Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Nokia Lumia 820 - recenzja, moja opinia i Windows Phone 8 według Nokii

Tym razem do testów trafiła do mnie Nokia Lumia 820, mniejsza siostra Lumii 920 oraz następczyni Lumii 800. To właśnie ten model Nokii najbardziej mnie ciekawi, w końcu posiada cechy, o które ostatnio trudno. Jak chociażby wyjmowaną baterię oraz obsługę kart pamięci, nie jest to dla mnie wyznacznikiem dobrego smartfona, ale bardzo dobrze, że producent zdecydował się nas nie ograniczać. Nokia Lumia 820 jest kolejnym smartfonem, który powstał w wyniku współpracy Nokii z Microsoftem. Ja jestem bardzo zadowolony z tej współpracy, dzięki temu powstała świetna seria Lumia oraz Nokia nie zdecydowała się na wybranie Androida.

Według mnie na rynku jest przesyt urządzeń z systemem od Google, a Windows Phone 8 jest dobrą odskocznią, a jak się dla mnie okazało jest system lepszym. Według mnie dla Nokii mobilny system giganta z Redmond idealnie pasuje, jest to system dopracowany, stabilny i bardzo płynny, aplikacje są dokładnie sprawdzane, aby użytkownik nie miał żadnych problemów. Nokia Lumia 820 jest z pewnością smartfonem, który wyróżnia się z tłumu, jednym z tych, które moją przywrócić producentowi z Finlandii dawną świetność.

Wykonanie i Ekran

Seria Lumia wyróżnia się na tle innych smartfonów, trudno jest pomylić produkt Nokii z innymi. Nokia Lumia 820 kontynuuje tą tradycję bycia wyjątkowym. Smartfon dostępny jest w kilku kolorach, którym też odpowiadają odpowiednie kolory dołączonych słuchawek. Jak dla mnie pomysł z różnymi kolorami jest świetny, w końcu na rynku mamy praktycznie smartfony czarne, białe i w różnych odcieniach szarości, wszystkie urządzenia stały się bardzo podobne do siebie, na przeciw temu schematowi wychodzi Nokia oferując telefony w jaskrawych kolorach. Do mnie trafił model wyposażony w żółtą obudowę, mi ten kolor zbytnio nie przypadł, chociaż w połączeniu z czarnymi przyciskami umieszczonymi z boku prezentuje się ciekawie, idealny dla mnie jest model z niebieską obudową. Podoba mi się też czarna wersja, ale według mnie brakuje temu kolorowi trochę tej wyjątkowości smartfonów z serii Lumia.
Tylne panele można wymieniać, pamiętam jak w Nokii 3100 mogłem dowolnie wymieniać obudowę, później wielu producetów praktycznie o tym zapomniało. Zastosowana tylna klapka została wykonana z plastiku, który wydaje się być bardzo wytrzymałym. Niestety, ale klapka jest błyszcząca, dla mnie wygląda to trochę tandetnie, a do tego klapka jest trochę podatna na zarysowania, nie są to wielkie, ale pod światło i pod odpowiednim kątem można zauważyć małe zarysowania. Wolałbym zastosowanie materiału bardziej matowego, wyglądałoby to sporo lepiej dla mnie. Podoba mi się wyróżnienie aparatu umieszczonego z tyłu, ładnie się to komponuje z jaskrawym kolorem obudowy, a do tego aparat wygląda bardziej profesjonalnie.
Z lewej strony nie umieszczono żadnych przycisków, natomiast z prawej strony znajdziemy przyciski służące do regulacji głośności, przycisk blokady ekranu oraz sprzętowy spust migawki. Dwa pierwsze to dzisiaj standard, ale ostatni jest dość rzadko spotykany.
Czy producenci myślą, że wykonywanie zdjęć za pomocą tylko ekrany dotykowego jest wygodne? Po przesiadce z Sony Ericssona k800i na Galaxy Ace, a później Galaxy Ace II uświadomiłem sobie jak przydatny jest sprzętowy spust migawki. Zdjęcia robi się w ten sposób o wiele wygodniej, łatwiej jest też utrzymać stabilnie telefon. Tutaj ogromny plus dla Nokii, że głupio nie podąża za innymi.
Od góry znajdziemy wejście audio, natomiast od spodu micro USB oraz głośnik.
Z frontu producent zdecydował się na kamerę 0,3 Mpx do wideo rozmów. Zastosowany ekran to 4,3 cale w rozdzielczości 480x800, został wykonany w technologii Amoled. Dla mnie zastosowana rozdzielczość wypada bardzo dobrze, nie widzę pikseli, wszystko jest ostre i wyraźne. Przy większej rozdzielczości z pewnością nie zauważyłbym różnicy. W końcu nikt nie trzyma smartfona 5 cm od oka, więc po co pchać większe rozdzielczości przy takiej przekątnej. Odwzorowanie czerni jest wyśmienite. Barwy są nasycone typowo dla ekranów w technologi Amoled. Z frontu producent zdecydował się na kolor czarny, który w połączeniu z świetnym odwzorowaniem czerni i interfejsem Windows Phone 8 prezentuje się fenomenalnie, wygląda to jakby cały przedni panel był ekranem. Nokia zdecydowała się wykorzystać szkło hartowane do zabezpieczenia ekranu przed zarysowaniem, sprawdza się to świetnie. Testowany przeze mnie model nie posiada, ani jednego zarysowania. Warto też wspomnieć o technologii dotyku zastosowanej przez Nokie. Dzięki niej ekran możemy obsługiwać nawet przez rękawiczki, próbowałem też złożyć materiał na kilka warstw i obsłużyć ekran, wszystko działało bez zarzutu.
Pod ekranem znajdziemy trzy przyciski charakterystyczne dla Windows Phone, przycisk cofnij/menedżer zadań, Windows oraz wyszukaj. Przyciski są dotykowe i podświetlane na biało. Reakcja na dotyk jest natychmiastowa. Przyciski dostosowują podświetlenie do jasności otoczenia, a przy dobrze oświetlonym pomieszczeniu nie są podświetlane.
Całość prezentuje się fenomenalnie, telefon wygląda super. Jeśli miałbym wybrać najlepiej prezentujący się smartfon, byłaby to Nokia Lumia 820 lub Nokia Lumia 920. Według mnie cała seria Lumia wyróżnia się z tłumu i to bardzo pozytywnie. Lumia 820 byłaby dla mnie idealna pod tym względem, gdyby nie jeden mały mankament, średnio przypadła mi do gustu błyszcząca tylna obudowa, ale i tak jest to jeden z najlepiej wykonanych smartfonów na rynku.

Windows Phone 8 - szybko, wygodnie, intuicyjnie

Windows Phone 7.5 był dla mnie systemem operacyjnym, który posiadał kilka wad, jak dla mnie nie do zaakceptowania. Windows Phone 8 miał to zmienić, pojawiło się wiele zmian, zniknęły jak dla mnie dwie dość spore wady, dodano obsługę kart pamięci oraz nie wymagane jest dodatkowe oprogramowanie do łączenia z komputerem. Nowy mobilny system od giganta z Redmond działa bardzo szybko, reakcja na nasze polecania jest natychmiastowa, nie spotkamy się z przycięciami. Windows Phone 8 działa też bardzo stabilnie, a system aktualizacji jest o wiele lepszy, niż w Androidzie, aktualizacje dostaniemy na pewno, nie odpowiada za to producent smartfonu, ani nasz operator sieci komórkowej.
Na ekranie głównym znajdują się kafelki zapewniające nam szybki dostęp do aplikacji, możemy je dowolnie rozmieszczać, a każdy dostępny jest w 3 różnych rozmiarach. Na ekranie dotykowym, zwłaszcza w smartfonie interfejs proponowany przez Microsoft sprawdza się świetnie. Windows Phone 8 jest też bardzo intuicyjny, według mnie idealnie sprawdzi się, też dla przeciętnego użytkownika, który dopiero rozpoczyna zabawę z smartfonami.
Windows Phone 8 pozwala nam na wybór tła ekranu blokady, świetnym rozwiązaniem jest wybór, aby te tło pobierało zdjęcia z Bing. Zdjęcia wybrane jako tło Binga są świetne, zadowolony będzie każdy kto lubi krajobrazy i naturę. Dostęp do wszystkich zainstalowanych aplikacji mamy w Menu, aplikacje tam przedstawione są w postaci listy. Chciałbym, aby można było grupować jakoś aplikacje, lub samemu ustawiać ich kolejność, bo przy większej liczbie aplikacji szukanie konkretnej jest średnio wygodne. Chciałbym też, aby za kafelkami można było ustawiać jakiś motyw, coś w stylu jak w Windows 8.
Z Windows Phone 8 z pewnością będą zadowoleni rodzice. System został wyposażony w kącik dziecięcy. Możemy za pomocą tej aplikacji wybrać z jakich aplikacji będzie korzystało dziecko, ograniczyć dostęp do różnych treści. Teraz spokojnie możemy dać dziecku telefon do zabawy bez obaw o stan naszego konta czy ustawienia smartfona.
Bardzo spodobał mi się system ustawień. Z poziomu ustawień telefonu mamy też dostęp do ustawień aplikacji, sprawdza się to świetnie. Brakuje mi jednak jakieś szybkiej metody do wyłączania WiFi, GPS itp. Na szczęście w sklepie możemy znaleźć świetną aplikację "Kafelki łączności".
Ogromnym plusem jest też unifikacja aplikacji, aplikacje są bardzo podobne do siebie, dostęp do ustawień wygląda podobnie. Aplikacje podobnie jak system tworzone są w stylu Modern UI, Microsoft obrał nową, zupełnie inną drogę, niż wszyscy. Jak dla mnie super, czasami nie warto bezmyślnie podążać za konkurencją, a warto się postarać i zrobić coś odmiennego.
Sporo osób narzeka na małą liczbę aplikacji. Co do gier się zgodzę, szkoda, że brak jest darmowego Angry Birds itp. Jednak dla mnie ilość aplikacji jest wystarczająca, muszę tylko zainstalować SkyDrive, Skype i czytnik PDF, nic więcej nie potrzebuję. Aplikacje dostarczone przez Microsoft i Nokie w zupełności mi wystarczają.
Warto też zwrócić uwagę na przeglądarkę Internet Explorer. Przeglądarka Microsoftu działa bardzo szybko, IE to sprinter wśród mobilnych przeglądarek. Strony ładowane są szybko, reakcja na nasze polecenia jest natychmiastowa, interfejs minimalistyczny i intuicyjny. Szkoda, że nie używam IE na desktopie wtedy zyskałbym synchronizację, ale według mnie Google Chrome jest nadal lepszą przeglądarką na desktop.
Dobrze, że Microsoft zdecydował się dodać możliwość wyboru wyszukiwarki, bo z Bingiem bym nie wytrzymał, a potrzeba ciągłego wchodzenia na stronę Google byłaby uciążliwa, w końcu rozleniwiłem się przez Google Chrome. Teraz z poziomu IE możemy wyszukiwać zarówno za pomocą Binga jak i Google.

Windows Phone 8 według Nokii

Nokia dostarcza świetne aplikacje dla Windows Phone 8. System Microsoftu nie spodobałby mi się tak bardzo, gdyby nie kawał świetnej roboty jaką wykonali programiści Nokii. W Lumii 820 znajdziemy nawigacją, wystarczy sygnał GPS, mapy znajdują się w pamięci telefonu. Nokia dodaje też własny odtwarzacz muzyki, który pozwala na czytania informacji o wykonawcy, pokazuje najbliższe koncerty itp. Producent z Finlandii dodał też prostą aplikację do edycji zdjęć, fajnie sprawdza się możliwość pokazania tylko wybranych kolorów na czarno-białym zdjęciu.
Kolejną świetną aplikacją jest Nokia miasto w obiektywie. Działa ona na zasadzie rozszerzonej rzeczywistości, uruchomiony aparat pokazuje nam na ekranie dane elementy, miejscowości, restaurację itp. Sprawdza się to naprawdę świetnie. Obawiałem się o poprawność działania tej aplikacji, jak się okazało nie słusznie, wszystko działa bez zarzutów. Aplikacja Sprytne zdjęcia pozwala nam na wykonanie serii zdjęć i wybór tego najlepszego. Możemy też wybierać samą twarz, a resztę pozostawić bez zmian.
Działanie kilku aplikacji Nokii możemy zobaczyć na YouTube:
Na oficjalnym kanale Nokii pokazane są też inne aplikacje, ja wybrałem dwie według mnie najciekawsze.

Aparat i dźwięk

Nokia Lumia 820 została wyposażona w aparat o rozdzielczość 8 Mpx, który został stworzony we współpracy z firmą Carl Zeiss. Jakoś zdjęć jest bardzo dobra, spodobała mi się szczególnie jakość zdjęć wykonywanych przy słabym oświetleniu, zdjęcia wychodzą lepsze, niż u większości konkurentów. Dołączam kilka zdjęć wykonanych za pomocą wbudowanego aparatu.
Zdjęcia w pełnej rozdzielczości: 1, 2
Zdjęcia w pełnej rozdzielczości: 3, 4
Zdjęcia w pełnej rozdzielczości: 5, 6

Ogromnym plusem dla mnie jest sprzętowy spust aparatu, który jest coraz rzadziej stosowany. Dzięki temu zdjęcia za pomocą Lumii 820 robi się wygodniej, o wiele łatwiej jest też stabilnie utrzymać smartfon. Mniejsza siostra 920 potrafi kręcić filmy w Full HD, jakoś jest bardzo dobra. Obraz w miarę szczegółowy, a jakość nagrywanego dźwięku stoi na wysokim poziomie.
Głośnik gra dobrze, plusem jest jego głośność, a jakość jest dobra. Jakość dźwięku jest podobna do tej, z którą się spotkałem w Samsungu Galaxy Ace II. Chciałbym mieć porównianie do smartfonów wyposażonych w system Beats Audio, może kiedyś uda się dostać HTC One. Warto zwrócić uwagę na dołączone słuchawki, które są w takim samym kolorze jak smartfon. Zdjęcia ich znajdziecie powyżej, dodałem przy okazji pokazania możliwości aparatu. Jakość dźwięku w słuchawkach jest bardzo dobra, a po włączeniu systemu Dolby odpowiadającego za polepszenie dźwięku słuchanie muzyki w słuchawkach to prawdziwa przyjemność.

Podsumowanie

Nokia Lumia 820 okazała się świetnym smartfonem, dobrze wykonanym, z stabilnym i dopracowanym systemem. Nokia zrobiła bardzo dobre pierwsze wrażenie, które z kolejnymi dniami testowania nie zniknęło, a wręcz Lumia 820 coraz bardziej mi się podobała. Smartfon giganta z Finlandii ma szanse przywrócić mu dawną pozycję, wyróżnia się z tłumu, nie tylko charakterystycznym wyglądam, ale również systemem operacyjnym. Windows Phone 8 nie jest dostępny na zbyt wielu urządzeniach, a szkoda. Mobilny system operacyjny od Microsoftu zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie: szybkością działania, stabilnością, systemem aktualizacji, profesjonalnymi aplikacjami oraz interfejsem, który mimo swojej prostoty okazał się niezwykle wygodnym. Nie korzystałem z Windows Phone 8 na innych urządzeniach, ale myślę, że w ocenie tego systemu miały też znaczenie świetne aplikacje od Nokii, które okazały się być przydatne i świetnie zaprojektowane. Nokia Lumia 820 to smartfon, który spokojnie może rywalizować z produktami Samsunga, HTC czy Apple, to smartfon, który z pewnością przyczyni się do zwiększenia nadal niezbyt dużego udziału Windows Phone na rynku mobilnych systemów operacyjnych. Nokia Lumia 820 oczywiście posiada kilka wad, ale ilość zalet znacząco tłumi niedociągnięcia. Produkt z Finlandii często porównywany jest chociażby z Samsungiem Galaxy S3, czy Sony Xperia T, ale dla mnie sensowną konkurencją jest Samsung Galaxy S4 oraz Sony Xperia Z, naprawdę miałbym problem wybrać, który jest najlepszy. Według mnie Nokia Lumia 820 w swoim przedziale cenowym niema żadnej konkurencji.
Sam nie wiem jak się rozstanę z tym cudownym urządzeniem, nie będę przedłużał czasu przeznaczonego na testy, bo wiem, że będzie mi jeszcze ciężej powrócić do mojego obecnego smartfona. 

windows oprogramowanie urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
bachus   20 #1 10.07.2013 13:50

Dzięki za recenzję - mam 820-tkę w pudełku (dostałem od DP) i czas zacząć używać :-)

rgabrysiak   12 #2 10.07.2013 14:01

A jak czasy działania na baterii?

Autor edytował komentarz.
Vidivarius   14 #3 10.07.2013 14:09

@Scorpions.B
Recenzja spoko. Telefon miałem w swych rękach i potwierdzam pozytywne o nim opinie.
Mam wrażenie, że zdjęcia robiłeś z zbrudzonym obiektywem.

Na marginesie
Autorze i inni piszący - umieszczajcie ORYGINALNE zdjęcia z aparatów, a nie pomniejszone itp. Foty przerobione zmniejszają wartość poznawczą i wypaczają rzeczywiste możliwości aparatu.

Autor edytował komentarz.
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #4 10.07.2013 14:23

@bachus
Świetny prezent dostałeś od DP, że jeszcze jest w pudełku :D
@rgabrysiak
czas rozmów: 480 min dla 3G, czas czuwania 330h. Ja ładuje telefon co 2 dni.
@Vidvarius
Co do czystości obiektywu to nie wiem, nie sprawdziłem tego wtedy. Dobrym pomysłem będzie dodawanie linków do zdjęć w oryginalnym rozmiarze. Poszukam tych zdjęć i wrzuca, ale obawiam się, że już ich nie mam.

Autor edytował komentarz.
Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  19 #5 10.07.2013 14:26

Bachus, na HZ możemy zrobić wrogie przejęcie :)

corrtez   12 #6 10.07.2013 14:28

@Bachus
No to milej zabawy. Ja jestem osobiscie bardzo zadowolony z mojej 820. Czekam teraz na 8.1 i jestem ciekaw czy zmiany beda powazne czy tylko kosmetyczne.

Szuri21   17 #7 10.07.2013 14:36

Podoba mi się Windows Phone, iOS również. Problem w tym, że te dwa systemy są zbyt prymitywne jak dla mnie. Życzyłbym sobie natomiast, aby Android zachował swoje możliwości ale dorównał prostotą działania, przejrzystością i optymalizacją właśnie WP lub iOS.

MaXDemage   18 #8 10.07.2013 14:43

No i super recka. Opinia ogólnie podobna do mojej o młodszym braciuszki 820tki czyli 720tce ;]
Lumie FTW! O!

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #9 10.07.2013 14:51

@Vidvarius
Sprawdziłem przed chwilą obiektyw jest czysty ;P
@corrtez
Windows 8.1 ma wprowadzić kilka ciekawych zmian, które jeszcze bardziej ułatwią poruszanie się po systemie. Ciekawe czy synchronizacja miedzy Windows 8.1, a WP 8.1 będzie jeszcze większa.
@Szuri21
WP8 prymitywny?
@MaXDemage
Tą młodszą braciuszką też bym się pobawił, może i uda mi się ją dostać do testów :P

Autor edytował komentarz.
Vidivarius   14 #10 10.07.2013 15:02

@Scorpions.B
Sprawdziłem przed chwilą obiektyw jest czysty ;P

Zatem coś tu chyba nie gra. Np na zdjęciu z "wisienką" widać ewidentna czerwonoróżową poświatę bijącą od wisienki. Taki efekt można osiągnąć brudnym obiektywem albo filtrami cyfrowymi czy sprzętowymi. Na normalnym zdjęciu tego nie powinno być.
Oczywiście może to być wina przeróbki zdjęcia. Winny może być program do ich zmniejszania bo podobny efekt widać na pierwszej fotce z twojej recenzji - obudowa telefonu daje wyraźna zielonkawożółtą poświatę na czarnym tle.

"Poszukam tych zdjęć i wrzuca, ale obawiam się, że już ich nie mam."
Może zrobisz nowe. Jak by co proponował bym: A) pejzaż w dobrych warunkach oświetleniowych; B) pejzaż w złych warunkach oświetleniowych (zmierz, noc); C) makro w dobrych warunkach oświetleniowych; D) zdjęcie w sztucznym świetle - wszytko bez filtrów itp. bajerów.

Autor edytował komentarz.
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #11 10.07.2013 15:48

Możliwe, że i obiektyw w czasie robienia zdjęć był brudny, w 100 % tego nie wiem. Zdjęć nie zmniejszam żadnym programem. Jeśli znajde czas, a zwłaszcza jeśli mój internet zacznie normalnie pracować to wrzuce zdjęcia i podam Ci w komentarzu linki ;)

  #12 10.07.2013 16:39

Bez urazy, ale część recenzji to masło maślane. Reszta jak najbardziej OK.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #13 10.07.2013 16:53

@misiek345345
Dzięki za docenienie chociaż tej reszty :D :D :D

  #14 10.07.2013 17:04

Amoled - to chciałbym mieć bo chyba wolę super czerń niż superkolory. A przedewszystkim możliwość wyświetlania wygaszacza z powiadomieniami jako NAMIASTKĘ diody led (kolejny dziwny ruch producentów... gdzie te migające diody statusu - uwielbiam to) bez przesadnego ciągnięcia baterii.
A jak się ma ten model do 720 który obecnie jest dla mnie moim planowanym kolejnym zakupem. 720 ma dużą baterię, ale nie ma amoleda. Warto brać 820 skoro tak?
Poza tym... Jak dla mnie ideał to 4 cale, ale w czasach gdy wersja telefonu z 4.3 cala jest nazywana "mini" to chyba nie ma co czekać aż marketingowcy przejrzą na oczy :/ W ogóle to co wyczyniają producenci jakoś nie idzie z tym co ja chcialbym widzieć w moim telefonie. Na szczęście Nokia jakoś nie dostała głupawki. Gdyby nie wp8 to chyba musiał bym sobie IP kupić :/ Nigdy więcej androida ;)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #15 10.07.2013 17:16

@zenek73
Co do wielkości ekranu po części się zgadzam, dla mnie ekran, którego nie mogę obsłużyć za pomocą jednej ręki jest za wielki, 4.3 cala w Lumii 820 jest idealne, ale każdy woli coś innego. Co do 720 to Ci nie odpowiem, nie testowałem jej, ale z tego co słyszałem ma świetną baterię.

przemo_li   11 #16 10.07.2013 17:54

"""Ja jestem bardzo zadowolony z tej współpracy, dzięki temu powstała świetna seria Lumia oraz Nokia nie zdecydowała się na wybranie Androida. """

Za dużo bajek się naoglądało.

Nokia zrezygnowała z MeeGo.

A MeeGo, zbierało lepsze pochwały niż iOS.

Naprawdę cieszysz się, że dostałeś słuchawki od Noki z WinP, że nie szkoda Ci słuchawek od Nokii z czymś lepszym od nadgryzionego jabłuszka???

(Już pomijając kwestię różnorodności, której to Nokia jako jedyna stara się unikać jak ognia. Wszyscy inni idą w różnorodność... Lub hołubią SWÓJ OS.)

przemo_li   11 #17 10.07.2013 18:00

"""Windows Phone 8 pozwala nam na wybór tła ekranu blokady, świetnym rozwiązaniem jest wybór, aby te tło pobierało zdjęcia z Bing. Zdjęcia wybrane jako tło Binga są świetne, zadowolony będzie każdy kto lubi krajobrazy i naturę."""

Polakowi polecasz, aby ustawił sobie cykliczne pobieranie zdjęć przez Internet???

:D

Podaj namiary na Twojego operatora, albo dealera. Nie wiem kogo chętniej bym poznał ;)

przemo_li   11 #18 10.07.2013 18:04

Ok cała reszta recenzji bardzo dobra. Prosto zwięźle i o tym co dla Ciebie jest najważniejsze. No i dużo zdjęć.

CoroDaNem   7 #19 10.07.2013 18:17

Przeczytałem podsumowanie i zastanawiam się, co w Twoich rękach robi jeszcze Samsung Galaxy Ace 2?

Szadzio   7 #20 10.07.2013 18:30

Sam korzystam od miesiąca i jestem naprawdę bardzo zadowolony po przesiadce z Androida. System jest bardzo spójny, przejrzysty i szybki co jest jego podstawową zaletą. Telefon Nokii udał się wyśmienicie.

Jednakże jest kilka aspektów nad którymi ubolewam. Między innymi jest to spust aparatu, który mimo, że wygodny to jest ciężki w użytkowaniu ze względu na przymus włożenia zbyt dużo siły w naciśnięcie przez co często posiłkuję się wyostrzaniem punktowym poprzez "tapnięcie" na ekranie.

Druga sprawa to bateria. Nieustanne czuwanie w sieci 3G i WiFi robi swoje, a do tego dochodzą multimedia. Gdy telefon jest używany w szkole czasem rzutem na taśmę uda mu się dotrwać do końca dnia aż będę w zasięgu ładowarki (godziny 7-16). W weekend zaś jego eksploatacja spada gdy więcej siedzę przy komputerze i 24 godziny dla Lumii to pikuś.

Fakt faktem jednak te minusy to nic w porównaniu do gamy plusów. Świetny ekran (kolory i czerń), którego na szczęście minusem nie wydaje się być rozdzielczość. 480x800 to optymalne zagęszczenie pikseli i w interfejsie systemu wypada rewelacyjnie, a podczas przeglądania internetu czcionki nie kują w oczy (chociaż nie ma się co oszukiwać, że w innych smartphonach ten aspekty wypada nieco lepiej).

Hardware'u mogą pozazdrościć inne telefony z równoległej półki cenowej, bo dwurdzeniowy procesor sprawdza się rewelacyjnie nawet w wymagających aplikacjach, a ilość RAMu gwarantuje płynną wielozadaniowość.

Aparat sprawuje się wyśmienicie. Robi zdjęcia i kręci filmy we wprost fenomenalnej jakości. Niestety w pomieszczeniach potrafi się chwile zastanowić po naciśnięciu spustu migawki by dostosować algorytmy do warunków oświetleniowych i na maksa ulepszyć zdjęcie co jest jednocześnie minusem i plusem. Czekanie na zdjęcie jest uciążliwe, ale poprawę widać gołym okiem.

Szkło na froncie jest bardzo wytrzymałe, a obudowa jest solidna oraz ciężko się ją zdejmuje bez opanowania odpowiedniej techniki. Pamiętam pierwsze wkładanie karty pamięci i karty sim - katorga. Teraz jakoś idzie. Mimo wszystko nadal jestem zwolennikiem obudów typu unibody z jednego kawałku aluminium bądź poliwęglanu jak to mam miejsce w HTC 8S czy 8X, albo w moim poprzednim HTC One V. Jeżeli zastosowany materiał jest wysokiej jakości pozytywnie wpływa to na trzymanie telefonu w ręku.

Co do samego Windows Phone 8 - system na mnie wywarł dobre wrażenie, ale jestem nielicznym rodzynkiem w towarzystwie znajomych który potrafi ten system wychwalać. Moim zdaniem sprowadza on telefon do podstawowych funkcji komunikacyjnych bez zbędnych wodotrysków. Jest wszystko co potrzebne w bardzo spójnej formie. Aplikacje są dopracowane i maksymalnie funkcjonalne. Nie ma zbędnych "dupereli" które w Androidzie spotyka się na każdym kroku. Jest jedna przeglądarka, a nie kilkanaście. Jednakże ten jeden jedyny Internet Explorer bije na głowy wszystko co jest w Google Play. Teraz telefon służy mi do wykonywania jasno określonych funkcji, a nie zbędnego marnowania czasu na próbowanie zrobienia czegokolwiek.

Aktualizacja do Windows Phone 8.1 przyniesie niewiele zmian i będą one dopełnieniem braków. Przede wszystkim będzie namiastka menadżera zadań, którego brak w ówczesnych kompilacjach jest największą kulą u nogi, bo klikanie klawisza wstecz w nieskończoność wywołuje frustrację.

Miałem napisać recenzję tego telefonu, ale mnie kolega uprzedził :) Dobra robota i cieszę się, że jest wielu zadowolonych tym telefonem. Swoją drogą według mnie jest to najlepszy model z rodziny Lumia. Stosunek cena/możliwości nie wypada tak kolorowo w modelu 920, a pozostałe słuchawki Nokii to po prostu budżetowe telefony, które co numer w dół to zubożane, choć i tak nadal bardzo dobre.

Autor edytował komentarz.
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #21 10.07.2013 18:30

@przemo_li
MeeGo nie korzystałem, niestety nie miałem takiej możliwości. Jednak już raczej za późno. A czy Nokia wydając urządzenia z WP unika różnorodności? Mamy jeden system dla smartfonów, na każdym urządzeniu wyglądający identycznie. A czy mi szkoda telefonu z czymś lepszym od iOS, nie wiem nie miałem styczności z tym systemem.

Jedno zdjęcie z Bing i to w niewielkiej rozdzielczości? Zobacz sobie ile danych potrafi przesłać Android, jeśli jest na fabrycznych ustawieniach. Wartość jest bardzo podobna do tej z WP i Bing. Zawsze można korzystać do tego z WiFi lub wyłączyć to, a no i można też włączyć oszczędność energii i danych.

Dzięki za docenienie recenzji, a co do zdjęć, też lubię jak jest dużo.

@CoroDaNem
Nokia nie jest moja, wiadomo, że wolałbym ją od Ace 2. Jednak Galaxy Ace 2 w swoim przedziale cenowym jest chyba najlepszą propozycją, chociaż ostatnio trochę się zawiodłem na tym jak Samsung potraktował właścicieli Ace 2.

@Szadzio
Widać po Twoim komentarzu, że zabierałeś się do napisania recenzji. Jak dla mnie to możesz napisać, z chęcią przeczytam, w końcu możesz mieć inne zdanie. Jeśli teraz miałbym wybierać smartfon to byłby to model z WP, a najlepiej Lumia 820. Bardzo spodobał mi się ten telefon, ostatnim telefonem, który tak przypadł mi do gustu był Sony Ericsson k800i.

Autor edytował komentarz.
Mk13   16 #22 10.07.2013 19:50

Spust migawki to nie jest wspaniałomyślność Nokii, tylko wymóg Microsoftu co do hardware ;)

820'tka ma za małą baterię w stosunku do użytego hardware. Tak jak 710, 620, 920. I nikt mi nie powie, że "optymalizacja systemu" mu pomoże, bo dla mnie telefon który nie może wytrzymać hardcorowego użytkowania od 7 rano do momentu gdy wracam do domu czyli 14-16 warto kupić. Jest to ogromna bolączka wszystkich tych Nokii. 720'tka jest pod tym względem o wiele lepsza.

Autor edytował komentarz.
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #23 10.07.2013 20:06

@Mk13
Czyli HTC z WP8 też mają, dzięki za informacje, dobrze wiedzieć. Jak wspomniałem u mnie Lumia 820 wytrzymuje dłużej, ale nie męczę jej tak bardzo, no i też nie mam włożonej karty SIM, więc odchodzi zużycie energii na sieć.

CoroDaNem   7 #24 10.07.2013 21:48

@Mk13
Prawda, to co mówisz o baterii. 1300mAh to za mało na dzisiejsze czasy dla "porządnego" smartfona. Dodam jeszcze tylko, że znam ten ból.

rgabrysiak   12 #25 10.07.2013 22:08

@Mk13

Tyle tylko, że 720 nie ma ekranu AMOLED i posiada 512MB pamięci, tak wiem na dziś to spokojnie wystarcza, ale nie wiadomo, co będzie w przyszłości. Gdyby nie to byłby to telefon prawie idealny.

A co do systemu Windows Phone to na 8.1 vel Blue nieco dłużej sobie poczekamy niż niektórzy planowali:
http://www.theverge.com/2013/7/10/4511638/windows-phone-vpn-support-feature-pack...

Autor edytował komentarz.
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #26 10.07.2013 22:12

@rgabrysiak
Dla Windows 8 taka ilość RAM w zupełności wystarcza, ale jak napisałeś obecnie, nie wiadomo co będzie w przyszłości ;)

Mk13   16 #27 10.07.2013 22:32

@rgabrysiak
Wolę brak Amoleda i mniej RAMu - płacę znacznie mniej za telefon i... o, zgrozo NIE BOJĘ SIĘ z niego korzystać, żeby nie walnął się spać w środku dnia ! A że człowiek musi iść na kompromisy, to cóż, wina Nokii, bo z uporem maniaka ładuje te mini bateryjki do telefonów z wielkimi wyświetlaczami i dwurdzeniowymi CPU...

Co do newsa z The Vergre, to ciekawe co na to @chrome_9 który ostatnio z uporem maniaka się upierał, że Windows Phone Blue będzie razem z Windowsem 8.1 ;)

Autor edytował komentarz.
rgabrysiak   12 #28 10.07.2013 22:44

@Mk13
Wiem, że trzeba iść na kompromisy, nie ma telefonów idealnych.
Cena obu Lumii (720 i 820) jest chyba podobna na Allegro.
A co do baterii, myślę, że problem z mini bateryjkami to nie tylko domena Nokii.

"Co do newsa z The Vergre, to ciekawe co na to @chrome_9 który ostatnio z uporem maniaka się upierał, że Windows Phone Blue będzie razem z Windowsem 8.1 ;)"

Zaraz wpadnie i będzie dementować podane informacje, przecież tylko on, zawsze ma rację :P

Autor edytował komentarz.
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #29 10.07.2013 22:46

@Mk13
Co do Windows 8.1 do chrome_9 udało się trawić, ale przeliczył się z Windows Phone 8.1 :D Ważne, że powstaje, że użytkownicy WP 8 nie zostaną olani ;) A tak przy okazji, przed WP 8 jeszcze z pewnością wiele mniejszych aktualizacji ;)
@Vidivarius
Mam te zdjęcia, mam nadzieję, że wrzucę je jutro i zobaczysz je w pełny rozmiarze ;)

Autor edytował komentarz.
Vidivarius   14 #30 11.07.2013 00:26

@Scorpions.B
"Mam te zdjęcia, mam nadzieję, że wrzucę je jutro i zobaczysz je w pełny rozmiarze ;)"

Dzięki za zaangażowanie :)
Pamiętaj że czynisz to wszystko dla dobra recenzji i tych wszystkich, którzy będą rozważać zakup tego telefonu :p

kuba144   5 #31 11.07.2013 00:35

Przyczepię się do dwóch rzeczy.

1) Nie widać różnicy między 480x800, a nie 720p? Każdy tak mówi do przesiadki na ekran HD :) Jestem tylko ciekaw czy poczuję równie dużą różnicę jak przesiądę się na ekran z telefonem 1080p

2) Zamiast porównywać do smartfonów z Beats Audio (tm)(R) porównaj sobie ze sprawdzonym Galaxy S1 albo Galaxy S3. Beats Audio to jedno, a dobry chip w telefonie to drugie. No i wiadomo, że jak brak odpowiednich słuchawek to nawet najlepszy odtwarzacz nie zrobi różnicy

Mk13   16 #32 11.07.2013 00:39

"1) Nie widać różnicy między 480x800, a nie 720p? Każdy tak mówi do przesiadki na ekran HD :) Jestem tylko ciekaw czy poczuję równie dużą różnicę jak przesiądę się na ekran z telefonem 1080p"

Jak patrzysz na kafle to raczej różnicy nie zobaczysz. Różnica jest, ale przy drobnych czcionkach, przy przeglądaniu dokumentów lub stron internetowych. Natomiast między 720p a 1080p - przy normalnym użytkowaniu jak dla mnie niezauważalna. Chyba, że ktoś korzysta z ekranu w odległości ośmiu centymetrów i zamiast palców używa nosa.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #33 11.07.2013 10:26

@Mk13
Tak samo na czcionki w WP. Ogólnie uważam, że przy tych 4,3 calach zastosowana rozdzielczość wypada dobrze.

przemor25   14 #34 11.07.2013 10:28

Ekran blokady ze zdjęciami Binga - świetna rzecz! :) Jestem ciekaw, kto odpowiada za dobór zdjęć, jak dla mnie to ma świetny gust :)

Przy zainstalowaniu około 40 aplikacji włącza się automatycznie grupowanie.

@przemo_li
Nie przesadzaj, chyba że jesteś ogrodnikiem :P Zmiana tapety następuje raz dziennie, czasami dłużej. I nie są to duże wielkości kilobajtów (to nie widżety z Androida przez które nieświadomi posiadacze mieli na koniec miesiąca olbrzymie abonamenty :P ). A widoki jak dla mnie perfekcyjne i cieszą oko :). Internet Max w Playu i możesz zapomnieć o pilnowaniu czy telefon ma włączone 3G czy nie.

thegroke   2 #35 11.07.2013 10:32

Ja zapatruję się na zamianę swojego SGS2 na Lumię 720 lub 820 (ta sama cena) - myślicie, że to dobry pomysł?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #36 11.07.2013 10:35

@thegroke
Zależy od twoich upodobań, wymagań i tak dalej. Z pewnością znaczenie będzie miał system operacyjny, w końcu zmieniasz Androida na Windows Phone. Mi system Microsoftu przypadł do gustu, jeśli miałbym wybierać obecnie telefon to raczej zdecydowałbym się na WP. Skoro cena ta sama to bierz 820 ;)

thegroke   2 #37 11.07.2013 13:24

@Scorpions.B
Miałem już do czynienia z WP i ten system na prawdę mi się podoba. Natomiast nie miałem nigdy dłuższego kontaktu z telefonem opartym na tym systemie i boję się, że na WP będzie mi brakowało funkcjonalności z Androida. Chociaż w sumie w 99% (po za samym telefonem oczywiście) korzystam z Odwarzacza/Aparatu/Przeglądarki i Poczty e-mail.

A jeśli chodzi o wybór pomiędzy 720/820 to będę musiał chyba wyliczać ;) bo nie potrafię jednoznacznie wskazać lepszego z tych (oczywiście na razie jedynie na podstawie testów z Internetu).

820: mocniejsze wnętrze, wymienna bateria, wymienna obudowa (!), lepszy aparat
720: gorilla glass 2, lepsza bateria, świetna jakość dźwięku (podobno), unibody (!)

ehhh...

Autor edytował komentarz.
  #38 11.07.2013 13:59

Pytanie do posiadaczy:
Nokia L520. Włączam BT, paruję się z telefonem ArcS. Przechodzę do galerii z aparatu, zaznaczam film 12MB nagrany kamerą w aparacie, wybieram "Udostępnij" i "Bluetooth". Pokazuje się czarny ekran z napisem "ładowanie", po 4-5 sekundach ekran znika i wracam do listy plików w galerii - czyli nie pojawia się lista urządzeń do wyboru. Myślałem, ze to wina tego iż widoczne (sparowane) jest tylko jedno i domyślnie próbuje wybierać to, jednak przy 2 sytuacja jest taka sama. Jakieś pomysły?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #39 11.07.2013 15:12

@thegroke
Jeśli nie masz zamiaru grać w mnóstwo gier itp. to według mnie lepszym wyborem będzie Windows Phone , ale oczywiście to moja opinia. Ktoś woli WP, ktoś iOS, a jeszcze ktoś Androida, każdy system ma wady i zalety i tak dalej.

Czyli jednak wybór miedzy 720, a 820 będzie znacznie trudniejszy ;) Użytkownik MaxDemage ma 720 od dłuższego czasu, więc może się do Niego zgłoś ;)
@przemor25
Jak to grupowanie wygląda?

Autor edytował komentarz.
mktos   10 #40 11.07.2013 22:55

@Scorpions.B: Pojawiają się ikonki z literkami alfabetu do szybkiego przechodzenia po liście aplikacji - tak, jak w np. kontaktach.

BTW, moja 820 domaga się ładowania najczęściej co około 3 dni, ale i do 5 potrafi przeżyć (jak akurat nikt nie dzwoni i się nie bawię). Ale ja mam włączony tylko 2G i sprawdzanie poczty co godzinę.

djfoxer   18 #41 11.07.2013 23:05

Potwierdzam 820 to klasa sama w sobie. Mnie urzekł zarówno design jak i system WP8. Czekam z niecierpliwością na aktualizację Amber (wybór domyślnej aplikacji do aparatu i rewelacyjne dodatki od Nokii).

Poza tym, dla posiadaczy Lumii z WP8 polecam LUMIA pusher: http://www.windowsphone.com/pl-pl/store/app/lumia-pusher/492cccf5-6352-4c77-8e5f...

(820 trzyma do 3 dni spokojnie u mnie z ręcznym przełączaniem na transfer danych z 3G).

Autor edytował komentarz.
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #42 11.07.2013 23:32

@djfoxer
Mi Nokia Lumia 820 coraz bardziej się podoba. Dawno, żaden telefon/smartfon, aż tak mnie nie zachwycił.
@mktos, @djfoxer
Czyli jednak bateria potrafi wytrzymać, ale jednak trzeba iść na kompromisy. Po prostu Lumia 820 to smartfon i bateria będzie trzymać podobnie jak w innych urządzeniach tego typu ;)

przemor25   14 #43 12.07.2013 09:13

@ULLISSES
http://www.windowsphone.com/pl-pl/store/app/bluetooth-free/54ad43d6-b8cc-4670-84...

@Scorpions.B
Tyle trzymają niestety baterie w dzisiejszych smartfonach. Ktoś kiedyś wyliczył, że żeby smartfony mogły trzymać tak długo jak niegdysiejsze telefony to bateria musiałaby przewyższać wielkość smartfonu trzykrotnie :D

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #44 12.07.2013 09:36

@przemor25
No to już wolę codziennie ładować nowe telefony, niż nosić cegłę w kieszenie :D

przemor25   14 #45 13.07.2013 09:49

@Scorpions.B
Dzięki smartfonom "wynaleziono" przenośne ładowarki do telefonów :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #46 13.07.2013 12:52

@przemor25
Mnie ciekawi jak w praktyce działa to bezprzewodowe ładowanie od Nokii ;)

przemor25   14 #47 14.07.2013 11:22

@Scorpions.B
Jak to "jak"? Po prostu ładuje i tyle. I jest wygodniejsze niż ciągłe szukanie schowanej gdzieś ładowarki :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #48 14.07.2013 13:21

@przemor25
Tyle to ja wiem :P Ale wiesz chciałbym się tym pobawić ;)

przemor25   14 #49 15.07.2013 11:09

@Scorpions.B
Krzycz głośniej, może Redakcja DP podrzuci Ci coś do testów :D

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #50 15.07.2013 11:29

@przemor25
We wtorek oddaje Lumie 820, więc nic z moich krzyków :D

  #51 15.07.2013 12:06

Dobra recenzja, potwierdzająca moje doświadczenia i ponad 1/2 roczny okres użytkowania 820-tki, ale w ostatnich dniach moja 820-tka zaliczyła "wypadek" - pękła przednia szybka, ekran działał, ale nie można było korzystać z dotyku, a wymiana w nieautoryzowanym serwisie kosztuje ok. 300 zł, a to przed urlopem boli :(

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #52 15.07.2013 12:37

@Tommy70
W jakich okolicznościach doszło do pęknięcia przedniej szybki?

  #53 15.07.2013 13:43

Okoliczności pęknięcia szybki (chyba, nie było mnie prz tym:)) były banalne, telefon leżał na kuchennym stole a obok stał w syrop w szklanej butelce, ktoś, może moje kochane brzdące, doprowadizły do bliskiego kontaktu te dwa przedmioty, no i brzdęk :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #54 15.07.2013 14:49

@Tommy70
Myślałem, że może upadek z wysokości lub coś w tym stylu. Jednak na telefon trzeba uważać nawet, gdy leży na stole ;)

przemor25   14 #55 16.07.2013 12:48

Przydałaby się kauczukowa obudowa - nie dość, że telefon zabezpieczony to jeszcze trochę zabawy przy tym będzie ;)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #56 16.07.2013 21:26

@przemor25
Zabawa mogłoby być lepsza, niż z większością aplikacji ;D

przemor25   14 #57 17.07.2013 10:54

@Scorpions.B
Zostań deweloperem WP8, wydaj obudowę kauczukową do WP, zarabiaj grube miliony :D

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #58 17.07.2013 11:04

@przemor25
Mam nadzieję, że jeszcze nikt nie widział Twojego komentarza, bo może ukraść ten pomysł :D Będę milionerem!

przemor25   14 #59 18.07.2013 09:30

@Scorpions.B
Zostaniesz drugim Zuckerbergiem :P

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #60 18.07.2013 14:33

@przemor25
Spoko, nie zostawię Cię :D

przemor25   14 #61 19.07.2013 10:42

@Scorpions.B
Tia. Każdy tak mówi na początku :D

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #62 19.07.2013 13:20

@przemor25
Jak zobaczę pierwszy milin w gotówce to może i zmienię zdanie :D

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #64 20.07.2013 18:24

@przemor25
o nie! złodzieje! ukradli nasz pomysł :D ale i tak nasze obudowy pozwolą wykorzystać telefon prawie jak piłkę ;)

  #65 23.07.2013 23:23

Czy ktoś może mi powiedzieć czy w tym telefonie można (a jeśli tak to jak?) stworzyć listę odtwarzania? Chciałem stworzyć taką listę ale się poddałem. Jedna lista - jeden utwór. Tyle mi się udało. W Androidzie to jest pestka.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #66 24.07.2013 20:45

@zaniepokojony
Niestety, ale telefonu już nie posiada i Ci nie odpowiem jak to dokładnie zrobić. A z jakiego odtwarzacza korzystasz?

  #68 30.07.2013 21:14

820 jest spoczko telefonem tylko minus jest taki że:
szybko się rozwala
córka pościągała aplikacji i wolno chodzi
nie ma ledów
słaba wytrzymałość ekranu i tyle

  #69 01.08.2013 20:03

Czy wszędzie dostaje się słuchawki do telefonu w prezencie? Np. w takich sklepach jak: Saturn czy Media Markt ?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #70 01.08.2013 20:27

Słuchawki masz od Nokii, więc każdy egzemplarz je posiada ;)

  #71 24.08.2013 12:24

czy Wasze 820 -ki też sie tak szybko i mocno nagrzewają?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #72 24.08.2013 14:19

Telefon miałem do testów przez ok. 2 tygodnie i nie miałem problemów z nagrzewaniem się ;)

  #73 29.08.2013 13:22

właśnie zareklamowałem 820 mam ją od 3 tygodni, grzała się jak cholera. zaraz po zakupie trzymała 2 - 2,5 dnia przy normalnej pracy. Ostatnio: wieczorem naładowana i nieużywana trzymała 8 godzin.

  #74 29.08.2013 15:06

Po 1,5 tygodniowym użytkowaniu 820 dokładnie padła: nie ładuje ładowarka oraz nie startuje telefon - oddano do serwisu. Drugi raz nie wybrałbym Nokii. Jeśli chodzi o baterię trzymała około 4 godzin ciągłej pracy.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #75 29.08.2013 15:52

"zawiedziony"
Nie dziwie Ci się, że mogłeś zrazić się do Nokii po takim nieprzyjemnym incydencie. Jednak według mnie trafił Ci się niestety wadliwy egzemplarz.

msnet   19 #76 11.09.2013 18:51

Posiadam ten telefon i póki co jestem zadowolony, że zamieniłem na nią HTC 8S :) Bateria jednak mogłaby być troszkę pojemniejsza - czyli taka, jaka jest w 720-ce lub 92X.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #77 11.09.2013 23:57

@msnet
Jeśli można wiedzieć, ile czasu trzyma Ci bateria ?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #78 12.09.2013 00:00

Przepraszam za rozmieszczenie wstawionych zdjęć, ale nie jest z mojej winy. Blog na dp czekają spore zmiany, więc większość moich wpisów prezentuje się średnio. Obecnie trwają pracę nad nowych wyglądem itp.

  #79 26.09.2013 13:20

Kupiłem i modle sie żeby to sprzedać. Tet system to masakra, co z tego że mam darmową navi, skoro mogę za np 150zł kupić legalną na androida. Pozatym mały pakiet i mam goglową z masą punktów aktualnych :D Żenada ten łindoł.

  #80 26.09.2013 22:43

Mam Lumie od miesiąca i dwa razy była w serwisie i ciągle jest z nią coś nie tak drugi raz bym jej nie kupił

  #81 06.10.2013 14:41

1. używam Lumi 820 jako telefonu i nie rozumiem dlaczego Grupy kontaktów mogą mieć tylko 30 wpisów?
2. słuchawki w komplecie, jestem tzw. starej daty, i nie wiem która lewa, która prawa, a do czego przycisk bo jego naciskanie nic nie zmienia?
3. w recenzji "a po włączeniu Dolby" - ale jak?
4. telefon ma radio FM ale jest zablokowane programowo, miała być aktualizacja oprogramowania w lipcu i ...cisza, trochę nie fer.

Ogólnie moim zdaniem udany smartfon, ale w porównaniu z Androidem mało udanych aplikacji

rgabrysiak   12 #82 07.10.2013 14:45

@Di (niezalogowany)

Ad. 2, na słuchawkach masz literki L i R, więc łatwo odróżnić lewą od prawej. Do czego służy przycisk?
Podejrzewam, że do odbierania połączeń, choć mogę się mylić, ponieważ nie korzystam, na co dzień ze słuchawek ;)

Ad. 3, podłączasz słuchawki, przesuwasz ekran w lewo, klikasz na kafelek Settings, następnie Audio, przesuwasz ekran w lewo i przełączasz opcję Dolby Headphone na opcję On.

Ad. 4 Radio jest i już działa, oczywiście musisz mieć zainstalowane najnowsze oprogramowanie (Amber).

Aby zaktualizować telefon, przesuwasz ekran w lewo, klikasz na kafelek Settings, następnie Phone Update i klikasz na opcję Check for Updates.
Dalej postępujesz według informacji na ekranie. Oczywiście, aby sprawdzić czy dostępne są aktualizacje i je zainstalować musisz być podłączony do internetu (WiFi albo mobilny).

Po zainstalowaniu aktualizacji, warto jeszcze zaktualizować wbudowane funkcje i aplikacje.
Ja robiłem to na piechotę, poprzez skanowanie kodów QR:
http://nokiawindowsphone.pl/sprawdzaj-aktualizacje-wbudowanych-funkcji-i-aplikac...
Ale można też zrobić to poprzez aplikację dostępną w Sklepie.

  #83 07.10.2013 18:02

Dzięki, była mała czarną literką, za pozostałe odpowiedzi też.

  #84 11.10.2013 12:11

Witam

Chodzi o nokie 820
proszę o informację czy problem leży po stronie telefony czy sieci.
- W miejscach gdzie zasięg jest na granicy i często przełącza się z HSDPA na EDGE telefon po pewnym czasie się gubi. Po mimo wyświetlanego zasięgu nie można się do mnie dodzwonić (abonent poza zasięgiem, brak info z sieci dla mnie, że ktoś dzwonił), często w takiej sytuacji nie mogę również wysłać smsa. W momencie zerwania połączenia przy przełączaniu się pomiędzy zasięgami lub nadajnikami nie można ponownie zadzwonić przez pewien czas. Wyświetla się "wybieranie numeru" i po kilku sekundach rozłącza.
- Telefon mocno nagrzewa się w górnej części ekranu i w okolicach aparatu przy korzystaniu z internetu czy skypa.
- Bateria trzyma ok. 4h ciągłej pracy (jak ktoś już zauważył) internet, gry. Czy to normalny wynik?
Spadek z 85%-80% do ok. 10% w 3h (internet gry)?
Doładowanie z przenośnej ładowarki nokia dc 16 w godzinę do ok. 50% (telefon podczas ładowania używany). Ładowarka praktycznie padła?
Proszę o jakieś spostrzeżenia użytkowników Nokii 820.

  #85 11.10.2013 12:20

Dodatkowo w uzupełnieniu powyższego posta mam pytanie dotyczące pamięci:
Przy wolnej pamięci w telefonie 2,29 GB, nie mogę zainstalować gry zajmującej 950 MB
Wyświetla się komunikat, że wyczerpał się limit pamięci. Czym może to być spowodowane?

rgabrysiak   12 #86 12.10.2013 20:31

@grosek
Problem z gubieniem zasięgu u mnie nie występuje (sieć Play).
Przekładając kartę SIM do innego telefonu mógłbyś rozwiązać swoją zagadkę.

Nagrzewanie telefonu, z tym również nie mam problemu. Fakt, nie gram w gry, ale podczas przeglądania internetu telefon nie nagrzewa się.

Co do baterii, jak już wspomniałem wyżej, nie gram w gry, więc moja odpowiedź nie da pełnego obrazu sytuacji, ale podczas przeglądania internetu poziom naładowania baterii spadł z ~80% do około 50.
Więc wydaje mi się, że nie jest najgorzej.

Co do brakującego miejsca, o ile dobrze pamiętam przed instalacją gra/ program musi zostać "rozpakowany”, przez co wymagana jest większa ilość wolnego miejsca niż ona faktycznie potrzebuje.
Rozwiązaniem jest np. skopiowanie instalatora na kartę pamięci i instalacja bezpośrednio z niej.
Jeżeli jest inaczej niech ktoś mnie poprawi.

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, pisz - postaram się pomóc w miarę możliwości.

Autor edytował komentarz.
  #87 13.10.2013 07:14

Ma kilka zasadniczych zalet. Cena, wymienne obudowy za niewielkie pieniądze, aplikacje od nokii. Mam zamiar ją nabyć i ciekawy jestem jak wypadnie jej porównanie do telefonów które posiadałem z wp, Nokia 710, Nokia 620, Htc 8s, Htc 8x, Samsung Ativ S. A poprzeczka po Samsungu ustawiona jest naprawdę wysoko.

rgabrysiak   12 #88 13.10.2013 15:43

Jako że jakiś czas temu stałem się posiadaczem telefonu Nokia Lumia 820 to po gruntownym przetestowaniu podzielę się kilkoma spostrzeżeniami.

Od razu zaznaczam, że jest to mój pierwszy smartfon, więc nie będę go porównywał do innych modeli, jak również nie będę porównywał systemu Windows Phone do jakiegokolwiek innego.

Nie jestem również specjalistą od testowania sprzętów i pisania recenzji, więc poniższa treść ma charakter wyłącznie subiektywny.

Mimo iż kolor żółty wygląda moim zdaniem naprawdę ciekawie, i taki planowałem początkowo zakupić to ostatecznie zdecydowałem się na zakup białej wersji.

Obudowa w moim modelu jest świetnie spasowana, nie mam żadnych problemów z luźną baterią, na co skarżą się niektórzy użytkownicy. Pomysł z wymiennymi obudowami uważam za trafiony, ale samo zdejmowanie obudowy może przysporzyć na początku sporych kłopotów. Sam chwile męczyłem się jak tego dokonać, i z tego, co słyszałem nie tylko ja miałem takie problemy.

Obudowa bardzo łatwo zbiera ślady palców, co dla mnie, jako osoby przesadnie dbającej o porządek jest niewątpliwie wadą.

Przyciski na boku obudowy spełniają swoje zadanie, drobne zastrzeżeniem mam do przycisku aparatu, który moim zdaniem działa zbyt ciężko.

Ekran ładnie odwzorowuje kolory, choć jak dla mnie są one nieco zbyt intensywne i w godzinach wieczornych potrafią męczyć wzrok. Na zastosowaną rozdzielczość nie narzekam, czcionki są wyraźne i wszystko wygląda naprawdę dobrze.

Nie jestem audiofilem, więc moją ocenę jakości dźwięku można traktować z przymrużeniem oka. Ogólnie jakość dźwięku oceniam, jako dobrą, słuchawki natomiast odtwarzają zbyt „płaski” dźwięk, sytuacja zmienia się dopiero po włączeniu systemu Dolby.

Zdaję sobie sprawę, że smartfon to nie lustrzanka czy kompakt, więc nie robiłem sobie wielkich nadziei na jakość zdjęć.
Po wykonaniu serii zdjęć testowych mam mieszane uczucia. Raz aparat, na ustawieniach auto, wykona dobre zdjęcie, innym razem je prześwietli, jeszcze innym razem nie doświetli.

Na szczęcie ustawienia auto to nie wszystko, i jeżeli mamy, choć trochę podstawowej wiedzy na temat fotografii możemy skorzystać z ustawień manualnych. Nie ma ich oczywiście aż tyle, co w kompaktach czy lustrzankach, ale i tak można sobie, co nieco poustawiać wg. własnych upodobań.

Kwestia baterii czy rzecz, której się najbardziej obawiałem. Na szczęście w moim przypadku nie jest tak źle, i telefon ładuję mniej więcej, co dwa dni. Fakt nie korzystam, na co dzień z gier i nie przeglądam non-stop stron internetowych.

Na koniec dwa słowa o systemie Windows Phone. System w moim odczuciu działa płynnie i stabilnie, na brak aplikacji nie narzekam, choć zdaję sobie sprawę, że jest to kwestia indywidualna.
Przed zakupem najbardziej marudziłem na brak możliwości ustawienia dzwonków sms (z poza domyślnej listy dzwonków), i na to narzekam do tej pory. Mam nadzieję, że w przyszłych aktualizacjach taka opcja się pojawi.

„Problem” z brakiem oddzielnej możliwości regulacji głośności nie przeszkadza mi aż tak bardzo i mogę się bez niej obyć.

Przyczepię się natomiast do konfiguracji pakietu Office w telefonie, posiadam licencję na Office 365 Home, która jest podpięta pod moje główne konto. Dlaczego więc telefon sugeruje mi abym konfigurował osobne konto Office 365? Albo ja coś przeoczyłem, albo coś jest nie tak.

O pozostałych aplikacjach systemowych, jak i aplikacjach od Nokii nie będę się już rozpisywał, ponieważ to nie miejsce na takie rozważania.

Podsumowując zakup telefonu Nokia Lumia 820 uważam za udany i gdybym ponownie stanął przed wyborem telefonu to ponownie zdecydowałbym się na zakup tego właśnie modelu.
Najważniejsze to dobrać telefon do własnych potrzeb i codziennych zastosowań niż kupić pierwszy lepszy model i narzekać, że to czy tamto nie działa.

Jeżeli komuś chciało się przeczytać ten nieco przydługi komentarz, z góry dziękuję. Jeżeli nie, nic nie szkodzi, po prostu wyraziłem swoją opinię nt. telefonu Nokia Lumia 820.

  #89 18.10.2013 14:23

@rgabrysiak dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Natomiast przypomniały mi się dwie kwestię:
- WI-FI- telefon po utracie połaczenia z siecią w domu ponownie nie łączy się automatycznie gdy znowu jest w zasięgi tej sieci.
Kliknięcie w nazwe sieci nic nie daję. Telefon pokazuję komunikat, że nie możne połączyć się z tą siecią.
Jedynie wyłączenie i ponowne włączenie WI-FI powoduję automatyczne nawiązanie.

- brak możliwości usunięcia plików tymczasowych, po kliknięciu usuń wielkość plików tymczasowych pozostaję bez zmian. Jedynie usunięcie historii Explorera zwalnia trochę pamięci.
Czy usuwanie historii z kilku dni, parę stron dziennie, może trwać kilka minut?

Będę wdzięczny za odpowedź.

rgabrysiak   12 #90 18.10.2013 18:08

@grosek
Nie ma, za co dziękować, skoro mogę w czymś pomóc, dlaczego miałbym tego nie zrobić.

W kwestii sieci Wi-Fi, u mnie taki problem nie występuje. Kiedy wchodzę do domu telefon automatycznie 'łapie" zasięg sieci domowej.
Możesz spróbować zrobić reset telefonu, aby przekonać się czy wina stoi po jego stronie, czy może po stronie routera.

Co do plików tymczasowych, pisząc o usuwaniu masz na myśli usuwanie przez aplikację Lumia Storage Check?
Jeżeli tak, to faktycznie jest z nią problem. Za pierwszym razem, kiedy usuwałem większą ilość plików tymczasowych wszystko działało bez problemów. Teraz mam około 4,3MB tych plików i po kliknięciu w przycisk Clear, dane pozostają.
Być może, kiedy aplikacja wyjdzie z fazy beta wszystko będzie działało poprawnie.
Chociaż w przyszłej aktualizacji GDR3 dla systemu Windows Phone aplikacja od Nokii nie będzie ona już potrzebna ;)

I jeszcze jedno, usuwanie historii z IE trwa dosłownie chwilkę.

Autor edytował komentarz.
  #91 24.11.2013 21:08

Mialam ja i juz nigdy wiecej nie kupie Noki po 6 miesiacach moja coreczka wziela ja i wyslizgnela sie jej z raczek spadla z bardzo nie wielkiej wysokosci i bardzo delikatnie podnaszac ja bylam pewna ze nic sie nie stalo nagle zamarlam ekran caly popenkany i zero reakcji na dotyk mialam juz 3 nokie po paru miesiacach cos sie dzialo i to tak ze nie dalo sie naprawic bo naprawa przekraczala wartosc telefonu teraz nokia lezy i nie mam pojecia co z nia zrobic bo teraz zamiezam kupic telefon innej marki a od noki zdala

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #92 26.11.2013 02:29

Obyś się jeszcze jeszcze bardziej nie załamała jak zobaczysz wytrzymałość dzisiejszych smartfonów, na tle których Lumia 820 wypada naprawdę świetnie ;)

  #93 05.01.2014 11:20

Witam wzięłam sobie tę nokię z salonu t mobile. Wszystko było ok, pół roku użytkowania, stan idealny. Bardzo dużo korzystam z internetu i pewnego dnia własnie podczas korzystania z internetu telefon się zaciął nie do odblokowania. Starym sposobem wyjęłam i włożyłam baterię i po odpaleniu telefonu pojawiają się szare pasy. Po mniej więcej 30 minutach telefon wracal do normalnego stanu ale za każdym razem jak wlaczałam internet się zacinał. W końcu zaciął się na amen ze jakby wszystko działało tylko ekran się nei odpalał bo nawet te ikonki na dole się podświetlaly. Oddalam telefon do naprawy , wczoraj go odebralam. wchodzilam do internetu przez cały dzień, pod koniec dnia zaczał się lekko wieszać a wieczorem znowu padl. Aktualnie znowu mi nie działa telefon. nie polecam !

  #94 05.01.2014 11:23

Witam wzięłam sobie tę nokię z salonu t mobile. Wszystko było ok, pół roku użytkowania, stan idealny. Bardzo dużo korzystam z internetu i pewnego dnia własnie podczas korzystania z internetu telefon się zaciął nie do odblokowania. Starym sposobem wyjęłam i włożyłam baterię i po odpaleniu telefonu pojawiają się szare pasy. Po mniej więcej 30 minutach telefon wracal do normalnego stanu ale za każdym razem jak wlaczałam internet się zacinał. W końcu zaciął się na amen ze jakby wszystko działało tylko ekran się nei odpalał bo nawet te ikonki na dole się podświetlaly. Oddalam telefon do naprawy , wczoraj go odebralam. wchodzilam do internetu przez cały dzień, pod koniec dnia zaczał się lekko wieszać a wieczorem znowu padl.Wyjęłam i włożyłam baterię-znowu szare pasy! Aktualnie znowu mi nie działa telefon. nie polecam !

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #95 05.01.2014 18:02

@ppppppaaaauuuulllaaaa
Dziękuje za opinię. Jak widać Nokia Lumia 820 też łapie awarie. Według mnie serwis coś spieprzył i powinien dać nowy egzemplarz.

  #96 19.01.2014 21:02

@grosek mam taki sam problem z wieszaniem przy zmianie nadajnika z lumią 925 - czy udało Ci się rozwiązać problem?

  #97 09.04.2014 14:39

zdecydowanie polecam 520 - bezawaryjny i najlepszy w swojej klasie telefon.. kupiłem w xkom i nie żałuję ani złotówki... osobom które biorą tel. w abonamentach polecam przeliczenie jego ceny, bo mało kiedy to się opłaca, a wiążecie się bezsensowną umową!!!

  #98 28.08.2014 00:38

Dasie wg nalumie sciagac apki gry z neta tzn np chomikuj torenty.... Czy tylko ze sklepu?