Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

[Recenzja] Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Słowem wstępu.

Firma Samsung ma bardzo bogatą ofertę produktów i cały czas ją rozszerza. Z jednej strony każdy może znaleźć coś dla siebie, z drugiej jednak ciężko jest się połapać czym różnią się poszczególne modele. W moje ręce trafił tym razem tablet Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition. W poniższym tekście postaram się odpowiedzieć na pytanie do kogo jest on skierowany i do czego można go wykorzystać a bez wątpienia jest to sprzęt do zadań specjalnych.

Wow jak to wygląda!

Sprzęt zapakowany jest zgodnie z aktualnymi trendami w ekologiczny kartonik. Skrócona instrukcja obsługi oraz karta gwarancyjna również wykonane są z proekologicznego papieru. Po rozpakowaniu Galaxy Note 2014 Edition czułem, że trzymam w ręku sprzęt luksusowy. Obudowa jest bardzo dobrze spasowana a największy efekt wow wywołuje tylna część, wykończona imitującym skórę tworzywem sztucznym, obszytym ciemną, grubą nitką. Trzeba tutaj zaznaczyć, że zastosowanie takiego materiału przynosi same korzyści – tablet bardzo pewnie trzyma się w rękach a tworzywo nie wywołuje efektu pocących się dłoni przy dłuższej pracy. W kartoniku znajdziemy także rysik S Pen, który również prezentuje się bardzo dobrze oraz standardową ładowarkę USB.

Wow jak to śmiga!

Dopiero po uruchomieniu urządzenia zaczynają się prawdziwe pozytywne emocje i odczucia. Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition jest tabletem tworzonym głównie z myślą o klientach biznesowych. Taki odbiorca potrzebuje sprzętu szybkiego, dobrze wyglądającego, stabilnego, z ciągłym i łatwym dostępem do danych. Firma Samsung zamknęła to wszystko w swoim produkcie. Podzespoły pozwalają nie tylko na szybkie uruchamianie, ale także na stabilną pracę, nawet w bardzo wymagających aplikacjach i grach.

Operatorzy cyfrowi często kuszą nas ofertami sprzętu z internetem mobilnym LTE, jednak w wielu wypadkach oferowane urządzenia nie są w stanie w pełni korzystać z tego standardu, ponieważ ich wąskim gardłem okazują się podzespoły. Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition był pierwszym tabletem w którym faktycznie odczułem różnicę między technologią HSPA+ a LTE (na nadajnikach sieci Play oraz Plus).

Oczywiście żadnego wyzwania nie stanowiło dla testowanego sprzętu uruchomienie wymagających gier takich jak Injustice: Gods Among Us. Absolutnie nie było mowy o żadnych zacięciach czy nawet utratach płynności animacji. Potwierdzają to załączone poniżej testy wykonane w programie AnTuTu.

Ekran ostry jak żyleta.

Egzemplarz, który testowałem wyposażony był w ekran 10,1 cala o rozdzielczości WQXGA (2560 x 1600) co po przeliczeniu daje gęstość na poziomie 299 ppi. Nie jest to może Retina, ale mimo to jakość obrazu jest świetna. Co najważniejsze dzięki wysokiej jasności z urządzenia spokojnie da się korzystać w słoneczny dzień. Szkoda tylko, że producent zdecydował się na matrycę wykonaną w technologii Super LCD a nie AMOLED. Nie mniej jednak Pentile Matrix jest dużo lepsza od jej standardowych odpowiedników montowanych w tańszych modelach.

Jeszcze więcej funkcji.

Android jest systemem otwartym i wielu producentów dostosowuje go pod swoje urządzenia. Często zmiany są jednak tylko czysto kosmetyczne. Samsung tym razem wykazał się na tym polu wprowadzając ciekawe funkcje, które znacznie ułatwią i uprzyjemnią nam pracę z Galaxy Note 10.1 2014 Edition.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition wyposażony jest w system Android 4.3 Jelly Bean z nakładką Touchwiz, którą znamy z innych modeli tego producenta. To co wyróżnia ten model na tle konkurencji to możliwość uruchomienia kilku aplikacji w okienkach. Możemy mieć np. jednocześnie włączonego Facebooka, widzieć co się dzieje na naszym news feed a w okienku obok przeglądać strony internetowe czy też oglądać film. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie i nie spotkałem się z nim w innych urządzeniach. Samsung nie zapomniał także o tych, którzy lubią od czasu do czasu przeczytać e-booka. Specjalnie dla takich osób został przygotowany tryb czytania, który zmienia kolorystykę i kontrast obrazu w taki sposób aby nie męczyć wzorku bardziej niż przy czytaniu papierowej książki.

Warto tutaj także wspomnieć o funkcjach SmartStay oraz Smart Scroll. Wykrywają one położenie naszych oczu dzięki czemu nie grozi nam gaśnięcie ekranu w momencie gdy na niego patrzymy a co więcej, możemy przewijać strony za pomocą ruchu gałek ocznych (choć nie działa to do końca prawidłowo, szczególnie jeśli nosimy okulary).

Bardzo dużo nowych funkcji wprowadza dołączony do zestawu S Pen, który tylko z pozoru wygląda jak zwykły rysik. Oczywiście, możemy nim tworzyć szybkie notatki, możemy także robić zrzuty ekranu, ale to potrafi większość rysików. To co wyróżnia S Pen od innych tego typu urządzeń to to, że nie musi on dotykać ekranu aby tablet go wykrył, wystarczy go zbliżyć na kilka milimetrów aby pojawił się kursor wskazujący położenie końcówki rysika. Nie musimy także dotykać ekranu aby wywołać ekran dodatkowych funkcji, które ukryte są pod przyciskiem umieszczonym na rysiku. Z przybornika, który zostaje wywołany, możemy tworzyć szybkie notatki, zapisywać wycinki ekranu w formie obrazów, dzielić pulpit na widok poszczególnych aplikacji oraz uruchomić aplikację S Szukacz, dzięki której przeszukamy zasoby naszego urządzenia. To co jednak najważniejsze to to, że tablet z łatwością potrafi rozpoznać nasze pismo odręczne i przerobić je na cyfrowe dzięki czemu bezproblemowo zapiszemy nowy numer telefonu czy też np. napiszemy maila. Jedynym mankamentem jaki można wskazać jest stosunkowo szybka zużywalność końcówki rysika przy intensywnym korzystaniu. Samsung jednak zadbał o nas i dołączył 5 zapasowych gumek, które w zupełności powinny wystarczyć na kilka lat.

Zrób mi zdjęcie!

Pisząc recenzję Samsunga Galaxy Note 10.1 2014 Edition ciężko nie wspomnieć również o wbudowanym aparacie. Sam w sobie nie jest nadzwyczajnie wyjątkowy, właściwie można by powiedzieć, że jest przeciętnym reprezentantem w swojej klasie (8 Mpix, 3264x2448, filmy FullHD, dioda LED). Wyróżnia go jednak nieco odświeżona względem innych tabletów firmy Samsung aplikacja. Dzięki niej możemy m.in. wykonywać zdjęcia HDR (choć wypadają raczej przeciętnie), zdjęcia panoramiczne, serie zdjęć z możliwością wyboru najlepszego ujęcia. Możemy także korzystać z trybu gumki, dzięki któremu usuniemy z wykonanej fotografii niepotrzebne przedmioty. Poniżej zdjęcia zrobione przy pomocy testowanego sprzętu

Podsumowanie.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition jest pierwszym urządzeniem spośród tych jakie miałem okazję testować dzięki współpracy z firmą Samsung, które w 100% mnie zachwyciło. Nie można mu nawet zarzucić jako wady wysokiej ceny, ponieważ wszystko, co jest w nim zawarte - od podzespołów po aplikacje i rysik S Pen, jest warte każdej wydanej na niego złotówki. Dodatkowo jest to sprzęt uniwersalny, który równie dobrze (a nawet szczególnie dobrze) sprawdzi się w rękach klienta biznesowego jak i dzięki wydajnym podzespołom jako narzędzie rozrywki. Polecam!

Plusy:

- cena adekwatna do jakości sprzętu

- wygląd zewnętrzny

- świetne podzespoły

- brak jakichkolwiek zacięć, nawet przy wymagających aplikacjach

- rozmaitość funkcji niedostępnych w innych tabletach

- S Pen i zapasowe gumki do niego

- przyzwoity aparat

- tryb dla osób czytających e-booki

- LTE w końcu działa tak jak powinno

Minusy:

- nie znalazłem

Strona produktu

http://www.samsung.com/pl/consumer/mobile-phone/mobile-phones/note/SM-...  

sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
t0m3k_   8 #1 05.05.2014 14:08

"Nie jest to może Retina, ale mimo to jakość obrazu jest świetna."
A co to jest Retina? I która Retina?

andrewi   13 #2 05.05.2014 14:16

Retina - typ matrycy w stosowany w produktach Apple. Jeśli dobrze pamiętam to w IPhone 5 gęstość pikseli jest na poziomie 326ppi

pawelllek   6 #3 05.05.2014 14:26

Ogólnie dobrze się czytało ale miejscami psuło wrażenie ciągłe wstawianie pełnej nazwy tebletu Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - jak by był to jakiś artykuł reklamowy od Samsunga. Chyba że jest ?

t0m3k_   8 #4 05.05.2014 14:28

Czyli chodzi Ci o matryce Apple. No więc, sam nie pamiętam więc jak zawsze w takiej sytuacji szukam w google, żeby gafy nie popełnić :)

Oto co znalazłem:
"326 PPI for the smallest devices (iPhone, iPod Touch, and iPad Mini with Retina display), 264 PPI for mid-sized devices (iPad third generation and onwards, including iPad Air), and 220 PPI for larger devices (MacBook Pro)".

O, czyli nie jest tak dobrze jak w Retinie, jest lepiej :)

Generalnie świetna robota, czepiam się bo wkurza mnie wszędzie porównywanie do Apple, i to nawet do tego stopnia, że w Apple zawsze lepiej, nawet jak gorzej :P

StarterX4   10 #5 05.05.2014 14:33

Widzę, że nieźle sie prezentuje :)

t0m3k_   8 #6 05.05.2014 14:34

Dodać warto, że tablet ten ma taką samą rozdzielczość jak MacBook Pro 13", zostawiając konkurencję od Apple daleko w tyle pod tym względem. Jasność jest na podobnym poziomie z iPadem Air (bawiłem się dwoma równocześnie).

Hrustus   8 #7 05.05.2014 14:55

"Nie można mu nawet zarzucić jako wady wysokiej ceny, ponieważ wszystko, co jest w nim zawarte - od podzespołów po aplikacje i rysik S Pen, jest warte każdej wydanej na niego złotówki."
"- cena adekwatna do jakości sprzętu"

A jaka jest ta cena? :P

Tomi915   5 #8 05.05.2014 15:02

NAJWIĘKSZY minus recenzji to brak jakiejkolwiek informacji o...baterii, a raczej jej "trzymaniu". To chyba moja pierwsza recenzja w życiu tabletu lub smartfona, którą czytam - w której brak TAKIEJ informacji, a w dzisiejszych czasach czas pracy baterii takich urządzeń to podstawa.

Krotock   8 #9 05.05.2014 15:51

"Ogólnie dobrze się czytało ale miejscami psuło wrażenie ciągłe wstawianie pełnej nazwy tebletu Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - jak by był to jakiś artykuł reklamowy od Samsunga. Chyba że jest ?"
Dokładnie to samo wrażenie odniosłem... Cały artykuł prezentuje się jak reklama. Nie ma urządzenia bez wad. Co prawda nie testowałem tego urządzenia, ale do minusów można by było wrzucić chociażby cenę :). Jest to na pierwszy rzut oka przyzwoite urządzenie, ale na tle konkurencji nie ma się czym zachwycać. Może po za rysikiem i systemowymi funkcjami z nim związanymi, których próżno szukać u konkurencji.

A i muszę pouczyć autora, że "Retina" to tylko marketingowa nazwa bardzo gęstych odmian matrycy IPS, stosowana przez Apple. Co to zmienia? IPhone ma ponad 300 ppi, ale iPad ma już mniej ostry ekran od tego tabletu bo 264 ppi. Większe urządzenia Apple jeszcze mniej, bo określenie to nie wyznacza konkretnej gęstości pikseli, tylko ma po prostu mówić, że ekran jest na prawdę dobrej jakości, a większe ekrany zazwyczaj oglądamy z większej odległości, dlatego ppi nie musi być tak duże.

Magnis   8 #10 05.05.2014 16:04

A masz jakieś filmiki z tego sprzętu może?

lordjahu   20 #11 05.05.2014 16:48

Jak z pracą baterii ? Na ile starcza ?

freyah   16 #12 05.05.2014 16:57

Fajna recenzja, sprzęt prezentuje się rzeczywiście elegancko, ale dla mnie dziesiątka jednak byłaby za duża :)

andrewi   13 #13 05.05.2014 17:20

Wróciłem z pracy a tu taka masa komentarzy... więc tak, powoli :D

pawelllek - nie, nie jest to tekst reklamowy i nawet początkowo chciałem o tym wspomnieć we wstępie, jednak w późniejszym etapie obróbki tekstu usunąłem tą informację bo wydała mi się... nienaturalna :) po prostu jest to pierwszy sprzęt Samsunga, który mnie kompletnie rozłożył na łopatki pod każdym względem.

t0m3k_ - zdecydowanie nie jestem fanboyem firmy Apple, ale... Retina jednak nawet przy mniejszej gęstości pikseli daje trochę lepsze efekty, kolory są trochę bardziej soczyste, czasami aż za bardzo (choć w Samsungu niczego im nie brakuje).

Hrustus - zależy w jakim sklepie i w jakiej promocji dorwiesz, ale około 2600 zł.

Tomi915 , lordjahu - nie pisałem o baterii bo wolę nie pisać o czymś, czego dokładnie nie przetestowałem :) fakt, to zdecydowanie mój duży błąd jednak nowa praca skutecznie ograniczyła mój wolny czas... za to muszę przyznać, że jeśli chodzi o normalne korzystanie to spokojnie starcza na 2- 3 dni (jeśli go nie będziesz katował na maksymalnej jasności przez pół dnia).

Magnis - mam jeden krótki film, zaraz wrzucę go na YT i zamieszczę link.

freyah - mam w domu tablet siedmiocalowy i wierz mi... dziesięciocalowy jest jednak wygodniejszy, szczególnie jeśli chce się korzystać z arkusza kalkulacyjnego i prowadzić dokumentacje biznesową :)

xomo_pl   21 #14 05.05.2014 17:30

moim zdaniem największa wada tego tabletu to.... system...
tak, android do poważnych zastosowań się po prostu nie nadaje. Samsung co prawda trochę androida usprawnił dając namiastkę w postaci 2 aplikacji na widoku ale nadal jeśli chodzi o pracę z więcej niż jednym oknem naraz Windows bije wszystkich na głowę....
Do tego dochodzi fakt olewania aktualizacji przez Samsunga, szczególnie polski oddział (nie wiedzieć czemu każdy kraj ma osobny region w/g Samsunga...). Nawet jeśli już wypuści to robi to bardzo późno, często dostępny jest już nowszy android od tego, który Samsung akurat przygotował...

Druga sprawa to złącza- jak to w sprzętach z androidem brak normalnego USB czy HDMI ale poprzez MHL-adaptery, które kosztują po ok. 100zł za sztukę (do tej pory sprzedawali osobne do HDMI i osobne do USB..) Nie ma to jak dać ponad 2K za sprzęt i jeszcze 200zł na peryferia co by nie ograniczać się.
Co ciekawe Samsung pokazał, że można dać komplet normalnych wyjść, z tym, że zrobił to tylko w tablecie z Windows- serii Ativ, która też ma rysik...

t0m3k_   8 #15 05.05.2014 17:31

andrewi - retina wg appla oznacza ekran o wysokiej rozdzielczości. Nie ma to nic wspólnego z kolorami. Szczególnie, że każda retina pod tym względem jest troszkę inna :D
Jak dorwę iPada to porobię im zdjęcia i zobaczymy ale z tego co pamiętam to żywsze kolory miał właśnie Samsung...

andrewi   13 #16 05.05.2014 17:41

zomo_prl - ja lubię androida, tym bardziej tego usprawnionego przez Samsunga :) Windows Phone jakoś mi nie podchodzi... :) Co do złączy... cóż, taka uroda tabletów... a jeśli chodzi o aktualizacje to opisywałem sprzęt a nie podejście oddziałów Samsunga do tematu aktualizacji choć... napisze Ci, że LG do mojego L7 wypuścił aktualizację... i co? I działa dużo wolniej...

t0m3k_ - być może IPad, którego miałem okazję trzymać przez kilka godzin w łapkach był jakoś usprawniany (należał do znajomego ze studiów, który lubił się bawić w takie rzeczy). Nie mniej jednak za Piłatem - "com napisał napisałem" ;) Nie zmienię tego aby nie wprowadzać zamętu w treści komentarzy :) a jeśli ktoś będzie dociekliwy to zauważy tę dyskusję :)

xomo_pl   21 #18 05.05.2014 18:04

@andrewi; " Windows Phone jakoś mi nie podchodzi"

na tabletach jest normalny Windows nie Windows Phone (który jest tylko na smartfonach)

" a jeśli chodzi o aktualizacje to opisywałem sprzęt "
współczesny sprzęt bez systemu nie istnieje można powiedzieć :)

" napisze Ci, że LG do mojego L7 wypuścił aktualizację... i co? I działa dużo wolniej..."

bo to lg :D

andrewi   13 #19 05.05.2014 19:15

zomo_prl - masz rację, całe szczęście kończy mi się umowa i będę go wymieniał na coś innego... może coś z Windows Phone ;)

t0m3k_   8 #20 05.05.2014 19:34

Zaś ten samsung którym ja się bawię jest wystawowy co też może, acz nie musi mieć wpływu. Nie pozwalają nam rozbierać wystawowych wiec ciężko zweryfikować czy różnią się od produkcyjnych.

DexterI9000   10 #21 05.05.2014 20:57

Ja osobiscie nie podchodze juz do niczego od szajsunga, ktory - przyznaje - oferuje zawsze topowe podzespoly, ale jakosc wykonania to kompletne dno, co przestalem tolerowac, po latach spedzonych z ta firma. Takze jaki super by on nie byl to podziekuje.
Na temat samego artykulu, to kiedy widze tak profesjonalne podejscie jak "Minusy: - nie znalazłem" naprawde zawsze zastanawiam sie ludzie po co wy sie za to bierzecie i czas tracicie. Nie ma macie porownania albo ostatnie wasze urzadzenie jest juz dwie generacje w tyle to na co sie produkowac, skoro od razu wiadomo jak bedzie to wygladalo na koniec?

lex_iuris   11 #22 05.05.2014 21:02

Hej andrewi :)
Androida 4.4 KitKat planują wprowadzić?

andrewi   13 #23 05.05.2014 22:02

lex_iuris nie mam pojęcia, ale postaram się jutro zorientować :)

Dexterl9000 - testowałem sporo sprzętów od Samsunga i to jest pierwszy, w którym autentycznie nie znalazłem minusów a nie chciałem też szukać ich na siłę, bo tak jak napisałem na upartego mogłaby być to cena aczkolwiek... jest ona adekwatna do tego co otrzymujemy. Co do jakości wykonania - tutaj jest ona na bardzo wysokim poziomie. Nie wiem na jakie sprzęty trafiłeś, bo o tym nie napisałeś, ale ciężko teraz znaleźć coś tak dobrze spasowanego, niezbyt ciężkiego a jednocześnie tak świetnie wyglądającego jak Galaxy Note.

xomo_pl   21 #24 06.05.2014 00:06

@andrewi, prawda jest taka, że dotychczasowe urządzenia z linii Galaxy nie grzeszyły wykonaniem*, poprawa (bo do ideału daleko...) nastąpiła dopiero w linii na 2014...


*do spasowania mieć pretensji nie można było ale ten plastik pokryty śliską farbą.... bez komentarza.

@lex_iuris, lepszym pytaniem jest kiedy bo wiadomo, że sprzęt dostanie KK....

  #25 06.05.2014 00:42

2600 PLN za plastikową zabawkę od samsunga z systemem, który nawet nie posiada w sklepie aplikacji dedykowanych tabletom i który niczym nie różni się od tego co jest na komórkach za 300 PLN. Śmiech na sali.

Mk13   16 #26 06.05.2014 01:14

Tablety z Androidem to nadal nienaturalnie rozciągnięte telefony. Fakt, że Samsung się stara coś z tym zrobić - szkoda tylko, że jedynie w najdroższych modelach. Ale tak:

1. Dzielenie ekranu, fajnie, najtańsze tablety z Windows mają to w standardzie, a to, że Android nie umożliwia uruchomienia dwóch instancji jednej aplikacji (np. dwóch PDFów) dyskwalifikuje dla mnie sprzęt całkowicie. Niby aplikacje mogą uruchomić dwa pliki jednocześnie, ale po pierwsze różne są sposoby przełączania, a po drugie, nie zawsze.
2. Wieczne jaja z aktualizacjami. Kupujesz sprzęt za olbrzymią kasę i już masz świadomość, że masz nieaktualny system. Niby niewiele się tam ostatnio zmienia, niesmak jednak pozostaje.
3. Wspomniane wcześniej przejściówkowe eldorado, cóż, Samsung chyba ściąga od Apple również te złe rzeczy.'
4. Pstrokacizna i bezguście interfejsu, choć ostatnio u Samsunga jest z tym lepiej.

Android mi wystarczał dopóki nie spróbowałem Windowsa 8.1 najpierw na XPSie 12, a potem na normalnym tablecie. Potem stwierdziłem, że nie mogę już dłużej używać Androida.

Jaro070   16 #27 06.05.2014 14:55

Ile GB zajmuje nakładka Samsunga?

andrewi   13 #28 06.05.2014 15:27

Szczerze napiszę, że nie mam pojęcia :)

  #29 07.05.2014 08:29

Zamierzam go kupić i mam pytanie. Czy są dostępne konta użytkowników ? Chce używać go z innymi osobami w rodzinie i jest to dla mnie bardzo istotne. Pozdrawiam

  #30 07.05.2014 08:45

"Nie mniej jednak Pentile Matrix jest dużo lepsza od jej standardowych odpowiedników montowanych w tańszych modelach."

Tu się autor grubo myli. Układ pikseli typu Pentile (jaki możemy spotkać w AMOLEDach, więc tu go nie zobaczymy) to... oszczędność i strata jakości. Zamiast normalnego RGB mamy jeden subpiksel tracony, przez co rzeczywista rozdzielczość jest mniejsza. Widać to chociażby w przypadku Galaxy Nexusa i Galaxy S3, gdzie na ekranie 4,7" przy rozdzielczości HD da się spokojnie zobaczyć postrzępioną czcionkę. Dopiero w S4 przy podciągnięciu podziałki do Full HD problem ten (dla mnie problem) poprawiono tj. stało się to niewidoczne przez odpowiednie zagęszczenie.

andrewi   13 #31 07.05.2014 09:06

@up To tutaj nie ma Pentile Matrix? Poszukując informacji na temat matrycy doszukałem się właśnie, że jest to ten typ...

andrewi   13 #32 07.05.2014 13:34

dominoo_ jak w każdym sprzęcie z androidem... teoretycznie tak, w praktyce nie :)

Dimatheus   22 #33 10.06.2014 20:25

Hej,

Śliczna PSR'ka S-750. :)

Pozdrawiam,
Dimatheus

andrewi   13 #34 11.06.2014 10:38

Dzięki @Dimatheus :) grywasz na klawiszach? :)

Dimatheus   22 #35 13.06.2014 01:00

Hej,

A no tak - od jakiś 18 lat. :)

Pozdrawiam,
Dimatheus

andrewi   13 #36 13.06.2014 08:53

Łooo to ładnie :) Jakiś zespół czy czysto dla przyjemności? :)

Dimatheus   22 #37 11.08.2014 00:10

Hej,

I jedno, i drugie. Tworzę coś solowo i na klawiszach gram w zespole. Zresztą namiary na zespół można znaleźć w moim profilu. :)

Pozdrawiam,
Dimatheus