r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a

iPhone z drugiej ręki? Sprawdź, czy nie jest skradziony lub zablokowany

Strona główna AktualnościSPRZĘT

Apple udostępnił proste narzędzie, które pozwala sprawdzić status blokady aktywacji na dowolnym urządzeniu firmy – wystarczy wpisać numer seryjny lub numer IMEI. W ten sposób kupując używany sprzęt, zwłaszcza na aukcjach, można uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek...

Aby zweryfikować swoje urządzenie, należy przejść na specjalną stronę w usłudze iCloud i wprowadzić numer seryjny lub IMEI. Numery te przede wszystkim powinny być widoczne na pudełku. Dodatkowo w przypadku iPhonów 5, 5C i 5S wygrawerowano je też z tyłu na dolnej części obudowy, zaś starsze modele mają stosowne nadruki na tacce karty SIM. Potwierdzenie, że urządzenie nie było manipulowane, uzyskamy odnajdując te same numery w systemie, przechodząc kolejno przez opcje Ustawienia -> Ogólne -> To urządzenie.

Warto zwrócić uwagę, że sam fakt iż urządzenie uruchamia się bez karty SIM i na pierwszy rzut oka działa poprawnie nie oznacza jeszcze, że blokada nie jest aktywna. Istnieje bowiem metoda pozwalająca na obejście aktywacji i odblokowanie urządzenia, za wyjątkiem funkcji telefonu. Bez dokładnego sprawdzenia może się zatem okazać, że zamiast iPhona kupiliśmy właśnie bardzo drogiego iPoda touch, z którego nie można nigdzie zadzwonić. Jeśli okaże się, że blokada jest aktywna, to jeszcze nie musi oznaczać poważnych problemów. O ile właściciel działa w dobrej wierze, może on zdalnie zdjąć blokadę usuwając iPhona czy iPada z listy swoich urządzeń po zalogowaniu na swoim koncie Apple ID.

r   e   k   l   a   m   a

Przypomnijmy, że Blokada aktywacji (Activation Lock) to funkcja wprowadzona rok temu na wszystkich urządzeniach Apple z iOS 7. Współpracuje ona z funkcją Znajdź mój iPhone i pozwala na trwałe zablokowanie urządzenia w przypadku jego zgubienia bądź kradzieży. Po aktywowaniu blokady smartfona czy tablet można odblokować tylko poprzez ponowne aktywowanie z wykorzystaniem tego samego Apple ID co pierwotnie. Oznacza to, że bez znajomości naszego hasła (i ew. bez przejścia dwustopniowej weryfikacji, jeśli jest włączona – do czego zachęcamy) nowy użytkownik nie będzie mógł skorzystać z urządzenia, nawet po niskopoziomowym sformatowaniu go i zresetowaniu ustawień do wartości fabrycznych.

© dobreprogramy

Komentarze

r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a
Czy wiesz, że używamy cookies (ciasteczek)? Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień.
Korzystając ze strony i asystenta pobierania wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.