Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Unique WAU Elastomer — recenzja fotela komputerowego

Na blogu wiele osób rozpisuje się odnośnie monitorów, procesorów, oprogramowania itp. Komfort pracy wynika z odpowiedniego doboru myszki, klawiatury czy ergonomicznej podkładki. Często jednak zapominamy o najważniejszym elemencie obcowania z komputerem: wygodnym fotelu.

Kupno fotela/krzesła do komputera nie jest trywialnym zadaniem. Sam przebrnąłem przez wiele większych i mniejszych recenzji, bylem w kilku sklepach meblowych, siedziałem na różnych fotelach u znajomych w pracy. Wydaje mi się, że finalnie wybrałem takie krzesło do pracy z komputerem, które może usatysfakcjonować osoby ceniące sobie zarówno komfort, jak i zdrowie podczas siedzenia.

Unique WAU Elastomerr

Mój wybór padł na model Unique WAU Elastomer. Jest to dość nietypowy fotel biurowy zarówno od strony wyglądu, jak i wykonania. W oczy rzuca oparcie i szerokie siedzisko, a także pomarańczowy kolor.

Elastomer

Na początku skupmy się na głównym materiale, z którego wykonano fotel. Zagłówek, oparcie i siedzisko zrobione są z elastomeru (miękkie tworzywo o dużej sprężystości o właściwościach kauczuku). Jest ono świetnym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie jednocześnie jakość i wygodę.

Guma jest niezmiernie ergonomiczna i przyjemna przy siedzeniu na fotelu zarówno w chłodnie dni (nie jest zimno) jak i teraz, w upały. W porównaniu do foteli DXRacer (lub polskich odpowiedników: DXSeat) WAU Elastomer nie grzeje w siedzisko latem i można komfortowo siedzieć na nim, bez uczucia grzania się lub pocenia. Elastomer jest sprężysty i niezmiernie wygodny. Wg mnie jest on materiałem znacznie lepszym niż ekoskóra.

Materiał jest niezmiernie wytrzymały i miałem okazje siedzieć na dwuletnim modelu, który wyglądał niczym nowy (miał jedynie delikatne niebieskie ślady od jeansów na siedzisku).

Siedzisko

Siedzisko wyprofilowane jest w taki sposób, że siadamy samoczynnie całym ciałem bliżej oparcia. Uniemożliwia to niepożądane siedzenie na krawędzi siedziska, czy zsuwanie się do przodu i tzw. leżenie na krześle w dziwnej pozie. Szerokość jest na tyle duża, że osoby z bardziej masywnymi udami nie będą odczuwać dyskomfortu.

Ważnym elementem jest tutaj to, iż siedzisko nie jest przesadnie głębokie, a zatem nie będziemy czuli ucisku pod kolanami. Warto jednak już tutaj zaznaczyć, że nie jest to fotel przeznaczony dla bardzo wysokich osób. W takim wypadku warto osobiście sprawdzić, czy siedzisko nie będzie zbyt krótkie.

Otwory nie wrzynają się w uda, a jednocześnie powodują cyrkulację powietrza.

Oparcie

Fotel posiada oparcie, które jest bardzo ergonomiczne. Muszę zaznaczyć, że nie ma co liczyć tutaj na doznania niczym z pufy czy kanapy, jak ma to miejsce w niektórych fotelach biurowych z ekoskóry, z dużą ilością gąbki w oparciu.

Na WAU Elastometrze siedzimy wyprostowani z komfortowym oparciem. Kauczuk delikatnie się odkształca i dopasowuje do naszych pleców. Sztywna konstrukcja nie pozwoli na krzywe i zbyt wygięte siedzenie.

Część lędźwiowa może zostać dodatkowo wypchnięta, poprzez mechanizm w oparciu, jeśli ktoś chce mieć bardziej wyprostowane plecy.

Zagłówek

Zagłówek nie wyróżnia się niczym specjalnym w tym modelu. Zrobiono go również z elastomeru i w porównaniu do reszty jest dość twardy. Spełnia jednak swoje zadanie dobrze i ciężko coś mu więcej zarzucić.

Regulacja

Jak na tego typu fotel Unique WAU Elastomer ma spore możliwości regulacji. Możemy zatem zmienić wysokość podłokietników i ich wychylenie na boki. Oparcie i zagłówek również posiadają regulację wysokości.

Część lędźwiową kontrolujemy poprzez pokrętło.

Siedzisko ma kontrolę wysokości, a także wychylenia z opcją ustawienia siły nacisku (bardzo przydatna opcja). Co ciekawe, podczas odchylania oparcia, siedzisko przesuwa się w tym samym kierunku. Daje to stałe podparcie pleców - niezależnie od pozycji oparcia.

Podsumowując

Unique WAU Elastomer jest ciekawą propozycją dla osób, które cenią sobie prawidłowe siedzenie przy komputerze i pełną ergonomię. Wykonanie fotela stoi na najwyższym poziomie. Mam gonad pół roku i nadal wygląda jak nówka wyjęta z pudelka.

Siedzenie nawet kilka godzin nie powoduje zmęczenia i dyskomfortu, zarówno w chłodniejsze, jak i cieplejsze dni. Warto tylko pamiętać, aby przed zakupem sprawdzić czy fotel nie będzie zbyt krótki dla wysokich osób. Poza tym jestem bardzo zadowolony z tego modelu i jest on ciekawą alternatywą (a nawet znacznie lepszym zamiennikiem) dla DXRacerów (DXseat) z ekoskóry.

Fotel dostępny jest także w innych wariantach kolorystycznych. Dodatkowo można wybrać egzemplarz wykonany z siatki, a nie z elastomeru. Od siebie gorąco go polecam! :)

Fotel kosztuje około 1 640 zł

 

sprzęt porady inne

Komentarze

0 nowych
msnet   18 #1 08.06.2016 17:47

Sprawiłbym sobie ten fotel, gdyby nie ta cena...

Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #2 08.06.2016 17:54

Podaj cenę bo tego zabrakło w tekście :)

DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #3 08.06.2016 18:28

Ok.1600

DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #4 08.06.2016 18:34

Szef miał z tego tworzywa i chyba ten model , podobno bardzo się poci tylek na nim. Cena wygórowana bo marketingowa ściema, że polepsza krążenie. Taa. Za to design fajny.

djfoxer   17 #5 08.06.2016 19:25

@DjLeo: "Szef miał z tego tworzywa i chyba ten model , podobno bardzo się poci tylek na nim. "

Wydaje mi się, że to jednak nie był ten model. Akurat w tym przypadku tyłek nie poci się zupełnie. Sprawdzone w wysokich temperaturach :)

DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #6 08.06.2016 19:32

@djfoxer: spoko ;) może szefowi się za bardzo poci ;)

mordzio   14 #7 08.06.2016 19:41

@djfoxer: "Sprawdzone w wysokich temperaturach" Jak u was pewnie jeszcze leży śnieg, poczekaj aż przyjdą prawdziwe upały :)

  #8 08.06.2016 19:46

Dlaczego zaraz "komputerowego" ....???? Czyli co jak mam biurko przy którym pracuję w inny sposób bez komputera to już ten fotel się nie nadaje???

pawelllek   6 #9 08.06.2016 19:55

Ja za swój z Nowego Stylu gdzieś z 10 lat temu dałem z 1200 zł i do tej pory działa :). Wcześniej siedziałem na różnych krzesłach i plecy mnie bolały a teraz jest oki przez tyle lat. Szczerze polecam inwestycje w dobry fotel do komputera bo to inwestycja w kregosłup i w zdrowie.

  #10 08.06.2016 21:08

Podoba mi się, tylko czy wydoli na 190 cm / 120 kg? Bo jakiś taki strasznie plastikowy jest...

tylko_prawda   10 #11 08.06.2016 21:22

Super :)
PS Muszki?

Latający Turban   11 #12 08.06.2016 21:27

a coś tak w okolicach 3 stówek z allegro polecacie ?

  #13 08.06.2016 21:54

@Latający Turban: Nie, moje poszukiwania fotela za 300zł skończyły się fotelem AKRacing jestem dość ciężki ale trzy razy wymieniałem fotel bo co rozłożyłem i usiadłem to przy kołysaniu coś się  łamało, sprzedawca po trzecim fotelu stwierdził że nie ma mowy o kolejnej wymianie ani zwrotu pieniędzy, więc szukałem czegoś wygodnego i wytrzymałego, fotel mam od roku i dalej wygląda jak świeżo wyjęty z pudełka, w fotel warto zainwestować, wcześniej miałem fotel z ikei kupiomy za nieco ponad 600zł wytrzymał 15 lat i w sumie dalej się trzyma jednak koszmarnie skrzypi, ale nie do zajechania..

wojtekadams   18 #14 08.06.2016 22:05

Fotel kosa! Muszę szepnąć mojemu szefowi, aby mi taki sprawił ;)

Shaki81 MODERATOR BLOGA  37 #15 08.06.2016 22:15

Ciekawe czy przy moim wzroście i masie fotel ten wytrzymałby tyle samo, co przy użytkowniku "normalnych rozmiarów". Niestety takie fotele fajnie się prezentują i są dobre dla ludzi o "typowych rozmiarach" Dla mnie pewnie siedzisko byłoby za wąskie a zagłówek za niski. Niestety.

  #16 08.06.2016 22:18

Czy na takim fotelu może komfortowo siedzieć osoba mająca 190 cm wzrostu?

muph19   7 #17 08.06.2016 22:22

wszystkie lepsze fotele kosztują 1000++.... :( choć swój wyrwałem za 250 i jestem zadowolony :)

SpaceM7c5   6 #18 08.06.2016 22:25

Ładnie szkoda, że tak drogo.

Latający Turban   11 #19 09.06.2016 00:31

@Anonim (niezalogowany): Łooo w takiej cenie to może jak zacznę zarabiać 10 tys. miesięcznie :P

pocolog   11 #20 09.06.2016 07:55

Za 1600zł fotel o dziecięcym wygladzie. To nie mebel dla kazdego.

porterneon   6 #21 09.06.2016 08:30

@Latający Turban: W czym problem? Zacznij tyle zarabiac :)

djfoxer   17 #22 09.06.2016 09:12

@pawelllek: Zgadzam się. Ludzie inwestują w jakieś mało znaczące gadżety, a często żałują na porządny fotel, na którym spędzają sporą część dnia. Na zdrowiu nie warto oszczędzać.

@Zenek bez spodenek
Nie wiem czy oparcie nie będzie zbyt krótkie w twoim przypadku. Najlepiej sprawdzić, gdzieś na miejscu. Ogólnie ten model jest tylko w jednym rozmiarze.

Samurai   15 #23 09.06.2016 10:13

Czyżby ktoś oglądał Silicon Valley/Dolina Krzemowa? W ostatnich odcinkach można właśnie zobaczyć ten fotel bądź bardzo podobny.

djfoxer   17 #24 09.06.2016 10:29
  #25 09.06.2016 10:34

Warto dodać, że te fotele są produkowane u nas - w Stojadłach pod Mińskiem Mazowieckim. nie jest to żaden chiński wynalazek.

wwojteko   2 #26 09.06.2016 10:35

@djfoxer: Tyłek tyłkowi nierówny :D Może tyłki szefów pocą się bardziej :)

djfoxer   17 #27 09.06.2016 10:35

@Shaki81: Pewnie nie, niestety nie ma wersji tego modelu dla wyższych osób. W sumie to na jakim krześle siedzisz w pracy? Jednak musisz mieć dość wysokie operacie. Jaki masz model obecnie? Coś ciekawego ?

@Paul087: Przy takim wzroście musiałbyś sprawdzić samemu, na żywo.

@SpaceM7c5: Jednak krzesło takie kupuje się na lata. Warto odżałować i nie oszczędzać na zdrowiu.

djfoxer   17 #28 09.06.2016 10:37

@pocolog: Na żywo wygląda świetnie i będzie zapewne pasował do większość pokoi biurowych ;)

@Samurai: Serio? :) Aż poszukam w google screenow.

@wwojteko Bardziej stresująca praca może? ;)

djfoxer   17 #29 09.06.2016 10:41

@Anonim (niezalogowany): "o zaraz "komputerowego" ....???? Czyli co jak mam biurko przy którym pracuję w inny sposób bez komputera to już ten fotel się nie nadaje???"

Dokładnie tak :)

Autor edytował komentarz w dniu: 09.06.2016 10:41
Samurai   15 #30 09.06.2016 10:42

@djfoxer: Tak mi się wydaje :) Proszę tu jest scenka z krzesłem :) https://www.youtube.com/watch?v=C9y5zOwTdOs

djfoxer   17 #31 09.06.2016 10:43

@Samurai: LOL, to ten model tylko z siatką :P

pocolog   11 #32 09.06.2016 11:01

@djfoxer: Nie polecam tego fotela z linku allegro. Mamy taki jeden w biurze, to jest rozmiar dla drobniutkiej kobietki, albo dziecka ;)

oprych   12 #33 09.06.2016 11:09

@Shaki81: ale zawsze możesz polepszyć sobie humor mówiąc, że może na fotel jestem za duży, ale jest więcej do kochania :)

  #34 09.06.2016 11:43

A ja czekam na fotel bez kółek, na fotelu mam siedzieć, a nie jeździć. Cokolwiek na rolkach dla mnie odpada.

darek719   37 #35 09.06.2016 16:38

Czytam, myślę super fotel, kupie sobie - dochodzę do ceny i... nie, nie kupie sobie, jest droższy od mojego komputera :)

  #36 09.06.2016 16:42

Zainspirowany artykułem ruszyłem w miasto niemalże pewien, że w końcu znalazłem swój wymarzony fotel i niestety. Znalazłem, usiadłem i moja subiektywna opinia na temat fotela nie jest już tak entuzjastyczna. Pierwsza myśl - o żesz, jakie to plastikowe. Usiadłem, kurde, no czuję się jak w plastikowym, twardym kubełku, niezbyt wygodnym, ze zbyt i to mocno, krótkim siedziskiem. Całość wydaje się niespecjalnie dobrze spasowana. No generalnie nie jest to fotel, który daje nadzieję na ergonomię i komfort na lata i który zastąpiłby mój upragniony Kinnarps 9000. Tragedii nie ma, ale polecam bezpośrednie badanie własnymi czterema literami przed zakupem.

djfoxer   17 #37 09.06.2016 17:21

@Krzesło/fotel (niezalogowany): Można zamówić krzesło z takimi podkładkami zamiast kółek.

@pocolog: Akurat u nas w pracy ma znajomy, który ma na oko 185 cm :) aczkolwiek kółka ma już drugie, pierwsze pękły :)

@darek719: Ale to inwestycja w zdrowie :) Rehabilitacja kręgosłupa jest znacznie droższa.

darek719   37 #38 09.06.2016 17:26

@djfoxer: Wiem, jak to mówią, lepiej zapobiegać niż leczyć :)

pocolog   11 #39 09.06.2016 17:48

@djfoxer: O kółkach nie wspomniałem. Też były wymieniane 2 razy w ciągu 2 lat ;)

aphazel   8 #40 09.06.2016 18:39

Fotel wygląda ciekawie ale mnie interesuje praktyczność tych szpar w oparciu i siedzisku. Ogólnie to widzę tu spory łapacz kurzu, chyba, że ktoś ma tyle samodyscypliny by to regularnie i dokładnie czyścić. Do tego można zapomnieć o jedzeniu przy biurku (ja nie mam tyle samozaparcia, żeby nie jeść :D ), bo okruchy na potęgę będą się gromadzić w siedzisku.

djfoxer   17 #41 09.06.2016 19:39

@aphazel: Kurz zbiera się tylko na siedzisku przy oparciu. Okruchy jakoś nie lgną do niego, a i łatwo umyć szmatką całość :)

@Anonim Na pewno fotel nie jest dla każdego, mnie urzekła jego ergonomia i wygodny kauczuk, idealnie spisujący się w pracy przy komputerze.

  #42 10.06.2016 19:29

Sporo swojego czasu poświęciłem w zeszłym roku na szukanie ergonomicznego krzesła biurowego. Miałem jakieś tańsze fotele, ale po pewnym czasie popękała na nich skóra ekologiczna, albo gąbka się bardzo ubiła. Kuzyn kupił polecany, do tego tutaj z allegro (KRZESŁO BIUROWE RACER HIT) i złamał plastikowe oparcie, a gąbka się ubiła tak, że czuć sklejkę pod siedziskiem, wyprofilowany też jest słabo - dla chyba niskiego chińczyka. W zeszłym roku kupiłem krzesło biurowe SitPlus - SPRINT i ten fotel spełnił moje oczekiwania. Posiada pełną, niezależną regulację oparcia i podłokietników (zbawienie dla tych którym przeszkadza mechanizm TILT - tutaj go nie ma, bo można osobno regulować samo oparcie nie nachylając siedziska, albo oparcie z siedziskiem i zablokować w danej pozycji), wytrzymałe elementy bazowe i grubszą wyprofilowaną gąbkę na siedzisku. Jedynie do czego mogę się przyczepić to niewygodny zagłówek (można go odkręcić, albo kupić wersję bez - wtedy była). Cenowo też nie jest źle bo kosztuje już w przedziale od 500 - 600 zł. Link do strony producenta z dokładnym opisem: http://sitplus.pl/pl/sprint .

csrpl   10 #43 10.06.2016 19:40

A ja sobie ostatnio kupiłem takie, w Agacie była promocja:
http://www.dxracer-europe.com/racing-series/dxracer/racing-gaming-chair-oh-rf0-n
Warte swojej ceny, komfort siedzenia poprawił się kilkukrotnie.

arlid   14 #44 12.06.2016 13:41

Nie popsuj foxer :p Droga zabawka xD Jeszcze żeby mobilny był i do pracy można było w walizce zabrać to już mega :)

  #45 01.11.2016 18:03

Czytam wszystkie komentarze i w każdym jest trochę prawdy. Sprawdzałem już różne fotele i jeden drugiemu nie równy. Ten prezentowany wydaję się ciekawy tylko ten elastomer nie bardzo mi pasuje. Taki szpitalny trochę się wydaje. Zresztą znalazłem taki tylko materiałowy. https://kaldekor.pl/fotel-biurowy-wau-2-bialy-kanina No i cena dużo niższa bo 689 zł Dla mnie to jednak wciąż za dużo. Wydaje mi się powinien być ze sto złotych tańszy. Poczekam aż będzie jakaś promocja. Może na gwiazdkę zrobią mi prezent :)