Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja HTC Windows Phone 8X - czy Finlandia powinna obawiać się konkurencji z Tajwanu?

Miałem już ogromną przyjemność testować dwa smartfony z Windows Phone 8: Nokia Lumia 520 i 820. W końcu udało mi się zdobyć do testów smartfona z mobilnymi okienkami Microsoftu nie pochodzącego z Finlandii. Tym razem w moje ręce trafił HTC Windows Phone 8X. Z tym urządzeniem nigdy wcześniej nie miałem styczności. Niestety ciężko było go spotkać nawet na wystawach w sklepach. Z pewnością sporo osób kojarzy Windows Phone tylko z Nokią, nie wiedząc, że inni producenci też wydają smartfony z tym systemem operacyjnym. Co jest dość dużym błędem, bo nie tylko w Finowie potrafią robić świetne smartfony z WP8.

Jakość wykonania

Już na samym początku mogę śmiało powiedzieć, że HTC Windows Phone 8X prezentuje się wyśmienicie. Stylistycznie przypomina Nokie z serii Lumia. Podobnie jak smartfony Nokii ten model HTC możemy dostać w kilku wariantach kolorystycznych. Według mnie pomysł z różnymi dość rzadko spotykanymi kolorami zwłaszcza wśród nowych smartfonów to strzał w dziesiątkę.
Zielona, niebieska, granatowa czy żółta obudowa sprawia, że smartfon wyróżnia się na tle innych urządzeń, możemy poczuć się jakbyśmy posiadali coś wyjątkowego. Jak widać stylistyka zapoczątkowana przez Nokie jest naprawdę dobra, w końcu Apple prezentując nowego iPhone 5C też zdecydowała się na bardzo podobne rozwiązania.

Przód HTC Windows Phone 8X pokrywa niezwykle odporne na zarysowania szkoło Gorilla Glass 2. Oczywiście nie ochroni ono naszego smartfona w 100% przed zarysowaniami, ale też nie musimy się obawiać podczas noszenia urządzenia razem z kluczykami w kieszeni. Pod 4,3 calowym ekranem o rozdzielczości 720x1280 pikseli znajdziemy trzy funkcjonalne podświetlane przyciski charakterystyczne dla wszystkich smartfonów z Windows Phone 8, czyli cofnij, start oraz wyszukaj.

Nad ekranem znajdziemy kamerkę do wideorozmów, głośnik słuchawkowy, czujnik oświetlenia i czujnik zbliżeniowy oraz diodę, która informuje nas chociażby o naładowaniu baterii.

Brzegi smartfonu zostały wykonanego z tego samego materiału co tył, który według mnie jest bardzo przyjemny dla dłoni. Producent zdecydował się zastosować wysokiej jakości tworzywo sztuczne, które swoją fakturą przypomina gumę. Nie zaważyłem, aby HTC Windows Phone 8X miał skłonności do zbierania tłustych odcisków naszych palców, oczywiście nie licząc dotykowego ekranu.

Z tyłu znajdziemy aparat z matrycą 8MPx oraz z diodą led. Na środku został umieszczony napis HTC, a na dole tuż pod logiem Beats Audio znalazł się głośnik. Obudowa z tyłu jest odpowiednio wyprofilowana w rogach smartfonu, dzięki czemu urządzenie nie tylko prezentuje się lepiej, ale też wygodniej leży w dłoni.

Z lewej strony obudowy nie znajdziemy żadnego przycisku. Z prawej strony natomiast znalazł się przycisk do regulacji głośności oraz fizyczny spust aparatu, czyli jeden z moich ulubionych przycisków na urządzeniach z Windows Phone 8.

Nigdy nie przepadałem za robieniem zdjęć z wykorzystaniem tylko ekranu dotykowego. Gigantowi z Redmond należą się brawa za wymóg tego przycisku.
Nad przyciskiem do regulacji głośności znajdziemy slot na karty micro SIM.

Na górnej krawędzi producent zastosował złącze słuchawkowe, przycisk odblokowania/zablokowania urządzenia, który służy też do włączania i wyłączania. Uważam umieszczenie tego przycisku z góry za mało ergonomiczne.

Podobnie jak w HTC Desire SV nie mogę przyzwyczaić się do tego rozwiązania. Od dołu znajdziemy tylko złącze microUSB.

Dla mnie ten smartfon podobnie jak wiele innych posiada dość sporą wadę - brak dostępu do baterii. Rozumiem sens takiego rozwiązania w wodoodpornej Xperii Z, ale w innych urządzeniach nie widzę plusów braku prostego dostępu do beterii. Czyli w razie zawieszenia systemu muszę pamiętać specjalną kombinację klawiszy? Na szczęście ten model HTC działa pod kontrolą Windows Phone 8, który jest stabilniejszy od modyfikowanego przez producentów Androida. Jeśli w moim Galaxy Ace II nie miałbym szybkiego i łatwego dostępu do baterii to przy którymś z rzędu zacięciu w ciągu dnia mój smartfon miałby niezbyt przyjemny kontakt z podłogą lub ścianą. Dość niewielkim minusem jest dla mnie też brak slotu na kartę pamięci. Z pewnością kiedyś na ten element narzekałbym bardziej, ale wbudowane 16GB pamięci w tym smartfonie HTC oraz świetna synchronizacja z SkyDrive, który oferuje mi 27GB wolnego miejsca w zupełności mi wystarczą.

Specyfikacja

Windows Phone 8 nie potrzebuje mocnego 4 rdzeniowego procesora i 4 GB pamięci RAM do w miarę komfortowego działania. Po dwóch tygodniach spędzonych z Nokią Lumią 520 wiem, że nawet przy 512 MB pamięci RAM mobilny system Microsoftu działa bardzo sprawnie. Specyfikacja HTC Windows Phone 8X przedstawia się następująco:
  • Waga: 130 g
  • Wymiary: 13,24 x 6,62 x 1,01 cm
  • CPU: 2 x 1,5 GHz, ARMv7, Krait Qualcomm Snapdragon S4 MSM8260A
  • GPU: Adreno 225
  • RAM: 1GB
  • Pamięć na dane: 16GB
  • Bateria: 1800 mAh
System, aplikacje oraz gry działają na tym HTC fenomenalnie. Nie ma mowy o żadnym, nawet najmniejszym przycięciu. Próbowałem robić wszystko, aby chociaż na chwilę zamulić ten smartfon, na szczęście nie udało mi się. Obecnie nie wyobrażam sobie powrotu do Samsunga Galaxy Ace 2.

Postanowiłem, że nie będę sprawdzał długości działania na baterii urządzeń, które już wcześniej były testowane, ponieważ nie wiem przez ile rąk już przeszły. Wyniki mogą być niezbyt dokładne do tych oferowanych przez nowe, lub w miarę nowe urządzenia.

Aparat i Beats Audio

Zacznę od przyjrzenia się aparatowi. Z tyłu urządzenia znajdziemy aparat 8 MPx. Zdjęcia wykonywane przez HTC Windows Phone 8X uważam za bardzo dobre, według mnie dorównują tym zrobionym przez Nokie Lumie 820. Oczywiście mogę być w błędzie, ponieważ trochę czasu od testów 820 minęło. Proszę o to kilka przykładowych fotek:
Zdjęcia w pełnej rozdzielczości: 1, 2, 3, 4

Warto wspomnieć, że HTC zastosowało technologię o nazwie ImageChip, która ma na zadaniu polepszyć jakość wykonywanych zdjęć. Czy to się sprawdza? Według mnie tak.

HTC Windows Phone 8X podobnie jak wiele innych modeli producenta został wyposażony w technologię Beats Audio, która ma na celu polepszyć nasze doznania słuchowe. Jakość dźwięku jest naprawdę bardzo dobra, umieszczony z tyłu głośnik gra czysto, dźwięk jest naturalny. Jednak smartfon swoje możliwości pokazuje dopiero po podłączeniu słuchawek lub zewnętrznych głośników, właśnie wtedy do akcji wkracza Beats Audio, które naprawdę się sprawdza. Początkowo spodziewałem się, ze producent zdecyduje się na dołączenie dokanałowych słuchawek do zestawu, jednak dostaliśmy zwykłe pchełki.

Mimo tego jakość dźwięku z nich się wydobywającego jest zadowalająca. Z chęcią zobaczyłbym jak system Beats Audio sprawdza się w bardzo dobrej jakości słuchawkach. W HTC Windows Phone 8X logo Beats Audio znajdujące się z tyłu obudowy z pewnością nie jest tylko chwytem marketingowym.

Podsumowanie

W tej recenzji nie wspomniałem praktycznie nic o Windows Phone 8. Stwierdziłem, że nie ma sensu pisać czegoś ponownie, moją opinię o mobilnych okienkach znajdziecie w tym wpisie: Windows Phone 8 godny następca Androida?. Czytając teraz tytuł tego wpisu uświadomiłem sobie, że słowo "następca" jest nie poprawne, powinienem raczej użyć słowa "zastępca".

HTC Windows Phone 8X to według mnie świetnie wykonany smartfon, którego stylistyka jest niemal idealna. Jest to jedno z najładniejszych urządzeń jakie miałem przyjemność testować. Na uwagę zasługują zastosowane materiały i ich świetne spasowanie, smartfon powinien wytrzymać naprawdę sporo. Dla mnie minusem jest brak łatwego dostępu do baterii, nadal nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego tak wielu producentów decyduje się na brak tego elementu. HTC WP8X został wyposażony w bardzo dobrej jakości aparat, o jakość wykonywanych zdjęć nie powinniśmy się obawiać. Logo Beats Audio umieszczone z tyłu urządzenia to nie jest chwyt marketingowy. Jakość wydobywającego się dźwięku naprawdę mnie zachwyciła. Czytając moje podsumowanie można odnieść wrażenie, że zakochałem się w tym urządzeniu i tak jest. Kiedyś byłem zdania, że jeśli Windows Phone 8 to tylko Nokia, dzisiaj wiem, że miałbym duży dylemat co wybrać. Najlepszym rozwiązaniem byłby zakup Nokii Lumii 820 oraz HTC Windows Phone 8X. Wracając do tytułu mojego wpisu "Czy Finlandia powinna obawiać się konkurencji z Tajwanu?", jestem zdania, że TAK!. 

windows sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
olmeca   11 #1 09.11.2013 18:36

Napiszę tak, HTC z dobrymi słuchawkami zaskoczył mnie bardzo pozytywnie właśnie dzięki Beats Audio. MIałem już wczesniej okazje zapoznać się z Lumią 800 gdzie najwięcej gorzkich słów wypowiedziałem na temat jakości dzwięku. Niestety w Lumii mimo ze miałbym najlepsze na świecie słychawki, dzwięk dostawałem bylejaki i tu HTC bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
Kolejnym zaskoczeniem był mój znajomy, który nie chciał uwieżyć, że HTC robi słuchawki z WindowsPhone - myślał, że to nakładka na to paskudztwo z robotem i ciastkami w logo.
Całkiem niezły wpis jak na wstęp do zapoznania sie z HTC 8X, z ciekawości napisz czy masz na nim stockowy system, czy pokusiłeś sie zainstalowanie GDR3?

  #2 09.11.2013 18:49

"Czy Finlandia powinna obawiać się konkurencji z Tajwanu?, jestem zdania, że TAK"

Ale przecież to jest telefon który na rynku jest ponad rok. W tym czasie nie zdobył on nawet drobnego ułamka popularności telefonów Lumia. A samo HTC od tego czasu nie zapowiedziało żadnego nowego telefonu z WP i prawdopodobnie już tak zostanie.

Patrząc na perspektywy 2014r bardziej prawdopodobne jest że MS po przejęciu działu mobilnego Nokii stanie się jedynym producentem telefonów z WP 8.1. Tak samo jak Apple jest jedynym producentem telefonów z iOS. A to pozwoli MS na jeszcze większe obniżenie kosztów swoich telefonów bo firma może działać w tym sektorze na granicy opłacalności by w ten sposób inwestować w przyszłość.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #3 09.11.2013 18:50

@olmeca
Niestety GDR3 nie zainstalowałem.

Wracając do Nokii Lumii. Z 800 nie miałem styczności, ale w 820 jakość dźwięku jest świetna, więc Finowie odrobili pracę domową ;)

  #4 09.11.2013 18:51

Data premiery tego telefonu to wrzesień 2012. Więc chyba już trochę za późno na tego typu recenzje (tytuł wpisu),szczególne że NOKIA od tego czasu wypuściła kilka słuchawek na rynek.

  #5 09.11.2013 19:41

człowieku N5xx to najuboższa wersja bez niczego GOŁA !!!!!, i co tu chcesz porównywac to jak by brac nokie 3310 i samsunga z windows 2003


porównaj to z 925 lub 10xx

  #6 09.11.2013 19:43

Czy naprawdę jest sens robienia testu telefonu, który jest na rynku od roku?

rigzbe   2 #7 09.11.2013 20:01

BTW. Nokii jako takiej już ma nie być... bo M$ ją podobno przejmuje :(

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #8 09.11.2013 20:28

@Anonima @YaCoo.1 @rafal1988
Tak wiem, że smartfon już na rynku trochę jest. Jednak nigdy wcześniej nie miałem przyjemności bawić się tym modelem HTC. Prowadzę bloga amatorsko, ciężko jest mi zdobyć nowe modele na równi z największymi serwisami. Dla mnie świetną sprawą jest możliwość zabawy każdym urządzeniem, którego wcześniej nie miałem w łapkach ;)

Tytuł wpisu nie ma świadczyć o tym, że HTC nagle wyprzedzi Nokię na rynku Windows Phone, a raczej świadczy o tym, że Nokia nie powinna się czuć zbyt pewnie na swojej pozycji, że na ryku są inne świetne modele z Windows Phone 8.

@rigzbe
Mi to przejęcie się podoba. Mam nadzieję, że ogromne ilości pieniędzy z Redmond pomogą Nokii i na rynku pojawi się sporo świetnych smartfonów. Ja obecnie wiem jedno. Następny smartfon tylko z Windows Phone. Już mam dość Androida, który coraz bardziej mnie irytuje.

Severus   4 #9 09.11.2013 20:32

nie trudno sobie nie wyobrazac powrotu do urzadzenia niemalze 2x tanszego ;)

xomo_pl   20 #10 09.11.2013 20:35

co do zakrytej baterii to myślę, że jedyne powody takich trików to:
1) zachęcić do częstszej wymiany smartfonów poprzez utrudnienie wymiany baterii, która się zużywa i trzyma coraz krócej. Wiele osób zamiast wymieniać raz kupiony smartofon używałoby go dłużej niż "2 lata" i producenci na tym "tracą" [tak im się wydaje]
2) htc przykłada dużo uwagi do jakości wykonania- stała obudowa zapewne ułatwia im zrobienie dobrze wykonanego smartfonu. Osobiście nie postrzegam tego jako wady. Nie rozumiem natomiast niektórych producentów, którzy dają zdejmowaną klapkę tylną a bateria i tak jest niewyciągalna... :D

co do samego 8X: świetny smartfon tylko ekran malutki i za duże ramki przy tej wielkości. Plusem jest obecność klawisza sprzętowego aparatu- inna sprawa, że gdyby nie wymóg od MS to by go nie było podobnie jak w modelach z android od htc od jakiś 3 lat. Co do wykonania jeszcze to mam htc desire z, kóry z tyłu jest pokryty (chyba) tym samym gumo-podobnym czymś i trzeba przyznać, że całkiem fajny patent...
Jeśli chodzi o słuchawki to mam takie same przy swoim htc- graja całkiem fajnie ale wolę dokanałowe bo te słabo się trzymają...

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #11 09.11.2013 20:39

@Severus
Patrząc na płynność i stabilność działania systemu to trudno wyobrazić sobie powrót z Lumie 520 do Ace 2 ;)
@zomo_prl
Zgadzam się z całym Twoim postem ;)

  #12 09.11.2013 20:50

"Tytuł wpisu nie ma świadczyć o tym, że HTC nagle wyprzedzi Nokię na rynku Windows Phone, a raczej świadczy o tym, że Nokia nie powinna się czuć zbyt pewnie na swojej pozycji"

Chodziło mi o to że wszystko wskazuje na to że HTC wycofało się z produkcji telefonów z Windows Phone. Nokia wchodzi w nową generację ze Snapdragonem 800 w Lumii 929, 1520 ale nigdzie nie widać zapowiedzi by HTC zdecydowało się przystąpić do walki

Myślę że HTC wycofa się z Windows Phone na co najmniej rok. Dopiero gdy MS przejmie Nokię, ustabilizuje rynek WP to pozostali producenci mogą wrócić na kolejną turę. Ale to zależy od tego czy MS udostępni im aplikacje takie jak Nokia Camera itp. które przejmie od Nokii. Jeżeli MS wszystkie te aplikacje rozda za damo pozostałym producentom to wzmocni to cały ekosystem i można się spodziewać powrotu HTC, Samsunga itp

AndrzejG   9 #13 09.11.2013 20:58

Dzięki Twojemu wpisowi zauważyłem, że słuchawki z Windows Phone, to urządzenia wręcz stworzone dla leworęcznych (położenie przycisku blokady/power jest dla mnie całkiem wygodne, a mam go na Mozarcie w tym samym miejscu). Tak samo Lumie - mają przyciski odblokowania po prawej stronie obudowy 8)

  #14 09.11.2013 21:04

Brakuje mi w tym artykule jedynie nieco informacji o wyświetlaczu. Jest pana wielkość, rozdzielczość... no i tyle. Jak wrażenie, jak czytelność, kolory, kąty widzenia, no i czerń? :)

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #15 09.11.2013 21:23

Ja od czerwca użytkuję HTC 8X i nie zamieniłbym na Lumię. Wadą HTC jest ich kiepski marketing i jeszcze gorszy PR. Przy ich naprawdę świetnych słuchawkach powinni zamiatać konkurencję ... Niestety, bez dobrego marketingu nie sprzedamy dobrego towaru. Mocno reklamowany produkt niskiej jakości często znajduje więcej nabywców niż dobry produkt bez dobrego PR ...

Tak dziś wygląda rynek.

sgj   10 #16 09.11.2013 21:26

@Pangrys

W obecnej sytuacji HTC może nie mieć czym finansować wielkiej akcji marketingowej, a szkoda.

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #17 09.11.2013 21:35

Wiem, że może nie mieć czym finansować wielkiej akcji marketingowej. Na HZ można było się pobawić moją i Olmeci HTC 8X i nawet DjFoxer, skądinąd właściciel Lumii 820 docenił nasze HTC. Lżejsze, ładniejsze i z lepszym wyświetlaczem niż L820 ... a sprzedają się gorzej ...

Severus   4 #18 09.11.2013 21:50

dla mnie htc pod wzgledem wykonania to wzór do nasladowania - ot tak mi sie zrymowalo :D

wajdzik   6 #19 09.11.2013 22:26

@AndrzejG: Mam Lumie 920, miałem HTC 8S i Lumie 800. Wszystkie mają przyciski po prawej (*s ma power na górze z tego co pamiętam) i jako praworęczny jestem z nich bardzo zadowolony. Czemu? -> KCIUK :D On jest stworzony do obsługi przycisków w tych telefonach. W tej chwili jak dostaje w ręce telofon z przyciskami po lewej (np. Iphone) to się gubię.

wajdzik   6 #20 09.11.2013 22:29

@Pangrys: problemem są tylko dwie słuchawki z WP. Nie ma w czym wybierać. 8S ma sporą wadę - tylko 4GB pamięci użytkownika. np. Audioteka na nim nie podziała. Mając do wyboru Lumie 520 i 8S (czyli telefony z tej samej półki cenowej i podobne wielkościowo) jednak wybrałbym Lumie (8GB pamięci) w tej chwili mimo braku wbudowanej lampy i BeatsAudio. Beatsy to właściwie jedyne co mnie przekonuje do HTCków.

xomo_pl   20 #21 09.11.2013 22:44

@sgj jakoś na kampanie z zachodnimi gwiazdami mają kasę więc chyba nie tak krucho u nich z funduszami jak się zdaje. Problemem jest nie to, że się nie reklamują ale jak to robią- w ogóle nie potrafią trafić do klienta. Ich reklama powinna być tak zrobiona by było o nich głośno jak o samsungu, powinni się dogadać z operatorami gsm by promowali ich smartfony szerzej- obecnie jest trochę jak z blackberry- niby są w ofercie ale w salonie jak się o to nie zapytasz to się nie dowiesz.
Szkoda, że htc jest tak słabo znane bo robi świetne smartfony, które wykonane są bardzo dobrze- obecnie właściwie tylko sony z xperiami z zbliżyło się do htc pod tym względem bo tak nie mieli konkurencji...

  #22 09.11.2013 22:58

Art bardzo dobry. Jedna uwaga tylko: HTC One też nie ma wyciąganej baterii i nie pamiętam kombinacji klawiszy do resetu. Bo wbrew temu co napisałeś, na szczęście nie jest to WP więc się nie wiesza :) a poważnie, to jest już któryś tam mój HTC (min. doskonały HTC DHD) i w żadnym baterii nie musiałem wyciągać. Nigdy. Inaczej, niż w Samsungu czy LG...

djDziadek   16 #23 09.11.2013 23:10

HTC 8X jest ładniejszy, lżejszy i zgrabniejszy od Lumii, miałem oba w ręku, jedyne co dla przemawia za Nokią to sentyment i nawigacja.

sgj   10 #24 09.11.2013 23:20

Nawigacji Nokii to bym nie ufał. Na ich mapie w ciągu ostatniego roku zniknął w Lublinie fragment ulicy(która oczywiście nieprzerwanie od prawie 30 lat istnieje) a wyjazd pojawił się w miejscu, na którym od 2 lat nie ma przejazdu.

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #25 10.11.2013 00:02

@wajdzik

Masz rację. Dla żony wziąłem Lumię 520 a nie HTC 8S .

przemor25   14 #26 10.11.2013 08:54

Te 16 GB robi wrażenie. Szkoda, że mimo wszystko nie można tej wielkości rozszerzyć o kartę microSD, można byłoby wtedy zaryzykować stwierdzenie, że jest to smartfon prawie idealny :)

lynx79   7 #27 10.11.2013 10:06

Miałem Lumię 800 i nie czułem potrzeby wyciągania baterii, czemu wszyscy chcą koniecznie mieć do niej dostęp? Po co tam grzebać? Dzięki temu telefon nie skrzypi, jest wytrzymalszy.
W Lumii 925 natomiast urzekła mnie obudowa, aluminiowa ramka sprawia wrażenie dużej solidności - no i doskonale się ten telefon w ręku trzyma. Plastiki to jednak nie to samo. Mimo całej urody jakie mają pozostałe lumie/htc jednak wolę to co oferuje 925. W porównaniu z nim np 720 wydaje się strasznie delikatna. 925 w porównaniu do 920 jest cieńsza, dużo lżejsza, smuklejsza i bardziej elegancka. Minus brak ładowania indukcyjnego. Kolejny dla mnie plus - ekran, ja wolę jednak Amoledy :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #28 10.11.2013 11:35

Tak patrzę po komentujących to spora część korzysta z Windows 8.1, szkoda, że u mnie system sprawia problemy ;/

@lukasamd
Faktycznie zapomniałem napisać coś więcej o zastosowanym ekranie. HTC zastosowało ekran wykonany w technologii S-LCD2, kolory są bardziej naturalne, niż te w AMOLED-ach. Czerń stoi na bardzo wysokim poziomie, chociaż brakuje jej minimalnie do tego co zobaczymy w Nokii Lumii 820, której ekran wspiera technologię ClearBlack. Kąty widzenia są bardzo dobre, według mnie czołówka wśród ekranów LCD ;)

@Severus
Zgadzam się. Wykonanie HTC jest idealne. Wielu producentów powinno się uczyć, zamiast robić kolejne "plastiki" ;)

p.dulska   4 #29 10.11.2013 12:54

Przy tej rozdzielczości ekran 4.3 to trochę mało.Szkła gorilla L820 nie posiada ale telefon po 3 miesiącach użytkowania wygląda bardzo dobrze(a "tyram" go intensywnie).Soft na plus dla Noki :)
O jakości dźwięku nie będę się wypowiadał, jest bo być musi ale do słuchania to jednak sprzęt audio(tak jak do filmów TV)

msnet   18 #30 10.11.2013 14:30

Wg mnie HTC 8S jest ładniejszy (choć słabszy pod względem parametrów). Jeśli chodzi o Nokie, to wygrywają one z HTC pod względem wsparcia ze strony producenta.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #31 10.11.2013 15:03

@msnet
Niestety, ale nie miałem przyjemności korzystać z HTC 8S, ale mam nadzieję, że firma HTC udostępni mi też ten model. Nokia posiada też świetne oprogramowanie stworzone przez Nokie ;)

charper   7 #32 10.11.2013 17:18

Orientuje się ktoś kiedy należy się spodziewać GDR3 dla 8S? Preview już mam.

arlid   14 #33 10.11.2013 17:40

Dostaniemy dodatkowe obudowy? :P Wygląda świetnie. Ciekawi mnie tylko sposób slotu karty pamięci - taki "futurystyczny" trochę.

arlid   14 #34 10.11.2013 17:41

Slotu microsSIM, wybaczcie :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #35 10.11.2013 18:00

@arlid
Niestety nie mamy możliwości zmiany obudowy. Wiesz co z początku spodziewałem się właśnie slotu na kartę pamięci w tym miejscu :P

Voltar   8 #36 10.11.2013 18:17

do Nokii 925 nie ma startu

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #37 10.11.2013 19:19

@Voltar
Ja raczej porównywałbym ten model z Lumią 820.

jesteś drugą osobą, która pod moim wpisem wspomniała o Nokii Lumii 925. Postanowiłem dokładniej sprawdzić na telefon. Po obejrzeniu kilku minut recenzji tego smartfona, zakochałem się w tym urządzeniu. Jeśli będę miał możliwość sprawdzenia tego telefonu i okaże się, że spełni pokładane w nim nadzieję, to Nokia Lumia 925 będzie dla mnie numerem 1 wśród smaertfonów ;)

lynx79   7 #38 10.11.2013 20:38

Weź Nokię 925 do ręki to już jej nie wypuścisz :)
Gdyby miała tylko nieco więcej pamięci niż 16 GB to było by idealnie - w sumie ja mam zajęte koło 8 GB, więc osobiście nie narzekam, ale jak ktoś cyka dużo fotek, słucha muzyki, no i pościąga różne gry to może zrobić się ciasno.

p.dulska   4 #39 10.11.2013 21:17

@lynx79

Miałem ochotę ale skończyło się na 820 (Cena czyni cuda)
P.S Poczekam jak spadnie z ceny

lynx79   7 #40 10.11.2013 21:25

Cena 925 to koło 1600 zł - niedawno można było dostać na niego 20% zniżki w sklepie firmowym za oddanie starego telefonu - stał automat w Bibliotece uniwersyteckiej. Promocja była chyba do końca października niestety.

aphazel   8 #41 10.11.2013 21:47

@Scorpions.B: a ja mam pytanie, dlaczego uważasz, że umieszczenie przycisku wł/wył u góry uważasz za mało ergonomiczne, bo nie rozwinąłeś :) Ja mam dokładnie odwrotne zdanie.

Mam Nokię 820. Fajny tel, ale notorycznie wciskałem przycisk wł/wył przy wyjmowaniu go z kieszeni, czy podnoszeniu z blatu stołu (ponieważ jest umieszczony z boku) co doprowadzało mnie do bladej gorączki. Teraz jest lepiej, bo w końcu nauczyłem się trafiać palcami między napchane ciasno na jednej krawędzi klawisze, ale z HTC Desire, który miałem wcześniej (przycisk wł/wył ma tak samo umieszczony jak 8X), nigdy nie było takiego problemu.

djDziadek   16 #42 10.11.2013 22:21

Problem z włącznikiem w tym modelu jest taki, że krawędź jest bardzo cienka ( ze względu na kształt telefonu) i trochę ciężko na początku nauczyć się trafiać w bardzo wąski przycisk, ale można przywyknąć, podobnie z resztą jak do nagminnego uruchamiania wyszukiwarki przy pisaniu w poziomie - również przez bardzo cienkie krawędzie, ale tak jak napisałem - jest to do ogarnięcia.

p.dulska   4 #43 10.11.2013 22:27

@aphazel
Musisz mieć bardzo długie palce żeby w 820 wcisnąć cos od góry(gdyby było)ja próbowałem i nie ogarniam:)

p.dulska   4 #44 10.11.2013 22:32

Do wybudzania używam 2 kliku nawet funkcjonalne

  #45 11.11.2013 00:12

HTC 8X jest super, ale sam wybrałem porównywalną cenowo Lumie 720 ze względu na aplikacje i wsparcie od MS - nie narzekam :). Gdyby nie aplikację od Nokii takie jak nawigacja offline czy streaming muzyki i to że Nokia jest faworyzowana przez MS to pewnie też brałbym 8X... Tak jak ktoś mówił możliwe że cały ekosystem zostanie unormowany po przejęciu Nokii i wypuszczeniu WP 8.1 to wtedy będą może równe szanse dla producentów.

aphazel   8 #46 11.11.2013 01:01

@djDziadek: dzięki, czaję, z tego co widzę na foto, to nie wygląda, żeby choć trochę wystawał z obudowy, a w Desire wystaje

@p.dulska: zależy jak trzymasz telefon, ja nie mam łap niedźwiedzia, ale jak trzymam go na dłoni tak, że środek tel jest na środku dłoni, to sięgam bez problemu.

  #47 11.11.2013 09:03

Czy zawiesza się tak samo często jak Lumie?

djDziadek   16 #48 11.11.2013 09:49

UP - używałem kilku Lumii (800, 610, 520) i TYLKO 610 zwiesiła się kilka razy, HTC nie zawisł jak na razie.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #49 11.11.2013 10:35

@aphazel
Trzymając tel w jednej dłoni nie sięgam do tego przycisku, nie mam go łatwo dostępnego pod kciukiem. Jednak zwróciłem mi uwagę na bardzo ważny aspekt, czyli odblokowywanie smartfonu podczas wkładania czy wyjmowania go z kieszeni. W moim obecnym telefonie przycisk umieszczony jest z boku i też czasami zdarza mi się go wcisnąć przypadkowo.

lynx79   7 #50 11.11.2013 12:14

@Stanisławus: Mnie się lumia nie przez półtora roku nie zawiesiła ani razu...

Voltar   8 #51 11.11.2013 15:27

Zdjęcia wyglądają "bardzo dobrze"? Wyglądają koszmarnie. Rozmyte, rozpikselowane, zaszumione. Recenzencie, chyba nie widziałeś zdjęć jakie robi Lumia 925. Tutaj zdjęcie mojego kota po zmroku:

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1410850_389742517822334_1...

(ustawienia auto)

bassrockers   6 #52 11.11.2013 16:38

Ten telefon ma identyczne podzespoły jak mój Haier W910 różni się tylko pamięcia ROM bo mój ma 8Gb a tu widze 16Gb, czyli teoretycznie da się na niego wgrać Androida a na mojego Windows Phone. Musze się bliżej przyjrzeć Firmware i bootloaderowi

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #53 11.11.2013 16:53

@Voltar
Według mnie zdjęcie wykonywane przez ten model HTC są na dobrym poziomie, oczywiście, że Lumia 925 robi lepsze. W końcu smartfon Nokii posiada jeden z najlepszych aparatów na rynku. Niestety nie mam możliwości testowanie każdego interesującego mnie modelu. Przetestowałem też jeszcze mało urządzeń, więc nie mam odpowiedniego odniesienia ;)

Amma   2 #54 11.11.2013 18:35

Jestem wyjątkowy bo mam żółty telefon, Jezu kto pisze te "artykuły"? Sorki cudzysłów cisnął mi się przypadkowo hahaha

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #55 11.11.2013 19:30

Ja długi czas użytkowałem HTC 7 Mozart i właśnie przyzwyczaiłem się do klawisza blokady z góry a umieszczenie go z boku w Lumii, zwyczajnie mnie irytowało.

Ot, siła przyzwyczajenia.:)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #56 11.11.2013 19:34

Wyjątkowy jest żółty smartfon na tle innych często szarych lub czarnych urządzeń. Kurcze kto czyta moje wpisy, z tego co kojarzę już w podstawówce sprawdzana jest umiejętność czytania ze rozumieniem ;)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #57 11.11.2013 19:39

@Pangrys
Właśnie to chyba siła przyzwyczajenia sprawia, że uważam umieszczone tego przycisku z góry za mało wygodne :)

Bucic   9 #58 13.11.2013 17:39

Nokia nadal jedzie na dawnej dobrej opinii o wykonaniu ich telefonów. To już tylko legenda, która z hukiem rozbiła się o ścianę wraz z takimi badziewiami jak Nokia 6300. Kto miał, ten wie. Lumia 610 - odpadła literka z logo. Lumia 900 - słabo spasowane mocowanie wyświetlacza, zaczął się "zapadać", kiedy przyciska się go palcem. Obecnie Nokia przegrywa jakością wykonania z HTC.

PS. Czy redakcja DP nadal nie ma zamiaru zabawić się w pioniera czyniąc stałym elementem recenzji warunki gwarancji, serwisowania, naprawialność itp.? Czy może boicie się tych szemranych typków zajmujących się serwisem i reakcji producentów, którzy takim szemranym typkom kontraktują serwis?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #59 03.12.2013 22:40

@Bucic
Niestety nie pracuję w DP, ale jeśli miałbym więcej czasu, a przede wszystkim takie możliwości to mógłbym się pobawić i z serwisem. Ostatnio miałem przygodę z serwisem HP, ponieważ mój lapek odmówił posłuszeństwa. Obsługę oceniam na 10/10 ;)

  #60 06.01.2014 00:47

Od roku używam HTC 8s. Tani telefon doskonale wykonany i super funkcjonalny. Jestem zagorzałym fanem iPhone'a ale w tym rozdaniu wybrałem tańszą opcję i chciałem poeksperymentować z WP 8.
Nie zawiodłem się ani trochę i po roku jakoš nie ciągnie mnie do iPhone' a. Teraz będę wymieniał 8s na 8x dla większej pamięci i lepszego aparatu. Moim zdaniem HTC mogłoby tymi modelami zawojować rynek ale brak kasy n reklamę i trudna sytuacja w koncernie chyba pogrzebały szansę na rozwój linii super telefonów. Bardzo szkoda bo tak na prawdę nie ma na rynku porównywalnych telefonów, no chyba, ze teraz Nokia Lumia 625. Polecam ten telefon wszystkim niezdecydowanym a zwłaszcza osobą, które nie mają za wiele kasy a nie chcą ugrząznąć w Androidzie.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #61 06.01.2014 18:40

A jeszcze w 2007 roku HTC było jednym z liderów na rynku. Szkoda, że teraz moją problemy finansowe, bo według mnie robią naprawdę świetnie smartfony ;)

ivvo   1 #62 23.01.2014 17:39

Mam ten telefon od ponad roku. Wcześniej przeszedłem "wszystkie"Nokie. Jest rewelacyjny dla osób które potrzebują prostoty systemu i jakości wykonania. Wszyscy w domu przeszliśmy na HTC 8x,8s, one sv. Mimo wielu krasztestów wszystkie są jak nowe. Żałuję, że htc pada bo inni producenci mogą im "buty wiązać"

  #63 16.02.2014 12:16

prosze napisac jak na htc 8x sciagnac dzwonek

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #64 16.02.2014 13:20

@ivvo
Zgadzam się. HTC produkuje jak dla mnie najlepiej wykonane smartony z Androidem. Obecnie bardzo chciałbym zobaczyć HTC One z Windows Phone 8, jak dla mnie takie połączenie stworzyłoby smartfon prawie idealny.

KewinPol   2 #65 25.06.2014 13:32

Też posiadam 8X od ponad 6 miesięcy i telefon jest świetny. Solidnie wykonany, posiada ciekawy design. System jest świetny i szybki, nie to co lagujący Android.