Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja HP EliteBook Folio 9470m - ultrabooka klasy premium wyposażonego w ciekawe rozwiązania, które mogą sprawdzić się w biznesie

Witam. Tym razem trafił do mnie HP EliteBook Folio 9470m - ultrabook, który może świetnie sprawdzić się w biznesie, a to z powodu dość nietypowych rozwiązań.

Gdy pierwszy raz zobaczyłem zdjęcie tego ultrabooka pomyślałem kolejny nudny model dla biznesu, wykonany starannie z dobrej jakości materiałów, ale stylistycznie niezachwycający. Moje opinia uległa zmianie tuż po wzięciu urządzenia w ręce.

Okazało się, że ultrabook prezentuje się bardzo dobrze. Wygląda nowocześnie i z pewnością może stać się ozdobą naszego biurka zarówno w pracy jak i w domu.

Wykonanie

Ultrabook HP EliteBook Folio 9470m został wykonany z bardzo dobrej jakości materiałów, które zostały wręcz idealne spasowane. Nic nie trzeszczy, górna klapa zastała osadzona stabilnie, osobiście mam wrażenie, że urządzenie jest w stanie wytrzymać naprawdę sporo. Dzięki zastosowaniu matowej obudowy nie widać śladów naszych palców, dla mnie jest to dużym plusem.
Nawet najładniejszy sprzęt może sporo stracić, gdy cały "usmarowany" jest śladami pozostałymi po naszych palcach. Kolejnym plusem zastosowania matowych materiałów, które fakturą przypominają gumę jest to, że ultrabook pewnie leży w naszej dłoni. Mamy większą pewność, że przypadkowo urządzenie nie wypadnie nam z ręki. Pokrywa została wykonana ze stopu magnezu, którego faktura przypomina gumę, ramka ekranu to tworzywo sztuczne, spód i boki to również tworzywo sztuczne, ale o fakturze gumy, natomiast panel roboczy został wykonany z szczotkowanego aluminium.

Ultrabooki zdążyły nas przyzwyczaić, że dostęp do baterii jest dość trudny, często musimy odkręcać cały spód. HP EliteBook Folio 9470m zaskoczył mnie pozytywnie. Producent dał nam o wiele łatwiejszy dostęp do akumulatora. Rozbudowa urządzenia też nie powinna sprawdzić większego problemu. Dostęp do pamięci RAM czy dysku twardego jest o wiele łatwiejszy, niż w innych ultrabookach.

Waga tego smukłego laptopa jest niewielka, 1,6 kg z pewnością zadowoli wielu biznesmenów zmuszonych do noszenia sprzętu ciągle ze sobą. Wymiary HP EliteBook Folio to 34 cm x 23 cm x 1,9 cm.

W większości wypadków oprogramowanie instalowane przez producenta wraz z systemem to syf, którego chcemy jak najszybciej się pozbyć. Jednak czasami można znaleźć naprawdę ciekawe programy. W laptopach HP spotkamy świetną aplikację(HP Support Assistant), która dba o aktualizacje oprogramowania i sterowników, pozwala sprawdzić stan sprzętu oraz monitoruje chociażby zabezpieczenia naszego komputera. Aplikacja ta była jedną z niewielu, które zostawiłem na moim ultrabooku. W HP EliteBook Folio 9470m oprócz tej aplikacji znajdziemy też oprogramowanie chroniące nas przed kradzieżą urządzenia Intel Anti-Theft. HP też postarał się o własną aplikację poprawiającą nasze bezpieczeństwo. Odpowiednia aplikacja od HP ciągle prosi mnie, abym w końcu ustawił hasło dla konta użytkownika.

Dla mnie zastosowanie oprogramowania służacego do ochrony naszych danych to ogromny plus, zwłaszcza w ultrabooku przeznaczonym dla biznesu. W końcu utrata ważnych danych może okazać się sporą stratą dla firmy.

Klawiatura i touchpad

Klawiaturę oceniam bardzo wysoko. Skok klawiszy jest niewielki, a głos naciśnięcia klawisza niemal nie słyszalny. Układ klawiatury jest typowy dla innych urządzeń producenta z małym wyjątkiem, o którym już za chwilę napisze. Klawiatura jest podświetlana. Świecące klawisze nie rażą nas w oczy, "świecą się" łagodnie, a zastosowany biały kolor idealnie komponuje się z resztą obudowy. W przeciwieństwie do wszystkich urządzeń od HP, które miałem przyjemność testować i mojego ultrabooka: HP Envy 6 klawisze funkcjonalne wymagają użycia klawisza Fn. Na początku przeszkadzało mi u mnie to, że muszę wcisnąć Fn+F2, aby zmienić nazwę pliku czy folderu, obecnie przeszkadza mi to, że muszę wcisnąć Fn+F5 by włączyć podświetlenie klawiatury. Zmieniłem przyzwyczajenia i jak się okazało obecnie jest wygodniej.

Touchpad wygląda dość nietypowo, a to ze względu na umieszczenie dodatkowych przycisków na górze, jednak o nich już za chwilę, podobnie jak o pewnej zmianie w układzie klawiatury. Touchpad obsługuje gesty w Windows 8 dzięki czemu praca z nowym systemem Microsoftu jest o wiele bardziej wygodna. Touchpad został wykonany z materiału nie w pełni gładkiego, ale nie jest to też chropowaty materiał znany z wielu innych modeli laptopów od HP. Reakcja na nasze polecenia jest bardzo dobra, szybka i precyzyjna.

Trudno jest się do czegoś doczepić. Skok przycisków jest niewielki. W przeciwieństwie do wielu nowych urządzeń od HP przyciski nie zostały zintegrowane z płytką. Działają cicho, z pewnością nie będą przeszkadzać podczas przeprowadzania konferencji czy podczas pracy w biurze.

Klawiatura i touchpad by HP

Pomiędzy klawiszami G, H, B producent umieścił niewielki przycisk, który odpowiada za poruszanie kursorem. Przycisk jest bardzo czuły i nawet użycie minimalnej siły wystarczy by poruszać kursorem. Z pewnością można szybciej poruszać kursorem, niż z wykorzystaniem touchpada, ale według mnie mniej precyzyjnie.
Gdy pierwszy raz zobaczyłem dodatkowe przyciski na górze touchpada, zbytnio nie rozumiałem sensu ich zastosowania. Okazało się, że sprawdzają się, gdy korzystamy z dodatkowego przycisku odpowiadającego za poruszanie się kursorem. Według mnie rozwiązanie to gorzej sprawdza się od touchpada, raczej możemy traktować to jako ciekawostkę. Plusem jest to, że podczas korzystania z tego przycisku praktycznie nie odrywamy rąk od klawiatury.

Złącza

Ultrabook od HP przeznaczony został głównie dla ryneku biznesowego, więc producent zdecydował się umieścić złącza, które dość rzadko spotykane są w innych ultrabookach.

Ekran

HP EliteBook Folio 9470m został wyposażony w 14 calową matrycę o rozdzielczości 1366x768, w klasie premium spodziewałem się trochę większej rozdzielczości. Urządzania takie jak Dell XPS 12 Duo, czy HP Spectre XT Touchsmart przyzwyczaił mnie do obrazu w rozdzielczości Full HD.
Producent zdecydował się na matową matrycę. Zalety matowej matryce z pewnością docenią Ci, którzy często pracują w jasnych pomieszczeniach lub nawet muszę pracować w terenie. Odwzorowanie kolorów stoi na wysokim poziomie, barwy są naturalne.

Specyfikacja

HP EliteBook Folio 9470m, który trafił do mnie został wyposażony w:
  • CPU: Intel i5 3427U, 1,8GHz(2,8GHz w Turbo), 2 rdzeniowy, 4 wątkowy
  • Dysk: SSD 256 GB
  • RAM 4GB(z możliwością rozszerzenia do 16GB)
  • GPU: karta graficzna zintegrowana z procesorem, Intel HD4000
  • Windows 8 Pro 64 bit

Podsumowanie

HP EliteBook Folio 9470m to świetnie wykonany ultrabook klasy premium, zastosowane materiały, matowa matryca, niewielka waga, szybki dysk SSD, pokaźna liczba złącz oraz kilka dość nietypowych rozwiązań producenta z pewnością mogą zdecydować, że to właśnie ten model wybierzemy spośród konkurencji.
Produkt HP okazał się urządzeniem niemal idealnym, chociaż ciągle nie mogę przyzwyczaić się do dodatkowego sposobu sterowania kursorem. 

sprzęt

Komentarze

0 nowych
wojtekadams   18 #1 06.09.2013 10:33

Z miłą chęcią pobawiłbym się takim cacuszkiem :), ale raczej nikt mi go nie pożyczy... jedynie że mogę liczyć na Ciebie @Scorpions.B?

PAMPKIN   10 #2 06.09.2013 10:40

Gdzieś to już widziałem? Hmm MacBook Pro! Przy okazji działanie klawiszy funkcyjnych z Fn możesz zmienić w BIOSie, przynajmniej kiedyś szło!

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #3 06.09.2013 10:40

@wojtekadams
Z chęcią bym to zrobił, ale to cacuszko nie jest moje :(

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #4 06.09.2013 10:41

@PAMPKIN
Oczywiście można ;)

dzikiwiepsz   11 #5 06.09.2013 10:43

Dysk: SSD 256 GB - chyba trochę mało miejsca? tyle starczy dla biznesu?

gowain   18 #6 06.09.2013 10:50

@dzikiwiepsz w biznesie większy dysk? Rzadko kiedy potrzebny, to nie sprzęt gdzie ściągasz filmy, instalujesz gierki, a to najwięcej miejsca zajmuje. Zresztą ja mam PC i do pracy i do grania i 500GB dysk jest zajęty właśnie w połowie.

rgabrysiak   11 #7 06.09.2013 12:17

Urządzenie całkiem całkiem ale dla mnie nie bez wad. Rozdzielczość matrycy mogłaby być większa
(rozdzielczość 1366x768 jest dobra ale w 13"), brak HDMI (nie wiem dlaczego HP tak uparcie trzyma się DP). Rozmieszczenie portów też mogło by być lepsze.

Nie piszesz nic o baterii, jaka pojemność, jaki czas pracy - a skoro mówimy o sprzęcie biznesowym to jest to chyba jeden z ważniejszych parametrów decydujących o zakupie. Przynajmniej w moim odczuciu.
Z tego co widzę na zdjęciach, urządzenie posiada czytnik linii papilarnych - miło że takie coś nie zostało pominięte.

Ja mam tylko jedno pytanie - czy urządzenie posiada moduł TPM oraz, czy wspiera technologię vPro?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #8 06.09.2013 12:35

@rgabrysiak
Dla mnie brak portu HDMI jest dużym minusem i od razu dyskwalifikuje urządzenie. Jednak każdy potrzebuje czegoś innego. Dla wielu zastosowanie portu D-Sub może okazać się elementem, który zdecyduje o wyborze właśnie tego ultrabooka.

Tak ten ultrabook posiada moduł TPM oraz wspiera technologię vPro.

Podaję dane dotyczące czasu pracy na baterii(wyniki pochodzą z portalu benchmark.pl):
- tryb oszczędzanie energii - test czytelnika 540 minut
- tryb oszczędzanie energii - test klasyczny: 160 minut
- tryb wysoka wydajność - test klasyczny 150 minut.

kriters64   7 #9 06.09.2013 12:43

@Scorpions.B
Opis dość ciekawy, ale czyżby przy zakupie nikt nie sugerował się również ceną? no chyba że celowo to przemilczałeś:)

rgabrysiak   11 #10 06.09.2013 13:05

@Scorpions.B
Moim zdaniem HDMI przydaje się zdecydowanie częściej niż DP, ale cóż każdy producent ma inne zdanie. Dla mnie również sprzęt bez HDMI jest z góry skreślony.
Natomiast co do D-Sub, mimo iż jest on starym standardem to nie wyobrażam sobie sprzętu bez niego. Czasami zachodzi potrzeba podłączenia starego projektora i wówczas D-Sub jest nieoceniony.

Co do baterii, widzę trochę duży rozrzut w czasach pracy - od 150 do 540 min.
W ten najwyższy wynik jakoś nie chce mi się uwierzyć, chyba że laptop podczas tego testu nie był używany.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #11 06.09.2013 13:09

@kriters64
Ogólnie nie lubię podawać cen, bo zauważyłem, że wpisy czytane są też po kilku miesiącach od ich opublikowania, więc cena jest już nieaktualna. Do końca też nie wiem czy podawać cenę, czy też nie. Jeśli sporo osób chciałoby mieć podaną też cenę to mogę to robić.

W sklepie HP cena tego ultrabooka wynosi ponad 6 tyś, zł, więc brak jej podania łatwo uzasadnić celowym jej przemilczeniem ;)

rgabrysiak   11 #12 06.09.2013 13:20

Cena nieco wygórowana, by nie powiedzieć dosadniej. Czy sprzęt jest faktycznie tyle wart - moim zdaniem nie.

kriters64   7 #13 06.09.2013 14:29

@rgabrysiak
"Cena nieco wygórowana, by nie powiedzieć dosadniej. Czy sprzęt jest faktycznie tyle wart - moim zdaniem nie."
Poruszyłeś ciekawy temat, na tyle ciekawy że gdyby mi się chciało napisałbym długi wpis na blogu pod tytułem "Czy elektronika użytkowa jest warta swojej ceny" albo "Kto kogo robi w balona".
Bardzo wiele osób narzeka na ceny produktów Apple, ale jak widać na tym przykładzie że jeśli HP i pewnie inna marka zastosuje lepsze materiały do wykonania swoich produktów, no to widać efekty w postaci ceny, ale czy ceny są słuszne? Twoim zdaniem nie, moim zdaniem też nie, tylko że w moim przypadku dotyczy to całej elektroniki, nie będę podawał kosztów wytworzenia podzespołów i ich cen zarówno detalicznych ani hurtowych, bo ciekawsze zestawienie wyjdzie jeśli przedstawię to obrazowo.
Żeby było prościej posłużę się wyświechtanym porównaniem w kontekście samochodów, weźmy popularny model Opel Corsa jego cena równa się siedmiu opisanych tu UltraBooków, lub szesnaście highend-owych smartfonów, by było bardziej obrazowo to porównajmy wagę potrzebnych materiałów potrzebnych do ich wykonania, ktoś powie elektronika i samochód? coś tu nie na rzeczy:) owszem jak najbardziej na rzeczy bo dziś nawet taki mały samochód jak Corsa ma swój komputer pokładowy, oraz wiele modułów i czujników, można jeszcze bardziej obrazowo, ale wtedy trzeba by rozebrać materiał porównawczy na czynniki pierwsze, jeśli ktoś ma wyobraźnię to na pewno zada sobie prawidłowe pytanie, czy cena popularnej elektroniki to koszt materiałów+wykonanie+ zysk, czy cenę dyktuje głównie moda+trendy?
Jeśli ktoś miałby ochotę odpowiedzieć na to pytanie, to może podjąć temat nawet na swoim blogu, by odpowiedzieć na te dwa pytania "Czy elektronika użytkowa jest warta swojej ceny" albo "Kto kogo robi w balona"? bo mi się nie chcę to po pierwsze, a po drugie ja potrafię widzieć oczami wyobraźni:)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #14 06.09.2013 14:40

@kriters64
Szkoda, że nie planujesz wpisu na blogu, bo ten komentarz czytało się naprawdę przyjemnie ;)

xm2   3 #15 06.09.2013 15:51

Nie jestem fanbojem DisplayPort, ale w sprzęcie biznesowym jest to dość dobre rozwiązanie. A jeżeli kogoś boli brak HDMI - jest kilka rozwiązań, np kabel DP-HDMI, adapter HDMI, itp. i nie mają one negatywnego wpływu na działanie, jak to było w przypadku adapterów cyfrowo-analogowych.
Dodatkowo uważam DP za lepszą technologię niż HDMI (powody są wymienione tutaj: http://osnews.pl/displayport-zamiast-hdmi-zmiana-na-lepsze)

PiontStick również jest standardem w klasie biznesowej i zdecydowanie nie jest tylko ciekawostką.
Model można sobie dość swobodnie dostosować do własnych potrzeb i przykładowo zamówić matrycę z wyższą rozdzielczością.

Ostatnia rzecz to cena. Podkreślę to - seria Elitebook to nie jest seria dla przeciętnego Kowalskiego - to jest sprzęt typowo biznesowy. W tej kategorii wcale nie jest drogi, a jakość - uwierzcie - jest adekwatna do ceny. Moja firma używa obecnie właśnie tylko linii Elitebook P oraz W, zamiast zjeżdżających w dół z jakością Dell'a i Lenovo, z którymi od pewnego czasu były same problemy. Ale rozpatrywanie Elitebooków w kategoriach sprzętu dla każdego nie ma większego sensu. Chyba, że ktoś chce kupić samochód terenowy żeby nim jeździć po mieście na zakupy i do Kościoła.

dzikiwiepsz   11 #16 06.09.2013 16:33

@gowain
może i starcza ale tak sobie tylko pomyślałem :) że może na jakieś prezentacje, filmy (związane z pracą) czy cała masę różnych dokumentów :D

kriters64   7 #17 06.09.2013 16:56

@dzikiwiepsz
"może i starcza ale tak sobie tylko pomyślałem :) że może na jakieś prezentacje, filmy (związane z pracą) czy cała masę różnych dokumentów :D"
Jak już zostało to ustalone jest to produkt biznesowy, a skoro tak to można posiłkować się serwerem lub dyski sieciowe, albo typu cloud (jeśli ma się zaufanie do dostawców usługi), ja osobiście odkąd posiadam server NAS to lepszą opcją będzie dla mnie posiadanie o połowę mniejszego ale szybszego dysku SSD zamiast HDD, nawet uważam że SSD 128 MB jest optymalny również cenowo, ale dla chomika to na pewno za mało:)

rgabrysiak   11 #18 06.09.2013 17:00

@xm2
Doskonale rozumiem że nie jest to sprzęt dla przeciętnego Kowalskiego, mimo to nadal uważam że cena jest nieco wygórowana.
Oczywiście każdy ma prawo do własnej opinii.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #19 06.09.2013 17:03

Ja z chęcią zamieniłbym swoje 500GH + 32GB SSD na jeden dysk SSD 256 GB, dla mnie ten rozmiar jest już akceptowalny ;)

elzear   5 #20 06.09.2013 17:16

Problemy które napotkasz w przyszłości:
- Założony na BIOS WhiteList (dodatkowo podpisany cyfrowo) aby nie dało się wsadzić sprzętu który HP nie dystrybuuje.
Załóżmy, że w twoim notebooku jest wsadzona karta WiFi 802.11n 150Mbs. Stwierdzasz, że jednak to za mało, bo w domu masz urządzenie wspierające nowy standard 802.11ac. W tym momencie zaczynają się schody, gdyż okazuje się, że do tego notebooka możesz co najwyżej włożyć 5 innych kart WiFi, w których nie znajdziesz żadnej wspierającej ten standard... Support HP odpowie "no cóż może Pan sprawdzać inne urządzenia, jeśli zadziałają to super"...
Inny przykład, będziesz chciał wsadzić w PCI dysk SSD (tak for fun), też tego nie zrobisz, ponieważ whitelist zablokuje go...

Co do samego wykonania sprzętu... Przyznam, że serie Probook/ElitBook są znakomicie wykonane, już kilka razy upadł mój notebook i żyje bez problemów, pod tym względem można je porównać do starych IBM ThinkPad (nie mylić z Lenovo).

Kolejna sprawa jaka mnie irytuje jeśli chodzi o HP, polega na tym, iż w swojej ofercie sprzedają notebooka który ma być w pełni kompatybilny z np. Suse Linux, a okazuje się, że jednak tak w rzeczywistości nie jest (w moim przypadku nie działa czytnik linii papilarnych).

Gdybym miał na dzień dzisiejszy wybierać notebooka, 2x razy zastanowił bym się nad tym (raczej HP nie wchodziło by w drogę z powodu tak durnych restrykcji).

foreste   14 #21 06.09.2013 17:39

Ja widzę tu kolejny minus wadliwy system windows 8 pro .

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #22 06.09.2013 17:45

@foreste
Lepszy byłby KitKat ?:D

foreste   14 #23 06.09.2013 17:56

W sumie racja kitkat mógł być :) do biora nie trza directx ani innych ficzerow
Ostatnio kupowałem system windows w cenie 334z był win7 hp oem i win 8 hp oem wybrałem ten 1 czyli 7 i jestem zadowolony z zakupu , jeśli 8 bym wziął bym sie tylko męczył i gryzł w jezyk ze kupiłem nie wygodny system z wada metro.

  #24 06.09.2013 18:17

@foreste szkoda że w promocji nie kupiłeś słownika poprawnej polszczyzny. Bardziej by ci się przydał niż system Windows 7.

arlid   14 #25 06.09.2013 19:14

Wygląda dość ciekawie. Jedynie spód wygląda tak jakoś staroświecko. Jak z przed paru lat. Nie pamiętam dokładnie w jakim modelu, ale w jakimś jest fajny system otwierania pokrywy dysku czy pamięci, bez śrubę wystarczy przesunąć w bok odpowiedni suwak :) Myślę, ze to fajne rozwiązanie. A jak z tym przyciskiem do sterowania kurosem? Nie przeszkadza przy pisaniu na klawiaturze? Można go wyłączyć?

elzear   5 #26 06.09.2013 19:16

@Scorpions.B co do klawiszy funkcyjnych mozna to odwrocic w Biosie.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #27 06.09.2013 19:19

@arlid
W ogóle nie przeszkadza. Z pewnością zasługą jest jego rozmiar oraz oddzielenie od przycisków ;)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #28 06.09.2013 19:21

@elzear
Tak wiem o tym ;) Właśnie przez pewien czas zastanawiał się czy u Siebie nie zmienić ustawień, aby klawisze funkcjonalne wymagały wciśnięcia dodatkowo klawisza Fn, ale w końcu z tego zrezygnowałem.

xm2   3 #29 06.09.2013 19:33

@rgabrysiak
Cena jest dość złożonym aspektem i wszystko zależy od punktu odniesienia. Jeżeli popatrzymy, np na procesor, cenę i zarobki w Polsce, to cena może przerazić. Ale jeżeli weźmiesz pod uwagę np warunki gwarancji biznesowej, support, jakość wykonania (nie wiem, czy miałeś okazję pracować na tym sprzęcie) i wszystkie szczegóły, które są przeznaczone dla wymagających użytkowników (a przeciętnej osobie niepotrzebne), to IMHO cena jest adekwatna do tego co otrzymujesz. Tak jak ktoś wspomniał - Elitebook można śmiało porównać do Thinkpad'ów z lat ich świetności od IBM.
Inną sprawą jest to jego cena, a warunki Polskie. Ale w firmie na to się nie patrzy w ten sposób. W mojej branży nie wyobrażam sobie sprzętu klasy niższej niż Elitebook, czy Latitude od Dell'a.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #30 06.09.2013 19:54

@xm2
Cena zależy też od punktu patrzenia. Niektórzy kupują samochód za 8 tyś., a niektórzy płacą 8 tyś. za dobry system Audio ;)

Shaki81 MODERATOR BLOGA  37 #31 06.09.2013 20:14

Recka dobra, a sprzęt jeszcze ciekawszy :) Ja zwykle cena jednak dopija przeciętnego użytkownika.

mikolaj_s   13 #32 06.09.2013 21:50

@Scorpions.B
Zapomniałeś dodać, że oprócz trackpointa są dwa dodatkowe klawisze u góry touchpada. Wszystko to razem nie jest dlatego, że jest precyzyjniejsze tylko chodzi możliwość obsługiwania funkcji touchpada bez odrywania rąk od klawiatury. Ciekaw jestem, czy taki trackpoint jak w Twoim HP jest wygodniejszy niż w Lenovo, bo w Thinkpadzie jest od dłuższy i wystaje nad klawisz. Kupując Thinkpada sądziłem, że będę częściej korzystał z trackpointa, ale tak jak piszesz nie jest to aż tak wygodne, bo zazwyczaj jak piszę to nie skaczę kursorem.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #33 06.09.2013 23:05

@mikolaj_s
Wspomniałem o tych dwóch klawiszach oraz o tym, że korzystając z trackpointa nie odrywamy rąk od klawiszy.

Po pierwsze dziękuje za wytłumaczenie mi jak nazywa się ten przycisk. Po drugie dziękuje za opinię o praktycznym wykorzystaniu trackpointa ;)

Ogólnie jak oceniasz korzystanie z trackpointa?

rgabrysiak   11 #34 07.09.2013 12:07

@xm2
Na Elitbookach nie miałem okazji pracować, pracowałem "jedynie" na HP ProBook, Dell Latitude a ostatnio pracuję na Dell Vostro ;)
I nadal uważam że ceny biznesówek są mocno zawyżone, ale to tylko moja opinia z którą nikt nie musi się oczywiście zgadzać.

mikolaj_s   13 #35 07.09.2013 13:06

@Scorpions.B:
Faktycznie napisałeś o klawiszach i nieodrywaniu rąk. Przegapiłem.

"Ogólnie jak oceniasz korzystanie z trackpointa?"

Trackpoint jest wygodny wtedy gdy pracujemy prawie zawsze na laptopie w niego wyposażonym, Gorzej jak mamy kilka laptopów z i bez niego. To drugi poza używaniem Vima sposób na uniknięcie zmiany położenia rąk od klawiatury i zapewniam, że znacznie prostszy niż nauczenie się obsługi Vim ;)
Ale docenią go tylko ludzie bardzo dobrze piszący na klawiaturze. Jakoś nie kojarzy mi się z biznesowym laptopem, tylko właśnie z laptopem programisty. Gdyby nie cena tego laptopa to mógłby być lepszą wersją Thinkpada.

A co do klawiszy funkcyjnych to jak chcesz zamknąć z klawiatury okno to wciskasz Fn + ALT + F4? ;)
W Thinkpadzie jak to zobaczyłem to się nieco wkurzyłem. Na szczęście mój laptop umożliwia zmianę tego w BIOS.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #36 07.09.2013 20:53

@mikolaj_s
Nie muszę używać klawisza Fn przy zamykaniu wykorzystując kombinację klawiszy Alt + F4 ;)

fr000nc   6 #37 08.09.2013 12:43

A ja się podzielę kilkoma refleksjami:
- po pierwsze użytkuję elitebooki od kilku lat. obecnie 8440p, ale mam porównanie z większością modeli na przestrzeni ostatnich 6 lat.
- po drugie domowo użytkuję macbooka pro.
- po trzecie wcześniej miałem styczność z kilkoma generacjimi thinkpadów (do momentu sprzedaży tej części IBMa do Lenovo).

Jak więc widać, mam, bądź miałem, kontakt w większości z niesamowicie przepłaconym sprzętem w tzw. segmencie biznesowym oraz 'consumer'.

Z moich doświadczeń wynika thinkapdy do serii T4x były maszynami niezniszczalnymi. Zawsze używałem TrackPointa - (HP nazywa to PointStick) i uważałem go za rozwiązanie o wiele lepsze niż touchpad. Siłą przyzwyczajenia zostało mi to do dziś. Akurat implementację HP uważam za gorszą od IBM.


Z elitebookami zawsze były jakieś problemy. Bardzo często zawodziły panele dotykowe przycisków sterowania głośnością itd. ( na przestrzeni 4 generacji powtarzało się to non-stop). Inny element to inwertery matrycy LCD. Nie mniej jednak, w porównaniu do obecnych thinkpadów, czy delli uważam, że HP to dla sektora biznesowego to jedno z lepszych rozwiązań.

Macbooka kupiłem trochę na przekór sobie - potrzebowałem stacji developerskiej pod iOS, stwierdziłem więc, że kupię laptopa, który mi trochę dłużej posłuży. I o ile nie jestem fanboyem Appla, to po początkowym etapie frustracji Mac OSX zaczęło mi się pracować na tym sprzęcie całkiem nieźle.
Pewnego dnia poleciał na podłogę (terakota). Jak go podnosiłem, to byłem przekonany, że to koniec. Ale poza wgięciem na obudowie (klapa się do końca nie przymyka), działa od 2 lat bez problemu. Swoją drogą za ciekawy uważam fakt, że sprzęt, który ma roczną gwarancję działa bez problemu od 3 lat i to przy nie do końca właściwym traktowaniu, taki z trzyletnią hipergwarancją door to door 24h po roku zaczął wywijać cyrki.

I tu dochodzę do zasadniczej kwestii: zarówno HP z serii elite, Thinkpady z serii T lub X oraz MacBooki to ten sam pułap cenowy. 3 lata temu HP EliteBook 8740w to był wydatek rzędu 13k PLN. Nie wyobrażam sobie, żeby taki sprzęt zaczął się sypać po roku, a jednak. Ja mam taką osobistą teorię, że cena to skłądowa serwisu oraz klienta docelowego: w pakiecie jest serwis door to door, więc 20% ceny zrzucam na karb jego. Korporacje mają kasę, nie kupią specjalistom pavillonów, bo ich szlag trafi, więc producencji windują cenę. Bo nie uwierzę, że aluminiowa obudowa i 3-4 dodatkowe złącza są warte 4 tysiące. Widać to także na przykłądzie stacji dokujących: HP liczy sobie od 600 do 1000 zł za stację dokującą (w zależeności od wersji).

I od stacji dokującej wychodząc, opisywany notebook ma jeden mankament który z mojej perspektywy i tego jak wykorzystuję komputer w pracy dyskwalifikuje go niemal zupełnie: brak złącza stacji dokującej. Ja rozumiem, że to ultrabook. Ja rozumiem że to nie dla devów, a managementu, żeby się nie przedźwignęli i żeby było korporacyjnie. Ale czemu do diaska nie dać złącza stacji? Bo złącze baterii dodatkowej na zdjęciu chyba widziałem...

SquerFF   2 #38 08.09.2013 17:25

Ten sprzęt po miesiącu użytkowania się psuje, nie dość że 8 to jest słaby jedynie design jest dobry.
Często się zacina.

SquerFF   2 #39 08.09.2013 17:25

Nie polecam.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #40 08.09.2013 21:32

Nie wiem skąd Wasze problemy z tym sprzętem. Według mnie wygląda wyjątkowo trwało ;)

sceri   4 #41 12.09.2013 12:31

@fr000nc
W EliteBook Folio 9470m jest złącze stacji dokującej.

DisplayPort jest standardem biznesowym, wyraźnie lepszym od HDMI, chociaż nie jest to następca.
MultiStream pozwala podłączyć kilka monitorów poprzez jeden kabel DP. HDMI tego nie oferuje.
Chociaż akurat w 9470m nie ma MS.
W standardzie ten komputer ma gwarancję 3-latnią.

Wracajać do stacji roboczych (EliteBooki z "w") oraz stacjonarne Z.
Płaci się za jakość. Jakość na poziomie poszczególnych komponentów a nie tylko obudowy.

  #42 25.12.2013 11:32

Za taką cenę jedynie opłaca kupić się laptop firmy msi. Specyfikacje byłyby o wiele lepsze q cena niższa ;]

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #43 25.12.2013 12:18

@marcinok
Podaj jakieś przykłady, z pewnością pomożesz innymi czytelnikom tego wpisu oraz ja będę wdzięczny za pokazanie możliwe i ciekawych urządzeń ;)

  #44 20.01.2014 22:24

No coż... dorzucę swoje 3 gr do tej dyskusji.

Mam tego kompa od kwietnia 2013 i nie mam do niego praktycznie żadnych uwag. Wszystko działa bez problemów, nic się nie wiesza. Dokupiłem również stację dokującą za którą dałem ogólnie ok. 400 PLN. Jedyne do czego mogę się przyczepić to:
- Windows 8 Pro- niby fajny system ale.. brak obsługi połączeń sieciowych potrafi wykończyć człowieka któy często korzysta z różnych sieci z certyfikatami
- Przy gierkach (bo czasami gram w WoT) można jajka na nim smażyć, ale tak jak było opisane powyżej jest to sprzęt biznesowy i nie ma co wymagać super osiągów w grah :)

Generalnie pomimo ceny sprzęt jest wart poleceenia.. poręczny, lekki i dobrze wygląda :).

  #45 24.02.2014 12:21

DisplayPort - Producenci forsują go głównie dlatego, że jest bezpłatny, natomiast HDMI to technologia opatentowana i za stosowanie jej trzeba uiszczać dodatkowe opłaty licencyjne

  #46 22.09.2014 18:35

Uzywam powyzszego lapka na potrzeby sluzbowe. O ile pierwsze wrazenie bylo slabe, czulem sie zawiedziony, to po calym roku uzytkowania powiem, ze jest to sprzet idealny, jesli potrzebujesz wydajnego i mobilnego sprzetu. Wysoka jakosc zewnetrznych komponentow, wydajna praca nawet przez 10h z grafika 3D i programami obliczeniowymi i brak jakichkolwiek symptomow spowolnienia czy przegrzania. Nie wyobrazam sobie, ze mialbym podrozowac z innym sprzetem, niz ten hp-ek!

tryhp3   1 #47 18.02.2015 12:01

Czy działa na tym Aero2? Na wbudowanym modemie?