Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja: Lumia 1520 – czy 6 cali w smartfonie ma sens?

Ponad dwa tygodnie temu trafiła do mnie Nokia Lumia 1520. Jest to już kolejny smartfon fińskiego producenta, którego mam przyjemność testować, wcześniej bawiłem się już modelami: Lumia 520, Lumia 720, Lumia 820 oraz Lumia 1020. Urządzenie, które obecnie testuję należy do rodziny phabletów, czyli smartfonów o naprawdę sporych rozmiarach. Przed dostarczeniem paczki przez kuriera zastanawiałem się czy 6-calowy ekran nie jest przesadą i czy Lumia 1520 nie będzie tylko zbyt mocno przerośniętym, niewygodnym smartfonem.

Jakość wykonania

Nokia Lumia 1520 została utrzymana w charakterystycznej dla smartfonów fińskiego producenta stylistyce. Model, który do mnie trafił posiada żółto-czarną obudowę. Mimo iż producent nie zdecydował się na aluminium to zastosowane materiały są naprawdę bardzo dobrej jakości.
Urządzenie zostało pokryte tworzywem sztucznym, które wydaje się być odpornym na zarysowania. Niestety nie mamy łatwego dostępu do baterii, całość stanowi jednolitą bryłę.

Przyciski na krawędziach zostały umieszczone identycznie jak w innych Lumiach, a więc na lewej krawędzi znajdziemy przycisk włączenia/odblokowania, fizyczny spust aparatu oraz przycisk do regulacji głośności.

Po przeciwnej stronie znajdziemy dwie szufladki, pierwsza na kartę nano SIM, druga na kartę pamięci microSD. Nie wiem czy ten defekt występuje tylko w moim modelu, ale szufladki wydają się być źle spasowane.
Na dolnej krawędzi znajdziemy port microUSB, natomiast na górnej producent zastosował złącze audio. Przednia kamerka oraz charakterystyczne dla urządzeń ze systemem Windows Phone 8 przyciski, jak i sam wyświetlacz zostały umieszczone pod hartowanym szkłem. Z tyłu znajdziemy aparat 20MP, a pod nim umieszczony został głośnik.
Lumia 1520 dla wielu osób może być za duża i nie poręczna przy codziennym korzystaniu, rozmiary przedstawiają się następująco: 169 mm × 85 mm × 9 mm, a waga wynosi 209 gram.

Wyświetlacz

Na froncie pod hartowanym szkłem został umieszczony 6-calowy wyświetlacz o rozdzielczości Full HD. Zastosowany przez producenta ekran posiada duże kąty widzenia oraz bardzo dobrze odwzorowuje kolory oraz czerń. Duże zagęszczenie pikseli sprawia, że obraz jest ostry, nawet przy dużym powiększeniu.
Zaletą zastosowanego digitizera jest jego ogromna czułość, która pozwala na obsługiwanie smartfonu nawet w rękawiczkach. Przy ustawieniu wysokiej jasności ekranu z Nokii Lumii 1520 możemy korzystać nawet w słońcu, obraz wówczas jest naprawdę dobrze widoczny. Jest to jeden z najlepszych ekranów z jakim się spotkałem, nie mam do niego żadnych uwag.

Przez kilka pierwszych dni miałem problem z przyzwyczajaniem się do obsługi tego 6-calowego ekranu, zwłaszcza, że Windows Phone nie został specjalnie przygotowany, aby ułatwić obsługę jedną ręką. Jednak z czasem korzystanie z zastosowanego wyświetlacza w Lumii 1520 była dla mnie coraz wygodniejsze. Przy przeglądaniu stron internetowych, korzystaniu z Youtube czy oglądaniu zdjęć 6 cali sprawdza się naprawdę świetnie. Myślę, że teraz będzie mi ciężko powrócić do mojego Samsunga Galaxy Ace 2, elementy będą wydawały się być zbyt małe.

Windows Phone na 6 calach

Mobilny system operacyjny Microsoftu, który znalazł się na Nokii Lumii 1520 nie został w żaden sposób zmodyfikowany, aby przystosować go do obsługi na dużym wyświetlaczu. Dostaliśmy to samo co znajdziemy na Lumii 720 czy też droższej 925. Początkowo niektóre elementy interfejsu wydawały mi się za duże, a niemal ciągła obsługa za pomocą dwóch rąk niepraktyczna.
Po spędzeniu kilku dni, niemal tylko z tym smartfonem, przyzwyczaiłem się. Oczywiście nadal zobaczyłbym pewne rozwiązania zastosowane w Samsungu Galaxy Note 3, ale z Windows Phone na 6-calowym ekranie korzysta mi się całkiem przyjemnie. Do zalet można zaliczyć dodatkowy rząd kafelek, to dzięki niemu mam dostęp do wszystkich interesujących mnie informacji od razu na ekranie. Aktualnie zastanawiam się czy to właśnie Nokia Lumia 1520 nie byłaby dla mnie najlepszym wyborem spośród urządzeń z WP.

Aparat

Ten 6-calowy gigant od Nokii został wyposażony w 20 megapikselowy aparat z optyczną stabilizacją obrazu, obiektywem Zeissa oraz z dwiema mocnymi diodami LED. Ze sklepu z aplikacjami możemy pobrać identyczne oprogramowanie jak te dostępne na Lumii 1020. Dla mnie Nokia Camera jest najlepszą aplikacją do wykonywania zdjęć z jaką miałem styczność. Naprawdę warto ją zainstalować zamiast tej systemowej. W Nokii Lumii 1520 zdjęcia wykonywane są w dwóch wersjach, pierwsze w 5MP, drugie w 16MP lub 19MP, w zależności od ustawionych proporcji.
Rozwiązanie to jest wygodne, ponieważ mniejsze zdjęcia możemy szybciej wrzucić na OneDrive, Facebooka czy komuś po prostu wysłać. Zdjęcia wykonywane przez telefon są naprawdę świetne, jest to drugi co do jakości aparat z jakim miałem styczność w smartfonie (Lumii 1020 chyba nic nie pobije).
Nie mam do czego się doczepić i patrząc na moje wymagania myślę, że ta Nokia mogłaby zastąpić mi klasyczny aparat. Filmy możemy nagrywać w jakości 1080p przy 30 klatkach na sekundę, co dzisiaj jest raczej standardem w topowych flagowcach.

Specyfikacja

Windows Phone, w przeciwieństwie do Androida nie potrzebują 4 rdzeniowego procesora i 2 GB pamięci RAM do płynnej pracy i w zupełności wystarcza mu specyfikacja Lumii 520. Jednak lepsze CPU czy więcej pamięci operacyjnej zawsze pozytywnie wpływa chociażby na szybkość uruchamiania aplikacji. Nokia Lumia 1520 jest jednym z wydajniejszych smartfonów działających pod kontrolą mobilnych okienek Microsoftu, a specyfikacja przedstawia się następująco:
  • SoC: Qualcomm MSM8974, 4×2,2 GHz Krait Adreno 330
  • RAM: 2 GB
  • Ekran: 6 cali, Full HD
  • Aparat: tył 20 MP autofokus, stabilizacja obrazu, dwie lampy LED, przód 1,2 MP
  • Pamięć na dane: 32 GB, z możliwością rozszerzenia kartami microSD
  • Wymiary: 169 mm × 85 mm × 9 mm, waga: 209 gram
  • Bateria: 3400 mAh

Wszystkie programy działają bardzo szybko, uruchamiają się praktycznie natychmiastowo. Bez problemów pogramy nawet w najbardziej wymagające gry, jak chociażby GTA San Andreas.

Dzięki zastosowaniu pojemnej baterii Lumia 1520 w moim przypadku bez ładowania wytrzymuj do 3 dni, gdzie inne smartfony musiałem ładować niemal codziennie. Ze względu na zastosowany ogromny 6-calowy ekran nie spodziewałem się, aż tak świetnego wyniku.

Podsumowanie

Początkowo Nokia Lumia 1520 była dla mnie smartfonem nieporęcznym, za dużym, ze systemem nieprzystosowanym do obsługi tylko jedną ręką. Jednak po dwóch tygodniach moje podejście do zastosowanego 6-calowego wyświetlacza uległo zmianie. Mimo iż niemal cały czas musiałem korzystać z dwóch rąk to obsługa była komfortowa, na żadnym smartfonie tak wygodnie nie przeglądało mi się Internetu czy zdjęć. Dzięki większemu wyświetlaczowi zyskaliśmy jeden dodatkowy rząd kafelków na ekranie głównym, co pozwoliło mi na umieszczenie wszystkich niezbędnych dla mnie aplikacji na całym wyświetlaczu.

Lumia 1520 jest świetnie wykonanym urządzeniem, które zostało wyposażone w niemal idealny wyświetlacz, który oprócz świetnego odwzorowania kolorów, dużych kątów widzenia, oferuje dobrą widoczność w słońcu. Do zalet można też zaliczyć pojemną baterię, która pozwala na 2-3 dni pracy, przynajmniej w moim przypadku. Zastosowany aparat jest naprawdę świetny, lepszy spotkałem tylko w modelu Lumia 1020. Specyfikacja pozwoli nam na uruchomienie nawet najbardziej wymagających gier.

Niestety ta Nokia nie jest smartfonem idealnym. Nie rozumiem sensu stosowania kart nanoSIM, dodatkowo szufladki mają lekkie luzy, oczywiście trzymają się mocno i z pewnością nie wypadną, ale wygląda to naprawdę kiepsko. Dla wielu osób ta 6-calowa Lumia może być za duża i nie poręczna.

Polecam też świetną recenzję Nokii Lumii 1520 użytkownika msnet. 

sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
Jusko   13 #1 12.06.2014 13:08

Czy 6" w smartfonie ma sens? Moim zdaniem nie, jeśli chce się mieć telefon mobilny i do obsłużenia jedną ręką ;-) Wielka szkoda, że w niepamięć poszło przedrzeźnianie "ale masz cegłę!", kiedy ktoś miał dużą komórkę (wszystko szło przecież w miniaturyzację). Przydałaby się teraz taka odzywka do producentów.

Powoli zaciera mi się ogólna granica - czy to JESZCZE telefon, a może już tablet z opcją dzwonienia?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #2 12.06.2014 13:19

@Jusko
Nokie Lumie 1520 spokojnie można nazwać cegłą, a raczej deską. Nadal się zastanawiam czy ta Lumia byłaby dla mnie idealnym wyborem, w domu korzysta się z niej wygodnie, jednak jeśli mam gdzieś wyjść to mimo iż bez problemu mieści się do kieszeni to jednak komfort z korzystania jest średni. Nadal czuć nieporęczność.

gowain   19 #3 12.06.2014 13:22

@Jusko dla mnie to bardziej telefon z funkcją tabletu :) Ja mam od tygodnia Lumię 1320 i powiem szczerze, że obawy co do rozmiaru urządzenia, w moim przypadku, były nie uzasadnione. A do tego wszystkiego jeszcze WP8.1... mmm, cud, miód i orzeszki :)

  #4 12.06.2014 13:41

ehh nokio takie piękne telefony trzeba było się trzymać podstaw jakie dała N9

eimi REDAKCJA  17 #5 12.06.2014 13:42

Nie martw się Mateusz, jak dużo będziesz używał, to z czasem dłoń Ci urośnie i przestanie być niewygodnie :D

TomTar   7 #6 12.06.2014 13:49

Jak dla mnie 6 cali to całkowity brak ergonomii i wygody. Owszem fajnie przegląd się stronki czy gra bo to wygodne, ale w noszeniu to utrapienie. Jeszcze obsługa tego i potrzebne są dwie łapki. Do tego można ją złamać. Mam Lumię 920, ale teraz przedłużyłem umowę z Iphone 5S i obsługa jest superancka. Ale 4 cale dla niektórych to za mało. 6 cali to bardziej marketing i pogoń firm za firmą i to żeby mieć takie urządzenie w swojej ofercie. Teraz 920 pójdzie na sprzedaż.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #7 12.06.2014 13:52

@eimi
Eh... szkoda, że dopiero teraz dowiedziałem się, że przy kontakcie z Lumią 1520 elementy naszego ciała rosną ;( Chyba inaczej bym z tego smartfonu korzystał :D

command-dos   18 #8 12.06.2014 13:52

@gowain - "dla mnie to bardziej telefon z funkcją tabletu" - czyli recenzja nie dla Ciebie (dla mnie też nie, jak większość dzisiejszych recenzji smartfonów) :) wiem, że młodsi teraz patrzą na inne aspekty smartfona niż rozmowy głosowe, ale dla kogoś kto tego jeszcze używa tego do rozmów, recenzja jest nieprzydatna - i'm sorry ;) ani słowa o jakości rozmów i w ogóle o rozmowach via GSM - po to kiedyś służył telefon :) @msnet troszkę zaznaczył w swojej recenzji o zasięgu i czegoś co dotyczyło rozmów: "Phablet obsługuje sieci GSM (850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz; DL: 296 kb/s, UL: 236,8 kb/s), WCDMA (850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz; DL: 42,2 Mb/s, UL: 5,76 Mb/s) oraz LTE (1, 3, 7, 8, 20; DL: 150 Mb/s, UL: 50 Mb/s). Jeśli chodzi o zasięg sieci komórkowych, to jest tu całkiem nieźle, zdecydowanie lepiej niż w przypadku Nokii Lumii 925." - no, coś jest, ale to nadal nic. Wiem, że użytkownicy lumii 920 mieli problemy z kiepską jakością rozmów (IMHO, podstawowa jego funkcja) - feler tego modelu jak się okazało, bo kolega trafił i jego telefon odwiedził serwis, przewertowaliśmy fora i okazuje się, że tak ten model ma. Z recki w takim stylu lumia 920 byłaby super-hiper, a nie jest - bo co to za smartfon, przez który się nie idzie dogadać?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #9 12.06.2014 13:58

@command-dos
Coś w tym jest i to nie chodzi o to, że nie korzystam z rozmów, ale po prostu nigdy na ten element nie zwróciłem uwagi, w żadnej mojej recenzji, a przecież to właśnie ten element jest jednym z ważniejszych, a przynajmniej powinien być. Ogólnie uważam, że recenzja msneta jest lepsza, obszerniejsza. Ja ze względu na sesje ledwo co udało mi się stworzyć ten wpis.

MaXDemage   18 #10 12.06.2014 14:02

A dla mnie to bardziej żółta cegła.
Ile on waży - 210 gramów? Przecież to jakaś parodia. To tyle co szklanka cukru lub dwie Lumie 520. Nie lepiej nosić ze sobą dwóch lumii 520... każda ma 4 calowy ekran wiec w sumie mają 8 cali... profit!

;D
A tak bardziej serio. Za duże to - nawet aparat nie ratuje tego telefonu. Jednak najlepsze lumie to te z niższych półek. Na te wyższe Nokia nie miała po prostu pomysłu wg mnie.

gowain   19 #11 12.06.2014 14:06

@command-dos a no, tak właśnie teraz recenzje wyglądają - wszystko to co jest zawarte w "smart", natomiast "phone" już nie ruszane :) Ja tylko dodam, że moja 1320 leci już 53 godziny, odkąd odłączyłem ją od ładowarki, a zostało jeszcze 25% baterii. Synchronizacja maili co godzinę (4 skrzynki mailowe), włączony cały czas gps, wifi, dane pakietowe. Dużo przeglądania neta, jakieś 6 godzin rozmów. Jestem jak na razie pod dużym wrażeniem.

TomTar   7 #12 12.06.2014 14:16

@command-dos
Akurat Lumi 920 ma doskonałą jakość rozmów. To że Twój kolega trafił taki model to nie znaczy że wszystkie tak mają. To można powiedzieć o każdym modelu jak się trafi felerny.
Poza tym marketing idzie w taką stronę że powoli dzwonienie jest pomijane a funkcyjne multimedialne są najważniejsze. I to jest chore.

mikolaj_s   14 #13 12.06.2014 14:27

Kiedyś mówiono, że 5 cali to za dużo, ale się przyjęło. Może teraz tak będzie z 6 calami. Ja na razie dziękuje mi 5 cali wystarczy aż nadto ;)

MiłoszW   9 #14 12.06.2014 14:27

Chyba skuszę się na taki fablecik, bo Nexusa mam dość, a telefonu sensownego nie ma też jakiego kupić. Także zamiast nowego Transformera i Lumię tel kupię po prostu fablet?

command-dos   18 #15 12.06.2014 14:42

@msnet, wpisz sobie w google "słaba jakość romów lumia" i przekonasz się jakich modeli dotyczy :-P

gowain   19 #16 12.06.2014 14:50

@command-dos zauważ, że jak rozmowy są dobrej jakości, to nie zakłada się wątku na forum pt. "dobra jakość rozmów" :)

DarioX7   5 #17 12.06.2014 16:21

Widzę zdjęcie Symfonia C++ 2 tom :D

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #18 12.06.2014 16:24

@DarioX7
Zgadłeś ;) Świetna książka ;)

command-dos   18 #19 12.06.2014 16:38

@gowain - analogicznie w google: "dobra jakość rozmów lumia" - tutaj zapewne wyskoczy niejeden wynik z lumią 925, w którym będzie nawiązanie do tego co spieprzone jest w lumi 920 ;)

xomo_pl   21 #20 12.06.2014 17:48

prawda jest taka, że z dużymi ekranami jest tak, że wydają się nieporęczne, niewygodne do póki dłużej z nimi nie pobędziemy- tak samo jest z tv - komu przyszłoby kiedyś władować 40" i oglądać z 3m? a no nikomu, a teraz to 50" tak się ogląda. To samo jest ze smartfonami- wydają się nieporęczne takie duże a jednak, co widać po sprzedaży znajdują chętnych.

Przy 6" moim zdaniem jest tylko jedno wymaganie:jak najmocniej zmniejszyć grubość urządzenia, np. xperia z ultra pod tym względem jest niemal wzorcowa ;_)

ta nokia wygląda też bardzo ciekawie, szkoda tylko, że jest dość gruba jak patrzę na fotki

  #21 12.06.2014 19:39

@ Scorpions.B
"Coś w tym jest i to nie chodzi o to, że nie korzystam z rozmów, ale po prostu nigdy na ten element nie zwróciłem uwagi, w żadnej mojej recenzji, a przecież to właśnie ten element jest jednym z ważniejszych, a przynajmniej powinien być. Ogólnie uważam, że recenzja msneta jest lepsza, obszerniejsza. Ja ze względu na sesje ledwo co udało mi się stworzyć ten wpis." Zamiast brać się za recenzję (?), weź się za naukę. Jeśli coś ronisz, rób to dobrze, a nie po łebkach...

  #22 12.06.2014 19:42

@gowain - "tak właśnie teraz recenzje wyglądają - wszystko to co jest zawarte w "smart", natomiast "phone" już nie ruszane" Tak się dzieje, gdy za recenzję biorą się małolaty...

  #23 12.06.2014 19:51

@Scorpions.B "Coś w tym jest i to nie chodzi o to, że nie korzystam z rozmów, ale po prostu nigdy na ten element nie zwróciłem uwagi, w żadnej mojej recenzji". Bo osoby twojego pokroju (małolaty), nie mają pojęcia, że przez relefon można rozmawiać. Takim małolatom wystarcza, jak mogą wysyłać 2000 sms-ów.
Do tego cytatu dodam też, jeśli w żadnej recenzji (?) nie zwróciłeś uwagi na możliwość rozmowy w telefonie, to nie bierz się za pisanie, a raczej za naukę.
Jeśli tak będziesz w przyszłości pracował, kak teraz piszesz recenzje, to współczuję temu, kto Cię zatrudni. Sądzę też, że prędko takiego pracownika,
będzie się chciał pozbyć...

Darthnorbe   13 #24 12.06.2014 20:13

Kiedyś też twierdziłem że wszystko ponad 4,3 cala nie da się obsługiwać.
I tak było bo moim smartfonem był zniesławiony sensation.
Na szczęście udało mi się go sprzedać i pozostał wybór przyszłego telefonu. Lumia 920 vs 1320.
1320 odpychała mnie swoją wielkością - na papierze 6 cala to przecież kolos, a 4,5 calową 920 jeszcze jakoś dał bym radę zobaczyć.
Sprawy przybrały innego obrotu po wizycie w sądeckim sklepie nie dla idiotów. Oba telefony siedziały na wystawie dość blisko siebie.
I co się okazało?
Okazało się że mogę obsługiwać L1320 jedną ręką i wszystko ładnie działa. Myślę coś jest nie tak, jakim cudem? Wziąłem 5 calowego S4 do ręki i wiedziałem już o co biega.

"Mobilny system operacyjny Microsoftu, który znalazł się na Nokii Lumii 1520 nie został w żaden sposób zmodyfikowany, aby przystosować go do obsługi na dużym wyświetlaczu. "

Whaaat?
Po co zmieniać coś co jest dostosowane do 4 cali jak i do 6?
Otóż właśnie interfejs windowsa pozwala na używanie telefonu z tak dużą przekątną bez problemu. Dlaczego?
1. Kafle - ustawiasz gdzie chcesz, jakie chcesz, dostęp zaraz pod kciukiem i nie ma problemu że masz tylko 7 ekranów, przesuniesz w dół i tak dostaniesz pod kciuka to co chcesz.
2. Menu wszystkich programów - przewijasz góra/ dół a nie w prawo w lewo - wtedy gdy coś jest za wysoko dla palca po prostu przesuwasz w dół i masz pod palcem. Android tutaj leży i kwiczy. Przesuniesz lewo / prawo a ikony u góry jak były tak są i ni jak nie da się ich sięgnąć.
3. Przeglądarka www. Kto, kto był taki mądry w googlu że pasek adresu jest u góry? No kto? Przecież powyżej 5 cali to jest tak wysoko że nie da się tego sięgnąć 1 ręką. I wszystkie przeglądarki na android takie się. Bezsens.

Hmm w 8.1 mogli by pomyśleć nad tym menu wysuwanym z góry zerżniętym od konkurencji, bo to co konkurencja ma nie znaczy że jest dobre, a na pewno nie jest dobre dla 6 calówek.

@zomo_prl
"Przy 6" moim zdaniem jest tylko jedno wymaganie:jak najmocniej zmniejszyć grubość urządzenia, np. xperia z ultra pod tym względem jest niemal wzorcowa ;_) "

Co z tego ze jest stosunkowo grube? I tak na wielkość 1320 i 1520 nie jest to dużo, jakoś rozpływa się w ogólnym ogromie telefonu :P

gowain   19 #25 12.06.2014 20:20

@Darthnorbe

z 6 calowymi jest jeden problem - naciśnięcie strzałeczki wstecz - nie ma bata, żeby dostać, nie przesuwając telefonu w dół :) To jedyny mankament jaki zauważyłem.

Darthnorbe   13 #26 12.06.2014 20:38

@gowain
Tak to jest chyba największy kłopot.
Ale zawsze możesz wcisnąć home i od nowa :P

Darthnorbe   13 #27 12.06.2014 20:41

@Jusko
"Powoli zaciera mi się ogólna granica - czy to JESZCZE telefon, a może już tablet z opcją dzwonienia?"
Tablet według mnie ma być czymś więcej niż telefonem. Może mieć od 10 do nawet 13-14 cali ale musi mieć zwykłe standardowe złącza: hdmi,usb z 2 przynajmniej.
To po prostu powinien być bardziej mobilny PC, telefon tu jest prawie że nie potrzebny, tylko 3g/3.9g do internetu.

sosen86   5 #28 12.06.2014 23:24

@command-dos

Co do rozmów to mam porównanie 920-tki z 1520. I w moim przypadku dużo lepiej w tej kwestii wypada 1520. Ale to też może nie być regułą – możliwe, że trafiłem na taki a nie inny model 920tki.

@MaXDemage

Waży sporo ale tej wagi prawie się nie czuje. Jest dosyć dobrze rozłożona. Osobiście po zmianie z 920 na 1520 obawiałem się wielkości. Zdziwiłem się bo jest dużo lepiej niż mi się wydawało.

@zomo_prl

Moim zdaniem grubość jest prawie idealna. Taka w sam raz. Po przesiadce z 920 miałem wrażenie, że to bardzo cienki telefon :)

@Darthnorbe

Popieram. Mimo, że niby nie przystosowany to ma sporo rozwiązać która ułatwiają korzystanie na dużym ekranie m.in. to o czym napisałeś – nawigacja umiejscowiona głównie w dolnej części ekranu.

msnet   19 #29 13.06.2014 01:55

Swoją Lumię 1520 mam już prawie półtora miesiąca i na pytanie postawione w tytule tego wpisu mogę z czystym sumieniem odpowiedzieć: tak, 6 cali w smartfonie ma sens. Bardzo szybko się przyzwyczaiłem do wielkości tego urządzenia i jego obsługi. W szufladzie mam jeszcze Lumię 925 - gdy po nią sięgam, to wydaje się dziwnie mała (a ma przecież ekran o przekątnej 4,5 cala - znam osoby, dla których to już jest za dużo). Nokia Lumia 1520 to bardzo dobry sprzęt - może nie idealny, ani zdecydowanie nie dla każdego (o czym już pisałem w swojej recenzji), ale zdecydowanie dla mnie i nie zamieniłbym jej na nic, co jest obecnie dostępne. No i nie często spotyka się smartfon, który potrafi wytrzymać na jednym ładowaniu pół tygodnia przy ciągłej synchronizacji różnych rzeczy przez WiFi lub 3G, wykonywaniu kilku krótkich rozmów telefonicznych dziennie, trochę SMS-ów, czasem jakaś gra dla zabicia nudy itp...

Karty nano SIM w tej Lumii także wg mnie nie mają sensu - miejsca w końcu tu nie brakuje. Bateria, choć pojemna, nie wypełnia całej przestrzeni... Jeśli zaś chodzi o szufladki na artę SIM oraz kartę SD, to u mnie są one spasowane idealnie i nie ma żadnych luzów, więc myślę @Scorpions.B, że to testowany przez Ciebie egzemplarz ma opisywaną przypadłość z szufladkami.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #30 13.06.2014 11:19

@msnet
Świetnie, że ta przypadłość występuje tylko w testowanym przeze mnie modelu, ogólnie dostałem już trochę wyeksploatowany egzemplarz.

msnet   19 #31 13.06.2014 11:49

@Scorpions.B - ciekawe tylko, jak szybko takie luzy się u mnie pojawią... Na szczęście nie mam potrzeby otwierania tych szufladek (chyba, że zdecyduję się kartę SD 32 GB wymienić na większą), więc może nie prędko.

mateusz8466   5 #32 11.01.2015 01:11

Dobrze napisane, tylko jeden nagłówek do poprawy.
Powinno być "Windows Phone a 6 cali", bo tutaj "a" nie łączy dwóch zdań, a zastępuje zadanie spójnika "i" i niejako zestawia ze sobą obie części, bo równie dobrze może być "Windows Phone i 6 cali", czyli przecinka być nie powinno.

A co do telefonu. Miałem, ale był za duży. Dziury w kieszeni miałem po tygodniu. Teraz Xperia je robi, dzięki swojej klockowatej budowie.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #33 11.01.2015 01:22

@mateusz8466: Zmieniłem ten nagłówek na jeszcze inny, według mnie teraz jest jeszcze lepiej.

Jaką masz Xperię? :)

Autor edytował komentarz.
mateusz8466   5 #34 12.01.2015 09:44

@Scorpions.B: Najbardziej kwadratową, ale według mnie najładniejszą z całej serii. Z-tkę :P