Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja: Nokia 105 - idealny klasyczny telefon

Czytając serwisy związane z nowymi technologiami można dojść do wniosku, że rynek urządzeń mobilnych kręci się już tylko wokół smartfonów z 5-calowymi ekranami o rozdzielczości Full HD. Kolejne artykuły przekonają nas, że system na każdym takim urządzeniu pozwala już na więcej niż Windows na desktopie.

Życie jednak weryfikuje takie teorie. Klasyczne urządzania, często bez ekranów dotykowych, pozbawione połączenia do internetu, bez rozdmuchanych funkcji w systemie nadal się sprzedają bardzo dobrze. Idealnym przykładem jest tutaj...

Nokia 105 - co tydzień sprzedanych nawet 1 milion egzemplarzy!

Nokia 105 została zaprezentowana na MWC 2013. Miał być to najtańszy telefon (15 euro) w ofercie Nokii. Pozbawiony wielu elementów jak aparat czy połączenie z internetem celował w rynek, który nadal kupuje jedynie klasyczne telefony po najniższej cenie. W tym segmencie bajery w systemie nie zachęcą do kupna. Czy takie podejście miało sens w czasach nowoczesnych smartfonów i tabletów? Wiemy, że tak! Jak podał Stephena Elopa na MWC 2014, model 105 sprzedaje się co tydzień w ilość do 1 miliona egzemplarzy! Więcej, w tym roku to właśnie Nokia 105 zdobyła prestiżową nagrodę Global Mobile Awards w Barcelonie w kategorii najlepszych budżetowych featurefonów. Mimo wielu prób zabicia rynku tanich, prostych telefonów, ma się on nadal dobrze, co pokazuje olbrzymi sukces modelu 105. Stąd kiedy musiałem wybrać tani klasyczny telefon dla osoby w średnim/starszym wieku, wybór padł na Nokię 105 z kilku powodów, które znajdują się poniżej.

Stephen Elop na Mobile World Congress 2014 w Barcelonie: Co tydzień sprzedajemy do 1 miliona Nokii 105!

Klasyczny aż do bólu

Nokia 105 to nie smartfon dla wymagających. Jest to idealne urządzenie dla osób poszukujących klasycznego telefonu. Prosty, bez bajerów, okrojony z niepotrzebnych elementów (brak aparatu fotograficznego!), które nie tylko podnoszą cenę, ale także utrudniają nawigowanie po menu. Na pewno będzie on łakomym kąskiem dla osób chcących telefonu i/lub poszukujących prostego w obsłudze urządzenia dla starszych osób.

Wykonanie

Z zewnątrz Nokia 105 wygląda bardzo zachęcająco. Dostępna jest w dwóch kolorach: czarnym i niebieskim. Polecam szczególnie ten ostatni wariant kolorystyczny, gdyż wówczas telefon wygląda klasycznie, ale jednak bardzo świeżo. Wykonany jest on z plastiku, który nie jest bardzo gruby, ale daje pewność, że po upadku nie pęknie on na pół (aczkolwiek tylna klapa trochę trzeszczy). Budowa to klasyczna łódeczka Nokii, która sprawdza się od lat. Leży on idealnie w dłoni, a delikatnie chropowaty plastik nie pozwoli urządzeniu wypaść z dłoni. Waga Nokii 105 to tylko 70 gram i jest to bardzo mało, szczególnie dla osób, które przyzwyczaiły się do ciężkich smartfonów.

Klawiatura

Spodobać się może klawiatura, która jest odporna na kurz i zalanie. Wykonana została z miłej w dotyku gumy. Poszczególne elementy na jednolitej klawiaturze są podświetlane, górny krzyżak również został zrobiony z gumy i chodzi bardzo delikatnie i przyjemnie.

Ekran

Ekran w Nokii 105 to średnia klasa w tym segmencie. Wyświetlacz to tylko 1,4 cala o rozdzielczości 128x128 pikseli z 64 tysiącami kolorów. Ekran prezentuje się czytelnie w każdych warunkach. Może się wydawać, że 1,4 cala to niewiele, ale dla tego typu rynku jest to standard, szczególnie, że sam system nie oferuje funkcjonalności, które wymagałyby dużych ekranów.

Bateria i dodatki

W tym modelu znajdziemy baterię o pojemności 800 mAh. Pozwala to Nokii 105 na czuwanie aż do 35 dni lub 12,5 godzin rozmów. Mogę powiedzieć, że realnie jest to około dwóch tygodni normalnego użytkowania (sporo dzwonienia, kilkanaście SMSów). Całkiem przyzwoicie, szczególnie, że jeśli zechcemy możemy dokupić większą baterię np. 1020 mAh.

W pudełku prócz telefonu, baterii, ładowarki i instrukcji nie znajdziemy nic więcej (brak słuchawek). Zapewne było to podyktowane obniżeniem kosztów (co się udało), nowa Nokia 105 to wydatek tylko 80 zł!

Z ciekawych dodatków sprzętowych warto wymienić diodę, która znajduje się na górze obudowy. Wystarczy dwa razy przycisnąć górny krzyżak, aby szybko włączyć wyłączyć tryb latarki. Miły i całkiem przydatny gadżet dla młodszych i starszych.

System

Nokia 105 opiera się na klasyczny systemie Nokia OS (Series 30).

Omawiany model posiada niezbędne rzeczy, bez których nie może obyć się tego typu sprzęt. Znajdziemy tu oczywiście możliwość dzwonienia i pisania SMSów (bez MMSów), moduł radia, kalendarz, budzik, alarmy, głośne dzwonki, kilka gier i aplikacji (konwerter, rozliczenia, stoper itp.). Profile pozwolą na szybkie spersonalizowanie ustawień telefonu. Sama jakość rozmów jest dobra, nawet w trybie głośnika.

Nie ma tutaj wodotrysków i rozbuchanego interfejsu. Wszystko jest klasyczne, znane ze starszych modeli Nokii.

Ułatwienia dostępu

Jeśli ktoś zechce kupić ten smartfon, to na pewno przyda się wiedza o kilku elementach dostępnych w Nokii 105, szczególnie ważnych dla osób z dalekowzrocznością [czyli tzw. efekt krótkiej ręki ;)]. W systemie można ustawić rozmiar czcionki w SMSach i kontaktach na duży, co ułatwia odczytanie tekstu i obsługę urządzenia. Menu systemowe w trybie listy jest wyraźne i czytelne. Niestety kalendarz nie jest już tak duży i łatwy w odbiorze. Miłym dodatkiem jest odczytywanie godziny po przytrzymaniu gwiazdki na klawiaturze.

Podsumowanie

Nokia 105 to bardzo atrakcyjny klasyczny telefon. Niezmiernie niska cena (80 zł!), łatwość obsługi, świeży wygląd oraz długi czas pracy na baterii to niewątpliwe zalety tego urządzenia. Kupując taki telefon wiemy na co się decydujemy i do kogo jest on kierowany. Próżno wytykać braki w systemie czy sprzęcie (nie ma aparatu), gdyż Nokia 105 stworzona została na konkretny rynek dla konkretnego grona użytkowników. Osoby chcące mieć prosty i funkcjonalny telefon lub starsi klienci będą zachwyceni tym modelem. Nie ma co się dziwić, że Nokia 105 co tydzień znajduje do miliona nowych klientów. 

sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
gowain   19 #1 01.03.2014 15:06

Ehh 2 tygodnie na jednym ładowaniu... to były czasy :)

ktośtam   5 #2 01.03.2014 15:09

"Pozwala to Nokii 105 na czuwanie aż do 35 dni lub 12,5 godzin rozmów."
A ja głupi się cieszę, że mi 925 lekko ponad 2 dni trzyma :|

Vanshei   15 #3 01.03.2014 15:14

@up no niestety jest to cena za posiadanie bajerów ;)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #4 01.03.2014 15:15

W końcu recenzja jakiegoś taniego telefonu dla niewymagających ;)

adam01   5 #5 01.03.2014 15:24

"Nokia 105 - idealny klasyczny telefon" - przecież ten badziew nie ma nawet aparatu. Patrząc co Nokia produkuje teraz, a co produkowała kiedyś... przykładowo: http://www.telepolis.pl/telefony/nokia-6220-classic,4,2,1343.html można śmiało stwierdzić, że Nokia cofa się w rozwoju. Pisze to z przykrością wielki fan dawnych Nokii.

gowain   19 #6 01.03.2014 15:27

@adam01 "stworzona została na konkretny rynek dla konkretnego grona użytkowników". Ten telefon ma wyglądać, tak jak wygląda. Zresztą po co dawać 5mpix pseudoaparat do takiego telefonu, jak i tak nie zrobisz z niego zbytnio użytku? Nokia ma wiele różnych modeli. Ten ma za zadanie być najprostszym i jednym z najtańszych.

djfoxer   18 #7 01.03.2014 15:31

@adam01
Nie zrozumiałeś tej recenzji. To nie jest model dla wymagających, dla osób siedzących w nowinkach mobilnych. Nokia 105 to telefon dla niewymagających! I takie urządzenia się świetnie sprzedają o czym chcą zapomnieć serwisy IT wciskając przekaz, że obecnie tylko rynek topowych smartfonów liczy się na rynku, a tak nie jest. Jeśli Nokia sprzedaje w tygodniu do 1 miliona egzemplarzy Nokii 105 to to jest konkretna liczba nowych klientów, zapewne większe niż większość tych najbardziej popularnych urządzeń w sieci.

A co do Nokii 6220 classic, którą podałeś. Hmmm, jej cena to ok 300-400zł (nowa), zaś Nokię 105 kupisz nówkę za 80zł!! Nie ten segment.

n33trox   6 #8 01.03.2014 15:44

Ja rozumiem, że ktoś może nie potrzebować smartfona i wszystkich jego wypasionych funkcji ale ta Nokia... jak pokazałem ją mojemu dziadkowi (84 lata), to powiedział, że o kant d... potłuc taki telefon. Głównie dlatego, że ekran ma za mały. Jeśli ktoś poszukuje zwykłego telefonu z klawiaturą, który długo trzyma baterię, to raczej radziłbym zerknąć w stronę Nokii 206, lub jeśli z 3G to Nokii 301 (tutaj już nieco gorzej z baterią). Nie są to może cuda techniki, ale przynajmniej mają spory, czytelny ekran. Już nawet niewiele droższa Nokia 100 będzie lepszym wyjściem.

Petur   2 #9 01.03.2014 15:44

@Scorpions.B
Przyłączam się do tego głosu. :)

Chętnie bym zobaczył recenzję (lub recenzje) obecnie dostępnych nie-smartfonów, szczególnie tych troszkę bardziej rozbudowanych niż omawiany tu model.

  #10 01.03.2014 15:46

Telefon fajny ale mimo wszystko szkoda, że nie ma modułu 3G. Nie chodzi tu o Net, ale po prostu jakość rozmów głosowych GSM w dużych miastach mocno kuleje. I nie tylko w Polsce, bo wszędzie eter nie jest z gumy, nawet przy BTSach 1800 pojemność jest mocno ograniczona.

BOLO1990   9 #11 01.03.2014 15:48

@adam01
Równie dobrze mógłbyś się przyczepić, że flagowce nie mają opcji teleportacji :D

Piotrek2255   11 #12 01.03.2014 15:57

Nokia 105 na polskim rynku kosztuje ok. 85-100zł, w tej cenie można dostać Nokie 109 ze znacznie lepszym wyposażeniem, slotem SD, większym ekranem, dostępem do internetu i MMSów, nie ma również mankamentu "tanich Nokii" czyli wspólnego głośnika do rozmów i dźwięków co znacząco podnosi jakość rozmów. Jest również i minus: bateria trzyma jedynie 10-14dni :(

Rozumiem, że 105 jest na rynki wschodzące, ale mi jakoś byłoby wstyd ofiarować ją komuś, no i bałbym się, że dając taką 105 mam kogoś za przygłupa ledwie obsługującego telefon.

Nie rozumiem tego, że w tekście nie pojawiło się nawet jedno słowo na temat jakości rozmów. Pisanie dla pisania, niczego nie można wynieść z tej recenzji.

Piotrek2255   11 #13 01.03.2014 16:03

Zwracam honor. Jest o jakości rozmów.

bzdziu   6 #14 01.03.2014 16:06

pheh nokia ma kilka takich prostych i tanich sluchawek. dla przykladu 109-112 sa dosc ciekawe i maja wiekszy ekran. proste telefony nie znikna jeszcze dlugi czas :)

stasinek   11 #15 01.03.2014 16:10

Miałem nokie 101 wydawało mi się że to idealny telefon do dzwonienia dual sim - bynajmniej nie chodziło o podstawowy sprzęt ale o taki który pozostawiony w domu obsługiwał karty sim do t-mobile rok darmowych rozmów między dziewczyną a jej matką - to ważna funkcja :D, dla mnie Play do rozmów z moją matka, miałem wcześniej dual i tri sim Q5 (made in china) jeden z nich metalowy, oba z bateriami Nokii - trzy sim był używany jako telefon służbowy - łączył dwie funkcje z funkcją służbową

Na codzień oboje używaliśmy Orange Free na kartę i telefonów Sony Ericsson, z Windows Mobile albo Blackberry - internet w telefonie służył nawet do obsługi radia a mimo wszystko pozostawało zawsze w nadmiarze transferu - przelew sms służył mojej matce przez 2 lata do "darmowego" internetu

Wystarczył trzydzień doświadczeń by stwierdzić - OSTATNIĄ FUNKCJĄ do jakiej został stworzony telefon Nokii to DZWONIENIE
Ostatnią! Okazało się że chińskie sprzęty na RiscOS byłt całkiem niezłe(po wymianie baterii) a problemem zasadniczym - słaby zasięg w moim domu w budynku z bardzo grubymi murami. A to był problem dla osoby pracującej zdalnie - wdrożenia, raporty itd. Więc z tego względu i żeby nie nosić kilku ładowarek zależało na jednym ale dobrym - do rozmów. Byłbym skłonny nawet kupić kilka kolorowych Nokii gdyby się sprawdziły ale wyszło inaczej bo to szajs!

Okazało się że idealną jakość rozmów zapewniają telefony blackberry nawet stara używka 7290 bije na głowe nowości nie wspominając o świetnym ekranie - jedyny taki widoczny bez podświetlenia w pełnym słońcu i qwerty, możliwość ustawienia gigantycznych liter - moj 70 letni ojciec i 60 letnia teściowa odnaleźli się w obsłudze 7290 i 7230

Najlepszą jakość miał do tej pory 8800 podobnie telefon HP hw6915, co tam w200i było o niebo lepsze od Nokii 101. Wydawało mi się że będzie lepsza niż chińczyki okazała się SZAJEM!
Nigdy przenigdy nie miałem telefonu przez który nie dało się wręcz rozmawiać po ludzku nawet blisko nadajnika. Szybko sprzedałem to dziadostwo, jedyną funkcją dobrą w tym telefonie było radio
ono działo wzorowo, jedyną!

Ale to radio i telewizja - działa w chińskich telefonach, również tak jak w chińskich telefonach na riscos bez jakichkolwiek możliwości do instalacji oprogramowania itd.
Nie wiem czy coś poprawili w kolejnych wcieleniach 101 ale jeśli to nadal jest podobny telefon
najgorszemu wrogowi nie życzył bym kontaktu z nim!

Żaden inny telefon nokii nie budzi we mnie odrazy tak wielkiej jak 10x!
Jeśli nie lubicie babci - kupcie im 105 jeśli ją lubicie kupcie bodaj stary używany ale dobry telefon!
Możliwe że jakość rozmów 105 jest lepsza niż 100 lub 101

Zresztą jeśli chodzi o Nokie - również Asha budzi we mnie politowanie, to telefony które zochydzają qwerty, do qwerty przekonał mnie widziany u znajomej stary telefon Nokia S61 albo 65...i wybrałem coś co miało możliwość obsługi AutoMapy - HP hw6515
Do dziś hw6915 z Windows mobile 6 jest używany z przyjemnością do rozmów, smsów, automapy i radia za pośrednictwem listenlive.eu/poland.html i nie znam lepiej wykonanego w lepszym formacie - nawet Blackberry 9000 i 9900 jedynie naśladują maszyne sprzed 9 lat

Nokia 105 - długoo będzie trzeba czekać aż dogoni poprzednie swoje wcielenia.
Ma toto chociaż UMTS?

  #16 01.03.2014 16:14

Ciekawe czy i ten model został pozbawiony głośniczka do rozmów i lepiej słychać tel od tyłu tam gdzie dzwoni. Paranoja w oszczędności. Zamiast głośniczka jest kanał dźwiękowy do głośnika z tyłu.

djfoxer   18 #17 01.03.2014 16:14

@n33trox
Nokia 206 to wydatek 200zł, więc siłą rzeczy będzie lepszy od 105, ale to nie ten target. A 100 jest również bardzo ciekawa, aczkolwiek znacznie krócej trzyma na baterii oraz ma ciut słabsze wykonanie wg mnie.

Nokia 105 - 80zł, Nokia 109 - 137zł (obie ceny z dostawą), a wymienione elementy dodatkowe w 109 nie wszystkich będą interesowały.
"nie pojawiło się nawet jedno słowo na temat jakości rozmów" - jak nie, jak jest - "Sama jakość rozmów jest dobra, nawet w trybie głośnika." Jakość jest poprawna i o tym napisałem, nie ma szumów, brak zniekształceń. Nad czym się tutaj więcej rozpisywać.

djfoxer   18 #18 01.03.2014 16:20

@stasinek
Dzięki za ciekawy komentarz. UMTS nie ma Nokia 105. Sama jakość rozmów jest po prostu dobra. Nic więcej. Brak szumów, ale szału nie ma. Jak dla mnie jest ok.

Fafrocel   9 #19 01.03.2014 16:25

Są ludzie tacy jak na przykład ja, którzy nie potrzebują w telefonie internetu, aparatu itp.
Gdybym potrzebował akurat telefon ten byłby w kręgu moich zainteresowań. Bardzo dobrze że produkują wciąż proste urządzenia.

  #20 01.03.2014 16:25

adam01
| 01.03.2014 15:24 #5
"Nokia 105 - idealny klasyczny telefon" - przecież ten badziew nie ma nawet aparatu.

widzę że dziecko neo się odezwało - wiec napisze krótko -telefon jest do dzwonienia do kogoś i odbierania jeśli ktoś do ciebie dzwoni a aparat foto jest do robienia zdjęć wiec jeśli będę chciał robić zdjęcia to wezmę "Lustrzankę" a nie jakiś badziewny aparat wbudowany w telefonie .Żaden aparat do zdjęć w budowany w jakim kolwiek telefon nie zastąpi dobrej lustrzanki ale co ja będę tłumaczył parapetowi jak dla takich jak on liczą się bajery byle jak najwięcej żeby szpanować a nie liczy się jakość sprzętu który posiada

Piotrek2255   11 #21 01.03.2014 16:28

@djfoxer tydzień temu kupowałem 109 za 99zł z dostawą w OleOle, widziałem też w stacjonarnym Euro za 99zł, ale to były chyba ostatnie dwie sztuki.
Jeśli telefon ma być dla osób starszych, to sorry nie ma wybacz, musi być większy wyświetlacz i wygodne, duże klawisze - 105 ma tylko klawisze.

Jeśli ktoś potrzebuje jeszcze tańszego telefonu to gdzieniegdzie można dostać Samsunga E1080 za 49zł i nie ma tu obawy o słabej jakości rozmowy, głośnik wspólny ale z wyjściem tylko przodu a nie tak jak w Nokii kanalikiem również do tyłu, przez co postronni ludzie słyszą o czym jest nasza rozmowa.

djfoxer   18 #22 01.03.2014 16:43

@Piotrek2255
To dobra cena za 109! A wyświetlacz w 105 przy dużych literach wcale nie jest za mały, ba na żywo to dla mnie tekst jest zbyt duży :P szczególnie lista kontaktów, ale dla osoby której kupiłem tel. to odpowiada i to jest najważniejsze. Ogólnie 105 czy jak piszesz 109 to ciekawe telefony, o których niestety duża część portali zapomina, stąd nie tak łatwo znaleźć recenzje tego typu urządzeń. Stąd powstała ta recenzja, a i komentarze są również ważne bo tanich telefonów jest bez liku :)

  #23 01.03.2014 16:46

A gdzie wyniki benchmarków?
A gdzie zdjęcia testowe?
A gdzie opis dedykowanych aplikacji producenta?

Aaa... sorry... nie ten dział... :D

A tak na serio... nie miałem w rękach ale wydaje się idealnym wyborem gdy chodzi o telefon.

  #24 01.03.2014 17:03

Gramów, nie gram.

Axles   17 #25 01.03.2014 17:21

Nie rozumiem jednego, brak aparatu bo niby gadżet, a w tym modelu chyba głównie chodziło by takowych nie było, no ale w takim razie po co radio, gry, aplikacje to chyba też gadżet dla telefonu który ma dzwonić i emesować.

sokoleokopr   8 #26 01.03.2014 17:22

Witam,

Wiadomo że mały, do dzwonienia i smsów bez bajerów, tylko czemu taki brzydki, kiedyś nokia robiła telefony które jakoś wyglądały a ten jest wybitnie ohydny. Brak pomysłów czy jak ? w dodatku ten niebieski w ogóle nie pasuje, mogli użyć tego z 3310. Bo jasny niebieski do smartwonów ok, ale nie do zwykłych słuchawek.

Ave5   8 #27 01.03.2014 17:33

Heh, akurat mam w rękach niebieską 206 i myślałem czy nie opisać :P

  #28 01.03.2014 17:35

Nokia 100 lepsza.

Petur   2 #29 01.03.2014 17:41

@Ave5
Jestem za. Jeśli możesz to pisz. Ja chętnie przeczytam :)

Właśnie przed chwilą czytałem o tym telefonie na mgsm i wymieniając jego wbudowane cechy wymieniono tam "arkusz kalkulacyjny". Zastanawiam się o co może chodzić - w takim prostym modelu? Czy to po prostu kalkulator?

  #30 01.03.2014 17:50

Jeśli im tak zależy, to czemu nie wznowią produkcji 6310i?

bzdziu   6 #31 01.03.2014 17:58

mam 109 juz grubo ponad pol roku i szczerze mowiac jest to dobry telefon. jest pozbawioy wady 100/101 z glosniczkiem. tutaj jest wszystko w najlepszym porzadku. bateria moze nie trzyma tak rewelacyjnie jak zapowiadano w tabelkach ale tydzien przy normalnym uzytkowaniu nie jest wiekszym problemem. przy czym te 19 godzin odtwarzania muzyki jest prawda. pozwala to w jakis sposob zastapic mp3 w kieszeni, choc brak tam mozliwosci podstrojenia dzwieku. ale to wlasciwie jedyny wiekszy minus tego telefonu. ok, wyswietlacz moglby byc lepszy, nie wiekszy ale lepszy ;) ma jeszcze jedna zalete, biorac go do kapieli aby posluchac ebooka nawet mocno zaparowana lazienka nie robi na nim wrazenia... juz pol roku.

to sa proste telefony ktore maja zapewnic dzwonienie, pisanie smsow, jakas podstawowa komunikacje IM i moze sprawdzenie poczty czy awaryjne przegladniecie jakiejs strony bo nagle jest nam jakas informacja potrzebna. nawet nokiowa przegladarka radzi sobie z tym swietnie. coz mozna chciec wiecej za ta cene! bo za okolo 100zl to sa calkiem dobre jakosciowo telefony.

na zupelnym marginesie, nawet awaryjnie sobie wpakowalem na karte trekbuddy- nawigacje offline. takze nawet taka aplikacja mozna smialo uruchomic na takim prostym telefonie i zupelnie awaryjnie miec przy sobie plan miasta czy cala mape polski. chodzi bez przyciec. fakt ze offline i bez gpsa, ale kiedys ludzie bez tych wynalazkow sie obywali i zyli... to i ja moge ;)

mordzio   15 #32 01.03.2014 18:01

@Axles: Gry i aplikacje nic nie kosztują, pewnie ten sam zestaw wgrywany jest na wszystkie niskobudżetowe telefony Nokii

O4i   11 #33 01.03.2014 18:34

Ja tam nie lubię telefonu w moim telefonie, ludzie dzwonią i zawracają dupę, albo chcą mi coś sprzedać. :D

camper   7 #34 01.03.2014 18:57

Nokia 105. Najlepsza droga, by stracić wzrok, w oka mngnieniu. Już nawet nie chodzi o aparaty i UMTSy, czy inne bajery, ale żeby poskąpić ekranu....

Adler   4 #35 01.03.2014 19:47

a może tak coś o "SAR" napiszecie, który ładnie smaży nam dynkę w tym telefonie :)

CrisPL   7 #36 01.03.2014 20:00

Ja jakbym chciał klasyczny telefon to wystarczyłoby mi kupić baterię+obudowę+wyświetlacz do mojego k550i i byłby jak nówka :)

stande   4 #37 01.03.2014 20:12

A może ktoś by napisał o "dziadofonach" ? Tylko nie o mających wyświetlacz na jedno oko ! O smartfonach ! Na przykład dlaczego jeszcze nie ma w Orange Polska Fuijtsu Stylistyc S01 .

xomo_pl   21 #38 01.03.2014 21:01

@djfoxer
" sam system nie oferuje funkcjonalności, które wymagałyby dużych ekranów."

sam system może i nie ale przy takim ekraniku dość mocno zawęża się grono odbiorców.
Szukałem ostatnio czegoś sensownego dla starszej osoby i.... stanęło na samsungu z klapką bo jako jedyny oferował w miarę czytelny dla starszej osoby ekran z zachowaniem jednocześnie odpowiednio dużych klawiszy aby nie było trzeba brać lupy/mocniejszych okularów by móc zadzwonić...

Brak na rynku czegoś firmowego, z prostym oprogramowaniem, dużymi klawiszami i ekranem- czyli ideału dla seniorów- to co jest jest zwykle strach brać w ręce żeby się nie rozpadło..

  #39 01.03.2014 21:20

@camper - większy ekran = wyższe zużycie baterii. A przecież nie o to chodzi.

  #40 01.03.2014 22:06

A co polecicie w zamian za nokie e52.
Smartki macane mnie nie interesują, to dobre dla zboczonych facetów.

  #41 01.03.2014 22:28

80 złotych to drogo. Samsunga o identycznych parametrach można kupić za 69złotych. Poza tym w tych Nokiach beznadziejna jest klawiatura która potrafi się wybrzuszać ale tak to jest jak się zastosuje badziewne elementy.

  #42 01.03.2014 22:34

Niepotrzebny kolorowy ekran w tak prostym telefonie. Przez to, by sprawdzić godzinę czy stan sms-ów czy nieodebranych rozmów, trzeba wciskać jakieś klawisze...
I autor umknął od odpowiedzi, czy ten model ma wspólny głośnik (kanał).

misiek440v2   7 #43 01.03.2014 22:43

Samsung S5610 polecam dla ludzi szukających standartowego telefonu, a nie takie gnioty jak ta nokia

  #44 02.03.2014 01:01

W końcu telefon bez badziewnego pseudo aparatu do robienia koszmarków na FB. Słabo bateria trzyma, Evolve spokojnie 30 dni rozmów i 6 miesięcy czuwania, ale cena inna

  #45 02.03.2014 03:28

W końcu Nokia robi najlepsze klasyczne telefony.

KMyL   8 #46 02.03.2014 08:40

Nokio- hybrydę, jak te z serii (bodajże) "asha", tylko lepszą, plox ^.^

  #47 02.03.2014 09:31

Zawsze się komentuje że to telefon dla ludzi w średnim i starszym wieku. Nieprawda, znam wiele osób młodych, które kupują proste telefony bo bajery tak jak towar w markecie, najczęściej tylko udają, że są do czegoś potrzebne.

LoczeQ123   5 #48 02.03.2014 10:00

Słaba ta recenzja szkoda że autor nie wspomniał że telefon jest odporny na kurz i ZACHLAPANIE

LoczeQ123   5 #49 02.03.2014 10:00

ooo przepraszam nie dojrzałem, rzeczywiście jest napisane. ;d

Aragorn77   9 #50 02.03.2014 10:14

Dla mnie taki telefon ma sens przy podstawowym choćby synchronizowaniu ONLINE kontakt w i kalendarza. Smartfon to za dużo,z kolei raka Nokia jak w recenzji to za mało. Przy 300 kontaktach ideał to synchronizacja Kontakty plus Notatki plus Kalendarz poprzez Internet, a później klasyczny telefon z tymi 30 dniami w trybie czuwania. To jest wtedy dla mnie ideał.

  #51 02.03.2014 11:41

Szmelc nie telefon, Nokia umarła wraz z drugim szmelcem - Micro$oftem. RIP.

  #52 02.03.2014 12:32

kupilem jako zastepczy jak moj htc one x+ pojechal do naprawy... po pierwszym ladowaniu + okolo 10 rozmowach po 20 min i 50 sms bateria padala po 10 dniach. maly, leciutki, jak spadnie to nadal dziala :D , troche slaby loud speaker, ale do rozmow i sms POLECAM.

testo   5 #53 02.03.2014 12:33

Widziałem za 80zł w mediaexpert.. mieli tam cały karton i jeszcze troche ;-)

  #54 02.03.2014 13:11

SAR Nokia 105, to 1.48 W/kg. Cichy morderca, czym mam sie zachwycac???

freyah   16 #55 02.03.2014 14:29

Powiedz mi, jak wygląda głośność rozmów?

Radek68   18 #56 02.03.2014 14:29

Ciekawy test normalnego telefonu, a nie kolejnego smartfona.
I nie przekona mnie djfoxer, że jest inaczej, pisząc:
"Jeśli ktoś zechce kupić ten smartfon, to na pewno przyda się wiedza o kilku elementach dostępnych w Nokii 105..." ;)

Zopsesen   4 #57 02.03.2014 15:33

O, stoper! Moja lumia tego nie miała bez instalowania dodatków. :)
Jednak wspomniana kwestia jakości rozmów jest niepokojąca. Ostatnio też mi się jakaś tania nokia przewinęła przez ręce (nie pamiętam numeru) i nie brzmiało to najlepiej. Tak samo w l610. Czyżby producenci zapomnieli, że telefon jest do dzwonienia? No i ten zasięg... Popularna ostatnio chmura jest super, szkoda tylko, że trochę dalej od aglomeracji obsługa SMS-ów była niemożliwa. :D

LoczeQ123   5 #58 02.03.2014 16:49

@mister.sa

Dopuszczalna wartość to 2 W /kg więc ta nokia ma jeszcze sporo mniej. Poza tym jak poczytasz trochę to zobaczysz że nawet jakby ten telefon miał wartość 1,99 W/kg to nic złego się nie stanie. Podpowiem Tobie tylko że, wartość SAR = 4 W/kg może spowodować wzrost temperatury ciała średnio o nie więcej niż 0,1–0,3°C. Jest to wzrost niewielki i nie zagrażający zdrowiu. A Ty się przejmujesz wartością tak niską.. Telewizor więcej promieniuje niż komórka i w tv potrafimy się patrzeć kilka godzin a przez telefon ile rozmawiamy? Kilka minut przy głowie.. http://www.plusblog.pl/wp-content/uploads/2011/03/obszary_pola_elektromagnetyczn...

roobal   15 #59 02.03.2014 18:08

Jak wygląda pisanie wiadomości SMS na tym telefonie? Litery pojawiają się w czasie rzeczywistym czy z lekkim opóźnieniem jak to ma miejsce w wielu tego typu telefonach?

djfoxer   18 #60 02.03.2014 22:25

Ogólnie głośność jest ok. Nie ogłuchniemy przez 105 :P ale można spokojnie pogadać, rozmowa przez głośnik jest również możliwa, ale tutaj jakość raczej jest niższa. Głośnik faktycznie jest skierowany na zewnątrz, więc teoretycznie ciut głośniej jest trzymając telefon odwrotnie (przykładając ucho do klapki). SMSy pisze się wygodnie, nie ma opóźnień.

  #61 02.03.2014 22:51

No ok, nie ma 4G. Ale jaką rozdzielczość ma ekran?

edmun   12 #62 03.03.2014 08:45

Ktoś chyba za karę dostał tą Nokię i musiał napisać reckę :D

  #63 03.03.2014 11:39

Ta Nokia 105 byłaby ciekawym telefonem, gdyby nie ten głośniczek. Rozumiem, że rolę odgrywała jak najniższa cena, ale ten głośnik przez kanał zmusił mnie do pozbycia tegogo telefonu. Nie dość, że w głośnych miejscach ledwo szło mi słyszeć rozmówcę, w ciszy mojego rozmówcę słyszało otoczenie. Uważam tę Nokię za niewypał, bo w końcu jest to telefon do dzwonienia i w tej kwestii mam prawo wymagać. Teraz jestem użytkownikiem starego modelu 1616 (pojawiła się przed Nokią 100), która kosztowała mnie tyle samo co Nokia 105. Tylko, że ten telefon ma normalny głośniczek i normalnie rozmawia mi się w głośnych miejscach. Gdy komuś zależy na prostym i dobrym telefonie, Nokię 105 odradzam, ponieważ Nokia 1616 jest po prostu lepsza, kosztuje podobnie i jest bliźniakiem. Nokia 105 jest absolutnym krokiem wstecz w stosunku do 1616. To nie jest tylko moja opinia, ale też opinia wielu innych na różnych portalach (w tym zagranicznych).

  #64 03.03.2014 16:32

Po tygodniu oddany do naprawy, padl wyświetlacz

  #65 03.03.2014 21:21

ja tam czekam na nokia 220

  #66 03.03.2014 23:44

X1-01 to klasyk z dobrą baterią i wszystkim co się potrzebuje do wydzawania i smsowania. nokia 105 tego nie przebija.

arlid   14 #67 04.03.2014 19:31

@djfoxer
Instalowałeś tam już WP? Znając Ciebie to pewnie dałoby radę.

Fajny telefon - szczególnie dla niewymagających osób - lub np. jako służbowy jeżeli najczęściej tylko rozmawiamy.

Soren   8 #68 08.03.2014 13:34

Nigdy bym jej nie nazwał idealną z prostego powodu - ten ekran jest tak mały że ledwo co się na nim mieści. Pisanie/czytanie chociażby smsów musi być męczące.

djfoxer   18 #69 09.03.2014 11:26

@Soren
Na żywo ekran nie jest aż tak mały, a opcja dużej czcionki sprawia, że pisanie smsów jest wygodne.

Petur   2 #70 11.03.2014 18:42

Mam Nokię 113 z niewiele większym wyświetlaczem (1,8 cala) i tutaj duża czcionka (do ustawienia w opcjach) jest naprawdę duża. Oczywiście nie wiem jak to wygląda w opisywanym modelu, ale nie zdziwiłbym się gdyby było podobnie. Czasami aż się dziwnie czuję kiedy wbijam numer telefonu, z który domyślnie jest wpisywany dużą czcionką. Oczywiście trzeba wziąć też pod uwagę że ja mam niewiele ponad 30 lat więc i wzrok mam jeszcze jako taki :).

luqass   13 #71 17.03.2014 12:02

dzisiaj szef kupił nokie 107, musze powiedzieć ze nigdy nie miałem jakichś szczególnych problemów ze ściągnięciem obudowy telefonu, ale z obudowa tej nokii nie mogły sobie poradzić 3 osoby, nawet oglądaliśmy unboxingi na youtube, i nic. Cala obudowa już jest wyszczerbiona, a nawet karty sim nie włożyliśmy, normalnie masakra
nie wiem jak ten gosc to robi: http://youtu.be/f2M8Agt-uAw?t=4m4s
mnie juz palce bola!

Dimatheus   22 #72 07.04.2014 20:35

Hej,

Kwintesencja tego, do czego ma służyć telefon - do dzwonienia oraz SMS'owania. :)

Pozdrawiam,
Dimatheus

  #73 25.05.2014 14:12

Jak mam usunąć Odbiorcy wiadomości w tej nokii 105? Wogóle jest taka funkcja w tym telefonie? Pomocy!!!

  #74 30.08.2014 22:00

@Petur:
Coraz trudniej dostać na rynku NIEsmartfona.

Byłem jakiś czas temu w salonie i Pan miał mi do zaproponowania wyłącznie smartshity a jakiś z pełną klawiaturą ewentualnie na zamówienie jeśli znajdą w magazynie...

  #75 18.05.2016 09:21

@adam01: mój syn [23 lat] mówi zawsze - telefon mi służy wyłącznie do dzwonienia i ew. do napisania sms - a jeżeli będę chciał się pobawić to kupię sobie inne zabawki - niektórym tylko te 2 funkcje są potrzebne do szczęścia i to telefon dla takich ludzi .....