Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

[Recenzja] Samsung BD-F6900

Tym razem otrzymałem do testów sprzęt dość kontrowersyjny jak na dzisiejsze czasy. W końcu kto w erze rozkwitu szeroko pojętej dystrybucji cyfrowej decyduje się na zakup odtwarzacza BluRay? Osoby obeznane z internetem kupują filmy w dobrej jakości, w wirtualnych wypożyczalniach. Jest to zdecydowanie tańsze rozwiązanie niż zakup płyt w stacjonarnych sklepach. Firma Samsung przewidziała, że sama opcja odtwarzania BluRay może nie wystarczyć i dołożyła do swojego sprzętu trochę więcej funkcji, które przemawiają za jego zakupem. Jakie to funkcje? Zapraszam do recenzji.

Tym razem mimo tego, że sprzęt dostałem na dwa tygodnie, zajmowałem się nim tylko 5 dni. Stwierdziłem, że nie jest to tak rozbudowane urządzenie, które trzeba testować przez tak długi czas. Interesowało mnie natomiast zdanie moich krewnych, dlatego BD-F6900 odwiedził także mojego wujka, który fascynuje się wszelkimi nowinkami sprzętowymi.

Zestaw i wygląd

Zacznijmy jednak od początku. W kartonie poza odtwarzaczem znajdziemy kabel antenowy, pilot, baterie, zasilacz oraz komplet instrukcji. To co mnie od razu odrzuciło to wykończenie w stylu "Piano Black" i tutaj paradoksalnie pojawiło się pierwsze pozytywne zaskoczenie. Mimo tego, że dotykając urządzenie zostawiamy na nim odciski palców, to po chwili stają się one nie widoczne. Po kilku dniach pojawia się za to inny problem - wszechobecny i bardzo rzucający się w oczy kurz. Częste przecieranie niestety nas nie ominie. Sam sprzęt jest bardzo lekki a co za tym idzie, spokojnie można go postawić np. na dekoderze (o ile ten nie ma odpływu ciepła poprowadzonego ku górze). Niestety na F6900 już niczego nie postawimy ze względu na umieszczony na górze panel dotykowy odpowiadający za sterowanie podstawowymi funkcjami.

Funkcji nam nie zabraknie czyli za co płacimy

Co oferuje nam odtwarzacz BD-F6900? Jego podstawową funkcja jest oczywiście odtwarzanie filmów z płyt BluRay i to zarówno tych FullHD jak i 3D. I w pierwszym, i drugim przypadku urządzenie sprawdza się świetnie. Różnica jakości między testowymi materiałami ściągniętymi z sieci a filmami z płyt BluRay jest znacząca, na korzyść tych drugich oczywiście. Warto też zwrócić uwagę na to, że w przypadku filmów na tradycyjnych płytach DVD, obraz jest skalowany do wyższych rozdzielczości bez utraty jakości. Jedyne czego można się doczepić to kultura pracy urządzenia. Niestety zastosowany odtwarzacz płyt nie należy do najcichszych.

Nie samymi filmami jednak człowiek żyje i firma Samsung doskonale o tym wie, dlatego zaimplementowała w F6900 funkcje SmartTV. Podobnie jak w przypadku telewizorów mamy dostęp do przeglądarki internetowej a także wszystkich aplikacji dostępnych w SamsungApps. Dzięki temu będziemy mogli korzystać m.in. z programów VOD, TVN Player, TVP Player, Ipla a także przeglądać Facebooka. Aplikacje działają bardzo sprawnie, nie zawieszają się i nie widać spadków płynności ich działania. Wadą niestety jest to, że aby z nich korzystać trzeba podłączyć F6900 do routera kablem, ponieważ nie posiada on Wi-Fi.

Właściwie posiadając F6900 można by zrezygnować z tradycyjnej telewizji oraz drogich abonamentów, ale po co skoro urządzenie ma wbudowany tuner naziemnej telewizji cyfrowej. Co więcej - filmy z TV będziemy mogli zapisywać w wysokiej jakości na podłączonym przez port USB dysku zewnętrznym. F6900 rozpoznaje także większość popularnych formatów filmowych, dzięki czemu obejrzymy na nim także filmy z nośników zewnętrznych podłączonych do portu USB. Ciekawą funkcją jest opcja zgrywania płyt Audio. W ciągu kilku minut urządzenie jest w stanie przetworzyć całą płytę do formatu MP3.

Pilot... nie, nie ten z samolotu

Jeśli chodzi o pilot to jest to trochę większa odmiana standardowych urządzeń marki Samsung. Znajdziemy na nim wszystkie niezbędne funkcje a dodatkowo będziemy mogli z jego pomocą sterować telewizorem. Prawdopodobnie jest jednak jeden warunek - musi być on także marki Samsung. Sprawdzałem kompatybilność z urządzeniami marek Panasonic i Fuji i zarówno w jednym jak i drugim przypadku pilot nie chciał z nimi współpracować. Nie miał natomiast problemu z moim Samsungiem EH6030.

Czy to sprzęt dla Ciebie?

Samsung BD-F6900 jest świetną propozycją dla osób mających w domach starsze lub budżetowe modele telewizorów bez funkcji SmartTV czy tunera cyfrowej telewizji naziemnej. Gdyby posiadał dodatkowo dwie istotne dla mnie funkcje tj. łączność bezprzewodowa i możliwość nagrywania obrazu ze złącza HDMI (F6900 nagrywa tylko ze złącza antenowego), to pewnie mając trochę wolnej gotówki kupiłbym go bez zastanowienia. Napęd mógłby także być trochę bardziej wyciszony. Poza tym sprzęt spełnia swoje zadania idealnie.

Mój wujek miał bardzo podobne spostrzeżenia do moich. Niedługo planuje zakup kina domowego i zastanawia się czy jego podstawą nie będzie właśnie Samsung BD-F6900.

Plusy, minusy czyli podsumowanie

Plusy:

+ Całkiem ładny design

+ Wysoka jakość odtwarzanych filmów

+ Funkcje SmartTV

+ Możliwość nagrywania transmisji antenowych na zewnętrznym nośniku pamięci

+ Wbudowany tuner DVB T

+ Duży, intuicyjny pilot

+ Możliwość ripowania płyt Audio

Minusy:

- Bardzo szybko zbiera na sobie kurz

- Dość głośny napęd BluRay

- Brak Wi-Fi

- Brak możliwości nagrywania sygnału ze złącza HDMI

Oficjalna strona produktu: http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/audio-video/blu-ray-...

Więcej zdjęć

 

sprzęt

Komentarze

0 nowych
TomisH WSPÓŁPRACOWNIK  13 #1 01.11.2013 10:17

Zabrakło ceny, a mi osobiście foty opcji internetowych, czyli jak to na ekranie TV wygląda.

Shaki81 MODERATOR BLOGA  37 #2 01.11.2013 11:13

Ja mam domu jeden z poprzednich BlueRay Samsunga a mianowicie BD-C8200 i od roku chwalę sobie go jako tuner DVB-T, a sam odtwarzacz płyt jest naprawdę cichy. Tak więc widać, że Samsung jakby się cofa w rozwoju. W moim odtwarzaczu jest jeszcze dysk twardy 250 GB co pozwala na nagranie kilkunastu godzin materiału filmowego.

No właśnie, a jak z ceną? Ja za swój w zeszłym roku zapłaciłem 800 zł.

Fikoblin   5 #3 01.11.2013 11:25

Zabrakło też jakiegoś testu odtwarzanych formatów plików (MKV z DTS, BluRay Iso, jakieś napisy, zarówno w 3D i 2D)

eddie71   7 #4 01.11.2013 12:05

Według serwisu porównującego ceny zaczynają się od 519 zł w 21 sklepach.Pozdr.

xomo_pl   20 #5 01.11.2013 12:25

@Fikoblin, jak znam samsunga sprzęcik odtwarza wszystko niemal co dostanie :)

ciekawe jaką maja sprzedaż takich playerów w dobie kin domowych, konsol z BD i telewizorów z modułem smartTV.

andrewi   12 #6 01.11.2013 13:19

Cena to jak już napisał eddie71 to około 600 zł więc całkiem sporo jak za taki sprzęt.

Jeśli chodzi o formaty - nie trafiłem na taki którego by nie odtworzył poza zgranymi płytami BluRay - w tym wypadku wykrywał pojedyncze sceny, które można było odtworzyć, ale nie było możliwości uruchomienia filmu tak jak w przypadku zwykłej płyty BluRay (menu itd. itp.). Nie próbowałem odtwarzać plików iso, w sumie nawet bym na to nie wpadł ;) ale na 90% jestem pewny że ich nie wykryje. Co do napisów - nie było problemów. W sumie faktycznie przeoczyłem to wszystko, ale to był pierwszy BluRay jaki miałem w domu, dopiero zaczynam się uczyć pisać recenzje sprzętów :) Choć z drugiej strony - wszystkie obsługiwane formaty są wyszczególnione na stronie Samsunga i właśnie się zastanawiam dlaczego nie zapisało mi linku w recenzji :) zaraz to uzupełnię.

@TomisH szczerze Ci napiszę że nawet miałem te zdjęcia ale padła mi karta pamięci i je utraciłem... a sprzęt był już odesłany...

Over   9 #7 01.11.2013 13:22

Fajnie że ma też DVB C można oglądać 35 kanałów cyfrowych o ile ktos ma analog z UPC w pakiecie pełnym :)
A koszt samego dekodera dvbc do koszt okolo 200zł czyli dopłacająć 300 mamy BR i inne bajery ale czy naprawde to jest przydatne i niezbędne w zastosowaniu codziennym?

andrewi   12 #8 01.11.2013 15:33

No i właśnie Over dochodzisz do sedna :) Osobiście bardzo żałuję, że nie mam w swoim telewizorze funkcji SmartTV (jednak podłączanie laptopa pod TV jest może nie tyle kłopotliwe co uciążliwe :P) i uważam że BluRay prawdopodobnie przez najbliższe kilka lat będzie świetną podstawą kina domowego (przemawia za tym chociażby genialna jakość generowanego obrazu).

Mk13   15 #9 01.11.2013 15:39

Fajne są te nowe piloty Samsungowskie, te mniejsze (po lewej stronie). Moja stara plazma ma taki wielki, beznadziejny pilot. Nie dość że jest absurdalnie długi (po cholerę taki długi pilot w ogóle?) to jeszcze ma taką konstrukcję, że jak się nie położy go całego na stole, tylko choć 1cm będzie wystawał, to się dziadostwo zsunie i z wielkim hukiem spadnie na podłogę. Uwielbiam ten TV ale pilot to najchętniej bym wyciepał przez balkon.

  #10 02.11.2013 09:58

Zdjęcia trochę liche, ale z tego co widać komórką robione. Szkoda. Złącz mało a do czego więcej? BD po Euro? Chinch? Przecież to się mija z celem i obniża jakość obrazu. Odnośnie zdjęć jeszcze to brakuje zdjęcia USB oraz CI. Cena wysoka? No nie wiem BD+DVB-T+DVB-C-PVR+SMART-TV, dla mnie dość przyzwoicie. Jeszcze jak ktoś ma TV od Samsunga - jeden pilot.
No i szkoda że nie ma zdjęć w trakcie działania sprzętu.
PS. Szybko zbiera kurz... każdy nowy taki sprzęt szybko zbiera bo obudowa zwykle jest "elektrostatyczna" po czasie ustanie. I trzeba sprzątać ;P

andrewi   12 #11 02.11.2013 10:17

Co do złącz mi osobiście brakuje najbardziej HDMI IN do nagrywania. Skoro można nagrywać obraz ze złącza antenowego to dlaczego nie domontować złącza HDMI IN? :) Zdjęcia złącza CI i USB zaraz dołączę specjalnie dla Ciebie Dizzzzzzzy :)

  #12 04.11.2013 12:59

Polecam wersje E8500 z Irlandii :) Też 600 zł na alledrogo, za to sporo więcej możliwości

  #13 13.12.2013 21:34

Niestety autor testu wykazał się dociekliwością i wiedzą typową dla pokolenia "komputer jest dobry na wszystko". Począwszy od pierwszej tezy o "kontrowersyjności" urządzenia poprzez "małą ilość złącz" (a jakie jeszcze są potrzebne?) po brak jakichkolwiek analiz obrazu i funkcji sieciowych. A już tekst o braku nagrywania po HDMI pokazuje po prostu brak wiedzy. Żadna oficjalna, duża firma nie wypuści takiego sprzętu. W to bawią się tylko hakerzy i półlegalne firmy z Chin.

andrewi   12 #14 15.12.2013 17:13

pawel_l na przyszłość - zanim coś napiszesz, pomyśl trochę i rzuć konkretnymi argumentami, których w Twojej wypowiedzi zabrakło. Jakie złącza są jeszcze potrzebne? A no właśnie chociażby wspomniane HDMI IN. Wbrew pozorom nie służy on tylko do "piracenia", ale np. do podłączenia dekodera czy nawet konsoli i np. nagrywania z niej gameplayów...

Nie mogę się także zgodzić z twierdzeniem że "A już tekst o braku nagrywania po HDMI pokazuje po prostu brak wiedzy. Żadna oficjalna, duża firma nie wypuści takiego sprzętu. W to bawią się tylko hakerzy i półlegalne firmy z Chin.". Każda stacja multimedialna posiada wejście HDMI.

Co do braku dociekliwości - zauważ, że przy takiej ilości sprzętu na rynku ludzie raczej nie marnują czasu na czytanie wnikliwych tekstów i analiz a raczej skupiają się na podsumowaniach testów, w których znajdują odpowiedź na pytanie "Jak się z [x] korzysta i jakie ma PODSTAWOWE wady i zalety" (za [x] podstaw dowolny produkt).

  #15 16.12.2013 23:17

Po pierwsze- proponuję przypomnieć sobie jakie urządzenie testujemy.
Odp. Odtwarzacz BD i plików AV z funkcjami sieciowymi i tunerem DVB-T. Dodatkowo z funkcją nagrywania strumienia video na dysk. To NIE JEST "stacja multimedialna" mająca służyć do nagrywania wirtualnych sukcesów gameboyów. Pomijając już relacje cenowe.
Po drugie- jeśli już szukać brakujących we/wy to raczej bardziej brakuje drugiego złącza USB z tyłu - do podłączenia HDD na stałe
Po trzecie- może jestem staroświecki ale po recenzji sprzętu AV oczekuję choćby minimum informacji technicznych.

PS. A co do uwagi o braku wiedzy - choćby zapis "F6900 nagrywa tylko ze złącza antenowego" świadczy albo o (moim zdaniem niedopuszczalnej) tendencji do""skrótów myślowych" albo braku elementarnej wiedzy o zasadach działania tego typu urządzeń.

andrewi   12 #16 20.12.2013 20:22

pawel_l - widzę nie odpuszczasz ;) z chęcią przeczytam jakąś Twoją bardzo konkretną i podręcznikowo poprawną recenzję. Cieszy mnie natomiast, że jednak podzielasz moje zdanie o braku złącz. Co do informacji technicznych - przy każdej recenzji podają link do strony producenta - tam je na pewno znajdziesz.

  #17 20.12.2013 22:11

Witajcie, mam pytanie, czy na Waszym sprzęcie również denerwująco wolno działa aplikacja YouTube?
Mam wrażenie jakby początkowo się zamrażała, po czym po zaciągnięciu "połowy internetu" przyspiesza.
Generalnie, czy taka specyfika tych urządzeń BD, czy tylko mój egzemplarz ma jakieś problemy?
Inne aplikacje działają zdecydowanie lepiej.

--
petri

andrewi   12 #18 26.12.2013 00:02

Nie zauważyłem takiego problemu. Może spróbuj przywrócić ustawienia domyślne :)

  #19 10.01.2014 21:46

Problem rozwiązany - sugeruję zmienić w podobnym przypadku do mojego nr DNS na Google'owy: 8.8.8.8

Youtube i inne aplikacje od razu dostały wigoru :)

Sprzęt jest świetny.

--
petri

  #20 16.01.2014 13:05

SAMSUNG BD-E8500 + HDMI BLURAY 3D SMART 500GB GW24