Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Nokia Lumia 520 - recenzja najtańszego smartfona Nokii z Windows Phone 8 na pokładzie

Witam. Tym razem do testów dostałem Nokię Lumie 520, jest to najtańszy smartfon fińskiego producenta z Windows Phone 8. Według wielu statystyk jest to też najczęściej kupowany smartfon z mobilnymi okienkami Microsoftu: Czy zakup tanich urządzeń z Windows Phone 8 jest opłacalny?. Lumia 520 wcześniej zbytnio nie przykuła mojej uwagi, aż do momentu, gdy dowiedziałem się, że jest to najpopularniejszy smartfon z mobilnym systemem Microsoftu. Postanowiłem sprawdzić, dlaczego klienci decydują się na ten model, nie licząc oczywiście jego atrakcyjnej ceny.

Wcześniej testowałem już większą siostrę tej małej Lumii. Zapraszam na moją recenzję:Nokia Lumia 820 - recenzja, moja opinia i Windows Phone 8 według Nokii. Windows Phone 8 nie jest tak popularny jak Android i z pewnością wiele osób tylko o tym mobilnym systemie słyszała lub widziała u znajomego. Wszystkich zainteresowanych mobilnymi kafelkami zapraszam do mojego wpisu: Windows Phone 8 - godny następca Androida?

Wykonanie

Do mnie trafiła Nokia Lumia 520 w niebieskiej kolorystyce. Według mnie ten kolor jest najlepszym ze wszystkich dostępnych i to chyba w każdym modelu producenta. Sposób zamontowania tylnej klapki jest niemal identyczny co w większości Lumii, klapka pokrywa cały tył i boki, a jej krawędzie widoczne są z przodu urządzenia. Nokia do stworzenia tylnego panelu wykorzystała poliwęglan. Użytkownicy powinni być zadowoleni z wykorzystanego materiału, ponieważ oprócz wytrzymałości zapewnia on komfort trzymania w dłoni. W przeciwieństwie do Nokii Lumii 820 jego młodsza siostra posiada tylną klapkę z materiału matowego. Według mnie wygląda to lepiej, bardziej gustownie. Szkoda, że Nokia nie zdecydowała się na takie rozwiązanie w Lumii 820. Z tyłu smartfona znajdziemy niewielki głośnik, aparat oraz napis "Nokia".
Według mnie umieszczenie głośnika z tyłu urządzenia to niezbyt dobry pomysł, gdy telefon leży na biurku to głośnik jest zasłonięty. Sytuację trochę ratuję zaokrąglona w rogach obudowa. Na prawym boku tradycyjnie znalazły się przyciski regulacji głośności, przycisk włączania/wyłączania oraz mój ulubiony przycisk spustu aparatu. Nie rozumiem, dlaczego producenci rezygnują z tego przycisku, wykonywanie zdjęć za pomocą specjalnego fizycznego przycisku jest o wiele wygodniejsze. Na dolnej krawędzi zostało umieszczone tylko złącze microUSB, natomiast na górnej krawędzi znajdziemy gniazdo audio.

Przód Nokii Lumii 520 został pokryty jakimiś rodzajem wzmocnionego szkła, ale niestety nie jest to Gorilla Glass. Dwa tygodnie ze smartfonem to zbyt krótki czas, aby oceniać wytrzymałość zastosowanego materiału. Jeśli ktoś jest użytkownikiem tego smartfona to będę wdzięczny za komentarz opisujący jakość zastosowanego szkła. Pod 4 calowym wyświetlaczem znajdziemy 3 przyciski: wstecz, home(Windows) oraz szukaj. Układ przycisków jest tradycyjny to wszystkich urządzeń z Windows Phone 8. Zastosowane przyciski są dotykowego, działają bardzo dobrze, szybko reagują na nasz dotyk.

Niestety, ale nie są podświetlana, więc obsługa Lumii 520 w nocy jest dla mnie średnio wygodna. Z pewnością musiałbym mieć smartfon dłużej, aby się przyzwyczaić do rozmieszczenia dolnych przycisków. Na górze przedniego panelu znajdziemy głośnik do rozmów telefonicznych oraz niewielki napis "Nokia".

Ogólnie jakość wykonania oceniam bardzo wysoko. Nokia Lumia 520 sprawia wrażenie smartfona lepiej wykonanego od konkurencyjnego cenowo Samsunga Galaxy Ace 2. Tylna klapka spasowana jest bardzo dobrze, nic nie trzeszczy pod naciskiem.

Mam wrażenie, że zdjęcie tylnej klasy jest wygodniejsze, niż w modelu 820. W przedziale cenowym do którego należy 520 ciężko będzie znaleźć coś lepiej wykonanego.

W zestawie znajdziemy już tradycyjnie kabel USB, ładowarkę oraz słuchawki. O słuchawkach przeczytacie dalej. Chciałbym wspomnieć o dołączonym kablu USB, który dla mnie jest o wiele za krótki przez co podłączenie smartfona do komputera nie jest wygodne.

Specyfikacja na tle droższego modelu(Nokia Lumia 620)

Nokia Lumia 520 została wyposażona w 4 calowy ekran o rozdzielczości 480 x 800 wykonany w technologii TFT LCD. Ekran jest większy od zastosowanego w modelu 620 o 0,2 cala. Dwurdzeniowy procesor o taktowaniu 1 GHz jak i układ graficzny Adreno 305 są identyczne jak w droższym modelu. Oba telefony łączy też identyczna ilość pamięci RAM - 512 MB. Nokia Lumia 520 wyposażona została w baterię o pojemności 1430 mAh, bateria zastosowana w 620 ma pojemność 1300 mAh. Przewagę droższego modelu można zauważyć w zastosowanym aparacie. Oba smartfony posiadają aparaty o rozdzielczości 5MPx(jakości zdjęć nie mogę obecnie porównać), ale Nokia Lumia 520 została pozbawiona diody LED. W najtańszej Lumii z Windows Phone 8 nie znajdziemy kamery z przodu w przeciwieństwie do droższej siostry.

Warto zwrócić uwagę na technologię dotyku w Nokii Lumii 520, ponieważ producent zdecydował się na to samo rozwiązanie co w droższej Nokii Lumii 820. Więc ekran możemy obsługiwać w rękawiczkach.

Windows Phone 8 na tanim smartfonie

Mój Samsung Galaxy Ace 2 dostał ostatnio aktualizację do Androida w wersji 4.1.2 Jelly Bean. Interfejs działa odczuwalnie lepiej, niż w przypadku Andka 2.3.6, ale przycięcia podczas wchodzenia w kontakty, wiadomości , restarty i zamykanie się aplikacji nadal pozostało.
Windows Phone 8 w dość podobnej pod względem specyfikacji Nokii Lumii 520 działa odczuwalnie lepiej. Kontakty, wiadomości i wiele innych aplikacji uruchamianych jest odczuwalnie szybciej. Nie spotkałem się też z przycięciami czy chwilowymi zwolnieniami interfejsu podczas poruszania się po systemie. Według mnie WP8 świetnie nadaje się jako system na tańsze smartfony w przeciwieństwie do Androida. Niestety, ale tutaj jest mały problem. Microsoft wymaga opłat licencyjnych za swój system, więc może do odstraszać producentów budżetowych smartfonów.

Zauważyłem, że Windows Phone 8 na słabszej Lumii 520 działa niemal identycznie jak na Nokii Lumii 820. Micosoftowi należą się duże brawa za optymalizację mobilnego systemu operacyjnego. Chciałbym zrobić pełne porównanie Androida z Windows Phone 8, który system jest lepszy. Jednak do tego potrzebny byłby mi smartfon z serii Nexus oraz odpowiadający mu specyfikacją smartfon z Windows Phone 8.

Aparat i dźwięk

Jak już wcześniej wspomniałem umieszczenie głośnika z tyłu smartfona jest dla mnie średnim pomysłem. Zauważyłem, że podczas trzymania Nokii Lumii 520 poziomo zdarza mi się przysłonić głośnik ręką. Jakoś dźwięku nie zachwyca, po prostu norma w tym przedziale cenowym. Do zestawu dołączone został zwykłe słuchawki pchełki. Jakoś dźwięk w słuchawkach jest też średnia. Niestety do słuchawek dołączanych do Nokii Lumii 820 trochę im brakuje.

Postanowiłem, że ostateczną ocenę jakości dźwięku w Nokii Lumii 520 nie wystawie na podstawie porównania z Lumią 820, a z innym smartfonem w podobnych przedziale cenowym. Mój wybór padł na mojego Galaxy Ace 2. Jakość dźwięku w najtańszej Nokii z WP8 oceniam dobrze, w tej cenie na jakość głośnika powinna być zadowalająca. Zawiodłem się tylko dołączonymi słuchawkami.

Zastosowany aparat posiada rozdzielczość 5 MPx. Jako, że producent musiał gdzieś ciąć koszty to żadnej diody LED nie spotkamy, więc zdjęcia możemy robić tylko w dobrym oświetleniu. Aparat podobnie jak w Nokii Lumii 620 pozwala nam kręcić filmy w maksymalnej rozdzielczości wynoszącej 720p.

Przykładowe zdjęcia:

Zdjęcia w pełnej rozdzielczości: 1, 2
Zdjęcia z pełnej rozdzielczości: 3, 4

Jakość zdjęć jak w tym przedziale cenowym oceniam wysoko, zdjęcia naprawdę ładnie się prezentują o ile oświetlenie na to pozwala.

Podsumowanie

Nokia Lumia 520 wśród smartfonów z Windows Phone 8 praktycznie niema konkurencji, za rywala tego modelu można uznać Nokie Lumie 620. Najtańsza z Nokii działających pod kontrolą Windows Phone 8 okazała się być naprawdę ciekawym smartonem, dobrze wykonanym, działającym szybko i stabilnie oraz z dobrym aparatem w swojej klasie. Oczywiście widać, że Nokia w niektórych elementach cięła koszty, dlatego zdjęcia zrobimy tylko w dobrym oświetleniu, nie skorzystamy z wideorozmów czy nie prześlemy danych przez NFC.

Dla wielu osób zniechęconych działaniem Androida na tańszych smartfonach Lumia 520 może okazać się bardzo interesującą alternatywą. Moją ogólna ocenę tego smartfona postanowiłem umieścić w jednym zdaniu: "Nokia pokazała jak zrobić świetny smartfon z Windows Phone 8 w przystępnej cenie". 

windows sprzęt

Komentarze

0 nowych
LordRuthwen   5 #1 10.09.2013 13:41

Małżonka ma ten telefonik i bardzo go sobie chwali.
Ja, patrząc na obsługę tego telefonu też się zastanawiam nad zmianą na właśnie W8, 820 nie chcę, jest za duża, 520 jest taka w miarę jak chodzi o wymiary.
Znajomy, fanatyk androida, jak zobaczył jak toto chodzi nie mógł uwierzyć że to Windows :)

Vanshei   14 #2 10.09.2013 13:41

Brak podświetlenie klawiszy to był niezły szok dla mnie :D
Myślałem że koleżance padło podświetlenie czy może ma wyłączone gdzieś w opcjach a tu google mi podpowiedziało że 520 tak ma i koniec. Dziwna akcje Nokia z tym odwaliła nie wiedzieć czemu, bo baterii to przecież nie zżera ;)

A co do samej 520 to te 4 cale fajnie leżą w ręce i się fajnie prezentuje jak każda Lumia :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #3 10.09.2013 13:47

@LordRuthwen
Pamiętam mój pierwszy kontakt z Windows Phone 8(WP 7.5 posiadał kilka wad, które dość mocno mnie zniechęcały), praktycznie od razu system przypadł mi do gustu. Jeśli teraz miałbym wybierać smartfon to tylko Nokia Lumia 820 lub 920.

  #4 10.09.2013 13:58

Szybko działa to fakt tylko wbudowanego podstawowego oprogramowania to się nie uświadczy. Takich rzeczy jak dyktafon, stoper, prosty i nieskomplikowany odtwarzacz multimedialny, przypominacz brak. Oczywiście ktoś może powiedzieć że jest sklep. Tylko jak się wydaje na telefon 600 zł to uważam, że można oczekiwać dużo więcej. Są też darmowe programy tylko dosyć słabe i nie wiem po co im informacja gdzie się aktualnie znajduje właściciel telefonu. Nie wiem jak jest w Androidzie ale w Windows Phone nie można tworzyć własnych katalogów dla plików i programów. Jak się korzysta z internetu to nie można pobierać plików nie wspieranych przez system Windows Phone czyli np. plków o rozszerzeniu dll. Nie sprawdzałem na rar, zip, ace, cdr, psp ale wątpię aby działało. Tak więc jak ktoś potrzebuje telefonu aby poznać panienkę na dyskotece to polecam, ale jak ktoś potrzebuje czegoś więcej to odradzam.

Vanshei   14 #5 10.09.2013 14:05

A w ogóle myślicie że warto teraz inwestować w Lumie? Czy lepiej poczekać co MS wymyśli po przejęciu Nokii i dopiero wtedy myśleć o nowej słuchawce ?
Żona jest już zdecydowana na 620 a ja w dalszej przyszłości myślę o 920 więc teraz trochę taki dylemat powstał co będzie dalej z serią Lumia :P

budda86   9 #6 10.09.2013 14:06

Moja żona też ma Lumię 520 i jest bardzo zadowolona. Telefon zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie, niestety system już nie. Działa płynnie, to fakt, ale w porównaniu do Androida jest strasznie ubogi. Brakuje możliwości personalizacji (żadnej tapety, tylko jednolite tła), brak widżetów np. do przełączania WiFi, GPS czy transferu danych, brak menadżera plików... Żona jest zachwycona i twierdzi, i tak z tych wszystkich opcji nie korzystała. Ja jednak na pewno nie zamienię Androida na WP, przynajmniej nie w tym momencie. Jeśli Microsoft się postara i rozwinie system, to pomyślę, ale w tej chwili system jest zbyt ubogi.

Szadzio   7 #7 10.09.2013 14:26

Aż dziw bierze, dlaczego nie bije rekordów sprzedaży. Tani, rewelacyjnie wykonany, wydajny i zoptymalizowany i do tego przyjemny aparat. Może dla większości Windows Phone nadal stanowi istotną barierę psychologiczną. Nie znam osób, które po przesiadce na "okienka" myślały nad powrotem do Androida.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #8 10.09.2013 14:31

@budda86
Jest niby możliwość ustawienia tapety na ekranie blokady, 3 rozmiary kafelków, kilka zestawów kolorystycznych, ale trochę za mało. Zgadzam się, że opcji personalizacji mogłoby być więcej.

Polecam aplikację kafelki łączności. Aplikacja daje łatwy dostęp do włączania/wyłączania WiFi, GPS i tak dalej.

Mi menadżera plików też brakuje w tym systemie.

@Vanshei
Do końca nie wiem co Ci odpowiedzieć. Nokie jeszcze będą wspierane, ale do kiedy nie wiem. System aktualizacji w WP 8 wygląda lepiej, niż w Androidzie. Obecnie będą wydane jeszcze zaplanowane Nokie Lumie, a co dalej zrobi Microsoft to nie wiadomo. Ja osobiście jakbym miał możliwość przesiadłbym się na 820 lub 920.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #9 10.09.2013 14:33

@Szadzio
Zauważyłem, że dla dużej grupy osób podstawa ta proste gierki i aplikacje, których niestety nadal brakuje na WP. Ja jeśli teraz miałbym wybrać tani smartfon to bez wahania zdecydowałbym się na tą Lumie.

  #10 10.09.2013 14:58

Vanshei jak chcesz używać telefonu intensywnie to pamiętaj że 620 trzeba ładować codziennie.

corrtez   11 #11 10.09.2013 15:06

@Vanshei
Nie sadze by MS szybko zmienil Lumie. Jak dla nich jest to okret flagowy. Nawet jesli wprowadza jakies telefony pod swoja nazwa (nie predko moim zdaniem) Nokia Lumia nadal pozostanie w sprzedazy przez nastepnych kilka lat.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #12 10.09.2013 16:41

@corrtez
Tak samo myślę. Marka Lumia jest zbyt znaną i zbyt mocno promowaną ostatnio marką.

krystian0120   4 #13 10.09.2013 16:50

@Szadzio Mój kolega ma HTC 8s i myśli o powrocie na Androida, ponieważ nie może piracić gier.

djDziadek   16 #14 10.09.2013 17:24

@krystian0120 - i to jest jedna z podstawowych "przewag" Androida nad iOS lub WP, w zasadzie chyba najważniejsza, niestety również często słyszę teksty, że: "nie chcę zmieniać Androida, bo nie będę mógł pograć, albo pooglądać filmów w DiVX" - cóż - życie :)

p.dulska   4 #15 10.09.2013 17:26

Tak może ktoś wytłumaczy menadżer plików do czego wam służy?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #16 10.09.2013 17:31

p.dulska
Rzadko w Andku korzystam, ale mam prosty dostęp do wszystkich plików nawet tych nie zawsze obsługiwanych przez oprogramowanie znajdujące się na telefonie. Mogę też usuwać syf pozostawiony przez odinstalowane aplikacje.

arlid   14 #17 10.09.2013 17:41

Ciekawie wygląda, trochę jak łódka, patrząc z boku. Jaki to model baterii? To chyba jedyny minus na pierwszy rzut oka - dlaczego nie ma baterii na prawie "całej" tylnej powierzchni. Ciekawe, znacząco by to wpłynęło na długość pracy. Mam jeszcze pytanie co do multimediów. Jest coś domyślnie do otwierania PDFów, plików tekstowych itd.? Jak to się sprawuje? Możemy sobie bez doinstalowywania aplikacji obsłużyć konto GMail, czy innego operatora pocztowego? Sama recenzja świetna :) Jak każdy Twój wpis.

p.dulska   4 #18 10.09.2013 17:42

@Scorpions.B

Nie obsługiwanych nie używam bo niby po co? Do obsługiwanych mam aplikacje dedykowane przez system.Syfu po odinstalowywaniu nie odczuwam(a poszaleć lubię)

  #19 10.09.2013 17:55

"Mój Samsung Galaxy Ace 2 dostał ostatnio aktualizację do Androida w wersji 4.1.2 Jelly Bean. Interfejs działa odczuwalnie lepiej, niż w przypadku Andka 2.3.6, ale przycięcia podczas wchodzenia w kontakty, wiadomości , restarty i zamykanie się aplikacji nadal pozostało."

Dodam że niuanse o których piszesz są spowodowane przez nakładkę UI Samsunga TouchUI. Miałem to samo do i na starszych i na nowszych modelach. Po wrzuceniu czystego Androida bule zniknęły na dobre. Więc jak coś to polecam wywalenie stockowego softa a wrzucenie czegoś czystszego.

Gajckox   1 #20 10.09.2013 17:57

Zostałem posiadaczem tej że Lumii doslownie w zeszły czwartek i zrobiła dla mnie ogromne wrażenie. Myslalem że bedzie gorzej poniewaz czytalem ze bedzie obkrojona z paru funkcji ale jednak jest jak oczekiwalem po telefonie z WP. Nie przeszkadza mi to ze nie ma podswietlenia klawiatury ani kamerki do wideorozmow. Wszystko jest naprawde solidnie wykonane jak na sprzet za 500zl. Niestety tak samo jak w recenzji zawiodlem sie na sluchawkach i kabel usb moglby byc o wiele dluzszy ale no coz. Bateria majaca tylko 1430 mAh trzyma mi 2 dni wiec rowniez jestem zadowolony. Wczesniej posiadalem telefon z Androidem i wydajnosc rowniez jest o wiele lepsza. Oprogramowanie jest rowniez na wysokim poziomie jak na moje standardy. Polecam naprawde wszystkim ten telefon poniewaz posiada wszystko to co normalny user powinien miec.

Ps. Co do ekranu to powiem ze nie widac zbyt mocno odciskow palcow wiec tez uwazam to za plus:)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #21 10.09.2013 17:58

@arlid
Przy próbie pobrania pliku PDF system sugeruje nam pobranie odpowiedniej aplikacji, do wyboru mamy chociażby program od Adobe lub Microsoftu. Pliki tekstowe otwierane są w Office 365, który domyślnie znajduje się w systemie. Jeśli już o Office wspomniałem to próbowałem ostatnio sprawdzić współpracę podczas edycji jednocześnie tego samego dokumentu w smartfonie oraz w OWA i były problemy ze strony mobilnego pakietu. Zmiany były wykrywane i pojawiał się komunikat z prośbą o aktualizację dokumentu, ale pojawiał się błąd podczas próby zapisania zmian wprowadzony za pomocą smartfona.
W oficjalnej aplikacji do Outlooka jest możliwość dodania konta Google, Yahoo oraz innego konta pocztowego.
@p.dulska
Syf nie jest odczuwalny dla systemu, ale nie lubię mieć bałaganu w folderach na karcie pamięci. Podobnie mam na kompie, też można powiedzieć "obsesyjnie" dbam o czystość systemu ;)

Gajckox   1 #22 10.09.2013 17:59

Czytnika pdf nie ma ale spokojnie mozesz sobie zsynchronizowac konto Gmail a do plikow tekstowych masz One Note. Do wpisu mozna by bylo dodac ze telefon posiada domyslnie pakiet Office co bardzo ulatwia prace uczniom na przyklad:)

przemor25   14 #23 10.09.2013 18:00

Trochę się rozpędziłeś z tymi opłatami licencyjnymi. Jakoś w pecetach i laptopach problem opłat licencyjnych przez Microsoft nie istnieje. Sukces Androida polega na instalowaniu jego na smartfonach całkowicie niezasługujących na nazwę "smartfony". Na szczęście Microsoft stworzył coś, co się nazywa "wymagania sprzętowe dla smartfony" przez co telefony z WP pokonują te z Androidem - porównując telefony z podobnej półki cenowej. Natomiast sukces WP polega na tym, że każdy ze smartfonów działa tak samo szybko bez względu na to czy jest to jakakolwiek Lumia, HTC czy Huawei.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #24 10.09.2013 18:07

@przemor25
"Natomiast sukces WP polega na tym, że każdy ze smartfonów działa tak samo szybko bez względu na to czy jest to jakakolwiek Lumia, HTC czy Huawei."
Dla mnie to ogromny plus mobilnych okienek ;)

Windows na rynku komputerów praktycznie niema konkurencji wśród producentów komputerów, dlatego opłaty licencyjnie nie stawią, aż takiego problemu. Zgadzam się z instalowaniem Androida na wszystkim co jest w stanie się z tym systemem nawet włączyć. To właśnie mnogość sprzętu z Andkiem daje mu sporą przewagę. Wymagania stawiane przez Microsoft co do wymagań odstraszają trochę producentów, ale według mnie dają nam pewność co do sprawności działania naszego smartfona ;)

Severus   4 #25 10.09.2013 18:42

nie urzadzenie czyni smartfonem lecz glownie system, zatem idac ta mysla kazdy telefon z systemem operacyjnym moze byc smartfonem, gdyz ma przewage nad klasycznym telefonem. jedni lubia robocika, inni okienka, nie wciskaj na sile komus swojego zdania. jak komus potrzebny menedzer plikow to chce go miec a ze ty go nie uzywasz, to nie znaczy, ze jest zbyteczny.

rgabrysiak   11 #26 10.09.2013 18:54

Ciekawe urządzenia dla niewymagających osób. Chyba największy minus tego smartfonu to brak diody LED, ale w tej cenie nie można przecież mieć wszystkiego.

p.dulska   4 #27 10.09.2013 19:00

@Severus
''nie urządzenie czyni smartfonem lecz głownie system"

Jeżeli urządzenie będzie posiadało słabe podzespoły to możesz się tym systemem podetrzeć

Wolfgar   7 #28 10.09.2013 19:31

A możesz napisać coś o GPS i tym całym HERE Drive?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #29 10.09.2013 19:42

@Wolfgar
Jeśli znajdę czas to tak. Z chęciom sprawdziłbym dokładniej słynną nawigację Nokii.

Jeśli nie znajdę czasu w okresie testowym to zajmę się tym kiedyś o ile uda mi się kupić smartfon od Nokii, ale zbyt szybko to się nie zapowiada :(

  #30 10.09.2013 19:58

@rgabrysiak
Obawiam się że twórcy WP w swoim geniuszu nie tylko zapomnieli o radiu FM, ale o jeszcze bardziej przydatnej diodzie powiadomień. I o ile radio ponoć się pojawiło, o tyle dioda z powodu braku implementacji hardwareowej nie istnieje w żadnej Lumii :/

Wolfgar   7 #31 10.09.2013 20:13

No właśnie ja też. Korzystałem kiedyś (aż nie rozwaliłem 2 raz wyświetlacza w mojej e52) z Ovi i byłem bardzo zadowolony, jak na nawigacje która była udostępniona za darmo!

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #32 10.09.2013 20:37

Testowałem, ale tylko przez chwilę. Według mnie sprawdziła się świetnie, ale co to za test gdy trasa była krótka i prosta :)

p.dulska   4 #33 10.09.2013 21:39

Odnośnie ramu ciekawe http://www.youtube.com/watch?v=-1SSYPgi2BE&feature=c4-overview&list=UUAU...

P.S @Scorpions.B jeżeli masz możliwość sprawdzenia na andku ciekawi mnie czy sytuacja jest identyczna

jkolonko   9 #34 10.09.2013 21:43

@Wolfgar A co byś chciał konkretnie wiedzieć?

WIdok 2D/3D przejrzysty, jakośc map bardzo dobra. Niesamowicie wygodna jest możliwość pobrania map offline, tak więc w trasie telefon w podróży nie potrzebuje w ogóle łączyć się z siecią, o ile nie chce się pobierać danych o ruchu, na podstawie nawigacja może wyszukać trasy (nie umiem się wypowiedzieć, na ile to działa w Polsce). Wyszukiwanie (również offline) jest możliwe zarówno po adresach, jak i po nazwach własnych. Można wiec wpisać Carrefour, Multikino, czy czego w danym momencie zapragniesz i telefon to znajdzie. Nastomiast ideologicznie oprogramowanie jest dość podobne do samego systemu. Jest tam wszystko co potrzeba, ale nic więcej. Przykładowo przy wyznaczaniu trasy można wybrać 3 warianty (najkrótsza, optymalna, najszybsza), można wyłączyć dany typ dróg (autostrady, gruntowe, promy, płatne) ale już nie da się np. wybrać trasy przez punkt pośredni. Takie uproszczenia nie są specjalnie uciążliwe, a w ich wyniku obsługa Here Drive jest bardzo łatwa.

Co istotne, nawigacja w Lumii 520 (i 720) jest okrojona do jednego kraju, z którego pochodzi karta SIM. Można dokupić upgrade do nawigacji globalnej za około 70 PLN. Ograniczenie dotyczy samej nawigacji, a nie map. Mapy do dowolnego kraju można ściągać do woli.

jkolonko   9 #35 10.09.2013 21:51

@Scorpions.B
A ja przekornie nie wybrałem ani 820, ani 920, tylko 720. Nawet pomimo tego, że ekonomicznie 820 wydaje się lepszą okazją, bo o ile cena sklepowa 820 jest większa od 720, to na rynku wtórnym kosztują praktycznie tyle samo. Przkonał mnie najdłuższy czas działania na baterii i mniejsza waga, przez co telefon jest bardziej poręczny. Natomiast 920 jest już zauważalnie droższa i większa.

Severus   4 #36 10.09.2013 22:13

niektorym smartfon sluzy niemal jako zastepca pc/laptopa, ma tam filmy, zdjecia, muzyke itd. itd. i znacznie wygodniej ogarnia sie to wlasnie menedzerem plikow. wp jest dla nie wymagajacych ;)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #37 10.09.2013 22:31

@p.dulska
Android 4.1.2 Jelly Bean, przeglądarka Google Chrome, 768 MB RAM. Sytuacja pokazana na filmiki występuje ;)

@jkolonko
Nie bawiłem się jeszcze 720, jednak słyszałem, że nawet ładnie trzyma w niej bateria. Dłuższy czas trzymania na baterii, poręczniejszy rozmiar i mniejsza waga dla wielu może być ważniejsza, niż większa ilość pamięci RAM czy większy wyświetlacz.

Radek68   17 #38 10.09.2013 23:56

Moja polonistka mawiała: "Polski? Jesteście przyszłą kadrą techniczną narodu, musicie go znać lepiej od humanistów". Dlatego, pomimo technicznego wykształcenia, wytknę kilka błędów w pierwszych dwóch zdaniach:
1. Nie "smartfona od Nokii" a "smartfon Nokia"; "od" to może być np. "prezent od mamy", smartfon jest wyłącznie Nokia! A to, że w reklamie często to słyszymy...
2. Nie "dostałem Nokie", a "dostałem Nokię". "Ę"!
3. A dalej? A dalej jest nie najgorzej, jest co prawda kilka drobnych potknięć, ale (jak mawiał mój wykładowca elektrotechniki) - "liczy się efekt końcowy, nie ważne jak do niego doszedłeś". A efekt jest taki, że z ciekawością przeczytałem Twój wpis! :-)

TomTar   7 #39 11.09.2013 00:12

Bardzo fajny telefonik dla niewymagających.

jaromilena   1 #40 11.09.2013 08:05

Szkło zastosowane w 520stce mnie przeraża, mam ten smartfon od niecałych 2 tygodni i już zaliczyłem 2 nieduże ryski... Aparat oceniam słabo, ekran strasznie się brudzi, zostają ślady palców które strasznie widać. Plusem jest za to tylna klapka. Ale głośnik z tyłu leżąc na np. stole brzmi jakby był zepsuty... Ale czego oczekiwać za tą cenę?

  #41 11.09.2013 08:20

Namówiłem siostrę na Lumię 520 i... bardzo sobie chwali.
Przy jej użytkowaniu trzyma prawie 3 dni. Gdy potrzebuje, ma dostęp do internetu. Poza tym telefon i SMS. Pomimo braku diody, aparat bardzo jej odpowiada. Jedyne czego brakuje to radio, ale do końca września na bank będzie update to już świetna sprawa.
W tej cenie to jest android-killer. Zależy oczywiście komu, ale jej całkowicie andka odradzałem, bo sam nie widzę tam dobrych telefonów poniżej 800zł.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #42 11.09.2013 08:31

@Radek68
Dziękuje za znalezienie tych literówek, poprawie je. Dziękuje za docenienie wpisu.

Jednak na drugi raz w sprawie literówek proszę o kontakt na mefiu93b@gmail.com ;)

@lukasamd
Wspomniałeś o ciekawej rzeczy aktualizacje. Lubię WP8 za to, że mam pewność dostania aktualizacji niezależnie od posiadanego modelu smartfona.

Severus   4 #43 11.09.2013 08:50

to ciekawe, ze na tak podstawowa funkcje trzeba tak dlugo czekac..

  #44 11.09.2013 09:02

@Severus:
Dobrze że przynajmniej będą... ja w o wiele droższym telefonie na Androidzie mogę o radiu pomarzyć.

  #45 11.09.2013 09:31

Dodać należy że ten telefon bez karty SD po podłączeniu do komputera nie jest rozpoznawany jako pamięć przenośna tylko jak by to nazwać - twór multimedialny. Także nie wiem jak się zachowa po odłączeniu do telewizora. Nokia E52 po podłączeniu do TV i wybraniu opcji pamięć masowa można było w TV oglądać zdjęcia. Denerwujące jest też oprogramowanie do odtwarzania muzyki. Otóż danego utworu nie można przesuwać na linii czasu. Jest tylko następny/poprzedni/pauza/start. Według mnie za dużo czasu trzeba tracić na szukanie oprogramowania które powinno być wbudowane w telefon. Jest jeszcze kwestia folderu INNE do którego użytkownik oczywiście nie ma dostępu. U mnie w tej chwili ma on 1,5GB. Co tam jest to nie mam pojęcia. Żadnych plików oprócz zbuforowanych dwóch pdfów nie mam. Muzyka i zdjęcia są w innym folderze przechowywane.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #46 11.09.2013 10:21

@bitx
U mnie telefon nawet bez karty SD wykrywany jest jako pamięć masowa i niema problemu z przeglądaniem jego zawartości.

Zawartość folderu inne idealnie pokazuje, że menadżer plików naprawdę by się przydał ;)

  #47 11.09.2013 10:26

Scorpions.B pamięć masowa w rozumieniu pendrive z literą dysku ? U mnie na W7 i W8 Lumia 620 nie jest rozpoznawalna jako pendrive i nie można za pomocą np. Total Commander przeglądać zawartości telefonu.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #48 11.09.2013 10:46

Nie. Jednak poruszanie się po zawartości jest identyczne jak w przypadku pamięci masowej.

jkolonko   9 #49 11.09.2013 11:01

To o czym mówicie nazywa się http://en.wikipedia.org/wiki/Media_Transfer_Protocol

@bitx Można spokojnie z Total Commandera przeglądać zawartość telefonu i karty - u mnie widziane jest to jako udział \\Nokia Lumia 720 i jest w TC widoczne pod Computer (obok innych dysków).

Pudel89   7 #50 11.09.2013 11:12

Śmieszne jest to (a może tragiczne dla Androida?) że w wypadku testów WP8 ocenia się tylko aparat, wykonanie, jakość dźwięku, jakość ekranu a nie tak jak w wypadku zielonego robocika wydajność w benchmarkach. co dowodzi że WP8 na ten moment ma przewagę nad Androidem choćby w warstwie obsługi sprzętu.
PS
Jak moja wspaniała i cudowna Xperia L będzie dalej się psuła to przesiądę się w końcu na coś z WP8 (podobno można wnioskować o zmianę telefonu w T-Mobile)

  #51 11.09.2013 11:37

Naprawdę dobry telefon w swojej klasie cenowej. Używam od 3 miesięcy i jestem bardzo zadowolony.

rgabrysiak   11 #52 11.09.2013 16:56

@jkolonko
Gdzie i w jakiej cenie kupiłeś Lumię 720?

Sam szukam 720, w żółtej wersji, w rozsądnej cenie ale wszystko w pobliżu mnie przekracza 1000 zł.
A wolałbym przetestować telefon przed zakupem, zwłaszcza po tym artykule: http://wpworld.pl/28646/wada-ekranu-w-lumiach-720-czyli-sprawdz-telefon-przed-za.../

  #53 11.09.2013 18:35

Dobry telefon, kiepski smartfon. Ale niewątpliwie ma swoją niszę, czyli ludzi, którzy w większym stopniu chcą telefonu, niż możliwości smartfona.

p.dulska   4 #54 11.09.2013 20:21

@jkolonko
Tc widzi telefon bez wtyczki

arlid   14 #55 12.09.2013 07:28

Są dodatkowe obudowy? :P

arlid   14 #56 12.09.2013 07:28

Są dodatkowe obudowy? :P

  #57 12.09.2013 08:03

arlid podobno są obudowy wodoodporne i pyłoodporne. Wodoodporne nie znaczy że możesz telefon zanużyć w wodzie. Nie pamiętam jakie IP mają te obudowy.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #58 12.09.2013 09:06

@ksd
Według mnie Nokia Lumia 520 smartfonem jak najbardziej jest. Dla wielu możliwość odbioru poczty, pakiet Office, GPS, darmowe mapy i dostęp do wielu ciekawych aplikacji w zupełności wystarczy. Nie każdy musi mieć 4 rdzeniowy procesor, tym bardziej w WP 8.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #59 12.09.2013 09:10

@arlid
Tak :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #60 12.09.2013 09:11

@arlid
Tak :)

cabis   10 #61 12.09.2013 14:13

"Przód Nokii Lumii 520 został pokryty jakimiś rodzajem wzmocnionego szkła, ale niestety nie jest to Gorilla Glass."
Miałem 520 w ręce jakiś czas, ba nawet chciałem kupić tego smartfona ale dałbym sobie rękę uciąć że to plastik a nie żadne szkło.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #62 12.09.2013 20:30

@cabis
Dziękuje za tą informację. Postaram się sprawdzić co za materiał został wykorzystany do pokrycia przodu, gdy znajdę więcej wolnego czasu ;)

997   5 #63 12.09.2013 22:29

Ja planuję pozbyć się Galaxy S3 na rzecz dwóch Lumii 520 - dla siebie i żony - bo Android nawet w tych niby topowych modelach nie daje rady. Po 9 miesiącach się po prostu poddaję. A jak na Lumię jest Spotify, ma GPS i się nie zacina gdy chcę zadzwonić to dla mnie jest ok ;-)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #64 12.09.2013 22:45

@997
Ja byłem przekonany, że na dwurdzeniowcu i 768 MB RAM jednak Android da radę, jak się okazało system działa średnio ;/
Z chęcią przesiadłbym się na 820/920 niestety brak funduszy oraz inne ważniejszy wydatki(studia).

Savpether   6 #65 14.09.2013 19:14

Posiadam Lumie 820 i tak - jest dostępna w wersji z matową klapką, taką właśnie posiadam.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #66 14.09.2013 19:27

@Savpether
Możesz przesłać link do tej obudowy lub do samej Lumii? Będę bardzo wdzięczny ;)

squzeezebox   7 #67 15.09.2013 17:06

Według mnie lumia 520 jest bardzo dobrym smartphonem. Sam ją kupiłem za jedyne 630 zł choć długo się zastawiałem nad porzuceniem androida ale potrzebowałem takiej zmiany. Moim zdaniem ten telefon jest bardzo dobry dla kogoś kto zaczyna z systemem windows phone 8 i dla nie wymagających użytkowników. Ja tego telefonu nie zamienię na żaden inny chociaż na początku chciałem kupić samsunga ativ s też z WP8, ale ten telefon nie zawiera pakietu office co bardzo często go używam nie zawiera też bardzo przydatnych funkcji, które daje nam nokia. Według mnie 4" ekran jest w sam raz i nie potrzeba mi większego. Nokia zrobiła kawał dobrej roboty i chyba to jest najlepsza lumia jaka powstała. Można by powiedzieć, że Nokia to już legendarna firma bo już nigdy telefonów nie zrobi i nie zobaczymy ich już na rynku telefonów komórkowych. Całe szczęście,że telefony nokii w sklepach jeszcze pozostały i będzie je można jeszcze kupować przez długi czas :)

  #68 20.09.2013 20:50

lumie 520 mam i ja... i pierwsze wrażenie, co ja najlepszego zrobiłem, ale z każdą godziną gdy nawyki androidowe (a zakorzeniły się głęboko od czasów G1) pomału ustępowały, coraz bardziej przekonywałem się do nowego podejścia w kwestii interfejsu i obsługi. Tania Lumia jest świetna, robi przyzwoite zdjęcia, ma funkcjonalną nawigację, office, rozsądne parametry sprzętowe, ładnie się wszystko synchronizuje (łącznie z kontaktami z gmaila). Jestem na tak dla WP8. Na razie...

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #69 21.09.2013 17:52

Podobnie miałem ja z Windows 8, a obecnie nie wyobrażam sobie powrotu do Windows 7. Myślę, że podobnie miałbym z Windows Phone 8 po przesiadce z Androida Jelly Bean z nakładką producenta :)

  #70 22.09.2013 18:32

Ten telefon to totalna porażka. Nokia 3310 jest bardziej dopracowana.

  #71 18.10.2013 10:23

Huawei ASCEND W1 Bije ten telefon na głowe, jest trochu tanszy a 1 wada wzgledem 520 jest 4gb pamieci na aplikacje

  #72 18.10.2013 20:05

Super smartfon !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #73 19.10.2013 00:17

@voyanek
Niestety nie miałem przyjemności przetestować wspomnianego przez Ciebie smartfona, więc się nie wypowiem. Mam nadzieję, że Huawei w końcu odpowie na moją prośbę wypożyczenia sprzętu.
@kinolekil
Jeśli ktoś chcę świetny smartfon w dobrej niskiej cenie to tylko Lumia 520, zwłaszcza, że system od Microsoftu działa płynnie nawet na tańszych, słabszych konfiguracjach.

  #74 23.10.2013 14:02

ma bardzo delikatną szybkę.. ;<

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #75 23.10.2013 21:14

Coś więcej możesz napisać?

  #76 26.10.2013 18:25

Do wifi itp. jest aplikacja kafelki lacznosci.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #77 26.10.2013 21:28

Według mnie aplikacja kafelki łączności jest jedną z najlepszych,. Uważam, że powinna być dostępna od razu z systemem.

  #78 03.11.2013 21:21

Zastanawiam się właśnie nad wyborem telefonu pomiędzy Samsung Galaxy Ace 2, Nokia Lumia 520 i Sony Xperia J. Co z tej trójki wybrać?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #79 04.11.2013 16:26

@mac9
Według mnie Ace 2 to najlepszy smartfon z Androidem w swojej cenie. To właśnie on jest moim obecnym smartfonem. Lumie 520 jak najbardziej mogę Ci polecić. Jeśli miałbym wybierać to Ace 2 lub Lumia 520. Tutaj powinieneś zastanowić się głównie Windows Phone 8 czy Android ;)

  #80 04.11.2013 21:21

Moja poprzednia nokia działała na symbianie, więc oba systemy operacyjne są mi obce. Androida jedynie znam z telefonu mojego brata, który ma Samsunga Gio. Głównie zależałoby mi na tym, żeby telefon działał sprawnie i się nie przycinał. Słyszałem, że Ace 2 po aktualizacji Androida przycina się. Czy to prawda?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #81 04.11.2013 21:55

@mac9
Początkowo po aktualizacji byłem bardzo zadowolony. Dało się, znaczy nadal można odczuć szybsze działanie samego interfejsu. Aktualizacja wprowadza też wiele usprawnień, dzięki którym obsługa telefonu jest znacznie wygodniejsza. Jednak przynajmniej raz dziennie telefon sam ponownie się uruchamia, łapie kilkusekundowe zawiechy nawet przy wejściu w tak prostką aplikację jak wiadomości, które często kończą się restartem. Ostatnio zauważyłem, że są problemy z odbieraniem połączeń i coraz częściej Ace 2 gubi zasięg sieci, a jedynym rozwiązaniem jest ponowne wyłączenie. Chcesz szybkiego i stabilnego systemu: Windows Phone 8 ;)

  #82 04.11.2013 22:17

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Chyba zdecyduję się na Lumię 520. :)

  #83 06.11.2013 17:22

Bardzo zależy mi na opinii S.Galaxy Fame s6810 i jak się ma w stosunku do Lumia 520. Z góry dzięki.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #84 07.11.2013 16:04

@ja_was
Niestety nie miałem w dłoni tego modelu Samsunga. Polecam spytać się na forum tego portalu ;)

  #85 12.11.2013 18:56

dwa tygodnie to za mało? ja po tygodniu mogę ocenić :P po jednym upadku szybka zbita, dotyk nie działa :P nie polecam

  #86 30.11.2013 16:51

witam mam problem w postaci takiej że posiadam nokię lumię 520 tel. naprawdę przyjemny tylko nie mogę znaleść jak się włącza diodę powiadomienia.Może ktoś pomoże

  #87 02.12.2013 21:27

@kamill44289 niestety nie włączysz diody powiadomienia, poniważ 520 jej nie posiada (kolejny efekt cięć budżetowych po lampie), ale mimo wszystko wciąż jest fajny

  #88 05.12.2013 16:06

Lumia 520…inaczej praktycznie każdy obecny smartfon na przykładzie lumii
Patrz ale nie dotykaj- dlaczego- telefon nazwał bym przewodowym max 1 dzień przy użytkowaniu
Wifi, danych pakietowych- przykład nokia e51, e52 3 dni gprs włączony 12 godzin na 24
Instalowanie aplikacji totalna lipa sklep i to nieraz niedostępne konta Microsoft- E52 symbian – ściągam co chce i instaluje notabene gdzie chce np. na karcie pamięci co w lumii jest niemożliwe
Kontakty- mam załóżmy 5 lekarzy i 5 aptek i ze 3 placówki służby zdrowia- na symbianie mogę wszystko zapisać pod 1 kontaktem np. służba zdrowia i tam mogę edytować etykiety np. lekarz 1 , lekarz 2…itd. W lumii nie ma takiej możliwośći , najwyżej komórka 1, komórka 2
Kalendarz- na symbianie i każdej innej nokii jak coś w danym dniu było zapisane, było to czytelnie w kalendarzu zaznaczone a pod kalendarzem w skrócie napisane- tu trzeba surfować po całym dniu by zobaczyć co nas czeka
Brak sensownego programu do e-maili np. takiego jak profi mail 5 kont w 1 miejscu
Office- skydrive jest powalające a office zapisuje pobrane pliki w pamięci tela która po zainstalowaniu .Aplikacjacji i systemie – dla mnie jest mała zrobiło się 3,5 GB wonnego z 8- Office nie czyta z karty
Następna porażka w starszych smartfonach uruchamiałem przeglądarkę i się pytała czy łączyć
Z netem i jak czy wifi czy dane pakietowe
Tu jak zapomnę mam wlączone cały czas…non stop włączanie i wylączanie
Brak dostępu do plików na karcie…

Ogólnie żałuję że mam ten tel. Jako drugi, jest to zabawka do gier i nie wiem czy nie lepiej kupić jakiegoś x-boxa i tak na kablu i tak, a przynajmniej monitor większy
Moja opinia maxymalnie negatywna jako dla użytkownika korzystającego ze spisu tel, internetu, e-maila, komunikatorów internetowych….
Największym minusem jest BATERIA

  #89 25.12.2013 13:19

Czy ktoś może prosto i przystępnie wyjaśnić, jak to jest w końcu z tymi opłatami licencyjnymi dla Microsoftu? Są, czy nic nie trzeba płacić?
Ponadto, jak ktoś ma pirackie Windowsa w laptopie, to czy po podłączeniu telefonu z WP8 ukaże się informacja,ze nie można korzystać/podłączyć, bo system jest nie legalny??

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #90 26.12.2013 21:21

@pytający 1
Za licencję za Windows Phone płacą producenci. Nie wiem jak to wyglądało w przypadku Nokii, w końcu bardzo blisko współpracowała z Microsoftem, a obecnie jej dział związany z telefonami należy już do giganta z Redmond, więc o opłatach za WP nie mam mowy. Z tego co ostatnio mogliśmy przeczytać Microsoft planuję wydać WP całkowicie za darmo. Kupujący nie powinien zawracać sobie tym głowy.

Niektóre produkty Microsoftu sprawdzają legalność systemu, ale w przypadku przez Ciebie wspomnianym nie będzie żadnych kłopotów ze strony systemu. Jednak zalecam zacząć w końcu korzystać z legalnego oprogramowania ;)

  #91 27.12.2013 21:45

Zdecydowanie mój następny telefon bd miał system Windows Phone, nie zacina się, ładny, przyjemny, łatwy w obsłudze, estetycznie wygląda, telefon i system w sam raz dla osoby, która nie onanizuje się przed telefonem ;) Androida nigdy nie miałem i mieć nie będę, straszna tandeta, iOS dla ubogich ;) i z tym chyba każdy się zgodzi ;)

  #92 07.01.2014 17:39

najgorsze dziadostwo jakie w życiu miałem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  #93 27.01.2014 15:38

Jak wypada ta Lumia pod względem jakości fotek i video w stosunku do Ace2 ? I w aspekcie długości pracy na baterii bo ma mniejszą niż samsung

  #94 30.01.2014 16:50

Hej :) wiem, że to dość dziwne pytanie ale wiecie czy jest dostępny do ściągnięcia PDF na Lumię 520?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #95 30.01.2014 18:06

@Niezorientowana
Oczywiście ;)
@picc
Z własnego doświadczenia powiem Ci, bierz Lumie. Chyba, że bardzo chcesz Ace 2 to, aby smarfon działał sprawnie musisz pozbyć się Androida z nakładką Samsunga i wgrać czysty system, ale wtedy tracisz gwarancje ;)

  #96 01.02.2014 15:37

będę miała nokie lumie 520 i czytałam opinie, jest więcej dobrych niż złych

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #97 01.02.2014 22:44

@gabi789
Według mnie Lumia 520 to najlepszy smartfon w swoim przedziale cenowym, naprawdę świetny sprzęt, z świetnym systemem operacyjnym ;)

  #98 12.02.2014 15:45

witam,chciała bym kupić telefon mojemu 17-letniemu synowi.co polecilibyście mi ? syn coś wspominał o x-peria M

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #99 12.02.2014 20:25

@grawig2
Sądzę, że syn będzie chciał często grać w gry(wiem z własnego doświadczenia, jestem tylko 3 lata starszy :P), a największa ilość jest na Androidzie. Więc Xperia M powinna być dobrym wyborem, tym bardziej, że synowi się podoba ;)

  #100 14.03.2014 15:37

Co do recenzji koloru to ja jestem za żółtą 520 prezentuje się rewelacyjnie.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #101 14.03.2014 19:05

@S.B.
Chyba nigdy nie widziałem żółtej Lumii 520. Trzeba wejść do jakiegoś sklepu i poszukać ;)

  #102 09.04.2014 13:41

bezkonkurencyjny w swojej klasie, chociaż też widziałem tylko czarne, a żółta wygląda spoko :D w XKOM dołączają jeszcze kartę pamięci do zamówienia i jeszcze jest rabat na akcesoria nokii - http://lpk.x-kom.pl/nokia-lumia-520/

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #103 09.04.2014 16:00

@andrzej___
Ogólnie ciekawa promocja. Ostatnio znajomy kumpla pytał się o Lumie 520, więc chyba polecę mu ofertę X-KOMu. Dzięki za podesłanie linku ;)

  #104 10.04.2014 07:12

Ja wymieniałem szybkę dotyku w mojej 520. nie wiem czemu, ale wyświetlacz słabo świeci, w świetle słonecznym praktycznie nic nie widać, ale podświetlanie strzałki 'wstecz' świeci. jest to widoczne w nocy.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #105 10.04.2014 17:43

@Piotr_kraków
Jeśli ktoś to wykonywał to zgłoś reklamację, bo po prostu zostało to wykonane słabo.

  #106 17.04.2014 12:59

Polecam telefon lecz nie jest wytrzymały , mi raz spadł na ekran = pajęczyna , obudowa też nie jest zbyt wytrzymała i masywna , podczas upadku telefon cały sie rozpada wszystko dosłownie z niego wylatuje bateria , klapka. Ogółem polecam telefon ale jeżeli ktoś chce mieć wytrzymały telefon to niech poszuka czegoś innego

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #107 17.04.2014 13:07

@Endriu195
Niestety podobnie jak w przypadku innych smartfonów :(

  #108 28.04.2014 15:46

Bardzo dobry telefon i cena też dobra myślę że warto go kupić :)

  #109 19.10.2014 13:20

Mam pytanie mam nomie lumie520 strasznie nagrzewa mi sie i wyłancza sie czy to płyta główna jest uszkozona

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #110 19.10.2014 19:13

@Anonim (niezalogowany): Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć. Jednak polecam skorzystać z forum: http://forum.dobreprogramy.pl/ :)

  #111 10.01.2015 20:31

jest do du.y!!! najgorszy telefon jaki miałem, kompletny bałagan, nic się nie da zrbić wszystko trzeba szukać, nic nie jest intuicyjne, nie polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nawet jak ktoś chce oddać za darmo

  #112 22.01.2015 14:23

a ja Was ludzie kompletnie nie rozumniem, telefon jest do dzwonienia, a nie do grania, chcesz pograc , kup sobie komputer, chcesz robic zdjecia, kup lustrzanke , telefon komórkowy to jedynie narzędzie do pozostawania w kontakcie, nie wiem po co Wam milion funkcji, i zeby bateria trzymała naprzyklad max 2 dni, powróccie do klasyki, chociażby Nokia 3310, bateria 7 dni , i ma to co każdy telefon powinien mieć czyli dzwonienie oraz pisanie SMS. A odnośnie tej Lumi, jak dla mnie to przesada wymyślanie miliona funkcji, i w porównaniu do starszych modeli Noki, ta nie jest łatwiejsza w obsłudze. Przemyślcie to. Dziękuje

  #113 31.01.2015 23:38

Mam tą komórkę od roku. Na początku nie było zadowalająco jak każdy mówił ma ubogą funkcje. Nie można było kasować piosenek i przesyłać plików przez Bluetooth. Zrobiłam aktualizacje 8.1. i odrazu nabrało trochę sensu. To co nie było mi można zrobić na Nokii teraz mogę. Choć komentarz na górze ma racje, że jest trudny w obsłudze. Pozdrawiam

  #114 02.02.2015 13:14

@Anonim (niezalogowany): Zgadzam się...przy najbliższej okazji wracam do androida...aktualizacja na 8.1 miała mi pomóc żeby na tapete sobie fotke w rzucic ale to nic nie dalo..mało intuicyjny jak dla mnie.

  #115 02.02.2015 16:33

@Anonim (niezalogowany): Tapeta nie jest najważniejsza!!

  #116 06.02.2015 22:51

Czy mogłabym prosić o pomoc nie uruchomiają się moje piosenki na Nokii Lumi 520 z głośnikiem jest wszystko ok, ale nie rozumiem czym to mogło być spowodowane. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

  #117 07.08.2016 14:55

@Scorpions.B: jest ja mam zółta i mam druga klapke czarna :P