Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja: Mac OS X Lion

Mac OS X Lion to najbardziej oczekiwany przeze mnie produkt Apple w tym roku. Został zaprezentowany 20 października 2010 i od tego czasu zebrał wiele pochwał i głosów krytyki. Czy warto było czekać na następcę Snow Leoparda?

Instalacja i konfiguracja

Aby zdobyć OS X Lion, musimy kupić go przez Mac App Store. Dzięki temu dostajemy produkt natychmiast, oraz w niższej cenie (23.99 €). Po pobraniu instalatora wystarczy tylko wybrać partycję, a system zaaktualizuje się automatycznie. Oczywiście możemy także zainstalować system "na czysto".

Po ustawieniu nazwy użytkownika i hasła, przywitał mnie nowy ekran logowania. Dodano także animację przejścia z ekranu logowania do biurka.

Konfiguracja systemu zajęła mi kilka minut. Dzięki opcji "Poczta, kontakty, inne" w Preferencjach Systemowych, mogłem szybko skonfigurować programy takie jak Mail, iCal, iChat. Brakujące aplikacje doinstalowałem z Mac App Store.

Przegląd nowości

Według mnie najlepszymi nowościami są aplikacje pełnoekranowe, Mission Control i gesty Multi-Touch. Gdy przejdziemy do trybu pełnoekranowego, aplikacja staje się osobnym biurkiem. Dzięki temu możemy skupić się lepiej na konkretnym zadaniu, a wykorzystując gesty możemy szybko powrócić do biurka.

Mission Control to połączenie Expose i Spaces - ułatwia zarządzanie biurkami i otwartymi aplikacjami. Z jego poziomu możemy tworzyć nowe biurka i przeciągać na nie aplikacje. Jest wygodniejsza od poprzednich rozwiązań, ponieważ okna są pogrupowane.

Korzystając z gestów Multi-Touch możemy szybko przełączać się pomiędzy biurkami, cofnąć stronę w Safari, skorzystać z Mission Control lub Launchpad, itp. Gesty są bardzo wygodne (oprócz gestu "Pokaż biurko" :) ).

Launchpad jest ekranem aplikacji przeniesionym z iPada. Z jego poziomu możemy grupować aplikacje, usuwać, itp.

O innych funkcjach (np. Auto Save lub Versions) możemy przeczytać tutaj.

Użytkowanie

System w moim odczuciu działa szybciej i płynniej - być może dzięki pełnym 64-bitom* i OpenGL 3.2. Nie natknąłem się na żadne poważne błędy - system jest dość stabilny. Bardzo cieszą zmiany w Safari i Mail. Mail ma teraz interfejs znany z iPada, a Safari nową funkcję Reading List.

Zmiany w interfejsie Aqua wyszły na dobre - przyciski na oknach są mniejsze, zmieniono tło okien i przycisków.
Aplikacje pełnoekranowe na 13-calowym ekranie są idealne - wykorzystują całą dostępną przestrzeń.

Cieszą zmiany w TextEdit (na którym teraz piszę recenzję) - zmieniono pasek narzędziowy, więc teraz możemy łatwo zmienić czcionkę lub wyrównać tekst.

Natomiast niektóre zmiany w Finderze okażą się dla mnie nieprzydatne - np. widok "All My Files" . Według mnie poprzedni (czarny) QuickLook był trochę ładniejszy. Nie skorzystam również z Launchpada - większość aplikacji uruchamiam przez Spotlight.
Osobom, które dużo pracują na dokumentach, przydadzą się funkcje takie jak Auto Save i Versions.

Podsumowanie

Mac OS X Lion jest kolejnym krokiem naprzód. Dzięki wielu nowym funkcjom, korzystanie z niego jest dużo wygodniejsze, łatwiejsze i przyjemniejsze.

W porównaniu z Mac OS X 10.6 jest szybszy i stabilniejszy - jest godnym następcą Snow Leoparda.
Śmiało mogę polecić każdemu tę wersję systemu - pod warunkiem, że wszystkie aplikacje są kompatybilne z OS X 10.7.

Polecam także obejrzeć prezentację nowego systemu.

* W Mac OS X 10.6 niektóre aplikacje i jądro (domyślnie) były 32-bitowe. W OS X 10.7 wszystkie aplikacje i jądro są 64-bitowe. 

Komentarze

0 nowych
przemo_li   11 #1 21.07.2011 18:33

OpenGL 3.2 pomoże w wydajności w grach (a przynajmniej przynosi kilka ciekawych rzeczy, których Valve bardzo chciało dostać). UI MacOS-a też jest oparte o OpenGL-a więc i tu apple mogło skorzystać. Ale myślę, że bardziej pomogło samo przerobienie podsystemu grafiki.

kwpolska   5 #2 21.07.2011 18:40

A teraz racz się przyczepić do odwróconego przewijania i schowanych scrollbarów.

dominikc   5 #3 21.07.2011 18:48

@kwpolska
Bez problemu da się przywrócić normalne przewijanie, a także wyłączyć ukrywanie scrollbarów.

Raid   3 #4 21.07.2011 18:52

@kwpolska
Chowane scrollbary to jest kwestia przyzwyczajenia się, mi akurat jest na rękę ich ukrywanie. Odwrotne przewijanie można wyłączyć w opcjach, racja?

dominikc   5 #5 21.07.2011 18:57

@Raid
Oczywiście, że się da. A po podłączeniu zwykłej myszki scrollbary znów są widoczne.

  #6 21.07.2011 21:24

Poczuj magię oglądania dokumentów i iphoto w FullScreenie, lepiej niż kiedykolwiek. To zupełnie nowe doświadczenie ...

molexor   6 #7 21.07.2011 21:42

"które dużo pracują na dużo pracują na dokumentach"
wkradł się mały błąd
bardzo fajnie napisane.konkret.szkoda, że tyle trzeba płacić za produkty Aple-a. Prawie same superlatywy -szkoda ,że nie wskazałeś ani jednej wady - ja nie przetestuje i nigdy się nie dowiem - a pewnie jakieś są :P

dominikc   5 #8 21.07.2011 21:56

@molexor
Do wad można zaliczyć domyślne ustawienia gładzika/myszy - kwestia przyzwyczajenia.
Niektórzy narzekają na problemy z aktualizacją ze Snow Leoparda - np. system się nie uruchamiał, wyskakiwał Kernel Panic, itp.

Co do ceny: wczoraj zaaktualizowali Mac Mini - kosztują $599 (w Polsce 2599 zł)
Według mnie specyfikacja jest bardzo dobra: Core i5 2.3 GHz, 2GB RAM, Intel HD 3000, dysk 500 GB
Cena PC w takiej konfiguracji (+ legalny Windows) nie będzie się tak bardzo różniła.

  #9 21.07.2011 22:02

Na polską kwotę :>

Procesor : Intel Core i5 2400 - 615 zł
Chłodzenie Procesora : Xigmatek Gaia SD1283 - 99 zł
Płyta Główna : ASRock P67 PRO3 B3 - 430 zł
RAM : GoodRam 4GB 1333MHZ - 139 zł
Karta Graficzna : MSI Radeon HD6870 1GB Twin Frozr II - 659 zł
Zasilacz: XFX Core 450W - 190 zł
HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 135 zł
Napęd : Samsung SH-223C SATA - 90 zł

Razem : 2357 zł

i samo na siebie będzie zarabiać z BitCoin :>

GL1zdA   11 #10 21.07.2011 22:16

Niestety tryb pełnoekranowy działa bez sensu z wieloma monitorami. Aplikacja wyświetla się na jednym, natomiast pozostałe są blokowane... http://forums.nekochan.net/viewtopic.php?p=7341550#p7341550

@bartek46op
Obecnie to raczej bardzo powoli zarabiałby BitCoinami... Ostatnie miesiące to bardzo duży przyrost sieci + spadek ceny waluty. Liczyłem w czerwcu, czy warto pod ten projekt składać komputer i już wtedy to się mało opłacało. Dziś jest jeszcze gorzej. Wystarczy zresztą sobie policzyć http://www.alloscomp.com/bitcoin/calculator.php

B.Andy   4 #11 21.07.2011 22:19

Bo Macki mają duszę :-). Sądzę, że tego fenomenu nie da się wyjaśnić. Ale jak ktoś się uprze na PC też zainstaluje.

dominikc   5 #12 21.07.2011 22:22

@GL1zdA
Coś słyszałem o tym bugu, ale nie mam jak podłączyć monitora. Pewnie Apple wypuści aktualizację. Z drugiej strony tryb pełnoekranowy sprawdza się na małych ekranach. Zwykle jak ktoś podłącza drugi ekran, to się nie bawi w tryby pełnoekranowe.

dominikc   5 #13 21.07.2011 22:25

@B.Andy
Da się na PC, ale te odświeżone Mac Mini mają porównywalne parametry. Ale na PC jest dużo problemów, system się często wysypuje, itp. Wtedy nie wiadomo czy po aktualizacji system padnie, czy będzie dalej działał.

  #14 21.07.2011 22:29

@dominikc
Ja już mam na PC. Jak się dobrze dobierze kext'y(sterowniki jakby) to zero zacięć, bardzo stabilny i wydajny.

B.Andy   4 #15 21.07.2011 22:33

Duży błąd (nie chcę się kłócić w kwestii legalności, jest to legalnie, ale łamie licencje, którą musimy zaakceptować przed instalacją). Jeśli sprzęt jest w miarę podobny oraz chce nam się trochę posiedzieć, to potem będzie działał bez problemu. Bez problemu także się aktualizuje. Do Liona jeszcze nie próbowałem, ale update bez problemu działały. Oczywiście mówię o oryginalnej wersji retail ze sklepu, z dystrybucjami są już problemy.

dominikc   5 #16 21.07.2011 22:38

@B.Andy
W Unii Europejskiej jest legalne.
Tutaj mówisz o podobnym sprzęcie składanym konkretnie pod Mac OS X. Problem jest wtedy, gdy instaluje się na zwykłym sprzęcie - wtedy jest dużo grzebania, a potem okazuje się, że i tak jakaś rzecz nie działa. Nie jestem jakimś przeciwnikiem hackintoshów - sam zaczynałem od hackintosha.

  #17 21.07.2011 23:56

Dominik, nie pieprz głupot o wysypywaniu się systemu na Pececie. Mam Hackintosha z Lionem i działa w 100% stabilnie, na SL miałem tylko raz Kernel Panic z powodu Time Machine (który już naprawiłem).

przemo_li   11 #18 22.07.2011 05:59

Chowane scrollbary nie są złe jak działają. W Ubuntu Unity też się chowają, ten po boku działa dobrze, z tym na dole nigdy sobie poradzić nie mogę (chyba tylko 2px go aktywują :( ).

Jeśli działają podobnie (tylko bez tego buga) to ja bym się pisał.

PS Lion kosztuje 29$ to nie fortuna.

patryk9200   8 #19 22.07.2011 08:59

heh, wszyscy tak wychwalają Mac OS X, a trybu pełnoekranowego się dopiero teraz dorobił ;/ Windows ma to już od niepamiętnych czasów. Co prawda korzystam czasem z iMac 15' i nigdy nie potrzebowałem tego trybu, to i tak mnie jego brak zaskoczył.

  #20 22.07.2011 09:01

Widzę, że też korzystasz z Reeder'a :) Świetny program

dominikc   5 #21 22.07.2011 09:26

@patryk9200
Taki tryb pełnoekranowy jak w Windows też był (Chrome, QuickTime, itp). Nowość polega na tym, że teraz tryb pełnoekranowy jest wbudowany w system - po przejściu na tryb pełnoekranowy aplikacja zamienia się w osobne biurko. Dzięki temu można szybko powrócić do biurka nie wychodząc z trybu pełnoekranowego.

@Siper123
To wszystko zależy od sprzętu. Jeżeli ma się podobny sprzęt, to Mac OS X działa bez problemu.

@revanmj
Chyba najlepszy czytnik RSS :)

roobal   14 #22 22.07.2011 11:53

@przemo_li

"Chowane scrollbary nie są złe jak działają. W Ubuntu Unity też się chowają, ten po boku działa dobrze, z tym na dole nigdy sobie poradzić nie mogę (chyba tylko 2px go aktywują :( ). "

Nie tylko w Unity ale również w klasycznym Gnome to działa, u mnie z suwakami nie ma żadnych problemów, ani w klasycznym Gnome, ani w Unity ;)

Pozdrawiam!

Woowas   3 #23 22.07.2011 12:57

Podobno Liona nie da się zainstalować na "czysto", trzeba mieć najpierw zainstalowanego Leoparda.

dominikc   5 #24 22.07.2011 13:04

@Woowas
Da się zainstalować "na czysto" z pendrive, z płyty lub z innej partycji.
Snow Leopard jest wymagany, ponieważ trzeba kupić Liona przez Mac App Store.

Buber82   3 #25 22.07.2011 13:06

To nie magia ani dusza ... to marketing ...

ŁAŁ, można mieć foldery na pulpicie, coś co Windows i *NIX mają od jakichś 15 lat albo i więcej?

LOL

Sprzęt fajny, designerski, soft też fajny, ale odstrasza mnie ta mitomania i ideologia :)

dominikc   5 #26 22.07.2011 13:11

@Buber82
W Mac OS foldery były na pulpicie od 1984.

Raid   3 #27 22.07.2011 13:48

@Buber82
LOLem właśnie zostałeś Ty, gratulujemy! :)

  #28 23.07.2011 00:10

mam windowsa xp czy dało by sie przejśc na Mac OS - jeśli tak to co zrobić by mozna było zainstalować ten system
- interesuje mnie tylko legalne oprogramowanie

  #29 11.08.2011 18:25

Czy nikt z Was nie zauważył dwóch GRUBYCH błędów Liona?

1. Poczta Mail w trybie pełnoekranowym - gdy piszesz nową wiadomość, nie masz możliwości wejścia do samego programu Mail, bo został umieszczony "pod spodem". Ja często kopiuję do treści nowej wiadomości elementy z wielu innych miejsc czy starszych maili i ta funkcja jest dla mnie niezbędna.

EFEKT? Musiałem zrezygnować z widoku pełnoekranowego w Mail...

2. W związku z wprowadzeniem Versions i AutoSave skasowano funkcję "Save As..." Nie wiem jak Wy, ale ja często dokonuję niewielkich zmian w dokumentach wysyłanych do różnych Klientów lub w różnym czasie i ta funkcja była dla mnie absolutnie podstawowym narzędziem, pozwalającym na dostosowanie danego dokumentu do konkretnego odbiorcy.
Żeby dziś w Lionie uzyskać jej funkcjonalność muszę robić cztery kroki lub przeciągać ikonę dokumentu na pulpit (co kłóci się z ideą full-screen) i dopiero tam zmieniać jego nazwę.

EFEKT? To co pozwalało szybko i bezbłędnie kreować nowe wersje dokumentu, teraz działa dużo wolniej.

żenua...

  #30 11.08.2011 18:28

I jeszcze jedno - ten system jest stworzony do operowania na touchpadzie - użytkowanie go ze stacją dokującą, klawiaturą i szklanym Magic Mouse odbiera 50% ochoty na jego zakup.

Jeśli myślisz czy go kupić - najdź lepiej sklep, w którym mają zainstalowanego Liona i spróbuj wykonać swoje codzienne, podstawowe zadania...

Ja żałuję tego zakupu. Niewiele zyskałem, a straciłem kilka naprawdę potrzebnych funkcji, których NIE DA SIĘ przywrócić... :(

Xyrcon REDAKCJA  14 #31 11.08.2011 22:48

Mi się ten system wydaje niedorobiony. Już wróciłam do Śnieżnego i wcale nie tęsknię :)

  #32 24.03.2012 22:39

Jak najbardziej dorobiony, tylko potrzebuje duuuużo RAMu. Wykastrowany z 32-bitowych pozostałości oraz PowerPC. Aplikacje zajmują mniej miejsca na dysku i uruchamiają się szybciej. Płynność jest też większa.Do tego lepsze zarządzanie energią, niż w SL - pół godziny dłużej na aku, mniej nerwowa praca wentylatorów podczas obciążenia, chłodniejszy spód.