Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Subiektywny przegląd Windows 8 RTM - część 3: Opinie, uwagi i wnioski po tygodniu używania

Witam. To jest mój ostatni wpis przeglądu Windows 8. W tym wpisie będę się czepiał różnych rzeczy, ponieważ nie przypadły mi do gustu [co nie oznacza, że każdemu się podobać nie będą].

Jeśli jeszcze nie zapoznałaś / zapoznałeś się z poprzednimi wpisami, to możesz to naprawić czytając część 1 oraz część 2

Polacy nie gęsi...

Jak już pisałem w komentarzach oficjalnie [czytaj poprzez Windows Update] nie ma możliwości zainstalowania polskiej nakładki językowej. Można to zrobić poprzez wierz poleceń wykorzystując paczkę .cab udostępnioną subskrybentom TechNetu lub MSDN.
Cała operacja opisana jest tutaj

Samo spolszczenie jest dobrze przygotowane, lecz miejscami zdarzają się braki. Być może są one winą instalacji paczki na wersję angielską.

Do tego jest mały błąd w tłumaczeniu, którego wcześniej nie zauważyłem. Dotyczy on dwóch aplikacji ModernUI: News oraz Messages, które po polskiej stronie mają takie same tłumaczenie. Błąd jest niezależny od paczki językowej, ponieważ nawet w języku angielskim aplikacje mają nazwy polskie [popatrz na screeny w części 2].

To mi się nie podoba

Tutaj zacznę się czepiać, więc proszę pamiętaj, że to są tylko i wyłącznie moje uwagi.

Nie dla ciemnego koloru

W części 2 pokazałem błąd z czarną kompozycją dla klasycznego UI. Minął tydzień, niestety nie ma żadnych poprawek.

Stwierdziłem więc, że może zmienię kolor czcionki. Zacząłem szukać odpowiedniej opcji. I tutaj moje zdziwienie - nie potrafiłem znaleźć zaawansowanych opcji wyglądu. Wychodzi na to, że ich nie ma. W Windows 7 są one pod wyborem koloru "szkła", w 8 ich nie ma.

Ok może przenieśli. Po dłuższych poszukiwaniach znalazłem jedynie to.
Jeśli ktoś wie, gdzie są te ustawienia, to z chęcią się dowiem - ja ich znaleźć nie potrafiłem.

Dwa na raz w różnych miejscach

Kolejna rzecz wg mnie nieprzemyślana. Panel Windows Update ma dwie formy: klasyczną i ModernUI. Podczas aktualizacji systemu z panelu klasycznego bawiłem się w ustawieniach komputera [ModernUI]. W podmenu Windows Update przypadkiem anulowałem aktualizację. Wróciłem do panelu klasycznego, gdzie przywitała mnie informacja, że aktualizacja nie została zainstalowana. Po ponowieniu próby wyskoczyło, że nie ma aktualizacji. W historii aktualizacji widnieje wpis, że została jednak ona zainstalowana.

ModernUI niekoniecznie przyjazne

Pochylona część tekstu jest nieważna - nie wiedziałem o innych możliwościach - brak jakiejkolwiek informacji ze strony systemu, że istnieje taka możliwość. Dziękuję za zwrócenie uwagi.Pierwszą rzeczą, która mi się nie podoba to kompletny brak ujednolicenia zamykania aplikacji. Przykładowo z Pogody można wyjść poprzez naciśnięcie Esc, ale z Sklepu już się nie da. Pozostaje jedynie przejście do pulpitu i wyłączenie poprzez Menedżera zadań lub pasek przełączania aplikacji - inaczej aplikacja będzie sobie działać w tle.

Zdarzają się również błędy w samych aplikacjach ModernUI. Przykładowo chciałem pobrać aplikacje naszego portalu. Wszystko było przyciemnione a tekst zaznaczony. Dopiero restart aplikacji pomógł.

Do tego ekran logowania wygląda okropnie tandetnie. To ma być następca Windows 7, którego ekran logowania był miły dla oka, a tutaj wygląda jak zrobiony w Paint.

Błędy i niedociągnięcia

Podczas użytkowania systemowych aplikacji zdarzały się błędy w działaniu. Najczęściej miałem problem z Internet Explorerem, który wysypywał się dość regularnie z niewiadomych mi przyczyn.

Kolejny ciekawy błąd napotkałem podczas wybierania obrazu do ekranu blokady.

Czasami też Ustawienia komputera potrafiły się zawiesić i wyłączyć. Sam dostęp do Startu czy panelu bocznego jest dziwny, bo nie zawsze system "łapał", że kursor jest w odpowiednim rogu ekranu.

Trochę niewygodnie jest umieszczona opcja przypięcia aplikacji do ekranu Start. Jest ona zawsze opcją drugą, jakby każdy z nas częściej przypinał Komputer do Startu niż korzystał z Zarządzania komputerem. Ja tak nie robię, więc mi to przeszkadza.

Nie ma polskiej pomocy, mimo wybrania wersji Online oraz polskiego UI.

Brak rozpoznawania mowy w języku polskim nie zaskakuje.

Nie można pobrać aplikacji ze sklepu bez konta. Nie rozumiem dlaczego. Wiem, że poprzez konto można synchronizować zawartość niezależnie od komputera, ale w czym to przeszkadza w instalacji? Nie wiem.

Na koniec mała rzecz. Przycisk zamknij ma dwa rozmiary w zależności od okna, które jest wyświetlane. Nie wiem czy tak ma być, ale wg mnie słabo to wygląda.

Coś na plus?

Oczywiście, że tak.
System działa szybko [mimo emulacji na VBoxie]. Aplikacje otwierają się błyskawicznie. Bardzo podobają mi się też dźwięki systemowe - są przyjemne dla ucha.
Jak już napisałem w części 2 bardzo przypadł mi do gustu nowy eksplorator z wstążką. Po pewnym czasie widać wygodę tego rozwiązania. Można sobie porobić skróty opcji, które często się używa, a samą wstążkę schować.

Bardzo podoba mi się nowy menedżer zadań. Mamy łatwy dostęp do klasycznego widoku uruchomionych procesów jak i szybką możliwość zarządzania aplikacjami uruchamianymi przy starcie.

Ciekawe są również dwie opcje "przywracania systemu". Możemy odświeżyć komputer, zachowując ustawienia lub kompletnie wyczyścić system.

System w moim odczuciu również nie zużywa dużej ilości zasobów komputera. System [32-bitowy] sam z siebie potrzebuje ok 400 MB RAMu. Wykorzystanie CPU jest też niewielkie.

Wnioski na koniec

Czy warto się bać lub znienawidzić nowy system?
Nie. Ma kilka błędów, które mam nadzieję zostaną naprawione. Nowy interfejs nie jest taki straszny. System jest szybki i posiada kilka ciekawych usprawnień.

Czy warto zakupić nowy system dla komputera lub laptopa?
Nie.
Wydanie pieniędzy na ten system jest wg mnie nieopłacalne. Nową funkcjonalność można zastąpić aplikacjami osób trzecich. Szybkość działania w odniesieniu do Windows 7 nie jest aż tak strasznie duża, że skłania do przesiadki.

Czy warto kupić tablet z Windows 8?
Tak.
System ten jest wręcz ukłonem w stronę tego typu urządzeń. ModernUI genialne spisuje się na urządzeniach z ekranem dotykowym [patrz Windows Phone]. Śmiałbym stwierdzić, że tylko tam on się nadaje.

A co ja zrobię?
No cóż, aktualnie zrobię to samo co z Windows Vista - zostanę przy poprzedniku ;)
No chyba, że Microsoft poprawi błędy i doda możliwości o których wspominałem.
Czas pokaże jak to będzie.

Dziękuję bardzo za uwagę.
Pozdrawiam :)

 

windows oprogramowanie

Komentarze

0 nowych
szymek48   4 #1 24.08.2012 14:11

Ja za to znalazłem błąd w panelu 'Konta użytkowników'. Po spolszczeniu, opcje nie są równo rozstawione.

darasz89   4 #2 24.08.2012 14:28

hmm, u mnie jest ok
możesz pokazać zrzut ekranu?

Autor edytował komentarz.
gargamel.pce   5 #3 24.08.2012 14:35

Okno Komputer i okienko Właściwości dysku (w tym przypadku) to dwa różne elementy stąd różny ich wygląd.
Pierwsze skalowalne z możliwością minimalizacji a drugie zwykłe informacyjne.

  #4 24.08.2012 14:36

inferfejs okienkowy jest bardzo niespójny. Spójrzmy np. na okienka wywoływane ikonami z paska narzędzi: zasilanie - z windows 7; sieci - nowe rozwijalne menu a'la metro; dźwięk - windows 7 albo i starszy; wybór języka - nowe ale nie a'la metro.
Też jestem po tygodniu używania i do metro podszedłem z zainteresowaniem. Lubię aplikację newsową, czytanie tekstów przewijanych w poziomie i podzielonych na wąskie kolumny jest moim zdaniem wygodniejsze, do tego dzięki pełnoekranowości mogę się skupić na treści nie myśląc o innych rzeczach. Niestety, oferowane tam standardowe aplikacje są strasznie prymitywne: liczba dostępnych ustawień w Wiadomościach i Poczcie nie zadowala, Kalendarz choć ciekawy to np. uniemożliwia użycie litery "ś" bo kombinacja równa się ctrl+s. Nie rozumiem też dostosowania dostępnych w Sklepie do lokalizacji użytkownika, co w rzeczywistości jest mocnym ograniczeniem dostępności tychże: o ile w siódemce w "sklepie" widżetów można było wybrać wyświetlanie wszystkich aplikacji, nie tylko tych polskojęzycznych, to tutaj trzeba zmienić lokalizację w Panelu sterowania aby pokazać inne.

darasz89   4 #5 24.08.2012 14:38

w poprzednich wersjach systemu były takiej samej wielkości ;)
i tak jak pisałem - słabo to wygląda

matrix012345   4 #6 24.08.2012 14:40

„Pozostaje jedynie przejście do pulpitu i wyłączenie poprzez Menedżera zadań lub pasek przełączania aplikacji - inaczej aplikacja będzie sobie działać w tle.”
alt+F4 albo myszką na górę ekranu – pojawi się rączka – i przeciągamy na sam dół

gargamel.pce   5 #7 24.08.2012 14:42

Przesiadłem się na 90 dniowy TRIAL (po poprzednich dwóch wersjach testowych) - problemów nie ma, wszystko chodzi poprawnie. Owszem błędy w spolszczeniu bolą (ale nie tak bardzo).

gargamel.pce   5 #8 24.08.2012 14:43

Pogody już nie zamkniesz ESCapem :)

darasz89   4 #9 24.08.2012 14:47

@matrix012345
a faktycznie, o tym nie wiedziałem - brak jakiejkolwiek informacji na początku użytkowania, co do ALT+F4, to to jest oczywiste, więc tego nie opisywałem

@gargamel.pce
przed chwilą sprawdziłem, dało się
sprawdziłem raz drugi, nie dało się
odpaliłem trzeci raz, poczekałem, aplikacja sama się wyłączyła

Autor edytował komentarz.
FaUst   11 #10 24.08.2012 15:49

Zamknięcie aplikacji w metro (tfu ModernUI) polega na "chwyceniu" aplikacji na górze (tak jakby chwytać belkę tytułową) i przeciągnięcie w dół - przynajmniej tak było w RC

darasz89   4 #11 24.08.2012 15:50

tak wiem, nie wiedziałem o tym szczerze mówiąc

  #12 24.08.2012 16:05

Akurat speakers i headphones to od programu od karty dźwiękowej nie windowsa.

Kpc21   9 #13 24.08.2012 16:20

Chyba poczekam aż wydadzą SP1.

darasz89   4 #14 24.08.2012 16:44

@Anonim nie prawda, są to nazwy domyślnie nadane przez system
nazwy można zmienić, niestety spolszczenie nie zmieniło tego - wg mnie powinno

djfoxer   17 #15 24.08.2012 17:17

@darasz89
"Nie można pobrać aplikacji ze sklepu bez konta. Nie rozumiem dlaczego. Wiem, że poprzez konto można synchronizować zawartość niezależnie od komputera, ale w czym to przeszkadza w instalacji? Nie wiem."

Konto jest niezbędne do tego, aby "zarejestrować" aplikację dla konkretnego użytkownika. Nie ma znaczenia czy jest ona bezpłatna, czy płatna. Jest to logiczne. Podobnie jak na Windows Phone i innych systemach z zintegrowany sklepem.

darasz89   4 #16 24.08.2012 17:45

nie jest logiczne
rejestracja rejestracją, ale nie widzę powodu dlaczego nie można pobrać bez tego konta
tak wiem, że w WP i Androidzie też tak jest, ale nadal nie rozumiem w czym brak konta przeszkadza w instalacji oprogramowania ;)
mam nadzieję, że mnie rozumiesz

djfoxer   17 #17 24.08.2012 17:50

@darasz89
Oprogramowanie przypisywane jest do konta. Kupujesz oprogramowanie online i jest ono rejestrowane na konkretnym koncie. Inne podejście niż standardowo. Kolejny przykład: Steam :) Rozumiesz już?

darasz89   4 #18 24.08.2012 18:11

ja rozumiem
to chyba Ty nie rozumiesz tego co ja chce powiedzieć
nie widzę powodu, czego miało tak być, skoro wszystko było wcześniej ok
rozumiem jeszcze Store w postaci np takiego portalu z oprogramowaniem
ale nie wiem czego MS się rzucił na to, aby posiadanie konta było konieczne, żeby pobrać jakąś aplikację i ją zainstalować w systemie
o to mi chodziło w cytowanym przez Ciebie tekście
to, że na telefonach z WP / Androidem się to sprawdziło nie oznacza, że tak będzie na PC
ja np nie chcę mieć konta MS - zmieniłem je na lokalne, ale chciałbym jednak pobierać aplikacje ze sklepu
nie chce mieć synchronizacji, rejestracji czy coś
wg mnie to jest tylko przejściowe - następnym krokiem jest kompletne połączenie XBox Live, Store, Outlook i SkyDrive w jedną usługę obsługiwaną z jednego miejsca - jak na razie to tylko jedyny powód dlaczego konto jest wymagane
bo będzie wtedy tak, że zobaczysz co Twój znajomy ma, co lubi, a czego nie, co używa itp
takie socialowe śmietnisko :)
pozdrawiam

djfoxer   17 #19 24.08.2012 18:18

@darasz89
Chodzi o ujednolicenie. Zapewne i Marketplace na WP zmieni się na Windows Store.
Bez posiania konta live, które jest przypięte do Stora, gdzie aplikacja była by podczepia? Ściągasz aplikację = kupujesz ją i rejestrujesz (nie ma znaczenia, czy jest ona bezpłatna, czy płatna). MS kontroluje co wpada do Stora, więc i narzuca posiadania konta live. Ja również mam konto lokalne, a live podaje tylko do zakupów. I to jest jak najbardziej ok. Ściągasz (= kupujesz!) i aplikacja leci na Twoje konto.

  #20 24.08.2012 18:24

windows 8 totalna porażka programisty kto był architektem tego systemu pies pluto,brak aero -kompromitacja,metro -tragedia,totalna inwigilacja użytkowników-3exploity wbudowane w system,pozbawienie wolności i kreatywności oraz prawa wyboru dla użytkownika i masa błędów ale to ostatnie to standart przy każdym nowym systemie jedyna dobra wiadomość,że pracują nad windows 9 i mam nadzieję że w 2013 pojawi się windows 9 i 8 skończy tak jak vista zgodnie z prawem serii co drugi system jes dobry

  #21 24.08.2012 18:31

krzyknijcie w jak wrak ,i jak inwigilacja,n jak nic,d jak dno,o jak ork,w jak wątroba,s jak skowyt,8 jak osiem milionów błędów i dziur i wszystko jasne kurcze pieczone w pysk dałem ten system piorunowi ale nawet on pies piorun tylko wył i wył z rozpaczy

  #22 24.08.2012 18:32

windows osiem proszę nie rozśmieszać żab nawet one tego nie kumają

darasz89   4 #23 24.08.2012 18:33

spoko
co nie zmienia faktu, że nadal nie rozumiem po co to wszystko [co de facto jest namieszaniem przeciętnym użytkownikom typu Jak Kowalski]
co ważniejsze - nie podoba mi się to :)
ale to tylko moja opinia

Autor edytował komentarz.
baton1   4 #24 24.08.2012 22:57

Jest to dla nich również budowanie bazy użytkownikiem. Z takim kontem wiążę się od razu podniesienie statystyk w praktycznie wszystkich oferowanych przez nich usługach. A jak wiadomo większość ludzi idzie za tłumem - na zasadzie tyle ludzi tego używa to nie mogą się mylić i nie może to być takie złe, więc i ja spróbuję. Aktualnie Microsoft ma ostrą konkurencję na prawie każdym polu (skydrive, WP, outlook) i w ten sposób prawdopodobnie również próbuje budować swoją przewagę. A że Windows jest na 90% komputerów to ma o co walczyć...
Większość ludzi jest do tego przyzwyczajona w związku z komórkami, więc nawet nie zwróci uwagi na kolejne konto u kolejnej firmy.

jajecpl   9 #25 24.08.2012 23:23

Jak wyszedł Win 2000, czy później XP, to też był wielki pisk, że gówno, niekompatybilne, bez sterowników, mułowate itp itd.. To jest normalna kolej rzeczy. Mamy swoje przyzwyczajenia i już, Jak kiedyś wsiadłem do najnowszego BMW to nie wiedziałem gdzie to się nawet uruchamia, albo radio włącza- jakiś joistick i tyle.
Tak samo z nowym systemem, dla jednego intuicyjny dla drugiego nie. Ja nie mam zamiaru tego win 8 nawet kijem ruszać, ale jak wychodzi nowa dystrybucja linuxa to jest podobna gadka ..:)

darasz89   4 #26 25.08.2012 09:13

ja tam nie wiem jak Ty ale dla mnie Win2k u WinXP były super :)
nie chodzi tutaj o to, że nowsze i nie jestem przyzwyczajony - bo wstążka w eksploratorze mi pasuje, kolor mi pasuje, system jest żwawy - chodzi o to, że Microsoft popełnił parę błędów kompletnie olewając opinię testerów, system nie jest dopracowany tak jak Win7 w dniu swojej premiery [tak wiem, tez miał parę błędów]
należy pamiętać, że Win8 jest jego następcą co w moim odczuciu powinno pokazać wyższy poziom ułatwienia życia dla użytkownika i szeroko pojętej koncepcji user-friendly
tak samo w moim przypadku było z Vista - system kompletnie mi się nie spodobał więc zostałem przy XP
ale i tak wiele osó Visty używało i używa po dziś
należy pamiętać, że każdy wpis dotyczący Win8 jest pokazem własnych opinii na temat tego systemu - nic więcej nic mniej
każdy może pisać i oceniać jak mu się podoba
ja nie skarciłem Win8, bo uważam że nie jest tego wart - chociaż są elementy, które mnie osobiście nie skłaniają do przesiadki z Win7
pozdrawiam ;)

  #27 25.08.2012 09:52

Nie ma polskiej pomocy, mimo wybrania wersji Online oraz polskiego UI.
Jest cała pomoc po polsku!. Tylko należy ustawić w lewym dolnym rogu okna pomocy Pomoc offline.

foreste   14 #28 25.08.2012 15:08

System failed niechce go ;].

darasz89   4 #29 26.08.2012 14:59

@Andrzej B a no zgadza się :D
dziwne, że nie pokazuje polskiej pomocy online - o to mi chodziło

Autor edytował komentarz.
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #30 26.08.2012 16:14

Przeczytałem 3 części Twoich wpisów o Windows 8 RTM, naprawdę świetna robota, bardzo przyjemnie się czyta, takich testów oczekiwałem w jakimś czasopiśmie, a tu miła niespodzianka.
Windows 8 to dla mnie godny następca swojego poprzednika, system który może zmienić podejście do korzystania z Windows. Gdy z początku zobaczyłem Modern UI byłem do niego lekko sceptycznie nastawiony, ale obecnie coraz bardziej przypada mi on do gustu. Modern UI bardzo ułatwia szybkie korzystanie z komputera, czy to sprawdzenie poczty, czy wiadomości, a większość osób głównie do takich rzeczy wykorzystuje swój komputer. Windows 8 to również jeszcze lepsza optymalizacja, dzięki temu system działa jeszcze szybciej, co jest kolejną rzeczą wpływającą na dobry odbiór przez klientów. Sam wygląd klasycznego pulpitu Windows i okienek wygląda bardzo przyjemnie dla oka, jest prostszy niż w 7 i Vista, co uprzyjemnia dłuższy czas spędzony przy komputerze. Brakuje mi trochę Aero, ale cóż nie jest bez niego, aż tak źle. Kolejnym pozytywnym dla mnie elementem jest wstążka, która znacznie ułatwia korzystanie. Windows 8 to również jeszcze większe ułatwienia obsługi, gdzie przeciętny użytkownik będzie mógł jeszcze szybciej odnaleźć się np: w Menadżerze zadań.
Twoje wpisy zachęciły mnie do przetestowania nowego systemu w maszynie wirtualnej ;)

Oj coś czuję, że Linux będzie miał jeszcze trudniej przebić się na PC ;)

darasz89   4 #31 26.08.2012 16:48

dzięki za opinię - staram się jak mogę ;)
Windows 8 nie jest zły - niestety jak dla mnie nie przemawia do przesiadki z 7
co nie oznacza, że nikt nie będzie go używał - wg mnie trzeba mieć dotykowy ekran, aby w pełni wykorzystać nowe możliwości :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #32 26.08.2012 17:31

@darasz89
Zgadzam się, bez dotykowego ekranu nie da się wykorzystać w pełni nowego interfejsu. Obecnie posiadam Windows 7 i nie widzę potrzeby przesiadki, wszystko działa bez zarzutów, a pracowanie na PC z Windows 8 bez dotyku średnio mi się podoba. Z chęcią jednak zobaczyłbym nowy system od Microsoft na laptopie z ekranem dotykowym.

  #33 27.08.2012 09:15

dziwne, że nie pokazuje polskiej pomocy online - o to mi chodziło.
Pomoc online będzie wtedy jak będzie już oficjalna premiera systemu.

xomo_pl   20 #34 28.08.2012 12:44

"ponieważ nawet w języku angielskim aplikacje mają nazwy polskie"

co za debil w MS to wymyślił...

da się to jakoś przestawić na eng? (pytam bo eszcze nie wgrałem 8 i nie bardzo mam chęć to zrobić :P )

darasz89   4 #35 28.08.2012 21:32

musisz zmienić ustawienia lokalizacyjne [format danych, czasu, waluty itp] prawdopodobnie ;)

  #36 01.09.2012 08:35

w8 jest dla matołów co lubią klikać jak dla mnie to porażka microsoftu.

RMK_99   7 #37 09.09.2012 16:38

Ja się dziwię ludziom przecież nie od dziś wiadomo że MS upraszcza systemy tak by Kowalski potrafił obsłużyć system i przy okazji nie uszkodził go.

  #38 20.10.2012 12:08

Z innej beczki mieszkając w USA dopiero z polskiej prasy dowiedziałęm się że Nokia produkuje jeszcze telefony ;) i co to jest system kafelkowy. Tu jednak Android w ciągu kilku miesięcy wspioł się na wyżyny obok iOS. sam zakupułem oststnio kilka urządzeń z androidem 4 a laptop żony z win7 poszedł w kąt bo nie może sie oderwaź od nowego ASUSA TF ( ma z odczepina klawiaturą). Dla niej jako humanistki winda była nie do strawienia a teraz kocha swojego tableta i dostępem do tysięcy darmowych lub prawie darmowych aplikacji (cena większości aplikacji poniżej ceny 1 kubka kawy jak spojrzeć na sytem cen i zarobków). Może dlatego Microsoft obserwując zachowanie klientów na rynku USA zmienił podejście po win7 ?

  #39 29.10.2012 15:32

Nie polecam systemu. Nie nabierajcie się na reklamy oferujące win8 do komputerów i laptopów. Win8 ma wkurzający, prosty interfejs, ale jakieś zaawansowane funkcje są ukryte. Menu główne czyli te kafelki są naganne, nie można zamykać programów krzyżykiem. System niekompatybilny z niektórymi starszymi programami/urządzeniami. Do pracy ten system się nienadaje.

staclos   1 #40 02.11.2012 20:52

Na razie ja widzę w Windows 8 jedynie zabawkę. Interfejs został zbudowany dla ekranów dotykowych, takich jak telefony lub tablety. W warunkach do obsługi programów multimedialnych czy obsługi internetu w środowisku domowym jako rozrywka spisze się znakomicie. Jeżeli ktoś pracuje z takimi programami jak AutoCAD czy innymi programami do projektowania przestrzennego gdzie precyzja jest niezbędna to cały ten interfejs jest tylko przeszkadzajką przez którą trzeba się przekopać. Żaden ekran dotykowy nawet najdroższy nie dorówna interfejsom zbudowanym do obsługi myszki lub trackbala. musiał by mieć chyba rozmiar 16000 na 9000 pikseli aby zachować proporcję precyzji, jaka karta graficzna to wytrzyma. Interfejsy takich programów napakowane są mnóstwem opcji i elementów do obsługi przez myszkę lub trackbal do których musi być dostęp w każdej chwili nie mówiąc o obszarze projektowym który musi być możliwie jak największy. Modern UI jest przystosowane do obsługi programów nie wymagających tak precyzyjnego interfejsu. Wszystko w nim jest relatywnie duże, sprawia wrażenie niedopracowanego pod względem wyglądu i precyzji jak w aplikacjach androidowych typowych do obsługi poprzez interfejs dotykowy. A poza tym ekrany dotykowe są błyszczące, żaden profesjonalny użytkownik wszelakich programów do projektowania tak składu tekstu, grafiki czy projektowania przestrzennego nie pracuje na błyszczących programach ze względu na odblaski jest to dodatkowa dyskwalifikacja. System ten byłby lepiej traktowany gdyby to Modern UI było dodatkiem do niego jako opcja a nie odwrotnie. Jeżeli chodzi o szybkość działania to mitem jest że działa on szybciej. Windows ma tą wadę w odróżnieniu do takich systemów jak Linux czy MacOS że z biegiem czasu zaczyna spowalniać. Nie będę tu się rozpisywał w szczegółach o co chodzi. To samo będzie z Windows 8 ponieważ nic pod tym względem nie zmieniono. Tuż po instalacji Windows zawsze jest szybki, jaki by nie był. W tym samym systemie komputerowym instalowałem Win 8 i Win 7 jako czysty system nie zauważyłem żadnej różnicy.