Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Samsung ATIV Book 9 Lite - recenzja ultra smukłego laptopa

W tym miesiącu niestety nie napiszę tylu recenzji co we wrześniu. Jednak postaram się utrzymać liczbę wpisów na moim średnim poziome(3 wpisy w miesiącu). W poprzednim miesiącu trochę zaszalałem z wpisami, a w żadnej akcji nie uczestniczyłem. Na potwierdzenie odsyłam do jak zawsze świetnego posumowania miesiąca w wykonaniu użytkownika Banan: Blogi na dobrychprogramach - Wrzesień (27). Muszę tutaj podziękować producentom, którzy bez żadnych problemów wypożyczali mi bardzo dobry sprzęt.

Postanowiłem powrócić do testów ultrabooków, tym razem sprzęt dostarczył mi Samsung. Do testów otrzymałem model ATIV Book 9 Lite. Jest to moja pierwsze recenzji laptopa tego producenta, więc z niecierpliwością czekałem na kuriera. Po otrzymaniu paczki natychmiastowo ją rozpakowałem i zabrałem się do dokładnego obejrzenia ATIV Book'a.

Nazywanie tego modelu Samsunga ultrabookiem nie jest zbyt odpowiednie, ponieważ producent zdecydował się na układ od AMD, a jak wiemy prawa do tej nazwy posiada Intel. Ten laptop najczęściej w sklepach przydzielany jest do notebooków mobilnych, natomiast na stronie Samsunga został przydzielony do urządzeń ultraprzenośnych.

Wygląd

Ultrabooki Samsunga zawsze mi się podobały, szczególnie ich boczna linia, dzięki której wyglądają na jeszcze smuklejsze, niż są w rzeczywistości. ATIV Book 9 Lite prezentuje się naprawdę świetnie, jest to jedno z najładniejszych urządzeń jakie widziałem. Słowo "Lite" znajduje się nie bez powodu w nazwie modelu. Urządzenie Samsunga jest niezwykle cienkie, w najgrubszym miejscu ma tylko 1,7 cm. Waga też jest niewielka - 1,4 kg z pewnością sprawi, że zbytnio nie odczujemy, że zabraliśmy ze sobą tego laptopa. W przeciwieństwie do większości ultrabooków jakie testowałem ultra smukły laptop Samsunga nie jest wykonany z aluminium.
Producent zdecydował się na plastik, ale nie obawiajcie się o jakość zastosowanego materiału. Zastosowany plastik wygląda na wytrzymały, elementy zostały spasowane idealnie. Materiał znajdujący się na górnej klapie jest błyszczący i niestety lubi zbierać ślady naszych palców. Pulpit roboczy, ramka ekranu jak i spód zostały wykonane z matowego materiału, który wyjątkowo mocno opiera się śladom palców. Samsungowi należy się spory plus za zastosowany matowy materiał, mimo, iż jest to plastik.

Na uwagę zasługują zastosowane zawiasy, które pozwalają nam odchylić ekran o 180 stopni, więc na zakres odchylenia nikt nie będzie narzekał.

Początkowo nawet myślałem, że mam do czynienia z urządzeniem konwertowalnym, ale okazało się, że 180 stopni to maksimum.

Klawiatura i touchpad

Na klawiaturze pisze się przyjemnie. Skok klawiszy jest niewielki, a odgłos wciśnięcia cichy, wręcz niemal niesłyszalny. Klawisze zostały pokryte lekko chropowatym materiałem, który mocno opiera się tłustym śladom naszych palców.
Dla mnie dużym minusem jest brak podświetlanej klawiatury. Jak już kiedyś wspomniałem element ten musiał być w wybieranym przeze mnie ultrabooku, więc niestety tego urządzenia Samsunga bym nie wybrał. Układ klawiszy jest dobrze przemyślany, więc pisanie na Samsungu ATIV 9 Book Lite należy do przyjemnych. Postanowiłem całą tą recenzją napisać właśnie na tym laptopie.

Ciekawie prezentuje się touchpad. Samsung zastosował jednolitą płytkę, przyciski nie zostały oznaczone, wygląda jakby ich wcale nie było.

Touchpad posiada gładką fakturę, zastosowany materiał przypomina ten wykorzystany chociażby do pokrycia pulpitu roboczego. Touchpad jest czuły i dobrze odczytuje nasze polecenia.

Ekran

Zastosowana matryca posiada rozdzielczość 1366x768 przy przekątnej 13,3 cala. Według mnie zastosowana rozdzielczość jest w zupełności wystarczająca przy tych wymiarach. Samsung zdecydował się na matową matrycę, co dla mnie jest sporym plusem. Z każdym przetestowanym laptopem z takim ekranem jestem coraz większym przeciwnikiem błyszczących ekranów. Kolory zostały świetnie odwzorowane. Kąty widzenia, też są spore. Zastosowany wyświetlacz to wielka zaleta tego laptopa, praktycznie nie mam do czego się doczepić.

Specyfikacja

Gdy pierwszy raz podniosłem górną klapę zaciekawiła mnie naklejka dotycząca zastosowanego procesora. Wywnioskowałem z niej, że zastosowany procesor jest 4 rdzeniowy, ale nic więcej.
Nie było loga Intela, ani AMD, zastosowana kolorystyka też niewiele mi mówiła. Musiałem jak najszybciej sprawdzić co za układ siedzi w tym urządzeniu.

Z pomocą przyszedł mi program CPU-Z, proszę o to screen:

Specyfikacja wygląda następująco:

  • CPU: AMD A6-1450, 1,4 GHz, 4 rdzenie, TDP 15W
  • RAM: 4GB
  • Układ graficzny: Radeon HD 8250
  • Dysk: SSD Samsung 128 GB
  • Wyświetlacz: 13,3 cali, rozdzielczość 1366x768, antyrefleksyjny
  • Wymiary: 324 x 224 x 17 mm
  • Waga: 1,4 kg
  • Akumulator: 2 komorowy, 4080 mAh (30 Wh)
  • Głośniki: Głośniki stereo (2 x 1,5 W) SoundAlive™
  • System operacyjny: Windows 8

Samsung ATIV Book 9 Lite jest pierwszym laptopem na moim blogu z układem od AMD. Postanowiłem, że w związku z tym wykonam kilka testów wydajności, o których podczas kilku poprzednich recenzji zapomniałem. Postanowiłem wybrać świetnie zapowiadający się polski program Catzilla.

Złącza

Przypadłby się jeszcze jeden port USB 3.0. Wiem, że urządzenie jest bardzo smukłe i nie mogę mieć wszystkich portów w pełnej wersji. Jednak zastosowania praktycznie samych wersji micro, mini itp. zniechęca mnie trochę do tego urządzenie. Przecież nie będę nosił ze sobą wszędzie kilku przejściówek.

Podsumowanie

Powrót do testowania laptopów okazał się być bardzo przyjemny, a to za sprawą ciekawego urządzenia wypożyczonego mi przez Samsunga. ATIV Book 9 Lite jest świetnie wykonany, o ile komuś nie przeszkadza plastik. Według mnie ten laptop prezentuje się fenomenalnie, grafitowy kolor w połączeniu z designem Samsunga to strzał w 10. Na uwagę zasługuje grubość urządzenia, tylko 1,7 cm oraz waga wynosząca 1,4 kg. Te parametry mogą sprawić, że ATIV Book 9 świetnie sprawdzi się podczas podróży, gdy często liczy się mobilność, a o dobrą widoczność podczas przebywania na dworze czy w jasnym pomieszczeniach nie powinniśmy się obawiać, ponieważ producent zdecydował się zastosować bardzo dobrej jakości matową matrycę.

Samsung ATIV Book 9 Lite niestety nie jest pozbawiony wad. Większość złącz nie występuje w pełnej wersji, więc zmuszeni jesteśmy do stosowania przejściówek. Samsung zastosował tylko dwa porty USB. Dla mnie sporym minusem jest brak podświetlanej klawiatury, ponieważ często korzystam z komputera wieczorem. Dla wielu użytkowników dysk o pojemności 128 GB może okazać się niewystarczający, a zastosowany procesor za mało wydajny, ale ta grupa użytkowników raczej szuka sprzętu z innej kategorii.

Jeśli ktoś szuka ładnego, smukłego, lekkiego i dobrze wykonanego laptopa zapewniającego wydajność na dobrym poziomie to Samsung ATIV Book 9 Lite może być idealnym wyborem.
 

windows sprzęt

Komentarze

0 nowych
xomo_pl   21 #1 07.10.2013 20:29

nic szczególnego gdyby nie to, że zbudowany na platformie AMD nie intela.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #2 07.10.2013 20:36

No i to, że wygląda naprawdę świetnie ;)

quadro555   7 #3 07.10.2013 20:54

Czy jest jakiś problem z zainstalowaniem linuksa na tym samsungu?
kiedyś czytałem, że laptopy samsungu plus preinstalowany win8 plus uefi i jest problem.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #4 07.10.2013 21:23

@quadro555
Czytałem nawet o sytuacji, gdy Linux powodował zepsucie się laptopa, ale chyba już tego problemu nie ma. Jak dokładnie wygląda to na tym modelu nie wiem, nie instalowałem żadnej dystrybucji ;)

Dimatheus   22 #5 07.10.2013 21:35

Hej,

A jak wyglądają temperatury w czasie pracy sprzętu?

Pozdrawiam,
Dimatheus

GregKoval   8 #6 08.10.2013 03:08

Właściwie to nie wiem co jest w tym ultrabooku, co by go mogło wyróżnić? Wygląd? Zawsze myślałem, ze ta linia komputerów jest tworzona przede wszystkim pod kątem jakości, lepszej niż otrzymujemy to w netbookach, czy laptopach. To co by mnie skłoniło do takiego sprzętu to przede wszystkim rozdzielczość matrycy HD, a nie jak w tym przypadku standard laptopowy.

koneton   6 #7 08.10.2013 08:21

A ja przyłącze się do pytania o temperatury. Sam mam Samsunga i kilku moich znajomych ma go również (modele RF 5xx i RF 7xx). To co zauważyliśmy wspólnego dla nich to straszne grzanie, które ma wpływ na wydajność.

Juniorek   6 #8 08.10.2013 08:56

ehehe... wkońcu pierwsza osoba, która napisała czarno na białym, że laptop ten posiada układ AMD a nie jak piszą sklepy (czy mówią przedstawiciele Samsunga), układ właśnie tej marki:)
Jak u mnie na sklepie był przedstawiciel i powiedział, że jest w nim quad core Samsunga to mało nie padłem ze śmiechu. Szybka reakcja, pendrive, CPU-Z i wszystko jasne:D

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #9 08.10.2013 09:58

Temperatury podczas korzystania z komputera(Firefox, AIMP):
- HDD 27 C
- CPU 45 C
- GPU 46 C

@Juniorek
Nawet na stronie producenta podane jest, że jest to procesor Samsunga

  #10 08.10.2013 10:18

Samsung ATIV Book 9 Lite chcę! :P dla mnie cudo maszyna,choc gustuje w dell to chetnie wszedłbym w posiadanie tego sama:P

Pyoter   2 #11 08.10.2013 10:27

Ale cena raczej zaporowa, jak na plastikowego notebooka z tak słabym sprzętem.

juliuszk   5 #12 08.10.2013 10:52

Nie chciałbym trolować ;) ale warto byłoby sprawdzić wydajność tego komputera za 2800-3100 zł z konkurencją w podobnej albo i dużo niższej cenie. http://i.imgur.com/3nhqGME.png (wyniki CNET)

Dimatheus   22 #13 08.10.2013 13:57

Hej,

@ "Temperatury podczas korzystania z komputera(Firefox, AIMP): (...) CPU 45 C"

Czyli generalnie całkiem nieźle, jak na sprzęt ze stajni AMD. :) A jak to się przekłada na temperatury w czasie mocnego i długotrwałego obciążania komputera?

Pozdrawiam,
Dimatheus

  #14 08.10.2013 14:43

Szanowna redakjco, proszę jeszcze sprawdzić czy wykrywanie zmianu stanu baterii działa prawidłowo.
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=44161

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #15 08.10.2013 14:49

@juliuszk
Z przyjemnością bym to sprawdził, ale nie mam z czym porównać :(

vircung   5 #16 08.10.2013 16:56

@Scorpions.B Już wiem kto sprzątnął mi ATIV 9 sprzed nosa, że nie przyszedł razem z monitorem :) Jak u Ciebie wyglądała kwestia pracy na baterii bez obciążenia/przy pełnym obciążeniu ?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #17 08.10.2013 17:13

@vircung
Czas pracy bez obciążenia to ok 5-6h(zależy od ustawionej jasności ekranu, często zmieniałem by dostosować do panujących warunków), z obciążeniem ok 3h.

  #18 08.10.2013 21:18

wydajność rzeczywiście nie powala,więcej testów znajdziecie na http://www.testit.pl/czytaj/prezentacja-samsung-ativ-book-9-lite-a6-1450-hd8250/
ale nadrabia wyglądem, tylko czy to jednak nie za mało jak na 3 tyś?

WODZU   17 #19 08.10.2013 22:50

Wszystko fajnie, konfiguracja zjadliwa, tylko dlaczego ten laptop jest taki brzydki?

juliuszk   5 #20 09.10.2013 12:03

Słuchajcie, wszedłem na Ceneo i sprawdziłem jakie 13-calowe Ultrabooki, a więc komputery mniej więcej 3x wydajniejsze, najczęściej lepiej wykonane (za te pieniądze można kupić Della XPS-a czy Acera S7!) od testowanego Lite można kupić w cenie zbliżonej lub niższej o ponad 1000 zł. Do przemyslenia ;)

Lenovo IdeaPad U310 (Core i3, 500 GB HDD+32 SSD) - http://bit.ly/Lenovo_U310_Corei3 - 1899 zł
Lenovo IdeaPad U310 (Core i5, 500 GB HDD+32 SSD) - http://bit.ly/Lenovo_U310_Corei5 - 2049 zł
Samsung 5 Ultra (Core i3, 500 GB HDD +32 GB SSD) – http://bit.ly/Samsung5_Corei3 - 2099 zł
ASUS VivoBook S300 (Core i5) - http://bit.ly/ASUS_S300_Corei5 - 2698 zł
Sony VAIO T (Core i3, ekran dotykowy, 500 GB HDD+32SSD) – 2699 zł
Acer S5 (piękna, metalowa maszyna, Core i5, 128 GB SSD) – http://bit.ly/Acer_S5_Corei5 - 2799 zł
Acer S7 (Core i5, wykonanie szkło i metal, ekran dotykowy Full HD, 128 GB SSD) - http://bit.ly/Acer_S7_Corei5 - 2999 zł
Dell XPS 13 (włókno węglowe i metal, Corei5, 128 GB SSD) - http://bit.ly/Dell_XPS_13_Corei5 - 2999 zł

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #21 09.10.2013 12:59

@WODZU
Brzydki? Dla mnie wygląda świetnie ;)
@juliuszk
Widzę, że nawet za ok. 2 tyś można kupić dzisiaj ciekawego ultrabooka. Wspomniałeś na początku Dell XPS, już myślałem, że 12 Duo :D

gowain   19 #22 09.10.2013 13:12

@juliuszk jakaś akcja testowania nowych NUCów się szykuje? - Wiem, że podpadłem :P ale... podobno nowe NUCe są dopracowane :)

juliuszk   5 #23 09.10.2013 14:05

Szykuje się tona świetnego sprzętu. NUK-i też. Nowe są naprawdę wypasione :)

gowain   19 #24 09.10.2013 14:21

Like it :) Obserwuję Wasz profil na FB i co chwilę widzę smakowite nowości :)

arlid   14 #25 09.10.2013 17:54

Sprzęt wygląda ciekawie. Tylko nie wiem, czy się tak wydaje, czy nie - ale tak jakby był bardzo brudzący się (zdjęcie klawiatury z bliska). Jakby się do niego cały kurz lepił. Jak jest w rzeczywistości? Sprawdzałeś może pamięć? W specyfikacji podałeś 4GB - wlutowane w płytę, czy oddzielna kość?

@juliuszk robi już smaka wszystkim chętnym testowania :D

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #26 09.10.2013 18:03

@arlid
Nie sprawdzałem pamięci. Z pewnością zbiera mniej kurzu, niż mój HP Envy 6, który chyba ściąga na siebie kurz z całego pokoju.

@juliuszk
Dell XPS 12 Duo mogę jeszcze raz na miesiąc przyjąć :P

juliuszk   5 #27 09.10.2013 20:35

@Scorpions.B Mam już XPS 12 Duo na Haswellu :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #28 09.10.2013 20:47

@juliuszk
Świetnie byłoby sprawdzić ten sprzęt, zwłaszcza, że jeszcze nic z Haswellem nie miałem w dłoniach ;)

  #29 16.10.2013 21:46

Tak z ciekawości czy ten Samsung a i wszystkie ultrabooki podbnej specyfikacji dadza radę odtworzyć filmy full hd ( laptop podpięty pod tv) ? Prosze o pomoc w tej sprawie

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #30 17.10.2013 13:40

Zintegrowana karta graficzna od Intela(ultrabooki) oraz ta zastosowana w tym smukłym laptopie nie powinny mieć problemu ;)

  #31 12.11.2013 11:41

Mógłbym prosić o obszerniejszy opis matrycy? Chodzi mi o kąty widzenia, a konkretnie czy są podobne jak te z Samsunga 530u3c? Tam też jest matowa matryca 13,3', ale kąty w matrycy to jakaś porażka. Lapki sprzed 5 lat maja podobną/lepszą.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #32 12.11.2013 13:39

Niestety laptopa musiałem zwrócić po dwóch tygodniach i nie mam możliwości sprawdzić dokladniej jakie są katy widzenia

  #33 17.07.2014 12:17

Niestety ten niby świetny plastik pęka sam z siebie w różnych miejscach.
Nie polecam.

  #34 07.04.2015 19:03

Słaba recenzja.
Używam laptopa już pół roku.

Zalety: lekki, zgrabny, długość pracy na baterii, USB 3.0, SSD, niska cena (obecnie poniżej 2 tys. zł), nie grzeje się, niezła jakość dźwięku, matowa matryca,

Wady: Kąty widzenia, grafika i procesor, pojemność dysku, błędy w oprogramowaniu - po aktualizacji do windows 8.1 nie działa wejście na karty SD (przy okazji wejście na SD jest takie, że część karty wystaje - głupie ale popularne rozwiązanie w ultrabookach)