Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Lenovo a850 - krótka recenzja

Kilka tygodni temu trafiłem na świetną okazje, gdzie za 460 zł można było nabyć smartphone Lenovo a850. Pokusa przetestowania 5,5 calowego potwora była ogromna, a że szwagier szukał nowego smartphona, to skorzystałem z dogodnej okazji. Dawniej telefon wymieniało się co 18-24 miesiące, a teraz człowiek bombardowany jest z każdej strony nowościami, przez co patrzy na swój kilkumiesięczny telefon jak na jakiś relikt przeszłości. I chociaż Lenovo a850 jest przedstawicielem raczej klasy średniej, to ma kilka asów w rękawie i naprawdę nie ma się czego wstydzić. 4- rdzeniowy procesor, 1 GB pamięci RAM i Android w wersji 4.2.2 to największe zalety Lenovo. Żeby nie było tak przyjemnie, to uprzedzam, że są też wady. Ale o nich opowiem dopiero na końcu.

Zacznijmy od początku. Zamówienie złożyłem 18 października, po 5 dniach przesyłka opuściła Singapur, a już 28 października odebrałem telefon od listonoszki, że ma dla mnie przesyłkę zagraniczną. Tak na marginesie mogę powiedzieć, że najszybciej docierają paczki właśnie z Singapore Post. Przy tej opcji dostawy otrzymujemy numer nadania i za pomocą np. tej strony możemy śledzić aktualną lokalizacje przesyłki.
Przesyłka była dobrze zabezpieczona, jednak zawsze jest niepewność czy telefon nie został przypadkiem uszkodzony podczas transportu. Pierwsze co mi przyszło na myśl po otwarciu pudełka to- „o jaki fajny tablecik”. Telefon jest naprawdę spory, jak dla mnie dużo za duży. Po szybkich oględzinach zawartości pudełka i upewnieniu się, że wszystko jest na swoim miejscu przyszedł czas na pierwsze uruchomienie. Trochę zdziwiło mnie, że bateria była już włożona, co podobno nie jest zalecane na czas transportu.

Pierwsze uruchomienie: wciskam power i nic się nie dzieje. Myślę sobie, może bateria się rozładowała, podłączam ładowarkę. Zapaliła się czerwona dioda ładowania, bateria rozładowana…
Czekam cierpliwie, ale dalej nic się nie dzieje. Troszeczkę podirytowany otwieram tylną klapkę, która dość ciężko schodzi. Spasowanie jest tak idealne, że bałem się że coś złamie otwierając ją. I tu miła niespodzianka, styki baterii były zaklejone. Po usunięciu zabezpieczenia przeszedłem do właściwych testów.

Doszliśmy do miejsca, w którym powinienem opisać wygląd, jakość wyświetlacza oraz ogólne wykonanie smartphone. Ale tego nie zrobię i wcale nie wynika to z lenistwa. Miałem przyjemność testować kilka różnych modeli Lenovo i tak naprawę są one wykonane bardzo podobnie. Dzielą te same wady i zalety, więc pomyślałem, że skupię się na elementach wspólnych chińskich telefonów.

System i aplikacje

Smartfon uruchamia się w ok 25 sekund. Jak już wcześniej wspominałem, telefon posiada Androida w wersji 4.2.2. Android jest spolszczony, jedynie ustawienia dotyczące egzotycznych opcji, jak np. obsługi Dual-Sim, są w języku angielskim. System działa naprawdę szybko i bez zacięć.

Producent dorzucił kilka autorskich programów. m.in. do obsługi połączeń i smsów, zarządzania energią, kalendarz oraz dyktafon.

Lenovo Power- Aplikacja do zarządzania i monitorowania stanu baterii. Poza podstawowymi informacjami podaje ona również bardziej szczegółowe informacje oraz profile pozwalające na efektywniejsze zarządzanie energią.
Otwarte zostaje pytanie co z aktualizacjami Androida. Na pewno nie można liczyć na takie samo wsparcie społeczności jak w przypadku produktów „dużych” producentów. Na dobrą sprawę można przyjąć, że zostaniemy z tą wersją androida, z którą nabyliśmy telefon.

Lenovo a850 jak większość telefonów na rynek chiński obsługuje Dual-Sim. Jest to całkiem przyjemne rozwiązanie, dzięki któremu można sporo zaoszczędzić. W ustawieniach definiujemy, która kara ma służyć do rozmów, SMS’ów oraz do Internetu.

Chińskie telefony są głośne, i to tak głośne, że jak pierwszy raz nawiązałem połączenie to sprawdzałem czy przypadkiem nie włączył mi się tryb głośnomówiący.
Nie wiem czy jest to kwestia norm, może Unia dba bardziej o nasz słuch.

Mtk6582m- przyczajony tygrys

Pierwsze doniesienia dotyczące Lenovo a850 mówiły, że producent zdecydował się na zastosowanie wydajnego 4-rdzeniowego procesora Tegra3. Układ ten znany jest głównie ze świetnej konstrukcji jaką jest Nexus7. Sam jestem użytkownikiem tego tabletu i wiem, czego można się spodziewać po tegrze3. Producent zrezygnował jednak ze sprawdzonego i rozpoznawalnego CPU na rzecz Mtk6582m.

Zanim przejdę do wyników testów chciałbym przytoczyć dwa komentarze z DobrychProgramów, w których wiecznie żywy jest stereotyp kiepskich chińskich produktów.

aan (niezalogowany) 30.10.2013 17:53#9
ale MediaTek? Nie mogli dac normalnego procka? Pewnie będzie lagować...

piotrgraba (niezalogowany) 30.10.2013 20:17#11
Czy te procesory MediaTek nie należą do tych dość kiepskich, które znajduje się w tanich tabletach z Chin? To nie jest jakoś szczególnie źle, ale w produkcie który ma być czymś nowym i promowanym przez Steve'a Jobsa (nagle teraz Lenovo zatrudniło tego aktora? Zastanawiające..) możnaby oczekiwać czegoś wydajniejszego i mniej energożernego
W stosunku do procesorów produkowanych przez MediaTek przewijają się przeważnie dwa zarzuty:
  • kiepska wydajność
  • prądożerność
W tym miejscu dorzuciłbym jeszcze jeden zarzut, który pojawia się pod adresem Lenovo a850, a mianowicie przestarzały układ graficzny jakim jest Mali-400.

Zarzuty zostały postawione, niech MiediaTek broni się teraz sam. Jednak, żeby nie zarzucić was samymi liczbami, w testach udział wezmą:

  • Lenovo a850 (Mtk6582m Quad Core 1.3GHz, GPU: Mali- 400MP
  • Huawai P1 LTE (Qualcomm MSM8960 Snapdragon Dual-core 1.5 GHz, GPU Adreno 225)
  • Nexus 7 (Nvidia Tegra 3 Quad-core 1.2 GHz, GPU: ULP GeForce)
Testy zostały przeprowadzone za pomocą następujących programów:
Na dwadzieścia różnych testów procesor Mtk6582m w 11 przypadkach odnotował najlepsze rezultaty, przegrał tylko 2 razy. Chiński układ uzyskiwał bardzo dobre rezultaty w testach grafiki 3D, jednak należy pamiętać, że smartphone posiada najmniejszą rozdzielczość z testowanych urządzeń.
Co ciekawe, w żadnym z testów Mtk6582m nie był gorszy od Tegry3. Postawienia na procesor MediaTek'a okazało się strzałem w dziesiątkę.

Zarzut dotyczący kiepskiej wydajności został obalony, a jak wygląda kwestia energooszczędności?

Akumulator ma pojemność: 2250mah

W AnTuTu Battery life test Lenovo 850 osiągnął wynik: 768

Po tygodniu testów mogę powiedzieć, że w tej kwestii a850 nie odbiega od konkurentów, czas pracy na baterii zależy od sposobu, w jaki używamy smartphone. Dwie, aktywne karty SIM, nie drenują baterii tak jak się tego obawiałem.

Czas na wady...

Ponieważ obiecałem, że na końcu wpisu opiszę wady modeli Lenovo to zacznę od największej:

Aparat

Jest bo jest. Bolączką większości modeli Lenovo jest kiepski, żeby nie powiedzieć bardzo kiepski, aparat.
Poniżej próbka możliwości fotograficznych Lenovo a850
Na koniec nagranie w "jakości HD"

Ekran

Smartphon posiada ekran IPS wyświetlający obraz w rozdzielczości 960x540 pikseli. Przy przekątnej 5,5 cala to trochę za mało (~200 ppi). Chociaż nie uświadczyłem widoku pojedynczych pikseli, to taka rozdzielczość zapewne nie będzie akceptowana przez bardziej wymagające osoby.
Kwestia rozdzielczości dotyczy tylko opisywanego modelu, za to cechą wspólną smatphonów Lenovo w przedziale powiedzmy do 200$ jest brak jakiejkolwiek warstwy ochronnej na wyświetlaczu. No nic, po prostu trzeba bardziej uważać tym bardziej, że…

.. Gwarancja

Realizowana jest u producenta, czyli w Chinach. W razie usterki telefon musimy odesłać, co nie będzie tanie biorąc pod uwagę cennik Poczty Polskiej.

Testowany model były u mnie zbyt krótko, więc na temat wykonania i wytrzymałości nie mogę się wypowiedzieć. Jak dla mnie 5,5 cala to stanowczo za dużo, no może gdyby ramka wokół wyświetlacza była mniejsza to zagościłby on u mnie na dużej.

Uważam, że nie należy wrzucać wszystkich smartphonów wyprodukowanych na rynek chiński do jednego worka. Pomijając drobne niedoskonałości, które rekompensowane są przez świetną wydajność oraz niską cenę, z czystym sumieniem mogę polecić zakup smartphone napędzanego procesorem MediaTek. 

urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
TomecekGD   8 #1 08.11.2013 13:54

Sam mam Lenovo A820 i pierwsze co należy zrobić po przyjściu telefonu z Chin, to wgrać Custom ROM. Szkoda, że tego nie zrobiłeś.

  #2 08.11.2013 13:58

W jakim sklepie internetowym złożył Pan zamówienie na to Lenovo??

dansys80   4 #3 08.11.2013 14:08

@TomecekGD
Samo wgranie Cystom ROM nie naprawi opisanych wad, natomiast może dać niezłego kopa i tak już szybkiemu procesorowi.

Jak wgrać roota do tego modelu?

  #4 08.11.2013 14:19

Panie redkatorze, wytłumacz mi pan co ci się nie podoba w aparacie i kamerze? Jeśli pan tak jedziesz po zdjęciach i filmach wykonanych tym telefonem to pokaż pan dla porównania jakie powinny być zdjęcia i filmy, najlepiej podaj do porównania zdjęcia i filmy z tych telefonów, które były użyte do porównania wydajności.

Bo jak dla mnie zdjęcia i filmy sa bardzo dobre a twierdzenia że to bolaczka sa z d**y za przeproszeniem wzięte.

  #5 08.11.2013 14:22

Nawet gdyby do środka włożyli 64 bitowy, 64 rdzeniowy procesor ze zintegrowanym gpu o wydajności gtx titana, i oferowali to za 400zł to i tak bym tego nie kupił.

Nie wyobrażam sobie używać prawie 6 calowej cegły jako telefony.

msnet   18 #6 08.11.2013 14:35

Chińczycy też głupi nie są i byle czego nie chcą...

sokoleokopr   8 #7 08.11.2013 14:50

Ja akurat przymierzam się do A800 ba już większy ekran to zdecydowanie za dużo.

Co do samego Fanika to już bez przesady, szybkość jest jaka jest bo to android i z tym się nie wygra, aparat słaby ale w HTC i w Średnich Śhajsungach wcale lepszych nie ma.

Tylko zastanawiam się nad osłoną Ekranu bo już 2 Shajsungi moje niby nie pękły ale linie poziome już mają w tym te z wyższej półki więc diabli wiedzą i zdecydowanie lepiej kupić takiego chińczyka niż chińskiego eurpojczyka na andku za 2x więcej gdzie Płaci się za nazwę ;(

mordzio   14 #8 08.11.2013 14:51

@k7s5ab3d: Zamówienie składałem na stronie http://www.aliexpress.com

@dansys80: Root był już wgrany.

@zxcV5: Dziękuję za miłe słowa, niestety nie jestem (jeszcze) redaktorem:)
Proszę powiększyć sobie zdjęcie do 100% wtedy wyjdą wszystkie mankamenty. Proszę rzucić też okiem jakie zdjęcia robi Lenovo a820:
http://jpghost.pl/CameraZOOM-20130828113516229_1383918561/

@sdj: Przecież na rynku są mniejsze telefonyz procesorami MediaTek. Naprawdę jest w czym wybierać.

GBM MODERATOR BLOGA  19 #9 08.11.2013 15:00

Nagranie "HD" to takie jakby przypomnienie wyczynów kamer VHS z końca lat 90-tych ;P

mordzio   14 #10 08.11.2013 15:03

@GBM: Magia HD- nie ważne jak, ważne żeby było w HD:)

GBM MODERATOR BLOGA  19 #11 08.11.2013 15:06

Dokładnie, dobry marketing to podstawa ;)

  #12 08.11.2013 15:28

W aparacie na środku różowa plama, jak kiedyś w HTC HD2. Widać to zwłaszcza na filmie.

Songokuu   14 #13 08.11.2013 15:28

@mordzio, GBM

A to jednemu psu, Burek na imię?
Może ten skrót według Lenovo to HiperDuper albo HajerDefiniszyn :P

Zaskoczył mnie sposób "transportu" baterii. Jak pisałeś, że bateria jest już w środku...to już sobie wyrobiłem opinie...a tu taki zwrot akcji :)

msnet   18 #15 08.11.2013 15:30

Jeśli chodzi o zdjęcia, to myślę, że moja Lumia 925 robi zdecydowanie lepsze.

@GBM - bo dla "przeciętnego zjadacza chleba" (czy też ryżu) liczą się przede wszystkim liczby. W przypadku danych technicznych sprzętu "im większe liczby, tym lepiej". Odwrotnie niż w przypadku cen (chyba wszyscy znają tą zabawę z cenami - coś, co powinno kosztować 10zł kosztuje 9,99, ponieważ większość kupujących zauważy tą dziewiątkę z przodu, a końcówką nikt się nie przejmie, a 9zł to mniej niż 10 :D). Identycznie z rozdzielczością HD - nawet jeśli będzie osiągnięta sztucznie, to i tak "wszyscy" to kupią.

Songokuu   14 #16 08.11.2013 15:31

Aha, co do głośności telefonu to w Note II też na początku myślałem, że rozmawiam przez głośnik :)

bassrockers   6 #17 08.11.2013 15:52

a prosze bardz oto rom Multilanguage do Lenovo A850

http://www.needrom.com/mobile/lenovo-a850/

mordzio   14 #18 08.11.2013 15:55

@Songokuu: Przypominam, że obiecałeś zrecenzować Note II:)

LoS   3 #19 08.11.2013 16:00

A Lumie 925 kupi za 460 złotych?

mordzio   14 #20 08.11.2013 16:03

@LoS: Przy odrobinie szczęścia można dostać i Lumie 925 za 460 zł:)

msnet   18 #21 08.11.2013 16:46

@LoS - jest to możliwe :)

  #22 08.11.2013 17:52

Mtk6582m wymiata, nie każdy potrzebuje super aparatu w telefonie. Mi jest on całkowicie zbędny, raz na rok zrobię szybkie zdjęcie

Shaki81 MODERATOR BLOGA  37 #23 08.11.2013 18:16

Jak dla mnie trochę za mały ekran, ale za tą cenę rewelacja.

Darthnorbe   13 #24 08.11.2013 18:24

@LoS

Nie wiem z kąd inni mają takie ceny, ale za 460 zł, można mieć masę windows phonów i każdy będzie śmigał.

dansys80   4 #25 08.11.2013 18:25

@Shaki81
Ekran może jest mały, za to ramka jest dość spora. Trzeba mieć wielkie łapy żeby to normalnie obsługiwać. W tej cenie i o tej wydajności ciężko będzie znaleźć coś lepszego

mordzio   14 #26 08.11.2013 18:26

@Darthnorbe: A jak ktoś nie chce WindowsPhona?

mordzio   14 #27 08.11.2013 18:38

@Zbigniew2003: Jest mi niezmiernie przykro, że czujesz się zawiedziony długością filmiku. Moje zaniedbanie mogę wytłumaczyć jedynie złymi warunkami atmosferycznymi w dniu realizacji nagrania.

Tylko amatorzy zbierają bursztyn wyrzucony na plażę, prawdziwi zawodowcy robią to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=sTjdAuPCvw0

eristofff   4 #28 08.11.2013 19:10

Ja mam już drugi telefon od kitajców, pierwszy był rok temu (NEWMAN N1), a teraz mam JIAYU G4 ADVANCED, jest super, wydajny a parametry/cena wypada rewelacyjnie, choć nie jest to telefon za 460 zł, można go kupić tutaj :

http://www.pandawill.com/jiayu-g4-advanced-smartphone-mtk6589-quad-core-2gb-32gb...

przewaga tego sklepu to to że można płacić paypalem.

Autor jeszcze nie wspomniał, że możemy trafić na VAT z Urzędu Celnego.

Mi się na razie udało na 5 telefonów i tablet z Chin ani razu nic mi nie naliczyli

Darthnorbe   13 #29 08.11.2013 19:48

@mordzio
No to w tym przedziale cenowym zostają ashe, stare iphony, stare blackberry lub jakieś inne wynalazki.
Telefonu z androidem raczej dobrego się nie znajdzie, to będzie mół i złość na samego siebie.

dansys80   4 #30 08.11.2013 19:52

@Darthnorbe
I to co podałeś ma być alternatywą dla lenovo/androida? Sprawdź dokładnie jakie osiągi ma "mół" MediTek.

Frankfurterium   9 #31 08.11.2013 20:24

Parę dni temu postanowiłem, że też sprowadzę sobie z Chin (z pominięciem cwaniaków z Allegro...) któregoś Lenovo serii A. Niezła cena, mocne (jak na moje skromne potrzeby) bebechy, ładny kształt i obsługa Aero (przynajmniej przy użyciu niektórych ROM-ów). Wiele więcej mi nie potrzeba.

Darthnorbe   13 #32 08.11.2013 20:41

@dansys80
Jakie ma osiągi? Ile od 0 do 100? To nie samochód żebym się przejmował osiągami. Co mi z tych osiągów skoro kontakty będą mi się otwierać 20 sekund?
Rozumiem może będzie działać szybko jak ma to to 4 rdzeniowy procek itd, ale to nie znaczy że nie będzie zwiech. Dzisiaj koledze zaliczył zwiechę SGS 3. Może nie całkowitą, ale zegarek mu się zacioł.
Co mi z telefonu co nawet godziny nie potrafi wyświetlić?

Fanboj O   6 #33 08.11.2013 20:55

Ten materiał "HD" to z Dziwnowa?

mordzio   14 #34 08.11.2013 21:08

@Frankfurterium: Na jakim model się zdecydowałeś?
@Fanboj O: Filmik nagrany w Ustce.

Los_Emilos   5 #35 08.11.2013 22:12

Od kilku tygodni korzystam z ZTE v987 i złego słowa na ten telefon nie mogę powiedzieć. Naprawdę chińskie telefony robią wrażenie.

Frankfurterium   9 #36 08.11.2013 23:36

Jeszcze na żaden. Codziennie porównuję tabele ze specyfikacjami i szukam na AliExpress prawdziwej okazji na zakup któregoś modelu (z kolei po znalezieniu boję się, że to musi być podpucha...). Prawda jest taka, że do tej pory byłem bardziej użytkownikiem telefonu niż smartfona. Na nowym sprzęcie nie będę grał ani oglądał filmów (nawet na tablecie prawie mi się nie zdarza) i zagoszczą na nim raczej typowo użytkowe apki (Evernote, JakDojade itp.) + radio + Spotify i czasem przeglądarka internetowa. Z tego powodu raczej odpuszczę sobie modele 850 i 830, przyglądam się więc bliżej 760 i 820. Kiedy indziej w ogóle ogarnia mnie zwątpienie, czy smartfon tej klasy i rozmiaru w ogóle jest mi potrzebny.

Do wypłaty jeszcze parę dni i wtedy pewnie zdecyduję. A może ma ktoś propozycję sensownego, nieco mniejszego, bardziej "stonowanego" wewnątrz, podobnie dobrze wykonanego, działającego z Aero i podobnego cenowo (albo i tańszego) Chińczyka?

dansys80   4 #37 09.11.2013 10:18

@Frankfurterium
Ja czekam na jakieś obniżki przed świętami, na AliExpress często pojawiają się kupony zniżkowe. Ostatnio były o wartości 20$.
Ile chcesz przeznaczyć na telefon? Z dualsimem nie będzie problemu, pytanie tylko ma to być coś bardziej rozpoznawalnego jak Lenovo, Huawei, ZTE czy może to być coś w stylu Jiayu albo THL?

sokoleokopr   8 #38 09.11.2013 10:36

Ale Lumia 925 to High end i 2x wyższa półka wiec, podobne to są tylko ekrany, środek i plastyki już 2x lepsze, zresztą sam system jest 2x lepszy od Andka.

To raczej odpowiednik S3 który jest 3x tańszy ;)

PS. Właśnie moja S3ka idzie do mejchra po 3-mcach bo się nie włącza (służbówka) ale prywatnie kupie sobie tego Lenevo, bo mam słabość do marki a zresztą nic gorszego od Shajsungów się nie trafi.

Ps2. ten rzeczywiście na obrazie jest kropeczka, identyczna jak w starych hd2, kolejny powód do zakupu.

eristofff   4 #39 09.11.2013 11:52

Promocje na aliexpress mogą się zacząć już na czarny czwartek i mogą być lepsze niż te na święta

mikolaj_s   13 #40 09.11.2013 12:05

@sokoleokopr:
Gdzie S3 jest droższy od Lumii 925? W popularnych serwisach porównujących ceny to Nokia jest droższa. Jeśli na allegro jest odwrotnie to tylko świadczy o ocenie jakości przez użytkowników. Lumia przypomina raczej ficzerfna, ma słabszy procek i system o mniejszych możliwościach. Tylko aparat ma lepsz od s3.

Frankfurterium   9 #41 09.11.2013 13:05

@dansys80

Marka ani logo nie mają znaczenia. Koszt - coś w cenie Lenovo A760 albo i mniej. Może być mniejszy, może być słabszy (komfortowe korzystanie z apek, totalne olanie gier 3D), ale porządnie wykonany i z Androidem 4.1 lub nowszym. Żadnych wypasionych ficzerów (typu dioda, super aparat) poza współpracą z Aero i radiem nie potrzebuję.

sokoleokopr   8 #42 09.11.2013 13:49

Witam,

nie wiem co jest ale raz można wejść na portal a raz biała karta.

@mikolaj_s

Napisałem że Lumia to połka wyżej i jedyne do czego można ją porównać to do S4 (z tym ze s4 jest mocno przepłacony) a ten A850 do S3-ki z tym że A850 jest taki pomiędzy bardziej do S3 podejdzie A800. Tak czy inaczej Shajsung bo do niego porównujemy jest naprawdę wręcz obrzydliwie plastykowy w dodatku w mojej S3 farbka już schodzi po 3-mcach, dramat.

  #43 09.11.2013 14:44

Czyżbyś był Ustczaninem?

  #44 09.11.2013 14:52

Znalazłem odpowiedź jesteś? Trzeba jednak czytać małe literki?

arlid   14 #45 09.11.2013 16:00

Wygląda ciekawie. Zwłaszcza z ta ceną :) Gdzie Ty znajdujesz takie cenowe okazje? :P

mordzio   14 #46 09.11.2013 16:08

@Anonim: Zgadza się, mieszkam w Ustce

@arlid: Nie śledzisz mojego bloga?:P

dansys80   4 #47 09.11.2013 17:48

@Frankfurterium
Postaram przygotować się kilka modeli, które może Cię zainteresują, A tym czasem życzę wszystkim miłego długiego weekendu

  #48 09.11.2013 18:57

Takiej rozdzielczości na takim ekranie bym nie zdzierżył... no ale ja mam swoje chore wymagania :)

mordzio   14 #49 09.11.2013 19:04

@lukasamd (redakcja): Wszyskiemy winna jest matka natura, która pokarała Ciebie sokolim wzrokiem;P

  #50 09.11.2013 22:18

Ja też, stąd te zaskoczenie.

mordzio   14 #51 10.11.2013 09:40

@Anonim: Jaki ten świat mały:)

  #52 10.11.2013 09:48

Najlepsze recenzje sa po kilku tygodniach uzytkowania sprzetu, wtedy wychodza wszystkie niedoskonałości zarówno w wykonaniu i spasowaniu obudowy jak i od strony programowej

  #53 10.11.2013 18:36

Wszystko pięknie, wszystko ładnie wygląda do czasu aż się nie popsuje. Jak wygląda procedura reklamacyjna? Czy można to reklamować w europejskim oddziale Lenovo?

Jaro070   15 #54 11.11.2013 11:02

@mordzio

Miałeś do czynienia z http://www.espeedpost.com/ ? Kupiłem przedmiot 17 września i nadal go nie dostałem.

Frankfurterium   9 #55 11.11.2013 11:48

@Anonim

Oficjalnie wsparcia brak. Reklamację/gwarancję zwala się na sprzedawcę. Jeżeli kupujesz na Allegro, zazwyczaj nie ma problemu. Jeżeli w Chinach...

mordzio   14 #56 11.11.2013 11:59

@Jaro070: Pierwszy raz widzę tę stronkę. Dostałeś numer nadania?

  #57 11.11.2013 15:47

@Frankfurterium
Wszystko zależy od formy sprzedaży. W przypadku aukcji gdzie tak naprawde zamawiamy przesylke z chin nie ma szan na gwarancje w Polsce. Tak samo w przypadku licytacji. NIe wiem jak wygląda zakup od osoby prywatnej. Ona tez ma obowiązek zapewnić 2 lata gwarancji na sprzedawany towar?

Frankfurterium   9 #58 11.11.2013 19:22

Część sprzedających/sprowadzających w ogłoszeniu podaje informację, że mają własny serwis i w razie czego podejmą się naprawy. Jeszcze inni podejmują się odesłania na własny koszt. Warto poszukać korzystnej oferty. Bądź co bądź, transakcja na Allegro to umowa i strona sprzedająca powinna się wywiązać ze wszystkiego, co nawypisuje.

dansys80   4 #59 12.11.2013 10:58

@Frankfurterium
Umowa umową, a jak "sprzedawca" zwinie interes po miesiącu i tak zostaniemy na lodzie.

http://gaga.aliexpress.com/250411017-1266953649-detail.html za 60$

mordzio   14 #60 12.11.2013 13:11

@dansys80: Kiepska okazja, wysyłka do Polski 20$ :)

Jaro070   15 #61 12.11.2013 14:36

@mordzio (moderator bloga)

Dostałem numer przesyłki, ale nie jest widoczna w systemie Poczty Polskiej. Wysłałem do sprzedającego prośbę o zwrot pieniędzy.

mordzio   14 #62 12.11.2013 14:39

@Jaro070: Odezwij się do mnie na GG.

  #63 12.11.2013 21:17

Witam,

Użytkuję powyższy telefon od paru dni i może moje spostrzeżenia pomogą niektórym podjąć decyzję co do zakupu.
Telefon zdecydowanie polecam osobom, które tak jak ja, przeglądają serwisy internetowe i telefon w dużej mierze służy do surfowania. Ponadto jak na smartfon posiada bardzo pojemną baterię, średnio trzyma 2-3 dni, przy czym dużo czytam ( wyświetlacz ustawiony na 60%), prowadzę paręnaście minut rozmów, smsy, sprawdzam mail co parę minut, itp. - wynik nieosiągalny dla mojego poprzedniego HTC :-). Wydajność również jest niczego sobie, pomijam wyniki bench'ów, jako przykład podam chociażby grę Ravensword, która chodzi bardzo płynnie, bez żadnych przycięć. Aplikacje uruchamiają się szybko, gps łapie w parę sekund, wyświetlacz bardzo czytelny, w mojej opinii rozdzielczość jest ok (kwestia indywidualna).
Jako minus można podać aparat, faktycznie nie jest najlepszy - taki "średniak" ot tyle - jeżeli ktoś będzie robił dużo zdjęć i kręcił filmy niech kupi inny model, albo kupi dobry aparat / kamerę ;-).
Przed zakupem proponuję upewnić się, czy telefon obsługuje Google play (w tym konto google), w przeciwnym razie będzie trzeba samemu wgrać rom (nie jest trudno, ale ryzyko istnieje). Tak samo z językiem, nie wszystko jest przetłumaczone, radzę menu po angielsku, a do sms'ów zainstalować jakąś apkę z j. polskim.
Jako wadę podam również baaaaardzo słabej jakości słuchawki dołączone do telefonu - od razu radzę kupić inne :-).

  #64 12.11.2013 22:41

witam
mam pytanie do moderatora - potrzebuje link do sprawdzonegp sprzedawcy, jakos tym z allegro nie bardzo wierze, zwlaszcza po przeczytaniu komentarzy...
nigdy nie kupowalem nic z allegro, a co tu mowic z zagranicy - chcialbym zrobic gwiazdkowy prezent wnukowi
pozdrawiam

mordzio   14 #65 12.11.2013 23:03

@gonzini: Proszę odezwać się do mnie na GG to doradzę coś w tej kwestii.

arlid   14 #66 14.11.2013 19:40

@mordzio
Śledzę, tylko Ty zawsze masz jakiegoś asa w rękawie ;)

  #67 14.11.2013 21:20

a jaki nr gg bo nigdzie nie moge znalezc?

mordzio   14 #68 14.11.2013 21:21

@gonzini: Numer gg podany jest w moim profilu (4401374)

FXJ   7 #69 15.11.2013 15:32

http://tnij.org/5hk6

Poradnik do Lenovo A820.

  #70 25.11.2013 11:36

Czy współpracuje z AERO?

mordzio   14 #71 26.11.2013 14:16

@koni00: Oczywiście, Areo2 działa bez problemu

  #72 27.11.2013 14:21

a jak się masz g p u w tym telefonie to na przykład do galaxy s2 czy ten telefon jest gorszy do gier niż lenovo 830 z grafiką 5 4 4

  #73 27.11.2013 20:01

Galaxy S2 posiada ten sam układ graficzn, czyli Mali-400. Lenovo ma lepszy procesor.

  #74 03.12.2013 19:52

witam mam pytanie na ekranie jest szkło czy jakaś imitacja ?

  #75 09.12.2013 20:01

Proszę o podanie nazwy sprzedawcy lub bezpośredniego linku do aukcji. Po takiej rekomendacji sprzedawcy jestem gotowy kupić, bo byłem pełen obaw.

  #76 12.12.2013 20:00

Witam.
Może odejdę trochę od tematu stricte modelu A850 bo interesują mnie te:
http://www.aliexpress.com/item/Original-Lenovo-S930-Vibe-MTK6582-Quad-Core-Mobil...
oraz
http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-Lenovo-S920-Quad-core-MTK6589-1-2-G...
ze wskazaniem na ten pierwszy. Czy to są pewni sprzedawcy? Obawiam się też tego potencjalnego nieszczęsnego cła. Jak z tym jest? Czy komuś z tu obecnych nasze złodziejskie państwo naliczyło cło? I jeszcze jedno. Ponoć telefony Lenovo są oficjalnie dostępne w Rosji. Czy ktoś wie czy ceny są tam podobne jak w chinach czy sporo zawyżone. Pytam bo znam kogoś kto często jeździ za wschodnią granicę i mógłby mi tam kupić na miejscu.

mordzio   14 #77 13.12.2013 19:55

@Nokturus
liansheng Technology Co., Ltd. posiada 13356 komentarzy z czego 99.3% to komentarze pozytywne.
Z cłem to loteria, jednym się udaje inni płacą. Wszystko zależy od szczęścia.

  #78 14.12.2013 20:13

poleci Pan jakiegoś sprzedawce z tym telefonem w dobrej cenie?

  #79 20.12.2013 22:46

Nie polecam zakupów na Aliexpress.com pierwsze moje zakupy to byl wideorejestrator do samochododu ktory nagrywał całkowicie na zielono. Chinczyk wyslal mi soft i radz sobie sam. Łamanym jezykiem probowal wytlumaczyc co i ajk ale jego ciezko zrozumiec. Spór na Aliexpress tez nic nie dal bo administratorzy przyznali jego rację. Teraz kupiłem na prezent Lenovo A820 i przyszło mi do zapłaty z Urzędu Celnego... 23% podatku. no i taki interes, a dodatkowo przyslali mi tez pismo w sprawie tamtej przesylki ktora została dopuszczona do obiegu ale jej nie zgłosiłem i grożą mi karą. Co do sprzedawców na allegro to każdy zwija interes widać to po Allegro z którego zniknal głowny gracz ktory zapoczątkował sprzedaz telefonow w polsce z chin ADVANCED_LTD jak widać konto blok i same negatywy osob ktore otrzymaly pisma z UC. Następny mój zakup będzie od polskiej firmy z polską gwarancją i z rachunkiem!

  #80 20.12.2013 22:50

Nie polecam zakupów na Aliexpress.com pierwsze moje zakupy to byl wideorejestrator do samochododu ktory nagrywał całkowicie na zielono. Chinczyk wyslal mi soft i radz sobie sam. Łamanym jezykiem probowal wytlumaczyc co i ajk ale jego ciezko zrozumiec. Spór na Aliexpress tez nic nie dal bo administratorzy przyznali jego rację. Teraz kupiłem na prezent Lenovo A820 i przyszło mi do zapłaty z Urzędu Celnego... 23% podatku. no i taki interes, a dodatkowo przyslali mi tez pismo w sprawie tamtej przesylki ktora została dopuszczona do obiegu ale jej nie zgłosiłem i grożą mi karą. Co do sprzedawców na allegro to każdy zwija interes widać to po Allegro z którego zniknal głowny gracz ktory zapoczątkował sprzedaz telefonow w polsce z chin ADVANCED_LTD jak widać konto blok i same negatywy osob ktore otrzymaly pisma z UC. Następny mój zakup będzie od polskiej firmy z polską gwarancją i z rachunkiem!

  #81 06.01.2014 10:27

oliviers, przesadzasz. Setki polaków dziennie tam kupuje, zaopatrują sie tam sprzedawcy z aledrogo i prawie nikt nie zarzeka.
miałeś pecha albo źle dobrałes sprzedawce. kopalnia wiedzy o zakupach na aliexpress to forum telchina, warto poczytac przed zakupami, mniej stresu po.
A z lenovo polecam S939

  #82 12.01.2014 19:16

grzes75, pech pechem, a podatki do płacenia podatkami. Znam to forum i niestety wiekszosc informacji nie pokrywa się z prawdą

  #83 23.03.2014 10:49

Nawiązując do rozdzielczości, która jest głównym powodem sporów na wszelakich forach dotyczących Lenovo A850..
Ekran w tym smartphonie prezentuje zagęszczenie pixeli ~200PPI , co uznajecie za wartość na na prawdę niewielką ( w porównaniu do innych modeli owszem)

Spójrzcie jednak teraz na monitory z którymi pracujecie. Dla porównania , sprawdziłem ile PPI wyświetla mój 22 calowy monitor , przy ustawieniu rozdzielczości na 1980x1080 .. Okazuje się,że zaledwie 100,13 PPI .. A nie zauważam tzw "pikselozy" rozmycia itp.
W takim razie, jak te wartości mają się do rzeczywistego użytkowania telefonów?
Dla udowodnienia podrzucam dwa linki:

1. Test monitorów ok 22 cale - podane dokładne DPI dla danej rozdzielczości, zazwyczaj ok 90PPI
2. Kalulator PPI/DPI http://www.sven.de/dpi/

Reasumując: 100 PPI na 22 cale wygląda na prawdę pięknie - monitor LCD
200 PPI na 5.5 cala wygląda tragicznie? Trochę sie to kopy nie trzyma...

Pozdrawiam i czekam na logiczne odpowiedzi.

  #84 31.03.2014 14:18

Witam. Posiadam ten fonik, jestem bardzo zadowolony, niema nic czym mozna by go zawstydzic, za taka cene jest wart!!! wczesniej miałem LG L9 pierwszej generacji i bateria trzymała ok 3-4 dni... gdzie duzo niedzwonie czy pisze... w A850...moze mi nieuwierzycie ale ekran sciemiony na ,,1,, trzyma mi nawet 13 dni!!! co tu wiecej chciec... nierozumiem czego sie spodziewacie po tej cenie... jedni by chcieli za 500zł dostac sony z1 ultra!!! ZAL MI WAS!!! ja jestm zadowolony!!! a jak chce robic zdjecia to biore aparat, a w telefonie dla mnie mozna zrobic zdjecia jak niemamy przy sobie aparatu. a850 niewiesza sie, swietnie gra, gry niezacinaja sie... po prostu POLECAM!!!

  #85 02.04.2014 18:04

Czy ktoś może mi powiedzieć który smartphone lepiej kupić Goclever Insignia 5X czy właśnie Lenovo a850

  #86 04.04.2014 00:55

Podobno na przełomie 2014/2015 telefony Lenovo mają wejść do Polskiej dystrybucji.

  #87 06.04.2014 22:02

Proponuję zainteresować się modelem A850+ - nowszy model, z 8-rdzeniowym CPU i MALI-450MP4! (na yt widać filmiki z wynikiem powyżej 28000 pkt. w Antutu), a cena podobna.

  #88 15.04.2014 14:15

Sorry za może smieszne pytanie ale nie umiem na tym sprzęcie zgrać kontaktów bo mam ich z 600 tzn wgrało na sim częśc i chciałabym je zapisać na telefonie zeby dodać kolejne Może ktoś mi powie jak to zrobić....Dzięki

  #89 25.04.2014 22:29

Czy nie zwróciliście uwagi słabszy zasięg, czy mi się wydaje tylko?

  #90 27.04.2014 11:08

Czy w lenovo a850 jest do wyboru też polski język?

  #91 29.04.2014 21:30

Proszę o odpowiedź:<

  #92 04.05.2014 18:13

Są spolszczenia do niektórych ROMów, można znaleźć na forach. Oficjalnie telefonów Lenovo nie ma u nas w sprzedaży więc i producent nie wypuszcza języka polskiego.

  #93 28.05.2014 15:10

to warto go kupić czy nie

  #94 04.06.2014 22:54

Telefon warto kupić.Ja kupiłem od gościa z allegro "technos" Ma język polski oraz sklep google play.Sam wyświetlacz i jego rozdzielczość są co najmniej dobre.Nie widać pikselozy,kolory naturalne,dobra jasność.Telefon działa perfekcyjnie.Jestem pod wrażeniem.Samo wykonanie bardzo dobre.Jak Lenovo wejdzie ze smartfonami na rynek europejski to wykosi przereklamowanego szajsunga.Jedyna wada to wilekość.Ale to w końcu 5,5"

  #95 04.06.2014 23:06

Jezeli chodzi o aparat to nie jest tak zle.Fotki są dobrej jakości.U mnie nie ma żadnej plamy.Także jeżeli komuś zależy na super zdjęciach to proszę kupić sobie aparat fotograficzny z dobrym objektywem.
Polecam ten telefon.

  #96 12.08.2014 19:14

@sdj (niezalogowany): Jak nie kupisz to po ch..j się
wypowiadasz???

  #97 17.08.2014 20:12

Mysle nad zakupem lecz poproszę o link sprawdzonego i wierzytelnego sprzedawcy na Allegro,ponieważ jakiś czas temu zostałem oszukany i mam mieszane uczucia co do zakupów na tej stronie :( więc jak by ktoś chciał pomóc i podać link do A850 lub A850+ byłbym wdzięczny :)

  #98 29.08.2014 16:39

@TomecekGD: witam, a jak najprosciej wgrac custom-roma? :)

  #99 30.08.2014 15:21

@sdj (niezalogowany): jestes sam na tym swiecie czy jak ?

  #100 03.09.2014 09:50

@zxcV5 (niezalogowany): mam LG L7, zdjęcia zrobione tym telefonem są o niebo lepszej jakości niż zaprezentowane w artykule. Da się, i nie dziwię się, że autor wskazał je jako wada.

  #101 23.05.2015 19:19

Mam problem.Kupiłem telefon Lenovo S850c w którym nie ma polskiego meni.

  #102 16.06.2015 16:33

Jestem normalnym użytkownikiem Lenovo A850+. Wszystko działa OK. Szybkość jest dostateczna. Tylko odpowiednio go ustawić i wszystko śmiga.

  #103 16.07.2015 05:25

Witam proszę o pomoc potrzebuje baterii do lenovo a850c na allegro nie mogłam znaleźć.

mordzio   14 #104 16.07.2015 10:08

@azis11 (niezalogowany): Na http://www.aliexpress.com też nie ma?

  #105 26.08.2015 21:18

Cytuję: "Nie robię zdjęć smartfonem, bo do tego jest lustrzanka. Zamiast diody używać należy latarki, muzyki i radia słuchać wyłącznie na sprzęcie audio HI-FI wielkości małej szafy. Do grania jest komputer stacjonarny, do oglądania filmów plazma od 6o'' w górę." Pytanie retoryczne: Kogo zacytowałem?

swiecki45   1 #106 26.09.2015 23:09

Witam.Kilka miesięcy temu zamówiłem na aliexpress Lenovo A850 .Pytałem się wczesniej na forum telchina czy wybrany sprzedawca wygląda na wiarygodnego.Po specyfikacji produktu jeden z wygów ocenił że to nie podróbka.Miałem jednak pecha i tel nie doszedł w określonym czasie.Pozytywne komentarze to nie wszystko.Oczywiście po sporze otrzymałem zwrot pieniędzy.Większość nie wystawia negatywów gdy odzyska pieniądze a to nie zasługa sprzedawcy tylko zabezpieczenia regulaminowego kupującego.Dalej jednak kusi mnie żeby zamówić tę samą markę ponownie u innego sprzedawcy.

Autor edytował komentarz.
  #107 01.11.2015 10:35

kupilem Lenovo A916 , wiem i zdaje sobie sprawe ze mozliwe ze popelniam bledy w obsludze ale co mnieintryguje to ze bez przerwy wchodza roznego typu aplikacje ktore trudno usunac , usuwam i ponownie wpadaja. system security bez przerwy scanuje telefon pokazujac te operacje i blokuje mi wykonywane czynnosci , powinien byc ukryty i nie przeszkadzac , inna sprawa wylaczone wi-fi, wlan , po operacjach ponownie uruchamia sie sam i pakuje wszystko jak leci.
jak usuwac ikonki niepotrzebne. telefon nie posiada zadnych dzwonkow itd jest goly nalezy wgrac tylko tutaj wpada wszystko i moj problem polega ze bez przerwy kasuje , moze ktos mi pomoze i uporzadkuje moje czynnosci sugestiami jak go uruchomic
pozdrawiam
moj adres email wieslawksuwalski1@gmail.com