-) Smartfon to już nie ta liga - coś kosztem czegoś :-P

Autor edytował komentarz.
Darthnorbe   13 #7 02.01.2015 20:04

1 stycznia 2008, ja się dziwię jakim cudem Gooclever z takim sprzętem nie zawojował rynku :D

Powiem szczerze że oprócz procesora 1gb ram w takiej cenie? No no no, nieźle.

  #8 02.01.2015 20:45

Jak działa GPS ?

InYourHead   6 #9 02.01.2015 20:46

Przecinki, błagam! Tekst świetny, jednak bez poprawnej interpunkcji miałem częste dylematy, np. "Preinstalowane mamy 2 przeglądarki Chromea i normalną Internet [...]" -według tego, co napisałeś, to masz 2 przeglądarki Chrome i do tego normalną Internet ;)

Hektor Kronenberg   1 #10 02.01.2015 21:17

Jak działa GPS ?

Ponoć są z nim problemy ...

Hektor Kronenberg   1 #11 02.01.2015 21:19

W którym sklepie telefon kosztuje 270 zł ?

  #12 02.01.2015 21:19

Również od dwóch dni posiadam ten telefon.
Ogólnie jestem zadowolony, kupiłem go za 285 zł z wysyłką i serio przy tych parametrach Android działa szybko i sprawnie, sklep Google Play zero problemów, połączenia Wifi, 3G również są stabilne. Rozmówcy słyszą mnie ok, ja ich również słyszę.
Dzisiaj testowałem GPS na krótkiej trasie - z wyłączonym transferem danych i mapami offline Nokia Here - zero problemów, wyszukanie sygnału GPS trwało 30-40 sekund, później już cacy prosto do celu :)
Jakość plastików jest ok, nic nie trzeszczy - ale tutaj w sumie nie mogę się wypowiadać po 2 dniach używania telefonu.
Aparat - jakość fotek z tylnego 8MP przeciętna - nie wiem czemu, ale czasami nie łapie ostrości. Do tego flash - dioda LED to żart ;) Ani to się nie spisuje jako flash do zdjęć, ani jako latarka ;)

I teraz dochodzimy do jednej MEGA WADY - która jest wadą KRYTYCZNĄ!!!
Czujnik zbliżeniowy działa w sposób nieprawidłowy. A mianowicie w trakcie rozmowy telefonicznej i oddaleniu aparatu od ucha nie włącza się ekran - czyli nie można zakończyć połączenia, włączyć/wyłączyć trybu głośnomówiącego, uruchomić klawiatury (logowanie na infoliniach, numery wewnętrzne).
Goclever wie o problemie, jest to problem w sofcie a nie w sprzęcie - trwają prace nad odpowiednią łatką, ale kiedy będzie to nie mogę z nich tego wycisnąć :/
Dodam, że z tego co widzę po oprogramowaniu w telefonie będą aktualizacje OTA.

Kolejny minus to niestety słaba bateria (jeden dzień) wraz z bardzo mylącym wskaźnikiem stanu - na rezerwie (2-5%) telefon pracuje bardzo długo... co trochę denerwuje, bo w sumie nigdy nie wiemy ile aku nam zostało...

D3_The   3 #13 02.01.2015 21:47

@Hektor Kronenberg: W MyCenter

gowain   19 #14 02.01.2015 22:08

Może warto by było załączyć zdjęcia marketingowe - ze strony Goclevera, bo te prawdę powiedziawszy wyglądają jak robione kotletem :P I zniechęcają od razu do smartfona - a tekst w porządku

kajzer121   8 #15 03.01.2015 01:19

Panowie powiem tak nie warto wydawać kasy na super tanie telefony.. Ja się raz skusiłem na coś takiego i nigdy więcej.

Hektor Kronenberg   1 #16 03.01.2015 01:21

kajzer121, podaj więcej szczegółów, bo inaczej Twoja opnia będzie bezwartościowa.

Rafcioś   7 #17 03.01.2015 13:44

To w końcu system jest czysty, czy nakładki są dobre? Mówisz o dźwięku z głośników czy ze słuchawek?

D3_The   3 #18 03.01.2015 13:46

@Rafcioś: Nie ma żadnej nakładki systemowej co do dźwięku jest OK ale jednak ze słuchawek lepiej się słucha.

  #19 03.01.2015 14:20

Powiedzcie czy warto kupić ten smartphon bo chce go aby do gier takich jak asphalt 8 airborne i nie wiem czy do takich gier się sprawdzi więc napiszcie

Piotrek2255   11 #20 03.01.2015 16:26

Sporo brakuje tej recenzji, dodaj jakieś zdjęcia wykonane tym telefonem, zrzuty z systemu, zarządzania baterią, opisz jak ma się wydajność w grach itp.

biomen   8 #21 03.01.2015 17:21

270 zł za taką zabawkę? W takiej cenie można już dostać w pełni sprawną Lumie 520 która, wydaje mi się, będzie lepszym i bardziej satysfakcjonującym zakupem. :P

  #22 03.01.2015 19:32

@jasio123456789 (niezalogowany): Jasiu nie bądź naiwny za taką cenę lepiej kup sobie żelazko, bo przynajmniej nim wyprasujesz sobie spodnie, a jak ten pseudo - smartfon zagotuje się na pierwszej lepszej grze, która z łaski da się na nim odpalić - może jedynie oparzyć ci rękę.

PS.
Za reklamowanie takiego sprzętu i sprzedawanie go tym, którzy myślą, że po taniości będą mieli smartfona - powinno się batożyć na goły zadek, tak sprzedawcę jak i kupującego, że dał się oszukać. Natomiast pisarczyka potraktować jako roznosiciela plotek i współwinnego próby otumanienia innych. Koleżko ciekawe co będziesz miał do napisania o tym gniocie za pół roku?

koksik202   8 #23 03.01.2015 19:33

szkoda ze nie dałeś żadnych benchmarkow fajnie by było dowiedzieć się więcej jak dobrze konfiguracja tego telefonu sobie radzi.

Piotrek2255   11 #24 03.01.2015 20:07

@koksik202 taaaa, i to ci powiedzą benchmarki.

marcingp54   4 #25 03.01.2015 22:47

Nie lubię GoClever ale oni są raczej bezkonkurencyjni cena/wydajność.
Poczekam może na lepszą promocję poniżej 249 zł. Ale i tak szacun że jest wkońcu 1 GB ram + Kitkat i nie byle jaki procesor.

jest jakaś recenzja jego na YT ? Jak robi zdjęcia ? jak nagrywa ma Auto Fokus?

Autor edytował komentarz.
koksik202   8 #26 03.01.2015 23:57

@Piotrek2255 moze zrzuty zarzadzenia bateria dadza wiecej i extra zdjecia biurka informacji

  #27 05.01.2015 00:12

Ekran to raczej wada niż zaleta, dalej... gps w 40 sekund?? Wiem że to niska półka i nie będzie łapać w sekundę jak u mnie na oneplus, ale 40 sekund to jednak długo.

Hektor Kronenberg   1 #28 05.01.2015 21:26

40 sekund to długo, ale nieraz 2 x droższy Samsung Galaxy S II nie mógł złapać gps przez kilka minut ...

  #30 16.01.2015 10:53

Mi działa niecały 1 dzień bez włączonych aplikacji, bez wi-fi, pisząc około 20 sms-ów dziennie, ratunku, jestem załamana...!

marcingp54   4 #31 18.01.2015 12:19

Paulina93
Android nie wyłącza aplikacji tylko je hibernuje lepiej wszystko odinstaluj lub sprawdź co ci drenuje baterie spróbuj z Greenify.
Na pewno używasz tylko sms-ów ? to po co ci smartfon.

  #32 22.10.2015 17:37

Kupiłam ten telefon kilka tygodni temu. Czujnik zbliżeniowy działa wadliwie (w trakcie rozmowy ekran wygasza się i nie wraca w stan gotowości). Odesłałam do serwisu i już mam go z powrotem, z tą samą wadą i adnotacją, że naprawili, co jest oczywiście kłamstwem. Telefon jest więc praktycznie nie do użytku, a serwis Goclever kłamie. Ponadto smartfon robi fatalne zdjęcia, czasem kompletnie nieostre, choć pokazuje, że ostrość złapał. Żałuję bardzo tego zakupu.

  #33 22.10.2015 17:41

@Rafallllll (niezalogowany): Wada krytyczna (nieprawidłowe działanie czujnika zbliżeniowego) nadal istnieje. Niedawno kupiłam ten telefon (jest październik 2015), odesłałam do serwisu i odesłali mi niby naprawiony, z tą samą wadą. Telefon przez to jest nie do użytku - jako telefon do dzwonienia.

  #34 25.11.2015 15:46

@Anonim (niezalogowany): jest do dzwonienia wystarczy w opcjach zaznaczyć opcję by rozłączać rozmowę przyciskiem do jego zablokowania

  #35 04.04.2016 11:57

@Anonim (niezalogowany): co ty mozesz wiedzieć

  #36 20.07.2016 12:14

@Hektor Kronenberg: u mnie działa dobrze

  #37 24.10.2016 16:45

Uwaga na tą firmę !!! Robią tak sprzęt żeby po określonym czasie ulegał awarii. Mój tablet po tym jak skończyła mu się gwarancja wybuchł w szafie. Przyczyną była bateria, która go rozsadziła od środka. Jak do nich napisałem i wysłałem zdjęcia to zaoferowali się naprawić na mój koszt. Tablet w częściach, wyświetlacz rozwalony - ciekawe ile bym zapłacił za naprawę. Olewają swoich klientów to olejcie i ich.

  #38 26.10.2016 20:19

wysłałem mój tel. aby naprawiono mi gps bo nie znajdywał zadnych satelit i nawigacja przez to nie działała, aparat się zakurzył całkowicie na zdj. wychodziły czarne kropki , tel. nie jest szczelny dzięki temu wszystkie układy wewnątrz niego korodują i się sypią jeden po drugim . Mojej gwarancji nie uznali, stwierdzili ze to z mojej winy wszystko a telefon wrócił do mnie w takim stanie ze nie mogłem go uruchomic dzwoniłem do nich ale odesłali mnie z kwitkiem tel do kosza a pieniędzy juz nie odzyskam pozdrawiam wszystkich a szczególnie FIRME GOCLEVER . PARTACZE!