Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Nokia Lumia 800 — recenzja

Dzięki ofercie mojego operatora Orange, że po 9 miesiącach po podpisaniu ostatniej umowy mogę warunkowo przedłużyć starą umowę, bez wahania to zrobiłem i stałem się posiadaczem czarnej Nokii Lumia 800. Chciałbym wam ją opisać. Nie będzie to taki serial jak w przypadku Mozarta, ale parę słów o niej napiszę, zwłaszcza że nikt jeszcze tego nie zrobił.

Budowa i wygląd

Wizualnie Lumia jest wg mnie piękna. Jest czarna, co dodaje jej uroku i cała pokryta lekko wypukłym ekranem.
Pomimo, że telefon nie jest podobnie jak mój poprzedni HTC zbudowany z aluminium to materiały użyte do budowy Lumi 800 są naprawdę bardzo wysokiej jakości. Jak dla mnie to nawet lepiej ponieważ Lumia nie jest śliska w dotyku i nie wypadnie tak szybko z ręki jak Mozart. Do tego aż tak się nie grzeje. U góry telefonu mamy do dyspozycji port micro USB, wejście słuchawkowe i miejsce na kartę MicroSIM, natomiast w dolnej części widzimy głośnik. Z prawej strony umiejscowione są przyciski zgłośniające i ściszające, przycisk wyłączający telefon i spust aparatu.

Bardzo wygodnie umiejscowiony jest przycisk usypiający/wyłączający telefon. Dużo wygodniejsze jest to niż w słuchawkach HTC czyli od góry.

Ekran

Ekran to mocny punkt i najpiękniejszy element telefonu. Zbudowany jest w technologii AMOLED z ClearBlack z dodatkową warstwą odbijającą światło. Ponadto jest pokryty Gorilla Glass więc jest odporny na zarysowania. Kolory są soczyste i bardzo wyraźne. W słońcu ekran jest wyraźny i nie można mu nic zarzucić.

Hardware

Lumia 800 posiada procesor 1,4GHz, co w porównaniu do 1GHz Mozarta daje poprawę komfortu użytkowania mobilnego Windowsa. Do tego mamy do dyspozycji 512MB pamięci co jest standardem w urządzeniach z Windows Phone. Do dyspozycji mamy również 16GB wolnego miejsca (ponad 13GB dostępnego). Mozart pracował płynnie, ale Lumia to naprawdę demon szybkości i brak nawet najmniejszego oczekiwania na wykonanie operacji przez telefon
W przypadku klawiatury również nie mam się do czego przyczepić. Jest bardzo precyzyjna.

Aparat fotograficzny

Nokia Lumia 800 jest wyposażona w aparat fotograficzny typu Carl Zeiss o rozdzielczości 8 megapikseli z funkcją Auto Focus. Trochę zawiedziony aparatem w Mozart byłem bardzo ciekaw jak nokia robi zdjęcia i kręci filmy
Kilka zdjęć (ustawienia domyślne)
Filmy można nagrywać w jakości HD 720 30 kl/s. Poniżej filmik który nagrałem (specjalnie ruszałem dłonią żeby sprawdzić jak łapie ostrość)Film Nokia Lumia 800

Bateria

Bateria to bardzo ważny punkt nowoczesnego smartphone. Lumia posiada baterię o pojemności 1450 mAh. Narazie nie mogę zbyt dużo powiedzieć na jej temat, bo przeprowadziłem dopiero jedno ładowanie. Rano odłączyłem telefon od ładowarki i w tym momencie ubyło 50% energii, przy średniej zabawie. Ale myślę że przy średnim użytkowaniu telefon wytrzyma ok. 3 dni. Natomiast Nokia wbudowała baterię na stałe i nie możemy jej wymienić. Czy to jest dobre posunięcie? Oceńcie sami

Jakość rozmów

Jakość rozmów w Lumii jest doskonała, również w ruchliwym miejscu. Słyszę bardzo dobrze rozmówcę i rozmówca słyszy mnie również bardzo dobrze

Bluetooth

Jeżeli chodzi o bluetooth to dzięki programowi transfer kontaktów możemy przenieść kontakty miedzy telefonami. I to wszystko:)

Nawigacja

Darmowa nawigacja bez żadnego okresu testowania czy płacenia za mapy to bardzo mocny punkt tego telefonu. Mapy są dokładne i często aktualizowane. Mapy instalujemy z poziomu telefonu i nie potrzebujemy do tego komputera. W Nokii nawigacja wygląda tak

Aplikacje

W Nokii oprócz znanego MarketPlace mamy do dyspozycji polecane aplikacje w którym Nokia poleca programy, które warto instalować w naszym telefonie oraz coś czego nie było w HTC, czyli sklep z muzyką.

Podsumowanie

Co mogę powiedzieć na temat Nokia Lumia800 po spędzeniu z nią jednego dnia? Jest piękna, szybka, łatwa w obsłudze, rozmowy są wysokiej jakości, posiada bardzo dobry aparat i już ją polubiłem. Smartphone mimo prostocie, którą zawdzięcza WindowsPhone da się polubić. Czy Nokia dobrze postąpiła wchodząc w biznes z Microsoft? To pokaże czas, ale jeżeli Windows Phone będzie coraz bardziej dopracowany to uważam że Nokia osiągnie sukces.

Z czystym sumieniem polecam Nokię Lumia 800

 

urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
kubut   17 #1 10.04.2012 21:47

Zacząłem czytać z ciekawością, a tu "CDN"... A już nastawiłem się na dłuższą lekturę ;)

TomTar   7 #2 10.04.2012 21:54

Niestety, bateria padła i ja też bo ciężki miałem dzionek. Jutro będzie recenzja

Ave5   8 #3 10.04.2012 22:39

Jeszcze WCZORAJ w recenzji INNEGO smarftona pisałeś:

'Natomiast następnym moim smartphone będzie Nokia Lumia 800.'

Od słów do czynu :DD

  #4 10.04.2012 22:41

Trzeba było się wstrzymać do jutra z tym wpisem... teraz jest taki niedosyt po tym nagłym "CDN" że nie wiem, czy zmuszę się do przeczytania "pełnej wersji" :|

djfoxer   17 #5 10.04.2012 23:18

Czekamy, czekamy :) Nie wiem jak lukasamd, ale ja póki nie będzie jailbreaka dla Noki, zostaję przy LG. Chociaż, ekran tej Noki jest piękny... Ależ smaku narobiłeś :)

  #6 11.04.2012 00:03

@djfoxer:
Na 100% olewam Lumie 710 czy 800.
Czekam na 900. Jeżeli będzie ok, to kto wie... ale fakt, przydałby się interop na Lumii, bez tego trochę kicha bo unlock developerski to nieco za mało.

freeq52   8 #7 11.04.2012 10:02

Ale żeś smaka narobił. Jeszcze się dobrze nie zaczęło, a już się skończyło :) Czekam na pełną wersję, mam nadzieję, że wynagrodzisz nam to czekanie :)

kubut   17 #8 12.04.2012 10:16

Największym minusem dla mnie (wg tej recenzji) jest bateria wbudowana na stałe... Reszta wygląda dość przyzwoicie, zamierzasz jeszcze coś o niej napisać?

freeq52   8 #9 12.04.2012 10:29

"Nokia wbudowała baterię na stałe"

Te baterie są jakoś bardziej wytrzymałe czy coś? Miałem kilka telefonów i zazwyczaj po ok. 2-3 latach (zależy) taka bateria zaczynała odmawiać posłuszeństwa i trzeba ją było wymienić na nową - no chyba, że kogoś max. 1 dzień działania na jednym załadowaniu satysfakcjonuje :) Jak to wygląda tutaj? Po 3 latach na śmietnik i nowa Lumia czy co?

TomTar   7 #10 12.04.2012 10:41

@kubut
Tak, ale niech lepiej poznam telefon

@freeq52
Nie wiem, ale dla mnie to też dziwne posunięcie ze strony Nokii

MaRa   7 #11 12.04.2012 16:04

Nie jestem tego taki pewien, czy bateria jest niewymienialna. Na podstawie fotek znalezionych w necie wnioskuję, że telefon ma jedną lub dwie śrubki, gdzieś w górnej części, po odkręceniu ich zdejmuje się ekran, a pod nim są wszystkie bebechy, łącznie z baterią.

djfoxer   17 #12 12.04.2012 17:12

MaRa ma rację, w środku siedzi normalna bateria Noki, którą można spokojnie wymienić na inną. Dokładniej jest to model BV-5JW.

Soren   7 #13 12.04.2012 18:31

Bateria nie tyle jest "wbudowana na stałe" co po prostu zamknięta w obudowie i myślę że serwis nokii bez trudu ją wymieni na nową gdy przyjdzie na to czas.

Co do wp to jeszcze się wstrzymam. Póki co android lata mi po kieszeni ;-)

TomTar   7 #14 12.04.2012 19:00

@djfoxer, Soren
Tylko co szkodziło tak naprawdę wsadzić baterie w sposób taki, że każdy może sobie ją wymienić bez problemów. A w przypadku N9, Lumi już jest to bardziej kłopotliwe. Takie uprzykrzanie życia, choć ładnie to wygląda.

Soren   7 #15 12.04.2012 19:58

Design, styl, wytrzymałość, trend.

TomTar   7 #16 12.04.2012 20:12

@Soren
Masz racje. Jak pisałem wcześniej fajnie to wszystko wygląda i chyba jednak klapka z tyłu do baterii wszystko by popsuła.

Buber82   3 #17 12.04.2012 21:34

To ja poproszę bardzo o porównanie z innym HTC, mianowicie Radar ;)

W szczególności:
- żywotność baterii ( 2 dni u mnie, wszystko ON, oszczędzanie energii OFF);
- jakość rozmów;
- jakość obudowy;
- stabilność systemu;

Więcej IMO nie ma sensu, jako że ten sam system, tylko inna baza sprzętowa, tzw. 2gen. Lumia zresztą też jest ciągle 2gen ;)

Bucic   9 #18 16.04.2012 12:13

Czy zaktualizowałeś opr. do najnowszej wersji? Za wikipedią:
" Battery life. In December 2011 Nokia confirmed that some Lumia 800 devices do not use the full capacity of their battery.[29] They also state that "only a charger with an output of 1000mA will fully charge your Lumia 800 battery." During 19-20th January 2012, two updates were made available—battery related software update and another of Windows Phone 7.5 Mango build 8107.[30] Nokia has stated that reported issues are fixed with the update and it triples the battery life.[31][32] "

  #19 27.04.2012 20:26

wymiana baterii nie stanowi żadnego problemu, tylko gdzie ją będzie można nabyć, chyba tylko na allegro za jakiś czas?
http://nokia-lumia.eu/windows-phone/rozbieramy-na-czesci-nokie-lumia-800/

  #20 27.05.2012 20:56

ten telefon to porażka. no tyle, że ładny i szybko działa.
bateria trzyma jeden dzień
brak wejscia na karte SD
bluetoothem nic nie prześlesz - telefon nie działa jak dysk wymienny
nawigacja niby ok ale nie da się zmienić trasy tj. jak znajdzie z Rzeszowa do Wwa przez Łódz to innej trasy nie zaprogramujesz,
mocno się grzeje podczas działania GPS.
większośc aplikacji w sklepie płatne,
nie ustawisz sobie dzwonka jakiego chcesz tylko trzeba go odpowiednio przycinać.
co mi po 13,5 GB pamięci jak ciężko am coś wrzucić.
i jeszcze do tego pieprzona Zune do wgrywania czegokolwiek.
cały czas chce się łączyc z netem i takie buty.
ale mam go i jakoś bede sie musiał przyzwyczaić.
łatwy w obsłudze i zajebiscie wykonany

  #21 04.07.2012 19:08

kupiłam nokie lumia 800 i nie wiem jak przekopiowac kontakty z htc. w/g instrukcji transfer kontaktow niestety nie widzi mojego telefonu starego ( mam włączony bluetooth) wszystkie nokie w domu widzi a mojego htc nie , czy jest jakas rada na to?

  #22 13.07.2012 12:47

da się wymienić baterie

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #23 12.10.2012 19:14

Witam ;)
Dzisiaj miałem przyjemność zabawy tym telefonem i powiem jedno Windows Phone to najlepszy system na smartfony. Szybki, intuicyjny z świetnym interfejsem. Szkoda, że brakuje aplikacji na niego ;/

  #24 25.10.2012 17:19

Witam, od kilku dni posiadam ten telefon i wszystkich opcji nie przetestowalam, ale co do istotniejszych rzeczy z artykulu moge sie odniesc. Rzeczywiscie wizualnie jest swietna - prosta i dosyc surowa, ale to jest wlasnie najfajniejsze w nokiach. Jezeli chodzi o baterie - mozna ja wymienic, tylko nie samemu. Jest ona wbudowana, ale wymienna w serwisie nokii. Podejrzewam, ze w jakichs punktach naprawy rowniez, jednak nie ryzykowalabym, bo po grzebaniu przez kogos innego niz serwis nie uznaja ewentualnych pozniejszych reklamacji na cokolwiek innego. I jeszcze jedno, najwazniejsze BATERIA BEZNADZIEJNIE SŁABA. Ogolnie jestem z telefonu zadowolona, ale strasznie meczace jest codzienne jej ladowanie. Wiecej niz 1,5 dnia nie wytrzyma. Chyba, ze bedzie "lezec i pachniec" w trybie oszczedzania energii, to moze pociagnie max do 2 dni, chociaz tez watpie. Pozdr.

  #25 09.12.2012 22:29

tez mam ten tel 1 dzien i jestem srednio zadowolona;/ dzwonkow nie mozna przesłuchac zeby jakis wybrac, bluetooth jest wlonczony znajduje inny tel ale fotek np przeslac nie moge... mam miszane uczucia co do tego smartfona

  #26 12.12.2012 16:42

A który smartphone wytrzymuje długo na baterii? Mam blackbery 9700 - 2 dni ledwo ledwo, czasami 1,5. A dotykowce to już porażka, albo gadżety albo bateria albo smarphone grubości 3cm.

  #27 21.12.2012 18:53

nie da sie ustawić drzemki na 10 min w budziku - masakra ;(((
dzwonki ma okropne,
bluetooth - nic nie widzi!! ładuje, laduje, nawet jak zobaczy telefon to i tak nic sie nia nie da przesłac.

mam 1 dzień i już mnie wkurza.

ledwo udało mi się kontakty skopiować - ale pół dnia mękki

samsung był jednak lepszy ;(

  #28 27.01.2013 13:13

Mam pytanie pękł mi wyświetlacz w 800 mogę kupić nowa linie na części czy jest możliwość wymienienia wyświetlacza???pomocy!!!!!!

  #29 12.02.2013 14:10

Już w lutym na stronie Nokii dostępny jest system Windows Phone 7.8 dla Nokii 800, który obsługuje przesyłanie plików przez bluetootha na inne urządzenia!

  #30 30.05.2013 18:11

z tym WP7,8 To mamwatpliwosci czy ma sens 30 proc bateria zyska przesył danych ok ale system dwa razy wolniej hula reakcja na dotyk przegladarka wiec sami ocencie czy warto cos kosztem czegos

  #31 02.01.2014 13:29
  #32 21.01.2014 16:52

też widziałem ten filmik i mogę powiedzieć że wymiana baterii i wyświetlacza to czysta przyjemność. Ile kaski w kieszenie omijając serwis :D

  #33 22.11.2015 13:26

@vertooo (niezalogowany): Nokie serii LUMIA to porażka. Kaput Nokio. Znienawidziłem te telefony przez tyle lat uwielbiane. Bateria od nowości trzymała tylko kilka godzin. Bluetooth to coś czego te telefony nie posiadają. Po trzech miesiącach użytkowania karta SIM zaczęła sama "wyskakiwać" z gniazda kiedy tylko spodobało jej się, a ja nieświadomy czekałem na połączenia. Nokii nigdy więcej. BADZIEWIE !!!