Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja: Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 – taki powinien być 8-calowy tablet z Androidem

Po testach flagowego smartfona Samsunga, który znacząco odmienił moje zdanie o produktach południowokoreańskiej firmy udało mi się zdobyć kolejne urządzenie z logiem Samsunga. Tym razem na moim blogu pojawił się tablet z Androidem – Samsung Tab Pro 8.4 LTE.

Mimo iż napisałem już trochę recenzji, to do tej pory testowałem tylko jeden tablet z najpopularniejszym mobilnym systemem operacyjnym, był to Dell Venue 8. Jednak postanowiłem to odmienić i na pewien czas odejść od tabletów z Windows 8, przynajmniej na moim blogu. Teraz postaram się napisać kilka recenzji tabletów z Androidem, dodatkowo pojawi się więcej testów smartfonów z tym systemem operacyjnym.

Po spędzeniu dwóch tygodni z Samsungiem Tab Pro 8.4 i Galaxy S5 zastanawiam się z skąd tyle negatywnych opinii o urządzeniach koreańskiej firmy. Większość komentarzy o flagowych sprzętach Samsunga wygląda jakby pisali je użytkownicy innych modeli, którzy po kupieniu, taniego modelu starają się oceniać wszystkie urządzenia tej firmy. Miałem styczność z urządzeniami Samsunga i mogę stwierdzić, że obecnie nastąpiła znacząca poprawa, wykonanie jest na zadowalającym poziomie, a TouchWiz wygląda i działa bardzo dobrze, a dodatkowo zapewnia sporą funkcjonalność. Oczywiście nadal można by sporo elementów poprawić, ale czy ktoś jest w stanie wymienić urządzenie idealne?

Jakość wykonania i wygląd – stosowane przez Samsunga tworzywo sztuczne ma sporo zalet

Urządzenia Samsunga raczej nie kojarzą się z jakością wykonania. Jednak w ostatnich modelach nastąpiła spora poprawa. W końcu błyszczące, wyglądające lekko tandetnie plastiki zostały zastąpione przez tworzywo sztuczne, które swoją fakturą przypomina gumę lub stara się naśladować skórę. Nowe materiały są odporniejsze na zarysowania, a dodatkowo są przyjemniejsze w dotyku.

Samsung Tab Pro 8.4 tak jak wskazuje nazwa został wyposażony w 8,4-calowy wyświetlacz. Ramki wokół ekranu nie są duże, wymiary urządzenia wynoszą 219 x 129 x 7,2 mm. Nie wszyscy mogą być zadowoleni z zastosowanych materiałów, ale to właśnie dzięki nim tablet waży zaledwie 331 gramów.

Tył urządzenia został wykonany z tworzywa sztucznego, które swoją fakturą przypomina skórę. Takie samo rozwiązanie zostało użyte w fablecie Galaxy Note 3. Z tyłu został umieszczony główny aparat 8MP z diodą LED.
Model, który dostałem do testów utrzymany jest w białej kolorystyce. Kiedyś starałem się unikać urządzeń w tym kolorze, nie podobały mi się, ale teraz muszę stwierdzić, że biały kolor w połączeniu z stylistyką Samsunga prezentuje się bardzo dobrze i pod żadnym względem nie ustępuje produktom Apple. Praktycznie cały przód został pokryty hartowanym szkłem, które zapewnia dużą odporność na zarysowania. Pod nim, oprócz 8,4-calowego wyświetlacza, znajdziemy przedni głośnik oraz aparat 2MP, który wykorzystamy do wideorozmów.
Ramki, jak w większości mobilnych urządzeń koreańskiego producenta zostały wykonane z plastiku, który ma przypominać aluminium. Prezentuje się to bardzo dobrze, ale obawiam się, że to właśnie na tym elemencie pojawią się pierwsze ślady użytkowania.

Samsung zastosował identyczny układ przycisków systemowych jak w smartfonach. Takie rozwiązanie w przypadku niewielkiego ekranu sprawdza się bardzo dobrze, ale w przypadku większego wyświetlacza miałem pewne obawy dotyczące komfortu korzystania z tych przycisków. Jednak okazało się, że nie potrzebnie.

W przypadku pionowej pozycji nie jest źle, ale lepszym rozwiązaniem mogłyby okazać się przyciski umieszczone na ekranie, dostosowujące się do położenia urządzenia. Przy około 8 calach jest wygodnie, ale mam pewne obawy dotyczące większych tabletów Samsunga, gdzie producent zastosował podobny układ, ale przyciski znajdują się pod ekranem. W przypadku większego urządzenia, aby skorzystać z tych przycisków zmuszeni jesteśmy do ciągłego machania ręką.

Na górnej krawędzi znajdziemy tylko złącze audio minijack 3,5 mm, po przeciwnej stronie Samsung zdecydował się umieścić microUSB, a także znajdujące się po jego lewej i prawej stronie, dwa głośniki.

Na prawej krawędzi znajdziemy przycisk włączenia/odblokowania tabletu, przycisk regulacji głośności, a także port podczerwieni.
Z drugiej strony w tym modelu, oprócz gniazda microSD dostępne jest gniazdko na karty microSIM.

Wyświetlacz – Samsung ponownie pokazał jak powinien on wyglądać

Galaxy Tab Pro 8.4 posiada 8,4-calowy wyświetlacz LCD o rozdzielczości 2560 x 1600, co daje zagęszczenie pikseli na poziomie 359 ppi. Jakbym przed otrzymaniem tego tabletu, nie przeczytałem dokładnej specyfikacji, to przy pierwszym kontakcie byłbym przekonany, że mam do czynienia z ekranem AMOLED.
Kolory prezentują się bardzo dobrze, tak samo nie można się doczepić do czerni oraz bieli. Kąty widzenia są praktycznie pełne, a wysoka jasność pozwala nam na korzystanie z Galaxy Tab Pro 8.4 również w słońcu, chociaż aż takiej widoczności jak w Galaxy S5 nie uświadczymy. Ten tablet jest w stanie obsłużyć do 10 punktów dotykowych, co przyda się chociażby w grach, w których na jednym ekranie mogą grać dwie osoby.

Zastanawiam się, czy w przypadku nowych urządzeń mobilnych z średniej i wyżej półki jest sens pisać o tym jak działa dotyk. Nie spotkałem się jeszcze z urządzeniem, w którym nasze polecenia byłyby odczytywanie nie poprawnie lub z jakimkolwiek opóźnieniem. Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 również pod tym względem wypada idealnie.

Z pewnością ekran jest jedną z największych zalet tego tabletu, obraz jest bardzo ostry i nawet z kilku centymetrów nie zauważymy pikseli. Jak już wcześniej wspomniałem kolory, kąty widzenia oraz jasność, to najwyższa półka.

Jednak mam jedno zastrzeżenie, tablet ma problemy z ustawieniem odpowiedniej jasności, czasami mimo jaśniejszego pomieszczenia, ustawienia nadal pozostają takie same jak te w ciemnym pomieszczeniu.

TouchWiz – czy Samsung przygotował Androida na większe ekrany tabletów?

Wielokrotnie wspomniałem, że dla 10-calowych tabletów idealnym rozwiązaniem jest dla mnie Windows 8 i nowy interfejs Modern UI, który został dobrze przygotowany do pracy na większych ekranach, głównie dzięki gestom, które pozwalają nam łatwo przełączać się między działającymi aplikacjami czy w prosty sposób je zamykać. Według mnie, czysty Android, nie sprawdza się tak dobrze na większych ekranach, ale na około 8-calach korzysta się z niego komfortowo, a dodatkowo dzięki temu, że producenci mogą znacząco modyfikować jego wygląd i funkcjonalność, obsługa tego systemu na większych ekranach może być równie wygodna, jak w przypadku Modern UI w Windows 8.

Nakładka TouchWiz ma swoich zwolenników, ale także zagorzałych przeciwników. Ci drudzy zarzucają jej negatywny wpływ na płynność pracy systemu, nieatrakcyjny wygląd oraz duże zużycie zasobów. Na szczęcie nowe mobilne urządzenie są już na tyle wydajne, że bez problemów radzą sobie z nakładką TouchWiz, która w końcu pracuje płynnie.

Jednak nadal nie została odpowiednio zoptymalizowana, bez włączonych żadnych dodatkowych aplikacji, zajmuje ok 1,2 GB pamięci RAM, czyli o ponad 400 MB więcej, niż konkurencyjny HTC Sense 6. Mimo tych wad TouchWiz jest bardzo funkcjonalną nakładką i zawiera sporo udogodnień dla początkującego użytkownika. Sporą zaletą tej nakładki jest przystosowanie Androida do większych wyświetlaczy fabletów oraz tabletów.

Na 8,4-calowym wyświetlaczu Galaxy Tab Pro 8.4 świetnie sprawdza się opcja podziału ekranu na dwa okna, dzięki temu możemy korzystać z dwóch aplikacji jednocześnie. Ekran możemy dzielić niemal dowolnie, jedna aplikacja może zajmować 10% powierzchni, natomiast druga 90% lub możemy zostać przy domyślnym podziale po 50% dla każdego okna.

Jeśli nadal nie jest jesteśmy zadowoleni, to możemy uruchomić kolejne aplikacje, które będą otwierane w oknach, a więc w pewnym stopniu zyskujemy funkcjonalność większą niż ta oferowane przez interfejs Modern UI w Windows 8.1.

W nowych mobilnych urządzeniach Samsunga dostępny jest nowy, dodatkowy ekran główny z Magazine UX. W tym miejscu dostajemy między innymi dostęp do portali społecznościowych, podzielonych na kategorie informacji ze świata oraz kalendarza, poczty czy galerii. Wszystko wyświetlane jest na aktywnych kafelkach, przypominających, te z interfejsu Modern UI. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale do rozwiązania Samsunga jakoś nie mogę się przekonać, niby dostajemy szybszy dostęp do wielu informacji, ale dla mnie nie jest to komfortowe i wolę skorzystać z klasycznych aplikacji.

Specyfikacja i czas pracy na baterii – raczej nie zabierzemy tego tabletu na dłuższą wycieczkę

Tablet Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 posiada czterordzeniowy procesor Snapdragon 800 o taktowaniu 2,3 GHz, czyli już nie najnowszy model. Jednak zapewniający wydajność na bardzo wysokim poziomie. Galaxy Tab Pro 8.4 bez problemu poradzi sobie z nawet bardziej rozbudowanymi grami, a prostsze aplikacje uruchamiane są praktycznie natychmiastowo. W końcu nakładka TouchWiz działa, tak jak powinna, nie zauważyłem ani jednego przycięcia czy wolniejszej animacji interfejsu. We wnętrzu znajdziemy też 2 GB pamięci RAM, 16 GB na nasze dane z czego system zajmuję ponad 5 GB, na szczęście pamięć możemy rozszerzyć z wykorzystaniem kart microSD. Model, który dostałem do testów dodatkowo wyposażony jest w moduł LTE, warto pamiętać, że tańsza wersja tego nie oferuje.

Urządzenie zostało wyposażone w baterię o pojemności 4800 mAh. Przy włączony WiFi tylko podczas przeglądania Internetu oraz oglądaniu filmów na YouTube, a także przy jasności ekranu na poziomie 40 – 70% tablet jest w stanie wytrzymać od 5 do 6 godzin. Według mnie wynik jest za słaby i niestety w pewnym stopniu dyskwalifikuje Galaxy Tab Pro 8.4 jako urządzenie zapewniające sporą mobilność. Te 5-6 godzin zbytnio nie odczuwam, ponieważ tablet praktycznie cały czas jest w domu i nie zabieram, go ze sobą, ale dla osoby często podróżującej czy przebywającej sporo czasu poza domem, te kilka godzin raczej nie wystarczy.

Aparat i dźwięk – jak na tablet jest bardzo dobrze

Główny aparat w Galaxy Tab Pro 8.4 jest umieszczony z tyłu urządzenia i posiada rozdzielczość 8 MP. Dodatkowo producent zdecydował się na zastosowanie diody LED, która pozwala na robienie zdjęć przy słabym oświetleniu.
Zdjęcia wykonywane przez ten tablet są dobrej jakości, ale nie zachwycają, przy gorszym oświetleniu wykonanie zdjęcia trwa trochę dłużej, a efekt i tak nie jest zadowalający.
Galaxy Tab Pro 8.4 posiada bardzo dobry aparat jak na tablet, chyba najlepszy jaki spotkałem w tego typu sprzęcie, ale odstaje od tych stosowanych w flagowych modelach smartfonów. Filmy możemy nagrywać w rozdzielczości Full HD przy 30 klatkach na sekundę. Jakość jest jak najbardziej zadowalająca.

Natomiast przedni aparat o rozdzielczości 2,1 MP świetnie sprawdzi się do wideorozmów, a jeśli ktoś bardzo chciałby tym urządzeniem zrobić selfie, to może być zadowolony z specjalnej funkcji upiększającej twarz, której głównym zadaniem jest ukrycie niedoskonałości jak niewielki zmarszczki czy pieprzyki.

Samsung wyposażył Galaxy Tab Pro 8.4 w dwa głośniki umieszczone na dolnej krawędzi. Muszę przyznać, że grają całkiem dobrze i bardzo dobrze sprawdzają się przy oglądaniu filmików na YouTube. Dźwięk jest czysty i w miarę głośny. Oczywiście jeśli będziemy chcieli posłuchać muzyki, to powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości słuchawki lub podłączyć tablet do zewnętrznych głośników.

Podsumowanie - warto kupić?

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 jest pierwszym tabletem południowokoreańskiej firmy, którego mam przyjemność testować. Po spędzeniu dwóch tygodni z tym modelem mogę bez wahania stwierdzić, że Samsung oprócz świetnych flagowych smartfonów (Galaxy S5) potrafi też robić naprawdę dobre tablety. Według mnie Galaxy Tab Pro 8.4 wygląda bardzo dobrze, mimo iż nie jestem (raczej nie byłem) zwolennikiem białych obudów, to w przypadku tego tabletu, ten kolor prezentuje się bardzo dobrze. Jeśli kupowałbym tablet Samsunga, to prawdopodobnie wybrałbym białą wersję. Tylna klapka wykonana został z tworzywa sztucznego, które swoją fakturą ma przypominać skórę, efekt jest ciekawy. Materiał jest przyjemny w dotyku, a dodatkowo nie zbiera tłustych odcisków palców i wydaję się być odpornym na drobne zarysowania.
Niezadowolony jestem tylko z srebrnej ramki, która tylko przypomina aluminium. Z własnego doświadczenia wiem, że to właśnie na tym elemencie w produktach Samsunga pojawiają się pierwsze ślady użytkowania. Największą zaletą Galaxy Tab Pro 8.4 jest jego wyświetlacz, który jest prawie idealny. Dzięki imponującej rozdzielczości wynoszącej 2560 x 1600 przy 8,4 calach, dostajemy zagęszczenie pikseli na poziomie 359 ppi, a więc obraz jest niezwykle ostry i gołym okiem z pewnością nie zauważymy pikseli. Kolory odwzorowane są bardzo dobrze, zwolennicy bardziej naturalnych barw będą zadowoleni, że w tym tablecie Samsung nie zdecydował się na zastosowanie Super AMOLEDa. Na uwagę zasługują też wysokie kąty widzenia.

Nakładka TouchWiz nadal nie została zoptymalizowana i baz uruchomieniowych żadnych dodatkowy aplikacji, zmodyfikowany przez Samsunga Android zajmuje około 1,2 GB pamięci RAM. Jednak zaletą tej nakładi jest jej funkcjonalność oraz przystosowanie mobilnego systemu operacyjnego od Google do pracy na większych ekranach, między innymi dzięki możliwości uruchomienia dwóch lub nawet więcej aplikacji na jednym ekranie. Płynną pracę systemu zapewnia wydajny czterordzeniowy procesor, tablet został też wyposażony w 2 GB pamięci RAM. W związku z tym nie powinniśmy mieć problemu z płynną animacją w nawet bardziej rozbudowanych grach. Wadą Galaxy Tab Pro 8.4 jest krótki czas pracy na baterii, około 5-6 godzin przy rozważnych korzystaniu, to według mnie za mało. Z zastosowanego aparatu powinniśmy być zadowoleni, oczywiście nie zrobimy tak dobrych zdjęć jak za pomocą Samsunga Galaxy S5 czy Nokii Lumii 1520, ale jakość jest na zadowalającym poziomie.

Po dwóch tygodniach z Galaxy Tab Pro 8.4 żałuję, że nie skorzystałem z promocji i nie kupiłem nowszych tabletów koreańskiego producenta za połowę ceny. Testowany przeze mnie tablet Samsunga okazał się naprawdę dobrym urządzeniem, które mogę każdemu polecić.

 

sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #1 14.08.2014 22:06

Gdyby jeszcze miał Windowsa :P

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #2 14.08.2014 22:22

@Pangrys: Z chęcią zobaczyłbym taki model :)

  #3 14.08.2014 23:34

@Pangrys: ;) oczywiście najlepiej 3.11 ;)

xomo_pl   20 #4 14.08.2014 23:58

Sprzęt samsunga tak ale tylko z Windows... Lub innym Os do którego aktualizacji nie robi samsung...

msnet   18 #5 14.08.2014 23:58

@Scorpions.B: Ja też :)

Humanoid   5 #6 15.08.2014 00:11

"We wnętrzu znajdziemy też 2 GB pamięci RAM, 16 GB na nasze dane z czego system zajmuję ponad 5 GB, na szczęście pamięć możemy rozszerzyć z wykorzystaniem kart microSD."

5 GB? Czy mógłbym poprosić o zrzut ekranu? Coś mi się wydaje, że jak na Androida to trochę zbyt dużo... Tym bardziej, że mniej więcej tyle (~ 5GB) zajmuje mój pełnowartościowy Debian. A Xubuntu trochę więcej, bo 6 GB.

waderr73   8 #7 15.08.2014 00:19

Czekam na test Surface Pro 3 :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #8 15.08.2014 00:37

@Humanoid: Jeśli dobrze pamiętam Android z dodatkami od Samsunga w Galaxy S4 zajmował 7-8 GB :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #9 15.08.2014 00:37

@waderr73: Niestety trudno go zdobyć ;(

  #10 15.08.2014 01:05

Może zmienisz zdanie, kiedy weźmiesz do ręki już nie najnowszy LG G Pad 8.3 (czy nawet Nexusa 7 2013). Samsung robi fatalnie zaprojektowane urządzenia nie tylko pod względem użytych materiałów.

  #11 15.08.2014 06:43

Dźwięk dobry bo zastosowano układy wolfsona.

  #12 15.08.2014 09:12
Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #13 15.08.2014 09:16

Dobra recenzja. Dotychczasowe wyniki sprzedazy Samsunga mowia same za siebie i zadne zaklinanie rzeczywistosci przez zwolennikow innych firm i systemow tego nie zmienia. Sam mialem dwa Samsungi i wspominam je bardzo dobrze jako solidne telefony. Tablet na ta chwile jest mi niepotrzebny, bo zastepuje mi go chromebook, ale gdybym mial kupowac, to Samsung bylby powaznie brany pod uwage.

Autor edytował komentarz.
eimi REDAKCJA  16 #14 15.08.2014 09:20

a jak z rootem? O ile jeszcze w telefonie brak roota można znieść, to tablet bez roota to jakaś masakra.

A takie płacze nad brakiem Windows na tablecie przypominają płacze nad brakiem Androida na stacji roboczej dla architekta. Oh wait. Zapomniałem o Androidzie x86.

Przecież nikt nie zabraniał Microsoftowi zrobić ze swojego OS-a czegoś, co można kompilować target=arm, target=mips. Nie umieli?

Autor edytował komentarz.
Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #15 15.08.2014 09:43

@eimi: Ja naprawdę nie lubię Androida i wolałbym tablet z czymkolwiek innym .

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #16 15.08.2014 09:54

@eimi: Milosnicy windowsa chcieliby oczywiscie miec swoj system wszedzie, wszedzie obok innych systemow, zeby kazda firma wydawala sprzet z tym systemem itp. W druga strone juz cisza, MS utrudnia jak tylko moze instalacje linuksa obok swojego systemu, nie pozwala na zadne modyfikacje oprocz zmiany tapety, w telefonie lub w tablecie nie ma szans na zmiane systemu. A w ogole to uszczesliwianie sie pecetowym OS-em na urzadzeniu do 10 cali i wmawianie sobie, ze praca z pakietem biurowym office jest bardzo dobra nalezy zbyc uprzejmie usmiechem .

necavi   6 #17 15.08.2014 10:13

@Scorpions.B: "...warto kupić?"
Niestety czytelnik nie znajdzie odpowiedzi na to pytanie w tym artykule. Oprócz opisów samego urządzenia - jakość, funkcje itd. - brak informacji o cenie, a ta dla wielu decyduje o sensie zakupu...

Wyklikałem: na alledrogo ok. 1,5k za wersje z LTE

  #18 15.08.2014 10:54

Tablet 8 calowy to smiech na sali. Po co to komu?
Czytac sie na tym komfortowo nie da, tu minimum to 9,7 4:3 jak u Apple.
Wszystko mozna na nim zrobic, co na smartphonie.
Tylko tablet >9.7 daje komfort. I nie wyskakujcie mi zu z waga i wymiarami, bo te sa smieszne.

lck*   3 #19 15.08.2014 11:04

@Pangrys: Przejdzie Ci. Ja nie lubiłem przez lata Windowsa, a dziś jest mi obojętne czego używam. Linux, Windows, Haiku, BSD...

TomTar   7 #20 15.08.2014 11:13

5-6 godzin w tablecie to tylko śmiech na sali. Do iPad-a mu daleko.

=V=   8 #21 15.08.2014 11:21

Scorpions.B, zastanawiasz się skąd negatywne opinie o produktach Samsung? Moim zdaniem wynika to z polityki firmy, która w niemal w każdym segmencie karze płacić sobie za markę nie dając nic w zamian. Nie dość, że wybierając Samsunga płaci się więcej, niż za produkt markowej konkurencji o podobnej bądź lepszej specyfikacji, to w zamian nie ma właściwego wsparcia w zakresie podstawowej aktualizacji oprogramowania wewnętrznego tj. firmware, nie wspominając o aktualizacjach do wyższych wersji Androida. A błędów dotyczących nawet podstawowej funkcjonalności telefonów i tabletów nie brakuje i nie są one poprawiane, a jeśli zostały wydane przez centralę aktualizację to ich dostępność dla danych rynków jest uzależniona od widzimisię lokalnych oddziałów Samsunga. Prym w tym wiedzie polski oddział Samsunga. Wystarczy zerknąć na dostępność firmware dla różnych rynków kilku wybranych modeli, aby szybko zauważyć, że nawet na egzotycznych rynkach pojawiło się kilka aktualizacji dla danego modelu, a polskie wersje urządzeń pozostają bez jakiejkolwiek aktualizacji. Niska i średnia półka to segmenty, w których sprzedaję się najwięcej urządzeń i jest ona zaniedbana przez Samsunga w w/w zakresie. Odnośnie cen: Samsung S4 mini mimo, że nie jest młodą konstrukcją kosztuje w oficjalnej polskiej dystrybucji 999zł. Np. za 799zł kupimy LG G2 mini, którego funkcjonalność oprogramowania jest moim zdaniem lepsza, a dodatkowo miażdży ten model czasem działania na baterii. S4 mini i-9195 nadal nie dostał w polskiej wersji aktualizacji do Kit-Kata. Tablet Samsung Galaxy Tab 3 Lite w momencie premiery był o ponad 50% droższy od Asusa Memo Pad 7 HD, który posiada wydajniejszy procesor i lepszą matrycę. Podobnie polecam zweryfikować ceny i specyfikację tabletów Samsunga z okresu, gdy na rynek wchodził LG G Pad 8.3, który nadal nie musi się wstydzić specyfikacji oraz płynności działania względem tabletu Samsunga będącego przedmiotem w/w testu. Takich przykładów można by podać dużo więcej.

  #22 15.08.2014 11:34

A ja sie tam ciesze, ze w koncu mozna wybrac produkty bez Windows... I wcale za nim nie bede tesknil. Jeszcze by sie przydala w miare zdrowa konkurencja na laptopach i bedzie miodzio.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #23 15.08.2014 11:37

@Zbigniew2003: Dziękuje za docenienie mojej recenzji :)

Nowym Smart TV od Samsunga z chęcią bym się pobawił, najlepiej w połączeniu z tabletem lub smartfonem tej firmy :)

t-m-z   8 #24 15.08.2014 12:07

Za tą cenę bez obsługi 3G.. Podziekował o.O

Mk13   15 #25 15.08.2014 12:12

Samsung jest w sumie jedynym producentem, który stara się, żeby tablet z Androidem nie był tylko bezużytecznym rozrosnietym telefonem z absurdalnie rozciagnietymi aplikacjami.

nowakowski   8 #26 15.08.2014 12:44

@Scorpions.B Mógłbyś przetestować najlepszy Twoim zdaniem tablet 8' z Windows 8/8.1?
Przy okazji mam pytanie, bo widzę, że jesteś w temacie: Czy jest dostępny 8' tablet z Windows 8/8.1 z GPS, modemem 4G LTE i HDMI? Znalazłem jedynie Lenovo ThinkPad 8, który nie ma GPS...

Autor edytował komentarz.
eimi REDAKCJA  16 #27 15.08.2014 12:59

@Scorpions.B: To Ci załatwimy do testów - zadzwonię w poniedziałek gdzie trzeba.
@Pangrys: wiesz... to jest tablet. To co na nim działa jest tak bardzo nieistotne... ważne czy ma dobrą baterię i czy apki przydatne są. Rozumiem ekscytowanie się wyborem OS-a na stacjach roboczych - ale to nie jest stacja robocza.

Poza tym podstawowa zaleta Androida, której brak u konkurencji, to względna otwartość, sklepik F-Droid, możliwość zainstalowania oficjalnego klienta Tora... na iPadzie tego nie masz - tak jak na Androidzie brak topowych gier z iOS-a. Coś za coś.

Mk13   15 #28 15.08.2014 14:07

@nowakowski: Pozwolę sobie odpowiedzieć: o ile wiem to Acer Iconia W4 ma wariant z LTE, ale w naszym kraju prawdopodobnie niedostępny oficjalnie.

nowakowski   8 #29 15.08.2014 16:16

@Mk13: Dzięki za odpowiedź!

Edit.
Jesteś pewien, że LTE? Na stronie producenta najnowszy model Acer Iconia W4-821 ma modem 3G.

Autor edytował komentarz.
  #30 15.08.2014 17:43

Kiedyś pisałem o tab S 8.4 cala,że cena powinna być maks tysiąc złotych i bym go kupił - super,że była i wielu z niej skorzystała, ja w tym czasie orałem w centrali przy kablach sieciowych :/ a dlaczego cena tysiaca zl ? bo to kurna jedno razówka ! i tyle w temacie !

  #31 15.08.2014 19:52

tablet jak tablet samsung nic ciekawego w tym modelu nie przedstawił :) nie porywa wyświetlacz i specyfikacja na plus ale bateria słabiutka na dłuższe wypady czy problemy dostępem energią ponieważ ta konfiguracja potrzebuje dużo energii .
Ja w tematyce tabletów ostatnio testuje i badam pod swoim kątem testowanie baterii i działanie systemu modułu gps :) Roznych producentów I polecam ten temat :) do zapoznania :) czas łapania fixa :) rozpiętość rożnych producentów tabletów :) jesli chodzi o gps od kilku minut do nawet 2h :)

Mk13   15 #32 15.08.2014 22:26

@nowakowski: Właśnie nie jestem, a jeżeli faktycznie ma tylko 3G, to nic innego mi już do głowy nie przychodzi.

Aragorn77   8 #33 16.08.2014 06:23

Sam o mało co nabrałem się na promocję Samsunga, ale dobrze że ostatecznie się nie załapałem na dostępne egzemplarze. Po męczarniach z aktualnym sprzętem z Androidem wiem jedno - nigdy więcej ten OS nie zagości świadomie w moim domu. Lagujący przy 1 GB RAM sprzęt wystawia cierpliwość na próbę, ale da się od biedy jakoś z tym żyć. Przegięciem natomiast jest mega bubel pt. konta użytkownika. Wdepnąłem w to g..no i nie wiem jak z tego wyjść. Utworzyłem profil dla Synka, jakieś 30 zainstalowanych gier. Większość gier nie synchronizuje się z Google Play. Zrobiłem roota, zainstalowałem Titnium Backup, zrobiłem kopie zapasowe, przechodzę na swój profil, i... Nie widać kopii, inne Android ID. Wgrałem Helium do wymuszenia synchronizacji - sorki, wymaga głównego konta do poprawnego działania. Czy ktoś mi podpowie w jaki sposób mogę przenieść 30 aplikacji z jednego profilu na drugi? Jak dla mnie to jakiś dramat. Nie czuję się laikiem, ale przy tym problemie wymiękam...

  #34 16.08.2014 08:49

tylko Xiaomi MiPad i wszystko w temacie, tegra K1 sam posiadam Mi3

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #35 16.08.2014 09:49

@Mk13: Oficjalnie takowych nie ma, Lenovo ma dopiero wypuscic taka wersje? Intel jak do tej pory nie moze sobie z tym problemem poradzic. Sam microsoft nie ma tableta z tym standardem. LTE jest tylko dla windows RT.

http://www.cnet.com/news/windows-intel-tablets-with-4g-lte-still-scarce-in-2014/

Autor edytował komentarz.
Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #36 16.08.2014 09:58

@Aragorn77: To tak samo jak ja z windowsem. Po meczarniach z vista powiedzialem, ze nigdy więcej ten OS nie zagości świadomie w moim domu. Lagujacy przy 3 gb RAM ale ja niestety stracilem cierpliwosc i wystrzelilem system w kosmos. Teraz jest Rosa linux i jest swiety spokoj.
Jak widzisz, ja tez tak potrafie trollowac jak ty :)

Aragorn77   8 #37 16.08.2014 14:07

@Roman Brzeszczyszczykiewicz: Podaj przykład trolowania w moim wykonaniu. Najpierw jednak przeczytaj ze zrozumieniem załączony link http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Trollowanie

Aragorn77   8 #38 16.08.2014 14:12

@Roman Brzeszczyszczykiewicz: Problemy z lagowaniem opisałem nie raz, tak w Chrome, jak i normalnym użytkowaniu. Ciężko nazwać to nawet z grubsza trolowaniem, w myśl definicji. A skoro jesteś takim zadowolonym użytkownikiem Linux, to przydaj się do czegoś i podpowiedz coś w temacie mojego problemu.

Autor edytował komentarz.
Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #40 16.08.2014 15:53

@Aragorn77: Lagowanie w chrome??? Masz internet test speed budzetowych telefonow samsung galaxy trend vs lumia 520 i ocen sam jak jest w rzeczywistosci.
https://www.youtube.com/watch?v=PDI-jafgewY
https://www.youtube.com/watch?v=fAdtmw78S58

Aragorn77   8 #41 16.08.2014 16:09

@Roman Brzeszczyszczykiewicz: I co mam niby napisać? Viva la Chrome? Jak zacznie działać w moim ASUS ME301T tak jak należy, czyli nie zwieszać się i/lub całego tableta, ładować poprawnie strony (m.in. od czasu do czasu niepoprawnie ładuje choćby DobreProgramy), to przestanę narzekać na tą przeglądarkę. Tyle tylko że tak jak pisałem wcześniej, lagowanie i uciążliwe funkcjonowanie Androida przy 1 GB RAM (które nie występuje najczęściej nonstop, głównie jakieś kilka minut po wybudzeniu po nieużywaniu) nie są tutaj w chwili obecnej największym problemem. Obecnie sen z powiek spędza mi kwestia przeniesienia aplikacji (gier) z profilu Synka na mój, tak aby móc wykonać fabryczny reset urządzenia (może to coś da?). Czytając testy przed zakupem żaden autor nie zająknął się o kłopotach z płynnością działania tego sprzętu więc nie wiem, może po prostu mam wadliwy egzemplarz? Niestety, nie mogę nic z tym zrobić (serwis/reset) bez zgrania drugiego profilu...

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #42 16.08.2014 16:17

@Aragorn77: To ten tablet? Zobacz jak tam chodzi chrome. Moze masz beznadziejny internet? Jest u mnie w domu moto g i akurat chrome jest najszybszy i najlepiej wczytuje strony.
https://www.youtube.com/watch?v=lJq96U6n__I

  #43 16.08.2014 18:03

Misiek, fraza do poprawy "doczepić do czerni oraz bili"
Pozdro.
G.

Aragorn77   8 #44 16.08.2014 23:01

@Roman Brzeszczyszczykiewicz: Tak, to identyczny model. Opinie są różne, od pochlebnych do mniej (głównie za zaledwie 1 GB RAM). To widać w codziennej pracy przy przełączaniu między aplikacjami czy zwiechami w grach. Wkurza, ale da się przeżyć. W przypadku Chrome sam Internet odpada, 10 Mbit od Orange. Wysoce niezawodne, niskie pingi. Nie mam problemu w laptopie (Windows 7), netbooku (Windows 7 oraz Ubuntu), czy Lumii 620. Tylko w tym cholernym tablecie Chrome tnie zarówno we wczytywaniu jak i w trakcie przeglądania (zacina się przy przewijaniu stron, reaguje z opóźnieniem na zamykanie/otwieranie kart, itp)

arlid   14 #45 28.08.2014 18:54

Jak zwykle świetny tekst. Czekam na recenzje wiesz jakiej gry :;) Sprzęt bardzo ciekawy - jak pozostała część urządzeń. Mam nadzieję, ze nie będzie wersji mini, maxi itd. bo już w telefonach to się można troszkę zgubić.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #46 28.08.2014 19:00

@arlid: arlid: Naprawdę można się pogubić :) Ostatnio zrobiłem krótki test polegający na rozpoznaniu mobilnych urządzeń Samsunga i fartem udało mi się zdobyć 8/12 pkt ;P

Co do gry, nawet nie myślałem aby napisać jej recenzję, ale może i to zrobię jak znajdę czas ;)

  #47 21.12.2014 19:16

Ty masz taki sam tablet co ja masz samsung galaxy Tab 4 .odpowiec na moje pytanie puzniej . Dobra . Bo ja mam tablet samsung galaxy Tab.

  #48 13.03.2016 13:51

Mam już go prawie dwa lata, świetnie się sprawdza , bardzo funkcjonalny , 8.4 ma jak dla mnie duży atut rozmawia i przycisków które wygodniej się używa niż w 10 calowym tablecie tej samej marki. Kolory rewelacja , film spokojnie można oglądać mi starcza :) jedynie co karta pamięci. .. jak i w galaxy's tak i w tablecie wariuje ... zmienia,am kartę nic nie dało .