Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja: Nokia Lumia 620

Na blogu DP pojawiła się niezliczona ilość recenzji telefonów Nokia Lumia, ale wśród nich zabrakło kilku, w tym Lumii 620. Oto więc jest!

Po wielomiesięcznych przemyśleniach, czytaniu innych recenzji zdecydowałam się wymienić mojego ledwo zipiącego trupa Samsunga Galaxy 551 na Lumię 620. Wybór podyktowany był zarówno wyglądem (ech te kobiety), jak i tym co telefon ten nam oferuje. Nie jestem użytkownikiem wymagającym - ważne, żebym mogła spokojnie posłuchać muzyki, przejrzeć internet, pisać smsy i dzwonić oraz żeby bateria wytrzymała dłużej niż 1 dzień przy minimalnym użytkowaniu.

Podstawowa specyfikacja

  • Standard GSM:850 900 1800 1900
  • Standard UMTS:850 900 1900 2100
  • Rodzaj:Dotykowy (bez klawiatury)
  • Wymiary (wys. x szer. x grub.): 115,40 x 61,10 x 11,00 mm
  • Waga:127,00 g
  • Wyświetlacz:ClearBlack, IPS LCD
  • 16M kolorów
  • 480 x 800 px (3.80") 246 ppi
  • Max. czas rozmów: 2G: 876 min. (14,6 h), 3G: 594 min. (9,9 h)
  • Max. czas czuwania:3G: 330 h. (13,8 dni)
  • Standardowa bateria:Li-Ion 1300 mAh
  • Pamięć wbudowana:8 GB
  • Pamięć RAM :512 MB
  • Karty pamięci:microSD, microSDHC, microSDXC (do 64 GB)
  • System operacyjny:MS Windows Phone 8
  • Procesor:Qualcomm Snapdragon S4

Pełną specyfikację telefonu znajdziecie TUTAJ.

Zawartość pudełka

W pudełku oprócz samego telefonu znajdziemy:

  • ładowarkę microUSB
  • słuchawki
  • instrukcję użytkowania
  • kartę gwarancyjną
  • Wygląd

    Telefony Lumia 620, tak jak i inne modele, utrzymane są w mocno nasyconych, jaskrawych kolorach. Materiał z jakiego jest wykonana obudowa to mocny, matowy plastik- jest to według mnie zdecydowany plus, ponieważ telefon tak łatwo nie wyślizgnie się z ręki, a i o wiele mniej widoczne są odciski palców na tylnej obudowie. W porównaniu do pozostałych modeli dostępnych na polskim rynku ma bardziej zaokrąglone kształty i jest trochę grubsza. Wyświetlacz w górnej części posiada przednią kamerę, czujnik światła oraz głośnik. W jego dolnej części standardowo znajdziemy trzy dotykowe, podświetlane przyciski: cofnij, start/home oraz szukaj.

    Na górze telefonu znajdziemy wejście na słuchawki, a na dole złącze microUSB.

    Po prawej stronie mamy przyciski (widoczne na zdjęciu od lewej): spust aparatu, blokada ekranu/wyłączanie oraz regulacja głośności.

    Tył telefonu prezentuje się jak dla mnie perfekcyjnie - mój ulubiony minimalizm, czyli biały mat+ czarne logo. Nic dodać, nic ująć. Z tyłu znajdziemy oczywiście aparat i głośnik. Obudowa jest zdejmowana, jednak można się przy tej czynności nieźle spocić. Nie wiem kto wpadł na tak durny pomysł, żeby jedyną opcją na zdjęcie klapki było wciskanie aparatu i ciągnięcie za ramkę obudowy...

    W obudowie telefonu znajduje się moduł NFC służący do komunikacji bezprzewodowej (ładowanie, przesyłanie plików, płatności zbliżeniowe) oraz gniazdo słuchawkowe. Tylna część telefonu to port na kartę pamięci, bateria oraz pod nią tacka na kartę microSIM (TUTAJ o ile jeszcze nie czytaliście, możecie przeczytać o moich perypetiach związanych z wymianą karty SIM na micro w Orange).

    Lumia 620 pod względem wymiarów jest dla mnie idealna - nie za duża nie za mała. Telefon z większym ekranem byłby dla mnie za duży i niewygodny w użytkowaniu. Np. wspomniana przez Scorpions.B Lumia 720 już nie pasuje do moich rąk.

    Ekran

    Ekran Lumii 620 został wykonany w technologii Clear Black, która ma nam zapewnić dobrą widoczność i kontrast w każdych warunkach pogodowych. Czerń ekranu jest głęboka, a kolory nasycone. Osobiście korzystam z funkcji automatycznej jasności (przykładowo niska jasność ekranu w nocy jest nie do wytrzymania dla oczu, nie wspominając o pozostałych możliwościach wyboru). Reakcja na dotyk jest jak najbardziej na przyzwoitym poziomie. Przy ustawieniu maksymalnej reakcji mogę korzystać z telefonu bez problemu mając ubrane rękawiczki. Jak już wspomniałam wcześniej 3,8- calowa wielkość ekranu jest dla mnie idealna zarówno do pisania, przeglądania internetu, korzystania z portali społecznościowych jak i do oglądania YouTube.

    Dźwięk

    Telefon ten na pewno zaskoczył mnie jakością rozmów telefonicznych - dźwięk jest czysty. Głośnik znajdujący się z tyłu telefonu jest głośny, dźwięk w miarę czysty, nie "brzęczy"- dla mnie wystarcza ustawienie go na max. 15/30 czy to w przypadku dzwonków, odtwarzania muzyki czy wideo. Słuchawki dołączone do zestawu są naprawdę marnej jakości, temu też podjęłam decyzję o zakupieniu zestawu słuchawkowego Nokia Bluetooth BH-111, o którym pisałam tutaj.

    Aparat

    Lumia 620 posiada aparat 5MPx wraz z lampą błyskową LED. Aparatem zrobimy dobrej jakości zdjęcia przy dobrym świetle dziennym, w przypadku jego braku zdjęcia bez lampy są ziarniste i nieostre. Z kolei używając lampy wieczorem zrobimy dobre zdjęcia, ale tylko obiektów blisko położonych, dla przykładu wrzucam fotkę mojego chomika robioną późnym wieczorem:

    Oraz kilka zdjęć robionych w świetle dziennym, jakiś czas temu:

    Do robienia okazjonalnych zdjęć jak najbardziej wystarczy. Niestety, pogoda nas w ostatnich dniach nie rozpieszcza nadmiarem słońca, więc ciężko było mi dzisiaj zrobić zdjęcia czy nagrać film, które w pełni pokazałyby jakość aparatu.
    W przednim aparacie mamy standardowo gorszą jakość i mniejszą rozdzielczość (640x480), ale w mojej ocenie jest to wystarczające do pogawędek na Skype.

    System

    O stystemie nie będę się rozpisywać, bo chyba już wszystko zostało powiedziane i napisane na ten temat, ale jest jedna rzecz na którą chciałabym zwrócić uwagę. W WP8 nie mamy już potrzeby korzystania z programu ZUNE do przenoszenia plików. Teraz po podpięciu do komputera widzimy telefon jako dysk USB.

    Zasilanie

    W Lumii 620 znajdziemy baterię 1300 mAh, która pozwala korzystać ze smartfonu dość długo- oczywiście wszystko zależy od tego jak mocno go użytkujemy. Przy małym korzystaniu z telefonu bateria wytrzymała prawie 2 dni. Przy intensywnym użytkowaniu (np. gdy jadę na uczelnię) bateria spokojnie starcza mi od godziny 6:00 do ok.16:00, gdzie w czasie dojazdu na uczelnię i z powrotem słucham muzyki (2x 60 minut lub dłużej), korzystam z internetu (naprawdę dużo), gram w gry (nie oszukujmy się, nie wszyscy wykładowcy potrafią zainteresować studentów), piszę smsy. Tylko raz zdarzyło się całkowite rozładowanie baterii, gdy zapomniałam podłączyć ładowarkę. W porównaniu do mojego poprzedniego telefonu Samsunga z Androidem jest super gdyż na Samsungu jak się prawie nic nie robiło to bateria wystarczała na dzień. Więc niebo do ziemi. Do ładowania baterii znajdziemy w zestawie ładowarkę z kablem microUSB. Nie pasuje mi w niej to, że kabel jest krótki i że wejście do kabla nie znajduje się u góry tylko z boku wtyczki, przez co kabel podpięty do listwy staje się jeszcze krótszy.

    Podsumowanie

    Jest to dobrze wykonany budżetowy smartfon, który powinien zadowolić niezbyt wymagającego użytkownika. Lumia 620 na pewno nie jest tak popularna jak 520 czy wyższe modele, dowodem na to może być brak recenzji tego telefonu na blogu DP :-) ale na pewno jest telefonem wartym uwagi. Kolorowe wymienne obudowy przykuwają wzrok i są ciekawsze niż wszędobylska czerń. Ceny tego modelu wahają się od 645 zł do nawet 990 zł w serwisie ceneo.pl. Na Allegro 620-stkę znajdziemy poniżej 500 zł. Myślę, że jak na budżetowy smartfon jest to bardzo przystępna cena, zwłaszcza patrząc na jego wyposażenie (NFC, slot kart pamięci, itp.).  

windows sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
Over   9 #1 09.12.2013 19:00

Fajnie się czyta, fajnie że w końcu jakaś kobieta się wypowiada :)|
A co sądzisz o WP?
Jak byś go porównała do iOS albo Androida?
Pytam, bo przeważnie jak widzę u klientki takie telefon to pytam jak się sprawuje i tylko jedna kobieta oceniła go w stylu "może być" a większość mówi że 2 raz by go nie kupiła...i dlatego chciałbym twoje zdanie poznać na ten temat ;)

freyah   15 #2 09.12.2013 19:03

@Over- dziękuję :) Z iOS nie miałam nigdy do czynienia, na Samsungu miałam Androida i stwierdzam, że WP (jak dla mnie) jest lepszy, bardziej intuicyjny i przejrzysty.

Over   9 #3 09.12.2013 19:10

@freyah
No właśnie z Samsungami jest o tyle problem że jak kupujesz telefon za złotówkę to dostajesz badziew, a jak kupisz smartfona za całą wypłatę bądź 2 to będziesz zadowolona z androida i płynności, no ale strzelam że wcześniejsze smarty miałaś jakieś budżetowe :)
MI jakoś sam system nie przypadł do gustu ale nie powiem na budżetowych bebechach WP chodzi lepiej niż Android :)

freyah   15 #4 09.12.2013 19:20

@Over, no wiadomo że na budżetowym smartfonie Android będzie kiepsko działał, nie będzie płynności (tak było w moim przypadku). Temu też wolałam wziąć 620 za 600 zł i mieć pewność, że będzie śmigał jak ta lala niż wybulić kupę siana na wysokobudżetowy telefon z Andkiem.

KyRol   17 #5 09.12.2013 20:06

Ale wycisłaś Chomika;) Jeszcze biedak dostał tak fleshem, że mu ucho uciekło;)

Over   9 #6 09.12.2013 20:13

@KyRol
Świnka morska(czy szczórek, czy mysz)niewiem co to dokładnie jest na tym zdjęciu ale daje czad, zwierzęta są o tyle kłopotliwe że przy robieniu fotek często się ruszają :)

parranoya   8 #7 09.12.2013 20:28

Chomik przeżył? ;-)

Songokuu   14 #8 09.12.2013 20:36

Fajna, prosta recenzja. Zaraz poślę koledze bo się nad tym modelem zastanawiał dla mamy.

rgabrysiak   11 #9 09.12.2013 20:46

Sam telefon jak dla mnie mało ciekawy (ja wybrałem nieco wyższy model), ale samą recenzję przyjemnie się czyta.

freyah   15 #10 09.12.2013 20:51

@parranoya, chomik przeżył :-)
@KyRol, na tym zdjęciu z klapniętym uchem to akurat złapał zawiechę i przez jakieś 5 minut się nie ruszał- to go obfotagrafowałam.
@Songokuu, jeśli mama kolegi nie ma problemu z posługiwaniem się dotykowcem to jak najbardziej polecam :-)

Vanshei   14 #11 09.12.2013 20:52

@rgabrysiak decydował rozmiar telefonu, w innym przypadku też byłby to wyższy model :)

freyah   15 #13 09.12.2013 21:06

@metkax, to akurat roborek nie jest- miałam takiego poprzedniego. O połowę mniejszy od obecnego i inne umaszczenie niż aktualny :)

Over   9 #14 09.12.2013 21:24

@metkax
Mi się zawsze te szczury mylą, z rozrurznieniem kotów to nie mam problemu ale te szczurki myszy etc...
gatunków więcej niż rodzajów procesorów :)

IamNotHouse   5 #15 09.12.2013 21:55

I zostałem uprzedzony, ale dobrze, bo jak się nie mogłem zebrać to dobrze, że ktoś już wziął się za mnie za recenzję tego dobrego telefonu.

@freyah
Mam małe pytanko, jak u Ciebie wygląda spasowanie obudowy z telefonem ?

freyah   15 #16 09.12.2013 22:05

@IamNotHouse, obudowa leży dobrze-nic nigdzie nie odstaje, nie trzeszczy. Jedyne co to przy aparacie jest trochę krzywo- co jest najprawdopodobniej winą idiotycznego jej zdejmowania.

enedil   9 #17 09.12.2013 22:48

Niestety wiem, że biała obudowa po jakimś czasie staje się żółta jak stare kartki papieru. Moja siostra ma ten telefon od marca lub kwietnia właśnie w białej wersji i teraz właśnie tak to wygląda: https://www.dropbox.com/s/rl04ldhhx9xeatd/Photo%2009.12.2013%2C%2022%2045%2010.jpg

  #18 09.12.2013 22:52

Over akurat Samsung w tańszych słuchawkach nie ma problemu z Androidem a samą nakładką TouchWiz. Różnica jest masakryczna. Jedno co ma ta nakładka fajnego to obsługa karty. Wcale nie potrzeba kopiować kontaktów do telefonu czy "przekazywać" je Google. Sam zauważyłem że nawet na takim modelu jak S Plus potrafi się ona zmulić.

LoczeQ123   5 #19 09.12.2013 23:35

to jest następca 610 czy następcą 610 jest 520?

lynx79   7 #20 10.12.2013 00:11

Windows Phone 8 ma to do siebie, że niezależnie na jakim sprzęcie jest uruchomiony to działa dobrze.
Telefon jak cała linia Lumii jest bardzo fajny i wart polecenie.
Jedno co mi przeszkadza w tańszych modelach to, że są wykonane z samego plastiku.
Jednak jak się weźmie do ręki Lumię 925 to wszystkie inne Lumie mimo ich urody wydają się takie delikatne i plastikowe.

marrrysin   6 #21 10.12.2013 00:37

@over
"rozrurznieniem" - kurde, stary, koniec internetu na dzisiaj... Kiedy w końcu kupisz sobie słownik?

valadon   2 #22 10.12.2013 02:58

Mam pytanie... Sam posiadam nokie lumie 710 i zastanawia mnie pewien istotny fakt w telefonach z wp. Zapytam wprost, po co kupowac topowe telefony z tym systemem? Czy jest jakas ewidetna roznica ktora wyroznia te telefony? Po za bateria, wyswietlaczem, obudowa, zestawem sluchawkowym co taki topowy telefon(1520, 1020) daje ? Jaki jest sens kupowania lumi 1520, skoro to samo praktycznie ma sie na lumi 520? Moze mi to ktos wyjasnic, poniewaz bardzo mnie interesuje ta kwstia...:)

IamNotHouse   5 #23 10.12.2013 06:19

@valadon
Różnica jest podstawowa, numer 1 - wielkość ekranu, numer 2 - więcej niż 512 MB RAMu, a wystarczy zobaczyć czym się objawia większość pamięci. Inna sprawa, zadajesz pytanie, które w tym momencie można zadać także androidowi. Po co kupować topowego smartfona, skoro i tak Ci przytnie ?

command-dos   17 #24 10.12.2013 07:21

@freyah - "na tym zdjęciu z klapniętym uchem to akurat złapał zawiechę i przez jakieś 5 minut się nie ruszał- to go obfotagrafowałam." - złapał zawiechę - dobre :) na szczęście nie popijałem kawy w tym momencie.

foreste   14 #25 10.12.2013 07:30

Ja się nie dziwie chomikowi , bo jak mnie tak ściśnięto tez bym miał zawieche :).

Aragorn77   8 #26 10.12.2013 07:59

Fajna recenzja, sam mam akurat taki model. Nie chciałem niczego większego, a Android (Notę II) oraz iOS (4s) trochę mi się znudziły. O ile aparatem moja Lumia przegrywa z 4s, a wielkością ekranu z Notę II, to z samego systemu jestem jak najbardziej zadowolony. Działa szybko i sprawnie, choć kilka razy udało mu się zwiesić totalnie. Podejrzewam, że "winowajcą" jest zwielokrotnienie plików muzyki (na karcie pamięci są pojedyncze, ale odtwarzacz muzyki widzi je x5 lub x6 lub x7), bo chyba przez to system jest mocniej obciążony. Inna sprawa, że na Androidzie oraz w iOS też takie problemy występują (wystarvzy poszukać w Bing lub Google). Fajny fon na rozpoczęcie przygody z WP

FaUst   11 #27 10.12.2013 08:13

@comand-dos
A co w tym dziwnego - chomiki często się zawieszają ;)

  #28 10.12.2013 08:44

To co jest interesujące w L620 to akumulatorek, który ma identyczne oznaczenie fabryczne, wymiary i styki jak w starej Nokii XM 5800. Co ciekawe, pojemnością minimalnie się różnią (o kilkadziesiąt mAh) i to na korzyść Nokii 5800. Jak ktoś chce, to może bez problemu zanabyć drogą kupna oryginalny nokijny zamiennik akumulatorka 5800 i bez problemu używać go w Lumii 620 (wypróbowane na Lumii rodzeństwa).
Swoją drogą, jedyna rzecz której mi brakuje w WinPhone, to odpowiednik androidowej Ivony czytającej ludzkim głosem książkę np. z FBreadera. Niby audiobooka nie zastąpi, ale jak się nie ma radia w samochodzie, to Ivona jest... niezastąpiona.
Ukłony,

  #29 10.12.2013 12:11

U mnie zaczęła już w rogach pękać obudowa. Telefon bez karty SD (jak jest z kartą to nie wiem bo nie posiadam) nie jest widziany jako klasyczna pamięć USB więc o podłączeniu do telewizora można zapomnieć. Brak również radia AM/FM. Telefon jest oczywiście obciążony wadami WP8.

  #30 10.12.2013 12:34

Przeczytałem tę recenzję z zainteresowaniem, a moją uwagę przykuło m.in zdanie "Nie jestem użytkownikiem wymagającym - ważne, żebym mogła spokojnie posłuchać muzyki, przejrzeć internet, pisać smsy i dzwonić oraz żeby bateria wytrzymała dłużej niż 1 dzień przy minimalnym użytkowaniu. ", szczególnie że należę do tej samej grupy użytkowników :)

Mniejsza o to... Ponieważ zadeklarowałaś, że lubisz używać odtwarzacza mp3, chciałem zadać jedno pytanie. Na wypadek, gdyby wydało się ono naiwne, z góry zaznaczam że słabo się orientuję w możliwościach obecnych telefonów. Chodzi o zarządzanie plikami (np. audio). Czy masz możliwość przeglądania tych plików według folderów, katalogów, itp.? Np. załóżmy że jeden zbiór plików (np. płyta z mp3) zawiera w sobie kilka katalogów, a każdy katalog kilka plików. Czy w tym telefonie tego typu struktura zostaje zachowana? Pytam, bo mój obecny nie-smartfon mocno upraszcza taką strukturę gubiąc co najmniej jedną z tych kategorii i tym samym utrudniając mi korzystanie z pewnych materiałów.

freyah   15 #31 10.12.2013 16:05

@enedil, a używa jakiegoś etui czy nie? Ja póki co telefon mam tylko w etui, rzadko je zdejmuję. A jak zżółknie- to kupię inną obudowę ;)
@PN (niezalogowany), jeśli masz otagowane pliki mp3 to możesz je przeglądać wg. wykonawcy, wg. albumu, wg. gatunku, można tworzyć też swoje playlisty albo słuchać wszystkich utworów po kolei lub losowo. Co do wrzucania całych nazwanych folderów to telefon konkretnego folderu nie widzi.
@Ghurka (niezalogowany), dzięki za cenną uwagę, może kiedyś się przyda.
@bitx (niezalogowany), ja telefonu do telewizora nie mam potrzeby podpinać, więc mi to rybka. Radia w telefonie chyba nigdy nie słuchałam, więc to też mi nie robi różnicy. Co do wad WP8- nie ma chyba systemu idealnego ;)

  #32 10.12.2013 16:19

Dziękuję za odpowiedź. Czyli chyba (jeśli dobrze Cię zrozumiałem) tak samo jak w moim poprzednim telefonie. A jak się spisuje ekran dotykowy? To jeden z największych hamulców jakie mam w kwestii kupna tego typu telefonu. Np. co w przypadku złej pogody (niska temperatura, deszcz, i t.p.)? Czy zostają trwałe ślady po dotyku, czy można je łatwo usunąć przecierając ekran?
Z opisu rozumiem że port na kartę pamięci jest z boku telefonu, a nie wewnątrz?

Chyba jednak założę sobie konto :) Czasami sporo trzeba się naczekać, aż komentarze "gości" zostaną dodane.

freyah   15 #33 10.12.2013 17:28

@PN (niezalogowany), z ekranu dotykowego jestem zadowolona- jak już wspomniałam we wpisie ustawioną mam maksymalną czułość i nie mam problemu z korzystaniem z telefonu jak jest zimno czy jak mam ubrane rękawiczki (cienkie, wełniane, innych nie testowałam :P) Ślady po palcach oczywiście zostają, ale można je łatwo usunąć (ja używam od czasu do czasu do czyszczenia ekranu chusteczek do czyszczenia okularów z Rossmanna czy Lidla- nie ma po nich nawet smug). Slot na kartę pamięci znajduje się pod obudową telefonu, ale nie z boku :) Jak spojrzysz na zdjęcie z kartą SIM to po lewej na zdjęciu widać kawałek karty pamięci :)

arlid   14 #34 10.12.2013 18:10

Gdzież to takie smakowicie wyglądające napoje serwują? :) Co to jest takie wystające spod spodu obudowy (biała cześć)? Pasuje to do styków w drugiej części, czyli do jakiegoś łączenia obu z nich - coś na wzór obudowa = duża antena? Masz fajne "pióro" miło się czyta :)

freyah   15 #35 10.12.2013 18:19

@arlid, dziękuję bardzo, z pisaniem nigdy nie miałam problemów, za to z matematyką tak- typowa humanistka :) A kawka w cukierni Sowa. Weź mi tylko wytłumacz o które dokładnie zdjęcie Ci chodzi, bo z tego co napisałeś nie rozumiem nic i nie mogę dojść o co chodzi :D

  #36 10.12.2013 18:56

Dzięki za odp. Czyli że aby włożyć kartę pamięci, trzeba zdjąć obudowę? (nie widzę tej karty pamięci na zdjęciu, może patrzę w złe miejsce). Mam tak w obecnym telefonie i niezbyt mi się podoba to rozwiązanie. I czy możesz opisać jak działa to regulowanie wrażliwości na dotyk? Nie bardzo rozumiem, pewnie dlatego że nigdy nie miałem telefonu z ekranem dotykowym :) A, i jeszcze pytanie czy zdarzyło się jakieś zarysowanie na ekranie i czy wpłynęło to na reakcję ekranu na dotyk.

Zadaję tyle pytań, bo za kilka miesięcy sam być może zmienię telefon z racji kończącej się umowy :)

freyah   15 #37 10.12.2013 20:12

@PN (niezalogowany), w ustawieniach jest opcja "Dotknij"- tam ustawia się czułość wyświetlacza i wybierasz albo normalną albo wysoką czułość. Zaznaczyłam Ci na zdjęciu, gdzie jest karta pamięci: http://wstaw.org/m/2013/12/10/g_-_-x-_-_-_49829x20131208201143_0.jpg
Tak, żeby ją włożyć trzeba zdjąć obudowę. Zarysowań póki co nie mam, bo telefon mam w etui, które chroni i tył i przód telefonu.

  #38 10.12.2013 20:49

Dzięki raz jeszcze. Teraz widzę :) Z tym ustawieniem wrażliwości ekranu na dotyk chodziło mi raczej o to czym różni się "wysoka wrażliwość" od "niskiej", czyli jeden koniec skali od drugiego.

freyah   15 #39 11.12.2013 07:02

@PN, specjalnie dla Ciebie przetestowałam- na niskiej w rękawiczkach trochę gorzej łapie, ale bez nie ma dla mnie żadnej różnicy.

  #40 11.12.2013 09:50

Dzięki za regularne i rzeczowe odpowiedzi :) Jeszcze zobaczę co wybiorę i czy w ogóle wezmę coś nowego.

  #41 11.12.2013 16:31

Zaraz mnie pewnie zlinczują, bo "telefon ma działać, a nie wyglądać", ale... to coś wygląda po prostu fatalnie, a poza tym grubość 11mm w dzisiejszych czasach jest chyba jakimś żartem. Pomijam fakt WP, który dla mnie jest po prostu ograniczony (chociaż dla osób mało wymagających zapewne aż taki nie jest), ale bateria 1300mAh nie nadaje się nawet do smartfonu z ekranem 3,8 cala, bo tutaj, jak napisała freyah, przy wcale nie aż takim zaawansowanym użytkowaniu starcza tylko do 16.

Vanshei   14 #42 11.12.2013 16:45

@Anonim mój 3,8 calowy HTC z WP7 przy normalnym a nie jakimś mega oszczędnym użytkowaniu pociągnie do 2 dni bez doładowywania a też ma baterie 1300mAh ;)

freyah   15 #43 11.12.2013 17:57

@Anonim (niezalogowany), nikt Cię nie zlinczuje, bo każdy ma prawo mieć swoje zdanie :) Mi telefon pasuje pod każdym względem.

Vanshei   14 #45 11.12.2013 19:46

@arlid to jest gniazdo słuchawkowe, tak sobie wymyślili i jest wbudowane w obudowę telefonu :)

  #46 11.12.2013 22:43

@Vanshei Dla mnie normalne użytkowanie to cały czas powiadomienia, Internet 3G, mnóstwo aplikacji w multitaskingu, powiadomienia Push, jasność min. 50%, Messenger itd.
Wiem, że to low-end, dlatego w pełni rozumiem, że wielu osobom starcza. Jak mawiają - "apetyt rośnie w miarę jedzenia" - ja nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek oszczędzania telefonu i oczekuję od niego niezawodności, stabilności i pełnej satysfakcji z jego użytkowania. Nie mogę sobie pozwolić na najnowsze high-endy i zdecydowanie najlepszym sposobem na zaoszczędzenie jest kupowanie zeszłorocznych telefonów z wysokich półek.

Wracając do tematu, w dzisiejszych czasach kupowanie taniego telefonu wymaga poświęceń, bo Androidowi producenci olewają tańsze modele. Swoim znajomym nigdy nie polecam telefonów Samsunga właśnie z tego powodu. O ile komuś nie przeszkadza Windows Phone, to Nokia wydaje się dobrym wyborem.

arlid   14 #47 12.12.2013 19:09

@Vanshei
Ciekawy sposób ;)

Vanshei   14 #48 19.12.2013 17:39

@Anonim przy takim użytkowaniu to każdy smartfon padnie po dniu użytkowania a może nawet wcześniej :) Dlatego wymyślono dodatkowe baterie albo power banki ale o tym to pewnie wiesz :)
https://www.youtube.com/watch?v=6cP0kSBfZIg

@Arlid może i ciekawy ale czym się kierowała Nokia wsadzając je tam nie mam pojęcia :)

  #49 07.03.2014 23:07

Witam. Posiadam lumię 620. Bateria jak na razie jest jedynym mankamentem. Korzystam z telefonu od dwóch dni. Bateria po całonocnym ładowaniu, odłączona o godzinie 6:30 (jedynie pisanie sms'ów, sprawdzenie fb na około 5 minut przez cały dzień) w tej chwili, tj. 23:00 ma 14%... to jest jakaś porażka, ponieważ wszystko mam wyłączone, typu różne synchronizacje z internetem, aktualizacje, ustawienia telefonu typu jasność itp, wszystko jak najniżej ustawione gdyż tak jak się na innym forum sugerowałam, to ma zwiększyć żywotność baterii. Jak myślicie, co powinnam zrobić aby jakoś wspomóc tą baterię? Prawdę mówiąc zastanawiam się nad kupnem nowej oryginalnej baterii, tylko nie wiem czy to ma sens.. Proszę o jakąś sensowną radę, może ktoś z Was boryka się z takim samym kłopotem jak ja. Pozdrawiam.

  #50 09.04.2014 14:31

urocza bestia :D ale wolę moją 520'tkę z xkomu :)

  #51 13.05.2014 15:55

@kaaaamilaaa - Jeśli wyłączone masz wszystkie moduły, spróbować możesz aktualizacji oprogramowania. Normą jest w tym modelu, że bateria krótko utrzymuje smartfona przy stanie używalności, jednak te 2 dni, przy braku korzystania z zaawansowanych funkcji, powinna wytrzymać.

  #52 17.06.2014 20:19

jak z tego telefonu zgrać zdjęcia, czy naprawdę windows i windows nie sa w stanie się dogadać bez pięciu godzin instalcji jakiegoś badziewa na pC?

freyah   15 #53 18.06.2014 15:10

@d (niezalogowany), ja nic nie instalowałam nigdy oprócz sterowników, które same się wyszukały po podpięciu telefonu kablem do komputera.

duffee   11 #54 15.02.2015 21:15

plastikowa obudowa, 500 zl na allegro to przesada , starszy telefon w zupelnosci wystarczy zamiast smartzlomu - i cena jest nizsza , a teraz mam nokie x2-00 ,

freyah   15 #55 15.02.2015 21:20

@duffee: co kto lubi :)

duffee   11 #56 15.02.2015 21:43

dokladnie, i sa bardziej poreczne niz te cegly