Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

UMI X1 recenzja

Jestem pierwszym w Polsce posiadaczem Smartfona UMI X1. Otrzymałem go dwa tygodnie po oficjalnej premierze.Mając na myśli "chiński smartfon" myśleliśmy do tej pory o bardziej, lub mniej udanych podróbkach znanych marek telefonów. Charakteryzowały się zbliżonym do pierwowzorów designem i tandetnymi podzespołami oraz użytecznością cegły w kieszeni. Jednak od pewnego czasu na naszą stronę muru zaczęły dobiegać informacje o telefonach produkowany na rynek chiński, które niewiele odbiegają jakością i użytecznością od ogólnie dostępnych.Chińczycy też chcieli mieć nowoczesne smartfony, które nie kosztowały by ośmiu pensji mieszkańca. Zaczęli produkować nowoczesne telefony dla siebie - na ponad 1.3 miliardowy rynek...Króluje tu oczywiście Android, który dzięki temu może się wzbogacić o niemały wkład w swój rozwój.
Przykładem może tu być otwarto źródłowy MIUI, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie telefonu z androidem.
Ja zainteresowałem się telefonem UMI X1, który jest pierwszym własnym produktem tej fabryki.

Pierwsze wrażenie

Z daleka galaxy, z bliska nie. Jakość wykonania identyczna - X1 wygląda jak prototyp nowego samsunga. Zwraca uwagę solidność. Rama metalowa, reszta z plastiku. Cienki i lekki. Design jest elegancki i naprawdę podoba mi się.

Pod maską

  • Rozmiar telefonu 129 x 68 x 8,5 mm
  • Ekran IPS 4,5 cala ekran retina 326PPI HD o rozdzielczości do 1280 x 720 pikseli,
    szkło hartowane, multi-touch
  • Model CPU A9 MTK6577 Częstotliwości procesora 1 GHz dual-core CPU
  • GPU IMG SGX531 ultra
  • Pamięć 4GB ROM + 1GB RAM
  • Obsługa do 64 GB kartę MicroSD
  • Bateria 1750mAh
  • Kamera Przednia: 2 milionów pikseli, główna: 8 milionów pikseli
  • Bluetooth Bluetooth 4.0
  • Czujnik grawitacji, odległości, światła, 3-osiowy żyroskop, sensor magnetyczny
  • Nawigacja GPS
  • Typ sieci Dwie karty dual-mode
  • 2G: GSM 850/800/1800/1900
  • 3G: WCDMA 900/1900/2100Mhz
  • Dane GPRS EDGE 3G WIFI
  • Micro USB v2.0
Maszynka działa na dwurdzeniowym procesorze MTK6577 1Ghz - bardzo popularnym w Chinach. 4GB ROM + 1GB RAM oraz GPU: IMG SGX531 ultra sprawiają że smartfon działa bardzo płynnie także przy bardziej wymagających grach. Posiada też wszystkie dodatki i czujniki, które musi posiadać najnowsze telefony. Całością zarządza Android 4.0.1. Warto dodać że często wychodzą aktualizacje i jest duża społeczność internetowa, prężne forum, oraz już prawie kilkanaście custon ROM'ów do tego modelu.

WIFI i Bluetooth działają zadowalająco, dual sim obsługuje 3G, EDGE. Zdjęcia 8 Mp robione w dzień wyglądają bardzo dobrze, wieczorkiem wypadają nieco ziarniście. Cały dzień bawiłem się grami, przeglądałem internet, korzystałem z GPS i słuchałem muzyki na słuchawkach - bateria rozładowała się po ok 12 godzinach.

Ekran

4,5 calowy wyświetlacz o rozdzielczości 1280x720 MIAŻDŻY! Nawet drobne literki tekstu są wyraźne i trzeba się nieźle namęczyć żeby dostrzec piksele.Jest jasny i widoczny nawet pod dużym kątem.

Podsumowanie

UMI X1 to telefon ze średniej półki. Jego specyfikacja bardzo przypomina Samsuga Galaxy SII tylko że z fajniejszym ekranem, ma też większą baterię. Na mnie zrobił wielkie wrażenie. Właściwie poza drobnymi szczegółami jest to dla mnie idealny telefon.

Ważna jest też jego cena. Niestety jest on dostępny tylko na Chińskim rynku, ale można go kupić u pośredników za ok. 900 - 1000 zł. Za tą cenę nie kupicie nawet w połowie tak wypasionego telefonu. To naprawdę luksusowa, dobrze prezentująca się maszyna ze wszystkim co daje nowy Android.

Plusy

  • wyświetlacz!
  • aktywna społeczność użytkowników i developerów (częste aktualizacje)
  • bardzo dobra jakość wykonania
  • szybkość działania
  • cena!

Minusy

  • ubogi zestaw - w zestawie dostajemy tylko kabel usb!
  • trochę cichy głośnik

Rozmiar telefonu: 129 x 68 x 8,5 mm
Ekran: IPS 4,5 cala ekran retina 326PPI HD o rozdzielczości do 1280 x 720 pikseli,
szkło hartowane, multi-touch
Model CPU: MTK6577
Częstotliwości procesora: A9 1 GHz dual-core CPU
GPU: IMG SGX531 ultra
Pamięć: 4GB ROM + 1GB RAM
Extended Capacity
Obsługa do 64 GB kartę MicroSD
Bateria: 1750mAh, mogą być zastąpione
Kamera: Przednia: 2 miliony pikseli, główna: 8 milionów pikseli
Bluetooth: Bluetooth 4.0
Czujnik grawitacji, odległości, światła 3-osiowy żyroskop, sensor magnetyczny
Nawigacja GPS
Dwie karty dual-mode
2G: GSM 850/800/1800/1900
3G: WCDMA 900/1900/2100Mhz
GPRS EDGE 3G WIFI
Micro USB v2.0

Piszcie pytania - chętnie odpowiem i zaktualizuję wpis, bo to moja pierwsza recenzja. 

sprzęt urządzenia mobilne inne

Komentarze

0 nowych
Shaki81 MODERATOR BLOGA  38 #1 03.12.2012 07:47

Jakieś zdjęcia tego cuda by się przydały. Jeśli go sam kupiłeś mógłbyś też wspomnieć kilka zdań jak wyglądał zakup smartfona.

djfoxer   18 #2 03.12.2012 08:05

Na allegro za ok 1000zł jest. Prosto z Chin. Dodaj zdjęcia "live"!

underface   14 #3 03.12.2012 13:33

nie dostajemy ładowarki?;>

mordzio   15 #4 03.12.2012 14:00

Chińska myśl techniczna nigdy nas nie zawiedzie:)

@underface: W ramach cięcia kosztów w zestawie znalazł się tylko przewód USB ;)

Ave5   8 #5 03.12.2012 14:29

Bardzo ciekawy temat, niestety trochę przykrótko i bez zdjęć. More!

panb   4 #6 03.12.2012 19:35

Poprawiłem zdjęcia - bo gdzieś uciekły.
Do Shaki81 - telefon przywiózł mi z wycieczki dobry człowiek :-)
Do underface - W zestawie jest telefon, protektor na szybkę, kabel usb... osobno dostałem adapter gniazdko - USB. Był w osobnym kartoniku z logo UMI, więc nie mam pewności czy był w zestawie.

djfoxer   18 #7 03.12.2012 20:22

Czy obudowa nie trzeszczy? Na ile starcza bateria?

panb   4 #8 03.12.2012 20:44

Nic nie trzeszczy. jest naprawdę solidnie zrobiony.
Bateria trzyma cały dzień - od rana do wieczora mam radio.
To mój pierwszy smartfon, więc narazie cały czas go męczę :-)
Wieczorkiem jeszcze synek we fruit ninja popyka no i przed snem bateria na 10 - 20%.
Przypuszczam że tylko przy telefonowaniu wytrzymał by ze 3 dni..

mordzio   15 #9 03.12.2012 20:47

@djfoxer: "Cały dzień bawiłem się grami, przeglądałem internet, korzystałem z GPS i słuchałem muzyki na słuchawkach - bateria rozładowała się po ok 12 godzinach."

Wszystko fajnie tylko gdzie wysłać telefon w razie reklamacji ?:)

Autor edytował komentarz.
wajdzik   6 #10 03.12.2012 23:19

@Mordzio - do najbliższego ZUO*

* - ZUO - zakład utylizacji śmieci :P

  #11 03.12.2012 23:26

obsługuje 3G-900MHz i aero2

foreste   15 #12 04.12.2012 00:30

Fajny desing ma ten smartfonik , coś nowego i proste :).

Axles   17 #13 04.12.2012 07:48

Czy 1000zł to wyjątkowo niska cena za taki telefon, czy ja wiem? Wydaje mi się, że w tej cenie można spokojnie upolować, coś co ma normalną gwarancję w Polsce. Jedynie co to ekran się wyróżnia, masz może informację ile dpi on ma (czy może jakoś wyliczyć się to da) ?

  #14 04.12.2012 12:04

W tej cenie samsung galaxy s advance będzie lepszym rozwiązaniem. Mozna też dołożyc troszkę mamony i poczekać na nexusa4.

panb   4 #15 04.12.2012 19:14

Dodałem jeszcze szczegóły techniczne.

  #16 04.12.2012 20:05

Przepraszam... ale średnia "pułka" mnie zabiła...
Pozdrowienia.
Farth

serevid   4 #17 06.12.2012 11:34

Wyszedł 4.1 JB do tego telefoniku... Sprawdzałeś fizycznie czy działa areo2 ? Cena u pośredników zabija ale tel. wart swojej ceny jeżeli się go samemu sprowadzi ;)

panb   4 #18 06.12.2012 21:02

Na aero czekam.... A testuję teraz MIUI beta na 4.0.1

Xandros   4 #19 10.12.2012 11:04

Jednym słowem , lepiej kupić sgs2 niż ten szmelc za chiński podróbka za 1000zł.

Przecież to jak inne dual sim dziadostwo które występują pod nazwami Star , MediaDroid lub inne klony samsung note\sgs.

  #20 10.12.2012 11:28

To pewnie ten sam chińczyk w tej samej fabryce tymi samymi rękami co SGS2 robił. Tyle że niebrandowy, gwarancja na gębę (po chińsku) i tyle. Wy naprawde myślicie że najnowsze smartfony to kosmiczna technologia robiona w fabrykach NASA w USA?

Xandros   4 #21 10.12.2012 12:58

@gubas98
To są podróbki z Cell , dokładnie SciPhone pod inną nazwą.

Procek ARMv7 , Android bez dostępu do Google Play bo to jakiś linux klon który jest na bazie android który nie jest być może tym co ICS4.0.4 , brak języka polskiego w ustawieniach systemowych i jedna wielka lipa jeżeli chodzi o wszystko.

Szmelc i zabawka jak inne podróbki z fabryk Cell , szkoda kasy.

Xandros   4 #22 10.12.2012 13:04

@gubas98
Tutaj trochę info. o tym szmelcu.
Ma tylko ładowarkę w zestawie i brak słuchawek :D

http://www.aliexpress.com/item/New-Arrival-UMI-X1-MTK6577-4-5-Android-4-0-4GB-RO...

Kolejny model SciPhone podróbka jako X1 z fabryk Cell .

panb   4 #23 11.12.2012 21:15

Zgadzam się - jakość jest taka sama jak u Samsunga - to chyba na plus?
Procesor to MTK6577 - z procesorami Media Teku działa niemal 100% Chińskiego sprzętu - min: HUAWEI, HTC itp...
Xadros Nie wiem czemu przypuszczasz że jest tu podróbka Androida? Przecież jest on odmianą Linuksa i jest otwartoźródłowy (a co za tym idzie DARMOWY)- więc jaki sens go podrabiać?
Google play oczywiście jest fabrycznie zainstalowany.
Pakiet z telefonem nie ma słuchawek i jest ubogi to racja.- W sklepie kupisz sobie słuchawki za 20zł i cena telefonu wzrośnie ci z 900 na 920zł - Hmmmm, chyba nadal się opłaca :-)

colombo_5   6 #24 11.12.2012 22:13

Ja niedawno kupiłem podróbkę Nota (N8000+ lub inaczej STAR) za 700zł z procem MTK6577 dwurdzeniowym 1Ghz plus grafika polskie Meni, Android 4.0.4 i testuję ją trzeci tydzień. Kupiłem go z roczną polską gwarancją w sklepie który fizycznie istnieje w Polsce i sprzedaje też na allegro. Ten sam model telefonu sprzedaje też min. MediaTech pod nazwą Imperius ale z gorszym procem MTK 6575 jeden rdzeń z 1Ghz za około 800zł. Telefon działa płynnie nawet przy kilku otwartych aplikacjach, oczywiście zainstalowany Avast antywirus który działa w tle a przeglądarka śmiga jak szalona i to zarówno Opera, Firefox jak i androidowa. Otwieram po kilka stron i czuję się jak bym używał stacjonarnego kompa, dopiero po włączeniu flasza telefon się podgrzewa i po około pół godziny zaczyna przymulać przy otwieraniu stron w trybie stacjonarnym i apki się wieszają ale wystarczy ustawić wtyczki na domyślny poziom czyli otwieraj po dotknięciu i problemu nie ma. Klient poczty otwiera bez problemu wiadomości o bardzo sporych rozmiarach np z CITEYM które nawet na kompie potrzebują kilku sekund żeby się załadować. Ekran ponad pięć cali z rozdzielczością 480x800 bardzo jasny i czytelny, nasycone kolory z czujnikiem oświetlania, oczywiście Gsensor, i inne czujniki oraz GPS i AGPS wszystko działa bez zarzutu choć AGPS nie łapie wewnątrz budynku sygnału jak moja N8. W zestawie dwie baterie z których każda wytrzymuje dzień intensywnej zabawy (o pojemności baterii nie piszę bo to często lipa), do tego etui i jedyne do czego mogę się przyczepić to kiepski aparat 5mp i niezbyt dobrze łapie 3G ale to akurat zależy od sposobu trzymania telefonu w ręce. Opisywany tu model UMI X1 to jeden z lepszych wyrobów hińczyków choć daleko mu do Xiaomi phone M2 ale ja osobiście czekam na model Newman N2 wyposażona w czterordzeniowy procesor Exynos Samsung 4412 1,4 GHz, 13 mega pikselową tylną kamera któa powinna zapewnić doskonałe zdjęcia i duża rozdzielczość ekranu 1280 x 720, 4,7-calowy ekran IPS z powłoką Gorilla Glass powinien pokazać wystarczająco dobry obraz. Więcej na stronie: http://telchina.pl/czterordzeniowy-newman-n2-w-sprzedazy-od-polowy-listopada-vt1... oraz w sklepie: http://www.google.com/translate?hl=en&sl=en&tl=pl&u=http://www.fastc...

Autor edytował komentarz.
colombo_5   6 #25 11.12.2012 22:16

Szkoda że w UMI nie ma Polskiego meni jak w JIAYU G3 o porównywalnych parametrach za około 900zł na Allegro.

Autor edytował komentarz.
panb   4 #26 11.12.2012 23:40

Colombo_5: Imperius to klasę niższy telefon. Gorszy procek (jeden a nie dwa rdzenie), rozdzielczość wyświetlacza 480x800 a nie 1280 x 720, aparat 5Mp a nie 8 i tak dalej...

colombo_5   6 #27 12.12.2012 12:28

Wiem że Star N8000+ to model o klasę niższy od UMI X1 ale podałem go jedynie jako przykład taniej ale też niezłej Chińskiej podróbki Nota która jednak jest lepsza od sprzedawanej oficjalnie w sklepach jako Imperius przez MediaTech oraz Evolve FX500. Te modle mają procek jednordzeniowy MTK6575 a Star dwurdzeniowy MTK6577. Natomiast porównywalny z UMI X1 jest model JIAYU G3 o którym piszę w drugim poście lub Newman N1 których parametry masz w linkach do stron które wrzuciłem wystarczy je wpisać do wyszukiwarki na drugiej ze stron które podałem i porównać lub poszukać na allegro bo są już pomału dostępne w sprzedaży. Natomiast jeszcze lepszym modelem będzie Newman N2 który jest dostępny w przedsprzedaży za 269$ lub już dostępny ale drogi Xiaomi X2 za 406$.

Xandros   4 #28 12.12.2012 13:39

@colombo_5
Jak czytam takie jak twoje ah oh o tych podróbkach to śmiech mnie ogrania , opis bzdury i subiektywna opinia skopiowana od sprzedawcy tego złomu.
Dokładnie takie same określenia sformułowania śmiga,polecam itp.itd.
Jeszcze brak słowa to samo co sgs3/note i po co przepłacać. :D

Tylko 14 latka można nabrać na to co piszą na allegro , aby namówił mamę na zakup.
Ja raz się kiedyś dałem nabrać z ciekawości na taki iPhone/SciPhone/M2000L , to się okazało jak daleko temu do Avila a do htc lub sgs to raczej nie ta liga.

Właśnie wtedy byłem modem na tym portalu Teletechnika podróbek z Chin i co ja się nie naczytałem i nie nabawiłem czytając takie opisy bzdury.
Wręcz sekta przekonania że to śmiga i jest super to po co kupować sgs.

Uważam że lepiej kupić sgs2 lub xperia w podobnej cenie a nie zabawkę dual sim.

Xandros   4 #29 12.12.2012 13:49

@panb
Większość tych podróbek z android z Chin nie ma dostępu do Google Play z powodu nie zgodności aplikacji i samego systemu.
Nie wiem jak ten twój model ale X1 z tym sobie radzi , ale jakoś za granicą nie ma na niego zainteresowania.
Z tego co widzę to podróbki trafiają do Polski i innych biednych państw gdzie taki szmelc można sprzedać i nabrać naiwnych dzieciaków ze mają to samo co w sklepach od Samsung lub Sony,Htc.

Trzeba nie mieć 16 lat aby kupować coś takiego za 1000zł. i udawać że mamy Note/Sgs2/sgs3.
Tylko wystarczy to obok zweryfikować realnie obok siebie kładąc i wtedy wychodzi prawda jak to śmiga obok orginału producenta. :D

colombo_5   6 #30 12.12.2012 22:15

Witam ponownie, nie mam ochoty zniżać się do poziomu dyskusji reprezentowanego przez mojego przedmówcę Xandrosa bo jego wypowiedzi przypominają mi moją 16 - to letnią córkę która wszystko i o wszystkim wie najlepiej tylko jakoś jej oceny w szkole tego nie odzwierciedlają. Absolutnie nie proponuję kupowania chińskiej tandety jak leci i nie popieram handlu chińskimi podróbkami o najczęściej kiepskiej jakości. Co więcej ostrzegam przed zakupem takich telefonów bo praktycznie nie mają żadnego wsparcia ze strony producenta a na aktualizację softu nie ma co liczyć. Sam od kilku lat jestem użytkownikiem Noki N8 a w domu mam działający egzemplarz Noki 6310 z oryginalną baterią którą zakupiłem w 2001r i używam czasem jako zastępczego telefonu bo telefon nadal działa bez jednej awarii. Miałem już do tej pory kilkanaście telefonów a pierwszy dostałem w 1997r i przypominał mi paletkę albo pilota. Wiele ryzykowałem kupując ten chiński telefon ale zanim go kupiłem kilka dni spędziłem na allegro i na forach żeby nie trafić na całkowitą tandetę której mnóstwo w internecie. Dopiero po znalezieniu w miarę godnego zaufania polskiego sprzedawcy który nie ma konta na allegro od wczoraj ale od kilku lat i jego oceny ze sprzedaży (kilka tysięcy ocen) to prawie same piątki poza jednym 4.9 a dodatkowo który oferuje roczną polską gwarancję zdecydowałem się na kupno telefonu. Co do przyczyn zakupu telefonu to nie szukałem klona żadnego ze znanych telefonów żeby nim poszpanować tylko poszukiwałem Dual Sima którego parametry byłyby na w miarę wysokim poziomie bo to co oferują w tej chwili znane firmy w telefonach z dual sim parametrami przypomina chińskie zabawki za 150zł ale ich cena jest 3 razy wyższa od tych zabawek. Ten rynek u znanych marek dopiero raczkuje a Chińczycy klepią dualsimy od wielu lat. Jeśli ktoś na codzień jest zmuszony do noszenia dwóch słuchawek służbowej i prywatnej w końcu zaczyna szukać alternatywy, a jeśli do tego szuka telefonu na który nie musi patrzeć przez lupę żeby poczytać emaila lub czekać kilku minut zanim otworzy jakiś artykuł w internecie a przy okazji ma sporo cech smartphone z prawdziwego zdarzenia zacznie szukać alternatywy poza pierwszą ligą o której piszesz. Oczywiście jakość smartfonów Samsunga czy innych czołowych producentów jest na bardzo wysokim poziomie ale czasem trzeba iść na kompromis i zaryzykować bo można trafić na całkiem ciekawe znalezisko. A dla przypomnienia jeśli dobrze kojarzę to kilku znanych producentów sprzętu elektronicznego i telefonów ma fabryki w Chinach a co najmniej połowa sprzętu, ubrań, mebli itp. jest składna albo produkowana w Chinach jeśli kolega nie zauważył i chyba najwyższy czas się z tym pogodzić. Oczywiście powtarzam jest spore ryzyko przy zakupie tego typu telefonów bo może się okazać że kupimy sprzęt o funkcjonalności cegły i nigdy nie możemy być pewni sukcesu a zapewnienia sprzedawców na allegro są często bezczelnym kłamstwem. Ja stwierdziłem że zaryzykuję bo lubię czasem poeksperymentować a to co napisałem o wrażeniach z użytkowania telefonu opiera się na moim subiektywnym odczuciu. Dodam jeszcze że kolejnym bodźcem do zakupu tego telefonu była chęć zapoznania się z Androidem z którym dotychczas nie miałem do czynienia a przyzwyczajony do Symbiana nie byłem pewny czy ten system mi podejdzie, oraz czy znajdę w nim funkcje z których korzystam w mojej noki i bez których trudno mi byłoby zaakceptować telefon, jak czasowe profile dzwiękowe, porządny klient poczty, jedno centrum ustawień, porządna nawigacja - najlepiej bezpłatna i parę innych drobiazgów. Po kilku tygodniach użytkowania i doinstalowaniu kilkunastu aplikacji stwierdziłem że spokojnie mogę pożegnać się z Nokią i tylko aparat mi nie odpowiada ale to kwestia telefonu a nie oprogramowania. Szukam więc teraz Dual Sima z dobrym aparatem (no i pozostałymi parametrami) a ten opisany tutaj UMI X1 nie wygląda mi na klona żadnej znanej marki telefonu (podobnie jak Newman N2 i parę innych o których pisałem dla porównania i o których można poczytać w necie) jest całkiem ciekawym modelem choć osobiście poczekam aż znajdzie się w ofercie któregoś z Polskich i godnych zaufania sprzedawców. No i przydałoby się żeby miał polskie Meni i w miarę świeżego Andka bo tak jak pisałem wcześniej na aktualizacje softu od producenta raczej nie ma co liczyć.

Autor edytował komentarz.
panb   4 #31 13.12.2012 00:37

Colombo_5 Dziękuję za ten komentarz, bo do kolegi wcześniej nie wiedziałem jak delikatnie i nie obraźliwie odpowiedzieć.
Oczywiście rynek jest zapełniony fatalnymi podróbkami fatalnych podróbek...... z Chin. Są jednak normalne telefony produkowane tylko na ogromny chiński rynek, które nie mają niczego udawać - tylko się tam sprzedawać.
Wydawało mi się warte opisanie właśnie jednego z takich modeli - tym bardziej że mam do nich dostęp i planuję przedstawienie kolejnego modelu.
Nie wiem czy dyskusje odnośnie gwarancji mają w tym momencie rację bytu - gdyż nie jest to przecież oferta handlowa, tylko prezentacja drugiego bieguna rynku.
Tych telefonów nie można kupić poza Państwem Środka.
Chociaż znajdą się tacy, (ja jestem w śród nich) którzy lubią mieć coś innego, ale równie funkcjonalnego jak inni.
A tak przy okazji UMI produkuje VINUS, Koreańsko-Chińskie konsorcjum produkujące telefony na wschodnie rynki od conajmniej2007r.
http://www.vinus.com.hk/support.asp

panb   4 #32 13.12.2012 00:53

Odnośnie ROMU to jest już beta najnowszego Androida.
Poza tym tu jest link do dziesięciu ROMÓW, min. MIUI, TouchWiz itp. moim zdaniem pozazdrościć wsparcia.
http://www.romzj.com/resources/other.html?view=roms&cid=224&layout=default

colombo_5   6 #33 14.12.2012 23:36

Jeśli tylko ktoś ma ochotę i trochę wolnego czasu a do tego skorzysta z pomocy tłumacza stron google może znaleźć nie tylko nowy ROM ale i recenzję użytkowników tych telefonów z innych stron świata. Wczoraj znowu przeglądałem na Ceneo, Skąpcu i Allegro ofertę dual simów (swoją drogą skąpiec oferuje filtr dual sim a ceneo nie) i jedyne co znalazłem nowego w ofercie to GoClewer vel Star 8000+ czyli kolejny klon noto podobny. Widzę też przeglądając oferty sklepów internetowych że coraz więcej niszowych producentów telefonów takich jak np. Alcatel (próbujący odzyskać pozycję na runku) bierze się za dual sim widząc w tym szansę dla siebie zaistnienia na rynku który jak na razie wielcy i sławni sobie odpuszczają. A zainteresowanie jest, tyle że tak jak pisałem nie za bardzo jest z czego wybierać bo 3,5 cala od Samsunga jakoś mi w głowie nie zawróciło a budżetówki od Noki to raczej furory na świecie nie zrobią. Czemu nie można kupić porządnego smartphone dual sim od czołówki producentów telefonów, czyżby nieprzychylne oko operatorów sieci komórkowych miało tu coś do powiedzenia, a może jakaś bariera technologiczna, a może chciwość producentów telefonów?. Po co sprzedać jeden telefon jak można dwa. Na razie pozostaje więc eksperymentowanie na niepewnym rynku i poszukiwanie po omacku na własne ryzyko. Cieszę, że odważyłeś się zamieścić swoją recenzję narażając się przy okazji na kpiny niektórych wszystkowiedzących bo może poszukującym porządnego dual sima będzie łatwiej jeśli podzielą się z innymi swoimi wrażeniami z użytkowania podobnych bardzo mało znanych telefonów dzięki czemu uda się wybrać pozostałym coś porządnego i omijać chałę i tandetę której jest mnóstwo na portalach aukcyjnych. Trudno znaleźć szukając pośród kilku tysięcy podobnych wizualnie i podawanymi parametrami telefonów coś wartego uwagi. Jeśli będzie więcej tego typu recenzji to łatwiej będzie wyrobić sobie zdanie i zdecydować się na wybór najbardziej odpowiedniego dla siebie telefonu. Ja osobiście uważam że telefon powinien mieć porządny aparat (bo kto nosi przy sobie na co dzień aparat) a okazji do robienia zdjęć jest sporo i to wtedy kiedy akurat nie mamy przy sobie porządnego sprzętu, a telefon mam zawsze przy sobie. Poza tym przydałoby się żeby kamera nagrywała minimum w HD720p a najlepiej 1080p. Poza tym nawigacja z AGPS i GPS bo kiedy czegoś szukasz w nieznanym terenie to się okazuje że zapomniałeś wziąć nawi do samochodu. No i w dzisiejszych czasach nie wyobrażam sobie żeby telefon nie radził sobie z internetem i pocztą elektroniczną. Swoją drogą to robiłeś już tym telefonem jakieś zdjęcia i filmy?. Ciekaw jestem jak z jakością, bo Chińczycy często podają w parametrach aparatu 8Mp a faktycznie jest to np. 5Mp tylko cyfrowo podrasowane i o wątpliwej jakości zdjęć, no i jak działa autofokus bo u mnie to nędza. Z pozostałych funkcji telefonu jestem naprawdę zadowolony, jeśli ktoś poszukuje dużego dual sima ale zdjęcia robi okazyjnie i nie przywiązuje większej wagi do ich jakości, natomiast dużo korzysta z internetu, poczty elektronicznej, przegląda i dokumenty worda, instaluje nawet wymagające aplikacje i korzysta z wielozadaniowości to polecam ten telefon ale sugerował bym jednak zakup jednego z modeli które ukazały się już w oficjalnej sprzedaży na polskim rynku. Ale przyjrzyjcie się dokładnie parametrom telefonu bo opis Dual core dla niektórych oznacza jeden rdzeń procesora i drugi rdzeń grafiki, jeśli model ma procesor MTK6575 to tylko jeden rdzeń procesora a jeśli MTK6577 to dwa rdzenie i grafika i są już takie telefony w cenie około 700 w ofercie min. "sprytnego producenta". Przy okazji jeśli ktoś w parametrach telefonu z procem MTK6577 ( podobno to Cortex A9) podaje że aparat robi zdjęcia z jakością wyższą niż 8Mp to bujda ponieważ ten proc jak czytałem obsługuje max 8Mp, a jest kilka takich modeli w ofercie aukcyjnej z niby 12Mp. Jeszcze coś dla autora recenzji, zerknij na zapowiedź następcy UMI XII:
http://www.gsmmaniak.pl/168725/umi-xii-kolejna-rakieta-niskiej-cenie/
A na stronie głównej więcej o słuchawkach z Chin:
http://www.gsmmaniak.pl/search/telefony+z+chin/

Autor edytował komentarz.
  #34 15.12.2012 22:19

Gdy zobaczyłem taki telefon u kolegi, pouzywalem kilka chwil stwierdziłem że sam takiego kupuje. To już nie jest chińska podrobka, tylko naprawdę dobry telefon. Solidnie wykonany, bardzo płynnie działa, no i ten wyświetlacz - nie wiem czy któryś z firmowych telefonów ma retine, tutaj za 2-3 x niższa cenę dostajsz smartfona o parametrach i działaniu porównywalnym z najnowszymi topsmartfonami.

  #35 16.12.2012 23:11

witam

czy moglbys sprawdzic czy faktycznie jest obslugiwane pasmo 900mhz? tak by mozna bylo uzywac go z aero? gdzies na necie lataly opisy jak sprawdzic czy pasmo jest dostepne. nie wiem czy nawet w ustawieniach nie jest napisane.

  #36 19.12.2012 04:42

panb mówisz, że testujesz telefony masz może porównanie do newmana n1?

panb   4 #37 19.12.2012 20:55

Mam Neo No2M

  #38 22.12.2012 22:11

cena z przesyłką tego telefonu to około 199$ po obecnym kursie będzie jakieś 620zł

serevid   4 #39 23.12.2012 22:42

pasmo 900mhz jest dostępne, a czy aero2 działa na razie NIC nie wiadomo :( pytanie do właściciela - jak działa GPS bo podobno słaby sygnał jest ? co z polskim językiem do niego ?

  #40 08.01.2013 13:10

ten telefon jak i inne chińskie marki jak xiaomi, lenowo,ZTE, huawei,Newman, Meizu, OPPO i wielie innych będą się coraz bardzie liczyć na świecie, za 2 lata w top 10 bedą ze 2 chińskie marki!

Obecnie ich telefony nie ustępują jakością tym renomowanym marką, nie mylić z szajsem sprzedawanym na aledrogo.
dużo informacji jest na stronie http://telchina.pl/portal.htm a kupujemy w chinach na aliexpress.

Nie wiem czy wiecie ale 3 najcieńsze telefony swiata są chińskie 6,6 mm

  #41 09.01.2013 14:27

piotrczarny - mylisz sie jest już 6,5 - oczywiście produkcji chińskiej :D

  #42 24.01.2013 13:41

Jakie wrażenia po miesiącu użytkowania? Podoba mi się ten model. Czy nie ma problemow z dostępem do różnych sieci na dwóch sim?

  #43 27.01.2013 14:39

czy da sie wlaczyc jezyk polski w systemie albo za pomoca morelocale?czy moglbys sprawdzic? dzieki

panb   4 #44 30.01.2013 12:08

More locale działa. Aero działa na Custom-romie 4.1 - tzn. normalnie łączy tylko ikonka zasięgu nic nie pokazuje.

panb   4 #45 30.01.2013 12:08

Gps normalnie łączy

  #46 06.02.2013 09:32

Mógłbyś wrzucić linka do romu na którym dziala Aero

  #47 08.02.2013 12:24

Na UMI X1 Aero2 nie działa i działać nie będzie - UMI nie ubsługuje WCMDA 900.
Mam ten telefon od prawie 2 mieś. Działa niezawodnie, nie wiesza się, mam poodpalane sporo aplikacji ...
Dzięki trickom z XDA i forum.android zwiększyłem ilość pamięci wew. do 2Gb ... telefon pracuje jak szalony.
Na dniach pojawi się spolszczony ROM LEWA do tych telefonów, już w tej chwili można je spolszczyc w pewnym stopniu, ale tak na prawdę po co ....

  #48 13.02.2013 23:41

argail jak mozesz to podaj linka do spolszczenia dzieki

serevid   4 #49 17.02.2013 08:49

na forum.android.pl znajdziesz spolszczony Lewa rom :)

  #50 24.02.2013 09:17

Jak się aktualizuje oproramowanie w tym telefonie?

serevid   4 #51 26.02.2013 07:20

Opisów jest pełno w sieci lub wejdź na mój blog ;)

panb   4 #52 01.03.2013 00:16

ten program wszystko zrobi za rączkę:
http://www.shuame.com/

  #53 06.03.2013 09:57

Spolszczone sa obecnie między innymi :UMI X1 Jiayu G3, newman N1
na telchina.pl sa opisy rotowania chińskich słuchawek i odpowiednie softy.

Zobaczcie nowe czterordzeniowe słuchawki zopo, bardzo dobre.

  #54 16.03.2013 01:01

telefon juz na naszym allegro, po około 700zł. SGS mozna kupić juz za ok. 800 zł nowy. Po tyle chodzi SGS II używany...

UMIGUMI XD   1 #55 20.06.2013 18:33

jest naprawdę zawalisty