Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Plasma 2 "Technology Preview" wydana

Kilka dni temu wydano KDE SC 4.12, a już deweloperzy przygotowali kolejną niespodziankę w postaci Plasma 2. Dopisek "Technology Preview" jednoznacznie wskazuje, że jest wersja na bardzo wczesnym etapie prac. Interfejs użytkownika został zbudowany w oparciu o QML i w pełni korzysta z zalet sprzętowej akceleracji wykorzystując do tego celu Qt5, QtQuick 2 i OpenGL(-ES). Plasma 2 to zupełnie nowy poziom koncepcji jaką są układy pulpitu (widok katalogu itd.). Mowa tu o funkcji przełączania danego interfejsu (układ paneli, plasmodiów, uruchomionych programów) "w locie". Innymi słowy twórcy dadzą możliwość dowolnej aranżacji każdego elementu na pulpicie, które będą mogły tworzyć zupełnie nowe układy interfejsu. Pobieranie gotowych układów interfejsu prosto z Internetu, również wchodzi w grę. Wyobraźmy sobie, że posiadamy hybrydowego ultrabooka, gdzie odłączamy ekran od klawiatury. Plasma automatycznie to wykrywa i przełącza nas na interfejs dotykowy (Plasma Active). Albo podłączamy laptopa do telewizora, aby obejrzeć zdjęcia/filmy, myk i już mamy działający interfejs Plasma Media Center. Wszystko w pełni konfigurowalne ma się rozumieć. Takie są założenia ostateczne, póki co twórcy skupili się na porcie podstawowego interfejsu, znanego z KDE 4.x. Aktualny etap prac widać na poniższym filmiku.

Deweloperzy zanim zaczną "zabawę na dobre", skupiają się na wizualnym odtworzeniu interfejsu znanego ze starszej wersji KDE, z pewnymi usprawnieniami.

Widać to zwłaszcza na przykładzie kalendarza,

czy modułu powiadomień.

Uważam to za bardzo dobre posunięcie, tym bardziej, że doskonale pamiętam ile emocji wywołała przesiadka z KDE 3.x na 4.x. Oprócz tego nadal będą ukazywały się nowe wydania wersji KDE 4.x, przez co najmniej 2 najbliższe lata.

Zmiany pod maską

Jak już wspominałem Plasma 2 napędzana jest przez Qt 5.2, a dzięki Qt Governance Model, deweloperzy KDE mają znacznie ułatwiony dostęp do repozytorium git projektu i co równie ważne czynnie uczestniczą w jego rozwijaniu, o czym można przeczytać tutaj. Największym wyzwaniem w Plasma 2 było przeportowanie menadżera okien KWin, w związku z przesiadką z XLib do XCB. Otwiera to również drogę do portu na Wayland, nad którym prace powinny ruszyć wraz z początkiem nadchodzącego roku. Inną zmianą, związaną ściśle z KDE Frameworks 5 (modularyzacja bibliotek KDE) jest skrócenie cyklu wydawniczego (wersje deweloperskie Plasma 2 mają ukazywać się co 3 miesiące). Dodam tylko, że pierwsze wydanie (tech preview) Frameworks 5 planowane jest na początek stycznia.

Więcej informacji:

http://dot.kde.org/2013/12/20/plasma-2-technology-preview

 

linux oprogramowanie

Komentarze

0 nowych
marach-82   4 #1 24.12.2013 00:45

Ładnie to wygląda, szkoda że mam za słaby komputer na KDE.

4lpha   10 #2 24.12.2013 08:45

Prezentuje się znakomicie. Nie mniej jednak, moim zdaniem Oxygen jest jeszcze do poprawy.

Jensen   3 #3 24.12.2013 09:50

KDE > Gnome. Od zawsze zresztą.

  #4 24.12.2013 09:57

Potrafią już obsługiwać zmiany rozdzielczości?

eimi REDAKCJA  17 #5 24.12.2013 10:03

@4lpha: Kfaenza i niezbyt piękne ikony Oxygena znikają :)
@marach-82: KDE bardzo ładnie chodzi na laptopach core2duo z 2 GB RAM. Wystarczy wyłączyć zbędne rzeczy.

Szaqul   1 #6 24.12.2013 10:21

A jak to zainstalować? Moje Kubntu pragnie nowej Plasmy:)

invader92   5 #7 24.12.2013 10:30

W końcu kalendarz nie wygląda jak tworzony po spożyciu.

  #8 24.12.2013 10:39

Niby ładnie, ale wygładzanie czcionek to problem gnome robi to lepiej, pulpit to nie wszystko, wygląd aplikacji jak i ich funkcje powinny też być poprawiane a chrome czy też firefox powinny lepiej się integrować z KDE niestety ale te domyślne przeglądarki jak dla mnie są zbyt słabe, więc chrome zostaje.
Zamiast więc zmianami w pulpicie powinni zając się czcionkami i siecią bo tam teraz spędzamy więcej czasu, ps wystarczy pobrać inną apkę z sieci i już widać chaos w układzie funkcji czy tez menu każdy program ma to jak chce, trudno się w tym odnaleźć. Sam start KDE jest zbyt długi, choć ponoć nad tym pracują. Ikony kde jak i oxygen zawsze kojarzy mi się z tandetą, cóż raczej większości ludzi też, zmiana oxygena na inny motyw wymaga dogrania qt-curve = utrudnienie dla nowych, naprawdę jest to jakby na siłę pchanie tego czegoś, dziwi mnie to bo ikony mogę zmienić łatwo, czy też plasme, ale motywu już nie, coś w tym jest. KDE może i jest funkcjonalne miałem okazję go jak i gnome 3 używać równocześnie i jedno muszę przyznać gnome ma mniej opcji ale naprawdę dopracowane szczegóły, każdy detal wizualny jest dopracowany a z wydania na wydanie jest tylko lepiej, autorskie aplikacje są proste i działają szybko, co do KDE tu jest odwrotnie mamy masę drobnych bugów wizualnych, a to cień po zamknięciu okna zostaje a to plasma wypluje błąd i tracimy przezroczystość itd. Trudno to tak jednoznacznie ocenić ale moim zdaniem najlepsze byłoby połączenie dokładności wizualnej gnome z funkcjonalnością KDE ale nikt tego nie robi, to takie głupie i tak mamy dwa niedorobione środowiska graficzne, brakuje mi jednego dwóch dystrybucji linuksa jedna w całości na KDE druga na GNOME wtedy wybór byłby prostszy.

skoruppa   7 #9 24.12.2013 10:45

Mi się po prostu nigdy wygląd ani układ KDE nie podobał :P Ale dowolna możliwość modyfikowania interfejsu bardzo kusi :) Z chęcią spróbuje więc

Martien   4 #10 24.12.2013 10:57

Tak przy okazji tutaj dual-boot Ubuntu na Androida można pobrać https://wiki.ubuntu.com/Touch/Devices#Working_with_phablet-flash

  #11 24.12.2013 11:03

haha żenada, kolejny linux ubrany w zwykłą skórkę, ta tylko przypomina iOS.. z resztą nieudanie. Wystarczy otworzyć katalog, żebyśmy znowu zobaczyli starego linuxa, to tak jak z windows xp czy vista, ładne skórki ale błędy i ważne info systemowe i tak wyświetlało się w starym szablonie. Oczywiście założenia ładne, ale nigdy im się ni euda tego zrobić, a nawet jak gdzieś to uruchomią to nigdy produkt nie będzie w pełni funkcjonalny i działający na wszystkich sprzętach. Linux przypomina mi glinianą chatkę którą ciągle ktoś tam lepi, dokłada swoje pienterka i pokoiki, i to rośnie ale wiadomo, że to się niedługo zawali no i wygląda to jak syf, Mac os to taki nowoczesny wieżowiec, z szybko jeżdzącymi windami, marmurami w środku i ochroną a Widows to World Trade Center, trzeba było zburzyć bo był przestarzały i kolejne remonty już nic nie dawały :P

GregKoval   8 #12 24.12.2013 11:07

@protesktorat34
>>"Niby ładnie, ale wygładzanie czcionek to problem gnome robi to lepiej"

Byłbym ciekawy testów jak do tego doszedłeś, czy to po prostu na zasadzie "bo tak mi się wydaje". Poprosiłbym o zrzuty ekranu, czy coś. To nie czepialstwo naprawdę jestem ciekaw, bo słyszę to już od kolejnej osoby, a sam nie dostrzegłem problemu.

>>"ps wystarczy pobrać inną apkę z sieci i już widać chaos w układzie funkcji czy tez menu każdy program ma to jak chce, trudno się w tym odnaleźć."

Tu tez prosiłbym o jakiś przykład, bo dla mnie chaos ma chyba inne znaczenie.

>>"zmiana oxygena na inny motyw wymaga dogrania qt-curve = utrudnienie dla nowych"

Bzdura, funkcja zmiany na dostępny w systemie styl GTK znajduje się w Ustawieniach systemowych. W GNOME podobnej funkcji nie znajdziesz jeśli chodzi o zmianę stylu na Qt, dlatego to właśnie w GNOME aplikacje KDE zawsze będą używały swojego stylu. W KDE możliwe jest ustawienie stylu GTK także dla aplikacji KDE.

>>"a to plasma wypluje błąd i tracimy przezroczystość itd."

No tak plus dla GNOME, że nie ma w ogóle przezroczystości, więc nie ma co stracić.

>>" brakuje mi jednego dwóch dystrybucji linuksa jedna w całości na KDE druga na GNOME wtedy wybór byłby prostszy."

Ciekawy jestem rozwinięcia tematu, bo nie dostrzegam tu zależności.

plejaz   2 #13 24.12.2013 11:25

Typografia jak zwykle do bani.

  #14 24.12.2013 11:25

@ greg "Byłbym ciekawy testów jak do tego doszedłeś, czy to po prostu na zasadzie "bo tak mi się wydaje". Poprosiłbym o zrzuty ekranu, czy coś. To nie czepialstwo naprawdę jestem ciekaw, bo słyszę to już od kolejnej osoby, a sam nie dostrzegłem problemu. "
Wiesz co ja tam wierzę swoim oczom,

@ greg "No tak plus dla GNOME, że nie ma w ogóle przezroczystości, więc nie ma co stracić. :
Jak nie wiesz to nie kłam ok wystarczy zobaczyć to okno http://www.gnome.org/wp-content/uploads/2010/09/message-tray-chat-3.10-420x236.png lub okno kalendarza, panelu profilu i menu programów by zobaczyć przezroczystość, naprawdę nie lubię gdy ludzie dyskutują o czymś o czym nie maj pojęcia.

@ greg "Bzdura, funkcja zmiany na dostępny w systemie styl GTK znajduje się w Ustawieniach systemowych. W GNOME podobnej funkcji nie znajdziesz jeśli chodzi o zmianę stylu na Qt, dlatego to właśnie w GNOME aplikacje KDE zawsze będą używały swojego stylu. W KDE możliwe jest ustawienie stylu GTK także dla aplikacji KDE. "
Czytanie że zrozumieniem się kłania, qt curve zmienia głównie wygląd KDE , okien, używając KDE musisz o tym wiedzieć, czemu dziwnym trafem tak to interpretujesz, styl GTK nie ma tu nic do rzeczy, a z drugiej strony gnome 3,10 ma narzędzie dostrajanie gdzie możesz zmienić motyw bez żadnego problemu jak i wgrać nowy - kolejny przykład wypowiadania się na temat tego z czego raczej nie korzystasz, https://help.gnome.org/misc/release-notes/3.10/figures/gnome-tweak-tool.png
KDE nie ma opcji zmiany wyglądu okien, np, dolphina, okulara, itd, chodzi mi o ich wygląd, motyw zmienia kolory, suwaki, przyciski myślę że teraz wiesz co mam na myśli Ustawienia - -Styl -Styl interfejsu, hmm, a miało być tak łatwo, dziwnym trafem tutaj nie da się pobrać motywu z sieci, przypadek nie sądzę

t0m3k_   8 #15 24.12.2013 12:02

Ja ostatnio podszedłem poważnie do zmiany ze środowiska XFCE (Arch) na KDE (Chakra) i póki co trzymam się przy swoim. Środowisko jest zdecydowanie mniej stabilne (jakieś artefakty, znikające cenie, pojawiające się cienie) ale bardzo rzadko się to odczuwa.
Zobaczymy ile wytrzymam przed powrotem :D

4lpha   10 #16 24.12.2013 12:02

@GregKoval
Też widzę problem z czcionkami. Spróbuję skopiować config z Ubuntu (najbardziej mi odpowiada) i zobaczę czy będzie ok.

LXbus   3 #17 24.12.2013 12:09

Ustawienia kolorów są głównym problemem integracji KDE z GTK. Część elementów ma kolor generowany, albo wprost kopiowany z innych elementów (np. scrollbar czy karty z tła okna i przycisków), nie zawsze z pożądanym efektem. O ile w samym KDE to na ogół nie przeszkadza, o tyle przy tłumaczeniu na kolory poszczególnych elementów GTK często prowadzi do katastrofy. Np. kolor tła dla menu jest brany z koloru okna, a kolor tekstu w menu z koloru tekstu dla widoku okna. Jeśli ktoś nie mieć ciemne okno z białym widokiem, żeby nie chrzaniły mu się nie przystosowane do ciemnych tematów strony pokroju facebooka kończy z ciemnym tekstem na ciemnym tle w menu firefoxa.

  #18 24.12.2013 12:15

Przede wszystkim to środowisko graficzne potrzebuje dopracowania. Nie może być tak, że użytkownik może sobie "zepsuć" cały pulpit poprzez np. rozciągnięcie dolnego paska na pół ekranu - jaki to ma sens? Albo po wyrzuceniu sobie wszystkich elementów pulpitu trzeba się zastanawiać jak przywrócić standardowy wygląd. Albo ten obrót plasmoidów O_O Mnóstwo jest takich drobnych rzeczy, które jednak w codziennej pracy przeszkadzają "zwykłemu użytkownikowi". Chyba, że KDE celuje w power userów, ale w takim wypadku nigdy nie będzie bardziej popularny od Unity czy Gnome, które z kolei są aż za bardzo uproszczone, ale spójne i nastawione na normalne użytkowanie.

GregKoval   8 #19 24.12.2013 12:53

@protesktorat34
>>"Wiesz co ja tam wierzę swoim oczom,"

To nowość. Do tej pory myślałem, że wygładzanie krawędzi jest technicznie sprawdzalne, teraz widzę, że twoje oczy stały się nowym standardem dla deweloperów.

>>"Jak nie wiesz to nie kłam ok wystarczy zobaczyć to okno http://www.gnome.org/wp-content/uploads/2010/09/message-tray-chat-3.10-420x236.png lub okno kalendarza, panelu profilu i menu programów by zobaczyć przezroczystość, naprawdę nie lubię gdy ludzie dyskutują o czymś o czym nie maj pojęcia. "

I tu dochodzimy do konkluzji, związanej z faktem, że nie wszystkie przeźroczyste elementy Plasmy się wyłączają podczas wyłączenia efektów pulpitu, dlaczego więc piszesz, że "tracimy przeźroczystość". To w kwestii dyskusji "o czymś o czym nie masz pojęcia".

>>"Czytanie że zrozumieniem się kłania [...]"

Tu także pojawia się kwestia pisania o czymś o czym ma się pojęcie. To o czym teraz piszesz to kwestia zmiany stylu. QtCurve nie jest stylem tylko silnikiem dla stylów. W GTK także jest wymagane zainstalowanie odpowiedniego silnika stylu, aby można było korzystać z pełni możliwości jakie styl mu oferuje. W Ustawieniach-Styl-Styl Interfejsu masz więc wgranych kilka silników, choć nie wszystkie z nich oferują możliwości zmiany stylu. Pech chciał, że te co oferują (QtCurve, Bespin) są uważane za niestabilne i nie wszystkie dystrybucje chcą je umieszczać domyślnie, zdarzają się jednak takie, które nawet z nich korzystają domyślnie na pulpicie.

To o czym piszę to jednak to, że KDE ma domyślnie możliwość zmiany stylu na styl GTK. Więc to nie jest jedynie domena GNOME skoro KDE też to potrafi (jest nawet opcja pobierania tych stylów z sieci). Wadą GNOME jest jednak na pewno to, że nie potrafi przypisać stylu GTK dla zainstalowanych aplikacji KDE, co w przypadku KDE i unitaryzacji aplikacji GTK z natywnym stylem jest lepiej rozwiązane.

@4lpha

Poproszę jakieś screeny do porównania.

4lpha   10 #20 24.12.2013 13:04

@GregKoval
Nie mówię, że to wina akurat KDE, rzecz jasna. Domyślne fonty nie podobają mi się na żadnej dystrybucji prócz Ubuntu.

GregKoval   8 #21 24.12.2013 13:11

@4lpha
Ale my dyskutujemy o wygładzaniu fontów, a nie o tym jakie są domyślnie użyte.

  #22 24.12.2013 13:29

Zawsze lubiłem KDE, mimo, że nieraz przycinało. Nie mówcie, że KDE jest ciężki - wygląda 100x lepiej niż Aero z Windy, a zasobów zużywa mniej. Jasne, w porównaniu do Xfce jest cięzki, ale to porównanie typu fiat panda vs mercedes S-klasse.

e X t 7 3   10 #23 24.12.2013 13:55

@marach-82

Żaden komp nie jest za słaby na KDE .. zobacz - clue to właściwe zarządzenie zasobami, kernel, etc.

http://www.youtube.com/watch?v=60ykWV30KLk

Michal_95   3 #24 24.12.2013 14:13

Bardzo fajnie się prezentuje, ale zostaje przy Unity :)

Michal_95   3 #25 24.12.2013 14:13

Zawsze lubiłem KDE, ale od wersji Ubuntu 12.04 wolę Unity.

arlid   14 #26 24.12.2013 14:14

Świetnie wygląda kalendarz i notyfikacje :) Aż się chce oglądać.

PokerFace   9 #27 24.12.2013 14:19

@zwykly
KDE celuje w użytkowników którzy chcą maksymalnej możliwości konfiguracji i dostosowania wszystkiego pod siebie. Jeśli nie należysz do tej grupy, KDE nie jest dla ciebie a nikt nie będzie go upraszczał bo się biedny "zwykły użytkownik" się gubi.

PokerFace   9 #28 24.12.2013 14:20

*bo się biedny "zwykły użytkownik" gubi, ahh ten brak edycji.

  #29 24.12.2013 15:03

@PokerFace
Nie chodzi o możliwość konfiguracji, bo bardzo dobrze, że użytkownik może dostosować wszystko pod siebie. Chodzi mi raczej o to, że umożliwia się dokonywanie w tym środowisku rzeczy które nie mają sensu np. tak jak mówiłem rozciągnięcie paska na pół ekranu albo obrócenie plasmoidu do góry nogami - biorąc pod uwagę projektowanie aplikacji to wygląda to bardziej na bug niż feature. Jest wielka społeczność skupiona wokół tego projektu, która często poświęca swój czas na tworzenie różnych mniej lub bardziej przydatnych aplikacji, a przydałoby się właśnie skupienie się na stabilności i dopracowaniu samego środowiska graficznego, wtedy byłoby ono idealne.

Bucic   9 #30 24.12.2013 15:13

@plejaz
Typografia do bani, żeby było spójnie ;) Jak KDE przestanie kojarzyć mi się z estetyką spod znaku Predom i Mińsk, to może sprawdzę. Fanów KDE prosiłbym o link do opisu użyteczności przezroczystości z punktu widzenia ergonomii interfejsów. Nie ma? Musi to być jakieś niedopatrzenie :)

  #31 24.12.2013 15:59

@ grek to nie jest dyskusja ty tylko narzucasz drugiej stronie swoje poglądy/zdanie i tyle.
Ta rozmowa nie ma sensu.

AntyHaker   18 #32 24.12.2013 16:16

Mam nadzieje że nie będzie tak krzaczyć jak poprzednie wersje - wcześniej zawsze mi się wysypywał w najmniej oczekiwanym momencie ... Mam strasznego pecha do Linuchów xP

GregKoval   8 #33 24.12.2013 16:37

@Bucic

>>"Fanów KDE prosiłbym o link do opisu użyteczności przezroczystości z punktu widzenia ergonomii interfejsów. Nie ma? Musi to być jakieś niedopatrzenie :)"

Jest to miej więcej to samo jak porównywanie użyteczności przyciemnianych szyb w samochodach. Też możesz zapytać po co one są skoro psują przezroczystość? Tymczasem wiele osób nie wyobraża sobie samochodu bez przyciemnianych szyb, tak samo jak ja nie wyobrażam sobie KDE bez przezroczystości. Nikogo jednak nie zmuszam do jej używania, tak samo jak nikt w KDE nie zmusza.

roobal   15 #34 25.12.2013 00:10

@eimi

"@marach-82: KDE bardzo ładnie chodzi na laptopach core2duo z 2 GB RAM. Wystarczy wyłączyć zbędne rzeczy."

Nie trzeba nawet Core2Duo, pod moim Celeronem KDE4 śmiga elegancko i bez zacinek ;)

  #35 25.12.2013 04:06

@e X t 7 3
Poproszę w takim razie podobny test na komputerze z CPU takim jak Athlon XP 1500+ albo VIA C3. ]:->

  #36 25.12.2013 07:38

Jak tam wasze Lignuxy?

http://imgur.com/a/beY7E

lucas__   13 #37 25.12.2013 10:19

Co tu dużo mówić, KDE to obecnie najlepsze środowisko dostępne na Linuksa, możliwościami konfiguracji i łatwością obsługi przegnajające nawet windowsa (co raczej zbyt trudne nie jest), a przy tym bardzo stabilne. Komentarze dotyczące wyglądu tylko to potwierdzają, w myśl zasady "skoro nie ma co krytykować, to ponarzekajmy na wygląd."

@plejaz, @Bucic, @silvax

Wasz "user agent" jednoznacznie potwierdza skrzywiony gust estetyczny, nic dziwnego, że musicie wyładować swoje frustracje.

Soren   8 #38 25.12.2013 10:44

Ciemne szyby w samochodzie mają ten plus że zwiększają prywatność w aucie.
Przezroczystość w kde poza tym że jest imho w nadmiarze użyteczna w żaden sposób nie jest.

lucas__   13 #39 25.12.2013 11:20

@Soren

Stopień przezroczystości zależy od używanego motywu plasmy, który nawet średnio rozgarnięty szympans potrafi zmienić, w przeciwieństwie do niektórych użytkowników...

soanvig   10 #40 25.12.2013 13:18

Kalendarz wow.
Taki windowsowo-ósemkowy.
[*] wieczne uszanowanko KDE

Waka   8 #41 25.12.2013 14:34

Ciekawie to wygląda, ale musieliby popracować nad kolorystyką i typografią, bo przykładowo w takim kalendarzu nie widać nic :(

Protected_48   3 #42 25.12.2013 14:57

Tęsknie za czasami Gnome 2.0. Teraz to jakieś plasmy ... do czego to komu jest :)

lunareth   4 #43 25.12.2013 19:51

Nie wiem czemu ale zegar analogowy w wiget'cie cos sie nie zgadza z tym w dolnym panelu, czyżby jakieś zakrzywienie czasoprzestrzeni ? :P A tak ogolnie to wyczekuje nowej plazmy, na starym (4) KDE juz sie troche dlugo siedzi i chętnie skosztowało by sie nowosci.

Waka   8 #44 25.12.2013 21:55

@Protected_48: Nie musisz tęsknić, postaw sobie MATE'a.

MrMoon   6 #45 27.12.2013 10:12

Tak subiektywnie to zawsze preferowałem Gnome i chociaż kilka razy podchodziłem do KDE to nigdy ten romans nie trwał długo. Zawsze to środowisko kojarzyło mi się z festynem (tanie efekciarstwo) i bałaganem - te miliony opcji konfiguracyjnych, panel rozwijany a w nim kolejny panel rozwijany z kolejnymi opcjami, których i tak nie używałem (może komuś potrzebne, ja pisze subiektywnie).
Dla mnie system a co za tym idzie środowisko graficzne to nośnik dla programów, schludny, prosty i stabilny. Nie potrzebuję żeby sam w sobie był wytryskiem czy mega konfigurowalny, bo .... człowiek tak ma że się przyzwyczaja. Gnome jest do bólu skromne (może aż za bardzo), jego twórcy są konsekwentni (ewolucja a nie rewolucja) a sam UI nieźle dopracowany. Przede wszystkim nie męczy przy dłuższym posiedzeniu.
Dla mnie najprzyjemniejszy środowiskiem jest OSX bez dwóch zdań ma to coś. Obcowanie z tym systemem jest przyjemnością i kilkunastogodzinne posiedzenia nie męczą. To samo uczucie mam używając Gnome. KDE tego brakuje, brakuje tego spokoju i skromności (być może taki efekt idzie osiągnąć bawiąc się w konfigurację) nie wiem może ta Plasma przyniesie coś nowego co w końcu pozwoli mi sie przekonać do tego środowiska. Ale mam obawy (uzasadnione) że znowu przesadzą z efekciarstwem.

PS
To jest tak trochę jak z kobietami lub samochodami, jeden woli te elegancie i skromne z potencjałem skrzętnie ukrytym pod maską. Inny chce by to wszystko było wyeksponowane... spojlery, lakier kameleon, chrom na felgach, do tego markowy dresik i koleżanka w białych kozaczkach. ;)

  #46 27.12.2013 11:58

@MrMoon: Spróbuj KDE w wersji już skonfigurowanej i dopracowanej, najlepiej najnowszy openSUSE. Domyślne KDE faktycznie wymaga trochę pracy w dostosowaniu go pod siebie, wizualnego dopracowania itd., natomiast już dopracowane w dystrybucjach takich jak openSUSE (z minimalnym liftingiem, np. ustawienie wyglądu openSUSE light dla okien), czy Chakra prezentuje się znakomicie i jak dla mnie jest bezkonkurencyjne.

MrMoon   6 #47 27.12.2013 15:00

Nie omieszkam spróbować, może nawet dzisiaj odpalę na virtualu :)

  #48 01.01.2014 16:59

@lukas KDE to obecnie najlepsze środowisko dostępne na Linuksa, - to tylko twoje własne zdanie, nic więcej ani mniej.

W kwestii gnome3.10 to widzę że panowie ( a na pewno większość, np greg czy lucas) na oczy go nie widzieli, jak można pisać o brakach w konfiguracji skoro narzędzie dostrojenia pozawala na bardzo wiele,
np, zmiana czcionki, wygładzania, motyw gtk+,ikony, shell, czy i jakie ikony mają być na pulpicie, ma nawet zakładkę gdzie łatwo dodamy pluginy do pulpitu bądź włączymy własne, np menu jak w gnome 2, pasek przełączania aplikacji jak dole itd, i to bez pobierania z sieci pluginów, jest ok 20 domyślnie wgranych pluginów, mamy tam zarządzanie energią, aplikacje startujące wraz z systemem, włączenie czarnego motywu, top bar opcje, skróty klawiaturowe, wirtualne pulpity, myślę że to dobre uzupełnienie do systemowych ustawień i to dostępne wraz z gnome 3.10 w standardzie, więc pisanie o tym że gnome nie ma możliwości konfiguracji jest średnio prawdziwe, bo one są, a fakt że piszecie że ich nie ma świadczy o tym że nie używacie gnome, gnome z wydania na wydania jest lepsze, ma więcej funkcji, ale najlepiej gadać o wersji 3.00 bo tak sądzę po waszych komentarzach, apki gnome są jednolite, są proste, ale większość użytkowników tego właśnie oczekuje, w kwestii menadżera plików mi tam ten domyślny wystarcza, apka do muzyki, do,notatek, do dokumentów integrująca się z ownclound, mapy, web do sieci - choć dla mnie to zbyt mało.
Z kde korzystam czasem, ale mi się nie podoba z powodu paskudnego wyglądu, w KDE jest jeden problem od lat klepią pulpit od nowa, itd, a apki są słabe słabo zintegrowane z systemem, np, amarok, prosty player, heh już winamp jest przy nim łatwiejszy w obsłudze a to o czymś świadczy, a menu startowe w kde to takie dziwne, homerun jakoś ujdzie, ale hallo to jest prawie to samo co menu w gnome, ale to jest fajne bo jest w kde, dla niewtajemniczonych kde nie jest takie super idealne jak piszą, ma parę dość uciążliwych błędów a jednym z nich jest totalny brak pomysłu na pulpit jak i aplikacje, ciągłe odświeżanie wyglądu plasmy, a to nowy wygląd kalendarza, też mi nowość, albo jakieś tam plasmoidy z których raczej mało kto korzysta, to bez sensu, wystarczy użyć apki z kde dragon plyer czy przeglądarki fotek by zobaczyć że gui jest całkiem nieproste, jest robione tak by działało bez tego co się nazywa intuicyjne proste gui, mamy masę funkcji, kompletny chaos,

Dlaczego nikt więc o tym nie pisze, to są problemy kde, brak pomysłu na intuicyjny pulpit jak i aplikacje.
małe porównanie wyglądu gui
http://www.kde.org/images/screenshots/resized/dragonplayer.png kde
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/83/Totem3.2.0.png/634px-To... gnome

widać gołym okiem co wygląda lepiej,

jmmzon   9 #49 12.01.2014 10:23

@osei555 (niezalogowany)
Pewnie że Dragon Player ;) A tak na serio kto używa Dragon Playera lub Totema? .
Ja wiem jakie są możliwości GNOME 3.10 i dlatego właśnie używam KDE.
Zresztą mniejsza o możliwości, po prostu u mnie GNOME się przycina, a KDE mimo włączonego Nepomuka, Akonadi, i efektów pulpitu działa płynnie.
Tak więc kofigurowalność + płynność (KDE) > mała konfirguracja, powolność (GNOME).
@MrMoon
Co więcej GNOME wcale nie wygląda na ewoluującego: co rusz coś zmieniają, usuwają, dodają tak jakby nie mieli pomysłu na siebie - to prędzej KDE jest obecnie ustabilizowane i dąży w jasno określonym kierunku.

Podsumowując: GNOME 3 na pewno znajdzie swoich odbiorców i na pewno ja nim nie będę. Natomiast z nostalgią wspominam GNOME 2.