Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja: Dell Venue 8 Pro. Czy 8 cali, procesor Intela i system Windows 8.1 to przepis na tablet niemal idealny?

W recenzji 8-calowego tabletu firmy Dell wspomniałem, że przetestuję bardzo podobne urządzenie, które zamiast Androida będzie działało pod kontrolą desktopowego systemu operacyjnego – Windows 8.1. Tym razem trafił do mnie Dell Venue 8 Pro. Jest to urządzenie naprawdę interesujące ze względu na zainstalowanym system operacyjny. Po zobaczeniu pierwszego 8-calowego tabletu z Windows 8 chciałem sprawdzić czy takie urządzenie ma w ogóle sens i czy na nim z Ósemki będzie można komfortowo korzystać. Dzięki temu, że wcześniej miałem przyjemność bawić się bardzo podobnym sprzętem z Androidem będę mógł sprawdzić, który system jest dla mnie lepszym wyborem.

Jakość wykonania

Dell Venue 8 Pro przypomina testowany przeze mnie tablet z Androidem tego samego producenta. Urządzenie jest niemal całe czarne i tylko kilka srebrnych elementów wyróżnia się na tle innych. Cały przód został pokryty hartowanym szkłem, pod którym znalazł się 8-calowy wyświetlacz, przednia kamerka oraz czujnik oświetlenia.
Nie znajdziemy żadnych przycisków, dzięki temu przy wyłączonym ekranie można mieć wrażenie, że cały przód to jeden duży wyświetlacz. Z tyłu znajdziemy aparat, wyróżniające się srebrne logo producenta oraz słabo widoczny napis informujący, że w środku jest procesor Intela.
Tylna pokrywa ma chropowatą fakturą, dzięki temu urządzenie znacznie lepiej leży w dłoniach i możliwość wyślizgnięcia się jest mniejsza. Na prawej krawędzi producent zamontował czytnik kart pamięci microSD, przyciski regulacji poziomu głośności, przycisk odblokowywania/włączania tabletu oraz złącze microUSB.
Na górnej krawędzi umieszczony został przycisk „Windows” oraz złącze audio. Natomiast na dwóch pozostałych bokach oprócz głośnika umieszczonego na dolnej krawędzi nie znajdziemy nic.
Początkowo nie mogłem przyzwyczaić się do przycisku „Windows” umieszczonego z góry, często myliłem go z tym służącym do odblokowywania urządzenia. Jednak obecnie rozmieszczenie przycisków oceniam jako bardzo dobre, dla mnie dużą zaletą jest to, że są blisko siebie.
Dell Venue 8 Pro to jedno z najlepiej wykonanych urządzeń z jakim miałem do czynienia. Chyba coraz bardziej zaczynam lubić firmę Dell, ponieważ to już ich trzeci sprzęt, który ma świetną obudowę. Spodobał mi się zastosowany design, który dla mnie jest ulepszoną wersję tego w Dell Venue 8. Naprawdę na tym etapie nie mam do czego się doczepić.
Pod względem wymiarów Dell Venue 8 Pro jest niemal identyczny jak jego brat z Androidem. Wymiary przedstawiają się następująco 216 mm × 136 mm × 9 mm, więc ten tablet jest naprawdę smukły. Jednak waży od 400g, czyli o 108g więcej, niż Venue 8.

Wyświetlacz

Ten tablet został wyposażony w 8-calowy wyświetlacz o rozdzielczości 1280 × 800 pikseli. Dell Venue 8 Pro posiada świetną matrycę wykonaną w technologii IPS. Do zalet z pewnością można zaliczyć świetnie odwzorowanie kolorów oraz wysokie kąty widzenia.
Rozdzielczość w porównaniu do topowych smartfonów może nie wyglądać tak imponująco, ale jak dla mnie 1280 × 800 sprawdza się naprawdę świetnie. Piksele widoczne są dopiero, gdy ekran tego tabletu znajdzie się kilka centymetrów przed naszym nosem.

Warto wspomnieć o zastosowanym hartowanym szkle, które naprawdę łatwo utrzymać w czystości. Oczywiście nie jest ono odporne na odciski palców, jednak czyszczenie ekranu jest naprawdę proste. W niektórych urządzeniach wypada to o wiele gorzej. Dzięki zastosowaniu dobrej jakości hartowanego szkła Dell Venue 8 Pro jest odporny na zarysowania. Na testowanym przeze mnie egzemplarzu nie zauważyłem żadnych uszczerbków.

Specyfikacja

Przed otrzymaniem tego tabletu zastanawiałem się jak Windows 8.1 sprawdzi się na procesorze Intel Atom oraz 2GB pamięci RAM. Najnowszy system operacyjny Microsoftu działa naprawdę szybko. Zaskoczyło mnie to, że desktopowy system operacyjny na bardzo podobnej specyfikacji działa jak mobilny Android. Dell Venue 8 Pro został wyposażony w:

  • Wymiary: 216 mm × 136 mm × 9 mm
  • Waga: 400g
  • Wyświetlacz: 8 cali, 1280 x 800, IPS
  • CPU: Intel Atom Z3740Dm 4 rdzenie 1,33 GHz (turbo 1,83 GHz)
  • GPU: Intel HD Graphics
  • RAM: 2GB
  • Pamięć: 64 GB, możliwość rozbudowania kartą microSD
  • Aparat: 1,2Mpx(przód), 5Mpx(tył)
  • Bateria: 4830 mAh

Zastosowana specyfikacja sprawia, że urządzenie nie ma problemu z nawet bardziej rozbudowanymi grami dostępnymi w sklepie z aplikacjami. Windows 8.1 nigdy się nie zaciął, nawet nie zwolnił mimo uruchomionych kilku aplikacji. Nie miałem problemu z szybkością działania żadnej z zainstalowanych aplikacji.
Dell Venue 8 Pro podczas typowego użytkowania jest w stanie wytrzymać ok. 6-7 godzin bez potrzeby podłączania do ładowarki. Pojemność baterii wynosi 4830 mAh . Moje „typowe użytkownie” polega głównie na przeglądaniu Internetu na przeglądarce Internet Explorer w wersji Modern UI, zabawie aplikacjami oraz czasami pograniu w jakąś prostą grę.

Aparat i głośnik

Z przodu znajdziemy aparat 1,2 MPx, natomiast z tyłu 5MPx. Przednia kamerka idealnie sprawdzi się do wideorozmów, jakość na pewno nas nie zawiedzie. Natomiast tylny aparat robi zdjęcia bardzo dobrej jakości, chociaż nie wywołują one u mnie zachwytu.
Jednak zaznaczam, że może być to spowodowane moim lekko skrzywionym patrzeniem ze względu na zdjęcia wykonywane przez aparat zastosowany w Nokii Lumii 1020. Dodatkowo tylny aparat pozwala kręcić filmy w Full HD.

Umieszczony na dolnej krawędzi niewielkich rozmiarów głośnik gra przyzwoicie. Według mnie powinien być umieszczony w innym miejscu, ponieważ czasami zdarzało mi się go przytkać dłonią. Jeśli ktoś chcę słuchać muzyki to oczywiście powinien kupić dobrej jakości słuchawki.

Windows 8 na 8 calach

Ostatnio na blogu DP pojawił się świetny wpis opisujący jak sprawdza się Windows 8 na 8 calach. Jednak zawsze wolę dodatkowo samemu sprawdzić jak to wszystko działa. Najnowszy desktopowy system operacyjny Microsoftu z jednej strony potrafi zachwycić, a z drugiej wypada średnio. Modern UI to według mnie świetny interfejs, a dzięki zastosowanym gestom sprawdza się lepiej, niż konkurencyjny Android. Niestety w przypadku tradycyjnego Pulpitu nie jest już, aż tak dobrze.

Z desktopowymi kafelkami na dotykowym wyświetlaczu miałem kontakt jeszcze przed wydaniem aktualizacji podnoszącej numerek systemu do 8.1. Ta duża aktualizacja wprowadziła sporo usprawnień, dzięki którym teraz ze systemu korzysta się znacznie wygodniej. Użytkownik Mk13 napisał, że po wgraniu aktualizacji Update 1 system działa jeszcze sprawniej. Nie sposób się z tym nie zgodzić.

Momentami Modern UI działa sprawniej od Androida, a przecież mamy do czynienia z desktopowym systemem operacyjnym. Liczba aplikacji w sklepie też się powiększyła, cieszy też fakt, że teraz dostępnych jest znacznie więcej ciekawych gier. Początkowo brakowało mi trochę aplikacji od Google, ale z czasem stwierdziłem, że nie są mi, aż tak bardzo potrzebne.
Mógłbym w ogóle się bez nich obyć. Wbudowane w Windows 8.1 aplikacje niemal wystarczają mi do wszystkiego i nie muszę instalować zbyt wielu programów ze sklepu.

Jak już wspomniał Mk13 korzystanie z Pulpitu należy do niezbyt wygodnych. Jednak czasami musimy skorzystać z tego klasycznego interfejsu i wtedy trzeba naprawdę precyzyjnie wybierać palcem interesująco nas opcję. Szkoda, że producent nie dołącza rysika.

Ciężko jest mi wybrać, który system sprawdza się lepiej na 8-calowym tablecie. Czy niemal czysty Android od Della czy Windows 8.1. Jednak jeśli miałbym wybrać to zdecydowałbym się na system operacyjny Microsoft ze względu na to, że gigant z Redmond oferuję obecnie naprawdę świetny ekosystem.

Podsumowanie

Dell Venue 8 Pro to naprawdę świetne urządzenie. Do zalet z pewnością można zaliczyć zastosowane materiały, które zostały świetnie spasowane. Nie wyróżniający się design powinien przypaść do gustu większości osób. Zastosowany wyświetlacz to jedno z najlepszych rozwiązań z jakim miałem do czynienia. Mimo iż rozdzielczość nie jest tak duża jak w flagowych modelach smartfonów to dla mnie jest w zupełności wystarczająca. Bardzo dobrze wypada odwzorowanie kolorów oraz kąty widzenia. Optymalizacja Windows 8.1 oraz zastosowana specyfikacja sprawia, że nie ma żadnego problemu z szybkością działania systemu operacyjnego. Aplikacje z których korzystałem działały bez żadnych problemów. Ten tablet poradzi sobie z większością bardziej rozbudowanych gier dostępnych w sklepie z aplikacjami. Tylny aparat wykonuje zdjęcia przyzwoitej jakości, warto wspomnieć, że pozwala kręcić filmy w Full HD. Przednia kamerka świetnie sprawdzi się do wideorozmów, nikt nie powinien być zawiedziony. Najnowszy desktopowy system operacyjny Microsoftu z jednej strony potrafi zachwycić, a z drugiej wypada dość średnio. Modern UI to naprawdę bardzo dobry interfejs, który dzięki gestom obsługuje się wygodniej od konkurencyjnego Androida. Niestety obsługa Pulpitu nie jest już tak wygodna i brakuje w tym przypadku rysika.

Naprawdę ciężko miałbym zdecydować, który z testowanych przeze mnie tabletów firmy Dell jest dla mnie lepszym urządzeniem. Zarówno Venue 8 i Venue 8 Pro to dwa niemal idealne tablety. Ciężko jest mi zdecydować, który system byłby lepszym wyborem i chyba ostatecznie zdecydowałby ekosystem, który zapewniłby lepszą współpracę z innymi urządzeniami w moim domu.

Cena: 1300 zł

 

windows sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
xomo_pl   21 #1 03.05.2014 15:04

@Scorpions.B "Przednia kamerka świetnie sprawdzi się do wideorozmów"

kamerka to i może ale pytanie gdzie umieścił Dell mikrofon i jakiej jest on jakości?

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  19 #2 03.05.2014 17:49

Kurde a ja dziś chciałem swoją recka opublikować. I wszystko do kasacji ...

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #3 03.05.2014 17:54

@Pangrys
Nie rozumiem. Dlaczego?

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  19 #4 03.05.2014 17:57

A po co mam dublować :P

Spox, muszę tylko przerobić tekst .

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #5 03.05.2014 18:08

@Pangrys
Wrzucaj, a nie. Niektóre moje wpisy też dublują inne recenzje :)

AntyHaker   18 #6 03.05.2014 18:12

Kurde, takim sprzętem na Atomie to bym się pobawił :D Jak tablet to tylko z procesorem od Intela ^^

  #7 03.05.2014 18:24

Jedyna rzecz ktora mnie niepokoi to 2GB ramu. Chociaz z drugiej strony to urzadzenie nie zostalo zaprojektowane do skomplikowanych multimedialnych zastosowan.

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  19 #8 03.05.2014 18:47

@kriss_de_valnor (niezalogowany)
Film przekonwertuje :) Co jeszcze byś chciał na tym zrobić ??

  #9 03.05.2014 19:08

W tej kasie mogli dać modem 3g. (były idealny tablet) (choć niektóre porównywarki pokazują cenę w okolicach 1kzł)

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #10 03.05.2014 19:50

Tablet nie wiem do czego, ale do rozrywki niezbyt sie nadaje. Bez rysika obsluga tego urzadzenia jest bardzo utrudniona i nie wyobrazam sobie na nim pracy z pakietami biurowymi lub z obrobka grafiki? Tablet tylko dla waskiej grupy osob majacych zludzenie, ze ten mini ekran zastapi im desktop.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #11 03.05.2014 19:51

@Roman Brzeszczyszczykiewicz
Dlaczego nie do rozrywki? Możesz napisać coś więcej?

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  19 #12 03.05.2014 19:53

@Roman Brzeszczyszczykiewicz

Pozwolę sobie jutro udowodnić jak się mylisz :) Jutro będzie moja recka .

xomo_pl   21 #13 03.05.2014 20:00

@Roman Brzeszczyszczykiewicz chyba nigdy nie miałeś tabletu z Windows w ręku

Mk13   16 #14 03.05.2014 20:12

zomo_PRL i inni, nawet nie próbujcie dyskutować z tym trollem, bo tylko bajty zmarnujecie. Zerknijcie na jego całą twórczość, to zobaczycie ze nie warto.

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #15 03.05.2014 20:19

Microsoft nie ma ekosystemu na male ekrany jak android i iOS. Nie oszukujmy sie, android nie nadaje na ekrany powyzej 10 cali, tak samo w8 nie nadaje sie na ekrany ponizej 10 cali. Owszem mozna z tych systemow korzystac na kazdym ekranie, ale czy to ma sens?

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #16 03.05.2014 20:26

Mk13, wiekszego trolla jak ty, to tu ze swieca szukac. Podaj sobie rece z Nazirem i bedziecie we dwoch klekac przed MS.

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #17 03.05.2014 20:37

zomo_prl: Owszem, moge pisac nieprawde, bo nie uzytkuje takiego tableta. To tak samo, jak tutaj wiekszosc pisze nieprawde na temat chromebookow, ktorych tez nie mieli w rece. Zdaje sobie z tego sprawe, ale to jest forum i po to jest wymiana zdan. Nie zycze sobie, zeby jakis emocjonalny kretyn wyzywal mnie od trolli i to jeszcze ktos, kto tutaj na tym portalu pisze publicznie opinie o sprzecie elektronicznym.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #18 03.05.2014 21:06

@Roman Brzeszczyszczykiewicz
Korzystałeś z Modern UI na 8-calowym tablecie??

Aragorn77   9 #19 03.05.2014 21:08

Fajna recka. Szkoda, że nie pojawiła się kilka miesiecy temu. Zmiast mułowatego tableta z Androidem kupiłbym tablet z Windowsem, i to w tej samej cenie. Trudno, teraz trzeba się przemęczyć...

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #21 03.05.2014 21:34

Wiesz, to zalezy czego klient oczekuje od zabawki, ktora chce kupic. Placi sie za wygode, szybka dostepnosc do uslug i oczywiscie jakosc tych uslug. Ja preferuje uslugi Google, wszystko mam w jednym miejscu i mam szybki dostep do danych praktycznie na kazdej platformie i telefonie. Moge podlaczyc chromecasta do telewizora, mam dedykowane aplikacje do niego, ktore mi tanio i szybko przeniosa wszystko na ekran. Mam roznorodnosc w tym wzgledzie. A teraz jak chce popracowac z pakietem biurowym czy chce obrobic jakies zdjecie, czy wreszcie jak chce korzystac z wiekszych odtwarzaczy przesiadam sie na duzy desktop. Moze i faktycznie zbyt mocno neguje wszystko, co robi MS ale wy tez nie jestescie swieci w hakowaniu linuksa i Google. Lubisz tablet z w8 na pokladzie, twoja sprawa :) ja wole te z androidem.

Mk13   16 #22 03.05.2014 21:37

Bo jesteś trollem, co juz udowodnileś wielokrotnie. Piszesz o czymś, czego na oczy nie widziałeś, a usprawiedliwiasz to tym, ze inni też tak robią. Przedszkole.

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #23 03.05.2014 21:39

Pangrys: Nie jestem graczem, wiec zapytam moze glupio: czy ta gra wymaga myszki i klawiatury?

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  19 #24 03.05.2014 21:41

@Roman Brzeszczyszczykiewicz

Ja preferuje usługi MS, wszystko mam w jednym miejscu i mam szybki dostęp do danych praktycznie na każdej platformie i telefonie. Mogę się podłączyć poprzez WiDi/Miracast do telewizora, mam dedykowane aplikacje do niego, które mi tanio i szybko przeniosą wszystko na ekran. Mam rożnorodność w tym względzie. A teraz jak chce popracować z pakietem biurowym czy chce obrobić jakieś zdjęcie, czy wreszcie jak chce korzystać z większych odtwarzaczy mogę skorzystać z dowolnego urządzenia z Windows 8. Może i faktycznie zbyt mocno neguje wszystko, co robi Google ale wypowiadasz się nie znając możliwości platformy MS.

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  19 #25 03.05.2014 21:43

@Roman Brzeszczyszczykiewicz

Wiesz, to zależy czego klient oczekuje od zabawki, która chce kupić. Płaci się za wygodę, szybką dostępność do usług i oczywiście jakość tych usług.

Coś czego nie zapewnia Android, mam to od MS.

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #26 03.05.2014 21:43

Mk13: twoja ciasnota umyslowa poszerza sie. Jestes tak dumny ze swojej inteligencji jak skazaniec, ktoremu sie wydaje, ze ma obszerna cele.

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #27 03.05.2014 21:49

Pangrys: Zaczynalem bodajze z windowsem 98, wiec go znam doskonale. Moim zdaniem sa lepsze systemy od niego. Ty masz odmienne zdanie i masz do tego prawo.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #28 03.05.2014 22:03

@Roman Brzeszczyszczykiewicz
Od Windows 98 z pewnością są obecnie lepsze systemy :)

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #29 03.05.2014 22:08

Nie napisalem, skonczylem na win7. Przez prawie dwa lata byly dwa systemy obok siebie i od wczoraj jest tylko rosa linux.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #30 03.05.2014 22:09

@Roman Brzeszczyszczykiewicz
Świetnie, życzę powodzenia ;)

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #31 03.05.2014 22:17

Ja rowniez pozdrawiam i z przyjemnoscia poczytam kolejne twoje felietony :)

Mk13   16 #32 03.05.2014 22:37

Właśnie zauważyłem, ze ten Dell jest w X-KOM za 1070zl. Jak ja kupowałem tablet Toshiby to kosztował 1250.

Shaki81 MODERATOR BLOGA  38 #33 03.05.2014 22:39

He he - uprzejmie prosi się o niekarmienie trolii.

Ja używam 10 calowego tabletu w z Win8 (Asus T100) i z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że najnowsze dziecko z Redmond sprawuje się wymielicie.

  #34 03.05.2014 22:51

Mam wrażenie, że jet to artykuł sponsorowany.
Jak sprawuje się miracast? Co z aktywnym piórem firmy Dell?
Czy możecie go porównać z VivoTab Note 8 posiadającym piórko Wacoma?

Jak można zachwalać sklep z aplikacjami, w którym totalnie nic nie ma?
O sorki, kilka ciekawych pozycji jest, ale oczywiście płatne.

Mam tableta z windowsem 8.1 i wiem jaka, to udręka mazać po nim paluchami.
Taki system, to można obsługiwać tylko i wyłącznie z dołączoną myszką lub konkretnym rysikiem.

  #35 03.05.2014 23:47

Słaba recenzja. Mało konkretów o obsłudze, problemów, porównań aplikacji z androida, nic o usb, konkretów o czasie działania. Sześć godzin mi niewiele mówi. Opisywanie wyglądu i podstawowe parametry można znaleźć wszędzie więc nuda. Zdjęcia też niczego nie wnoszą. to tak jak byś chciał pochwalić się koledze że masz tablet i opisujesz mu podstawowe cechy. Nic się konkretnego nie dowiedziałem. Dalej nie wiem czy kupić ten model czy wybrać inny.

Mk13   16 #36 04.05.2014 01:21

Vivotab Note 8 nie jest w Polsce dostepny, trudno wiec wymagać porównań z nim.

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #37 04.05.2014 08:42

hmm: to jest towarzystwo wzajemnej adoracji microsoftu. Napisałem prawie to samo, że w8 niezbyt nadaje się na mały ekran. Obrazisz święty majestat, nazwą cię trollem jak mnie i usuną ci komentarze. Śmieszny moderatorze, skoro usuwasz komentarze, to napisz jak mogę usunąć tutaj konto.

  #38 04.05.2014 10:02

Ja mam do autora tylko jedno pytanie, gdzie można znaleźć taką tapetę ??

  #39 04.05.2014 12:46

Obsluguje gniazdo SD pelna predkosc kart UHS-I? czy jest to czytnik podpiety pod magistrale USB?

wojtekadams   18 #40 04.05.2014 13:16

Recenzja naprawdę świetna - od teraz zastanawiam się nad kupnem tabletu z Win8 ;)

BTW.
Dlaczego ta recenzja nie pojawiła się w dziale LAB (http://www.dobreprogramy.pl/Lab.html) tylko na Blogach?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #41 04.05.2014 13:21

@wojtekadams
Recenzję pisałem jako bloger, sprzęt załatwiłem sam, jeszcze przed statusem współpracownika :)

wojtekadams   18 #42 04.05.2014 13:24

No i wszystko jasne ;)

  #43 04.05.2014 14:26

Sto razy lepiej kupić, zamiast oczywiście tego Tableta (bo cena taka...!), Netbook'a np. taki Acer AO756 887M wyposażony w procesor Intel Celeron 887M o taktowaniu 2 x 1.5 GHz i 2 MB pamięci cache. Pamięć RAM 4 GB (DDR3, 1333 MHz). Dysk twardy 320 GB SATA 5400 obr. Ekran matowy, LED. Przekątna ekranu 11,6'. Nominalna rozdzielczość 1366 x 768 (HD). Karta graficzna Intel HD Graphics. System operacyjny Windows 8.1 PL (wersja 64-bitowa) za około 1 199 zł.

Tomaszek19914   5 #44 04.05.2014 15:10

Taki mały off-top. Czy moje wpisy powinny być dla mnie widoczne na stronie konkursu na najlepsze blogi (tam gdzie się oddaje głosy)? Ponieważ na liście nie ma żadnego z moich artykułów. I tak, zgłaszałem się do konkursu.
Sorki za offtop i dzięki.

cyryllo   17 #45 04.05.2014 15:22

@Tomaszek19914 nie nie będziesz sam ich widział. Tylko inni widza poza tobą :P

  #46 04.05.2014 15:22

@hmm
sądzę, że desktopowych aplikacji, które można na tym tablecie uruchomić nie da się od tak porównać do aplikacji na androida, przynajmniej ja nie widzę sensu ich porównywania.

Tomaszek19914   5 #47 04.05.2014 15:37

@cyryllo, dzięki za szybką odpowiedź.

Mk13   16 #48 04.05.2014 16:28

Każdy Twój wpis oznacza kogoś proszącego o tapetę :D

koksik202   8 #49 04.05.2014 16:30

Slyszalem ze do niego mozna podpiac monitor ale czy wtedy to gniazdo USB nie moze byc uzywane do ladowania?

Szukam sam tabletu ktory mozna ladowac osobnym wejsciem niz podlaczac pod ladowanie i zeby jeszcze mozna klawiature i mysz w domu podpiac jak narazie nie znalazlem

  #50 04.05.2014 17:02

Oglądałem tego tableta w x-komie, ale po zabawie z Toshibą, która jest konkurencją w klasie, dałem sobie spokój.WIndows 8.1 jest uniwersalnym systemem, ale wg. mnie nie nadaje się na tablety(póki co). To system zbyt wymagający.Atomy, mimo, iż szybsze niż pierwsze wersje, nadal nie radzą sobie tak jakby się chciało. Procesor ma wydajność C2D lub nawet DUalCOre sprzed lat 8, które radziały sobie z kobyłą jaką był XP, ale W7 czy W8 jest zdecydowanie bardziej obciążającym systemem.

Można oczywiście powiedzieć, że dają radę ale najpierw trzeba zdefiniować czego się oczekuje.
Jeżeli będziemy korzystać tylko z Metro to oczywiście wszystko działa "gładko" ale ograniczamy się bardzo jeśli chodzi o gry czy aplikacje.
Jeżeli natomiast chodzi o korzystanie z aplikacji desktopowych to ograniczają nas zasoby, oczywiście procesor i złącza rozszerzeń.
Aplikacje Androida (czy windowsa pod MEtro) projektowane są do współpracy z ekranem dotykowym i wirtualną klawiaturą, która pojawia się wtedy kiedy jej możemy potrzebować. Aplikacje desktopowe windowsa zakładają, że mamy cały czas dostęp do myszki i klawiatury. Szczególnie właczanie wirualnej klawiatury jest w takim przypadku uciążliwe. W przypadku gier natomiast: praktycznie niemożliwe jest korzystanie. Odpada więc wiele tytułów z HB, które chodza świetnie na Androidach, ale na tablecie z W8 już nie, bo nie ma jak korzystać z klawiatury czy myszki.
Można, co prawda, podlączyć na kabelku USB myszkę i kalwiaturę ale obawiam się trwałości mikro złącza uUSB. Bardzo przydałoby się złacze krawędziowe do stacji dokujacej jak w Panasonic'u FZ-G1 lub Asusach transformersach. Oczywiście można podłączyć klawiaturę i myszkę BT (sam tak robiłem) ale nadal podłączenie pendrive, dysku HDD USB, drukarki (jażeli nie ma BT lub WIFI) i różnych innych urządzeń to spory kłopot.

Kuszą coraz mniejsze ceny ale chyba trzeba poczekać na następne generacje tych urządzeń z rozwiązaniami na które tego typu urządzenia zasługują.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #51 04.05.2014 17:32

@Mk13
Ciągle pytają się o tą samą tapetę :P

Proszę link: http://wallbase.cc/wallpaper/1858745

ajp.c0.pl   5 #52 04.05.2014 21:59

Szkoda tylko że można podłączyć tabletu z w8 do pc przez usb jako pamięci masowej oraz że konkurencja przeglądarek jest tak mała bo wybór byłby prosty: w8 - dla tych co nie chcą grać :P

GL1zdA   12 #53 05.05.2014 00:20

@... ewentualnie? (niezalogowany)
Nie. Mam Netbook 11.6" (ThinkPad x120e) i to jest kloc w porównaniu do tabletu.

Mk13   16 #54 05.05.2014 01:16

@GL1zdA, bo to był komentarz typu nie kupuj samochodu, kup sobie autobus. Bezsensowne porównanie dwóch zupełnie różnych typów urządzeń do różnych zastosowań, a to, że mają jeden system wiele do rzeczy nie ma.

sosen86   5 #55 05.05.2014 02:09

Tablety z WP to jest coś nad czym się zastanawiam /tym bardziej, że na co dzień korzystam z telefonu z WP/. Tym bardziej, że trzeba będzie może w najbliższym czasie zmienić iPada 2. Problem jest jeden - bardzo mało tabletów z modemem 3G a jeśli już jakieś są to cenowo są równe iPadowi Air a często nawet droższe. W takiej sytuacji wybór już nie jest taki oczywisty.

  #56 05.05.2014 08:20

Jeszcze sie wstrzymajcie z optymizmem. Windows 8.1 kompletnie nie nadaje sie jeszcze na system do tabletu. Coś microsoft ruszył z tematem ale nadal Windows nie nadaje sie do takich operacji. 1. Za wolne procki, 2. Zegarek który po włączeniu tabletu zawsze ma złą godzine, 3. Przeglądarka kiepsko działa gdy zaczynają sie wyswietlać reklamy, 4. Brak jakiegokolwiek wskaźnika, paluchem to sobie można czasem celować i celować 5. Brakuje scrolla, 6. Lepsze od androida ale jeszcze nie w 100% skończone, reszta jest OK, zakładając potężny procek, wskaźnik i pare niedoróbek jak z tym zegarkiem może tak za 5-10 lat będą tak własnie wyglądały laptopy

  #57 17.05.2014 21:43

Przecież piórko jest. Kupiłem najbardziej niezbędny (jak dla mnie) zestaw: tablet, dedykowane etui i piórko Dell. Nawet zainstalowałem sobie Office2003 i jeszcze większość aplikacji, z których korzystam na laptopie - w efekcie mam to czego potrzebowałem, czyli komputer do saszetki. Jak dla mnie bomba :-)

PS. Ustawiłem elementy ekranu na 150% i praktycznie bardzo rzadko sięgam do piórka, ale pewnie znajdzie się jeszcze jakieś zastosowanie dla niego.
PS.2 No i oczywiście na dzień dzisiejszy cena jest już zupełnie przyzwoita, żeby nie powiedzieć że wręcz kusząca. Natomiast to jest jednak zakup pod osobiste potrzeby i ocenę tabletu 8" z Win8 można moim zdaniem wystawić tylko z punktu widzenia, czy spełnia moje potrzeby. Moja jak najbardziej tak.
Kupowanie większego tabletu z Win byłoby dla mnie bez sensu, bo pracę robię na ultrabooku.

  #58 30.05.2014 15:59

Urządzenie najbardziej godne polecania. Brak etui z klawiaturą w zestawie trochę smuci, ale generalnie da się pracować. Zawsze można też dokupić. Windows 8.1 to bajka, wygląda niemalże uroczo. Super tablet dla ludzi pracy.

Jederalke   2 #59 08.07.2014 11:10

@kriss_de_valnor (niezalogowany): Mój komputer z Vistą ma 2GB RAMu i Intel Pentium Dual Core 2.5 GHz i chodzi, jakbym go rok temu instalował.

Jederalke   2 #60 08.07.2014 11:11

@Mietek5 (niezalogowany): To na tym da się zainstalować Office'a 2003? Nie wiedziałem. ;D

  #61 11.07.2014 22:12

Jak ktoś ma problemy z kalibracją rysika, to zamieszczam sposób, w pierwszej kolejności należy zainstalować najnowsze sterowniki do touchpada ze strony producenta, a następnie:

*Wyczyścić dane kalibracji => Panel sterowania => Ustawienia komputera typu Tablet => Resetuj

*Odpalić "regedit.exe"

*wyszukać "linearity"

*usunąć wszystkie znalezione wpisy
znajdują się w:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\TabletPC\LinearityData

Odinstalować "Standarowy monitor PnP"
Odinstalować "Pióro zgodne z HID" ( Znajduje się w "Urządzeniach z interfejsem HID"

Zrestartować komputer, oraz zablokować możliwość obrotu ekranu.

* odpalić cmd.exe

wkleić poniższe dla 36 punktów kalibracji:

tabcal lincal novalidate XGridPts=5,259,513,767,1021,1275 YGridPts=5,163,321,479,637,795

wkleić poniższe dla 150 punktów kalibracji:

tabcal lincal novalidate XGridPts=5,15,30,50,70,90,120,259,513,767,1021,1180,1210,1240,1275 YGridPts=5,15,50,100,163,223,321,479,640,740,780,795

Skalibrować ponownie stylusa.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #62 11.07.2014 23:17

@Anonim (niezalogowany): Bardzo dziękuje za umieszczenie tej informacji :)

  #63 16.07.2014 12:37

Witam.
Czy ta matryca rózni się od zainstalowanej w Venue 8 tyle że na androidzie?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #64 16.07.2014 18:36

@mikerbest (niezalogowany): Odniosłem wrażenie, że jest nieznacznie lepsza ;)

TnTTbB   1 #65 23.08.2014 01:36

Scorpions.B przez przypadek trafiłem na twojego bloga, fajnie to wszystko opisujesz tylko mam wrażenie że ze swoich przyzwyczajeń, ewentualnie młodą jesteś osobą jeszcze patrząc na zdjęcie z avatara. Jarasz się jakimś wyglądem design'em a co w środku to już nie bardzo. Któryś z kolegów fajnie tutaj napisał wciskają nam gówno , mówią że to fajne i idziemy z duchem a ty to łykasz " ewentualnie jesteś sponsorowany, więc musisz takie Polskie realia".
Cały urok w tym wszystkim że to ja jako użytkownik instaluje co chcę i jak chcę a nie będą mi tu mówić że białe jest czarne itp.
Ubolewam nad tym że tworzy nam się pokolenie ignorantów co dużo gadają a mało potrafią i jarają się każdą nowinką w świecie technologi.
Pozdrawiam.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #66 23.08.2014 09:55

@TnTTbB: Co dokładnie masz na myśli? Ten tablet jest świetny i na moją opinię z pewnością nie miała wpływu jakaś marketingowa papka.

  #67 14.11.2014 09:14

Recenzent zapominał wspomnieć (lub nie doczytałem) że w raz z tym tabletem dostaję się pełno wartościowy pakiet office dla uczniów /użytkowników domowych o wartości kilkuset złotych za darmo. Co na pewno nie jest bez znaczenia...

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #68 14.11.2014 10:24

@Anonim (niezalogowany): Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

SteFun   1 #69 13.01.2015 18:38

Tablet wymaga dopracowań, ale w obecnej cenie mogę powiedzieć że to najlepszy tablet jeżeli chodzi o stosunek cena/jakość. Ma kilka wad grzeje się przy większym obciążeniu, ale na razie i tak jest dobrze że atom grzeje na takim poziomie. Czujnik światła różnie działa, raz dopala ekran raz nie. Można oczywiście ustawić sobie to ręcznie, ale szkoda że tryb automatyczny nie jest lepszy tak jak np w samsungach. Boczna naklejka jest wkurzająca, jak by nie mogli dać jej gdzieś indziej. Brakuje dodatkowego portu, ale można to obejść.

Poza tym tablet jest mega funcjonalny. Głośnik faktycznie gra ciepło i nawet jestem nim mile zaskoczony, szkoda że nie stereo. System się nie wiesza, tak jak zielony robocik. Aplikacje działają świetnie, a jak ktoś potrzebuje popracować jak na lapku to pulpit wam to umożliwia. Jakość ekranu jest niezła. Na androidzie nie zawsze odpalały mi się odcinki, tutaj nie mam żadnego problemu.

Aplikacji windows ma może mało, ale to jest jak z grami Blizzarda, mało ale jak już jest to porządne. W androidzie irytuje mnie zawsze to że zanim znajdę odpowiednią aplikację muszę ściągnąć i przetestować od kilku do kilkunastu.

Za tą cenę jestem mega zadowolony. Piszę własne przemyślenia na temat tego tabletu ponieważ podczas zakupu sugerowałem się również tym artykułem.
Osobiście mam wersję 64GB, zapłaciłem za nową 900zł.
Dziś przyszła zamówiona dedykowana klawiatura z etui i będę testował. Jeszcze muszę dokupić myszkę.

Zainteresowanym szczerze polecam.

@Scorpions.B Pytanie do recenzenta. Mam klawiaturę na bluetooth czy bez problemu podłączę się dodatkowo myszką bluetooth aby działały jednocześnie ? Zawsze byłem zwolennikiem kabli ale wiadomo że na wtedy nie będę mógł sobie go podładować. Z góry dzięki za odpowiedź

Autor edytował komentarz.
  #70 21.01.2015 13:15

@SteFun: Witam! Staram się właśnie kupić tablet z win8 lecz Asus Transformer Book T100TA-DK026H nigdzie nie jest już dostępny. Dlatego muszę spytać. :D SteFun, gdzie kupiłeś tego Della 64gb za 900zł? Najtaniej znalazłem 1200, a to spora różnica.