Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja HP Envy x2, urządzenia łączącego tablet z laptopem

Coraz więcej osób oprócz komputera decyduje się na zakup tabletu. Kupując tablet i laptop musimy wydać więcej, dlatego też często decydujemy się na zakup słabszego laptopa oraz słabszego tabletu, aby koszt był podobny do tego przeznaczonego na lepszy laptop. Posiadanie samego tabletu nadal dla znaczniej większości użytkowników to za mało, nadal nie mamy wielu zalet laptopa i często jesteśmy ograniczeni przez system operacyjny oraz tworzenie bardziej obszernego tekstu jesteśmy zmuszenie sobie odpuścić. Tablet oparty o Windows RT, Androida czy iOS narzuca nam pewne ograniczenia i bardziej zaawansowaną pracę musimy sobie odpuścić. Laptop, a nawet cieniutki ultrabook nie zapewnią takiej mobilności jak tablet. Jak widać każde urządzenie ma swoje wady i zalety, zmuszając wielu użytkowników do posiadania dwóch urządzeń. Co byście powiedzieli na urządzenie, które łączy wszystkie zalety tabletu z zaletami laptopa, a do tego nie obciąży, aż tak bardzo naszego portfela, w przeciwieństwie gdybyśmy zdecydowali się na zakup laptopa i tabletu. Urządzenie łączące tablet z laptopem przyjęło się nazywać tabletem hybrydowym.

Przedstawicielem tego segmentu jest HP Envy x2, którego mam obecnie przyjemność testować. Sprzęt ten został wyposażony w pełny Windows 8, więc nie mamy żadnych ograniczeń narzucanych przez mobilne systemy operacyjne.

Tablet hybrydowy według HP

Testowany przez mnie model został wyposażony w:
  • Procesor: Intel Atom Z2760
  • Pamięć RAM: 2GB
  • Ekran: 11,6" (1366 × 768), IPS
  • Dysk: 64GB
  • Wymiary: 304 mm × 206 mm × 20 mm
  • Waga: tablet: 700g, stacja dokująca: 706g, łącznie 1,4 kg
  • System operacyjny: Windows 8 32 bitowy
Dzięki zastosowaniu dodatkowego akumulatora w stacji dokującej HP Envy x2 potrafi na baterii wytrzymać, aż 10h przy normalnym użytkowaniu, bez żadnych większych wyrzeczeń ze strony użytkownika. Sam tablet trzyma ok. 5-6 h. Dla mnie wynik, zwłaszcza ten z podłączoną stacją dokującą jest rewelacyjny, z pewnością każdy będzie zadowolony. Zwłaszcza w dobie dzisiejszych smartfonów.

Jakość wykonania

Tak dobrze wykonanego tabletu jeszcze nigdy nie trzymałem w dłoniach. Obudowa została wykonana z świetnie spasowanego aluminium. Nic nie trzeszczy, nic się nie ugina.
Ten tablet hybrydowy został bardzo dobrze wyprofilowany przez co idealnie leży w naszych dłoniach. Nie mam pewności co do materiału wykorzystanego do pokrycia wnętrza, dlatego ten aspekt obecnie przemilczę, ale na 80% jest to aluminium.
Mechanizm odpowiadający za możliwość przemienienia tabletu w laptop i odwrotnie wygląda bardzo solidnie, do odczepiania służy przycisk umieszczony tuż pod ekranem na stacji dokującej.
Klawiatura zastosowana w stacji dokującej jest bardzo dobrej jakości, nie ugina się, skok klawiszy jest niewielki. Jej układ przypomina ten zastosowany w testowanym wcześniej przez mnie ultrabooku: HP Envy 6-1130SW. Dla mnie ma jedną przewagę nad tą zastosowaną w HP Envy 6, nie ma efektu uginania się. Jednak ma też jedną wadę, klawiatura nie jest podświetlana.
Podświetlana klawiatura była jednym z elementów, którego wymagałem podczas szukania ultrabooka, ponieważ często piszę w nocy. Zastosowania klawiatura w HP Envy x2 mogłaby być idealna, gdyby nie brak podświetlania.
Touchpad jest bardzo podobny jak ten stosowany w laptopach HP. Według mnie jest to jeden z najlepszych na rynku. Dzięki zastosowany materiałom nie "palcuje się", jest dość wyraźnie osadzony w obudowie i dzięki zastosowaniu lekko "chropowatego" materiału jest przyjemny w dotyku.
Dotyk reaguje szybko, a z wykorzystaniem gestów w Windows 8 niema żadnego problemu.

Złącza

Jeśli korzystamy tylko z samego tabletu to do dyspozycji mamy złącze audio oraz slot na karty microSD. Złącza umieszczone są z dołu, przez co po podłączeniu do stacji dokującej są zasłonięte. W tym miejscu znajduje się też gniazdo zasilania służące do podłączenia stacji dokującej oraz ładowania samego tabletu.
Pozostałe złącza znajdziemy w stacji dokującej. Z prawej strony znajduje się: czytnik kart pamięci, port USB 2.0 oraz złącze zasilania.
Natomiast z lewej strony znajdziemy: HDMI, port USB 2.0 oraz złącze Audio, które w tablecie zostało zasłonięte przez stację dokującą.

Ekran

Zastosowany ekran o rozdzielczości 1366x768 posiada przekątną 11,6 cala. Zastosowana rozdzielczość w zupełności wystarcza. Jednak na największą uwagę zasługuje podświetlenie ekranu, według mnie prezentuje się lepiej, niż to zastosowane w ultrabooku HP Envy 6. Kolory są dobrze odwzorowane, a kontrast jest wysoki. Kąty widzenia należą do zadowalających.

Dźwięk i aparat

Zauważyłem, że firma HP lubi stosować system Beats Audio w swoich urządzeniach, jak dla mnie to świetna wiadomość. HP Envy x2 również został wyposażony w ten system, świadczy chociażby o tym napis na ramce ekranu :P
Jakość dźwięku jest zadowalająca, według mnie czołówka wśród tabletów. Jednak system Beats Audio rozwija w pełni skrzydła dopiero po podłączeniu do zewnętrznych głośników. Wtedy słuchanie muzyki to prawdziwa przyjemność. Chociaż jak już wspomniałem wcześniej zamontowane w tablecie głośniki radzą sobie bardzo dobrze i słuchanie chociażby Skid Row należy do przyjemnych ;D
W HP Envy x2 zastosowane dwie kamery, z tyłu mamy kamerę o rozdzielczości 8MPx, a z przodu o rozdzielczości 2MPx.
Jakość zdjęć wydaje się na pierwszy rzut oka dobra, więcej o tym napiszę w następnym wpisie. Obiecuję też wstawić zdjęcia wykonane za pomocą tego tabletu hybrydowego. Na specjalne życzenie mogę też nagrać film.

Podsumowanie

Pod koniec tego tygodnia zamierzam opublikować drugi wpis o HP Envy x2. Jeśli ktoś chcę się o coś zapytać, to proszę bardzo, z przyjemnością odpowiem. Możliwe, że odpowiedzi na Wasze pytania umieszczę w moim drugim wpisie. Z podsumowaniem urządzenia, testami wydajności i kilkoma innymi rzeczami zaczekam do mojego kolejnego wpisu.  

windows sprzęt

Komentarze

0 nowych
mktos   10 #1 24.06.2013 14:48

A jak wygląda wydajność tego Atoma Z2760? Przyznam, że to jedna z rzeczy które mnie martwią, bo wydajność jego bezpośredniego poprzednika była dość marna.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #2 24.06.2013 15:02

@mktos
Z działaniem systemu niema żadnych problemów, szybko i sprawnie. Google Chrome działa sprawnie. Nie odczuwam żadnych zwolnień, zacięć itp. Pod koniec tego tygodnia opublikuje wpis, gdzie przedstawie wyniki różnych benchmarków ;)

barylka1986   4 #3 24.06.2013 16:10

Od jakiegoś czasu myślę nad zakupem takiego laptopa z odczepianym ekranem. Zastanawiałem się też nad HP Envy x2, ale jego specyfikacja sprzętowa jest za słaba. Jedynie wygląd mi się podoba (innym może się nie podobać). Na chwilę obecną to takim tabletem, który by spełniał moje wymagania jest Fujitsu q702 ale też ma procesor trzeciej generacji a nie czwartej, może pojawi się aktualizacja. Jest jeszcze HP Split x2 13 i jakieś nowości Samsunga. Czy znajdzie się ktoś kto by mi doradził co warto kupić?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #4 24.06.2013 16:22

@barylka1986
Skoro obecne procesory Ci nie odpowiadają to może warto poczekać na wspomniane przez Ciebie procesory Intela Core 4 generacji. Jeśli chodzi Ci o wydajność samego procesora to spokojnie możesz brać obecną generację. Intel Core 4 gen, to głównie zwiększeniu wydajności układu graficznego oraz zwiększenie pracy na baterii. Kupując sprzęt oparty o procesory Intel Core musisz się liczyć z tym, że będzie trochę grubszy od opartego opartego na Atomie i nie będzie posiadał pasywnego chłodzenia. Nowe Atomy według pierwszych testów są znacznie wydajniejsze i mniej prądożerne od ARMów, a przy okazji można zainstalować pełen Windows 8. Może warto poczekać? ;)

Co do wyglądu HP Envy x2, to się zgadzam. Sprzęt świetnie się prezentuje. Ogólnie twierdzę, że linia Envy pod względem wyglądu jest świetna ;)

  #5 24.06.2013 18:05

Elegancka recenzja :)

Shaki81 MODERATOR BLOGA  38 #6 24.06.2013 18:20

Ten HP'ek jest strasznie podobny (i nawet parametry ma bardzo zbliżone) do Samsunga, którego miałem okazję jakiś czas temu testować.
Ehhh wszyscy producenci na jedno kopyto.

Autor edytował komentarz.
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #7 24.06.2013 18:27

@Shaki81
Różnice są niewielkie, podobnie jest na rynku laptopów. Obecnie nawet producenci przeglądarek starają się tworzyć podobne przeglądarki, na wzór Google Chrome. O producentach samochodów nie będę wspominał, bo oni już wcześniej zaczęli. No cóż, takie czasy. Nie pamiętam zbyt dokładnie Twojej recenzji, ale z pewnością zaraz nadrobię zaległości ;)

patryk9200   8 #8 24.06.2013 19:47

Ciekawy sprzęt, dobrze się prezentuje.
Możesz sprawdzić jak radzi sobie ze starszymi tytułami gier?
Czy da się w ogóle grać? Jak możesz, przetestuj najnowszą cywilizację, ma obsługę dotyku dla Windows 8- ciekawi mnie jak w takiej grze sprawdza się dotyk :-)

Autor edytował komentarz.
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #9 24.06.2013 20:09

@patryk9200
Oczywiście niema problemu ;) Możesz mi podać link do gry Cywilizacja? ;)

arlid   14 #10 24.06.2013 20:25

To ja znów Cię pomęczę :P Jak to się trzyma całości? Nie masz wrażeni, że to się "odepnie" i rozleci? Jak nie jest to problemem możesz pokazać jak to się "rozbiera" na jakimś filmiku to będę wdzięczny :) A gdzie jest bateria? W "ekranie-tablecie", czy w klawiaturze? :P Zapewne się mylę, ale jeżeli jest w ekranie przypomina to trochę tablet w klawiatura BT.

patryk9200   8 #11 24.06.2013 20:35

@Scorpions.B
Strona główna: http://www.civilization5.com/
jest również na Steam.
Około tygodnia temu była na Steam promocja i można było za darmo przez kilka dni w nią grać ;-)

N4R   3 #12 24.06.2013 20:51

Jedna z zalet to na pewno pełny system operacyjny, a nie jakieś wersje mobilne. Z drugiej strony poczekam, aż ten sprzęt się trochę rozwinie, bo moim zdaniem ten procek i 2GB to wciąż za mało, aby zastąpić w pełni mobilną platformę, jak dla mnie.

W tej stacji to po za baterią oraz modułami odpowiedzialnymi za kontrolery USB itp. to jest coś jeszcze?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #13 24.06.2013 22:11

@N4R
Dla zastosowań biurowych ta konfiguracja sprawdza się świetnie, jak tablet ma naprawdę sporo mocy i na Windows 8 pracuje się rewelacyjnie. Niestety podobnie jak dla Ciebie to i dla mnie ta konfiguracja jest zbyt słaba. Wszystko zależy od wymagań, ja wymagam Intel Core, ale póki co procesory te znajdziemy w nieco innymi typie urządzeń.

Nic więcej nie ma ;)

@patryk9200
Dzięki. Postaram się pobrać demo i sprawdzić jak to działa ;)

@arlid
Jest minimalny luz, wyczuwalny tylko podczas, gdy chcemy zmienić położenie ekranu. Ogólnie wygląda to solidnie. Co do filmiku, to jeśli jakość będzie zadowalająca to wstawię w następnym wpisie ;) Baterie masz tu i tu, dzięki czemu urządzenie bardzo długo trzyma na baterii.

barylka1986   4 #14 25.06.2013 09:45

Może, to co teraz napiszę będzie dla wielu absurdalne ale chcę takim laptopem konwertowalnym zastąpić komputer stacjonarny. Więc w moim przypadku muszę poczekać na Intela 4 generacji. Podoba mi się idea posiadania jednego komputera, który w zależności od potrzeb może być używany jako tablet, laptop i komputer w domu do, którego podłączało by się monitor i bezprzewodowo klawiaturę i mysz. Myślę, że niskonapięciowy procesor i5 będzie jak dla mnie wystarczający, obawiam się jedynie o to jakie zintegrowane układy graficzne będą montowane w takich konstrukcjach. Ale raczej na GT3 z dodatkową pamięcią niema co liczyć.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #15 25.06.2013 11:14

@barylka1986
Ja zastąpiłem komputer stacjonarny ultrabookiem wyposażony w niskonapięciowego Ivy Bridge i5. Nie jestem obecnie w stanie wykorzystać 50% potencjału tego procesora, a co dopiero mówić o braku mocy. Dla większości użytkowników Core i3 będzie w 100% wystarczający ;)

  #16 25.06.2013 15:13

Witam ;)

Czy mógłbyś nagrać film lub chociaż zrobić zdjęcie kamerą umieszoną z tyłu? System posiada jakąś aplikację do robienia zdjęć, Microsoft przewidział taką możliwość?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #17 25.06.2013 15:59

@Zainteresowany
Tak planuję wrzucić film i kilka zdjęć ;) W HP Envy x2 znajdziemy aplikację dostarczoną wraz z systemem Windows 8 oraz dodatkową aplikację zainstalowaną przez producenta ;)

arlid   14 #18 25.06.2013 18:58

@Scorpions.B
Super. W związku z tym dalsze pytania. Jak to się ładuje? Każdą baterie osobno, czy za pomocą jednego wejścia? Czy jak to złożymy w całość to korzystamy ewentualnie z dwóch baterii (np., gdy jedna się wyczerpie, działamy na drugiej)?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #19 25.06.2013 19:19

@arlid
Możemy ładować sam tablet, oraz gdy podłączymy stację roboczą ładowane są obie części. HP Envy x2 posiada dwa wejścia ładowania, jedno w samym tablecie(zostaje przysłonięte po złączeniu z stacją dokującą), drugie w stacji dokującej. Zauważyłem, że gdy mamy podłączoną stację dokującą to główniej z jej zasilania korzysta tablet, po zejściu do bodajże 1-2 % zasilanie odbywa się za pomocą baterii w tablecie. Nie jestem w 100% tego pewien, bo dość często odłączałem ekran, ale na 90% jest tak ja piszę.

N4R   3 #20 25.06.2013 21:59

Takie zastąpienie stacjonarki to na pewno dobry pomysł, tylko czy te sprzęty przypadkiem do takiego wykorzystania (stacjonarka, laptop, tablet) nie zostaną szybko zajechane? Chyba, że jednak dzienny czas pracy nie jest specjalnie długi. W innym wypadku szkoda byłoby mi tego sprzętu. I raz jeszcze wracając do wydajności, to jednak 3 maszyn wirtualnych to na tym nie postawię ;)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #21 25.06.2013 22:11

@N4R
Wydajnością taki sprzęt nie błyszczy. Taki sprzęt to tablet hybrydowy, jak nazwa wskazuje dostajemy tablet z możliwościami tabletu, a nie mobilny laptop. Nawet następcy obecnych procesorów Intel Atom dla mnie nie będą na tyle wydajne, aby zastąpić nam komputery stacjonarne, czy też urządzenia oparte na Intel Core. Jeśli zależy nam na wydajności i chcemy taki sprzęt musimy posiadać jeszcze komputer stacjonarny lub wydajny laptop. Do przeglądania internetu, prac biurowych czy filmów HP Envy x2 natomiast będzie idealny. Zapraszam do mojego następnego wpisu o tym urządzeniu, będzie tam kilka testów wydajności, w piątek lub niedziele zostanie opublikowany ;)

N4R   3 #22 26.06.2013 17:11

Wrzuć Ubuntu do testów, ciekawe jak się na takim sprzęcie zachowuje ;)

Autor edytował komentarz.
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #23 26.06.2013 22:08

@N4R
Ubuntu nie mam zamiaru instalować, bo sprzęt niestety mam krótko. Z przyjemnością bym przetestował i sprawdził jak Unity się sprawdzi ;)

Autor edytował komentarz.
N4R   3 #24 27.06.2013 21:12

Szkoda, że nie wyszła jeszcze wersja Ubuntu Touch. Ciekaw jestem jak taka hybryda właśnie z takim systemem by się sprawdziła.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #25 27.06.2013 21:19

@N4R
Ogólnie uważam, że brakuje ciekawego sprzętu z Ubuntu. Jeden z użytkowników dp przetestował Ubuntu na ultrabooku konwertowalnym, który też jest jakby hybrydą. Jak chcesz to możesz przeczytać tutaj: http://www.dobreprogramy.pl/wojtekadams/Dell-XPS-DUO-a-na-nim-Zapalona-Kotofretk...

Wiesz kiedy będzie premiera Ubuntu Touch?

Autor edytował komentarz.
N4R   3 #26 28.06.2013 19:53

Widziałem, ale dzięki za info i komentarze.

Niestety nic na razie nie wiadomo co do oficjalnej premiery, na pewno będzie związana też z wypuszczeniem samego telefonu z tym, że systemem.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #27 28.06.2013 20:13

@N4R
No to pozostaje czekać co tym razem panowie z Cannonical wymyślą ;)