Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja: Samsung Galaxy S5 – model, który zmienił moje zdanie o smartfonach Samsunga

Tym razem do testów udało mi się zdobyć naprawdę świetny zestaw – Samsung Galaxy S5 wraz z Samsung Gear Fit. Wiem, że ten model był już testowany przez Xyrcon na Labie DP, ale nie mogłem się powstrzymać przed sprawdzeniem tego urządzenia, zwłaszcza po trochę dłużej zabawie nim na stoisku Samsunga na tegorocznym HotZlocie. Nie spodziewałem się, że wraz z tym flagowym modelem dostanę Gear Fit, czyli urządzenie będące czymś pomiędzy opaską fitness, a smartwatchem. Muszę przyznać, że już dawno nie czekałem z taką niecierpliwością na kuriera, zdarzyło mi się to chyba tylko dwa razy, podczas pierwszych testów sprzętu Intela, gdy wówczas dostałem Della XPS 12 Duo oraz po pierwszym kontakcie z Nokią, kiedy to udało mi się zdobyć Lumie 820. Powody mojej niecierpliwości były dwa, Galaxy S5 – flagowy model niesłusznie uważany przez użytkowników smartofnów HTC i Sony za plastikową zabawkę, która nie powinna być porównywana z ich urządzeniami, drugi powód do Gear Fit, pierwszy smartwatch na moim blogu. Oba urządzenia znacząco wpłynęły, na moją poprzednią, jak się okazało błędną opinię. Postanowiłem, że ten wpis podzielę na dwie części, na pierwszy ogień pójdzie Galaxy S5, a jeszcze w tym tygodniu pojawi się szczegółowa recenzja Gear Fit.

Wygląd i jakość wykonania – byłem w błędzie

Nawet topowe modele koreańskiego producenta wielu użytkownikom kojarzą się z plastikiem, tworzywem sztucznym, a więc i z kiepskim wykonaniem. Już po kilku godzinach wiedziałem, że te opinie nie wiele mają wspólnego z prawdą. Oczywiście aluminium w HTC One robi lepsze wrażenie, ale zastosowane materiały w flagowym Galaxy S5, aż tak bardzo nie odbiegają od konkurencyjnych rozwiązań, a dodatkowo w kilku elementach firma wykonała spory krok do przodu względem poprzednika.
Samsung Galaxy S5 nie robił na mnie wrażenia, dopóki nie zobaczyłem go na żywo, na pierwszych zdjęciach wydał się być nieznacznie zmienionym poprzednim modelem, a tylna klapa prezentowała się po prostu kiepsko. Jednak po kilkunastu dniach z tym smartfonem mogę napisać, że jest on najlepiej prezentującym się telefon z jakim miałem dłuższy kontakt, a tylna klapa jest świetna.

Niemal cały przód został pokryty bardzo odpornym na zarysowania szkłem - Gorilla Glass. Znaczną większość powierzchni zajmuje 5,1-calowy wyświetlacz Full HD. Pod ekranem został umieszczony, charakterystyczny dla smartfonów Samsunga fizyczny przycisk główny, który po naciśnięciu przenosi do ekranu głównego, a po przytrzymaniu daje natychmiastowy dostęp do Google Now.

Z jego prawej strony umieszczony został przycisk wstecz, natomiast z lewej przycisk przenoszący nad do listy ostatnio uruchamianych aplikacji. Oba przyciski są podświetlane, co znacząco zwiększa komfort korzystania w nocy. Nad ekranem oprócz głośnika do rozmów została umieszczony aparat 2MP, który może posłużyć do wideorozmów lub wykonywania zdjęć selfie. Tylna klapka została wykonana z tworzywa sztucznego, które swoją fakturą przypomina w pewnym stopniu skórę.
W końcu Samsung odszedł od błyszczącego plastiku, który prezentował się naprawdę kiepsko, a dodatkowo był dość śliski. Nowy materiał jest znacznie przyjemniejszy w dotyku, dodatkowo sprawia, że smartfon znacznie lepiej leży w dłoni i szansa na jego wysunięcie jest o wiele mniejsza. W dolnym lewym rogu znajdziemy niewielki głośnik, niestety, Samsung nadal montuje główny głośnik z tyłu.
Na górze koreański gigant umieścił wystający aparat 16 MP, natomiast po nim silną lampę LED oraz sensor, który wykorzystywany jest do pomiaru tętna. Ramki zostały pokryte tworzywem sztucznym, które w założeniem producenta ma imitować aluminium. Nie sprawdzałem jego wytrzymałości, ale po tym co zobaczyłem w innych smartfonach Samsunga obawiam się, że pierwsze ślady używania pojawią się właśnie na tym elemencie. Na górze znajdziemy złącze Mini Jack oraz port podczerwieni.
Na dole pod klapką chroniącą przed wodą, umieszczony został port microUSB 3.0, niestety odpowiedniego kabla nie znajdziemy w zestawie. Po prawej stronie producent zdecydował się na przycisk włączenia/odblokowania urządzenia, natomiast po przeciwnej stronie na przycisk regulacji głośności.
Mimo wymiarów Galaxy S5 wynoszących 142,00 x 72,50 x 8,10 mm, korzystanie z tego smartfona jest wygodne, z pewnością ma na to wpływ umieszczenie przycisków, które praktycznie cały czas mamy pod palcami. Jedną z zalet zastosowania tworzywa sztucznego jest mniejsza waga, ten smartfon waży 145 gramów, a aluminiowy HTC One M8 – 160 gramów.

Ostatnio wśród flagowych smartfonów możemy zobaczyć modę na stosowanie wodoodpornych obudów. Mogłoby się wydawać, że rozbieralna obudowa Samsunga Galaxy S5 nie zapewni nam tego. Jednak również najnowszy, topowy model koreańskiej firmy jest odporny na wodę, możemy go zanurzyć do 1 metra i nic mu się nie stanie.

Wyświetlacz – ideał?

Pod umieszczonym na froncie, hartowanym szkle, znalazł się 5,1-calowy wyświetlacz Super AMOLED o rozdzielczości Full HD. Jest on jedną z największych zalet tego smartfonu.
Kąty widzenia są praktycznie pełne, nawet przy dużym wychyleniu obraz nie ulega zniekształceniu. Odwzorowanie czerni jest na wysokim poziomie. Zastosowany wyświetlacz pozwala na korzystanie z Galaxy S5 nawet w pełnym słońcu, obraz nawet wtedy jest bardzo czytelny.
Niektórzy twierdzą, że kolory są zbyt cukierkowe, że powinny być bardziej naturalne. Ja nie mam z tym problemu i uważam, że wyświetlany obraz jest naprawdę świetny, ale jeśli ktoś chce zmienić ustawienia, to może skorzystać z dostępnych schematów i wybrać bardziej naturalną kolorystykę. Zagęszczenie pikseli wynosi 432 ppi, obraz jest bardzo ostry, nawet jak patrzymy na niego z kilku centymetrów, ludzkie oko z pewnością nie zauważy pikseli. W związku z tym nadal zastanawiam się nad sensem stosowania rozdzielczości wyższych niż Full HD w smartfonach.

TouchWiz jest funkcjonalny, w końcu działa płynnie i wygląda dobrze

O sensie stosowania nakładek na Androida przez producentów smartfonów, można by napisać długi felieton. Znajdą się osoby, które uważają czystego Androida za mało funkcjonalnego i nie chcą bawić się w dostosowanie go pod siebie, wolą dostać gotowe rozwiązania wraz z kupnem urządzenia. Jest też grupa osób, która uważa TouchWiza czy HTC Sense za zło, które przyczynia się do uzależnienie aktualizacji systemu od producenta smartfonu, a chyba wszyscy wiemy jak wygląda ten proces w przypadku zielonego robocika.

Nakładkę Samsunga, czyli TouchWiz polubiłem dopiero na Galaxy S5. W końcu działa ona poprawnie, wcześniej kojarzyła mi się głównie z zamulaniem systemu. Teraz dzięki wydajnemu czterordzeniowemu procesorowi i 2GB pamięci RAM działa płynnie, ciężko mi stwierdzić czy producent popracował nad jej optymalizacją, z chęcią sprawdziłbym jakiś tańszy model przez dłuższy czas, kiedy na urządzeniu znajdzie się trochę syfu.

Nowy TouchWiz wydaje się być znacznie spójniejszy, wygląda też znacznie korzystniej. Mimo mojego negatywnego podejścia do optymalizacji tej nakłady, zawsze ceniłem ją za funkcjonalność. Teraz jest jeszcze lepiej, elementy jak domyślnie zainstalowany menedżer plików pozostały.
Chyba żaden pasek wysuwany z góry nie daje szybkiego dostępu do aż takie wielu opcji, z jego poziomu możemy uzyskać dostęp praktycznie do wszystkich funkcji urządzenia. W ustawieniach smartfonu byłem tylko przy jego wstępnej konfiguracji i jak do tej pory nie musiałem do nich zaglądać. Z czego bardzo się cieszę, ponieważ uważam, że nowy układ i podział na kategorie jest kiepski, często miałem problem ze znalezieniem odpowiedniej opcji. Mam nadzieję, że wraz z następną aktualizacją powrócą do poprzedniego układu.

Niestety zmodyfikowany przez Samsunga Android posiada kilka wad, które ciężko jest mi zaakceptować. Nie jestem w stanie zrozumieć jaki jest cel instalowania aplikacji z których skorzysta i tak z 1% użytkowników, a największym przegięciem jest aplikacja Rzeczpospolitej, której nie możemy odinstalować.

Nawet jej wyłączenie nie daje oczekiwanego rezultatu, jeśli nie wyłączymy automatycznych aktualizacji, to aplikacja po zaktualizowaniu ponownie jest na liście dostępnych i ponownie musimy ją ukrywać. Natomiast po wyłączeniu automatycznych aktualizacji, ciągle jesteśmy zasypywani komunikatami, że dostępna jest jej nowsza wersja.

Specyfikacja - zagramy we wszystkie gry z Google Play

Postanowiłem, że w testach sprzętu na moim blogu nie będę wrzucał kolejnych wyników z benchmarków, a skupie się głównie na elementach, które są ważne dla przeciętnego użytkownika. Według mnie smartfon musi zapewnić płynną pracę systemu operacyjnego, sprawne działanie aplikacji oraz gier, nawet tych bardziej rozbudowanych. Dla mnie kilka cyferek mniej lub więcej w benchmarku nie ma znaczenia, a jeśli ktoś chce poznać te wartość do w Internecie jest sporo testów Galaxy S5.

Ten flagowy model Samsunga jest jednym z najwydajniejszych smartfonów na rynku. We wnętrzu producent umieścił czterordzeniowy procesor Snapdragon 801 o taktowaniu 2,5 GHz, który wspierany jest przez 2 GB pamięci RAM. W modelu, który dostałem do testów na nasze dane przeznaczono 16 GB z czego dostępnych mamy około 11 GB. W przeciwieństwie do większości producentów, Samsung nadal stosuje karty pamięci, za co należą się tej firmie ogromne brawa.

Zastosowany wydajny, czterordzeniowy procesor i 2 GB RAM-u w zupełności wystarczą do zapewnia płynnej pracy. W końcu nie musiałem co jakiś czas zamykać uruchomionych procesów, aby system działał w miarę sprawnie. Bez żadnych problemów zagramy w nawet tak rozbudowane gry jak mobilna wersja GTA San Andreas. Jednak trochę niepokoi mnie ilość pamięci operacyjnej jaka jest zajmowana przez system, nawet jeśli żadna aplikacja nie jest aktywna, to nadal ten zmodyfikowany Android potrzebuje ponad 1 GB RAM. Ze smartfonu korzystam dość często, nie gram w gry, przynajmniej obecnie, głównie wykorzystuję go do przeglądania Internetu, komunikacji ze znajomymi oraz jako aparat. Galaxy S5 przy automatycznym ustawianiu jasności musiałem ładować co drugi dzień, co według mnie jest wynikiem naprawdę dobrym.

Aparat – czy może zastąpić „prawdziwy” aparat fotograficzny?

Główny aparat Samsunga Galaxy S5 ma rozdzielczość wynoszącą 16 MP. Matryca została wykonana w technologii ISOCELL, która podnosi jakość wykonywanych zdjęć. Oczywiście megapiksele nie są wyznacznikiem jakości. Jednak ten flagowiec robi świetne zdjęcia, nawet po zmroku, czego nie oferuje większość aparatów w smartfonach.
Odpowiednia ostrość łapana jest szybko, a zdjęcia wykonywane są natychmiastowo. Na uwagę zasługuje też dobrej jakości lampa LED.
Filmy możemy kręcić w jakości 4K, ale już Full HD oferuje naprawdę świetną jakość. Niestety, ale YT znacząco obniżył jakość testowego filmiku, który teraz nie pokazuje pełni możliwości aparatu w Galaxy S5.
Na duży plus zasługują opcje pozwalające na kręcenie filmów w zwolnieniu lub w przyspieszeniu. Efekt jest naprawdę bardzo dobry i można stworzyć ciekawe nagrania.

Interfejs aparatu jest wygodny i w pewnym stopniu możemy go spersonalizować. Wśród wielu opcji, jedną z ciekawych jest upiększanie twarzy, dostępne jeśli wykonujemy tak zwane selfie z wykorzystaniem przedniego aparatu. Z naszej twarzy usuwane są zmarszczki i inne niedociągnięcia. Może to właśnie S5 jest idealnym wyborem dla nastolatek? :P

S Health - Samsung stawia na zdrowy tryb życia

Koreański gigant idąc za panującą modą na prowadzenie zdrowego trybu życia postanowił swój flagowy model wyposażyć w funkcje, które pozwolą nam lepiej dbać o nasze zdrowie i zachowanie odpowiedniej figury. Pełnie możliwości tego systemu możemy zobaczyć dopiero po podłączeniu do smartfonu urządzeń Gear Fit lub Gear 2. Jednak już to co oferuje nam sam smartfon przedstawia się bardzo ciekawie. Na samym początku największą uwagę wzbudza sensor mierzący tętno. Wykorzystuje on światło do sprawdzania przepływu krwi.
Wykonanie pomiaru jest banalnie proste, wystarczy, że przyłożymy palec do odpowiedniego, umieszczonego pod tylnym aparatem miejsca. W ciągu kilku sekund na ekranie ukaże się wynik pomiaru. Wyniki sprawdzałem z ciśnieniomierzem i pomiary były bardzo zbliżone. Dodatkowo możemy zbadać sobie poziom stresu, ale akurat tego nie brałbym jako prawdziwy wyznacznik, ponieważ wyniki są uzależnione wyłącznie od naszego tętna i z własnego doświadczenia wiem, że sprawdza to się średnio.

Aplikacja to nie tylko pomiar tętna, to namiastka prawdziwego centrum fanatyka zdrowego trybu życia. Podczas wstępnej konfiguracji podajemy swoje dane, czyli rok urodzenia, wzrost, wagę oraz poziom naszej aktywności fizycznej. Samsung Galaxy S5 od teraz będzie mógł mierzyć przebiegniętą przez nas odległość, dodatkowo pokazując przypuszczalną liczbę spalonych kalorii, średnią czy maksymalną prędkość.

Oprogramowanie dodatkowo pozwala liczyć liczbę kalorii jaką przyjęliśmy, a początkowa konfiguracja ma wpływ na maksymalną wartość jaką powinniśmy danego dnia spożyć. Oczywiście nie zastąpi do profesjonalnego trenera, ale ja jestem zachwycony, nowa funkcje są dla mnie ogromną zaletą. Pełny test tego oprogramowania pojawi się wraz z recenzją Gear Fit, czyli już niebawem.

Dodatkowe funkcje, które podnoszą komfort korzystania

Samsung Galaxy S5 został wyposażony w czytnik linii papilarnych, którym między innymi możemy ustawić jako metodę odblokowywania smartfonu. Został on umieszczony w tym samym miejscu, co przycisk Home pod ekranem. Nie spodziewałem się, że będzie działał tak dobrze, nie miałem z nim problemów i moje próby oszukania okazały się nieskuteczne. Jednak nie korzystam z niego, według mnie ta metoda odblokowywania jest średnio wygodna, może to przez umieszczenie czujnika w nieodpowiednim miejscu.

Ciekawym rozwiązaniem są też gesty pozwalające sterować smartfonem bez dotykania ekranu. Przykładowo wykonując odpowiedni gest dłonią możemy przewijać zdjęcia w galerii lub treść wiadomości. Nie jest to wygodniejsze od tradycyjnego sposobu, ale w pewnych sytuacjach może okazać się dobrym rozwiązaniem, chociażby jak będziemy mieli brudne dłonie, a szybko będziemy chcieli przeczytać maila. Może teraz już nie, ale w szkole średniej zachwycony byłbym z możliwości szybkiego wyciszenia muzyki w telefonie, w Galaxy S5 możemy to wykonać za pomocą odpowiedniego ruchu kładąc telefon ekranem do podłoża lub przykrywając front smartfonu całą dłonią. Kolejną funkcją, która przypadła mi do gustu jest natychmiastowo połączenie z osobą, której wiadomość SMS aktualnie czytamy lub wybraliśmy ją z listy dostępnych kontaktów. Warto też wspomnieć o inteligentnych powiadomieniach. Zawsze po dłużej chwili bez smartfona podnoszę go i sprawdzam czy nie dostałem żadnej wiadomości, natomiast Galaxy S5 powiadomi mnie wibracjami od razy jak wezmę go dłoni. Wiem, że ta opcja dostępna jest w wielu innych urządzeniach, ale dla mnie jest sporym udogodnieniem, którego niestety nie mam w moim Ace II.

S5-tka została też wyposażona w port podczerwieni, który pozwala na sterowanie telewizorem oraz dekoderem. Dodatkowo oprogramowania pozwala nam na wybranie kanałów i daje dostęp do programu TV. Nie miałem problemów z podłączeniem telewizora Samsunga, ale dekoder Cyfrowego Polsatu nie chciał współpracować, na żaden sygnał w ogóle nie odpowiadał.

Podsumowanie - czy Galaxy S5 jest idealnym wyborem dla mnie?

Samsung Galaxy S5 okazał się być smartfonem, który zmienił moje podejście do flagowych produktów tego koreańskiego producenta. Jeszcze kilkanaście dni temu stwierdziłbym, że jeśli smartfon to HTC czy Sony, ale na pewno nie Samsung. Dzisiaj jeśli kupowałbym dla siebie smartfon to bez wahania wybrałbym Galaxy S5. Do stosowania przez tą firmę plastików można mieć pewne zastrzeżenia, ale te zastosowane w S5 robią naprawdę pozytywne wrażenie, zwłaszcza tylna klapka, która teraz nie jest śliska, a tworzywo sztuczne wygląda na znacznie bardziej odporne na zarysowania, a dodatkowo sprawia, że nie boję się, że urządzenie nagle wysunie mi się z dłoni. Samsung reklamował ten model jako wodoodporny i naprawdę tak jest, zanurzenie nie jest mu straszne. Podoba mi się to, że nadal mamy łatwy dostęp do baterii oraz dostępny jest slot na kartę microSD. Na uwagę zasługuje świetnej jakości 5,1-calowy wyświetlacz Full HD. Odwzorowanie kolorów oraz czerni jest na bardzo wysokim poziome, a obraz jest czytelny nawet w pełnym słońcu.
Ciągle się zastanawiam, ale chyba to właśnie flagowy model Samsunga posiada najlepszy ekran na rynku. Nakładkę TouchWiz można lubić lub nienawidzić. Do niedawna byłem w tej grupie, najbardziej przeszkadzał mi jej negatywny wpływ na płynność działania urządzenia. Jednak czterordzeniowy Snapdragon 801 2,5 GHz oraz 2 GB pamięci RAM sprawiają, że TouchWiz na S5 chodzi naprawdę świetnie, nie spotkałem się nawet z jednym zamuleniem czy nieoczekiwanym zamknięciem aplikacji. Nakładkę Samsunga trzeba też pochwalić za funkcjonalność, daje ona dostęp do wielu opcji oraz posiada elementy, które ciężko spotkać u konkurencji. Nigdy nie byłem zapalony fotografem, nie mam też zbyt dużych wymagać dotyczących aparatu. Mi Samsung Galaxy S5 mógłby zastąpić tradycyjny aparat, zdjęcia są naprawdę świetne, nawet te wykonywane w słabszym świetle, a dodatkowo możemy kręcić filmy nawet w 4K. Niestety poważną wadą jest brak fizycznego spustu migawki, więc wykonywanie zdjęć nie jest tak wygodne jak powinno być. Dla wielu czujniki zastosowane w Galaxy S5 to zbędny bajer, ale ja mam inne zdanie. Najbardziej spodobała mi się aplikacja S Health, która pełnie swojej możliwości pokazuje dopiero, gdy zaczniemy korzystać z Gear Fit lub Gear 2, oczywiście nie można uważać tego oprogramowania za zamiennika lekarza, ale mi znacząco ułatwia treningi.

Samsung Galaxy S5 jest najlepszym smartfonem jakiego miałem przyjemność testować, zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie oraz odmienił podejście do flagowych produktów koreańskiego giganta.

Jeśli teraz zmieniałbym telefon, to wybrałem S5-tkę wraz z smartwatchem Gear 2 Neo. Jednak musiałbym kupić odpowiedni pokrowiec, bałbym się o srebrne ramki oraz o tylny aparat, który wystaje i jest mocno narażony na wszelkie uszkodzenia. 

sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
Xyrcon REDAKCJA  15 #1 23.07.2014 20:48

Mówiłam! Mówiłam, że to nie jest zwykły plastik, ale nikt mi nie wierzył. :P

Songokuu   14 #2 23.07.2014 20:54

@Xyrcon: Też macałem i naprawdę nie wiem czego ludzie się tak czepiają?
Tylna klapka jest naprawdę świetna.

I jak dobrze pójdzie to już niedługo S5 zagości na dłużej w moich rękach :D

@Scorpions.B
Dzięki za recenzję. Tylko potwierdza wybór :)

dzonasek   8 #3 23.07.2014 21:21

tak to właśnie jest, że ci co najbardziej zarzucają Samsungowi kiepskie wykonanie i zamulanie NIGDY NIE MIELI SAMSUNGÓW.

maew   7 #4 23.07.2014 21:23

Nudny, samsungowy brzydal. W jaki sposób niby S Fit, Gear Fit czy inne pierdoły ułatwiają trening? Albo się uprawia sport albo bawi w gadżeciarstwo + chwalenie dystansami na fejsbuczku. Jak dla mnie aplikacje od Samsunga są słabiutkie i niepotrzebnie zaśmiecają telefony tego producenta.

@dzonasek - haha też mi prestiż mieć samsunga. Miałem Note 2 i S4 i jak dla mnie to słabe telefony. S4 do tego mocno się grzał i resetował.

Autor edytował komentarz.
LoczeQ123   5 #5 23.07.2014 21:28

Obraz z kamery nie jest najgorszy jak na telefon. Dalej jednak ten obraz tak jakby "pływa" jest tak jakby falujący. Nie mniej jednak jak na telefon jakość jest znośna. Falowania chyba nie ma tylko w normalnych kamerach :P

VEN   6 #6 23.07.2014 21:30

fajna recka - naprawdę kusi aby kolejnym telefonem był Samsung, nawet tylko po to aby zweryfikować swoje wyobrażenia o tej marce.

sh4rky   8 #7 23.07.2014 21:41

Styl pisania oraz słownictwo godne czternastolatka...

  #8 23.07.2014 21:55

Zdajesz sobie sprawę z tego, ze ta plastikowa słuchawka kosztuje 2.5k prawda? Uważasz, ze w odniesieniu do tej kwoty, gdy taki HTC one M8 pięknie wykonany, szkło, aluminium (a nie pomalowany plastik) i kosztuje o 500 PLN mniej, S5 jest wart swojej ceny? Wolne żarty.

  #9 23.07.2014 22:04

Głośnik ma z tyłu więc jak położysz na miękkim to dźwięk będzie wytłumiony. A jak będziesz kładł na twardym to wystający aparat złapie rysy. Tak źle i tak niedobrze.

xomo_pl   21 #10 23.07.2014 22:23

@Scorpions.B "Niestety poważną wadą jest brak fizycznego spustu migawki, więc wykonywanie zdjęć nie jest tak wygodne jak powinno być. "

Jeśli S5 ma ten sam soft aparatu co note3 to powinna być dostępna opcja klawisza ściszania jako spust aparatu... taka mała proteza bo jednak nie jest to samo co normalny klawisz aparatu...

co do wykonania to wraz z note3/S5 postęp jest znaczący ale tej rewolucji w wykonaniu nie ma bo.... to wciąż tylko lekki plastik ;')

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #11 23.07.2014 22:41

@xomo_pl: Dzięki, faktycznie jest ta proteza, dobre i to, ale nadal nie tego oczekuję ;)

@sh4rky Mam troszkę więcej, więc chyba nie jest tak źle, co? :P

@VEN Tylko, żebyś się nie zawiódł, z własnego doświadczenia wiem, że lepiej dobrze się zastanowić.

@sfk3403 No właśnie pierwsze ślady na aparacie już widać na tym testowym modelu S5 ;/

@maew Dowiesz się podczas testu Gear Fit ;)

@Xyrcon Teraz możesz pokazać im moją recenzję, to uwierzą :P

  #12 23.07.2014 22:42

@dzonasek: Ja miałem Samsunga (konkretnie Galaxy mini 2) i jak najbardziej mogę mu zarzucić mulenie i tragiczną jakość wykonania. A w przypadku S5 muszę niestety uwierzyć na słowo :(

  #13 23.07.2014 23:29

Anonimie, Gdzie Galaxy mini 2, a gdzie S5 :D
Low end kontra flagowiec :D

Nie jestem posiadaczem S5, mam tylko Core Plus, ale już w tym tanim modelu jest postęp, TouchWiz jest lżejszy, zacina tylko przy odpalonym jednocześnie messengerze 10 kartach w przeglądarce i playerze mp3( 2 rdzenie 1,2 ghz i 768 mb). To oznaka dobrze zoptymalizowanego softu.
S5 miałem w rękach jedynie przez moment i to zupełnie inny plastik niż w S4 czy S5 - lepszy. Plastik z S5 nie jest tak śliski, jak w w/w CORE plus.

A opinie, że Samsung to wyłącznie szajs, tani plastik itp to opinie przede wszystkim fanboyów iPhone'a (chociaż im dobrej jakości odmówić nie można).

xomo_pl   21 #14 23.07.2014 23:47

@Scorpions.B: "faktycznie jest ta proteza, dobre i to, ale nadal nie tego oczekuję ;)" niestety jeśli za kryterium wyboru smartfona postawimy sprzętowy klawisz aparatu to wybór ograniczy się tylko do praktycznie do różnych Xperii (Android) lub Nokie (Windows Phone) oraz oczywiście niektóre chińskie no-name'y....

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #15 23.07.2014 23:51

@xomo_pl: Niestety masz rację, a jeśli dobrze pamiętam to Sony k800i miał to kilka ładnych lat temu...

Darthnorbe   13 #16 24.07.2014 01:39

"Specyfikacja - pogramy nawet w GTA San Andreas"
To mnie rozbawiło totalnie :D, urządzenia za 600zł to potrafią to za 2,5k samsnung nie ? :P

2099   8 #17 24.07.2014 06:49

@dzonasek: Miałem kilka. Plastik fantastik, który naprawdę słabo wypada przy innych topowych modelach. Ale o gustach się nie dyskutuje i może ci co MIELI INNE NIŻ SAMSUNGI mają troszkę odmienne poczucie estetyki. S5 jeszcze nie trzymałem w dłoniach więc na jego akurat temat jeszcze nie wiem za wiele.

Autor edytował komentarz.
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #18 24.07.2014 09:20

@Zbigniew2003: Masz rację, ale o flagowy model Samsunga starałem się od dłuższego czasu i dopiero teraz udało mi się go zdobyć. Przeczytałem też kilka recenzji tego modelu i z pewnością miały wpływ na wygląd mojej. Dziękuje za docenienie mojego wpisu ;)

@Darthnorbe Ma moim smarfonie nie pójdzie GTA SA ;) Jednak tytuł zmieniłem ;)

szaracz   3 #19 24.07.2014 09:20

Miałem s3, miałem s3 mini, bawiłem się notem 3 i s5. I wiem jedno - juz nigdy tego czegoś do ręki nie wezmę. To jest potrójna katastrofa, nie dość ,że android to jeszcze z tą kobyłą touchwiz i fatalnym wykonaniem. Jak dla mnie android i samsung ugrały swoją pozycje tylko dzięki sprytnemu marketingowi bo z jakością kuleją i to poważnie. Spójrzcie na iOSa albo Windows Phona. Ciekawi mnie czy za rok lub dwa nie okaże się ,że s5 nie dostanie aktualizacji do nowego androida bo jest zbyt słaby.....

". W końcu działa ona poprawnie, wcześniej kojarzyła mi się głównie z zamulaniem systemu. Teraz dzięki wydajnemu czterordzeniowemu procesorowi i 2GB pamięci RAM działa płynnie..."
To jakiś żart? Wymagania jak z kosmosu do obsługi zwykłej nakładki na telefon? Nawet windows nie ma takich wymagań. Bez komentarza.

Autor edytował komentarz.
lordjahu   20 #20 24.07.2014 09:22

@LoczeQ123 - autor miał włączoną klasyczną funkcję nagrywania, a jest możliwe włączenie płynnego nagrywania w opcjach aparatu :)

@sfk3402 (niezalogowany) - ja kładę gdzie popadnie i nie zauważyłem strasznego spadku dźwięku czy rys na ekranie,a telefon miał już styczność z wieloma płaszczyznami.

@Darthnorbe - chodzi o brak zacięć i naprawdę dużą wydajność.

@Scorpions.B - myślałem że już nikt kolejnej recki o S5 nie da ... a tutaj niespodzianka. Witam w klubie posiadaczy tego "cacka" :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #21 24.07.2014 09:30

@szaracz: Od dłuższego czasu byłem zapatrzony tylko w Windows Phone, ale obecnie Android w końcu działa tak jak powinien, oczywiście smartfony posiadają już naprawdę wydajne podzespoły. Flagowy model jeszcze będzie wspierany i to dość dobrze, chociaż pewnie za jakiś czas usłyszymy taki komunikat. Jeśli komuś zależy na aktualizacjach, to zawsze może wybrać Nexusa 5 :)

@lordjahu Niestety S5-tka nie jest moja, na początku następnego tygodnia wraca do Samsunga :(

lordjahu   20 #22 24.07.2014 09:52

@Scorpions.B - a bawiłeś się opcję Slow-Motion w aparacie ?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #23 24.07.2014 09:55

@lordjahu: Tak, nie spodziewałem się, że tak ciekawy efekt uzyskam. Jednak filmik nie nadaje się na opublikowanie na YT :P

Fafrocel   9 #24 24.07.2014 11:09

@LoczeQ123: Effekt "pływania" to tzw Rolling Shutter występujący wszędzie gdzie jest matryca CMOS. Na tym filmiku ten efekt jest mocno widoczny.

  #25 24.07.2014 11:47

"Nakładkę Samsunga, czyli TouchWiz polubiłem dopiero na Galaxy S5. W końcu działa ona poprawnie, wcześniej kojarzyła mi się głównie z zamulaniem systemu. Teraz dzięki wydajnemu czterordzeniowemu procesorowi i 2GB pamięci RAM działa płynnie, ciężko mi stwierdzić czy producent popracował nad jej optymalizacją," .... nie pracował od samego początku TouchWIZ jest zakałą telefonów Samsunga.... żeby nakładka wymagała 4 rdzeni i 2GB ramu.... Niejeden programista Androida pokazał że nawet ICS czy JB ładnie pracuje na tańszym sprzęcie bez TouchWIZa...

dawhol   3 #26 24.07.2014 16:13

@maew: Potwierdzam ze modele S się mocno grzeją - ja miałem S3 i tez strasznie się grzała.
Natomiast co do chwalenia się na FB osiągami z biegania itp. to dla niektórych może to być motywacja dla dalszych ćwiczeń. Są ludzie którym to nie potrzebne i będą ćwiczyć, a są też tacy którym bez tego szybko stracili by motywację do dalszych treningów.

Jeżeli chodzi ogólnie o telefony Samsunga to nie wiem czemu ale osobiście uważam że mają dość słabą baterie, miałem kilka smsungów i we wszystkich bateria to była ich wada. na S3 nie mogłęm podziałać nawet jednej doby bez doładowania lub wymiany baterii (nosiłem dwie zapasowe czasem).

Obecnie mam nexusa 5 takze żadna nowośc ale ładowarki mogę nie dotykać przez półtora dnia przy tak samo intensywnym korzystaniu a może i intensywniejszym bo na nexusie mam caly czas BT odpalone a na S3 z BT padał bateria po kilku h.

Autor edytował komentarz.
Mk13   16 #27 24.07.2014 16:27

Samsung z wydania na wydanie poprawia jakość wykonania eski jaki Note'a, ale jak dla mnie to wciąż za mało jak na smartfon za 2500zł, może Galaxy S8 dogoni takie smartfony jak HTC One.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #28 24.07.2014 16:44

@Mk13: Według mnie nie musi ich doganiać, w pewnych aspektach wypada znacznie lepiej w innych znacznie gorzej. Chyba, że masz na myśli jakość wykonania ;)

  #29 24.07.2014 17:24

@trololo 1001 (niezalogowany): Dlatego piszę, że w kwestii takich urządzeń jak S5 muszę wierzyć autorowi na słowo. Miałem niestety do czynienia tylko z Avilą, Galaxy mini 2 i Galaxy Y kolegi. Na tej podstawie twierdzę, że tani Samsung to szajs, a na temat droższych się nie wypowiadam, gdyż nie wiem.

  #30 24.07.2014 21:05

filmy z S5 mozesz wrzucic na dropboxa w ktorym dostales niezły bonus za zakup S5. Hmmm S5 ma tylko 2GB ramu :( oj widze problemy z aktualizacją jaką teraz ma S3 do wersji 4.4.2 bo niby ten model ma za mało pamięci dla tej wersji ale juz dla note 2 niet :) ja tam kupuje modele samsunga parzyste - jesli note4 będzie ładne sprzetowo to go zakupie. Ale znając postępowanie z poprzednimi modelami to zawsze note jest lepszą wersją najnowszej e"S"ki

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #31 24.07.2014 22:18

@filmys5 (niezalogowany): Nie korzystam, wystarczy mi ponad 1 TB na OneDrive i 40 GB na Google Drive :) Postaram się umieścić na OD i dodam do wpisu ;)

enedil   9 #32 24.07.2014 23:23

@Scorpions.B: "Kąty widzenia są praktycznie pełne" z tyłu też widać? :)

  #33 25.07.2014 00:41

Jestem posiadaczem S2 i co do jakości wykonania nie miałem zastrzeżeń, jednakże jest to cecha subiektywna i jednemu wystarczy "szajsowaty plastik", a inny wymaga "ameliniowej" ramki. Co do wydajności. Póki Samsung nie wtłoczył do S2 Andka 4.1 wszystko działało perfekcyjnie. Po aktualizacji system wydaje się jakby utracił wielowątkowość - zwiechy na porządku dziennym, szczególnie przy aktualizacji przez Google Play. Swoją drogą, pakowanie do telefonów procesorów czterordzeniowych to patologia, która pokazuje, że dziś programiści nie wiedzą już co znaczy optymalizacja kodu - program działa wolno? Musisz mieć lepszy sprzęt.

~Piotr~   3 #34 25.07.2014 11:11

Ja narazie w tym czasie kupiłem Galaxy Mini 2 za 300zł, prastary mid-end. Do wyboru miałem LG L1 II , L3 II, które odstraszały już na samo patrzenie w ekran. W Galaxy Mini 2 jak na TFT to bardzo dobra jakość nie narzekam nawet na mulenie bo mam aż 50 app'ek swoich i nic się nie tnie po OC na 912MHz, i usunięciu niepotrzebnych app'ek Systemowych. Przód S5 mi przypomina mini 2:P.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #35 25.07.2014 11:25

@~Piotr~: Samsung we wszystkich swoich smarfonach stara się utrzymać podobny wygląd ;)

~Piotr~   3 #36 25.07.2014 13:10

@Scorpions.B: Wiadomo o tym. Czytałeś o tym,że design'er S5 został zwolniony ? :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #37 25.07.2014 13:47

@~Piotr~: Możesz podać link?

  #39 05.09.2014 04:37

@Fryit (niezalogowany): odpal go popracuj troche na nim a będziesz wiedział czemu kosztuje 2.5k

  #40 05.09.2014 04:42

@maew: czyżby kolejny zwolennik przereklamowanego jabłka które pracuje(tak jak większość topowych marek)na podzespołach Samsunga?

  #41 03.01.2015 05:35

Sprzedalem s5 przez wyginajaca sie ramke a co za tym idzie odklejaniem sie ekranu i to chyba nie 1 przypadek. Wyslalem do serwisu wymienili korpus i wyswietlacz i sprzedalem a szkoda bo do surfowania po internecie byl idealny i ten wyswietlacz-miodzio kolorki. Kupilem galaxy alphe i jestem zadowolony, idealny do 1 reki.

  #42 11.02.2015 01:41

Do grudnia byłem posiadaczem smartfonów Xperia. Zaczynałem od X8. Obecnie pracuje na Galaxy S5 i jestem bardzo zadowolony. Jakość wykonania Samsunga bije na głowę Sony. Niby w Sony jest metal itp, ale co z tego jak lichy, bardzo szybko się rysuje. Dolny panel po miesiącu oblazł z farby, gniazda do lądowania w każdej Xperii już po miesiącu kiwały się na boki po roku kabel w nich się w ogóle nie trzymał. Kolejny minus Sony to praktycznie brak aktualizacji andka. Na żadnym z dotychczasowych Xperii nie miałem więcej jak 2-Max 3 upgraty w całym ich życiu. Czyli pierwszy model na który przyjeżdżał w pudełku miał andka tak starego, że w żadnej specyfikacji nie było o nim nawet słowa. Na starcie upgrate i kolejny rok ciszy. Potem ostatnie upgrate i producent zapomina o tobie i swoich błędach. Na s5 miałem już 5 upgrate. W przypadku Orange, Sony na trwałe zablokowany bootloader, wiec o kernelach można zapomnieć. Na koniec maja sugestia do testera. Aplikacja Rzeczpospolita to na pewno nie dzieło Samsunga tylko Brand operatora. Pozdrawiam

daras28-82   9 #43 13.02.2015 01:27

Prawda że to nie jest zwykły plastik.
To jest tandetny i trzeszczący plastik.
Wodoszczelny?
Jakoś nie zaryzykuję próby.
Problemy z zasięgiem i transferem.
Problemy z dotykiem.
Kto wpadł na pomysł aby użyć szkła aparatu jako podpórki aby klapka się nie rysowała?
Następnym razem zanim kupię Samsunga zastanowię się kilka razy dłużej czy warto kupić flagowca z problemami niedopuszczalnymi nawet dla budżetowych urządzeń.

  #44 06.03.2015 18:10

@daras28-82:
to jak kolega ma takie problemy zwłaszcza z dotykiem to chyba kupił tandetną Chińską podróbę bo jeszcze nigdy nie miałem problemu z działaniem dotyku w samsungach

daras28-82   9 #45 08.03.2015 19:19

@Samandi (niezalogowany): No właśnie nie.
Nie kombinuję z zakupami tak jak niektórzy byle taniej.
Polska dystrybucja, duży sklep, oryginalny produkt.
Co nie zmienia faktu że jest to tandetny chiński oryginał.

  #46 18.03.2015 20:59

Szajsung ! Najlepszy LG!

  #47 20.03.2015 02:26

FAKT!!! Panowie! Koreanczyki zagnieździli się w mej chałpie,mimo tego ze LG jest zawsze za plecami Samsunga to stwierdzam jednoznacznie! że LG jeszcze mnie nie zawiodło,a mam lodówę side by side 5kafli mam tv cinema 6.5 kafla...mialem plazme i musze to napisac-Szajsunga-po pół roku wysiadła matryca,miałem pralke powtorze!!!- Szajsunga- myslałem ze odleci jak rakieta za kazdym praniem tak byla glosna na szczescie zdążyłem oddać.Obecnie mam tego galaxego s5 bo ci skubańcy ;) potrafią zauroczyć jest łał! wygląd,wyswietlacz,parametry i właśnie tu jest haczyk na nas,wszyscy wokół mnie tylko-> galaxy...~ przyznam! za sprawą doznań,uniesień,zachwytu moich znajomych rownież zachwycam sie tym fonem i sądze ze szajsung przenikł cwaniacko w nasze pożądanie,ja już pragne S6...

  #48 03.04.2015 16:02

piątka to starocie jest SAMSUNG GALAXY S 6 i S 6 EDGE

  #49 03.04.2015 16:03

@Anonim (niezalogowany): jóż jest

  #50 11.05.2015 19:48

@maew: Akurat mam S4 i mi sie jeszcze bez powodu nie zresetowal, ale grzac to sie umie, + na zime :P xD ... i plastik na gt-9500/505 straszny... Przynajmniej ja mam 9515 black i mam inny tyl.. :D

  #51 03.09.2015 16:49

anna_h_b
Jest wart!
Kupując mojego S5 zrobiłam sobie trochę na złość - byłam wielbicielem Sony...ale z Sony V miałam non stop problemy. Bateria- żenada i upadek. Updates wiecznie psuly mi "telefon". Żył swoim życiem. ..Az mi się rozbił. ..musiałam mieć inny...ale jaki?
Dużo czytałam i ...wygrał s5
To co jest w tej recenzji napisane jest prawda od Ado Z..
Tel mam 2 miesiąc. Dużo jeżdżę (Niemcy) zasięg mam wszędzie. .net- cóż w górach tutaj nie ma czasem nic, wiec nie wybrzydzam.
Ale sprzęt jest sprytny, stabilny. Bateria rewelacja- 2 dni ciągłego dzwonienia, muzyki, netu (dużo korzystam z map w trasie), filmów
Słońce, czy nie - w końcu wszystko widzę
Jednej rzeczy mi brakuje. W sonym mogłam przesuwać palcem po klawiaturze by pisać wiadomości. Tu jest to inaczej rozwiązane i korzystając z 2 slownikow- polskiego i niemieckiego nie wychodzi to najlepiej. ..ale też i słownik musi poznać nowe słowa. Docieramy się
A propos linii papilarnych. Nie są odczytywane, gdy ręce są bardzo długo mokre lub poranne. ..może być problem.. cóż mam taki niewyjsciowy zawód. ...zdrowe paluszki "czytają" się dobrze
I miałeś racje - srebrna ramka źle zniosła upadek, ma lekkie wgniecenie, ale reszta bez problemu
Musze w końcu kupić etui.
Mimo tych uwag uważam go za najlepszy sprzęt jaki miałam w rekach.. wszystkie moje samsungi były nie do zdarcia

  #52 03.09.2015 16:52

I jeszcze jedno szukać nowego sprzętu s5 wygrał z s6 lepszym wyposażeniem

  #53 06.10.2015 17:14

Moje zdanie. Mam S5 już ponad rok, jest super, jednak są ale. Samsung uszczęśliwia nas apkami, których nie chcę i nie można ich odinstalować. Tylko wgranie czystego romu wchodzi w grę pozostaje problem utraty gwarancji. Update do andka 5.0 to jakiś poligon doświadczalny. Teraz kiedy są już poprawki do 5.1 to nie Polacy dostają jako pierwsi jak 5.0, ale inne kraje. Następna sprawa - wada brak wbudowanej cewki ładowania , trzeba płacić i dokupić inne plecki. Jak już kupimy to zwiększa się grubość fona, można by zwiększyć baterię i wpakować cewkę, ale nie bo przecież można zedrzeć z ludzi i większa bateria i cewka to osobne elementy (inne plecki) :/. Pokrowiec po wymianie plecków to już sztuka aby kupić super aby się nie zsuwał i pasował idealnie, przynajmniej pół roku temu jak ja kupowałem to tak było. Były tylko dwa na rynku i oba poza granicami naszego kraju, kupiłem na Amazonie, oczywiście nie Samsunga ten, który niby pasował zsuwał się z ramki wrrr. Poza tym jest ok. Podsumowując jako telefon jest ok, ale apetyt rośnie :)

  #54 30.10.2015 18:19

http://pancernik.eu/pl/p/Etui-Element-Case-Recon-Black-Ops-Galaxy-S5%2C-czarne/2788

troche taniej kupowałem ($$) ale jeżeli ktoś myśli w tej chwili o s5 na długi długi czas i szuka etui, które sprawi, że telefon będzie niemalże niesmiertelny to polecam właśnie recona. 8 miesięcy moja s5 w tym etui spotkała różne przygody (z moim szczęściem dość dużo lata) i telefon w stanie nietkniętym. Dodam, że bardzo wygodnym bajerem jest system sbs, który wzmacnia dźwięk oraz przenosi go na przód smartfona

  #55 19.08.2016 12:06

Hej przeczytałam recenzje i wnioskuje, ze bardzo rzeczowo podchodzisz do tematu. Mam takie pytanie: szukam telefonu ze "średniej" półki tak by się na niego nie zrujnować i myślę nad s5 ale nie wiem czy jest sens ją kupowac? Są nowe sztuki czy wszystkie powstały w 2014/2015 i nie warto juz sobie nimi głowy zawracać? Co sądzisz? (telefon głównie do dzwonienia, internetu, map i zdjęc - gry mnie nie interesuja ani inne bajery)
Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam!

TrustNoOne   11 #56 15.10.2016 09:27

@Scorpions.B: Ale tutaj kurzu... ;) Czy ten blog będzie kontynuowany? ;)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #57 15.10.2016 09:35

@TrustNoOne: Pojawił się ostatnio wpis o Alfie Romeo :)

TrustNoOne   11 #58 15.10.2016 10:10

@Scorpions.B: No ja ostatnią datę widzę z 2014 roku.. ;) Chyba, że wpis nie został jakoś podpięty lub istnieje druga możliwość - Samsung nie sponsoruje już dp dostarczając np produkty.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #59 15.10.2016 10:18

@TrustNoOne: Chodzi Ci o ten wpis i komenatrze pod nim?

TrustNoOne   11 #60 15.10.2016 10:31

@Scorpions.B: Tak. To jest ostatni wpis dotyczący Samsunga.

Autor edytował komentarz w dniu: 15.10.2016 10:32
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #61 15.10.2016 10:49

@TrustNoOne: Późniejsze testy sprzętu Samsunga znajdziesz już w dziale Lab, miałem trochę ich urządzeń :)

TrustNoOne   11 #62 15.10.2016 15:10

@Scorpions.B: Wiem, że tam są. Bardziej mi chodziło o sens trzymania tego "działu" skoro już nie segregujecie tematów. ;)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #63 15.10.2016 18:46

@TrustNoOne: Jak nie sugerujemy? Ostatnio był konkurs Lenovo. Poza tym blogi są niezwykle wazne.

TrustNoOne   11 #64 15.10.2016 19:13

@Scorpions.B: O Samsungu piszę.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #65 15.10.2016 20:31

@TrustNoOne: Dobra, dopiero teraz gdy wszedłem na kompie na bloga DP, to zauważyłem co masz na myśli. Niestety, nie jestem Ci w stanie udzielić odpowiedzi na pytanie. :)