Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja: Asus Zenfone 5

W ramach oderwania się od pisania mojej pracy magisterskiej (zakończenie idzie mi jak krew z nosa...) postanowiłam w końcu usiąść i napisać kilka słów o moim nowym sprzęcie. Smartfon, który to mam okazję aktualnie używać otrzymałam jako wygraną w konkursie Nagradzamy najlepszych blogerów lutego 2015. Dlaczego akurat spośród proponowanych nagród wybrałam smartfon Asusa? Bo i tak chciałam przesiąść się na coś większego niż moja 3,8 calowa Lumia 620, a tu nadarzyła się okazja na darmowy egzemplarz ;-)

Podstawowa specyfikacja

  • Platforma: Android 4.4 (KitKat ) z ZenUI
  • Wymiary: 148.2 x 72.8 x 10.34 mm (Dł. x szer. x wys.)
  • Procesor: dwurdzeniowy Intel Atom CPU Z2560 1,6 GHz
  • Pamięć: 8 GB (możliwość dołożenia karty microSD, 2 GB RAM
  • Wyświetlacz: 5cala, HD 1280x720, IPS
  • Bateria: 2110 mAh litowa
  • Kamera: Przednia 2 megapiksele, przesłona F2.4; Tylna 8 megapikseli przesłona F2.0 autofocus, LED Flash, PixelMaster

Pełna specyfikacja znajduje się tutaj.

Zawartość pudełka

Oprócz smartfona, w pudełku znajdziemy również:
  • Ładowarkę microUSB z odpinanym kablem
  • Słuchawki
  • Instrukcję obsługi i kartę gwarancyjną

Wygląd

Telefon ten wyprodukowany został w kilku kolorach: węglowa czerń, perłowa biel, wiśniowa czerwień, mroczna purpura i szampańskie złoto. Ja zdecydowałam się na wiśniową czerwień, która jest też lekko metalizowana. Telefon prezentuje się elegancko, obudowa jest mocno spasowana z resztą, ale... No właśnie. Jest kilka "ale". Po pierwsze obudowa wykonana została w mojej ocenie z tandetnego plastiku, który przy pierwszym upadku na plecy najpewniej może ulec zniszczeniu. Dodatkowo plecki zdejmuje się bardzo ciężko- żeby włożyć kartę SIM i microSD musiałam użyć noża, śrubokrętu, koniec końców pomagała mi nawet mama. Przez te wszystkie zabiegi obudowa w miejscu odhaczania plecków została lekko uszkodzona :/ Sytuację z obudową potwierdza również moja znajoma, która posiada ten sam model telefonu. Co najlepsze, na unpack'ach na YouTube wszystkim jakimś cudem łatwo schodzi obudowa...

Na górze obudowy znajdziemy wejście na słuchawki. Na dole standardowo znajduje się złącze microUSB.

Po prawej stronie znajdziemy przycisk blokowania ekranu, który służy również do włączania telefonu oraz przyciski regulacji głośności.

Wnętrza telefonu pod klapką niestety Wam nie zaprezentuję z wiadomych, wymienionych wyżej względów- nie chcę po raz kolejny mordować się z jej ściąganiem. Już raz szlag mnie prawie trafił, wystarczy ;-)

Ekran

W Zenfonie 5 umieszczono 5-calowy ekran IPS o rozdzielczości 1280x720. Niestety, jego ogromnym minusem jest straszne palcowanie, co szczerze momentami doprowadza mnie do szału- ale od czego w końcu jest szmatka, żeby czasem go przetrzeć? :-) Od momentu posiadania smartfona z tak dużym wyświetlaczem w porównaniu do Lumii 620 znacznie ograniczyłam korzystanie z tabletu- na 5-calowcu można jednak o wiele więcej i o wiele wygodniej niż na ekranie 3,8 cala. Zenfon 5 jest większy niż większość standardowych pięciocalowych smartfonów, a wszystko przez okropnie szerokie ramki i dodatkowy ozdobny pasek, który znajduje się u dołu ekranu. Przyciski funkcyjne niestety nie są podświetlane, ale po kilku dniach użytkowania przyzwyczaiłam się do tego i "nauczyłam" ich miejsca. Dużą wygodą jest zastosowanie diody powiadomień- rzut oka na telefon i już wiem, czy ktoś dzwonił lub pisał.

Dźwięk

Tak jak jakość rozmów jest zadowalająca (podejrzewam, że mój przygłuchy ojciec bez problemu dogadałby się z kimkolwiek po drugiej stronie "kabla") tak głośność odtwarzania jest kiepska. Często mimo ustawienia dzwonków na maksymalnym poziomie nie słyszę dzwoniącego telefonu czy przychodzącego sms-a. Co dziwnego- np. powiadomienie z Twittera i FB jest nadzwyczaj głośne. Natomiast odtwarzanie muzyki na słuchawkach sprawdza się bardzo dobrze. Słuchawki dołączone do zestawu nie są najgorszej jakości, można spokojnie z nich korzystać, o ile ktoś nie jest audiofilem ;-) Plusem na pewno jest to, że słuchawki w ogóle zostały dołączone do zestawu, bo zdarza się to coraz rzadziej.

Aparat

Aparat znajdujący się z tyłu został wyposażony w 8-pikselową matrycę oraz doświetlającą diodę LED. Jakość zdjęć nie zachwyca, ale możemy skorzystać z kilku opcji robienia zdjęć (automatyczny, HDR, panorama, noc, słabe oświetlenie, selfie, upiększanie, miniatura, głębia ostrości). W opcjach można też ustawić parametry pod siebie. Niestety opcja auto jest bardzo słaba- zdjęcia wychodzą nieostre, prześwietlone, ziarniste. Temu też używam trybu HDR, któremu do prawdziwego HDR dużo brakuje ;-)

Czas na kilka zdjęć. Na początek dla porównania po lewej tryb automatyczny, po prawej HDR:

Zdjęcia w trybie auto porażają swoim brakiem jakości. Nie znam się na robieniu zdjęć i ustawieniach, jeśli ktoś ma jakieś rady- piszcie, nie krępujcie się :P

Zasilanie

W Zenfonie 5 umieszczono baterię o pojemności 2110 mAh. Nie obraziłabym się, gdyby była ona trochę mocniejsza, ale tragedii nie ma. Na dzień ciągłego grzebania, automatycznego aktualizowania się aplikacji, odświeżania danych wystarcza, a przy włączeniu odpowiedniego trybu oszczędności baterii pociągnie nawet dłużej (niestety nie sprawdzałam ile pociągnie na bardzo mocnym oszczędzaniu). Mimo wszystko w dzisiejszych czasach "wielkich ekranów" nie można mieć nie wiadomo jak wygórowanych oczekiwań co do wytrzymałości baterii.

Podsumowanie

Telefonu używa mi się dobrze, póki co nie mogę powiedzieć na niego złego słowa oprócz tych kilku minusów, które znajdziecie poniżej. Telefon kosztuje ca.700 zł, cena zależy od konfiguracji (do wyboru m.in. dualSIM czy też z LTE).

Plusy:

  • zadowalająca wytrzymałość baterii
  • elegancki wygląd
  • słuchawki w zestawie
  • ciekawa nakładka
  • mimo swojej wielkości dobrze leży w dłoni

Minusy:

  • zbyt duże ramki wokół ekranu
  • ciężka do zdejmowania tylna obudowa
  • aparat nie powala na kolana
 

urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
Magnum 44   16 #1 28.04.2015 18:06

Mam dwa pytanka :) Pierwsze to ile RAM miał testowany egzemplarz? I drugie, czy oczko aparatu wystaje poza obudowę, czy jest w niej ukryte? :)

freyah   15 #2 28.04.2015 18:41

@Magnum 44: 2GB RAM, oczko aparatu nie wystaje poza obudowę, jest lekko obniżone.

gowain   18 #3 28.04.2015 18:59

O jest i #legfie - wiosna się zbliża! ;) Fajna recka. W moim byłym egzemplarzu podobno bardzo słabo trzyma bateria... rano odłączana od ładowarki, a po 17 już woła o papu.

freyah   15 #4 28.04.2015 19:03

@gowain: wiosna już jest, lato tuż tuż, będą #legfie w spódniczkach xD No tu póki co z baterią tragedii nie ma, zobaczymy jak będzie dalej.

gowain   18 #5 28.04.2015 19:19

@freyah: Like it ;) Wiosny nie ma, na zewnątrz leje, a w nocy ma być 0 stopni - co to za wiosna?

freyah   15 #6 28.04.2015 19:33

@gowain: kwiecień-plecień poprzeplata trochę zimy, trochę lata :P

macminik   15 #7 28.04.2015 20:03

Mam nadzieje że się nie obrazisz, uzupełnię trochę gdyż jak i Ty wygrałem Zenfone. Telefon ma 2 GB Ram i w codziennej pracy reaguje dosyć żwawo. Ekran owszem, szybko się tłuści, jednak mnie osobiście bardzo się podobają kolory jakie wyświetla.

Klapka to rzeczywiście masakra. Odciągając zgodnie z instrukcją, nie dość że zejść nie chciała, to jeszcze miałem wrażenie że pęknie. Na szczęście plastik ten jest dosyć elastyczny. Czy jednak naprawdę jest taka fatalna ? Nie. Opracowałem sobie metodę zupełnie odmienna od tej w instrukcji i schodzi bez problemów. Tak więc jest to kwestia opracowania metody. Zaleta jest fakt, że telefon wewnątrz się nie kurzy :-) Spróbuj chwycić na odwrót jak jest to rozrysowane na obrazku. Prawa ręka w miejsce lewej itd.

Po początkowej fascynacji bogactwem funkcji aparatu i jego papierowymi danymi stwierdzam, że jest mocno przeciętny, a co gorsze ma skłonności do przekłamywanie kolorów. I nie chodzi tu o to, że z żółtego zrobi wyblakły żółty. Jeszcze zima robiłem zdjęcie. Śnieg i z kopy śniegu wystawał krzak zielonej tuji. Zdałem się na cudowne oprogramowanie aparatu i walnąłem automatem. Śnieg wyszedł zielonkawy a tuja żółta. Dla pewności spróbowałem jeszcze raz, efekt ten sam. Może problemem było słońce świecące z boku (choć nie w obiektyw) tego nie wiem. Druga wada aparatu jest wolne ustawianie ostrości. Chcąc szybko zrobić zdjęcie dobrej jakości, raczej nie liczmy na Zenfone. Bez żadnej złośliwości powiem, że stary iPhone 4 robił to dużo szybciej.

Kolejna przypadłością mojego i nie tylko mojego Zenfona jest to, że czasem z niewiadomych przyczyn nakładka z pogodą wskazuje dziwne lokalizacje w okolicach Czestochowy lub Łodzi, choć cały czas jestem w Krakowie. Sprawa o tyle zagadkowa, że w tym samym czasie Google maps pokazuje prawidłową lokację. Nie pomagały tu żadne zabiegi, czary mary itp. Zen Pogoda widziała mnie pod Częstochową i koniec. Po jakimś czasie, sama z siebie wracała na właściwe miejsce. Przypadłość ta dotyczy chyba nakładki Asusa, gdyż na tablecie mojej mamy Memo Pad 7 błąd ten także często występuje.

Dzwonki są rzeczywiście trochę ciche i jeśli pracujemy w gwarnym miejscu warto poświecić nieco czasu i znaleźć takie o bardziej przejmujących dźwiękach.

Kolejna wadą, nie wiem czy nakładki Asusa czy Androida jest brak konsekwencji w aplikacjach. Szczytem jest już książka telefoniczna, gdzie dodanie i modyfikacje to pomieszanie z poplątaniem. W jednej funkcji robimy tak, w innej już inaczej choć logika wskazywałaby, że powinno być tak jak przedtem. A może to tylko moje uprzedzenie.

Bateria przy moim intensywnym użytkowaniu wytrzymywała około 12-14 godzin. W trybie ekonomicznym udawało się wyszarpać godzinę więcej. Jednak moja koleżanka, używająca go tylko do dzwonienia, smsowania i czasem, sporadycznie do FB mówi, że czas 24 godziny nie jest niczym niezwykłym.
Ogólnie oceniam telefon pozytywnie i uważam, że za te pieniądze naprawdę warto. Poleciłem go trójce znajomych i kupili zgodnie z mój sugestią. Odbierają ode mnie telefony, a wiec Asusy ciagle działają, a ich właściciele nie czuja do mnie nienawiści skoro chcą ze mną rozmawiać.

Autor edytował komentarz.
freyah   15 #8 28.04.2015 20:08

@macminik: dzięki za wyczerpujący komentarz :) I od razu proszę na PW patent ściągania klapki :P U mnie jazdy z lokalizacją póki co nie miały miejsca.

MaXDemage   17 #9 28.04.2015 20:20

@freyah Mam telefon również od jakiegoś czasu - ciekawe czemu ;p - i zmotywowałaś mnie wreszcie do napisania recenzji ;p pewnie niedługo pojawi się na blogu, ale mogę już powiedzieć, że w moim modelu klapka z tyłu schodzi jak masełko ;)

freyah   15 #10 28.04.2015 20:40

@MaXDemage: to ja nie wiem co z tą klapką, fochy jakieś strzela, gorzej niż baba :P

Songokuu   14 #11 28.04.2015 21:00

@freyah: Co do klapki to pewnie kwestia paznokci...no wiesz chłopy to mają nieco inaczej niż Ty :P

Fajna recenzja i przy okazji gratuluję wygranej :)

I jeszcze na koniec - jak to jest z tym, że coś idzie/leci jak krew z nosa? Przecież krew płynie szybko... tak mnie jakoś to intryguje :D

bravo   16 #12 28.04.2015 21:06

Hejka! Fajny tekst!
W moim egzemplarzu pierwsze 5 prób zdjęcia klapki powodowało stany przed zawałowe,. Wydawało mi się że zaraz oderwę ekran, a pokrywka zostanie na swoim miejscu. Jednak po kilku razach, udało mi się "wyrobić" klapkę tak, że teraz bez problemu ściągam ją "gładko".
Ciekawe kiedy w końcu dadzą Lolipopa :-)

freyah   15 #13 28.04.2015 21:07

@Songokuu: hehe wybrałam czerwony, bo czarny i biały telefon już był :P wolę czerwony niż fioletowy, a złoty to już w ogóle ble. Jakbym miała wybierać pod kolor paznokci to byłaby to magenta :D skomplikowane!
Idzie jak krew z nosa- no tak się mówi :D

Autor edytował komentarz.
freyah   15 #14 28.04.2015 21:10

@bravo: czyli nie tylko ja dostawałam szału! :) Też czekam na aktualizację, póki co ani widu, ani słychu :(

bravo   16 #15 28.04.2015 21:35

@freyah: Podobno aktualizacja ma być w okolicach połowy roku, dokładnie nie wiadomo. Trzeba cierpliwie czekać.
Do wad dodałbym jeszcze mało czuły GPS oraz konieczność włączonej transmisji danych podczas wysyłania i odbierania MMS. Ogólnie nie ma się do czego przyczepić. Co do "palcowania" ekranu, to jakoś nie zauważyłem tego problemu. Wręcz uważam, że ekran znikomo łapie palce, a przy najmniej w porównaniu do mojej Motoroli RAZR.

macminik   15 #16 28.04.2015 21:51

@bravo: mail być koniec kwietnia początek maja....

Autor edytował komentarz.
Songokuu   14 #17 28.04.2015 22:54

@macminik: Aż się boję zapytać czy pomyliło Ci się z koniec czy z Korwin? :P

macminik   15 #18 28.04.2015 22:56

@Songokuu: kto pyta nie bladzi ;-) Korwin to nie moja bajka, choć folklor niezły...

Songokuu   14 #19 28.04.2015 23:05

@macminik: Ha ha. Nie no nie pasujesz mi do Korwina ale tak mi się jakoś skojarzyło :D

macminik   15 #20 28.04.2015 23:43

@Songokuu: pare..naście lat temu gdy Korwin miał UPR jego hasła trafiały do mej młodzieńczej głowy i myślałem- "to jest gość". Po jakimś czasie inaczej zacząłem patrzeć na jego wypowiedzi i zachowanie. Czytam jego felietony w Angorze ale dla mnie to ta sama kategoria co felietony kabaretu "Klika" czy wspomnienia tego gościa w pseudoskorzanym kaszkiecie ze środka. Ot, folklor ...

xywa11   9 #21 28.04.2015 23:59

Ciekawy telefon.
Jeszcze ciekawszy opis jednego ze zdjęć: "Sułkowickie"
Ty z małopolski? :P

gowain   18 #22 29.04.2015 01:08

@macminik: Nie mów tu tak! Zaraz przyjdą "oni" i zaczną Cię od lewactwa wyzywać ;) Serio!

macminik   15 #23 29.04.2015 05:33

@gowain: i będzie "Korwin masakruje lewaka" :-) ok.. Dosyć tej polityki.

freyah   15 #24 29.04.2015 05:45

@xywa11: ja nie, małżonek ;)

xywa11   9 #25 29.04.2015 08:17

Hmm, i mieszkacie w Sułkowicach niedaleko Rudnika? :P

DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #26 29.04.2015 08:24

legfie + freyah = must be

;)

GBM MODERATOR BLOGA  19 #27 29.04.2015 08:26

Wiedziałem, że w recenzji pojawi się bohater Chomik! :D

A sam telefon bardzo ciekawy, zastanawiałem się swego czasu nad nim, ale... obecnie mam Xperie L i chyba jedynie potrzebuje zrootować ją żeby dalej zadowalała mnie wydajnością i stabilnością :-)

freyah   15 #28 29.04.2015 08:29

@xywa11: niee, mieszkamy w Wielkopolsce, ale w zeszłym tygodniu byliśmy w Sułkowicach u teściów. Tak, tych koło Rudnika, Biertowic, Harbutowic, Jasienicy, itd. xD Fajnie, że jest tu ktoś z tamtych okolic :D
@DjLeo : no ba ;)
@GBM : chomik musi być, nie ma bata :D

Autor edytował komentarz.
Pangrys WSPÓŁPRACOWNIK  18 #29 29.04.2015 08:38

Ja wziąłem tego Zenfana dla małżonki i obudowa ściąga się naprawdę lekko :) Ale ja duże dłonie mam ;)

GBM MODERATOR BLOGA  19 #30 29.04.2015 10:03

@freyah: ja Cię pierdykam, mam siostrę w Biertowicach :D Ale ten świat jest mały... :D

A chomik wiadomo :P

freyah   15 #31 29.04.2015 10:05

@GBM: haha no widzisz, w Biertowicach też mamy rodzinę ze strony teściowej :)

GBM MODERATOR BLOGA  19 #32 29.04.2015 10:07

@freyah: no proszę, ciekawie :P

Quest-88   15 #33 29.04.2015 18:22

ZenFon 5 (T00J) to bardzo fajny telefon. Standardowo zawiera Androida 4.3. Od razu można wykonać aktualizację do 4.4, a producent zapowiedział aktualizację systemu do wersji 5.0. Dostępne 2 GB RAM-u to pozytywny wyróżnik wśród telefonów z tego segmentu cenowego (większość ma 1 GB). Powyłączałem wszystkie usługi ASUS-a (oraz inne zbędne) i zaobserwowałem żwawsze działanie systemu. Używając ASUS-a jako smarfonu, bateria trzyma dobę. Używając go jak zwykły telefon, bateria wytrzymuje 48 godzin.

>Druga wada aparatu jest wolne ustawianie ostrości. Chcąc szybko zrobić zdjęcie dobrej jakości, raczej nie liczmy na Zenfone

To niestety prawda. Zrobiłem zdjęcie kaczki śmigającej po jeziorze i jakość fotografii jest niezadowalająca.

xywa11   9 #34 29.04.2015 22:32

@freyah: Noo, jaki ten świat mały :P.

arlid   14 #35 01.05.2015 07:46

Tez bym to wybrał ;) Co prawda oglądałem telefonik jedynie s klepie, ale wyglądał na bardzo lekki (aż coś za lekki ;p). Jedyne co mnie w tym telefonie przeraża, przynajmniej z opinii w internecie to bateria - trochę słabo tak 1 dzień :( Ja rozumiem że duży, fajny, ładne kolory, ale bez przesady. Bateria chyba także jest de facto niewymienna, zgadza się?

@Pangrys on otwiera się ze strachu przed Tobą ;)

Autor edytował komentarz.
Kidorius   7 #36 14.05.2015 05:01

Aparat widać, że nie taki zły. Bardzo dobrze wyszły Ci zdjęcia na zewnątrz.

freyah   15 #37 14.05.2015 10:10

@Kidorius: Ale w trybie hdr są, nie w automacie ;)