Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Lumia 830 — recenzja „średniaka” od Nokii

Witam w moim blogowym debiucie. Jako że w moje ręce trafiła Nokia Lumia 830, która zastąpiła wysłużonego poprzednika od HTC z WP7 na pokładzie, postanowiłem się z Wami podzielić informacjami odnośnie „średniaka” od Nokii.

Zacznę może od tego co znajdziemy w zestawie, a jest tego naprawdę niewiele czyli:

  • telefon
  • bateria oraz ładowarka z odpinanym kablem
  • kilka papierków (szybki start, karta gwarancyjna oraz informacja o bezprzewodowym ładowaniu).

W zestawie zabrakło słuchawek - szkoda, bo telefon mało nie kosztuje więc Nokia mogłaby dorzucić chociaż pchełki. Całość zapakowana została w bardzo małe pudełko, znacznie mniejsze niż w modelach Nokii z serii x20.

Specyfikacja

Wiemy już co jest w zestawie to czas na krótką specyfikację:
  • wyświetlacz 5 cali z technologią ClearBlack IPS-LCD o rozdzielczości 720p, chroniony GorillaGlass3
  • bateria o pojemności 2200mAh
  • Procesor Czterordzeniowy, 1.2 GHz Qualcomm Snapdragon 400 oraz 1GB pamięci RAM
  • aparat 10MP, przedni tylko 0,9 MP
  • pamięć 16GB którą można rozszerzyć kartą pamięci microSD
  • telefon wykorzystuje karty NANO SIM więc warto na to zwrócić uwagę przed zakupem żeby nie zostać bez kontaktu ze światem.

Wygląd

Co tu dużo pisać, Lumia 830 jest chyba jednym z ładniejszych modeli jakie wypuściła Nokia z WP na pokładzie. Przód to jedna duża 5 calowa tafla szkła, która jest delikatnie zaokrąglona na brzegach.

Ramka telefonu jest wykonana z aluminium, w której po prawej stronie zostały umieszczone przyciski głośności, włącznik i spust aparatu.

U góry telefonu znajduje się gniazdo micro USB oraz gniazdo słuchawkowe. Z tyłu wyróżnia się aparat, który jest delikatnie zagłębiony w obudowie, dzięki czemu nie ma obawy, że obiektyw ulegnie zarysowaniu podczas kładzenia telefonu pleckami na blacie.

Tylna obudowa zdejmuje się łatwo, trochę gorzej z jej ponownym założeniem, gdyż zaczepy są bardzo ciasno spasowane. Jednak dzięki temu obudowa nie trzeszczy i nie odstaje od ramki. Wszystko jest tu wykonane na bardzo wysokim poziomie. Telefon mimo iż wydaje się być kanciasty bardzo dobrze leży w dłoni, nie wyślizguje się, a krawędzie ramki nie wpijają się w rękę. Waga? Nie wiem, nie zwracam na to uwagi bo moje kieszenie były przyzwyczajone do starych cegieł typu Nokia 3510, w każdym razie telefon nie męczy dłoni.

System, aplikacje i działanie

830 działa na Windows 8.1 z dodatkiem Denim, który ma dopiero wylądować na pozostałych modelach. Co znajduje się w tej aktualizacji?
  • nowa aplikacja Lumia Camera, w której dodano automatyczny tryb HDR, dynamiczne doświetlenie kadru lampą błyskową oraz obsługę wideo 4K (niedostępne niestety w Lumii 830). Ponadto znacznie przyśpieszono działanie aplikacji
  • wyświetlanie większej ilości informacji na ekranie Glance Screen np. od aplikacji Bing Pogoda, Bing Zdrowie i fitness
  • wywoływanie Cortany krótkim „Hey Cortana” (dostępne w Lumii 930 i 1520)

Jak widać nie ma tego zbyt wiele i są to poprawki głównie fotograficzne tym razem.
Niestety na mojej 830 jest jeszcze starsza wersja aplikacji czyli Nokia Camera więc zdjęcia poglądowe będą bez tych dodatkowych bajerów. Jak tylko dostanę aktualizacje aplikacji to na pewno zaktualizuje wpis o nowe zdjęcia. Zdjęcia są bardzo ładne i wyraźne, nawet po wyświetleniu ich na TV FullHD ładnie się prezentują i nie powodują bólu oczu u oglądających. Jak już przy wyświetlaniu zdjęć na TV jesteśmy to w nowych Lumiach jest też opcja wyświetlenia ekranu na TV bez konieczności podpinania kablem USB, działa to bardzo sprawnie i szybko. Można sobie wygodnie przeglądać zdjęcia, filmy czy dobreprogramy ;) Wystarczy że telewizor obsługuje Miracast. Natomiast przednia kamera ma tylko 0,9 MP ale do Skype i rozmów wideo jest w sam raz, rozmówca widział mnie wyraźnie i bez opóźnień.

Test aparatu

Niestety przy aktualnych warunkach pogodowych (duże zachmurzenie, brak słońca, coraz krótsze dni) nie mam możliwości przetestowania aparatu na 100%. Wrzucam więc zdjęcia wykonane w świetle dziennym w mieszkaniu, które zostały zrobione z użyciem lampy i bez oraz na zewnątrz. (ustawienia aparatu na auto)
Więcej zdjęć dorzucę po aktualizacji programu Lumia Camera, a jak ktoś chce może poszukać w Google, na pewno znajdzie zdjęcia poglądowe z 830.

Myślę, że nawet przy ta kiepskich warunkach oświetleniowych aparat w Lumii 830 radzi sobie bardzo dobrze.

Pozostałe programy i funkcje chyba każdy kto miał telefon z WP zna, więc nie będę się nad nimi rozpisywał. Jest to cały zestaw aplikacji od Microsoftu, między innymi: Wiadomości, Zdrowie, Kuchnia oraz szereg aplikacji do zdjęć i wideo pod nazwą Lumia czyli Lumia Beamer, Video Trimmer, Selfie itp.
Dla telefonu nie stanowi problemu uruchomienie kilku aplikacji czy gier na raz. Próbowałem zadławić telefon choć na chwilę i nie udało mi się to. Gry takie jak Asphalt 8 czy Modern Combat 5, Assassin’s Creed: Altair’s Chronicles działają bez zarzutu i bez zgrzytów. Pozostałe gry i aplikacje, które instalowałem również nie sprawiały problemów, a trochę tego przez kilka dni użytkowania na telefonie się nazbierało. Aktualnie czujnik pamięci pokazuje około 4GB wolnej pamięci z 16 dostępnych.

Z aplikacji warto zwrócić uwagę na radio czyli coś, co nie jest oczywistością w smartfonach oraz korektor audio, który działa również bez podpiętych słuchawek. Możemy w nim manipulować dowolnymi tonami sami lub skorzystać z gotowych ustawień typu wzmocnienie tonów niskich, wokalu. Jest tego więcej ale nie będę przepisywał całej tej listy bo trochę by to zajęło.

Ekran

Jak pisałem na początku jest to 5’’ o rozdzielczości 1280x720 pikseli co daje 294 PPI. Kolory są dobrze odwzorowane, jasność i kąty widzenia również bardzo dobre. Niestety aktualnie brak słońca uniemożliwia sprawdzenie ekranu w pełnym oświetleniu, ale myślę że nie będzie problemu z czytelnością w słońcu. Wiekowe już HTC Trophy i młodsza Lumia 620, wypadały w tym aspekcie bardzo dobrze, więc w przypadku 830 może być tylko lepiej pod tym względem. Co mnie bardzo zaskoczyło to automatyczna zmiana jasności ekranu zależna od warunków oświetlenia. Działa po prostu rewelacyjnie, ekran reaguje natychmiast na zmiany oświetlenia. Dotyk to sama przyjemność, aż chce się mazać palcem po tym ekranie, również po naklejeniu folii ochronnej nie odczujemy spadku komfortu przy pisaniu i obsłudze telefonu. Choć to zależy od tego czy wybierzemy dobrą folię czy jakąś grubą podeszwę nakleimy na ekran ;)
Ekran palcuje się dość mocno jednak delikatne przetarcie ściereczką wystarczy aby wszystkie smugi zniknęły bez użycia siły.
Przyciski reagują tak jak powinny, czyli bez opóźnień, wibracja po ich dotknięciu jest bardzo delikatna w porównaniu do HTC, który strasznie brzęczał, co bardzo mi przeszkadzało wieczorami z telefonem przy poduszce. Ekran 830 posiada również obsługę Glance Screen który jest bardzo przydatny zwłaszcza, gdy w telefonie nie ma diody powiadomień. Tak - tego mi najbardziej brakuje po przesiadce z HTC Trophy. Niby mała dioda ale jaka ona była przydatna! Wystarczył rzut oka na półkę i było wiadome, że coś jest do sprawdzenia bez zbędnego machania ręką nad telefonem. Szkoda że Nokia jej poskąpiła.

Dźwięk, bateria

Telefon gra głośno i wyraźnie, głośnik nie trzeszczy nawet na maksymalnym ustawieniu, w słuchawkach również jest bardzo dobrze. Nie jestem audiofilem, ale w porównaniu ze starym HTC czy nawet Lumią 620 jest spora różnica w jakości dźwięku, oczywiście na plus dla 830. Rozmowy telefoniczne - tutaj też jest głośno i wyraźnie bez zakłóceń nawet przy słabszym zasięgu. Osobiście musiałem ściszyć głośność rozmów do poziomu 4, bo telefon jest bardzo głośny podczas rozmowy.

Zasięg sieci GSM - tutaj sporo zależy od operatora i nadajników, u mnie akurat jest problem z Orange i telefon często musi się przełączać pomiędzy GSM, a 3G lub LTE, często go też nie ma całkiem. To jednak nie wina telefonu tylko ewidentnie Orange, bo inne telefony w domu w tej sieci mają tak samo. Wi-Fi, tutaj jest bardzo dobrze, telefon „łapie” sieć bardzo szybko i nawet na ogrodzie nie stanowi problemu wejście na dobreprogramy, a do routera jest całkiem spory kawałek. A co z baterią? Telefon po wyjęciu z pudełka i naładowaniu do pełna wytrzymał ponad półtorej dnia zanim padł, a wiecie sami jak to jest przy obcowaniu z nowością. Instalowanie aplikacji, gier, zabawa z ustawieniami, aparatem, dorzućmy do tego wspomniane wyżej ciągłe szukanie zasięgu z Orange i wyjdzie nam że telefon radzi sobie z zarządzaniem energią bardzo dobrze. Przy spokojniejszym użytkowaniu czyli przeglądanie internetu, trochę SMS i rozmów telefon powinien wytrzymać 2 dni albo i dłużej zanim będziemy musieli sięgnąć po ładowarkę.

Słowo na koniec

Podsumowując, czy warto wydać prawie 1500zł na Lumię 830? Moim zdaniem tak choć spotkałem się z opiniami, że to znacznie za dużo jak na telefon tej klasy. A dlaczego tak uważam? Bo według mnie Lumia 830 to coś więcej niż średniak mimo iż na papierze specyfikacja nie wygląda oszałamiająco. Może brak tu ekranu Full HD i aparatu 20MP, a podzespoły są słabsze niż w Lumii 930, ale ma to sporą zaletę w postaci dłuższego czasu działania na baterii i ilości wydzielanego ciepła. Co dla mnie ma dużo większe znaczenie niż wyścig na cyferki w oznaczeniach aparatu czy procesora.

Plusy:

  • długi czas pracy na baterii
  • slot na kartę pamięci
  • LTE
  • wymienna bateria
  • bezprzewodowe ładowanie
  • Glance Screen
  • miracast
  • świetny design

Minusy:

  • brak słuchawek w zestawie
  • brak diody powiadomień
  • no i niech będzie ta cena (dla niektórych).
 

windows urządzenia mobilne inne

Komentarze

0 nowych
DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #1 13.12.2014 11:58

Vanshei napisał wpis, szok i niedowierzanie ;) Witam cię serdecznie, wreszcie!

Rozumie, że twoja "przytulanka" wyraziła zgodę na publikację tych zdjęć, bo jak patrzę na nie, to trochę takie: "bez kija nie podchodź". :)

Autor edytował komentarz.
Vanshei   14 #2 13.12.2014 12:04

@DjLeo: sama się wepchała pod aparat to i zgoda jest ;)

DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #3 13.12.2014 12:06

@Vanshei: Ja wiem, ona cię zmusiła, żebyś wreszcie po 8 latach coś skrobnął :)

~Piotr~   3 #4 13.12.2014 12:23

@Vanshei Fajna ta lumia :). Za rok pewnie pomyślę nad przesiadkiem z mini 2 na lumie :p.
Twoją małżonkę mam na insta :D. Pozdro ;).

Autor edytował komentarz.
Vanshei   14 #5 13.12.2014 12:25

@DjLeo: huehue nie prawda bo to odznaki ;) A serio to 830 jeszcze nie było na blogach DP więc to była dodatkowa motywacja, żeby mnie ktoś nie ubiegł.
Wczesniej była w planach instalacja innego softu na HTC Trophy ale stwierdziłem że to juz staroć na WP7 i nie ma sensu. Do recki TV też były podchody ale jak tu TV zrecenzować żeby to miało ręce i nogi. Możliwe że cos wyjdzie ale nie obiecuje bo nie jestem mistrzem recenzji ;)

Vanshei   14 #6 13.12.2014 12:29

@~Piotr~: jak za rok to pewnie na coś już z logo MS :) Tak 830 fajna, myślałem że przesiadka z 3,8 cala na 5 będzie trudniejsza ale po kilku dniach dziwnie się trzyma i patrzy na taki malutki ekran w HTC. Nie wspominając o pisaniu SMS, zupełnie inny poziom wygody i obsługi :)

Dobrze że tylko na insta ;)

freyah   15 #7 13.12.2014 12:44

@DjLeo: ależ oczywiście, że wyraziłam zgodę, w końcu sama robiłam zdjęcia :P

msnet   18 #8 13.12.2014 13:48

Gratuluję debiutu blogowego :)

Jeśli chodzi o słuchawki... Myślę, że po prostu posłuchali tych, którzy uważają, że słuchawki dodawane do smartfnów, nawet z górnej półki, są beznadziejne. Dotyczy to także słuchawek, które dostałem z Lumią 1520 - nic w nich specjalnego, poza tym są identyczne jak te, które prawie rok wcześniej dostałem z Lumią 820. Na Alledrogo da się takie kupić za kilkanaście złotych.

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #9 13.12.2014 14:15

Fajnie wyszło :) Witamy na Blogu :D

Odyniec_Stary   10 #10 13.12.2014 15:25

Jak zwykle w przypadku prawie każdej nowej Lumii, cena jest zbyt wysoka na start.

1400 zł za S400 i 1 GB RAM? Wolne żarty.

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #11 13.12.2014 15:29

@Odyniec_Stary: To nie Android by musiał mieć z 4GB ramu by poprawnie działać :P

  #12 13.12.2014 15:50

Co ma android do tego. Strony w necie są coraz bardziej wypasłe i to przeglądarka ramu potrzebuje. Z tego wynika ze system jest drogi skoro klocki jak z budżetowca za 600 zeta.

Odyniec_Stary   10 #13 13.12.2014 15:53

@Pangrys: Lecisz mitem, że Android potrzebuje bardzo mocnej specyfikacji, żeby działać płynnie. Weź w ręce przykładowo Moto G (nowe i stare).
Czysty Android, ten sam procesor, tyle samo RAM. Na tym telefonie system działa lepiej niż na niektórych flagowcach za 3 razy więcej.

Z Lumią jest od dawna ten sam problem, że dają zbyt wysoką ceną na początek w prawie każdym segmencie rynku. Cena spada do rozsądnej kwoty dopiero po kilku miesiącach, ale wtedy już mało kto pamięta o ich modelach, bo zniechęcił się na początku.

djkamil09061991   7 #14 13.12.2014 15:55

Fajna recka, pozdrawiam :)

klonek_wp   6 #15 13.12.2014 16:05

mam, używam i nie żałuję ani 1zł wydanego na L830. generalnie wpis zgodny z moimi doświadczeniami

FaUst   11 #16 13.12.2014 16:31

Niestety szkło Gorilla nie jest takie dobre jak chociażby w pierwszym Galaxy S - ekran z telefonu Samsunga przetrwał noszenie w plecaku, w kieszeni z kluczami etc. Niestety ekran w Lumii 920 zdążył załapać po o wiele krótszym czasie kilka obcierek i jedną rysę.

kamilrdm   6 #17 13.12.2014 17:04

Fajna recenzja, polecam.

bravo   16 #18 13.12.2014 17:37

Fajna recenzja wyszła - czekam na kolejne ciekawe wpisy.

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #19 13.12.2014 17:45

@Odyniec_Stary: Ja nie lecę mitem, mówię to jako właściciel kilku urządzeń z Androidem.

Odyniec_Stary   10 #20 13.12.2014 17:47

@Pangrys: Ja również.

Total_Recall   6 #21 13.12.2014 18:44

Ja mam Lumie 925 i nie zamienił bym jej na tą Lumie 830. Za mocno kanciasta jest jak dla mnie. Fajnie się czytało Twój artykuł. Gratuluje debiutu na blogu. :)

Pozdrawiam,
Michał

AntyHaker   17 #22 13.12.2014 19:14

Jak na mój gust nie warto dopłacać do L830 i lepiej brać L735 - jak i ja zrobiłem. Choć przez długi czas się wahałem, to jednak cena wzięła górę, tym bardziej że aparatu nie używam za często, a poza tym oba modele w zasadzie niczym się nie różnią.

Przeszedłem z L925 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony baterią. L925 pod tym względem to straszna padaka.

arekman5   8 #23 13.12.2014 19:27

@Pangrys:
Coś nie bardzo odniosłeś się do argumentu (Moto G) przytoczonego przez użytkownika Odyniec_Stary. Poza tym spójrz na aktualną cenę i specyfikację Nexusa 4 (Android 5.0, działa miodnie) następnie porównaj obie te cechy z Lumią. Niestety prawda jest taka, że Odyniec_Stary ma tutaj 100% racji.

Autor edytował komentarz.
  #24 13.12.2014 20:02

@Pangrys: daj linka gdzie mogę kupić smartfona z androidem, który ma 4GB ramu :P

arlid   14 #25 13.12.2014 20:07

+ za baterie. Bo czasem patrząc na te 1200-1300 i "smartfon", który wytrzyma 1-2 dni bez wielkiego użytkowania to trochę przesada. Nie powiem nic o samym WP - nie używałem, nie miałem takiej przyjemności i jak na razie to tylko z systemami mobilnymi miałem do czynienia na swoim tablecie i zapewne nie prędko to się zmieni :( Co do samego telefonu - całkiem ciekawy, tylko ta cena w stosunku do parametrów. Nie wiem czy nie wolałbym 3-4 telefonów mniej znanych producentów. Wtedy dzwoniłaby cała rodzina :)

Aragorn77   8 #26 13.12.2014 20:15

@arekman5: Idąc tropem specyfikacji, iPHONE6 to już czysty przepał, skoro ma tylko 1 GB RAM, a przykładowo NOTE4 ma aż 3 GB RAM. W przypadku specyfikacji Nexus 4 poza RAM, gdzie jest 2 GB (nie dziwota że Android 5.0 działa płynnie :-)), LUMIA 830 wypada lepiej w aparacie głównym, rozszerzaną pamięcią (SD), lepszym HDSPA, oraz LTE (wg TELEPOLIS.PL). Różnica w cenie (Nexus 4 w wersji 16 GB to jakieś 1100 zł, Lumia 830 w tej samej wersji to jakieś 1300 zł, wg CENEO.PL) nie jest specjalnie dramatyczna. Natomiast przy 1 GB dyskutowałbym o płynności Androida, sam to niestety przerabiam przy swoim tablecie ASUS ME301T. Dramatu nie ma, ale na pewno nie jest to "miód" porównywalny do Twojego odczucia z Nexus 4 który ma już 2 GB.

Autor edytował komentarz.
sokoleokopr   8 #27 13.12.2014 20:15

Wszystko fajnie ale jak:

szybkość przeglądania stron i scrolowanie

instalacji softy - czy tylko sklep

menadżer plików ?

inne przeglądarki ?

co się dzieje po podłączeniu do pc ?

czy bateria wytrzyma 4 dni przy czuwaniu + kilka rozmów dzienie 2 max 4 min ?

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #28 13.12.2014 20:34

@arekman5: Przeczytaj wpierw o czym jest dyskusja a dopiero potem zabieraj głos. Myśląc po twojemu , skoro Moto G nie laguje to nie mam racji ? A jak Samsung Galaxy tab 3 7.0, na andku 4.4.2 laguje to co ? Kto ma rację ?

Nie ma czegoś takiego jak mit o lagującym androidzie. Takie są fakty. To że komuś działa poprawnie, nie oznacza że jest tak na każdym urządzeniu. WP nie potrzebuje takiej ilości Ramu jak system od Googla. @Odyniec_Stary dał ciała bo jako zarzut wobec Lumii przedstawił argument że ma ona tylko 1GB ramu. Widać ma doświadczenie z Androidem, który z taka ilością ramu może działać cośkolwiek niezadowalająco.

Nie twierdzę też, że jest tak z każdym urządzeniem z Androidem.

klonek_wp   6 #29 13.12.2014 20:42

@sokoleokopr: szybkość przeglądania stron i scrolowanie - bdb
instalacji softy - czy tylko sklep - od kiedy był tylko sklep? konto na dev i instalujesz swoje
menadżer plików ? jest kilka łącznie z tym od MS

inne przeglądarki ? jest kilka
co się dzieje po podłączeniu do pc ? co ma się dziać?

czy bateria wytrzyma 4 dni przy czuwaniu + kilka rozmów dzienie 2 max 4 min ? wytrzyma

  #30 13.12.2014 21:03

Porównywalny z L925 a droższy o kilkaset zł. Do tego okrojony z akcesoriów. Jak tak dalej pójdzie pudelek nie będzie a telefony sprzedawane luzem w imię chciwości. Wybaczcie, ale to co teraz robi Microsoft to jazda po bandzie i czyste zdzierstwo. Przy okazji chciałbym podziękować za kompletny brak możliwości kopiowania plików PDF (plików nie widac nawet w menedzerach plikow), gdzie jedyna opcja jest upload do chmury. Celowe wymuszanie na użytkownikach transferu danych i nabijanie kieszeni operatorom. To jednak problem niewielki w porównaniu do tego, ze ten system jest stargetowany dla biznesu a wizja uploadu dokumentów firmowych (nie mowie o firmie pana Józia) do chmury jest moim zdaniem podejsciem zgola niepoważnym. Smartfon dobry, ale nie do pracy.

Savpether   6 #31 13.12.2014 21:10

@Pangrys: "Nie twierdzę też, że jest tak z każdym urządzeniem z Androidem."

Nie? A to co:
"To nie Android by musiał mieć z 4GB ramu by poprawnie działać :P"

Jesli Samsung ATIV S nie dostaje aktualizacji do WP 8.1 to kogo mam obwinic? Microsoft, czy Samsunga? Wedlug Ciebie Samsunga. A jesli Samsung swoimi modyfikacjami zamula system to kogo mam winic? System, czy Samsunga? Twoim zdaniem system. Stosujesz podwojne standardy, a to akurat cechac fanatykow.

Pominmy jednak systemy i odwieczne spory. Gdybym byl zgryzliwy to na to:
"Widać ma doświadczenie z Androidem, który z taka ilością ramu może działać cośkolwiek niezadowalająco."

odpisalbym - zgadza sie, Odyniec ma doswiadczenie z Androidem bo wie, ze istnieja aplikacje i gry, ktore potrafia wykorzystac 3 GB RAMu, niestety uzytkownicy WP o tym nie wiedza, bo wszyscy producenci olewaja platform Microsoftu, chyba, ze dostana kase za napisanie aplikacji.

Nie jestem jednak zgryzliwy, dlatego napisze tak - smartfon to nie tylko system, ale tez aplikacje. WP dziala dobrze na 1 GB RAM? Swietnie, ale co mi po tym, skoro sa aplikacje dla ktorych 1 GB to za malo? Smartfon nie kupuje sie dla systemu, ale dla aplikacji.

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #32 13.12.2014 21:18

@Savpether: Piszesz "...skoro sa aplikacje dla ktorych 1 GB to za malo? "" Jakiś konkret ?

klonek_wp   6 #33 13.12.2014 21:35

@Savpether: cyt"Samsung ATIV S nie dostaje aktualizacji do WP 8.1 to kogo mam obwinic? "

przecież jest 8.1 GDR1

arekman5   8 #34 13.12.2014 22:04

Aragorn77:
Na Twoim miejscy trzymałbym się realniejszych cen - można przy tym nieźle zaoszczędzić, sam tak się składa ROK temu Nexusa 4 zakupiłem taniej niż Twoje 1100zł. :) Na dzień dzisiejszy: http://allegro.pl/nexus-4-bez-blokady-gwarancja-24m-ce-i4880801108.html .
Wcale też nie poszedłeś moim tropem myślenia, nie chcę walczyć na specyfikację z Iphonem a nawet z tą Lumią. Piszę jedynie, że stosunek tego co oferuje do jej ceny nie wychodzi wcale aż tak bardzo na plus (więcej piszę niżej) jakby niektórzy chcieli. Tak więc Twoje argumenty nie uderzyły we mnie tylko w próżnie.

@Pangrys:
Po przeczytaniu zdania "To nie Android by musiał mieć z 4GB ramu by poprawnie działać :P" odpowiadając na pytanie: "Myśląc po twojemu , skoro Moto G nie laguje to nie mam racji ?" nie masz racji! Czytałem dyskusję i widzę w Twoich errr argumentach(?) ignorancję.

Tak więc idąc Twoim tokiem rozumowania:
1) Windows Phone nie potrzebuje więcej RAMu niż 1GB, działa przy takiej ilości miodnie,
2) Skoro tak to logiczna sprawa, po co w takim razie zwiększać jego ilość, powiększając przy tym cenę?
3) Microsoft znalazł złoty środek, zjadł jabłko i ma jabłko!
No właśnie, że nie! Jakoś tak się dzieje (ehh ta logika...), że z kolejnymi Lumiami zwiększana jest ilość tej pamięci, przy tym wzrastają ceny .
Ale już nie o to chodzi, najważniejsze jest, że ta Lumia jest droga! Po prawdzie jej konkurentem może być tutaj Nexus 5, który i pod względem specyfikacji i pod względem responsywności zjada ją na śniadanie. To właśnie dlatego Twoje argumenty są irracjonalne, Lumia ma 1GB nie dlatego, że Windows Phone nie potrzebuje więcej, ma tyle bo jest zbyt droga. Jeśli znajdowałaby się w jednym segmencie cenowym z urządzeniami na Androidzie, które mają 1GB RAM i Snapdragona s400 to Twoje argumenty, może by do mnie trafiły. Jednak na dziś dzień tak nie jest! Na tym tle wojowanie z Androidem jest bez sensu. Prawda jest, że na tanich urządzeniach działa on kiepsko, jednak na Boga znajdujemy się na poziomie 1400 zł, a tutaj pod żadnym względem nie ustępuje pola Windows Phonowi. Tak samo jest (może to szok dla Ciebie) przy cenach rzędu 800-900zł (Nexus 4) i 600-700zł (Moto G). A to, że system nie uruchamia się na paletce do tenisa stołowego wcale nie musi być jego winą...

Odyniec_Stary   10 #35 13.12.2014 22:06

@Pangrys: 1 GB RAM to wartość niewystarczająca do pracy z kilkoma aplikacjami na raz. To samo przy większej ilości kart w przeglądarce.

Jednak w mojej wypowiedzi bardziej chodziło mi o cenę, jaką sobie życzy MS za telefon z taką specyfikacją. Jest stanowczy zbyt wygórowana.

  #36 13.12.2014 22:07

@Pangrys: WP może działać szybko.. Andek może mulić.. ok, zgadzam się i potwierdzam, bo sam to widzę na co dzień u siebie w domu.

Rzecz jest jednak pewna nie do przeskoczenia: prawie 1500 zł za Snapdragona 400 i 1 GB RAM? Wejdźmy na tory kompów: dałbyś 1500 zł za GTX 970 czy za GTX 750? Tu chodzi raczej o sam fakt, że sprzęt może sobie działać dobrze, ale po prostu nie jest warty tej ceny. Bo nie jest wart, ta Lumia powinna po wejściu na rynek być znacznie tańsza. Nie oferuje NIC, co tłumaczyłoby taką kwotę.

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #37 13.12.2014 22:16

@Odyniec_Stary: Przy ilu kartach w przeglądarce, bo ja odpaliłem 9 i jakoś tego efektu nie widzę ... Nie pisz więcej, wystarczy to co napisałeś :)

Długa droga jeszcze przed tobą.

A`propo, nie neguję zawyżonych cen Lumii. Ale nie ma co sugerować się specyfikacją modelu bo jak wytłumaczysz fenomen iPhone, który specyfikacją jakoś nie powala a działa raczej sprawnie :D

Natomiast wiem i przychylam się do opinii, że ceny smartfonów Lumii są wzięte z kapelusza.

Autor edytował komentarz.
klonek_wp   6 #38 13.12.2014 22:16

nie samym prockiem i ramem się posługujemy - jest sporo innych istotnych aspektów jak np. dotyk - na dziś dla mnie wzór dla innych

Vanshei   14 #39 13.12.2014 22:31

dzięki wszystkim za miłe słowo :)
Widze że toczy się spór o cene i 1GB ram...
Ok co do ceny rozumiem Was ale to tyczy każdego producenta(nie wliczając w to chińczyków Xiaomi itp.) trzeba zapłacić ten podatek od nowości, ja zapłaciłem 1100 z groszami za nówkę sztukę . Ktoś tu przytaczał ceny z ceneo czy skąpca i da się trafić ten model w rozsądnej cenie. Tak samo jak każdy inny telefon z WP czy Androidem. Na pewno cena poleci w dół gdy tylko telefon trafi do operatorów, pytanie tylko kiedy to nastąpi? Co do 1GB ram i podzespołów ok, w tym wypadku Android w tej cenie może wypada lepiej na papierze ale powiedzcie mi czy ktoś z Was bardziej obeznanych kupił by telefon z Andkiem na pokładzie który ma 1GB ram za taką kwote np. coś od Samsunga? wiedząc jak działą WP i Android na takiej samej specyfikacji ;)

Autor edytował komentarz.
Odyniec_Stary   10 #40 13.12.2014 23:03

@Pangrys: "Przy ilu kartach w przeglądarce, bo ja odpaliłem 9 i jakoś tego efektu nie widzę ... Nie pisz więcej, wystarczy to co napisałeś :) "

Nie widzisz, albo nie chcesz widzieć - duża różnica.

Ty sobie z góry założyłeś te śmieszne 4 GB RAM dla Androida i się tego trzymasz.

"Ale nie ma co sugerować się specyfikacją modelu bo jak wytłumaczysz fenomen iPhone, który specyfikacją jakoś nie powala a działa raczej sprawnie :D"

iOS, panie. Lepsze zarządzanie pamięcią. Nie mniej IPhone przy 1 GB RAM też się dosyć łatwo zapycha.

"Długa droga jeszcze przed tobą. "

Mój detektor wykrywający ignorantów technicznych właśnie się zaświecił na czerwono.

Vanshei   14 #41 13.12.2014 23:21

@Odyniec_Stary powiedzmy sobie szczerze ilu z nas czy tym bardziej ZU ma otwarte więcej niż 3-5 kart w przeglądarce na smartfonie ;)

Przesiadłem się z HTC Trophy na którym otwarcie 3 kart i 2 innych aplikacji potrafiło mi wywalić IE do pulpitu z powodu małej ilości RAM... na 830 takie akcje nie mają miejsca nawet przy 9 kartach i 5 albo większej ilości otwartych aplikacji w tym samym czasie :) Owszem Android również by dał rade na 1GB RAM ale ten czysty bez nakładek. Tu jest duży plus Andka że można to wszystko powywalać w większości modeli i wgrać czysty soft wystarczy tylko przejrzeć XDA i faktycznie sprzęt dostaje skrzydeł, ale znowu ilu ZU to potrafi zrobić i o tym wie?

Autor edytował komentarz.
Bucic   9 #42 14.12.2014 01:49

Niezła cena. HTC 8X ma tylko trochę gorszą baterię i dużo gorszy aparat, ale kosztuje chyba dokładnie dwukrotnie mniej.

Aragorn77   8 #43 14.12.2014 08:02

@arekman5: W przytoczonym linku nigdzie nie ma opisu o jaką wersję Nexusa chodzi, w takich cenach widziałem zazwyczaj 8 GB, tymczasem podawałem cenę do wersji 16 GB, a więc identycznej z Lumią. Wiem że okazje można zaleźć za mniejsze pieniądze, nie urodziłem się wczoraj, trafiają się licytacje za ciekawe kwoty. Przyjmijmy jednak, że mówimy o w miarę normalnych cenach, sklepowych.
Specyfikacja Lumii nie jest gorsza od Nexusa, przy porównywalnej cenie (za wyjątkiem "okazji")

Autor edytował komentarz.
veronx   2 #44 14.12.2014 08:05

telefon z wyglądu naprawdę super, recenzja bardzo fajna ale cena dla mnie zaporowa jak za taką specyfikację

  #45 14.12.2014 08:46

@Pangrys: "To nie Android by musiał mieć z 4GB ramu by poprawnie działać..."

Proponuje Samsunga I5510 z 2010: 160MB RAM z Androidem gdzie zainstalujesz CM9 bez problemu.
Skype na I5510 działa i podstawowe Angry Birds również.

Na NOKII 610 NIE!!! mimo, iż ma 256MB i super-hiper-WP7, którego NIE możesz aktualizować do WP8 bo telefon jest za słaby (wg. microsoftu)!!
Telefon 610 wyszedł w 3kw2012 i WP8 w 4kw również 2012, więc znali specyfikację promowanych NOWYCH super-słuchawek nokii i super-systemu-WP.

Co do prędkości: Czasem na nokii 610 przełączenie procesów trwa i 30sek., czego nigdy nie miałem na i5510. Na 630 W8.1 działa szybciej jednak również występują kilku sekundowe przestoje (nawet 10sekund).

krychu921   7 #46 14.12.2014 09:15

Świetna recenzja, zawiera wszystko co być w niej powinno. ;)
PS Fajny smartfon, aczkolwiek cena strasznie mnie odpycha. :(

  #47 14.12.2014 09:45

Dobra robota

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #48 14.12.2014 11:05

@Odyniec_Stary: To odejdź od komputera, lampka zgaśnie :D

  #49 14.12.2014 11:12

1500zł to dla was średniak, kurde ile wy w tej redakcji zarabiacie?
Zacznijcie pisać o telefonach na których stać przeciętnego mieszkańca tego kraju, albo przenieście się gdzieś za granicę z recenzjami takich sprzętów.

witek111   10 #50 14.12.2014 11:43

telefon ok ale ta cena!!!

klonek_wp   6 #51 14.12.2014 11:58

według waszego pojmowania rozumiem że wszyscy jeździe skodami bo przecież po co kupować bmw czy mercedesy skoro pod maską i tak 140KM i bagażnik w skodzie większy.....

Vanshei   14 #52 14.12.2014 12:08

cena wysoka bo telefon sie nie wygina tak jak nowy iPhone ;)
A na poważnie, trzymając 830 w ręce od razu widać za co się zapłaciło, wykonanie jest na bardzo wysokim poziomie, świetny ekran (obsługa, dotyk) ładny design. Może przesadzili tak o 250 zł ale za marke się płaci tak jak w przypadku Apple, fakt że nie powinni się tak cenić na początku jeśli chcą zdobyć więcej rynku, ale to nie od nas zależy i nie my ustalamy ceny tylko jakieś mądre głowy w drogich garniturach...

Semtex   17 #53 14.12.2014 12:16

Dzięki za tą reckę, też celuję w ten telefon, widzę, że to będzie dobry wybór :)

Odyniec_Stary   10 #54 14.12.2014 12:27

@Vanshei: Najpierw trzeba mieć markę, żeby żądać za nią więcej.
Tutaj cena nie ma żadnego uzasadnienia.
Porównanie z Apple bez sensu.

Najwyraźniej w MS bardzo chcą, aby najlepiej sprzedawały się najtańsze Lumie.

Vanshei   14 #55 14.12.2014 12:30

@semtex: na pewno się nie zawiedziesz, zresztą masz już doświadczenia z WP więc wiesz jak to wszystko potrafi śmigać :)
Ja celowałem głownie dla tego że 930 oprócz mocniejszego procka czy FHD nie oferuje nic więcej, a wg mnie wypada nawet gorzej bo na baterii za długo nie poszaleje, do tego brak slotu na karte no i niektóre egzemplarze wyświetlają bordo zamiast czerni (co niby jest przyjmowane na gwarancje). Nie wspominając juz o grzaniu się 930.

klonek_wp   6 #56 14.12.2014 12:37

@Vanshei: i brak GlanceScreen u mnie przeważył szalę

Semtex   17 #57 14.12.2014 12:53

@Vanshei: Ja bym najchętniej widział bebechy L 830 w obudowie z L 800 :D
Wielkość mi pasuje.

Mam styczność z L 930 na co dzień, szef Sobie kupił za moją poradą, sprzęt jest OK ale w dotyku wydaje mi się delikatny i ma skłonności do poślizgu w ręce, w mojej pracy to spora wada, tym bardziej, że niebezpieczeństwo upadku ze znacznych wysokości na twarde podłoża jest spore.

BTW> Witaj na blogu, mocne wejście zaliczyłeś na debiut :)

Vanshei   14 #58 14.12.2014 13:02

@semtex: w mokrych czy spoconych dłoniach 830 też będzie mieć skłonności do poślizgu, ale i tak dosyć pewnie leży w ręce. A jak boisz się o upadek to polecam kabure albo silikonowe etui czy jak to się zwie, nie pogrubia za bardzo telefonu, a chwyt dużo pewniejszy i zawsze jakas dodatkowa ochrona. No i folia na ekran poszła od razu, niby Gorilla ale różnie z tym bywa, przezorny zawsze ubezpieczony ;)

Autor edytował komentarz.
Vanshei   14 #59 14.12.2014 13:29

@Odyniec_Stary: Nokia miała markę i ceny od zawsze, a że przespali i ceny pozostały to cóż może kiedyś z mądrzeją Ci w drogich garniturach ;)
Co do ceny za podzespoły to się zgodzę, jest wysoka, ale według mnie to kawał solidnie wykonanego telefonu z dobrym softem który działa tak jak od niego oczekuje, pod znaną mi marką. Może się powtórzę, ale mając 830 w ręce wiem za co zapłaciłem. I nie żałuje ani złotówki wydanej na ten model.

Bucic   9 #60 14.12.2014 14:03

@Vanshei: "niby Gorilla ale różnie z tym bywa"
Sugerujesz, że byłeś ostrożny na wyrost? Chyba żartujesz. Gorilla Glass trzaskają, aż wióry lecą, łącznie z najnowszą wersją. Są odporne na zarysowania, a nie uderzenia. Twarde = kruche. Tak samo jak w przypadku szkieł w zegarkach (kwarcowe vs plexi). Jak wymyślą coś, co działa wbrew tej zasadzie, na pewno o tym usłyszysz.

Bucic   9 #61 14.12.2014 14:09

Dobra recenzja. "Profesjonalne" recenzje często wyglądają jak wariant ulotki producenta. Brakuje mi tylko jednego. Żeby w amatorskich recenzjach na stałe zagościła sekcja "naprawialność". Po "profesjonalistach" się tego nie spodziewam, a w przypadku entuzjastów - zdarza się.
https://www.youtube.com/watch?v=ObNfMu0en1A
Na oko oceniam na 9/10.

Vanshei   14 #62 14.12.2014 14:10

@Bucic: tak wiem, miałem tu na myśli ochronę właśnie przed rysami,a nie uderzeniami :)

  #63 14.12.2014 14:42

@Pangrys: To nie Android by musiał mieć z 4GB ramu by poprawnie działać :P

Większych bzdur z ust fanboja WP dawno nie słyszałem. Po pierwsze, WP 'hibernuje" aplikacje i faktycznie nie potrzebuje tyle RAM. Ale jak chcesz przywołać daną aplikację, to wczytuje się ona na nowo. W androidzie wracasz do tego samego obrazu, więc różnica jest duża. W IE brak możliwości otwierania kart w tle (i nie pisz o UC Browser, bo ta chińska przeglądarka na WP8 co chwilę się restartuje), zaawansowanych ustawień prywatności. Do tego nie ma możliwości szybkiego przewijania strony internetowej do góry/ w dół. IE nie wczytuje lub wczytuje niepoprawnie wiele stron - brak alternatyw (Firefox, Chome, Opera są dostępne na pozostałych systemach).

Tak samo te wielkie ilości pikseli można se w..., oto porównanie z konkurentem z tej samej półki:
https://www.youtube.com/watch?v=FsReNZ2lStQ

Voltar   8 #64 14.12.2014 14:49

"czy warto wydać prawie 1500zł na Lumię 830? Moim zdaniem tak"

Wolne żarty :). Moim zdaniem i nie tylko moim lepiej wydać 1000 zł za Lumię 925. Nie dość że taniej to i telefon silniejszy a zdjęcia wychodzą znacznie lepsze. Po co kupować nowego średniaka skoro za 2/3 tej ceny mamy telefon z wyższej półki z zeszłego roku?

Vanshei   14 #65 14.12.2014 15:00

@Voltar: czy aż tak silniejszy to nie wiem :)
http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/9464/7122/0/0/

Do tego 830 ma większy ekran ale to już wg preferencji, czas pracy na baterii podobno w 925 z tym kiepsko, brak slotu na karty. Lepszy aparat? A to zależy dużo od fotografa, do pstrykania okazyjnych fotek to i ten z HTC mi starczał :)

  #66 14.12.2014 15:04

Seria Lumia ogólnie jest dobrym wykonaniem ;)
Smarty są szybsze niż niejeden dużo droższy Android ;)

Vanshei   14 #67 14.12.2014 15:18

@d4kw0x: fakt, wykonanie Lumii stoi na wysokim poziomie, nawet w takim modelu jak 520 jakość jest ok :)

Odyniec_Stary   10 #68 14.12.2014 15:27

@Vanshei:
Telefony w tej cenie też działają jak powinny, a oferują po prostu więcej.

Dla mnie do przyjęcia byłaby cena na poziomie ok. 900 zł, bo właśnie tyle kosztuje jego realna konkurencja. Obecnie ten model próbuje rywalizować w segmencie, do którego nie przynależy.

Songokuu   14 #69 14.12.2014 16:25

To teraz czekamy na zupełnie odmienną recenzję małżonki :P
Świetny debiut :)

freyah   15 #70 14.12.2014 16:34

@Songokuu: haha nie mój telefon, nie ja z niego korzystam, więc odmiennej recenzji na pewno nie będzie ;)

que_pasa   9 #71 14.12.2014 16:39

Cena mocno absurdalna, jakby nie patrzeć ;) nie oferuje więcej niż HTC 8x, który kosztował mnie 500 zł. Większy ekran nie jest warty 3 krotnej różnicy w cenie. To powinno konkurować w klasie do 500 zł, a nie do 1500 zł. Za 1500 to możemy mieć Xiaomi MI4 a to zupełnie inna liga.

@Pangrys: daj mi link gdzie mogę kupić smartfona co ma 4GB ramu. Czuję się mało "pro" bo mój ma tylko 3GB. :P

Btw. HTC 8X nawet fajnie śmiga.

Semtex   17 #72 14.12.2014 17:28

Właśnie tak patrzę i widzę swojego nowego pewniaka; Lumia 735 :D Wygląda lepiej niż 830 (kwestia gustu).

Vanshei   14 #73 14.12.2014 18:25

@semtex: przyciski ekranowe, fujj ;) ogólnie Lumie całkiem nieźle sie prezentują więc każdy albo prawie każdy znajdzie coś dla siebie wśród Lumii :)
A może poczekasz na 535 juz z Logo MS?
http://i.webapps.microsoft.com/r/image/view/-/4679704/extraHighRes/2/-/Lumia-535...

gowain   18 #76 14.12.2014 20:27

Fajna recenzja, fajny telefon, ale rzeczywiście ta cena... ;P

_qaz7   6 #77 14.12.2014 21:57

@Savpether: "Nie jestem jednak zgryzliwy, dlatego napisze tak - smartfon to nie tylko system, ale tez aplikacje. WP dziala dobrze na 1 GB RAM? Swietnie, ale co mi po tym, skoro sa aplikacje dla ktorych 1 GB to za malo? Smartfon nie kupuje sie dla systemu, ale dla aplikacji."

Na WP aplikacja nie może sobie zabrać tyle pamięci ile chce, każda ma limit w zależności od tego ile ma zainstalowanej pamięci - i tak na 512 standardowo system daje aplikacji max ~150MB, przy 1GB może aplikacja zażyczyć sobie rozszerzonej puli i wtedy dostaje ~380MB

W sumie, jak sprawdziłem, na Androidzie jest podobnie - znalazłem info odnośnie Galaxy S3 - podstawowo aplikacja dostaje heap 64MB, przy żądaniu rozszerzonej pamięci w manifeście - 256MB.

Autor edytował komentarz.
Savpether   6 #78 15.12.2014 00:56

@Pangrys: Np. dla Fify, albo GTA 1 GB RAM to absolutne grywalne minimum. Najlepiej oczywicie 2 GB RAM.

@klonek_wp O ile jest to jest o wiele pozniej niz ja dostalem WP 8.1 dla swojej Lumii 820. Poza tym - jest oficjalna stabilna aktualizacja, ktora uzytkownik moze zainstalowac bez PfD?

klonek_wp   6 #79 15.12.2014 01:24

@Savpether: cyt"O ile jest to jest o wiele pozniej niz ja dostalem WP 8.1 dla swojej Lumii 820. Poza tym - jest oficjalna stabilna aktualizacja, ktora uzytkownik moze zainstalowac bez PfD?"

o ile mi wiadomo to jest oficjalnie ale trzeba coś kombinować jak ktoś miał PfD. ja używam tylko lumii

http://www.windowsmania.pl/poradniki-221/%5Bgt-i8750%5D-instalacja-oficjalnej-ak.../

mars73   1 #80 15.12.2014 08:14

Cena telefonu powala

  #81 15.12.2014 09:20

I znowu wygłaszanie "jedynie słusznych" myśli znudzonych bachorów, każdy wybiera co jemu pasuje i dobrze że jest jeszcze jakikolwiek wybór.
Recenzja ok ale jak dla mnie jakość/cena słabo wypada czekam aż spadnie cena L735 ma wszystko co jest mi potrzebne i tak za 700zł była by idealna.
Co do andruta to fakt jedyne modele warte swojej ceny to Moto G i Nexus 5 (tylko brak radia fm).

bachus   19 #82 15.12.2014 11:58

@Vanshei: ale na drugim selfie to lustro na ścianie mogliście zakryć ;-) Pozdrowienia dla obojga.

ariiell   11 #83 15.12.2014 12:02

Jeszcze niedawno chciałam mieć ten telefon. Zrezygnowałam po godzinie zabawy; jakoś tak "źle leżał", ale to tylko moje osobiste odczucie.
Cena jest wysoka, ale większość telefonów po premierze (lub niedługo po wejściu na rynek) trzyma ceny, żeby później z nich zejść. No cóż, każdy produkt musi na siebie zarobić ;)


Recencja - bardzo dobra :) Brawo Vanshei :)

PS. Fajny Dżungal ;) Cześć Freyah! :)

Vanshei   14 #84 15.12.2014 13:01

@ariiell: taa chomik też fajny, najlepszy kozak jakiego mieliśmy, mięsożerny :D

@bachus hheheh dobre, nawet nie zwróciłem uwagi na "lustro", a wyszła fotka w stylu "dat ass" ;D

PS cos dawno Cię na blogu, z nowym wpisem nie było ;)

freyah   15 #85 15.12.2014 13:10

@bachus: no weź, to jest święty obraz! :D
@ariiell: hej ho! :) Co do telefonu to Ci powiem, że bałam się, że takiego "klocka" ciężko będzie mi obsługiwać, ale totalnie zmieniłam zdanie. Następny telefon (mam teraz Lumię 620) na pewno kupię większy. Bez dwóch zdań.

bachus   19 #86 15.12.2014 13:39

@Vanshei: nic nie mówię, nie chcę zębów stracić - ale fotka daje radę ;-) Nawet chomik jest zażenowany!
@freyah: no widzę, że świetny ;-)

Autor edytował komentarz.
freyah   15 #87 15.12.2014 13:57

@bachus: nie mów, że lepsza byłaby Matka Boska... :x

bachus   19 #88 15.12.2014 14:44

@freyah: nie znam Boska, nie mam nic do jego matki ;-)

ariiell   11 #89 15.12.2014 14:54

@freyah Jako stara wielbicielka Nokii, zatrzymałam się na serii "E" i jakoś po zmianie na Androida ciężko mi wrócić (wiem, wtedy jeszcze nie było Nokii na WP) :)
Co do wielkości, korzystałam przez chwilę z 6-calowego Goclevera Quantum i w samej obsłudze był naprawdę fajny. Niestety Nokia 830 po prostu mi nie przypasowała :| Może to też kwestia tego, że tylko na chwilę ją miałam do zabawy. Gdybym mogła z nią popracować dłużej, może zmieniłabym zdanie.

@Vanshei Wygląda jak Słodziak, a to taki "killer" :)

@bachus długo przyglądałam się zdjęciom, zanim odkryłam o jakie lustro chodzi :D

bachus   19 #90 15.12.2014 15:14

@ariiell: to takie wypaczenie internetowe od czasu aukcji słynnego "czajniczka" na Allegro (http://i.obrazky.pl/allegro-czajniczek-270-OBRAZKY.PL.jpg)

gowain   18 #91 15.12.2014 16:55

@bachus: Czajniczek jak czajniczek, ale było też lustro: http://bi.gazeta.pl/im/36/94/fe/z16684086Q,Aukcja-lustra.jpg :)

  #92 15.12.2014 17:22

@gowain: lustro fajniejsze ;]

ariiell   11 #93 15.12.2014 18:34

@bachus Czajniczek zmienił moje postrzeganie rzeczywistości ;)
@gowain E... to już marketing i reklama w słabym stylu ;) Sądzę, że oglądających było sporo, ale tylko 6 osób licytowało ;>

Ufolec   12 #94 16.12.2014 18:43

Vanshei - czy wzorowałeś się wpisem żony (tam również Lumia była bohaterką :)), pytam gdyż ten chomik pojawił się już na łamach blogów dobrychProgramów :D dobry wpis, jak na pierwszy wpis :)

Vanshei   14 #95 16.12.2014 19:06

@Ufolec: nie, nie wzorowałem się wpis powstał całkowicie w mojej głowie :)
A chomik cóż, jest dobrym i tanim modelem (wystarczy kawałek ciastka w nagrodę) więc pewnie będzie sie pojawiał przy okazji recenzji nowych sprzętów ;)

Autor edytował komentarz.
Ufolec   12 #96 16.12.2014 19:40

@Vanshei: mógłby wtedy zostać charakterystycznym bohaterem blogowym ;) powodzenia z dalszymi wpisami :)

freyah   15 #97 16.12.2014 19:47

@Ufolec: chomik jest również bohaterem recenzji tabletu :P

Ufolec   12 #98 16.12.2014 19:58

@freyah: i ani razu nie wyraził on pisemnej zgody na publikację, pewnie dlatego że to niepiśmienny chomik :P

freyah   15 #99 17.12.2014 08:07

@Ufolec: pokiwał łebkiem, że się zgadza :P Za kawałek szynki zrobi wszystko!

gowain   18 #100 17.12.2014 17:51

@freyah: Zgłaszam do PETA, że testujecie urządzenia na chomiku :P

  #101 24.01.2015 20:42

W podsumowaniu w plusach Glance Screen a w minusach brak diody powiadomień. Zastanawiam się po co dioda powiadomień skoro jest Glance.

  #102 15.02.2015 19:24

@gowain: tylko spróbuj