Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja: Dell Venue 8. Czy 8 cali, procesor Intela i system Android to przepis na tablet niemal idealny?

Jak do tej pory nie miałem przyjemności testować żadnego tabletu z systemem Android. Skupiałem się głównie na dużych 10 calowych urządzeniach wyposażonych w system Windows 8. W końcu znudzony już trochę tabletami z Windows 8 oraz niestety nadal ubogą liczbą aplikacji dla interfejsu Modern UI postanowiłem pobawić się przez dwa tygodnie 8 calowym tabletem z systemem Android. Do testów dostałem tablet Dell Venue 8. Wcześniej w ramach świetnej akcji testowania sprzętu Intela miałem okazję pobawić się ultrabookiem konwertowalnym Dell XPS 12 Duo i jak do tej pory nie korzystałem z lepszego laptopa/tabletu. Pamiętam, że ten świetnie wykonany ultrabook naprawdę mnie zachwycił. W związku z tym bez żadnego wahania zdecydowałem się przetestować kolejne urządzenie tej firmy. Praktycznie od testów Della XPS 12 Duo zaczęła się moja przygoda z recenzjami sprzętów na DP, a teraz od testów Venue 8 rozpocznie się moja przygoda z testami tabletów działających pod kontrolą Androida. Wspomniany przed chwilą ultrabook konwertowalny sprawił, że pokochałem ultrabooki i w końcu zakupiłem własnego. Ciekawie czy Venue 8 zmieni moje wcześniej dość oschłe podejście do tabletów z mobilnym systemem od Google.

Jakość wykonania

Dla mnie równie ważnym aspektem jak wydajność urządzenia jest jakość jego wykonania oraz sam wygląd. Dlatego też wolę mieć świetnie wykonane urządzenie, które będzie prezentowało się lepiej od większości dostępnego sprzętu, niż tylko super wydajną maszynę. Uważam, że przed zakupem laptopa czy też innego urządzenia powinniśmy dokładnie sprawdzić jakiej mocy obliczeniowej będziemy potrzebowali.

Dell Venue 8, który trafił do mnie na testy prezentuje się bardzo dobrze. Już po kilku minutach mogłem stwierdzić, że mam do czynienia ze świetnie wykonanym tabletem. Całość robi naprawdę dobre wrażenie.

Zastosowany design z pewnością spodoba się biznesmenom jak i młodzieży. Testowany przeze mnie model jest niemal cały czarny, jednym wyróżniającym się elementem jest lego producenta z tyłu obudowy. Patrząc na przód z pewnością nie zgadłbym, że mam do czynienia z tabletem firmy Dell.

Praktycznie cały przód został pokryty hartowanym szkłem, które niestety średnio opiera się tłustym odciskom naszych palców. Z przodu oprócz kamerki do wideorozmów i 8 calowego wyświetlacza nie znajdziemy nic. Prezentuje się to naprawdę bardzo dobrze, a brak fizycznych przycisków dla mnie jest zaletą, chociaż początkowo byłem przekonany, że będzie odwrotnie. Tył oraz krawędzie zostały pokryty sztucznym tworzywem, którego faktura przypomina gumę. Dla mnie sporą zaletą jest to , że zastosowany materiał jest całkowicie odporny na odciski palców. Z tyłu znajdziemy aparat, srebrne logo producenta oraz niewielki napis informujący nas, że w środku znalazł się procesor Intela.

Na górnej krawędzi znajdziemy złącze audio, mikrofon oraz przycisk włączania/odblokowywania urządzenia. Z lewej strony producent zamontował złącze microUSB oraz fizyczny przycisk regulacji głośności, który podobnie jak przycisk zasilania wyróżnia się srebrnym kolorem.
Natomiast z prawej strony oprócz slotu na kartę microSD nie znajdziemy nic. Na dolnej krawędzi znalazł się niewielkich rozmiarów głośnik.

Ten tablet firmy Dell z pewnością możemy zaliczyć do smukłych urządzeń. Jego wymiary przedstawiają się następująco: 212 mm x 130 mm x 9.8 mm, a niewielka waga wynosząca 292 g sprawi, że zabranie ze sobą Venue 8 praktycznie wcale nie odczujemy.
Zastosowane świetnej jakości materiały zostały niemal idealnie spasowane.

Nic nie skrzypi, nawet pod mocniejszym naciskiem, a całość wydaję się być dość odporna na uszkodzenia. Niestety nie mogłem tego sprawdzić w praktyce. Ogólnie tablet Dell Venue 8 prezentuje się według mnie bardzo dobrze. Jest to jedno z ładniejszych i lepiej wykonanych urządzeniem jakie widziałem.

Wyświetlacz

Producent w tym tablecie zdecydował się na zastosowanie 8 calowego wyświetlacza o rozdzielczości 1280 x 800. Zastosowana technologia sprawia, że kolory są bardzo dobrze odwzorowane, do czerni też nie mogę się doczepić. Kąty widzenia nie są idealne, obraz nieznacznie zmienia się przy maksymalnych odchyleniu.
Jednak w normalnym użytkowaniu w ogólnie nie jest to zauważalne. Zastosowana rozdzielczość wypada tylko dobrze przy obecnych większych spotykanych u konkurencji. Przy 8 calach 1280 x 800 sprawia, że przy dużym przybliżeniu widać niewielkie piksele. Przy trzymaniu tabletu w normalnej odległości piksele nie są widoczne. Ogólnie zastosowany wyświetlacz zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie, jednak rozdzielczość mogłaby być trochę większa.

Specyfikacja

Dell Venue 8 został wyposażony w procesor firmy Intel, co niestety nie jest, aż tak często spotykane wśród tabletów z Androidem. System działa bardzo płynnie, jak do tej pory nie spotkałem się z żadnym nawet minimalnym zacięciem. Firmie Dell należą się brawa za to, że dostaliśmy niemal czysty system bez żadnych zbędnych nakładek i aplikacji. Dzięki temu wszystko działa naprawdę świetnie. Dokładna specyfikacja przedstawia się następująco:
  • Wymiary: 212 mm x 130 mm x 9.8 mm
  • Waga: 292g
  • Wyświetlacz: 8 cali, 1280 x 800, IPS
  • CPU: Intel Atom Z2580 2.0 GHz, 2 rdzenie
  • GPU: Intel HD Graphics
  • RAM: 2GB
  • Pamięć: 16GB, możliwość rozbudowania kartą microSD
  • Aparat: 2Mpx(przód), 5Mpx(tył)
  • Bateria: 4100 mAh

Po kilkunastu dniach spędzonych z tabletem Dell Venue 8, który został wyposażony w świetny procesor Intel Atom mam nadzieję, że podobnych konstrukcji na rynku będzie coraz więcej. Bardziej rozbudowane aplikacje czy gry działają naprawdę bardzo dobrze. Na dane użytkownika zostało przeznaczone 16 GB, oczywiście pewna część zajęta jest przez system. Jednak sądzę, że nawet i ta pozostałe 12GB powinno w zupełności wystarczyć. Jeśli komuś braknie miejsca może zawsze dokupić kartę pamięci.

Aparat i głośnik

Z przodu znajdziemy aparat 2 Mpx, natomiast z tyłu producent zastosował znacznie lepszy aparat o rozdzielczości wynoszącej 5 Mpx. Przednia kamerka świetnie sprawdzi się do wideorozmów, ale o niczym innym nie możemy marzyć. Aparat zastosowany z tyłu robi dobre zdjęcia, jednak do ideału trochę brakuje. Raczej fanom robienia zdjęć tylko z wykorzystaniem smartfonu nie poleciłbym Venue 8.

Oczywiście zawsze dobrze mieć naprawdę dobry aparat, ale oprócz kilku testowych zdjęć nie ciągnęło mnie do robienia zdjęć tabletem. Według mnie aparat nie jest, aż tak ważnym elementem tabletu.

Niewielki głośnik umieszczony na dolnej krawędzi gra dobrze, ale nic więcej. Nie jest to jakość, którą spotkałem w HTC One. Po prostu możemy z kimś porozmawiać przez Skype czy obejrzeć ciekawy filmik na YouTube, ale do słuchania muzyki polecam zakup dobrej jakości słuchawek.

Według mnie zarówno aparat jak i głośnik to najsłabsze elementy tego urządzenia. Jednak trzeba się zastanowić czy te dwa elementy są naprawdę ważne w tablecie? Sądzę, że odpowiedź w wielu wypadkach może brzmieć nie. Chociaż zastosowane aparaty muszą oferować przynajmniej średnią jakość, bo inaczej urządzenia nie jest dla mnie ciekawą propozycją i już wtedy wolałbym mieć tylko przednią kamerkę. Czy tak jest w tym tablecie Della? Tak, jakość jest zadowalająca, ale niestety nie zachwycająca.

System

Dell Venue 8 obecnie działa pod kontrolą Androida w wersji 4.3. Dla mnie ogromną zaletą tego 8 calowego tabletu jest system Android by Dell. Producentowi należą się ogromne brawa za praktycznie brak jakiej kolwiek integracji w system operacyjny. Dzięki temu system działa perfekcyjnie bez żadnych nawet niewielkich przycięć. Dell Venue 8 dał mi też możliwość sprawdzenia czy Android na tablecie ma sens. Po kilku dniach spędzonych z tym urządzeniem wiem, że tak. Większego 10 calowego tabletu z tym systemem bym nie chciał, tam idealnie sprawdza się Windows 8, ale na mniejszych urządzeniach Android może być świetnym rozwiązaniem.
Jak dobrze wiemy na liczbę aplikacji nie będziemy narzekali, co niestety nie wygląda tak dobrze w przypadku Windows 8 i interfejsu Modern UI. Ze względu na to, że urządzenie ma 8 calowy wyświetlacz to poruszanie się po opcjach jest wygodne. Do dyspozycji dostajemy 5 aktywnych Pulpitów co chyba każdemu powinno wystarczyć. Dobrze znany z czystego systemu Android interfejs jest intuicyjny, ani ja, ani nikt ze znajomych nie miał problemu z poruszaniem się po tym tablecie. Dzięki zastosowaniu 2GB pamięci RAM aplikacje działają stabilnie i nie są nagle zamykane. Niestety, ale Android do sprawnego działania potrzebuje właśnie 2GB pamięci RAM co według mnie jest trochę za dużo jak na mobilny system operacyjny.

Podsumowanie

Dell Venue 8 okazał się naprawdę świetnym urządzeniem. Za cenę wynoszącą około 800 zł dostajemy świetnie wykonany tablet, który prezentuje się naprawdę bardzo dobrze. Specyfikacja oraz nakładki producenta i często zbędnego oprogramowania sprawia, że wszystko działa płynnie. Zastosowany wydajny procesor oraz układ graficzny idealnie sprawdzą się w bardziej rozbudowanych aplikacjach czy grach. Zastosowany wyświetlacz jest bardzo dobry, chociaż producent mógłby zdecydować się na większą rozdzielczość. Dell Venue 8 byłby urządzeniem niemal idealnym, gdyby nie średniej jakości aparat oraz głośnik. Tym dwóm elementom zabrakło trochę do jakości, która by mnie zachwyciła. Ten 8 calowy tablet zmienił moje podejście do innych urządzeń z Androidem. Wcześniej myślałem, że system Google nadaję się tylko na smartfony, a idealny tablet to 10 calowe urządzenie hybrydowe z Windows 8. Obecnie zastanawiam się czy nie lepszym rozwiązaniem dla mnie zamiast kupna nowego smartfona byłby zakup tablet z Androidem i pozostawienie póki co przy Galaxy Ace 2.

 

sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
xQatl   2 #1 20.03.2014 08:12

Chciałbyś większą rozdzielczość? Ja mam taką (1280x800) w 15" laptopie...

ximian   1 #2 20.03.2014 08:26

Będziesz testował inne systemy, czy bootloader poblokowany? Jak to jest?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #3 20.03.2014 08:32

@ximian
Nie będę testował innych systemów na tym tablecie. Jednak niedługo dostanę niemal identyczny sprzęt tylko z Windows 8 i mam zamiar porównać jak te dwa systemy sprawdzają się na 8 calach :)

ximian   1 #4 20.03.2014 08:35

To porównaj też inne systemy (fajnie by było). Może jak się sprawują w roli netbooków (czyli dołącz se klawiaturkę i myszkę :D)

ximian   1 #5 20.03.2014 08:35

Na tym nowym jak będziesz mógł ofc

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #6 20.03.2014 08:43

@ximian
Z chęcia sprawdziłbym Ubuntu ze względu na Unity, ale nie mam zbytnio czasu i nie wiem co na to firma Dell. Co to roli netbooków to planuje taki test w przypadku tabletu z Win 8 ;)

  #7 20.03.2014 10:12

Gdzie ostatnio nie przystane w sieci zapoznać się z jakąś recenzją, tam czytam w TYTUŁACH owych - idealny, ideał, niemal idealny, prawie idealny, blisko mu do ideału itp. itd.. Aż zbiera mnie na wymioty od tej elektroniki, której projekty natchnoł sam Bóg. Po brodzeniu w tego typu nagłówkach testów tych poręcznych gadżetów, mam wrażenie, że ludzkość ugieła się przed wysoką, pędzącą falą, współczesnego, agresywnego marketingu wielkich korporacji. Czekacie na ideał? Ludzie z reklamy zadbają żeby ZAWSZE czegoś Wam brakowało : P

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #8 20.03.2014 11:46

@abccba
Napisał użytkownik produktu Apple, który przepłacił za swój sprzęt ;)

  #9 20.03.2014 15:11

Cóż, nie wiem skąd Twój daleko idący wniosek? Ja o powtórzeniach i pewnym oklepaniu w tytułach artykułów ( przykładem - http://www.dobreprogramy.pl/Blog,Szukaj.html?q=idealny ), na jakie natrafiam tutaj i na innych portalach. Natomiast Ty o.. no właśnie, o czym? O moich domniemanych preferencjach, wyborach i uczuciach z nimi związanych?

Gwoli ścisłości, jestem zadowolonym z życia użytkownikiem przeszło dwuletniej Motoroli Xoom i smartfona, którego trzycalowy wyświetlacz jest przystrojony 76800 kanciastymi punktami (240x320). Skrzynki ani laptopa nie posiadam, a tym samym nie używam - od ładnych paru lat. Szaleństwo, prawda?

Pieniądze, jakie musiałbym przeznaczyć na te wszystkie ukazujące się rokrocznie nowości, wole wydawać na podróże, relacje i narkotyki : P

Tak, to mi właśnie pasuje! Pozdrawiam i bez urazy! : )

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #10 20.03.2014 15:41

Wspomniałeś też, że podobne tytułu do tego spowodowane są uległością do marketingu, a według mnie nie jest to spowodowane tym, że autorzy blogów na DP ugieli się pod marketingiem,

Co do pieniędzy mam podobnie, ale zamiast narkotyków wole kupić dobre piwo :)

  #11 20.03.2014 16:50

Chodzi mi o to, że producenci sprzętu kreują swoje twory jako 'na ten moment' idealne, najlepsze, nie do przebicia i w ogóle ossoom, emejzing i grejtful. Ludzie przez to w swoich tekstach szukają dziury w całym. A to brak NFC (swoją drogą, najczęściej wyśmiewany przezemnie minus danego urządzenia), a to nie ma LTE, czy w ogóle 3G, a to PPI na poziomie jedynie 400 i.. ..i wszystko byłoby w porządku, gdyby ww. stękania dotyczyły topowych urządzeń, które mają mieć docelowo 'wszystko' - jednakże przez ich pryzmat ocenia się również średniaki i telefony/tablety niskobudżetowe. Przez co oceny nie są do siebie proporcjonalne. Prawda jest taka, że nie ma lepszych i gorszych np. smartfonów. One są po prostu od siebie różne, inne, odmienne. Idąc dalej tym tropem, na każdą zabawkę trzeba patrzeć poprzez pryzmat jej użytkownika i jego potrzeb.

Posunę się do stwierdzenia, że każdy z nas ma mniej lub bardziej wyprany mózg. Bo, czy nie jest prawdą, że większość ludzi potrafi z miejsca wymienić (i skojażyć logotyp) setki marek technologicznych, motoryzacyjnych, spożywczych, sportowych, odzieżowych i innych, a nie radzi sobie z egzemplifikacją choćby dziesięciu przykładów flory i fauny ze swojego najbliższego otoczenia?

Wracając do narkotyków. Wszystko kwestią klasyfikacji. Jeśli chcesz eufemistycznie nazywać alkohol i nikotynę 'używką' - Twoja sprawa ; )

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #12 20.03.2014 19:51

"Posunę się do stwierdzenia, że każdy z nas ma mniej lub bardziej wyprany mózg. Bo, czy nie jest prawdą, że większość ludzi potrafi z miejsca wymienić (i skojażyć logotyp) setki marek technologicznych, motoryzacyjnych, spożywczych, sportowych, odzieżowych i innych, a nie radzi sobie z egzemplifikacją choćby dziesięciu przykładów flory i fauny ze swojego najbliższego otoczenia? "
Niestety, ale taka jest prawda. Sam lepiej znam historię Microsoftu czy Apple, niż jakie dokładne drzewa rosną w mojej okolicy.

arlid   14 #13 20.03.2014 20:27

mamy taki sam pendrive :p Ok. to teraz pytanie - testowałeś kilka urządzeń tego typu - jak sprawuje się takie 8"? Jak to leży w dłoni? 7" fajnie się obsługuje - ten jeden cal nie powoduje dyskomfortu? jakbyś go porównał (nawet jakoś mniej obiektywnie) do Venue 7? Czytałeś jakieś opinie o 7" wersji?

PS: Zmieniasz awatar, a ja nie wiem, że Ty to Ty xD

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #14 20.03.2014 22:55

@arlid
W przypadku Androida naprawdę świetnie, obsługa jest dla mnie jest naprawdę wygodna, a przeglądanie Internetu wygodniejsze, niż na prawie 5 calowym smartfonie. Nie miałem kontaktu z 7 calami, ale jak dla mnie ten +1 cal nie sprawia problemu, tablet obsługuje się naprawdę wygodnie. Niestety brakło mi czasu do przeczytania opinii o V7, mam nadzieję, że wygram go w konkursie wtedy się wypowiem, czy ktoś z redakcji to czyta? :P

Poprzedni awatar z literką "B" nie był mojego autorstwa, wiec postanowiłem go zmienić, moje zdjęcie było ok, ale uświadomiłem sobie, że często pod wpisami o systemach operacyjnych pojawiają się moje dość kontrowersyjne komentarze, niektórych obecnie się wstydzę, wiec postanowiłem zachować mimo wszystko większą anonimowość. Sądzę, że mój obecny awatar będzie już na stałe, chociaż ktoś wspomniał, że kojarzy mu się z Służbą Bezpieczeństwa :D

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #15 20.03.2014 23:10

@xQatl
Po testach kilku laptopów z Full HD dzisiaj wiem, że jest to idealna rozdzielczość do 15 calowego urządzenia. Ja obecnie mam 1366x768 przy 15 calach. Porównanie rozdzielczości wyświetlacza w lapku, a tablecie nie do końca ma sens ;)

  #16 02.04.2014 06:45

Apple drogie? Nie neguję, ale wez do reki ipada czy iphona i pouzywaj jakis czas. Mam V8 i ipada i nie zgodze sie z opinia, ze ten pierwszy jest taki idealny pod wzgledem jakosci wykonania czy uzytych materialow, bo apple jest poki co niedoscignione. Moze sony ze swoja wodoodporna zabawka moze probowac konkurowac, ale tylko probowac. Dell jest na poziomie lenovo w tej kwestii...

  #17 18.04.2014 20:08

Witam
Jestem na etapie rozgladania sie za podobnej wielkosci tabletem, od dawna mam na oku ten model Dell'a. Akurat fabryke tej firmy znam dosc dobrze jak i sprzety(komputery stacjonarne) z niej wychodzace , i zlego slowa nie dam powiedziec. Moga pochwalic sie chyba jednym z lepszych serwisow z jakimi mialem w zyciu doczynienia. Odbieglem od tematu za co przepraszam. 2 lata wstecz mialem tablet tzw chinszczyzne, miala zalety jak i duzo wad. Jednak jej najwieksza zaleta byla bateria. Moja corka mogla spokojnie ogladac bajki przez prawie 7 h np w podrozy na wakacje. I wlasnie teraz moje pytanie. Skoro miales mozliwosc testow, jak w tym modelu wypada bateria. Jak dlugo trzyma, do tego dorzuce pytanie o WiFi i GPS - a konkretnie o zasieg w przypadku wlan. Bardzo prosilbym o dopisanie lub choc wypowiedz w tych 2 kwestiach.

  #18 23.04.2014 09:03

Za 500 zł warto

  #19 24.04.2014 09:54
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #20 24.04.2014 13:14

@Anonim
Dzięki. Znajomy ostatnio szukałem tabletu i poleciłem mu ten model. Zaraz podeślę mu tą ofertę :)

  #21 24.04.2014 22:39

fajnie że zdążyłem za 499zł :) jutro odbiór

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #22 25.04.2014 00:00

@sebastian915
Według mnie nawet w cenie 800 zł ten tablet był jedną z ciekawszych propozycji, a w cenie 500 zł chyba nie znajdziemy nic lepszego. Jutro dotrze do mnie droższa wersja z Windows 8.1, więc zapraszam do recenzji :)

  #23 25.04.2014 17:26

tak tak wiem ale niedawno o mały włos nie kupiłem w tej cenie Venue 7 ;)
Ja już po pierwszych testach i po aktualizacji do JB 4.3 - Antutu 23145

ps. ten tablet był tez w innym sklepie internetowym za 499zł od wczoraj wieczór do dziś ale widzę że właśnie też zmienili cenę z powrotem na 699.

  #24 25.04.2014 21:33

tak tak wiem ale niedawno o mały włos nie kupiłem w tej cenie Venue 7 ;)
Ja już po pierwszych testach i po aktualizacji do JB 4.3 - Antutu 23145

ps. ten tablet był tez w innym sklepie internetowym za 499zł od wczoraj wieczór do dziś ale widzę że też zmienili cenę z powrotem na 699 ale nie wiem o której .

  #25 27.05.2014 14:33

Czy ten tablet ma funkcję OTG aby można było do niego podłączyć np. klawiaturę lub zewnętrzny modem?

  #26 27.05.2014 18:52
  #27 28.05.2014 13:50

Mam pytanie czy on ma ładowanie przez USB?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #28 28.05.2014 16:38

@T.
Tak. Niczym nie różni się od większości tabletów ;)

  #29 30.05.2014 00:15

witam czy warto kupić go za 499 zl czy coś dołożyć i kupić lepszego?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #30 30.05.2014 17:39

@rdkdmx
Nie jestem ekspertem od tabletów, ale według mnie naprawdę warto. Obecnie system zaktualizowany jest do wersji 4.4, ogólnie Dell fajnie podchodzi do wspierania swoich produktów. Dla mnie 500 zł to cena naprawdę atrakcyjna.

  #31 04.06.2014 15:03

tutaj jest w fajnej opcji z kartą za 1200 venue 8 pro - http://lpk.x-kom.pl/explozja-okazji/#Tablety

  #32 29.06.2014 21:48

Jest już aktualizacja do KitKata!!!

Jederalke   2 #33 08.07.2014 11:04

@abccba (niezalogowany): Wiesz ty co? Akurat mam ten tablet od kilku dni z Andkiem 4.4 (OTA ofc.) i chodzi lepiej niż na 4.2 czy 4.3. Mam Xperię E i nie jestem z niej zadowolony(gra pt. ROBLOX nie idzie, mało RAMu, wszystkiego), ale z tego tabletu tak.

Jederalke   2 #34 08.07.2014 11:05

@Scorpions.B: Już to widzę, Android L na tym tablecie. :3

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #35 08.07.2014 11:36

@Jederalke: Obecnie, a nawet po oficjalnej premierze stabilnego Androida L aktualizacja nie będzie miała sensu, według mnie dopiero z 5-6 miesięcy po wydaniu stabilnego L ;)

  #36 15.08.2014 13:39

Ehh recenzji mogę dać plus jedynie za starania i fakt, że to pierwsze wypociny o tabletach z androidem, ale poza tym - recenzja niestety nie jest godna polecenia. Tak to bowiem bywa, że jak osoba kompletnie nie znająca się na tabletach (i telefonach zapewne) z androidem zaczyna zamieszczać w internecie (i nie tylko) swoje "recenzje" - to taki tekst jest kompletnie nie przydatny i ba, może wręcz wprowadzać laików w błąd. Bez obrazy - doskonale rozumiem, że to pierwsza Twoja taka recenzja, ale patrzenie na tablety z andkiem przez pryzmat tych z Windowsem nie jest dobrym podejściem. Z tymi urządzeniami trzeba się zaznajomić (więcej niż 2 tygodnie), żeby móc coś sensownego i wartego przeczytania napisać.

A więc obalając mity:
1. Android i 2GB RAMu to minimum? Dobre żarty. Android i 512MB RAMu to minimum, a do wygodnego użytkowania wystarczy 1GB. 2, 3, 4,... GB RAMu to spory naddatek, który można wykorzystać uruchamiając wiele, zasobożernych aplikacji w tle. O ile w przypadku Jelly Bean mogę się zgodzić, że 1GB to czasami ciut przymało, ale już Ice Cream Sandwich i Kit Kat działają podobnie mając wyłącznie 512MB RAMu na pokładzie. Dodatkowo zawsze można odebrać trochę integrze pamięci operacyjnej i oddać na potrzeby aplikacji oraz systemu, ale tu już potrzeba roota oraz pewnej wiedzy.
2. Android to nie Windows, gdzie potrzeba mieć duże rozdzielczości. Owe 1280x800 to przeciętna i w zupełności akceptowalna rozdzielczość, a 1920x1080 (i większe) to znowu naddatek, który sprawdzi się właściwie tylko w 10- i 11-calówkach. Zresztą nie wiem jak Ty, ale ja nie chodzę z nosem w tablecie. Trzeba pamiętać, że tablet to nie netbook, czy laptop. Prędzej mu do dużego telefonu, niż tych dwóch.
3. Przyciski fizyczne to jednak błogosławieństwo, bowiem dolny pasek zabiera jedynie przestrzeń użytkową (w telefonach i małych tabletach w szczególności), a ponieważ ramy w takich tabletach jak Venue 8 są duże, to gdyby producent chciał, to by mógł tam tych dodatkowych przycisków umieścić kilkadziesiąt...
4. Jeśli jedynymi sprzętami z androidem jakie do czasu pisania tej "recenzji" posiadałeś to stary Galaxy Ace 2 i ten tablet (kilkanaście dni... czyli właściwie przewinął Ci się tylko przez ręce), to wybacz, ale uważam, że jesteś kompletnie niekompetentny w recenzjonowaniu jakiegokolwiek urządzenia z androidem.

A tak poza brakiem podstawowej wiedzy o androidzie i tabletach/telefonach z tym systemem (nowszym niż 2.x), to recenzja ma sporo... niedoróbek i jest niekompletna:

1. Styl recenzji i brak korekty rażą i to mocno (ale to możliwe, że tylko mnie, bowiem jestem na tego typu rzeczy wręcz uczulona). Rozumiem pisać komentarze, czy rozmawiać z kimś, ale recenzja (czy innej teksty)... Tutaj przydałaby się dbałość o szczegóły i wygląd.
2. Czytając to, mam wrażenie, jakbyś wyłącznie obejrzał tablet i recenzje pisał nie na podstawie obserwacji/testów, a specyfikacji technicznej. Bowiem w recenzji znajdują się jedynie rzeczy oczywiste okraszone przemyśleniami autora.
3. Brakuje testów - pamięci, procesora, ekranu, łączności, pamięci, czasu użytkowania i lepszych testów kamery oraz OBU aparatów,... Zapuszczenie jednego benchmarka to też za mało. A to, że autor stwierdził, że jest tak, a nie inaczej - nic nie znaczy.

Moim celem nie było obrażenie, wyśmianie kogokolwiek, a udzielenie rad poprzez konstruktywną krytykę. Oczywiście rozumiem, że od czegoś trzeba zacząć, ale niestety recenzji nie mogę nikomu polecić.

Mk13   16 #37 15.08.2014 14:03

@Helenth (niezalogowany): To ja też sobie pozwolę na odrobinę konstruktywnej krytyki.

"Dobre żarty. Android i 512MB RAMu to minimum, a do wygodnego użytkowania wystarczy 1GB. 2, 3, 4,... GB RAMu to spory naddatek, który można wykorzystać uruchamiając wiele, zasobożernych aplikacji w tle. O ile w przypadku Jelly Bean mogę się zgodzić, że 1GB to czasami ciut przymało, ale już Ice Cream Sandwich i Kit Kat działają podobnie mając wyłącznie 512MB RAMu na pokładzie."

ICS z 512 RAMu? To brzmi jak ponury żart, miałem kiedyś taki tablet z czystym Androidem i aplikacje w tle cały czas musiały być ubijane przez system z powodu niewystarczającej ilości pamięci. A w swojej wypowiedzi traktujesz Androida jako jeden, taki sam, spójny system, co świadczy o nieznajomości go, jednocześnie wypominając to komuś innemu - cóż, mówi się, że wszyscy jesteśmy trochę hipokrytami. Bo nie wiem jak można mówić o zapotrzebowaniu Androida na pamięć bez wspomnienia o tym, że czysty Android z Nexusa będzie działał płynnie bez żadnych sprzętowych fajerwerków, a na przykład kobyły, które robi choćby Samsung i które zajmują więcej niż pełny Windows na x86 nie zadowolą się jednym gigabajtem RAMu.

"Android to nie Windows, gdzie potrzeba mieć duże rozdzielczości. Owe 1280x800 to przeciętna i w zupełności akceptowalna rozdzielczość, a 1920x1080 (i większe) to znowu naddatek, który sprawdzi się właściwie tylko w 10- i 11-calówkach."

Dziwne stwierdzenie. Android znacznie lepiej znosi duże rozdzielczości, niż Windows bo ma lepiej zrobione skalowanie interfejsu - Windows w środowisku Modern UI może i się skaluje, ale czytelny pulpit Windowsa na małym ekranie tabletu o dużej rozdzielczości to dalej pobożne życzenia.

"Brakuje testów - pamięci, procesora, ekranu, łączności, pamięci, czasu użytkowania i lepszych testów kamery oraz OBU aparatów,... Zapuszczenie jednego benchmarka to też za mało. A to, że autor stwierdził, że jest tak, a nie inaczej - nic nie znaczy. "

Błagam - zapłać autorowi, jak chcesz żeby spełniał twoje zachcianki - teksty na blogu są dobrowolne, hobbystyczne i niezarobkowe. Doczep się jeszcze, że nie ma analizy luminacji ekranu w ośmiu równych strefach z dokładnością do 0,5cd/m^2. Tylko nie zapomnij wspomnieć, że "ty tylko udzielasz rad".

Autor edytował komentarz.
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #38 15.08.2014 15:00

@Helenth (niezalogowany):
1. Windows 8.1 będzie działał nawet na 1 GB pamięci RAM, ale czy korzystanie będzie komfortowe? Od czasu, kiedy testowałem ten tablet miałem kilka urządzeń z Androidem i nadal uważam, że dopiero 2 GB zapewnia komfort korzystania z tego systemu.

2. Według mnie jest wręcz odwrotnie, to Windows lepiej sprawdza się przy niższych rozdzielczościach. Jeśli twierdzisz, że rozdzielczość w tym Dellu wygląda bardzo dobrze, to polecam wziąć Samsunga Galaxy Tab S 8.4 i porównać ostrość obrazu. Jeśli nie zauważysz różnicy, to polecam zbadać wzrok.

3. Przyciski fizyczne mają wady oraz zalety. Przy większych ekranach nie sprawdzają się tak dobrze jak ekranowe. Jednak przy mniejszych wyświetlaczach zabierają miejsce.

4. Miałem przez dość długi czas HTC One :)

Odnosisz złe wrażenie, recenzje na moim blogu są pisane z punktu widzenia przeciętnego użytkownika, staram się zwracać uwagę jak sprzęt sprawdza się w codziennym użytkowaniu, a dokładne testy w ogóle mnie nie obchodzą. Obecnie w moich recenzjach na blogu całkowicie odszedłem od bencharków, dla mnie nie mają one sensu, kilka cyferek więcej, czy mniej nic nie daję. Sprzęt musi sprawdzać się w codziennej pracy i już.

Polecam zapoznać się z komentarzem @Mk13 :)

  #39 11.09.2014 14:23

Miałem kilkanaście urządzeń z androidem, prawie od początku pojawienia się tego systemu. Lubię ten system przede wszystkim za jego korzenie - debian.
A w temacie konstrukcji, wydajności, zastosowania urządzeń, to dyskusja jak o wyższości świąt wielkanocnych nad świętami bożego narodzenia - co kto lubi i jakie ma potrzeby i wymagania. Do pracy są pecety, do grania - konsole, do telefonowania - telefony, do fotografowania - aparaty foto, do filmowania - kamery. Tak jak do wygodnego podróżowania - samochody, a do orki - traktory.
Każda inna kompilacja ww. urzadzeń będzie w jednym temacie lepsza, a w innym gorsza i jakiekolwiek porównywanie, moim zdaniem, nie ma sensu. Podobnie z OS'ami - android vs. windows, a może mac - jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki. O gustach się nie dyskutuje.
Wracając do meritum, czyli dell venue 8:
- brawa za czysty, niebrandowany android
- 2GB ROM - super rozwiązanie, nadmiarowe, ale pełen komfort w korzystaniu z wielu aplikacji jednocześnie
- konstrukcja mechaniczna, obsługa przycisków - bez zastrzeżeń
- na ślady paluchów na ekranie są folie (ja preferuję mat)
- rozdzielczość ekranu wystarczająca (dla mnie)
- wydajność baterii - zadowalająca, gdyby jeszcze była wymienna (wrócę do porównania - jechać wolniej i taniej, czy szybciej i spalić więcej drogiego paliwa - co kto lubi :D )
- tańsza, czerwona wersja, nie ma funkcji kompasu, OTG tylko do 4GB i tylko FAT/FAT32; nie obsługuje też modemów usb
U mnie venue8 zastępuje starego, 7 calowego modecoma - podstawowa funkcja to nawigacja samochodowa, łączność "ze światem" w czasie podróżowania (modem/router wifi w samochodzie) i poza domem w czasie krótszych wyjazdów. I w moim zastosowaniu spisuje się znakomicie. Staruszek modecom, trzeszczący, wyginający się, wymagający cierpliwości i pokory też kiedyś spełniał moje wymagania, ale świat idzie ciągle naprzód a my, rozsądnie, razem z nim.

  #40 14.12.2014 09:33

I trafiłeś "bracie" ;) w sedno! To jest dokładnie to, czego i ja oczekuję od tabletu. Teraz wiem, że warto go kupić. Dziękuję za opinię i pozdrawiam, Anonim :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #41 14.12.2014 22:37

@Anonim (niezalogowany): Miło :)

  #42 07.01.2015 12:49

Czy do tego Dell'a venue 8 na androidzie myszka po podłączeniu działa? Pozdrawiam

  #43 06.03.2016 18:25

Mogę zapytać jaki ultrabook zakupiłeś i jak wrażenia?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #44 07.03.2016 14:25

@aammmadds (niezalogowany): HP Envy 6, na moim blogu pojawiło się kilka wpisów o moich odczuciach. :)