Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Samsung Smart TV UE40ES7000 - recenzja oraz moja opinia o Smart TV

Tym razem do testów dostałem coś znacznie większego od laptopów, smartfonów i tabletów. Postanowiłem sprawdzić jak dokładnie działa obsługa za pomocą głosu i gestów w nowych podobno już inteligentnych telewizorach. Firma Samsung udostępniła mi model z 2012 roku: Smart TV UE40ES7000.

Internet odgrywa coraz ważniejszą rolę w naszym życiu, dostęp do niego mamy na coraz większej liczbie urządzeń, więc czemu nie moglibyśmy z niego korzystać na naszym telewizorze? Możliwość oglądania naszych ulubionych seriali z wykorzystaniem aplikacji Ipla na 40 calowym ekranie, bez potrzeby podłączania dodatkowych urządzeń brzmi zachęcająco. Dość niedawno możliwość prowadzenia wideorozmowy tylko za pomocą telewizora wydawała się być pomysłem wziętym z filmu Sci-Fi, obecne telewizory dzięki zamontowanej kamerce oraz możliwości zainstalowania aplikacji Skype pozwalają nam rozmawiać z naszymi znajomymi. Możliwość obsługi za pomocą gestów dłoni, włącznie telewizora po wypowiedzeniu "Smart TV włącz się" nadal dla wielu osób wydaje się być czymś wziętym z filmów o przyszłości. Pamiętam gdy sam pierwszy raz zobaczyłem nowe telewizory Samsunga Smart TV byłem zaskoczony nowymi możliwościami, chociaż trochę wątpiłem w skuteczność wykrywania naszych poleceń. Według mnie urządzenia Smart TV łączą w pewnym sensie smartfony z telewizorami. Mamy możliwość zainstalowania aplikacji, pogrania w gry, prowadzenia wideorozmów, oglądania filmów na YouTube, przeglądania sieci, czy podłączenia naszego konta na Facebooku.

Producenci szukali czegoś co zachęci klientów do kupna nowego sprzętu. Mieliśmy telewizory LCD, LED, później byliśmy kuszeni możliwością oglądania filmów 3D, teraz przyszedł czas na "inteligentne" telewizory. Mnie możliwość oglądania 3D zbytnio nie przyciągała, bardziej był to dla mnie bajer. Do zmiany mojego obecnego telewizora zachęcają mnie dopiero możliwości Smart TV. Często oglądam coś na Ipli lub filmy dokumentalne na YT, wcześniej byłem zmuszony do podłączenia laptopa. Możliwość korzystania z dobrodziejstw Internetu na TV bez dodatkowego urządzenia jest dla mnie dużym udogodnieniem.

Wygląd, specyfikacja oraz dodatkowe wyposażenie

Od kilku lat uważam, że Samsung produkuje najlepiej wyglądające telewizory. Zawsze to właśnie urządzenie tego koreańskiego producenta najbardziej przykuwały moją uwagę w sklepach. Może to dlatego miałem już dwa telewizory Samsunga. Model UE40ES7000 przypomina dość mocno poprzednie modele. Podobne cienkie ramki wokół ekranu, niemal identyczna podstawka. Postawiłem mój obecny telewizor obok modelu, który dostałem do testów, urządzenia stały tyłem do mnie, gdyby nie jeden element nie odróżniłbym, który telewizor jest mój. Mi ten design bardzo się podoba, Samsung ES7000 prezentuje się naprawdę świetnie.

Przed chwilą wspomniałem o jednym wyróżniającym się elemencie. Jest to kamerka umieszczona pośrodku górnej ramki służąca do wideorozmów, nagrywania oraz do śledzenia naszej dłoni podczas obsługi telewizora za pomocą gestów.

Kamerkę możemy regulować w pionie, dzięki czemu można ją odpowiednio wyregulować by obsługa za pomocą dłoni była wygodna. Pośrodku dolnej krawędzi znajdziemy natomiast napis "Samsung" podświetlany na biało. Nawet ciekawie się to prezentuje w nocy.

Oczywiście nie mogło zabraknąć klasycznego pilota. Nowe możliwości obsługi są zależne od wielu czynników, więc dołączenie pilota jest jak najbardziej zrozumiałe. Ten dołączony do ES7000 jest niemal identyczny jak inne dołączane do telewizorów Samsunga.

Podobno telefony komórkowe, kluczki oraz piloty od telewizora lubią się bawić z nami w chowanego. Na szczęście producent nie zapomniał o możliwości obsługi telewizora z wykorzystaniem przycisków na samym urządzeniu. W Samsungu ES7000 nie znajdziemy już klasycznych przycisków, z tyłu znajduje się joystick.

Jako, że telewizor obsługuje technologię 3D producent dołączył parę aktywnych okularów 3D. Dołączone okulary zasilane są za pomocą baterii. Obraz 3D prezentuje się ciekawie, fajnie ogląda się filmiki 3D na YouTube.

Chciałbym napisać coś więcej o jakości obrazu, ale niestety nie mam w tym polu zbytniego doświadczenia. Cóż takie są uroki prowadzenia bloga amatorsko, ale mam nadzieję, że podobnie jak w przypadku laptopów powoli nabiorę doświadczenia i z telewizorami.

Specyfikacja

  • Technologia: LED
  • Przekątna: 40 cali(101,6 cm)
  • Rozdzielczość: Full HD(1920 x 1080)
  • Częstotliwość odświeżania 800 MHz
  • Smart TV: Tak, 3D: Tak
  • Ilość głośników: 2, Moc[W]: 20,
  • Złącza: 3xHDMI, 3xUSB, WiFi, 1xEurozłącze (Scart), antenowe, audio mini jack, kompozytowe, Ethernet
  • Po dokładniejsze dane zapraszam tutaj

Jakość obrazu

Jako, że piszczę recenzję telewizora to właśnie na jakość obrazu powinienem głównie zwrócić uwagę. Postanowiłem jednak w tym wpisie skupić się bardziej na możliwościach Smart TV. Dla mnie jakoś obrazu jest zadowalająca, czerń dobrze odwzorowana, a kolory naturalne. Producent dał nam do wyboru kilka trybów obrazu: film, dynamiczny czy naturalny.
Na żadnych telewizorze nie bawię się w dokładne ustawienia obrazu, zawsze wybieram coś z gotowych już zestawów ustawień. Jakość obrazu w UE40ES7000 dla mnie praktycznie niczym się nieróżni od tego co mogę zobaczyć na moim obecnym telewizorze, po cichu liczyłem na niewielkie zmiany.

Zauważyłem, że producenci ostatnio skupili się głównie na rozwoju funkcji Smart TV, nie ruszając zbytnio samego ekranu. Oczywiście pojawiają się już urządzenia obsługujące rozdzielczość 4k, ale jeszcze trochę czasu minie do spadku ich ceny do w miarę akceptowalnej. Minie jeszcze więcej czasu, gdy zakup telewizora z rozdzielczością 4k będzie miał sens. Obecnie są jeszcze problemy by odbierać Full HD, dopiero kilkanaście programów oferuję nam obraz w jakości HD.

Smart TV

Dla mnie najciekawszym elementem w Samsungu UE40ES7000 są możliwości Smart TV. Dzięki dodatkowym funkcją telewizor przestaje służyć tylko do wyświetlania obrazu, a staje się małym centrum multimedialnym w naszym domu. Możemy przeglądać Internet, rozmawiać przez Skype, grać w gry, korzystać z wielu aplikacji takich jak Ipla czy TVN Player, możemy sprawdzić pogodę i tak dalej. Możliwości jest naprawdę sporo.

By móc skorzystać z opcji dawanych nam prze telewizor musimy przejść do Smart Hub. Na pilocie znalazł się odpowiedni przycisk przenoszący nas od razu do Smart Hub, możemy też przejść po wypowiedzeniu odpowiedniej komendy lub za pomocą kilku gestów naszej dłoni.

Z Smart Hub mamy dostęp do wszystkich zainstalowanych aplikacji, znajdziemy też sklep, który o dziwo posiada wiele ciekawych aplikacji. Główny ekran możemy w pewnym stopniu personalizować, chociażby wybierając jedną z kilku dostępnych tapet. Wszystko prezentuje się ładnie. Poruszać możemy się za pomocą pilota, obawiałem się o wygodę takiej obsługi. Jak się okazało niesłusznie. Jednak mi wygodniej jest korzystać za pomocą gestów dłoni.

Jeśli chcemy włączyć obsługę za pomocą gestów musimy pomachać do kamerki. Po wykryciu naszej dłoni na ekranie pojawia się kursor, który przesuwa się wraz z naszą dłonią. Jeśli chcemy coś wybrać czy potwierdzić zginamy naszą dłoń w pięść.

Zaskoczyła mnie jakość wykrywania naszych ruchów. Wszystko działa naprawdę sprawnie. Oczywiście zależne jest to mocno od oświetlenia pokoju. Niewielkie błędy zdarzają się rzadko.

Postanowiłem nagrać krótki film prezentujący możliwość grania w Angry Birs:

Jak już wcześnie wspomniałem możemy jeszcze obsługiwać telewizor za pomocą głosu. Mikrofon wbudowany jest już w telewizor. Po wypowiedzeniu "Smart TV włącz się" urządzenie natychmiastowo wykonuje nasze polecenie. Podczas korzystania z telewizora, by przejść do dostępnych komend głosowych musimy powiedzieć tylko "Smart TV". Na dole pojawią nam się dostępne opcje. Możemy zmienić kanał, zwiększyć głośność, czy po powiedzeniu "więcej" uzyskać dostęp do znacznie większej liczby dostępnych opcji.

Niektóre wbudowane aplikacje można też obsługiwać za pomocą komend głosowych, jednak w większości wypadków mamy dostępne tylko dwie opcje "Wyłącz" - wyłączenie telewizora lub ustawienie czasu po jakim ma się wyłączyć, "Wyjdź" - zamknięcie aplikacji. System działa dobrze, o ile wokół nasz jest w miarę cicho. Przyjemnym zaskoczeniem było, że telewizor obsługuje polecenia w naszym ojczystym języku. Śmieszy mnie teraz fakt, że Microsoft ma problemy z wprowadzeniem podobnego mechanizmu w Xbox One. Może czas poprosić Samsunga o pomoc? :P

Telewizor został też wyposażony w przeglądarkę Internetową. Na tym elemencie zawiodłem się najbardziej. Przy wielu stronach przeglądarka lubi się wieszać lub nawet wywala nas prosto do głównego ekranu. Wprowadzanie tekstu też nie należy do wygodnych.

Możemy skorzystać z pilota lub gestów dłoni. Jeśli chcemy sprawdzić więcej, niż 1-2 strony to polecam skorzystać z komputera.

Podsumowanie

Wspomniałem na początku, że po wprowadzeniu telewizorów LED Full HD dopiero możliwości Smart TV przykuły moją uwagę. Dzięki nowym możliwością nasze telewizory przestają nam służyć tylko do wyświetlania obrazu, powoli stają się centrum multimedialnym. Wiele rozwiązań mocno mi się spodobało. Możliwość oglądania filmików z YouTube oraz seriali mn Ipli to dla mnie świetny pomysł. Nie muszę podłączać do telewizora dodatkowych urządzeń. Obsługa za pomocą głosu czy komend głosowych działa bardzo dobrze, chociaż czasami bez klasycznego pilota byłoby bardzo ciężko. Podoba mi się droga, którą obrali producenci, mam nadzieję, że za jakiś czas będę mógł bez wahania powiedzieć, że mam inteligentny telewizor. 

sprzęt oprogramowanie

Komentarze

0 nowych
gowain   18 #1 26.09.2013 13:38

SmartTV fajna rzecz, ale wg mnie za wolno to działa. Miałem okazję testować kilka Samsungów, a także podobne rozwiązania w Phillipsie. Wszędzie przeładowanie ekranu, wczytywanie trwa długo.

Co do komend głosowych to mnie teraz zastanawia czemu ludzie nie protestują tak samo przy TV Samsunga, jak przy Xboxach - przecież to, to samo. TV cały czas czuwa, czyli idąc krokiem krytykujących Xboxa One - TV nas szpieguje, podsłuchuje... jakoś nie słyszałem, żeby ludzie robili z tego powodu problem.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #2 26.09.2013 16:17

@gowain
Śmieszne jest to, że Ci ludzie często mają smartfony z Androidem, iOS czy Windows Phone, używają Google Chrome i wyszukiwarki Google, korzystają z Windowsa oraz sami udostępniają swoje dane na Facebooku.

xomo_pl   20 #3 26.09.2013 16:59

@gowain, nie protestują bo w smart tv możesz sobie wyłączyć tą funkcję a w xbox one jest ona zawsze aktywna bez możliwości jej wyłączenia....

gowain   18 #4 26.09.2013 17:04

@zomo_prl a ile osób wyłączy?

gowain   18 #5 26.09.2013 17:04

A skąd pewność, że jest wyłączone, a nie tylko "wyciszone"? Może podsłuchuje, ale nie reaguje? Dla mnie to śmieszne...

mirekel1   4 #6 26.09.2013 17:12

Smart TV: przepłacony bajer który za parę miesięcy będzie nieużywany (jak w moim przypadku już nawet internetu do telewizora nie podłączam) chwyt reklamowy dla naiwnych ( też jestem naiwny)

dzikiwiepsz   11 #7 26.09.2013 17:24

smart tv to dziwny wynalazek ciekawy ale dziwny np w tych telewizorach jest przeglądarka internetowa ale nie ma obsługi ani myszki ani klawiatury a wprowadzanie pilotem to koszmar :D

gowain   18 #8 26.09.2013 17:36

@dzikiwiepsz jak to nie ma obsługi myszki i klawiatury? Kupujesz bezprzewodowy zestaw za kilkadziesiąt złotych i wszystko ładnie śmiga. Po za tym np. Philips w swoim SmartTV ma pilota, który z drugiej strony ma klawiaturkę. Bardzo wygodne rozwiązanie.

@mirekel1 bo ja wiem, czy przepłacony bajer. Ja korzystam dużo z Ipla, nie zamierzam płacić platformom cyfrowym abonamentu w kwocie min. 40zł co miesiąc, żeby oglądać 3-4 kanały sportowe, dlatego też mam wykupione za 40zł na 3 miesiące kanały takie jak Polsat Sport, Polsat Sport Extra, Eurosport czy Eurosport 2 (i jeszcze kilka innych). Do tego idealnie nadaje się SmartTV. Jeżeli Ty nie znajdujesz zastosowania nie znaczy, że wszyscy są tacy jak Ty.

xomo_pl   20 #9 26.09.2013 20:01

zgadzam się, że smart TV to coś świetnego ale trzeba powiedzieć jedno: powinni przejść na androida jako platformę bo dałoby to większą użyteczność całej platformy zamiast opracowywać niepotrzebnie własne platformy....

command-dos   17 #10 26.09.2013 20:35

lubię ten model :) http://www.dobreprogramy.pl/command-dos/UE46ES7000-czyli-Samsung-Smart-TV,40275....

@gowain - fakt, mógłby działać nieco szybciej. Poza tym net nieco muli.

@Scorpions.B - jest już może dostępny skydrive, czy nadal brak klienta? Tego mi brakowało... Co do gestów i mowy, to te "bajery" powyłączałem - podczas gry na kinect'cie się chrzaniło, a i czasem podczas rozmów potrafiło się menu włączyć, a wygoda z użytkowania tego lipna. To uważam za zbędne. Reszta robi spore wrażenie, w tym także pobór prądu, jak na takie bydle jest imponujący - ja testowałem 46".

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #11 26.09.2013 21:58

@command-dos
Widzę, że czytałem już wcześniej Twoją recenzję, ale jutro zrobię to jeszcze raz. Szkoda, że u mnie zapomnieli dodać pilota Smart Touch Control. Jutro też sprawdzę czy jest klient SkyDrive.
@zomo_prl
Ja akurat jestem przeciwny Androidowi w wszystkich urządzeniach, mam powoli dość promowania wszystkich usług Google.
@mirekel1
Dla mnie możliwość korzystania z Ipli, YT itp. bez dodatkowych urządzeń do duża zaleta, właśnie to przemawia do mnie najbardziej ;)

dzikiwiepsz   11 #12 26.09.2013 22:04

@gowain
mój tv permanentnie nie obsługuje tych urządzeń a nie chce wydawać kupy kasy na takie specjalne urządzenia, uważam że i tak powinien to obsługiwać ale na szczęście nie jest mi to potrzebne gdyż od tych rzeczy mam normalny pc :)

gowain   18 #13 26.09.2013 23:30

@dzikiwiepsz wystarczy sprawdzić na necie. Ostatnio kupowałem znajomej klawiaturę z myszką Logitecha - bezprzewodowe za 86zł, do TV z Samsunga - działa bez problemu.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #14 26.09.2013 23:53

@gowain
Widziałem komunikat o tym, że jest możliwość podłączenia klawiatury. Super, że można podłączyć nie jakiś specjalny model. Tym bardziej, że korzystanie z przeglądarki po podłączeniu evolution kit może okazać się znośne ;)

gowain   18 #15 26.09.2013 23:56

@Scorpions.B evolution kit to dziadostwo... przecież to kosztuje prawie tyle ile nowy TV... przy takich cenach to się w ogóle nie opłaca tego kupować.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #16 27.09.2013 00:01

@gowain
Nie sprawdzałem ceny, bo byłem przekonany, że jest nie wysoka. Jeśli cena jest zbliżona do nowego TV to ja sensu tego rozwiązania nie widzę.

gowain   18 #17 27.09.2013 00:28

@Scorpions.B - 1200zł :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #18 27.09.2013 00:38

@gowain
Cena 1/3 nowego TV, ale dla mnie nadal zbyt duża jak na takie rozszerzenie :/

Over   9 #19 27.09.2013 08:45

@zomo_prl
No racja jakby samsung przeszedł na androida to w końcu mógłbym mieć podręczną 40 calową automape wgraną ;)
Smart TV jest fajne, ale nie widzę się machającego przez pół dnia rekami żeby coś sobie poszperać, pilot jest bardziej wygodnym rozwiązaniem moim zdaniem.

command-dos   17 #20 27.09.2013 09:15

@Over - "Smart TV jest fajne, ale nie widzę się machającego przez pół dnia rekami żeby coś sobie poszperać, pilot jest bardziej wygodnym rozwiązaniem moim zdaniem." - pajacowanie przed sprzętem też nie należy do moich mocnych stron ;)

command-dos   17 #21 27.09.2013 09:16

@Over - "Smart TV jest fajne, ale nie widzę się machającego przez pół dnia rekami żeby coś sobie poszperać, pilot jest bardziej wygodnym rozwiązaniem moim zdaniem." - pajacowanie przed sprzętem też nie należy do moich mocnych stron ;)

dzikiwiepsz   11 #22 27.09.2013 10:50

@gowain
Może i bym kupił lecz raz że nie używam tych funkcji a dwa kasy nie mam wiadomo kryzys :D

jaredj   9 #23 27.09.2013 14:21

A rączka Ci nie odpada po dłuższej sesji z wściekłymi ptakami?
Żyjemy w ciekawych czasach, czasach rewolucji techniki komputerowej. Zmiany postępują w naprawdę szybkim tempie. Ciekaw jestem jakie sterowanie będzie za kilka, kilkanaście lat w telewizorach. Na chwilę obecną nie widzę siebie za bardzo machającego rękoma przed TV. Poza tym producenci często wymyślają gesty, które ze skojarzoną funkcją mają niewiele wspólnego. Jeśli będzie to działać jak np. w Minority Report - jestem za.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #24 27.09.2013 14:51

@jaredj
Można potrenować wytrzymałość przy dłuższej sesji z Angry Birds :D

Też z chęcią zobaczyłbym coś na wzór Minority Report ;)

DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #25 27.09.2013 21:37

W ogóle się zastanawiam jakim ja cudem przegapiłem zapisy na testy Samsunga. Pierwszy raz się zgłosiłem i nie zostałem wybrany, drugi raz przegapiłem zapisy na zlocie. Sic!

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #26 27.09.2013 21:51

@DjLeo
Ja nie mogłem być na zlocie :(
Ten telewizor nie dostałem w ramach tej akcji. Zgłosiłem się do agencji PR Samsunga ;)

DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #27 27.09.2013 22:05

@Scorpions.B

Ale na zlocie były zapisy podobno. No ok skoro tak to i ja do nich podbije :). Dzięki za informacje.

Co do tego TV mam podobny model. Tzn. z 2013 roku i prawdę mówiąc z każdym ze SmartTV Samsunga obraz defaltowo jest kiepski, kolory przekłamane, jasność za duża. Kilka minut grzebania w konfiguracji obrazu i można co nieco poprawić sytuację. Ale jeżeli chodzi o jakoś obrazu to jednak Sony moim zdaniem bije na łeb Samsunga ze swoją linią TV. I to widać gołym okiem. Ale to tez inna półka cenowa. No ale SmartTV to jest to dla czego większość ludzi kupuje ten TV,a potem i tak z tego sporadycznie korzysta :). Samo życie :)

  #28 27.09.2013 22:30

Właśnie, co do wypowiedzi gowaina o pilotach w Philipsach to też jestem zdania, że na rynku nie ma lepszego rozwiązania, tym bardziej, że każdy do czegoś takiego przyzwyczajał się latami. A oprócz klawiatury na odwrocie są wyposażone jeszcze w pointer, który z kolei działa jak myszka.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #29 30.09.2013 23:03

@DjLeo
Zauważyłem właśnie. Z funkcji Smart TV(nie licząc obsługi głosem i gestami dłoni, które i tak wykorzystywane są raczej dla zabawy) tylko ja korzystam w rodzinie ;)

  #30 19.11.2013 21:09

jest ok.

  #31 31.12.2013 11:49

Ja mam tv samsunga ue 40 es 6800 problem z odczytaniem poczty w gmailu i wysłaniem poczty zrywa strony ,odpowiedź centrali samsunga jest taka że za niska wtyczka adobe flash playera . no i lipa.

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #32 01.01.2014 22:20

Nawet nie wiedziałem, że można zarządzać pocztą przez Smart TV. Zastanawia mnie wygoda tego rozwiązania, korzystasz z pisania za pomocą pilota?

  #33 03.01.2014 13:39

Swietny telewizor

astra97   1 #34 03.01.2014 16:24

Witam posiadam taki model samsunga tylko z 2013 r i i wiecie co ,jestem troche zawiedziony co do przeglądarki internetowej ponieważ nie mw wsparcia na strony internetowe z filmami. a mianowicie po oglądaniu 15,20min max staje .I tu prośba do was czy wiecie jak to obejść. Strona z filmami to CDA. przetestujcie to proszę i dajcie znać.

  #35 05.01.2014 20:53

Może mi ktoś powiedzieć do czego jest ten pilot Smart Touch Control ?????

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #36 06.01.2014 18:37

@astra97
Niestety przeglądarka naprawdę słabo działa i raczej nie ma sposobu by polepszyć jej działanie.

  #37 12.01.2014 21:36

Czy z tym TV mozna bezprzewodowo podlaczyc głośniki Crystal Surround Air Track Samsunga?

astra97   1 #38 13.01.2014 17:20

PitKos,a czy ten tv posiada blutu???

  #39 13.01.2014 17:53

Na to wyglada, ze tak, bo mysz i klawiaturę moge połączyć z nim przez Bluetooth.

astra97   1 #40 14.01.2014 18:36

Pitkos łączy się przez wi-fi ja mam też Samsung HW D450 Crystal Surround Airtrack Review tylko mam zjechany subwoofer i chodzi tylko przez wejście cyfrowe sama listwa dałem suba do naprawy może coś zadziałają:)

astra97   1 #41 14.01.2014 18:37

jaki masz model tv

  #42 14.01.2014 18:50

Juz wszystko wiem: model HW-F450 łączy sie przez bluetooth, a ja mam HW-E450 i on nie ma takiej możliwości

  #43 19.01.2014 00:26

Trochę mnie dziwi Wasze narzekanie na przeglądarkę. U mnie strony wczytują się szybciej niż w laptopie z I7 2,4GHz 16MB RAM grafika Nvidia GT630M win 8.1. Z kolei nikt tu nie pisze o problemach ze Skype. Podczas rozmów z większością rozmówców video w telewizorze się zawiesza - zarówno obraz rozmówcy jak i podgląd mojego obrazu. Pomaga chwilowo włączenie podglądu programu tv, lecz nie na długo - po chwili obraz znów się zamraża. Wyłączenie podglądu tv powoduje chwilowy powrót wideo. I tak w kółko. Rozmówcy widzą cały czas ruchomy obraz, również wtedy gdy u mnie jest on zamrożony. Głos jest cały czas idealny - w obie strony. Wszyscy rozmówcy są też zachwyceni jakością obrazu z kamery mojego telewizora i byłoby fajnie gdyby nie te zwiechy wideo :-(
Może jest jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu? Mój tv to UE40F8000SL z siecią 40/4 Mb mam połączenie wifi .

  #44 29.01.2014 11:19

Podniecacie się funkcjami, a samsung to złom. Matryce, podświetlenia led nie mogą pół roku wytrzymać. Serwisy są zawalone samsungami i to one głównie w ogromnych ilościach są tam naprawiane. Takie testy maja naprawdę niewielki sens przy tak tragicznej żywotności sprzętu. Do tego wiecznie totalnie zamulony sprzęt jak z poprzedniej epoki. Dyskwalifikacja już na samym początku i po teście.

  #45 12.03.2014 11:39

Po 2 miesiącach używania uważam, że funkcja SMART to przerost formy nad treścią. System jest bardzo ograniczony funkcjonalnie, można zainstalować ograniczoną liczbę aplikacji. Pozornie jest ich dużo w menu, ale jakość większości to kompletne dno. Przeglądarka internetowa przypomina Internet Explorera w wersji 1.0. Spróbujcie wyświetlić np PDF-a.
Klawiatury bezprzewodowe w większości nie działają lub nie działają prawidłowo. No chyba, że kupicie dedykowaną Samsung-a za 400PLN :-))))))))))))
Oprogramowanie SMART to jakaś prehistoria informatyki. Jest opóźnione jakieś 10-15 lat za aplikacjami na PC. W sumie sprzęt dobry tylko jako zabawka dla bezrobotnych z duża ilością wolnego czasu.

  #46 22.04.2014 20:34

Wracam do tematu. Problemy ze skype są już historią :-) Po zainstalowaniu kolejnej aktualizacji (chyba było to na początku marca) skype działa tak jak powinien. Włączenie podglądu programu tv również nie pogarsza jakości rozmowy przez skype (zarówno obrazu jak i głosu). Teraz jestem w pełni zadowolony z zakupu tego telewizora. Trochę tylko żałuję, że nie kupiłem większego ;-).

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #47 22.04.2014 22:22

@andy!@
Dziękuje za informację. Świetnie wiedzieć, że producenci poważnie traktują Smart TV :)

  #48 11.06.2014 13:09

Zaraz sie zepsol po gwarancji. Poszla plyta 3D za 900 robocizna.Podziekowalem.Robia jednorazowki z nastawieniem na ilosc a jakosc CHRLD.Wczesniej zdechl ich smartfon i nagrywarka.Odradzam kupno czegokolwiek tej firmy bo wyzucicie duza kase w bloto

  #49 14.09.2014 12:57

@dzikiwiepsz:
Jest możliwość podłączenia myszki i klawiatury!
Samsung nawet oferuje dedykowaną klawiaturkę z dotykowym panelem zamiast myszki...

  #50 29.11.2014 12:50

@command-dos: Nadal lubisz? Mnie to badziewie padło w 2 tyg. po gwarancji 24 m-ce W okresie gwarancji wymieniana karta Wi-Fi Czy 200pln za miesiąc znajomości z szajsung TV to mało czy dużo ? Dla mnie za dużo Cena 5000PLN za coś co działa 2 lata to dużo za dużo !!!

command-dos   17 #51 30.11.2014 14:04

@Krzysztof Słupski Anons48@wp.pl (niezalogowany): dzięki za info ;) ojciec używa 40" model i na razie nic mu się nie dzieje, ale ja chyba bym się na szajsunga jednak nie skusił ;)

  #52 17.07.2015 00:31

Jak zainstalowales ain birds w telewizorze?

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #53 17.07.2015 08:42

@Aneczksa (niezalogowany): W sklepie z apkami znajdziesz ;)

  #54 30.07.2015 17:29

UWAGA! SZCZERZE ODRADZAM TELEWIZORY SAMSUNG ZE SMART TV ! Po ich aktualizacjach Smart TV aby oglądnąć chociazby zdjecie z Pendrive podłączonego do USB trzeba miec telewizor podłączony z internetem !!! Wchodzac w Smart TV i Multimedia będą się Wam pokazywały najgłupsze filmy z internetu jako proponowane, naprawdę najgorsze najgłupsze dno ale za to popularne (pewnie przez to ze iles tam tysiecy razy pokazuja sie w smart tv samsunga i ludzie z ciekawosci klikaja na nie i nabijaja odwiedzieny i pokazuja sie one wtedy jeszcze czesciej u innych ). NIE MA FILTROW tresci ktora pokaze sie Waszym dzieciom po wejsciu w smart tv i multimedia w przypadku gdy bedziecie chcieli pokazac znajomym filmik lub zdjecia podlaczone dyskiem usb do telewizora to musicie miec polaczenie z internetem. Wchodzac w CAŁA ZAWARTOSC bez internetu na najnowszych aktualizacjach jestescie zmuszeniu do sprawdzenia stanu polaczenia internetowego i polaczenia z internetem jesli chcecie lokalnie pokazac na smoim tv cos z pendrive !!!! Dodatkowo w zakladce Multimedia chcąc czy nie chcąc zobaczycie proponowane filmy u tu w moim przypadku w nowo rozpakowanym telewizorze mialem tytuly: Jak zadowolic swoja kobiete?, Jak zdalnie sterowac samochodem z Maxem Kolonko, Ufo rozpizgało się.. KPINA !!! Samsung chłam! Trzeba być naprawdę debi lem aby godzic sie na to. Dodam ze jest to w najnowszych aktualizacjach firmware - w starych tego nie bylo a multimedia pokazywaly nasza prywatna historię przeglądania.

  #55 16.11.2015 21:44

@Jan-980 (niezalogowany): bzdury poprostu nie potrafisz tego ogarnąć, usb działa bez netu a reszta to twoja niewiedza...a samsung tv nie jest laptop albo pc.

  #56 16.11.2015 21:57

@hm (niezalogowany):i tu masz rację żadna zabawka dla bogatych tępoli nie zastąpi pc.

  #57 16.11.2015 22:05

@andy!@ (niezalogowany): wina skype... na niektórych os robi takie babole to wina polityki ms

  #58 16.11.2015 22:13

@astra97: cda przegina z reklamami jak zresztą wszystko, pc i niektóre mobilne urządzenia radzą sobie z tym i nie wieszają flasha.spróbuj putlocker.is

  #59 21.11.2015 22:59

@Jan-980 (niezalogowany): Potwierdzam. Przynajmniej w serii F od jakiegoś czasu USB NIE DZIAŁA BEZ INTERNETU. kpina po prostu.

  #60 16.04.2016 21:22

Dramat nie brać nie polecam. ciągłe problemy z łączeniem z internetem. Wieczne gubienie routera który stoi za telewizorem. Wpisujesz prawidłowe hasło i tak wyskakują jskieś problemy. Ciągle upierdliwe aktualizacje. lipa ogólnie i trzeba mieć naprawdę ogromną cierpliwość do tego tv.