Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja: Nokia Lumia 1020 – czy ten smartfon jest w stanie zastąpić aparat cyfrowy?

W końcu udało mi się dostać do testów kolejną Nokie Lumie. Tym razem trafił do mnie model 1020, który wyposażony jest w niezwykły aparat 41 Mpx! Jest to już kolejny smartfon od Nokii, który mam przyjemność testować, wcześniej bawiłem się już Lumią 520, 720 oraz 820. Te trzy modele zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie, czy droższa 1020-stka też jest świetnym urządzeniem? Po odpowiedź zapraszam do mojego testu.

Wygląd i jakość wykonania

Nokia Lumia 1020 prezentuję się naprawdę świetnie. Już po kilkunastu minutach wiedziałem, że jest to jeden z najładniejszych i najlepiej wykonanych smartfonów z jakich korzystałem. Ten model Nokii został wykonany z tworzywa sztucznego, które zostało idealnie spasowane. Nic nie trzeszczy, nawet pod większym naciskiem.
Jest to zaletą tego, że obudowa stanowi jakby całość przez co nie mamy dostępu do baterii. Już wiele razy wspominałem, że jest to dla mnie dość spora wada, ale myślę, że jednak kupiłbym smartfon bez zdejmowanej tylnej klapki. W końcu rok temu kupiłem takiego właśnie laptopa. Najbardziej wyróżniającym się elementem Lumii 1020 jest umieszczony z tyłu sporych rozmiarów, 41-megapikselowy aparat.
Sam moduł aparatu mocno odstaje od całego urządzenia przez co to smartfon może wydać się naprawdę gruby.

Niemal cały przód został pokryty hartowanym szkłem Gorilla Glass 3, pod którym znalazł się napis Nokia, przedni 4,5-calowy ekran oraz trzy podświetlane, charakterystyczne dla Windows Phone, przyciski funkcyjne.

Na górnej krawędzi znalazło się złącze audio oraz wejście na kartę microSIM, do którego mamy dostęp tylko z wykorzystaniem odpowiedniego dołączonego do zestawu „kluczyka”. Natomiast po przeciwnej stronie znajdziemy wejście microUSB, dość sporych rozmiarów głośnik i wejście na smycz.
Na prawym boku producent umieścił przycisk regulacji głośności, odblokowania/wyłączenia oraz fizyczny spust aparatu. Lewa krawędź jest pusta.

Model, który dotarł do mnie na dość długie testy jest cały czarny. Bardziej podoba mi się żółta wersja kolorystyczna. Jednak tej mojej nie mogę nic zarzucić. Jak już wcześniej wspomniałem Lumia 1020 to jeden z najładniejszych telefonów, który niestety jest dość ciężki. Ze względu na umieszczony z tyłu aparat urządzenie waży 158 gram.

Zabrakło mi slotu na karty pamięci, ale muszę zaznaczyć, że brak tego poczułem tylko raz, jak dostałem „gołe urządzenie” do testów. Może tak naprawdę nie potrzebuję już tego elementu, w końcu Lumia 1020 ma wbudowane 32 GB pamięci wewnętrznej, a coraz częściej korzystam z OneDrive. Jednak jeśli miałbym często zgrywać zdjęcia na komputer to chyba nie wytrzymałbym z tym ciągłym podłączaniem przez kabel USB.

Ekran

Nokia Lumia 1020 została wyposażona w 4,5-calowy wyświetlacz wykonany w technologii AMOLED. Producent zdecydował się zastosować rozdzielczość 1280 × 768. Z pewnością na uwagę zasługuje świetne odwzorowanie kolorów oraz to, że ciężko jest spotkać lepszą czerń, niż ta w Nokiach. Moje preferencje dotyczące wielkości wyświetlacza zmieniały się z każdym testowanym modelem i od „komfortowych” 4-cali przeszedłem obecnie do minimum 4,5-cali.
Dla mnie najlepszym obecnie rozwiązaniem jest natomiast 5 cali, według mnie ta wartość nie jest za duża. Dla większych wyświetlaczy raczej potrzebowałbym podobnych rozwiązań jak w Galaxy Note 3. Kąty widzenia ukrytego pod hartowanym szkłem wyświetlacza są bardzo dobre, chociaż nie tak świetne jak w HTC ONE. Przy niemal 170 stopniach widać niewielkie zniekształcenia. Nie przeszkadza mi to, ale jeśli wiem, że konkurencja ma lepsze rozwiązania to pewny niesmak pozostaje.

Ogromną zaletę zastosowanego wyświetlacza jest jego duża czułość na dotyk. Bez większych problemów obsłużymy Lumie 1020 w rękawiczkach. Według mnie pod względem jakości obsługiwania dotyku jest to czołówka na rynku.

Windows Phone 8

Ostatnio coraz przychylniej patrzę na mobilny system operacyjny Microsoftu. Poprzednie testowane przeze mnie Lumie oraz HTC WP8X uświadomiły mi, że Windows Phone w wersji 8/8.1 to dla mnie najlepszy wybór. Jedną z największych zalet mobilnego systemu operacyjnego od Microsoftu jest jego szybkość działania oraz stabilność. Chociaż można spotkać się z opiniami, że wcześniej Lumia 1020 miała problemy ze stabilnością to obecnie działa naprawdę świetnie.
Brakuje mi trochę usług Google, ale myślę, że jakbym przeszedł na smartfona z Windows Phone szybko przesiadłbym się na rozwiązania proponowane przez giganta z Redmond. Już z kilku usług zrezygnowałem, ponieważ Google nie chce wydawać swoich aplikacji na Windows 8. Możemy spotkać się z wypowiedziami, że sklep z aplikacjami na mobilnych okienkach jest dość ubogi, ale według mnie, obecnie jest to bzdurą. Ciekawych aplikacji nie brakuje, a warto wspomnieć, że już niedługo powinno pojawić się więcej aplikacji uniwersalnych, które zapowiadają się bardzo interesująco.

Podoba mi się nowa funkcja przyniesiona z aktualizacją dla Windows Phone 8 od Nokii. Pomysł z wyświetleniem przez określony czas lub na stałe godziny na wygaszonym wyświetlaczu uważam za świetny. Często to właśnie sięgam po smartfon, aby sprawdzić godzinę lub najważniejsze dla mnie powiadomienia. Teraz ma dla nich bardzo łatwy dostęp, wystarczy, że spojrzę na Lumie 1020, bez odblokowywania .

Nie brakuje mi opcji personalizacji ekranu głównego, a nawet uważam, że kafelki na niewielkim ekranie sprawdzają się lepiej od rozwiązań proponowanych przez producentów smartfonów z Androidem. Ogólnie interfejs Windows Phone 8 jest wyjątkowo intuicyjny i według mnie prostszy dla osób początkujących. Nadal uważam, że najlepszym wyborem urządzenia z WP jest Nokia, a to ze względu na świetne aplikacje od tego producenta, chociażby aplikacja do aparatu.

Specyfikacja

Windows Phone 8 do płynnego działania potrzebuje już tylko 512 MB RAM, co dla Androida jest ilością stanowczo za małą. Jednak w przypadku mocniejszego procesora i większej ilości pamięci RAM mobilne okienka działają jeszcze sprawniej. Nokia Lumia 1020 to jeden z najmocniejszych smartfonów działających pod kontrolą WP, a jego specyfikacja przedstawia się następująco:
  • Ekran: 4,5 cala, 1280 × 768, AMOLED
  • Wymiary: 130,4 × 71,4 × 15 mm, waga 158g
  • CPU: Qualcomm MSM8960, 2 × 1,5 GHz
  • GPU: Adreno 225
  • RAM: 2GB
  • Pamięć na dane: 32 GB, brak slotu microSD
  • Aprat: tył 41 MPx, przód 1,3MPx
  • Bateria: 2000 mAh

Niestety podobnie jak znaczna większość smartfonów, Nokia Lumia 1020 nie jest w stanie wytrzymać zbyt długo bez ładowania. Podczas mojego sposobu korzystania to urządzenie, fińskiego producenta musi być ładowane codziennie. Najczęściej wykorzystuje ten smartfon do przeglądania Internetu, rozmów przez Facebook Massenger i WhatsApp oraz do robienia zdjęć.

Aparat

Z pewnością najbardziej wyróżniającym się elementem tej Lumii 1020 jest zastosowany 41-megapikselowy aparat. Przed dostaniem do testów tej Nokii byłem przekonany, że ta ogromna ilość megapikseli to tylko chwyt marketingowy. Pierwsze wykonane przeze mnie zdjęcia uświadomiły mi, że Lumia 1020 to obecnie najlepszy fotograficzny smartfon na rynku. Jakość wykonywanych zdjęć jest nieosiągalna w innych flagowych urządzeniach od Samsunga, Sony czy LG. Zdjęcia wykonywane są w dwóch rozmiarach, pierwsze 5 Mpx, drugie 34 Mpx. Pierwsze przeznaczone jest do udostępniania, wrzucania na portale społecznościowe itp., drugie ze względu na duży rozmiar dostępne jest tylko z poziomu smartfonu lub po zgraniu na komputer. Niestety wykonywanie dwóch zdjęć jednocześnie odbija się negatywnie na czasie zapisywania.

Do dyspozycji dostaliśmy dwie świetne aplikacje od Nokii. Pierwsza to Nokia Camera Pro, która daję nam dostęp do wielu opcji i pozwala zrobić zdjęcia w niesamowitej jakości.

Druga to Nokia Smart Cam, która pozwala tworzyć ciekawa efekty jak: ujęcie w ruchu, zatrzymanie ruchu, zamianę twarzy czy usunąć poruszające się obiekty.

Nokia Lumia 1020 robi lepsze zdjęcia, niż mój obecny aparat fotograficzny. Zdjęcia wykonane w 34-megapikselach pozwalają uchwycić niesamowitą ilość szczegółów. Obiekty nie tracą na jakości nawet przy sporym powiększeniu.

Sporo smartfonów ma problem z wykonaniem zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych, wówczas zdjęcia są naprawdę kiepskiej jakości. Lumia 1020 jest daleko przed konkurencją, nawet w gorszych warunkach zdjęcia są wykonywane w bardzo dobrej jakości.
Warto zwrócić uwagę na zastosowaną lampę błyskową, która pozwala wykonywać zdjęcia obiektów oddalonych o 2-3 metry.
Ten model Nokii pozwala na kręcenie filmów w Full HD. Jakość nagrywanych materiałów stoi na bardzo wysokim poziomie. Bardzo dobrze spisuje się optyczna stabilizacja obrazu, która według mnie jest najlepszym rozwiązaniem z jakim miałem do czynienia.

Jakość dźwięku

Umieszczony na dolnej krawędzi Nokii Lumii 1020 głośnik, gra naprawdę przyzwoicie i głośno. W zestawie znajdziemy dobrej jakości słuchawki douszne. Jednak ja wolałem skorzystać z własnych. Jeśli słuchamy muzyki w słuchawkach warto włączyć opcję Dolby Headphone, która znacząco wpływa na jakość dźwięku.
Trochę zawiodłem się na odtwarzaczu muzycznym, aplikacja od Microsoftu jest dość uboga i nie daję łatwego dostępu do ustawień związanych z dźwiękiem. Znacznie lepiej sprawuje się aplikacja od Nokii.

Podsumowanie

Nokia Lumia 1020 to bardzo dobre urządzenie, nie tylko dla zapalonych fotografów. Smartfon jest wykonany z świetnie spasowanych, dobrej jakości materiałów. Ekran zastał wykonany w technologii AMOLED, dzięki temu kolory są świetnie odwzorowane. Niemal idelanie prezentuje się czerń oraz warto zwrócić uwagę na wysokie kąty widzenia. Windows Phone 8 jest świetnie zoptymalizowanym systemem operacyjnym i nie potrzebuję 2GB pamięci RAM i 4 rdzeniowego procesora do płynnej pracy. Jednak specyfikacja Lumii 1020 sprawia, że mobilne okienka chodzą jeszcze szybciej, niż na modelu 720 czy 820. Nie miałem problemów ze stabilnością tego systemu. Największą zaletą tego urządzenia jest aparat, który robi niesamowite zdjęcia. Jest to najlepszy aparat jaki znajdziemy w smartfonie, wykonywane zdjęcia są też lepsze niż w wielu cyfrówkach.

Niestety żadne urządzenie nie jest idealne. Zabrakło mi slotu na kartę microSD, a przecież jest to sprzęt nastawiony na robienie zdjęć, jeśli ktoś będzie często zgrywał zdjęcia na komputer to musi zawsze mieć przy sobie kabel USB. Dla mnie pewną wadą jest też brak łatwego dostępu do baterii. Ze względu na umieszczony z tyłu aparat Lumia 1020 jest ciężka i gruba.
 

sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
Pawel386   4 #1 18.05.2014 14:33

Wpis mega ciekawy. Ale w oczy rzuciła mi się jedna pomyłka.
W piątym akapicie czytamy o wejściu na kartę microSD:

"Na górnej krawędzi znalazło się złącze audio oraz wejście na kartę microSD, do którego mamy dostęp tylko z wykorzystaniem odpowiedniego dołączonego do zestawu „kluczyka”"

A w siódmym już o jej braku:

"Zabrakło mi slotu na karty pamięci, ale muszę zaznaczyć, że brak tego poczułem tylko raz, jak dostałem „gołe urządzenie” do testów."

Podejrzewam że chciałeś po prostu wspomnieć o slocie na kartę sim ;)

Pozdrawiam i gratuluję świetnej publikacji.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #2 18.05.2014 14:35

@Pawel386
Faktycznie masz rację, już poprawiłem ;) Niestety Lumia 1020 nie ma slotu na kartę pamięci.

Songokuu   14 #3 18.05.2014 15:34

No właśnie brak slotu karty SD to największy minus i to ze względu na ilość zdjęć, które bym robił a na pewno nie poświęcałbym ich jakości tylko po to żeby mniej zajmowały.

Szkoda, że inżynier od PureView przeszedł do Apple :/

patryk9200   8 #4 18.05.2014 16:29

Wpis jak zawsze na wysokim poziomie. Zdjęcia Lumia robi rewelacyjne.
O znakomitej jakości świadczy chociażby wynik uzyskany przez Lumię 1020 w profesjonalnych testach DxO http://www.dxomark.com/Cameras/Nokia/Lumia-1020
w którym to wynik uzyskała podobny do zaawansowanego kompaktu z wyższej półki tj. Panasonic Lumix DMC-FZ70.

Over   9 #5 18.05.2014 16:30

Brakuje mi specyfikacji Sprzętowej tego smartfona i opisu Baterii ile działa etc ;)
Po za tym wszystko spoko ;)

patryk9200   8 #7 18.05.2014 16:32

@Over przecież pisze ;-)
jak byk jest "Specyfikacja" ;-)

xomo_pl   21 #8 18.05.2014 17:23

brak slotu na kartę pamięci w urządzeniu "kierowanym" na robienie zdjęć? trochę ich poniosło w faworyzowaniu chmury MS OneDrive...

co do aparatu to fakt, zdjęcia niezłe ale jak się przejrzy fotki np. z Xperii Z2, Z1 na XDA czy forum androida to fotki są na prawdę świetne i w niczym nie ustępują kompaktom. Inna sprawa, że duża część z tych fotek robiona jest w trybie ręcznym po dopasowaniu wielu opcji a prawda jest taka, że większość ludzi robi fotki z reguły albo na automacie albo na predefiniowanych scenach.

Osobiście uważam, że świetnie zrobiony aparat można poznać po tym jak robi fotki w automacie i właśnie predefiniowanych scenach..

sama nokia niezła ale gruba jakaś taka na tych fotkach :D

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #9 18.05.2014 17:24

@patryk9200
Jak coś mogę podesłać link do zdjęć w niemal pełnej jakości ;)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #10 18.05.2014 17:26

@zomo_prl
Niestety nie miałem możliwości wrzucenia tutaj zdjęć w pełnej jakości 5MPx. Po wrzuceniu na blog zdjęcia wyglądają trochę gorzej, jak chcesz podam link do kilku na moim OneDrive.

svistu.st   8 #11 18.05.2014 17:30

L1020 robi świetne zdjęci zza dnia jak i w nocy. Jeżeli chodzi o aparat to jedyne co mnie w nim drażniło to trochę wolny autofocus (IMO). Po za tym rewelka :D

Niestety sprzedałem bo WP8 i brak aplikaci (na tamte czasy) za bardzo ograniczał moje przyzwyczajenia z Androida.

  #12 18.05.2014 17:35

Ciekawe kiedy Microsoft pokaże następcę czyli Lumię 1030:
- szybszy 4 rdzeniowy procesor Snapdragon 800/801
- 2GB pamięci
- ekran 1080p jak w L930

To będzie telefon idealny. Bo w końcu dzięki Windows Phone 8.1 system jest w pełni funkcjonalnym konkurentem dla Androida a przy okazji jest od niego szybszy. No i wpiera najnowsze procesory i rozdzielczości ekranu. Premiera Lumii 1030 to będzie święto dla fotografów

KyRol   18 #13 18.05.2014 17:46

A ja uważam, że aby wpis był ciekawy musi zawierać odpowiednie informacje. Ten wpis zawiera same marketingowe pierdy. Szkoda, że nie wykraczasz napisy z ulotek, pudełek i reklam. Nie wiadomo jaka jest to matryca, nie wiadomo czy zdjęcia nie są interpolowane nie wiadomo nic konkretnego... Skupiłeś się zaś bardziej na smartfonie niźli aparacie, a ten model jest bardziej aparatem niż smartfonem. No i ostatecznie - twoje porównanie do np. lustrzanki z wymiennymi obiektywami może u niektórych wywołać jedynie salwy śmiechu. Jeśli miałeś na myśli aparat kompaktowy z niewymiennym obiektywem było trza to określić. No ale to moja subiektywna opinia nt. tego wpisu.

Fafrocel   9 #14 18.05.2014 18:06

"...czy ten smartfon jest w stanie zastąpić aparat cyfrowy?"

Wszystko zależy od wymagań użytkownika. Dla mnie, jako trochę bardziej zaawansowanego fotoamatora, nie jest żadną alternatywą dla aparatu którego używam.

mktos   10 #15 18.05.2014 18:09

Z tego co wiem, to nie ma już Nokia Pro Cam i Nokia Smart Cam, a jest jedna aplikacja, Nokia Camera.

dawdtrxx   5 #16 18.05.2014 18:23

Bateria to jak dla mnie chyba jedyna bolączka tego smartfona. Miałem okazję przez chwilę pobawić się tą Nokią i aparat robi naprawdę ogromne wrażenie. Zdjęcie zrobione w pomieszczeniu przy średnim oświetleniu w poglądzie przy maksymalnym przybliżeniu nadal zachowuje ostrość i nie ma pixelozy.

Waga ujdzie, mój HTC Desire Z waży nieco więcej ;)

Coraz bardziej mnie przekonuje WP i jak będę zmieniał smartfona to na pewno będzie coś z WP, nie chce już żadnego Androida nawet na high-endzie.

Apropo zdjęcia książki, taka jedna wypowiedź rzuciła mi się w oczy: "A kto jego, ku**a, dotknie?"
Przypadek? Nie sądzę :D

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #17 18.05.2014 18:36

@mktos
Nokia Camera zastąpiła aplikację Pro, Smart pozostaje bez zmian.
@Fafrocel
Świetnie powiedziane, wszystko zależy od wymagań ;)
@dawdtrxx
Ja też przechodzę na WP. Nie wiedziałem, że udało mi się otworzyć na tak ciekawej stronie :P

Darthnorbe   13 #18 18.05.2014 18:59

Zdecydowanie najlepszy aparat w smartphonie. Nokia mogła by odświeżyć go w wersji 1030, tylko po to żeby 1020 staniała :) bo co jak co ten model strasznie trzyma cenę.

parranoya   9 #19 18.05.2014 19:12

Jak ustawiłeś tapetę pod kafelkami? Mam Lumię 920 i albo nie mam takiej opcji albo nie potrafię jej znaleźć.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #20 18.05.2014 19:15

@parranoya
Windows Phone 8.1 ;)

parranoya   9 #21 18.05.2014 19:35

No to jeszcze chwilę musze poczekać.

eimi REDAKCJA  17 #22 18.05.2014 19:37

Fajnie by było, gdybyś wrzucił na jakiś filehosting oryginały tych fotek, to byśmy się zorientowali, czy te artefakty, które nawet gołym okiem widać na zdjęciu książki, to od aparatu, czy od kompresji na dalszym etapie.

Bo szczerze mówiąc, to te zdjęcia tylko potwierdzają, że aparat w telefonie jest tylko do robienia zdjęć "roboczych", albo reporterskich, jak nic innego pod ręką nie ma. Pal diabli głębię ostrości, wiadomo że z takim obiektywem się cudów nie zrobi, ale IMHO Xyrconowy kompaktowy aparacik Nikona (chyba Coolpix się nazywa) daje lepszą rozpiętość tonalną i mniej szumi niż ta Lumia (notabene tyle megapikseli na tak małej matrycy musi szumieć).

  #23 18.05.2014 19:54

"Wszystko zależy od wymagań użytkownika. Dla mnie, jako trochę bardziej zaawansowanego fotoamatora, nie jest żadną alternatywą dla aparatu którego używam."
Po tym właśnie poznać początkującego fotoamatora. Zaawansowany potrafi zrobić użytek z każdego aparatu o znośnej jakości obrazu, a temu wymogowi Nokia 1020 sprosta z nawiązką.

video   10 #24 18.05.2014 20:31

Działa w niej Miracast? Szkoda że bez wymiennej baterii i slotu na karty pamięci. Teraz to taka jednorazowa reklamówka...

saturno   10 #25 18.05.2014 20:33

@Scorpions.B (współpracownik) | 18.05.2014 17:24
Jak coś mogę podesłać link do zdjęć w niemal pełnej jakości ;)

Ja poproszę o jedno zdjęcie ale w pełnej jakości.

grześ12   8 #26 18.05.2014 20:35

Dzięki za test. Ciekawe zy dostaniecie do testu Lumie 925, ciekawe która robi lepsze zdjęcia

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #27 18.05.2014 20:43

@eimi
Faktycznie, powinienem udostępnić zdjęcia, chociaż w pełnym 5MPx. Jutro dodam linki ;)
@saturno @eimi
Póki co kilka zdjęć w 5MPx ;)
https://onedrive.live.com/redir?resid=C7D27E67AFE59C48!4211&authkey=!ACk_dvG...
@grześ12
Wiadomo, że L1020, ale 925 też powinna robić świetne zdjęcia. Ja właśnie 925 mam zamiar kupić ;)

video   10 #28 18.05.2014 20:50

Działa Miracast????????

sr57be45   5 #29 18.05.2014 20:52

Nie jedno a wszystkie zdjęcia w pełnej jakości, gdzieś umieszczone w paczce ;)

Jak długo trwa zapis 41+ 5 ?

@eimi
Jeżeli to kompakt z technologią matrycy jak w lustrzankach to będzie lepszy (ale to na pewno był Coolpix?) . Chyba niektóre zdjęcia kompresja domyślna kompresja (dp?) zmasakrowała ;)

Na rozpiętość tonalną nokia ma RAW z którego zawsze coś się podciągnie. Android miał już wprowadzić raw do aparatów ale chyba nie jest to zbyt powszechne... .

Ciężko będzie wycisnąć ze starszego kompaktu coś podobne do tego ;)
pclab.pl/art54968-3.html

Przemo78   8 #30 18.05.2014 20:52

te baterie to tragedia, ja mam w ativ s 2300 mhA i wystarcza na max 4,5 h ciągłego oglądania netu (bez filmików) na transmisji danych (nie po wi fi). jak czytam,że smartfony z baterią 2000 mhA wytrzymują po 10h przeglądania netu to się dziwię jak to możliwe.

sokoleokopr   8 #31 18.05.2014 21:36

@Przemo78

Ogólnie na windowsach małych i dużych bateria trzyma 30-40% dłużej niż ta sama pojemność na linuksie/andku po prostu MS przeszedł sam siebie z API nie mam pojęcia jak i oco biega ale na ubku/debku bateria w laptoku trzyma 1.5 ha a na win 7 koło 2h a na win 8.1 prawie 2.5h.

Ale tak jak mówią MS świetnie programuje a Google świetnie nas obserwuję ;)

Ps. co do Aparatów to ostatnio znajomi zanabyli Olympusa kompakta za ponad 5 stówek i powiem wam że mój stary HP bez "zoomu" robi lepsze zdjęcia wiec jest szansa że ta Lumia to świetnie alternatywa średniej klasy komaktów które tanie ie są.

sr57be45   5 #32 18.05.2014 21:45

Olympus, kiedyś za dawnych czasów gdy karty pamięci były w MB jeden z kompaktów tej marki miał zoom optyczny przy stałej przesłonie. Do dziś nie jest to "popularne" rozwiązanie.

kvasir1   11 #33 18.05.2014 21:46

Zdjęcia ładne te 5 mpix i nawet Geolokalizacja działa :D

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #34 18.05.2014 22:27

@kvasir1
Działa i to świetnie :P

patryk9200   8 #35 18.05.2014 23:02

@Scorpions.B dzięki za zdjęcia w wyższej rozdzielczości. Naprawdę robią wrażenie.

Jeśli chodzi o brak kart pamięci moim zdaniem powód jest oczywisty.
Zdjęcia w maksymalnej rozdzielczości mogą mieć ponad 20MB a co się z tym wiąże pamięć musi być bardzo szybka. W wypadku kart pamięci tylko nieliczne, z najwyższej półki się by do tego nadały. Cała reszta kart nawet Class 10 były by tylko źródłem problemów. Nokia ta w końcu zapisuje nie tylko zdjęcia w 38px ale dodatkowo w 5mpx więc minimum 25MB/s zapisu pamięć musiała by mieć.

video   10 #36 19.05.2014 01:14

@patryk9200 tak masz racje i dla tego w lustrzankach daje się dyski SSD spięte w Raid0, a nie karty pamięci class4...
Na jakimś poważnym sprzęcie dokonywałeś tych obliczeń?

Meszuge   16 #37 19.05.2014 01:53

Widzę, że przekonanie, że liczba megapikseli świadczy o jakości jest nadal żywe. :-)

VEN   6 #38 19.05.2014 02:12

@video - możesz swoje słowa podeprzeć jakimś przykładem chodzi mi o te dyski SSD w lustrzankach ??

@patryk9200 - Moim zdaniem problem jest gdzie indziej - szybkie karty typu microSD są w zamałej pojemności - Sandisk 16GB MICROSDHC EXTREME PRO (SDSDQXP-016G-X46) - max to 16 GB w wersji micro , natomiast pełnowymiarowe SD jakie są używane w normalnych aparatach to już i pojemność i szybkość znacznie większa - http://www.optyczne.pl/6682-news-SanDisk_Extreme_PRO_SDHC_SDXC_UHS-II.html. Myślę że przy takiej cenie tych kart żaden marudzący o braku slotu i tak by sobie nie kupił i nie wsadził do swojego telefonu :-)

VEN   6 #39 19.05.2014 02:45

i zapomniałem dodać jeszcze jedno - każdy ale to każdy kompakt pobije tą lumię na głowę - tylko z jednego powodu - ponieważ posiada zoom optyczny - więc jaranie się "wykastrowanym" aparatem fotograficznym jest trochę chore. To tak jakby sobie kupić Porsche ale tylko z pierwszym biegiem - i się chwalić że ma się Porsche.
Osobiście wolałbym sobie kupić np: Sony HX50 - , a za resztę kasy jakiś telefon czy smartfon. I zapraszam wtedy każdego z lumią żeby poszedł ze mną do parku i będziemy fotografować wiewiórki skaczące po drzewach. :-) Ja będę mógł jednocześnie fotografować wiewiórki i rozmawiać z dziewczyną przez telefon - a właściciel lumii ani nie porozmawia ani nie sfoci wiewiórek :-)

  #40 19.05.2014 07:22

@VEN - Lumia 1020 ma zoom optyczny...

  #41 19.05.2014 07:26

@VEN - Czepiasz się. L1020 ma zoom optyczny, a zresztą - kto bogatemu zabroni?

  #42 19.05.2014 09:25

Ja widzę, że niektórzy tu się zagalopowali i porównują aparat w telefonie z lustrzanką... Przecież oczywistym jest, że żaden szanujący się profesjonalny fotograf nie będzie używał tej Nokii jako narzędzia w pracy. To jest urządzenie, do robienia dobrych zdjęć na szybko, kiedy jesteśmy "w ruchu", a nie do profesjonalnych zastosowań.

Według mnie ten aparat miał być najlepszy w swojej klasie - aparatach wbudowanych w telefon, i chyba można powiedzieć, że im się udało.

video   10 #43 19.05.2014 11:24

@VEN a ironia koniecznie musi kopnąć Cię w tyłek żebyś ją zauważył??

bart_   5 #44 19.05.2014 12:15

"Jakość wykonywanych zdjęć jest nieosiągalna w innych flagowych urządzeniach od Samsunga, Sony czy LG". Porównywałeś te zdjęcia do flagowców innych firm? np xperi z1 ,z2, iphona 5s. Tutaj ranking smartfonów pod względem jakości zdjęć http://www.dxomark.com/Mobiles. Według ekipy z dxomark lumia dzierży 6 miejsce z czego pierwsze i czwarte zajmują smartfony Sony które pomijając różncice systemu operacyjnego posiadają slot na karty pamięci, wodoszczelność. Dodatkowo z2 nagrywa filmy w 4k a wyświetlacz to zupełnie inna liga.

przemor25   14 #45 19.05.2014 13:54

Ten smartfon na pewno nie zastąpi porządnego aparatu cyfrowego ale na pewno w rękach doświadczonego fotografa zdjęcia zrobione Lumią 1020 jakościowo nie będą drastycznie odbiegać od zdjęć zrobionych kompaktem.

  #46 19.05.2014 17:54

@bart_ Ten ranking dxomark można traktować jako marketingowy bełkot. Ocena lumi 1020 jest oparta o test na wczesnym sofcie i nie uwzględnia poprawek jakie nokia i ms wprowadziły w tym zakresie od czasu premiery lumii. Masz rację, że Z2 nagrywa lepsze filmy, ma lepszy wyświetlacz, slot na kartę pamięci no i jest "wodoodporny". System to kwestia gustu ale zdjęcia lumia 1020 robi o niebo lepsze w porównaniu do Z2. Zwłaszcza w słabym oświetleniu 1020 radzi sobie dużo lepiej . Wiem bo mam sony Z2 i lumie 1020. Jak Z2 wróci z serwisu (niby wodoodporny ale jakoś mój egzemplarz nie do końca) postaram się wrzucić zdjęcia dla porównania. Co do możliwości fotograficznych smartfonów LG, Samsunga nie wypowiadam się bo nie mam porównania.

VEN   6 #47 19.05.2014 19:58

@anonim x 2 - pokażcie mi gdzie jest napisane że ma zoom optyczny ???

http://www.nokia.com/pl-pl/produkty/telefony/lumia1020/specyfikacje/

a po drugie - mądry bogaty nie będzie kupował lumii po to aby robić tym czymś zdjęcia, stać będzie go na odpowiedni aparat fotograficzny.



a tu specyfikacja na innej stronie gdzie wyraźnie wiać że jest tylko cyfrowy

http://www.mgsm.pl/pl/katalog/nokia/lumia1020/

@bart_ - jak już piszesz o tym pseudo aparacie to pisz wszystko !!!!!

i jeszcze jedno, cytat z realnego testowania tej lumii " Nokia 808 PureView wykonując zdjęcia o rozdzielczości 38 megapikseli pracowała wolno i długo zapisywała dane do pliku w swojej pamięci. To była jej poważna wada. Liczyłem, że problem ten nie będzie już dotyczył Lumii 1020. Dysponuje ona przecież nie tylko bardzo szybką pamięcią dla danych, ale i nieporównywalnie nowocześniejszym procesorem. Niestety, nic z tego. Po wykonaniu ujęcia z dokładnością 38 megapikseli nadal będziemy musieli odczekać kilka cennych sekund zanim aparat 1020-ki pozwoli nam zrobić kolejne zdjęcie. W trybie 5 megapikseli podobny problem oczywiście nie występuje, ale stara 808-ka także sprawnie fotografowała pracując z niższą dokładnością. "

źródło
http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/smartfony/2013/10/nokia-lumia-1020-test...

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #48 19.05.2014 20:03

@przemor25
O właśnie. Tą zasadę można zastosować w drugą stronę. Znam kilka osób, które po kupieniu lustrzanki robię zdjęcia na auto ustawieniach, ponieważ nie wiedzą do czego służą dane opcje. Mimo tego na Facebooku pojawia się przy ich nazwisku Photography.

reastignity   4 #49 19.05.2014 22:19

Obecnie komórki w dużej mierze wyparły najprostsze kompakty. Dlaczego? To proste - oferują podobną(no trochę gorszą) jakość, a zawsze mamy je pod ręką. Z tego samego powodu nie wyprą z użycia lustrzanek semi-pro i pro. Nie ta jakość i możliwości, a co najważniejsze brak wymaganych ostrych i szybkich obiektywów jak np. 70-200/2.8. Z tego samego powodu zostaje przy swojej K-3 ze stertą szkieł, jednocześnie korzystając z komórki do szybkich fotek :) (co jak co, ale synchronizacja z Dropboxem, znacznie ułatwia codzienne korzystanie).

@ven
Zalinkowałeś do karty, której możliwości wykorzysta kilka(?) kamer na rynku. W większości wypadków do puszek semi-pro wystarczy taka (czy o innej pojemności): http://www.amazon.co.uk/SanDisk-SDSDXPA-032G-FFP-Extreme-SDHC-Memory/dp/B007PYBS8M jest aż nadto. Niestety trzeba pamiętać o tym, że deklarowany średni transfer nie oznacza, że nie występują spadki. Swego czasu GoPro 3 miało z tym wiele problemów, gdyż ma mały bufor.

PAMPKIN   11 #50 20.05.2014 10:44

Panowie, to czym robicie zdjęcia jest moim zdaniem najmniej istotne. Najważniejsze co masz w głowie.

A komórki jeśli się nadają to dlaczego nie. Nie trzeba szukać daleko: Dawid Woliński (fotograf modowy) zrobił sesję do kalendarza telefonem Sony Xperia Z1, Mariusz Forecki (fotograf reporter) fotografuje Nokią 808 i kompaktami Sony - po prostu w pewnych sytuacjach, jest to bardzo wygodne narzędzie.

Maxi_S   4 #51 20.05.2014 23:32

Porównywanie tego fotopstrykacza do lustrzanki (robią zdjęcia) to jak porównywanie procy do haubicy (strzelają). Z grubsza rzecz biorąc optyki (jako działu fizyki) oszukać nie można i pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Tryb 40 Mpix przeznaczony jest wyłacznie jako świecidełko, bo zdjęcia w tym formacie są raczej mało użyteczne: selfie zbyt szczegółowe, na sieć tego nie wrzucisz - może jakiś baner da się zrobić? Wydaje mi się, że Nokia w tym przypadku nie postawiła wyłącznie na podniesienie poprzeczki pikseli, ale wykorzystała matrycę dużej rozdzielczości by sprostać mankamentom optyki, a reszta należy do softu: kadrujemy więc cyfrowo zdjęcie aby zminimalizować zniekształcenia, poprawiamy geometrię (cyfrowo), jeszcze parę filtrów (szumy, hot i dead pixele - kto by ich szukał) plus lekkie "podpacykowanie" fotki i już (prawie) gotowe. Zaryzykuję stwierdzenie, że po wmontowaniu tej matrycy do camera obscura otrzymalibyśmy równie dobre zdjęcia. Po prostu magia wewnętrznego "fotoszopa". Tym samym to nie są fotografie, ale upiększony cyfrowo obraz rzeczywistości.
Nie neguję samej idei aparatu foto w telefonie. Da się tym zrobić fotę na ślubie czy chrzcinach, do kalendarza, do gazety, wszędzie tam, gdzie wystarczy zwykły "jotpeg". Nadal jednak idea działania tego "pstrykadełka" i nawet amatorskiej lustrzanki będzie różna. Porównywanie tych dwóch nazwę bardzo śmiałą ideą.

  #52 25.05.2014 17:08

"Sam moduł aparatu mocno odstaję od całego urządzenia"
>odstaje

"ponieważ Google nie chcę wydawać swoich aplikacji na Windows 8"
>chce

"Ciekawych aplikacji nie brakuję,"
>brakuje

"Znacznie lepiej sprawuję się aplikacja od Nokii."
>sprawuje

Zbędne ogonki.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #53 25.05.2014 22:29

Przepraszam, za te ogonki. Już poprawiłem. Dziękuje za pomoc ;)

  #54 28.10.2014 14:52

@VEN: Błyskotliwe. To może taki sparing na plaży? Pobiegasz sobie z telefonem w jednym ręku i aparatem w drugim, a ja będe spacerowął z dziewczyną pod rękę mając w drugiej lumie 1020 :)

VEN   6 #55 30.10.2014 08:31

@Anonim (niezalogowany): jakoś nie łapię tego o co Ci biega w tym co piszesz, po co mi telefon w jednej ręce a aparat w drugiej ?? i tak wogóle do czego ma się ta odpowiedź Twoja ??

Autor edytował komentarz.
  #56 01.11.2014 22:13

@Scorpions.B:

Jak wygląda czas zrobienia i zapisania zdjęcia? Czy jest to znośne, bo czytałem negatywne opinie na ten temat?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #57 02.11.2014 13:26

@Damian K (niezalogowany): Szkoda, że dopiero teraz zapytałeś. Szczerze słabo pamiętam, ale chyba trwa to trochę za długo, na pewno przy Galaxy S5 wypada słabo, ale ile dokładnie, nie pamiętam.