Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Nokia Lumia 925 - moja subiektywna recenzja

Przez kilkanaście lat przez moje ręce przewinęło się wiele telefonów komórkowych różnych producentów. Jednak to Nokia była firmą, której produkty wybierałem najczęściej. Dlaczego? Bo najbardziej mi się podobały (i nie o wygląd zewnętrzny tu chodzi, ale o "całokształt"). Miałem też Samsungi, LG, Sony Ericssony i kilka innych.

Moja historia z Nokią zaczęła się od modelu 3210 - był to mój pierwszy telefon komórkowy w ogóle, a stałem się jego posiadaczem na początku 2000 roku. Potem były Nokie 1600, 2600, 6030, 6020, N80, N73, N95 i 5800 (którą posiadałem najdłużej, bo prawie 3 lata).

W kwietniu bieżącego roku postanowiłem zrezygnować z wysłużonej Nokii 5800 Xpress Music na rzecz smartfona z systemem Windows Phone 8. Moim pierwszym wyborem był czarno-biały HTC 8S, którego wymieniłem na czarną Nokię Lumię 820, a tą z kolei na szarą Nokię Lumię 925, którą posiadam obecnie.

Proszę czytelników o wyrozumiałość, gdyż jest to moja pierwsza recenzja :)

No to zaczynamy...

Zawartość pudełka

Zawartość pudełka z Nokią Lumią 925 niczym szczególnym nie odbiega od innych modeli Nokii z WP8 - oprócz samego smartfona, znajdziemy tam kabel USB, ładowarkę USB, zestaw słuchawkowy (raczej przeciętnej jakości), kluczyk do otwierania szufladki na kartę micro-SIM oraz nieco "makulatury". Samo pudełko jest estetyczne, a jego rozmiary znośne.

Wygląd zewnętrzny i wykonanie

Nokia Lumia 925 jest telefonem z założenia nierozbieralnym. Cały przód urządzenia zajmuje zaokrąglona na krawędziach szybka Gorilla Glass 2, której jednolitość zakłóca tylko wycięcie na słuchawkę. Po bokach mamy aluminiową ramkę (aluminiowe są także znajdujące się po prawej stronie klawisze głośności, włączania oraz spustu migawki aparatu), natomiast z tyłu mamy panel wykonany z poliwęglanu, a w nim wycięcia na (patrząc od góry) dwudiodową lampę LED, obiektyw aparatu, styki ładowania bezprzewodowego (funkcja ta wymaga dokupienia specjalnych "pleców" nakładanych na tył obudowy) oraz głośnik. Po prawej stronie - jak już wspomniałem - mamy przyciski głośności, włączania i aparatu, na górze - szufladkę na kartę micro-SIM, gniazdo micro-USB oraz gniazdo mini-jack 3,5 mm. Całość jest dobrze spasowana i nic nie trzeszczy, nawet pomimo tego, że górna część panelu jest minimalnie luźna, szczególnie w okolicach szufladki na kartę micro-SIM.

925-ka nie należy do małych. Przy 4,5-calowym ekranie jej wymiary zewnętrzne to 129 x 70,6 x 8,5 mm przy 139 g wagi. To zdecydowanie mniej od posiadanej przeze mnie wcześniej mniejszej Lumii 820 (160 g).

Do wyboru mamy trzy wersje kolorystyczne - czarną, szarą i białą (kolor dotyczy panelu tylnego oraz - częściowo - metalowej ramki, która w czarnym modelu jest najciemniejsza, a w białym najjaśniejsza).

Czy Nokia Lumia 925 może się podobać? Zdecydowanie tak, no chyba, że ktoś poszukuje czegoś bardziej kolorowego. Jako posiadacz modelu w szarej wersji kolorystycznej muszę przyznać, że czarna Nokia Lumia 820 podobała mi się bardziej, ze względu na swoją prostotę (co wielu recenzentów uznawało za jej wadę). Po 925-ce widać, że mamy do czynienia z "komórką" z wyższej półki (od momentu premiery w maju 2013 roku do wypuszczenia modelu 1020 była to topowa Lumia).

Ekran

Największą część przedniej powierzchni telefonu zajmuje wyświetlacz. Jest to 4,5-calowy AMOLED z technologią ClearBlack o rozdzielczości 1280 x 768 px (proporcje 15:9). Gęstość upakowania pikseli wynosi 334ppi, co jest wynikiem bardzo dobrym i powoduje, że trudno będzie nam widzieć pojedyncze piksele (bez dobrego wpatrzenia się lub szkła powiększającego). Amoled Nokii jest ponadto bardzo czytelny, nawet w pełnym Słońcu, kolory są żywe, a czerń czarna. Podobnie jak inne topowe Lumie jest on bardzo wrażliwy na dotyk (chwalona przez Nokię możliwość obsługi w rękawiczkach rzeczywiście działa - oczywiście raczej nie w narciarskich).

Zablokowany ekran może być albo zupełnie wygaszony, albo pokazywać (stale lub czasowo) godzinę wraz z dwoma dodatkowymi powiadomieniami - informacją o ładowaniu i wyciszeniu dzwonków. W zapowiedzianej na początek przyszłego roku aktualizacji Nokia Black ma się pojawić tu więcej powiadomień oraz możliwość dostosowania koloru. Według informacji od Nokii i różnych testerów, podczas wyświetlania godziny na zablokowanym ekranie świecą się tylko piksele w obrębie wyświetlanych znaków. W praktyce można jednak zauważyć, że cały ekran jest minimalnie podświetlony (widać to tylko w ciemnym pomieszczeniu) i nie jest to światło pochodzące od zegara, ponieważ pojawia się z minimalnym opóźnieniem.

Wnętrzności i ich wydajność

Nokia Lumia 925 jest wyposażona w dwurdzeniowy procesor Qualcomm Snapdragon S4, pracujący z częstotliwością 1.5 GHz i wyposażony w układ graficzny Adreno 225. Do dyspozycji mamy 1 GB pamięci RAM oraz 16 GB pamięci na przechowywanie danych (pamiętając, że część tego obszaru zajmuje już sam system operacyjny). Czy to dużo? Dla mnie jest to ilość wystarczająca, a jeśli komuś mało, to jest też wersja posiadająca 32 GB. Telefon nie posiada slotu na kartę pamięci.

Lumia 925 jest jednym z wydajniejszych modeli smartfonów pracujących pod kontrolą systemu Windows Phone 8 (ustępuje oczywiście nowej Lumii 1520, wyposażonej w czterordzeniowy procesor). Wszystkie używane lub testowane przeze mnie aplikacje działały płynnie, nic się nie zacinało. Na poniższych obrazkach można zobaczyć wyniki mojej 925-ki pochodzące z programu Phone Mark i ich porównanie z kilkoma innymi smartfonami z Windowsem.

Za dostarczenie urządzeniu energii elektrycznej odpowiada akumulator litowo-jonowy o pojemności 2000 mAh (model: BP-4YW). Przy normalnym używaniu telefonu (stała synchronizacja danych przez WiFi lub sieć komórkową, kilka maili dziennie, trochę SMS-ów, parę rozmów telefonicznych, przeczytanie rozdziału książki, skorzystanie z przeglądarki internetowej itp.) muszę podłączać telefon do ładowarki średnio raz na dwa dni. Przy bardziej intensywnym korzystaniu baterię można zużyć w kilka godzin. Generalnie pojemność baterii to najsłabsze ogniwo tego telefonu - mogłaby być pojemniejsza. Ale to jest niestety bolączką większości współczesnych smartfonów - są coraz większe i wydajniejsze, a przez to bardziej prądożerne, baterie natomiast jakby stały w miejscu.

System operacyjny

Oryginalnie Nokia Lumia 925 pracuje pod kontrolą systemu Windows Phone 8 GDR2 i pierwotnie nie posiada aktualizacji Nokia Amber (musimy aktualizować nokiowe aplikacje systemowe, żeby ją pozyskać). Moja komórka pracuje pod kontrolą Windows Phone 8 GDR3, natomiast wersja firmware to 3049.0000.1330.0003 (jest to niebrandowany soft przeznaczony na rynek włoski, ale to w niczym nie przeszkadza, żeby mieć ustawiony język polski) - oryginalnie był tam soft przeznaczony dla niemieckiego T-mobile, więc - sami rozumiecie - musiałem to zmienić ;)

O samym systemie Windows Phone 8 napisano już bardzo dużo, także na DP, więc się nie będę rozpisywał. Napiszę tylko, że system wygląda bardzo estetycznie i prosto (ale nie prostacko), poza tym wszystko działa bardzo płynnie (do wydajności wrócę na chwilę nico później). Wielu, szczególnie posiadaczy komórek z innym OS-em, jako wielką wadę WP podaje małą liczbę aplikacji dostępnym w markecie Windows Phone, jednak nie należę do tych osób. Aplikacji jest tam bardzo dużo i zaspokajają one wszystkie moje potrzeby. Wszak nie od dzisiaj wiadomo, że bardziej liczy się jakość, a nie ilość.

Wiele aplikacji dostajemy w standardzie od samej Nokii, w tym doskonałą nawigację off-line Here Drive + (lumia 925 posiada licencję na cały świat) czy program fotograficzny Nokia Camera.

Łączność

Pomimo upychania do współczesnych telefonów coraz większej ilości różnych gadżetów, łączność jest tym, co wciąż jest elementem pierwszoplanowym (a przynajmniej powinna być). Co zatem mamy tutaj? Telefon obsługuje sieci GSM (850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz DL: 236,8 kb/s, UL: 236,8 kb/s), WCDMA (850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz; DL: 42,2 Mb/s, UL: 5,76 Mb/s) oraz LTE (1, 3, 7, 8, 20; DL: 100 Mb/s, UL: 50 Mb/s). Pod względem zasięgu telefon należy do przeciętnych - mieszkam w miejscu, gdzie zasięg sieci komórkowych ograniczają okoliczne pagórki i w niektórych miejscach, choćby w moim domu, telefon dosyć łatwo gubi sieć. Szczególnie często ma to miejsce po wzięciu telefonu do ręki - gubi on wtedy 1-2 "kreski". Wpływa to oczywiście na krótszy czas pracy na baterii.

Do dyspozycji mamy także Bluetooth 3.0, Wi-Fi (WLAN IEEE 802.11 a/b/g/n) oraz moduł NFC. Wszystkie one działają tak, jak powinny (nie zaobserwowałem żadnym problemów). Oczywiście jest też łączność przez kabel USB, aczkolwiek telefonu nie wykorzystamy jako zamiennika pamięci przenośnej (do połączenia z komputerem wymaga dedykowanej temu aplikacji - w Windows 8/8.1 jest to aplikacja Windows Phone instalująca się automatycznie po pierwszym podłączeniu telefonu do komputera przez USB, oczywiście jeśli nasz komputer jest połączony z Internetem, jednak nawet bez niej najnowsze PC-towe "Okienka" połączą się z "Okienkami" mobilnymi).

Multimedia

Lumię można zaliczyć do "kombajnów" multimedialnych, pozwalających na oglądanie filmów (MP4, WMV, AVI, 3GP, 3G2, M4V, MOV), słuchanie muzyki (ASF, MP4, AAC, AMR, MP3, M4A, WMA, 3GP, 3G2) oraz granie w gry, których jest coraz więcej w WindowsPhonowym sklepie. Telefon posiada pojedynczy głośnik umieszczony z tyłu - miejsce trochę niefortunne, zwłaszcza gdy umieścimy telefon na miękkim podłożu - wtedy wydobywające dźwięki są mniej lub bardziej skutecznie tłumione). Pod względem jakości wydobywających dźwięków głośnik radzi sobie całkiem przyzwoicie, choć do słuchania muzyki czy oglądania filmów zdecydowanie bardziej doradzam używanie słuchawek, najlepiej nie tych dostępnych w zestawie z telefonem (jak pisałem wcześniej są dosyć przeciętne), ale jakichś lepszych zamienników. Wszelkie funkcje poprawiające jakość dźwięku są dostępne tylko z wykorzystaniem słuchawek lub zewnętrznych głośników. Jakość dźwięku podczas rozmów telefonicznych prowadzonych przy użyciu słuchawki telefonu, systemu głośnomówiącego lub słuchawek jest dobra.

W 925-ce, podobnie jak w większości innych Lumii, mamy także radio FM z RDS. Posiada ono bardzo minimalistyczny wygląd (jak dla mnie jest to zaleta) i do działania - jak to zwykle w telefonach bywa - wymaga podłączenia słuchawek spełniających rolę anteny (oczywiście sam dźwięk możemy puścić przez główny głośnik telefonu).

Nawigacja i inne czujniki

Nokia Lumia 925 została wyposażona w moduł nawigacyjny obsługujący zarówno amerykański system GPS (A-GPS) jak i rosyjski GLONASS (A-GLONASS), wspierany dodatkowo przez magnetometr. Do korzystania z wymienionych funkcjonalności możemy użyć doskonałych aplikacji z serii HERE, w tym Here Maps, Here Drive+, które dla Lumii są dostępne za darmo. Dostęp do map Nokii wykorzystywanych przez te aplikacje możemy mieć zarówno on-line jak i off-line (po pobraniu map). Jest to szczególnie przydatne przy zagranicznych wojażach, gdzie nie musimy się martwić o wysokie opłaty za transmisję danych w roamingu.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy użyli aplikacji przygotowanych przez konkurencję. Ale czy jest sens? Wg mnie nie.

Aparat fotograficzny

W momencie premiery Nokia Lumia 925 była najlepiej pod tym względem wyposażoną Lumią. Do dyspozycji mamy sześciosoczewkowy aparat z matrycą o rozdzielczości 8,7 Mpix z technologią PureView i stabilizacją optyczną. Posiada on przesłonę f/2.0 oraz ogniskową 26 mm (przy odniesieniu do klatki 35 mm). Tradycyjnie dla Nokii obiektyw dostarczył Carl Zeiss. Z aparatem współpracuje dwudiodowa lampa błyskowa, która służy zarówno do doświetlania fotografowanej sceny jak i jako "wspomagacz" autofocusa. Do wykonywania zdjęć możemy użyć zarówno aplikacji systemowej "Aparat" jak i aplikacji alternatywnych stworzonych przez różne firmy, w tym oczywiście Nokię. Ja używam i polecam aplikację Nokia Camera, która pozwala na ręczną kontrolę takich parametrów jak działanie lampy błyskowej, balans bieli, czułość matrycy, czas migawki, rozjaśnienie/przyciemnienie oraz wybór punktu ostrzenia. Pozwala także wykonać serię zdjęć i wybrać z nich najlepsze ujęcie, albo połączyć wszystkie w jedno.

Osobiście jeszcze nie miałem okazji, żeby dokładnie przetestować aparat fotograficzny (zwłaszcza z powodu kiepskiej pogody), więc prezentowane poniżej zdjęcia nie należą do rewelacyjnych. Postaram się to nadrobić w przyszłości.

Zdjęcia z 925-ki są wg mnie całkiem niezłe, jak na aparat telefoniczny z bardzo małą (wymiary fizyczne, a nie rozdzielczość) matrycą i malutkim obiektywem. Wbudowana diodowa lampa błyskowa dosyć dobrze doświetla fotografowaną scenę, ale daje światło zdecydowanie za ciepłe, podobnie jak to ma miejsce np. w testowanej przez lukasamd Nokii Lumii 720

Niewątpliwą zaletą 925-ki jest fizyczny spust migawki.

Aparat potrafi też nagrywać filmy w jakości 1080p (MP4/H.264).

Przedni aparat, który możemy wykorzystać np. do rozmowy ze znajomymi przez aplikację Skype, ma rozdzielczość 1280 x 960 px i pozwala nagrywać filmy w jakości 720p.

Podsumowanie

Telefonów z systemem Windows Phone używam od kwietnia bieżącego roku i - porównując nabyte doświadczenia z używanymi wcześniej telefonami z innymi OS-ami, w tym także z Androidem - mogę z pełną świadomością stwierdzić, że Windows Phone 8 jest - z obecnie oferowanych - najlepszym wyborem dla mnie i następna komórka też raczej będzie z systemem Microsoftu. Jeśli chodzi o Nokię Lumię 925, to jest to udana konstrukcja i bardzo dobry smartfon dla wymagających użytkowników. Do tej pory jest to mój trzeci telefon z Windows Phone (wcześniej miałem HTC 8S i Nokię Lumię 820) i chociaż wizualnie 925-ka z tej trójki podoba mi się najmniej (najładniejszy wg mnie był HTC 8S), to jednak jest najlepsza z całej trójki (jeszcze lepsza by była, jakby obsługiwała karty pamięci, jak moje dwa poprzednie Windows Phony oraz posiadała ksenonową lampę błyskową, jak Lumia 928 lub Lumia 1020). Rozdzielczość aparatu - 8,7 Mpix - jest dla mnie w zupełności wystarczająca.

Zalety:

  • ciekawy design i wysoka jakość wykonania
  • metalowa konstrukcja
  • bardzo dobry ekran AMOLED ClearBlack
  • bardzo dobry aparat fotograficzny z fizycznym spustem migawki
  • wysoka wydajność i sprawność działania
  • bardzo dobre aplikacje od Nokii rozszerzające możliwości telefonu
  • Windows Phone 8

Wady:

  • brak slotu kart pamięci
  • ładowanie bezprzewodowe wymaga dodatkowego panelu doczepianego z tyłu
  • mała pojemność baterii
  • diodowa lampa doświetlająca daje zbyt ciepłe światło
 

windows sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
  #1 15.11.2013 21:46

Stałeś się posiadaczem 3210 w 2010 r ?

  #2 15.11.2013 22:14

Mała aczkolwiek ważna poprawka Funkcja GPS: Magnetometr, A-GPS, A-GLONASS. Dlaczego ważna dlatego że jest różnica pomiędzy prawdziwym odbiornikiem GPS a A-GPS.
I największa wada którą zauważyłem do tej pory testując system WP. Zerowa kontrola nad przesyłem danych po sieci mobilnej, brak możliwości zablokowania APNu. Dla użytkowników na kartę czy bez pakietów internetowych te telefony się nie nadają. Sam zauważyłem że Orange mocno wciska Lumie ludziom bez pakietu, a potem dostają rachunki.

adam01   5 #3 15.11.2013 22:31

Kaktus jest jakiś smutny, zmarniały. To pewnie przez małą ilość słońca tej jesieni... .

  #4 15.11.2013 22:31

Opinia raczej obiektywna niż subiektywna.

msnet   19 #5 15.11.2013 22:33

@adam01 - nie tylko kaktus taki jest...

L. S.   6 #6 15.11.2013 22:35

Czegoś nie rozumiem..
Przez kilkanaście lat przez moje ręce przewinęło się wiele telefonów komórkowych różnych producentów.
a chwila potem:
Moja historia z Nokią zaczęła się od modelu 3210 - był to mój pierwszy telefon komórkowy w ogóle, a stałem się jego posiadaczem na początku 2010 roku.
Rozumiem, że można kolekcjonować eksponaty muzealne, ale od 2010 do 2013 kilka naście lat chyba nie minęło?
Koniec złośliwości. Ciekawy tekst, ale nie przekonał mnie do nabycia Lumii.

mktos   10 #7 15.11.2013 22:36

Jeden szczegół: Aplikacja "Windows Phone" nie jest wymagana do komunikacji pomiędzy urządzeniem i komputerem - urządzenie przedstawia się jako zwykłe urządzenie MTP, bezproblemowo obsługiwane w aktualnych wersjach Windows, a aplikacja jest jedynie dodatkiem ułatwiającym nieco obsługę i dodającym pewną automatykę.
Nie do końca zastępuje to pamięć masową, głównie ze względu na mniejszą kompatybilność, ale MTP posiada pewne zalety względem UMS (i odwrotnie).

msnet   19 #8 15.11.2013 22:44

@L.S. - a bo mi się złośliwa jedynka wkradła... Miał być rok 2000 (już poprawione).

"Ciekawy tekst, ale nie przekonał mnie do nabycia Lumii." - i nie taki miał ten wpis cel, wszak to nie reklama :)

@Anonim (niezalogowany) (#1): transmisję danych przez sieć komórkową można zablokować, a do kontroli ilości danych jest funkcja DataSense - można tu np ustalić wielkość danych, na jakie sobie możemy w określonym czasie (np. miesięcznie) pozwolić.

msnet   19 #9 15.11.2013 22:49

@mktos - słuszna uwaga (wpis uzupełniony).

L. S.   6 #10 15.11.2013 22:52

@msnet
No ja się domyślałem, że chodziło o 2001 :D
Jasne, że nie reklama. Ale recenzja powinna też oddać Twój punkt widzenia, nie tylko suchy opis techniczny. Czy warto, czy nie warto i dlaczego. No, ale to takie mało istotne sprawy. Z ciekawości, ile tam jest wbudowanej pamięci, że olali karty?

L. S.   6 #11 15.11.2013 22:55

@Antonii (niezalogowany)
Recenzja z założenia jest subiektywna.

  #12 15.11.2013 23:09

Kombajn multimedialny? Żartujesz sobie? Zapomniałeś dodać że na WP nie ma odtwarzacza, który odtwarza napisy oraz wiele innych formatów np. mkv - co na androidzie jest od daaaawna standardem dzięki mx player. Ba! mi nie działają nawet niektóre avi - trzeba konwertować.

Kolejna sprawa to rzekoma "jakość" aplikacji w sklepie WP. O ile pamiętam jedno z pierwszych miejsc zajmuje...latarka. Nie czaruj chłopie, ja wiem, że jesteś fanem (żeby nie powiedzieć funbojem) wszystkiego co ma znaczek Microsoft ale szanujmy się. Sklep windows świeci pustkami nie ma przeglądarek, nie ma klienta ssh, ogólnie bieda. Jedyne co jest przydatne to Here Maps.

Ogólnie nic nowego w twoim wykonaniu poza tendencyjnym hołdowaniem MS. Jak dla mnie recenzja bezwartościowa.

AntyHaker   18 #13 15.11.2013 23:37

Sam bym kupił (ze względu na AMOLED), lecz poza moim zasięgiem jeśli chodzi o cenę. Dlatego zostaje przy L820 ^^

msnet   19 #14 15.11.2013 23:41

@silvax - mi się udało bardzo okazjonalnie wymienić L820 na L925 i nie żałuję :)

Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #15 16.11.2013 00:08

Dość niedawno dowiedziałem się o tym modelu Nokii i po objerzeniu kilku filmików oraz przeczytaniu recenzji zakochałem się w tym modelu. Jak dla mnie L925 to smartfon idealny.

Miałem do czynienia z L520 oraz L820. Wiem, że moim następnym smartfonem będzie Lumia. Ze względu na cenę zdecyduje się na model 820. Po kilku dniach spędzonych z WP8 podrasowanym przez aplikacje od Nokii wiem, że jest to najlepszy system operacyjny na rynku.

Wpis czytało się bardzo przyjemnie ;)

lynx79   8 #16 16.11.2013 00:14

W moim egzemplarzu nic nie jest za luźne w górnej części ramki. Widać może to cecha twojego telefonu.
Z moich doświadczeń natomiast mogę dodać, że początkowo trzeba się troszkę przyzwyczaić do trzymania telefonu - ramka aluminiowa jest dość śliska i telefon może się łatwo przesunąć w ręku.
Jak się dorzuci wspomnianą ramkę do ładowania bezprzewodowego, to co prawda telefon staje się bardziej ceglasty, ale za to problem ślizgania się telefonu w ręku znika.
Kolejna sprawa dla miłośników folii ekranowych - wypukły ekran powoduje, że folia nie przylega idealnie przy brzegach - średnio to wygląda. Należy mieć nadzieję, że w tym modelu GG2 jest dobrej jakości albo zainwestować w etui.
Porównując 925 do Lumii 800 jest to jednak niebo a ziemia. Masa, jakość wykonania, bateria, system, aplikacje przemawiają zdecydowanie na korzyść 925. Wart wydanych pieniędzy - co prawda ja dałem za niego "tylko" 1600 zł, ale za pół roku ceny pewnie jeszcze spadną.

msnet   19 #17 16.11.2013 00:40

@Czekając na sailfisha (niezalogowany) - wbrew nieprzychylnym komentarzom w sklepie WindowsPhone niezłym programem odtwarzającym filmy w wielu formatach, także z napisami, jest Yxplayer WP8. Program jest przez wielu niedoceniany, ponieważ ze względu to, że nie ma dostępu do plików zapisanych w pamięci telefonu. Odtwarza filmy albo zapisane na karcie pamięci (jeśli takowa jest - nie ma jednak dostępu do systemowych folderów z muzyką czy filmami i trzeba zrobić taki dedykowany dla tej aplikacji), albo wysyłamy poprzez WiFi (po włączeniu odpowiedniej funkcji w aplikacji łączymy się z telefonem przez FTP), lub pobierając filmy z SkyDrive'a.

  #18 16.11.2013 00:44

Wybrałbym i tak Galaxy S II ehhhh...

msnet   19 #19 16.11.2013 00:47

@lynx79 - problem z małym luzem nie występuje tylko u mnie, ale też nie występuje u wszystkich :)

msnet   19 #20 16.11.2013 00:51

@lynx79 - jeśli chodzi o folię, to ja takową posiadam na ekranie. Problem z okrągłościami rozwiązany jest w ten sposób, że folia jest mniejsza od szyby, przez co problemu z nieprzyleganiem po bokach nie ma.

  #21 16.11.2013 00:52

@Czekając na sailfisha (niezalogowany)

"Kombajn multimedialny? Żartujesz sobie? Zapomniałeś dodać że na WP nie ma odtwarzacza, który odtwarza napisy oraz wiele innych formatów np. mkv - co na androidzie jest od daaaawna standardem dzięki mx player. Ba! mi nie działają nawet niektóre avi - trzeba konwertować."

Hmm...a MoliPlayer ? i mkv i napisy :) ale ja mam tv do oglądania filmów i po co mkv jak w sklepach są blu-ray? można pójść też do kina... to naprawdę fajniejsze o od oglądania filmów na 4"

"Kolejna sprawa to rzekoma "jakość" aplikacji w sklepie WP. O ile pamiętam jedno z pierwszych miejsc zajmuje...latarka. Nie czaruj chłopie, ja wiem, że jesteś fanem (żeby nie powiedzieć funbojem) wszystkiego co ma znaczek Microsoft ale szanujmy się. Sklep windows świeci pustkami nie ma przeglądarek, nie ma klienta ssh, ogólnie bieda. Jedyne co jest przydatne to Here Maps."

Dawno nie byłeś w sklepie bo na pierwszym jest 100 pompek ;) a w gplay aplikacja, której w WP nie trzeba instalować bo jest sprytnie połączona z wiadomościami czyli Facebook Messenger.

"Ogólnie nic nowego w twoim wykonaniu poza tendencyjnym hołdowaniem MS. Jak dla mnie recenzja bezwartościowa."

oj tam... pierwszy Windows, który działa tak stabilnie, szybko i bez zwiech. Wiec chyba trzeba M$ za to pochwalić? ;)

djDziadek   17 #22 16.11.2013 01:05

Lumie są piękne, ale przekonałem się do HTC X8 i na razie nie zamienię go na żadną Lumię (z wyjątkiem 1020, ale na tą nie mogę sobie pozwolić).

djDziadek   17 #23 16.11.2013 01:07

Oczywiście chodziło mi o HTC 8X :) - echhh ta edycja komentarzy :)

djDziadek   17 #24 16.11.2013 01:18

Co ciekawe - moje HTC 8x w teście Phonemark uzyskało 1013 pkt, a nie 965 jak podaje aplikacja :)

msnet   19 #25 16.11.2013 01:47

@djDziadek - ta aplikacja podaje średnie wyniki. Moja Lumia 925 też osiągnęła wynik wyższy od tego, co dla 925-ki podaje PhoneMark (1042 zamiast 933).

  #26 16.11.2013 09:08

Nie wiem gdzie Wy widzicie, że został posiadaczem Nokii 3210 w 2010???? Przeczytałem to 2 razy i jak byk pisze, że w 2000.

Zopsesen   4 #27 16.11.2013 09:12

Czy aby na pewno da się w aplikacji fotograficznej zmienić rozmiar przysłony? Na screenie tego nie widać, a kilka pierwszych wyników googlowania wcale nie wskazuje na to, by ta przysłona nie była stała.

Przy okazji czy mógłbyś porównać jakość rozmów i zasięg do np. LG Anna czy innej podobnej komórki? Kiedyś przez chwilę miałem lumię 610 i jakość rozmów oraz zasięg były fatalne. Wystarczyło nieco się oddalić pociągiem od centrum większego miasta, by pożegnać się z zasięgiem. Przy okazji rozmawianie na ulicy było praktycznie niemożliwe. Z tego co wiem, to mój egzemplarz nie był wadliwy, bo natrafiłem na podobne opinie.

No... i przeglądarka w WP7 była totalnym dnem, ale WP7 to już osobny temat.

Gdyby była jakaś tania lumia z dobrymi, wygodnymi mapkami offline i paroma sensownymi ficzerami - kupuję. Bo prędkość interfejsu nawet na tak słabym sprzęcie, jak w L610, była powalająca w porównaniu do androida.

Voltar   9 #28 16.11.2013 09:42

Telefon jest rewelacyjny. Zdjęcia są dużo lepszej jakości niż wykonane cyfrówką 14 MPx, nie mówiąc o zwykłych komórkach typu LG L9 z matrycą 5MPx. Dla porównania:

1. Zdjęcie wykonane aparatem Fujifilm:

http://i1279.photobucket.com/albums/y533/Voltar78/acontrario/FF_zpscb3d29fb.jpg

2. Zdjęcie wykonane Lumią 925:

http://i1279.photobucket.com/albums/y533/Voltar78/N1_zps7979b345.jpg

Nawigacja tak samo lepsza od komercyjnych tomtomów. Bardzo dobra mapa drogowa, bardzo dobry i wyraźny vocal (w starej nawigacji Hołek miał problem z wymówieniem "prawo" co brzmiało jak "plewo"), asystent ronda, asystent natężenia ruchu (nawigacja faktycznie skierowała mnie na nieco dłuższą ale szybszą trasę omijając korek).

Jaka jest jakość dźwięku? W porównaniu z LG L9 z hd voice - jeszcze lepsza, głos bardzo wyraźny, do tego lepszy odbiór w mieszkaniu (poprzedni telefon lubił zrywać połączenia)

Kolejny plus o którym nie wspomniano: pełna integracja z Windows 8.1, darmowy MS Office i dostęp do Skydrive'a.

Voltar   9 #29 16.11.2013 09:44

Wady? Bateria praktycznie wymaga codziennego doładowywania...

djfoxer   18 #30 16.11.2013 09:58

Lumia 925 to smartfon marzeń :) Zastanawiam się, czy nie kupić jakiegoś używanego modelu. Jak dla mnie ideał :) Moc z najwyższej półki, ale ie taki klocek jak 1020. Poczekam do premiery nowych modeli z 1520 i reszty, wówczas zapewne ceny starszych Lumii pójdą w dół. Recenzja bardzo fajna, treściwa. A już zdążyłem zapomnieć o 925, a tu takie coś, idę szukać jakiegoś modelu na allegro :P

lynx79   8 #31 16.11.2013 11:13

@msnet: w moim przypadku niestety folia dedykowana Puro nie sprawdza się jest właśnie ciut "za duża" co wygląda średnio. Najpewniej ją zdejmę. A Ty jaką masz? Możesz podrzucić linka do tej folii.
Jest też problem z doborem etui. Mam założoną obudowę do ładowania indukcyjnego i wszystkie "dedykowane" etui/kieszonki są za małe. Pasują te od HTC One (trochę za wysokie) i Sony Experia Z (też za wysokie). Teoretycznie potrzebne jest etui o wymiarach 14x8,5. Większość ma niestety szerokość max 7,5 - 8 cm.

patryk9200   8 #32 16.11.2013 12:06

@Czekając na sailfisha (niezalogowany)
Wyssałeś bzdury z palca. Osobiście używam klienta SSH na Windows Phone 7 i to od roku!
Co do odtwarzania multimediów- są od tego aplikacje a w drodze jest też VLC. Obecnie na Windows Phone 8 jest ponad 170 tyś aplikacji. Według Ciebie to jest mało? To ile chcesz ich instalować? :P

  #33 16.11.2013 13:35

Dopóki bateria nie będzie wytrzymywała więcej niż 24h, nie kupię smartfona.

Voltar   9 #34 16.11.2013 13:37

Jak ktoś jest zainteresowany to podaję aktualne ceny:
- cena startowa - 2800 zł
obecnie:
- sklepy typu Sat./MediaM. - 1950 zł
- allegro, sklepy internetowe - 1500-1700 zł
- komisy (nowy sprzęt) - 1300-1500 zł

msnet   19 #35 16.11.2013 14:26

@mario8591 (niezalogowany) - był taki błąd, ale poprawiłem.

@Zopsesen - masz rację, zagalopowałem się. Co do porównanie zasięgu w wymienionymi przez Ciebie modelami, to nie mam takiej możliwości. Mogę tylko napisać, że jakość rozmów jest porównywalna do Lumii 820 i HTC 8S, natomiast lepsza niż w Nokii 5800. Zasięg jest podobny jak w dwóch pierwszych wymienionych przeze mnie komórkach.

@Voltar - dziękuję za uzupełnienie :)

@lynx79 - ja kupiłem tą folię: http://allegro.pl/show_item.php?item=3659745172 (póki co na nią nie narzekam). Jeśli chodzi o etui to ja, jeszcze posiadając Lumię 820, kupiłem takie jedno ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=3487326794 ), ale problem z nim jest w drugą stronę - jest za duże (jest na telefon o pół cm szerszy i ponad centymetr wyższy niż Lumia 925).

rradek   10 #36 16.11.2013 15:09

Jak widać po Twoim przypadku Nokie kupują i utrzymują przy życiu ludzie właśnie tacy jak Tym którzy od zawsze mieli Nokie i nic innego w ręku.

msnet   19 #37 16.11.2013 15:39

@rradek - jeśli kierujesz swoje słowa do mnie, to się mylisz... Oto lista moich innych komórek (kolejność przypadkowa):

Sony Ericsson: C502, C905, Hazel, K770i, P1i, W300i, W910i, W995i,
Samsung: Omnia, GT-S6700, SGH-D610, SGH-N500,
LG: KC910, KF750, KP550,
HTC: 8S, Wildfire S,
Motorola: Z10,
Huawei: U8500
Alcatel: OT 511

Najdłużej miałem telefony: Nokia 5800, Nokia 3210, Sony-Ericsson W300i (w takiej kolejności).

msnet   19 #38 16.11.2013 15:49

P.S. - Huawei U8500 oczywiście nie był moją własnością - testowałem go w ramach programu TestujSmartfona w sieci Play (przez 2 tygodnie).

adrian1991   3 #39 16.11.2013 15:56

@rradek- zastanawia mnie skąd u Ciebie takie przekonanie...
Miesiąc temu miałem iPhone 4, niestety po wgraniu iOS 7 telefon nie nadawał się do jakiegokolwiek użytku. Podstawowe aplikacje, które na iOS 6 ładowały się dość szybko, na iOS 7 niestety włączały się ze 2 razy dłużej. Z tej racji postanowiłem zmienić telefon. Wybór padł na Lumię 925. Zmiany calkowicie nie żałuję. Początkowo było mi trudno się przestawić na o wiele większy ekran, ale to kwestia przyzwyczajenia. Oczywiście iPhona 5 nie kupiłem ze względu na prawie 1000zł wyższą cenę niż lumia 925.
Co do aplikacji- nie jestem zbyt wymagającym użytkownikiem; jedyne czego potrzebuję, to żeby wszystko działało prawidłowo i szybko. A wszystkie aplikacje, które miałem na iOS są również na WP 8, a jest ich około 30.
No i co najważniejsze- kupując lumię zyskałem darmową nawigację, która dla mnie jest bardzo dużym plusem.
Oczywiście są też wady, największą dla mnie jest brak powiadomień dla aplikacji facebook'a. Nieraz przychodzą kilka gdzin po otrzymaniu wiadomości, a nieraz w ogóle. Niestety nie mogę zsynchronizować chatu bezpośrednio z poziomu telefonu, gdyż wyskakuje błąd "Nie można nawiązać połączenia, aby sprawdzić, kto jest dostępny".

msnet   19 #40 16.11.2013 16:03

@adrian1991 - też miałem kiedyś problem z synchronizacją chatu bezpośrednio z telefonu (aplikacja Wiadomości), ale dotyczył on HTC 8S i minął, więc myślę, że może to być wina samego konta w M$. Jeśli chodzi o aplikację Facebook, to z tą od Microsoftu też mam takie problemy, jak opisałeś. Zdarzało mi się zobaczyć powiadomienie na kafelku nawet po kilku dniach, gdy już dawno przestało być aktualne.

a.s   2 #41 16.11.2013 17:35

O zgadzam się, że ta Nokia jest ok. i całkowicie zgadzam się z autorem co do Windows Phone - wszystkie moje smarty były na systemie Microsoftu, z wyjątkiem obecnego i już wiem, że ten który mam, to będzie jedyny jaki będę kiedykolwiek miała na androidzie :)

  #42 16.11.2013 18:41

Ja powiem tak, nie czytałem tego tekstu ponieważ nie można recenzować smartphona nie mając pojecia o innych urządzeniach tego typu, recenzja nie może być rzetelna jeśli do tej pory miałeś w ręku 3 smartphony w tym dwa prawie identyczne. Może i tekst dobry ale to tak jakbym ja zaczął recenzować kasy fiskalne, bo w swoim życiu miałem już 2. Nie chcę nikogo urazić ale przydałoby się po prostu więcej wiedzy na te tematy jak już się za coś zabiera. Pozdrawiam.

msnet   19 #43 16.11.2013 23:14

@kaaple (niezalogowany) - miałem w ręku więcej niż trzy smartfony, z czego byłem właścicielem około dziesięciu. Więc to Tobie brakuje wiedzy na temat mojej wiedzy...

  #44 17.11.2013 01:04

Podsumujmy:
1. Brak latarki.
2. Brak stopera.
3. Brak slotu na kartę pamięci.
4. Brak możliwości ustawienia własnego dźwięku do przypomnień w kalendarzu.
5. Brak współdzielenia danych przez aplikacje.
6. Podobnie wyglądające aplikacje.
7. Rozrastający się katalog INNE.
8. Ze względu na ograniczenia w API niektóre aplikacje dostępne na Androida nigdy nie pojawią się na WP.
I to wszystko za jedyne 1500 zł. Życzę udanych zakupów.

  #45 17.11.2013 09:41

A jak długo trwa ładowanie takiego smartfona? I jak to wygląda w przypadku innych modeli, które miałeś? Pytam, bo sam smartfona nie mam i nigdy nie miałem, czasami zastanawiam się nad zakupem, ale jedną z rzeczy, które mnie powstrzymują jest właśnie kwestia szybko wyczerpujących się baterii. Gdyby okazało się że jest to 1-1,5 dnia użytkowania, a potem pół dnia ładowania, to nie bardzo widzę sens takiego zakupu z mojej perspektywy.

  #46 17.11.2013 11:25

Fanboje Microsoftu atakują. Dziwne jak niektórzy mają niskie wymagania, wystarczy 5 kafelków na ekranie i już są szczęśliwi. Podasz takiemu przykład jakiejś aplikacji, która powinna być standardem a jej nie ma na WP to ci powie że jej nie potrzebuje. Jak np powiesz że nie ma normalnego odtwarzacza filmów z napisami to cię zacznie przekonywać że on i tak nie potrzebuje bo nie ogląda filmów z napisami, po co to komu. Jak mu powiesz że nie ma żadnego klienta vpn to ci powie że vpn na smartfonie to jakaś fanaberia, o i tak by nie używał. Klient ssh tak samo. Odtwarzacz audio inny niż wbudowany też tak samo.

A za to "wszystko działa szybko" - do cholery, jak może nie działać szybko jak tam nic nie ma.

svistu.st   8 #47 17.11.2013 17:18

Pierwsze słyszę o Lumii 925 z 32GB pamięci

sokeno   7 #48 17.11.2013 17:27

@msnet recenzja bardzo ciekawa, dobrze się ją czyta. Ja od siebie dodam, że przymierzałem się do zakupu drugiego telefonu (posiadałem już Nexusa 4) i wybór padł na telefon z systemem Windows Phone, gdzie głównym kryterium była nawigacja, stabilność działania, szybkość i w miarę długi czas działania na baterii. Przymierzałem się do któregoś z wyższych modeli Lumi i pewnego dnia przez przypadek natknąłem się na recenzję Samsunga Ativ S czyli odpowiednika Samsunga Galaxy S3. Kupiłem i bardzo sobie chwalę, oczywiście nie jest to tak dobry telefon fotograficzny jak Lumia 925 ale warto wspomnieć o nim, gdyż pod względem specyfikacji niejako te modele są bardzo podobne (ten sam procesor, procesor graficzny, ilość pamięci RAM), a różnice są niewielkie (dla niektórych oczywiście nie do przyjęcia jeżeli chodzi o aparat fotograficzny) oczywiście poza ceną gdzie za nową Lumię 925 na znanym portalu trzeba zapłacić około 1350 PLN, a za Samsunga Ativa S około 850 PLN. Podaję jeszcze porównanie z GSMARENA.COM dla zainteresowanych:
http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=4960&idPhone2=5451

msnet   19 #49 17.11.2013 18:22

@svistu.st - wersja 32 GB była kiedyś dostępna tylko dla amerykańskiej sieci Verizon. Obecnie bez problemu taką kupisz i w Polsce - zerknij na znany serwis aukcyjny na "a" i poszukaj...

@sokeno - dzięki. Jeśli chodzi o Samsunga, to mi się one zwyczajnie nie podobają (ich stylistyka). No ale każdy wybiera to, co chce. Ja wybrałem Nokię i jestem w pełni usatysfakcjonowany.

pciproblem   6 #50 17.11.2013 19:07

świetny tel. super wygląda ale niestety nie dla mnie to 32g pamięci mnie odstrasza mam mam l620 i 8 g na programy (wielki żal dla MS że jeszcze nie można instalować pro na karcie) z czego mam może ze 100mb wolnego a karte mam 64g i może z 7g wolnego

msnet   19 #51 17.11.2013 20:10

@pciproblem - jak to mówią - każdemu wedle potrzeb. Jeśli potrzebujesz bardzo dużo pamięci, to rzeczywiście Lumia 925 nie jest dla Ciebie. W moim przypadku jest inaczej - aplikacje, których używam zajmuję około 1,5 giga, do tego prawie dwa giga muzyki. Reszta - 8,5 giga - jest póki co wolna.

Rudobrody   5 #52 17.11.2013 22:22

Ja zacząłem swoją przygodę ze smartfonami od HTC Diamond (wydanym w Polsce jako MDA Compact IV) na Windows Mobile. Sam system był dość... toporny, ale HTC posiadało coś, czego mi brakuje do dziś (diody sygnalizujące). Później był krótki romans z Badą w Wave II, a następnie (wbrew początkowej niechęci) przesiadka na Windows Phone w Omnii W. Telefon bardzo fajnie wykonany (stylistycznie podobał mi się bardziej niż L800), jednak z czasem tylna klapka zaczęła się otwierać sama z siebie, a di tego Samsung nie był zaintersowany inwestowaniem w WP. W końcu udało mi się nabyć L920 i póki co jestem wniebowzięty. Oczywiście jestem świadom niedoróbek systemu, jednak jakoś one mi nie przeszkadzają przy licznych zaletach, zaś z nich największą jest szybkość działania systemu. Poza tym Lumie są po prostu ładne, bez udziwnień i tandety (patrz samsungowe mydelniczki - chyba jedynie Note się bronią).

  #53 17.11.2013 23:30

Z tą urodą Note to bym nie przesadzał. Przerobiłem 15 smartfonów z wyższej półki i akurat Samsung ma coś w sobie takiego... tandetnego. Obecnie mam Note 3 z uwagi na cudowny (moim zdaniem) ekran i na super baterię. W dotyku i wizji najładniejsze były dla mnie HTC One X i Nexus 4. Lumia 920 (biała) też jest przeurodziwa, tylko za ciężka. HTC Desire 500 jest śliczny, tylko błyszczy s8ę jak psu vejca.

msnet   19 #54 17.11.2013 23:45

@iamul aikon (niezalogowany):

Ad. 1 - wystarczy zainstalować odpowiednią aplikację,
Ad. 2 - jak wyżej,
Ad. 3 - zgadza się, aczkolwiek mi to nie przeszkadza,
Ad. 4 - jak wyżej - wystarczy mi, że można zmienić dzwonek na własny (choć z tego nie skorzystałem, bo podoba mi się jeden z dzwonków systemowych),
Ad. 5 - z punktu widzenia bezpieczeństwa, to jest zaleta, a poza tym można użyć chmury SkyDrive do współdzielenia plików (wiele aplikacji to umożliwia),
Ad. 6 - o to można mieć pretensje tylko do twórców aplikacji, a nie do systemu, wiele aplikacji ma niepowtarzalny wygląd,
Ad. 7 - u mnie zajmuje około 550 megabajtów utrzymuje się na stałym poziomie (w GDR3 się sporo polepszyło),
Ad. 8 - myślę, że to tylko wymówka deweloperów, którzy mają z tym problem.
Co do ceny - nową Lumię 925 można mieć za mniej niż 1400zł.

@PN (niezalogowany) - u mnie ładowanie baterii ze stanu "pusty" (czyli telefon sam się wyłączył) do stanu "pełny" trwa około trzech godzin. Lumia 820 ładowała się w około dwie godziny (miała mniejszą baterię). Na ogół rozwiązuję problem ładując baterię w nocy, jak śpię (wtedy minie przeszkadza długość ładowania).

@zxcV5 (niezalogowany) - lepiej być "fanbojem" czegoś, niż "hejterem" konkurencji. Co do aplikacji w "standardzie" - Windows dla PC z powodu tych standardowych aplikacji dostarczanych wraz z systemem musiał sporej ilości kasy się pozbyć... Poza tym od tego jest "Sklep", żeby każdy sobie zainstalował to, co chce. A wybór jest coraz większy (no ale dla hejterów sto kilkadziesiąt tysięcy aplikacji to za mało). Co do szybkości działania - instalowanie kolejnych aplikacji nie wpływa destrukcyjnie na płynność działania systemu.

  #55 18.11.2013 10:04

No nie mogę się nie wypowiedzieć. Tzw "hejterzy" mają całkowitą rację jeżeli chodzi o Windows Phone, jak może coś się psuć jak to nie działa? Sam się męczyłem z tym systemem rok i w końcu się poddałem przesiadając sie na S4 + vanilla android od Googla - i wszystko chodzi tak szybko i płynnie jak na wp. To że na wp nigdy nie pojawią się pewne aplikacje które są na android to też prawda a nie żadna wymówka. Aplikacje na wp działa w całkowitym sandboxie, czyli one nie mają dostępu ani do systemu ani do jakiegoś jednego wspólnego miejsca, ani do multimediów, ani do dokumentów, ani do niczego - mają dostęp do karty pamięci, tylko cały absurd polega na tym że jedyny telefon obsługujący karty pamięci to ATIV S. Poprzez to nie ma szans na zrobinie żadnego dobrego playera chociażby. Sam wp jest tragiczny jeżeli chodzi o multimedia - gdzie equalizer? gdzie normalnie przewijanie utworu? Jakość dzwieku jest tak do bani że nie idzie słuchać muzy na windows phonie. Druga kwestia - filmy. Mialem taka sytuacje kiedys że jechałem pociągiem i miałem tylko fona przy sobie i jakies filmy na nim - to był fon z androidem i akurat miałem plik z napisami źle nazwany i nie chciał wyświetlać napisy - no odpalam explorer i sobie normalnie zmieniam nazwe pliku i mam napisy. WP? Mało że napisów nie czyta to już wogóle nie ma dostępu do plików - co to za tragedia i padaka? Wady moge wymieniac w nieskończoność, np. głośność muzy sama sie zmienia bo system uważa że za glośno słucham muzy, dźwięk zmienia sie na mono samoistnie i musze przełączyć utwor żeby spowrotem na stereo się zmienił, itd. Wole tnącego sie androida ale podrasowanego na maxa niż wp, który nic nie potrafi ale działa płynnie.

Rudobrody   5 #56 18.11.2013 11:00

Nie no, argumenty o braku latarki czy stopera mnie rozbroiły. Na kilometr śmierdzi trollem.
@zxcV5 (niezalogowany)
Wyobraź sobie że są ludzie, którzy nie potrzebują odtwarzacza z napisami, bo np. w ogóle nie oglądają filmów na smartfonie, np. ja i pewnie jeszcze paru innych. Chodzi o WYBÓR. O ten sam wybór o który chodziło gdy powstał Android (nie każdemu podobała się logika Apple). Jeśli potrzebujesz ssh czy vpn to akurat to wszystko już jest na WP. Co do wyglądu aplikacji to akurat podoba mi się to, że Modern są wytyczne jak aplikacje powinny wyglądać. Dzięki temu całość trzyma się stylistycznej kupy, zaś w Andro często każda aplikacja wygląda inaczej, do tego stylistyka niejednokrotnie... pozostawia sporo do życzenia. Tak więc należy się cieszyć, że rośnie trzeci ekosystem - bo to jest impuls dla pozostałych graczy (patrz zrzynanie stylistyki w iOS7). Może właśnie dzięki temu Google w końcu bierze się za wydajność Androida - i za jakiś czas nie będzie trzeba ośmiu rdzeni, aby nie lagował na książce telefonicznej czy skrzynce.

Rudobrody   5 #57 18.11.2013 11:16

@csrss (niezalogowany)
Ciekawi mnie, jaki telefon miałeś z takimi przypadłościami (zmiana dźwięku ze stereo na mono czy samoistna zmiana głośności), bo mi to wygląda na wadę egzemplarza. To, że aplikacje działają w sandboksie ma swoje plusy, bo żadna aplikacja nie otrzyma dostępu do Twojej książki kontaktów czy skrzynek. Poza tym aplikacje mają dostęp do multimediów (chyba z wyjątkiem wideo). Ativ S nie jest jedynym telefonem z WP obsługującym karty pamięci - masz choćby L820 i parę innych modeli Lumii. Equalizer jest w każdej Nokii, nie wiem jak z innymi producentami (HTC też dodaje coś od siebie). Więc zanim zaczniesz wytykać minusy może lepiej się zorientuj w sytuacji. Od razu zaznaczam, że jestem świadom wad systemu (choćby brak jakiegoś eksploratora plików czy szopki z załącznikami w mailach), jednak w moim przypadku nie są one dyskwalifikujące. Nie oglądam filmów na smartfonie, nie słucham na nim muzyki (wolę odtwarzacz mp3) - więc każdemu według potrzeb.

  #58 18.11.2013 11:30

@Rudobrody
No fakt, poniosło mnie troche - to poprostu zmęczenie tym systemem mi wychodzi. No ja akurat mam ativa - z tego co wiem to faktycznie jest to najgorszy fon z wp jeżeli chodzi o soft. Nokia ma EQ faktycznie, jednak to appka nokii, nie mogę zrozumieć dlaczego domyślnie nie ma w tym systemie EQ? Dla mnie w 50% smart służy do słuchania muzy właśnie dlatego tak mnie zabolała przesiadka na wp a wybrałem ativa ze względu na przyzwyczajenie do serii Galaxy S, ogólnie do wyglądu no i dlatego że na tam ten moment wybierałem pomiedzy nim a L920 - L920 za ciężki jest. A co do filmów - no fakt, tylko że czasem się zdarzają takie sytuacje kiedy człowiek pozostaje sam na sam ze smartfonem i ogromem wolnego czasu więc można od biedy i film na nim obejrzeć ;)

A co do L925 - to faktycznie, gdybym miał go do wyboru to wtedy bym właśnie ten telefon wybrał.

olesiewi   1 #59 18.11.2013 13:56

Osobiście bardzo marzyłem o którejś Nokii Lumii, ale zniechęciła mnie osobliwa polityka producenta: 1. pasują tylko karty mikro-sim, co mi nie odpowiada, bo lubię przekładać kartę z jednego telefonu do drugiego, 2. żadna Nokia, która mnie interesowała, nie miała standardowo radyjka, co - jak dla mnie - na starcie przekreślało telefon, bo lubię sobie posłuchać radyjka...
W rezultacie kupiłem LG L5 II z Androidem i jestem super-zadowolony... :)

msnet   19 #60 18.11.2013 17:18

@olesiewi:

Ad. 1 - Lumie obsługują tylko karty micro-SIM podobnie jak większość obecnych topowych smartfonów. Ciesz się, że nie poszli w ślady Apple, gdzie są karty nano-SIM. Obecnie bez problemu dostaniesz od każdego operatora kartę micro-SIM wraz z adapterem umożliwiającym używanie tej karty w telefonach obsługujących "normalne" karty SIM (a ściślej mini-SIM).

Ad. 2 - Prawie każda Lumia ma radio FM (na pewno nie ma jej 62-ka, na pewno jest w 625 i każdym wyższym). Jedyny problem to dodanie obsługi tego radia dopiero w aktualizacji GDR2 systemu (która jest dostępna dla wszystkich telefonów z WP8).

msnet   19 #61 18.11.2013 17:19

wyżej oczywiście miała być 620-ka (a nie 62-ka)...

  #62 23.11.2013 14:42

Chciałbym nawiązać do kwestii zasięgu do sieci, którą potraktowałeś dosyć zdawkowo. Posiadam L925 od ponad miesiąca ale po tygodniu użytkowania odesłałem do serwisu z powodu zanikającego zasięgu. Ocena jest zobiektywizowana gdyż ta sama karta SIM w tym samym miejscu (dom, słaby zasięg) na innych telefonach (N9, L920, Asha, iP4S) utrzymują zasięg L925 - nie. Serwis oczywiście w trakcie testów nie stwierdził problemu i tylko profilaktycznie dostroił urządzenie. Jednak problem w realnych warunkach nie zniknął. Co ciekawe, przedstawiłem ten problem na innym portalu gdzie zaprezentowano test L925, ale od autora otrzymałem odpowiedź, że ma wręcz odwrotną ocenę - tam gdzie inne telefony traciły zasięg L925 go utrzymuje. Zatem należałoby wnioskować, że albo warunki odniesienia były różne albo to problem pojedynczych egzemplarzy. Tylko jak teraz przekonać serwis lub producenta, że telefon nie nadaje się do użytku tam, gdzie inne urządzenia tego samego producenta działają? A tak na marginesie to polubiłem WP: prosty, optymalny do tego typu urządzeń.

  #63 23.11.2013 15:01

Chciałbym nawiązać do kwestii zasięgu do sieci, którą potraktowałeś dosyć zdawkowo. Posiadam L925 od ponad miesiąca ale po tygodniu użytkowania odesłałem do serwisu z powodu zanikającego zasięgu. Ocena jest zobiektywizowana gdyż ta sama karta SIM w tym samym miejscu (dom, słaby zasięg) na innych telefonach (N9, L920, Asha, iP4S) utrzymują zasięg L925 - nie. Serwis oczywiście w trakcie testów nie stwierdził problemu i tylko profilaktycznie dostroił urządzenie. Jednak problem w realnych warunkach nie zniknął. Co ciekawe, przedstawiłem ten problem na innym portalu gdzie zaprezentowano test L925, ale od autora otrzymałem odpowiedź, że ma wręcz odwrotną ocenę - tam gdzie inne telefony traciły zasięg L925 go utrzymuje. Zatem należałoby wnioskować, że albo warunki odniesienia były różne albo to problem pojedynczych egzemplarzy. Tylko jak teraz przekonać serwis lub producenta, że telefon nie nadaje się do użytku tam, gdzie inne urządzenia tego samego producenta działają? A tak na marginesie to polubiłem WP: prosty, optymalny do tego typu urządzeń.

  #64 23.11.2013 20:00

Jakiś niemrawy i nieuważny ten moderator. Może to wina weekendu? Przy okazji zapytam jeszcze jak ustawić wyświetlanie stanu baterii i wyciszenia dźwięków na zablokowanym ekranie? Nijak nie mogę znaleźć w ustawieniach.

  #65 24.11.2013 19:56

Witam.
Powiem tak - Nokia Lumia 925 - CUDO:)!!! To moja 3 Lumia. Używam jeszcze Samsunga Galaxy S3. Lumia jest numerem 1:) Ale kupiłem ją 05.11 - zawiesiła się przy pierwszym uruchomieniu....średnio kilka resetów dziennie, 7 razy przywrócenie do ustawień fabrycznych i wizyta w serwisie....bez rezultatów! Oddałem ją więc do EURO AGD z żądaniem wymiany na nowy egzemplarz (tam ją kupiłem). Czas oczekiwania na decyzję 14 dni. Szkoda....zamiast się nią cieszyć, biegałem do serwisu, albo irytowałem po kolejnych resetach! Zobaczymy co dalej...

msnet   19 #66 25.11.2013 13:36

@september_bb (niezalogowany) - musisz mieć zainstalowaną aktualizację Amber oraz aktualne wersje aplikacji systemowych od Nokii (w tym przypadku liczą się info+dodatki oraz podgląd). Jeśli wszystko masz aktualne, to w ustawieniach systemu znajdź i uruchom "podgląd" i znajdziesz tam ustawienie Ekranu podglądu - rozwijalna lista z czterema opcjami do wyboru. Polecam opcję "podejrzyj" - zegar pokaże się na chwilę po wykonaniu ruchu nad czujnikiem umieszczonym tuż obok przedniej kamery (na prawo od niej).

  #67 27.11.2013 19:32

Dzięki za recenzję i wszystkie, no prawie, komentarze. zastanawiam się nad Sony Z1 a Nokią lumia 925.
Używam tel. do pracy i ważne dla mnie są również aplikacje związane z organizacją kalendaża, notes itp.
Może tu macie jakieś uwagi.
Dzięki

  #68 27.11.2013 21:38

Dzięki za recenzję i wszystkie, no prawie, komentarze. zastanawiam się nad Sony Z1 a Nokią lumia 925.
Używam tel. do pracy i ważne dla mnie są również aplikacje związane z organizacją kalendaża, notes itp.
Może tu macie jakieś uwagi.
Dzięki

msnet   19 #69 28.11.2013 15:28

@kamil103 (niezalogowany) - w WindowsPhone masz kalendarz synchronizujący się z Twoim kalendarzem na koncie Microsoft, a do robienia notatek jest bardzo dobry OneNote (podobnie jak kalendarz jest synchronizowany z chmurą, więc masz dostęp do swoich zapisków z każdego urządzenia z dostępem do Internetu). Oczywiście podobne rozwiązania oferuje także Google w Androidzie, a do tego oba sklepy (Google i Microsoftu)oferują dodatkowe aplikacje do kalendarza lub notatek. Aplikacji na Androida jest na pewno więcej, ale czy są one lepsze? Nie wiem.

rgabrysiak   12 #70 28.11.2013 20:38

Kalendarz w Windows Phone jest, ale działa nieco ułomnie.
Jeżeli do kalendarza dodasz jakieś wydarzenie, które nie jest cykliczne, znika ono z kalendarza w telefonie po mniej więcej dwóch tygodnia od upływu tego wydarzenia.
W kalendarzu online to samo wydarzenie nadal figuruje.

Może dla niektórych nie jest to problemem. Ja uważam inaczej, nie po to konfiguruję kalendarz, aby jakiekolwiek wydarzenie cudownie z niego znikały.

  #71 05.12.2013 06:26

Telefon ładny.....i tyle. To trzeszczenie = dyskwalfikacja. Aluminium do mnie osobiście nie przemawia. Zastanowiłbym się już nad modelem 1020, o ile w ogóle, przynajmniej aparat/zestaw komórkowo internetowy na wakacje. Jak już kupować, to coś z sensem. A od tej lumii zdecydowanie jest lepsza luia 920 - więc nie ma co deliberowac.

msnet   19 #72 05.12.2013 21:16

@macica domaciczna (niezalogowany) - trzeszczenie?? W tym telefonie nic nie trzeszczy... Fakt - obudowa tej Lumii to nie monoblok, jak w 920, ale ma to swoje zalety...

  #73 08.12.2013 17:54

Witam, bardzo ciekawa recenzja. Głównie w kwestii obudowy. Nie trzeszczy jednak niektóre modele - zabrzmi to śmiesznie - klikają w opisanym przez Pana miejscu - okolice szufladki, to nie jest problem odosobniony, może irytować i to bardzo: http://www.youtube.com/watch?v=3ZUwObOwG0w&feature=youtu.be&t=4m15s

Pozdrawiam.

msnet   19 #74 09.12.2013 12:55

@Kacper_ (niezalogowany) - to prawda, w niektórych egzemplarzach jest to słyszalne. U mnie na szczęście ten problem nie występuje :) Z tego, co gdzieś wyczytałem, cały problem spowodowany jest brakiem zaczepu w tym miejscu.

lynx79   8 #75 10.12.2013 00:19

Dla tych co szukają dobrej folii niewystającej poza zaokrąglenia (dobrze przylegającej do płaskiej części ekranu) mogę polecić wyroby z tej strony http://folie-ochronne.3mk.pl Do wyboru folia standard, mat i solid. Na ekranie niemal niewidoczna.

  #76 20.12.2013 15:48

Witam ;)

Myślę intensywnie nad zakupem tej Nokii. Mam w związku z tym jedno pytanie - ktoś wyżej pisał, że do tego telefonu potrzebny jest duży pakiet internetowy, a najlepiej net nielimitowany (w tym sensie była wypowiedź). Chodziło bodajże o coś związanego z GPS/A-GPS...

Jeśli coś pokręciłem to sorry, ale nie jest jakoś strasznie obcykany w temacie smartfonów :)
W tej chwili posiadam Nokię N8 i stwierdziłem po prostu, że czas na przesiadkę :)
Tylko no właśnie...o co chodzi z tym internetem? W N8 po prostu wyłączam "dane mobilne" i po sprawie...

Dzięki za pomoc ;)

msnet   19 #77 21.12.2013 15:58

@MZZM (niezalogowany) - tu także możesz dane mobilne wyłączyć. Jeśli chodzi o GPS/A-GPS, to w tym telefonie, podobnie jak w większości współczesnych telefonów z nawigacją (a może i wszystkich) jest hybryda, czyli połączenie normalnego GPS-a (korzystającego z satelitów) i A-GPS-a (który korzysta z danych dostarczonych przez sieć komórkową, w celu szybszej lokalizacji telefonu). Do działania GPS nie jest wymagane połączenie z siecią komórkową.

  #78 30.12.2013 15:54

@msnet - dzięki za odpowiedź :)
Czyli rozumiem, że w sytuacji gdy nie mam wykupionego pakietu internetowego, to po prostu wyłączam dane mobilne i żadna aplikacja nie połączy się z siecią? Tzn. kasa na koncie będzie bezpieczna?

pozdr.

msnet   19 #79 30.12.2013 22:52

@MZZM (niezalogowany) - zgadza się. Ale to wyłączenie dotyczy całej transmisji danych, a więc MMS-ów też nie wyślesz i nie odbierzesz (dostaniesz tylko powiadomienie SMS-em od sieci komórkowej, że dostałeś MMS-a, którego odczytasz w sposób podany w tym SMS-ie - poprzez stronę WWW operatora).

  #80 01.01.2014 16:06

@msnet - rozumiem ;)

  #81 11.01.2014 00:00

Nie mam pojęcia, jak ustawić zmiany w Nokia Glance Screen 2 - nie ma opcji ustawień np. koloru wyświetlanych cyfr na ekranie, a miały być po aktualizacji do Black. Może te aktualizacje to tylko tak na papierze...

msnet   19 #82 11.01.2014 15:43

@tenn (niezalogowany) - zmiana koloru zegara i powiadomień na zablokowanym ekranie dotyczy trybu nocnego. Masz tam do wyboru 4 opcje: wyłączony, czerwony, zielony i niebieski. Jeśli chcesz, aby wybrany kolor działał zawsze, ustaw odpowiednio godziny działania trybu nocnego (na przykład od 0:00 do 23:59)

  #83 24.01.2014 12:06

Joł
Używam L925 kilka miesięcy.
Mam dwie uwagi co do telefonu:

GPS - wybiera źle trasy (ustawienia - trasa zrównoważona lub szybka)-
1. jade prosto droga do celu mam 700m prosto. GPS każe jechać w lewo przez obwodnicę - tj kilka razy dalej
2. Niemcy autostrada. Raz zboczyłem z trasy. System zmienił trasę na krótką. Zamiast w 15 minut dojechać autostradą prosto do celu . przeprowadził mnie przez wioski (30 minut)
3. Trasa Gdańsk - Korbielów (czemu przez Słowację...)

Odtwarzanie filmów online:
WP8 nie współpracuje z flashplayerem. Czy ktoś wie jak obejść problem.
Instalowanie aplikacji Youtube nie rozwiązuje np problemu filmów online z poza Youtube lub TV online.

Reszta telefonu rewelacja. No może trochę kapryśny system. Czasami trzeba go zrestartować (nie chce otwierać aplikacji czy ma innego focha)

msnet   19 #84 24.01.2014 17:04

@Sraddam (niezalogowany): "No może trochę kapryśny system. Czasami trzeba go zrestartować (nie chce otwierać aplikacji czy ma innego focha)" - mam telefon od początku listopada i taki problem nigdy u mnie nie wystąpił... A dotyczy on wszystkich aplikacji czy jakichś szczególnych?

Co do flasha - próbowałeś aplikacji Flash Video: http://www.windowsphone.com/pl-pl/store/app/flash-videos/6e5424ae-04ac-4e76-855b... ? (lub podobnych)

  #85 03.02.2014 19:15

Witaj!
Dzięki za ciekawą recenzję. Czy wiesz może jak ściągnąć i ustawić dźwięki na sms? Niestety nowe dzwonki zapisują się i są dostępne tylko w dźwiękach na sygnał dzwonienia.
U mnie bateria trzyma dosyć krótko - parę smsów, chwilka w necie, krótka rozmowa i 40min filmu - reszta stan czuwania(całkowite wyciemnienie ekranu) - to przez cały dzień i już nie ma 75%... uzależnienie od ładowarki niestety... Ponoć warto ściągnąć sobie appkę Nokia Insider, która rzekomo przedłuża działanie baterii nawet o 1 dzień. Kosztuje ok 3-4 zł, sama jeszcze nie próbowałam, bo opisy nie zgadzały mi się z wcześniejszym opisem polecającego i zwątpiłam;)
Pozdrawiam!
Paulina

msnet   19 #86 03.02.2014 20:59

@Paulina K. (niezalogowany): Nokia Insider? Nie ma takiej apki w Sklepie... Są za to inne "Insidery". Ale czy one wydłużają czas działania na baterii? Nie sądzę. Działając w tle to raczej ten czas skracają.

Jeśli chodzi o dźwięki SMS - po graniu pliku dźwiękowego do folderu "Rightones" w pamięci telefonu, mogę wybrać ten dźwięk zarówno do SMS-ów jak i jako dzwonek. W telefonie mam zainstalowaną aktualizację Nokia Black.

  #87 11.02.2014 18:56

Dzięki za bardzo przydatną opinię. Mam obecnie Nokię E6, w której synchronizacja z outlookiem odbywa się przy pomocy Nokia Suite, co jest proste i wygodne. Czy tak samo można synchronizować z outlookiem Lumię 925 ? Muszę koniecznie synchronizować kontakty, kalendarz i notatki. W instrukcji obsługi nie ma nic na ten temat. W Pana recenzji jest mowa o synchronizacji przy pomocy Wi-Fi ale nie wiadomo czego ta synchronizacja dotyczy i jak to zrobić.

msnet   19 #88 11.02.2014 23:21

@Apoloniusz (niezalogowany) - synchronizują się wszelkie dane, jakie mamy na koncie Microsoft, to znaczy poczta (z outlooka), kontakty, kalendarz. Właściwie nie trzeba nic specjalnie robić, wystarczy się zalogować danymi z konta Microsoft (robi się to raz przy wstępnej konfiguracji telefonu). Synchronizacja następuje nie tylko przez WiFi, ale także przez sieć komórkową.

msnet   19 #89 11.02.2014 23:22

Zapomniałem dodać - działa też synchronizacja ze SkyDrive (tu także nie są potrzebne żadne dodatkowe zabiegi).

  #90 12.02.2014 10:17

Bardzo dziękuję. Nie wiem tylko co to znaczy dane z konta Microsoft. Nie pamiętam czy kiedykolwiek tworzyłem takie konto.

msnet   19 #91 12.02.2014 11:28

@Apoloniusz: Konto Microsoft to nazwa dawnego konta live, czyli konta, które daje nam dostęp do poczty Outlook, Kalendarza, Kontaktów, SkyDrive'a, xBoxa... Logowanie jest identyczne jak do poczty Outlook (tymi samymi danymi).

  #92 12.02.2014 23:00

Serdeczne dzięki. Wszystkiego najlepszego.

msnet   19 #93 13.02.2014 12:25

Dziękuję :)

  #94 20.03.2014 18:44

Właśnie otrzymałem wiadomość z serwisu noki ze ingerowałem wewnętrznie i zabrali mi gwarancie( NOKIA 925 )oczywiście uważam ze to kłamstwo bo telefon mam 2 miesiące i nigdzie go nie naprawiałem i bardzo o niego dbałem ,a na dodatek telefon wrócił z dwoma ubitymi rogami . Po 15 latach żegnam się z firmą NOKIA. Jeszcze nigdy nikt mnie tak nie potraktował. Zanim kupicie telefon NOKIA zastanówcie się dziesięć razy bo może się okazać ze serwis będzie sugerował ze jesteście kłamcami.

zakk87   7 #95 06.05.2014 13:56

@grzeg (odkopię temat) serwisowaniem telefonów Nokia i innych zajmuje się zewnętrzna firma.
Napisz do Nokii, nie zostawią Cię tak.

  #96 17.05.2014 01:02

Mam Lumię 925 od tygodnia. Wcześniej miałem iphone 3GS z którego byłem bardzo zadowolony i od 1,5 roku Samsunga Galaxy S3. Gówniane wykonanie z plastiku, baterie używałem dwie, bo jedna nie wystarczała mi na dzień pracy (zaznaczę, że nie grałem w żadne gry), natomiast dużo korzystałem z aplikacji evernote, czytałem newsy na onecie,wp, komputer świat itp, miałem też uruchomiony przez cały czas wifi, gps i Bluetooth i bateria nie dawała rady. Najgorsze niestety było spowolnienie przy otwieraniu aplikacji. Telefon się zamulał pomimo zamykania nieużywanych aplikacji działających w tle. Przejście pomiędzy klawiaturą, książką telefoniczną, czy skrzynką wiadomości trwało koszmarnie długo. Na szczęście z nabyciem Nokii mój koszmar się skończył. Wszystko działa szybko i sprawnie. Co do ilości programów to jestem mile zaskoczony bo mam dokładnie wszystko to samo co było mi potrzebne na Samsungu (co do sztuki) o wystarczy. Nie potrzebuję 50 rodzajów latarek z wyskakujacymi reklamami ani kilkuset wersji tych samych programów różniących się między sobą detalami. Z tej Nokii jestem bardzo zadowolony i posłuży mi do czasu kiedy wyjdzie iphone z większym wyświetlaczem i odrobinę stanieje czyli przedemną jakieś półtora roku obcowania z Nokią 925. PS. Kupiłem plecki, uchwyt do samochodu i ładowarkę biurkową do bezprzewodowego ładowania - rewelacja polecam.

  #97 26.06.2014 12:15

Zawsze,lubiłam nokie,w tej chwili mam model 925 i bym go nie zamieniła,wczesnie mialam 800,jedyne co to nie mam czasu na bawienie sie aplikacjami :(

  #98 15.07.2014 14:31

Ja muszę za każdym razem restartować jak wyłączam transmisje danych i później ją włączam - nie może zajarzyć, że przestawiłem z off na on i potrzebny restart, żeby odbierać mms-y (wyłaczone, żeby przypadkiem nie zapłacić za dużego rachunku- no chyba, że mogę zostawić włączoną i nie nabije mi przypadkowo nic na rachunek i nie będzie żarło baterii- jak ktoś może doradzić, to będę wdzięczny).

msnet   19 #99 15.07.2014 17:03

@3. (niezalogowany): Jeśli powyłączasz wszelkie rodzaje synchronizacji danych (e-mail, system, facebook itp.), to pomimo włączonej transmisji danych nie powinna być ona używana. Fakt - trzeba trochę pogrzebać w ustawieniach, żeby wszystko powyłączać, ale dzięki temu nie wyłączasz sobie możliwości odbierania MMS-ów.

Swoją drogą, powinna być opcja odcinająca transmisję danych, ale z wyjątkiem tej potrzebnej dla potrzeb MMS-ów.

  #100 13.10.2014 17:58

Lumie 925 kupiłem dla dwóch powodów aparat fotograficzny super i nawigacja darmowa to pomyłka. Dużo używam nawigacji w czasie podróży po europie średnio do 14h. Kupiłem plecki i ładowarkę Cr-201 i okazało się że nawigacja pracuje tylko około 2h. Telefon poszedł do serwisu trzy razy i uświadomiono mnie że żeby nawigacja pracowała tyle godzin musi być podłączona kablem do ładowarki. Na tej konfiguracji wytrzymała około 4h i do tego Lumia się gotuje i nawigacja wyskakuje. Lumie reklamuje w ORANGE od miesiąca bez skutecznie.Postanowiłem wejść na ścieżkę prawną gdyż ten parametr istotny dla wielu użytkowników jest skrzętnie ukrywany przez Microsoft Mobile.

msnet   19 #101 14.10.2014 10:40

@Anonim (niezalogowany): W Nokii Lumii 925 aż tak nie wykorzystywałem nawigacji, natomiast korzystałem sporo z nawigacji Here w Nokii Lumii 1520 i tam wcale to nie stanowi takiego wielkiego problemu. Spokojnie na kilka godzin wystarcza (a nawet trochę dłużej) i nic się nie grzeje.

  #102 14.10.2014 21:07

msnet

Może wiesz jak można korzystać z nawigacji i yanosikiem działającym w tle?

msnet   19 #103 15.10.2014 11:17

@Anonim (niezalogowany): Nigdy nie używałem Yanosika. Za to wiem, że w najnowszym Windows Phone jednocześnie tylko jedna aplikacja może korzystać z lokalizacji (co osobiście uważam za bardzo głupie).

  #104 16.10.2014 23:02

Moim telefonem przez ostatnie 12 lat była nokia 6310i, przez co L925 to krok milowy do przodu - wyłączając zasilanie rzecz jasna B) Uciekających kresek przy nie zauważyłem, może dlatego, że zaraz po zakupie wrzyciłem aparat do silikonowej nasadki, problemów z jakością połączenia również nie zauważyłem.

Ciekaw jestem użytkowania nawigacji z Yanosikiem w tle, w fonach na androidzie nie ma z tym problemów, może jeszcze ktoś się wypowie na ten temat.

Dziwi mnie jeszcze jedna rzecz, łączenie z siecią przy odpalaniu ulubionych stron z kafelków na stronie startowej. Mam wyłączone WiFi oraz dostęp do internetu, a strony otwierają się w trybie offline - co za czort?

  #105 17.11.2014 17:20

@Anonim (niezalogowany): tak to prawda ale dzieje sie tak tylko w naszej rumunskiej Polsce w europie nie trzeba byc w abonamencie zeby korzystac z netu za 10 eu miesiecznie

  #106 25.11.2014 12:07

@zxcV5 (niezalogowany): jak dziecko fan androida, wszystko żeby się zmieniało, ruszało było kolorowe i dało się przestawić i na co Ci np. widget z pogodą bo cieszysz się jak Ci słonko pokazuje na telefonie jak dziecko

  #107 20.01.2015 23:20

Odkopię ;)
Szkoda że nie miałeś Nokia N9. Ja mam i póki co nie widzę alternatywy. Tzn telefon jak telefon, ale ten system!
Co do Androida i "bajerów"... gdybym był 20 lat młodszy może by mnie to rajcowało ;) Ale komunikaty na wygaszonym ekranie to najlepsza rzecz jaka może być w telefonie. nawet migającej diody mi już nie trzeba :)

  #108 27.03.2015 21:19

mozecie mi powiedziecgdzie sie zapisuja pliki otrzymane przez bluetootha?

  #109 19.05.2015 01:53

Mała poprawka, aparat ma 5 soczewek, 6 posiadała starsza Lumia 920.
Mimo wszystko jutro przyjeżdża do mnie 925-tka i bardzo się z tego powodu cieszę, przez ostatnie 1,5 roku byłem posiadaczem Lumii 920, od 8-u miesięcy wużywanej jednocześnie z Xperią z3 i z pełną świadomością dokonałem tego zakupu, korzystałem z wielu telefonów z Androidem, 920 była pierwszą z Windowsem i nie ma porównania.
Bolączkami 920 były: waga, rozmiary i bateria, 925 rozwiązała przynajmniej 2 pierwsze kwestie.
Liczę, że w przyszłości powstanie Lumia, która pociągnie chociaż 3 dni intensywnego używania, ewent. zaoferuje coś podobnego do Ultra Staminy z z3.

msnet   19 #110 19.05.2015 15:28

@jayjayjay (niezalogowany): Cytat z oficjalnej strony Microsoftu dla Lumii 925: "Aparat o rozdzielczości 8,7 megapiksela z sześcioma soczewkami Carl Zeiss.".

  #111 06.04.2016 11:37

@L. S.: . "Jednak to Nokia była firmą, której produkty wybierałem najczęściej. " wyrwałes zdanie z kontekstu...