Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Uciekinier z Androida na Windows 10 mobile — recenzja

Dwa różne systemy, wiele publikacji na ten temat. Niestety wiele z tych wypowiedzi dość mocno krytykuje MS, co z kolei zniechęca ludzi do zainteresowania się tym systemem. To natomiast zniechęca deweloperów do rozwijania (bądź w ogóle napisania) aplikacji na tą platformę. Jako wymówkę najczęściej stosują fakt małej ilości użytkowników mobilnego Windowsa. Według mnie opinie o mobilnym windowsie, krążące w sieci, są trochę krzywdzące.
Ja chciałbym przedstawić mobilną platformę Microsoftu jako osoba, która dopiero co przesiadła się z Androida (o czym trochę pisałem już wcześniej) z trochę innej perspektywy.

Działanie systemu

Na mojej Lumii 640 LTE przez pierwsze parę dni działałem na Windows Phone 8.1. Jednak po paru dniach zaktualizowałem się do W10M. Z jakiego powodu? Głównie zaważyła tu chęć sprawdzenia nowości oraz zobaczenie jak sprzęt radzi sobie z nowszym systemem. Jest dobrze. System działa płynnie, nie "zamula" i to mimo dość słabej konfiguracji sprzętowej - 1 GB RAM'u i procesor 1,2 GHz.
Dodatkowym (jak dla mnie) atutem jest fakt, że znaczącą część dostarczonych z systemem aplikacji da się usunąć.
Tutaj byłem pozytywnie (w porównaniu do podejścia producentów od Androida) zaskoczony. Niezbyt już młody (roczny) model ze średniej półki cenowej dostał kompleksową aktualizację systemu, na której radzi sobie dość dobrze.

Wygląd i ustawienia

Mobilny windows jest systemem dość prostym w obsłudze i ma w miarę intuicyjnie poukładane opcje (zwłaszcza W10M w którym ustawienia są pogrupowane w podobny sposób jak w komputerowej wersji "dziesiątki").
Co do wyglądu to w dużej mierze jest to kwestia gustu. Dla mnie osobiście, o ile na komputerach kafelki są tragiczną pomyłką, to w wersji mobilnej sprawdzają się nad wyraz dobrze. Jest to rozwiązanie czytelne a możliwość ustawienia rozmiaru kafelka powinni docenić zwłaszcza ci użytkownicy ze słabszym wzrokiem.

Aplikacje

Cóż. Tutaj tak różowo już nie jest. Porównując sklepy Androida i iOS z Windows Store pod względem ilości aplikacji, Windows wypada dość blado. Jednak dużo zależy od podejścia danej osoby. Ja osobiście znalazłem na tą platformę (prawie) wszystkie potrzebne mi aplikacje (a ewentualnie zamienniki). Za największą bolączkę ekosystemu MS uważam brak popularnych przeglądarek internetowych (osobiście jestem użytkownikiem Firefox'a, którego mi brakuje a używanie MS Edge uważam za smutną konieczność). Zawiedzeni będą również fani aplikacji od Google - firma ta postanowiła ignorować ekosystem Microsoftu.
Na plus wybija się możliwość synchronizacji poczty, kontaktów czy kalendarza od wielu dostawców (w tym Gmail'a).

Błędy? Niedociągnięcia?

Jak na razie zauważyłem jeden błąd. Od czasu aktualizacji dwa razy klawiatura odmówiła mi posłuszeństwa i trzeba było przez to resetować całe urządzenie. W takich wypadkach rzuca się w oczy brak jakiegoś menadżera zadań, który umożliwiłby ubicie/reset jakiejś funkcji czy aplikacji.
Innym dość głupim według mnie ograniczeniem jest brak możliwości pobrania aktualizacji z internetu mobilnego. Update'y można pobierać tylko i wyłącznie poprzez WiFi, a instalować dopiero gdy bateria będzie miała co najmniej 40% (i to nawet gdy telefon podłączony jest pod ładowarkę).

Mimo tych (małych na mój gust) niedociągnięć, uważam, że system od Microsoftu jest warty uwagi. Jest to system prosty w użytkowaniu i ma dość dobre widoki na przyszłość (cóż, jest to moja, prywatna opinia :P).

Z góry dziękuję za przeczytanie i zapraszam do dzielenia się swoimi uwagami. 

oprogramowanie urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
KurakDeMaster666   1 #1 15.06.2016 16:54

No cóż sam miałem okazję korzystać z mobilnego Windowsa, ale niestety przez własną głupotę uszkodziłem mechanicznie moją Lumię. Jednak nie chciałem o tym pisać lecz o samym systemie. Mobilny Windows ma swoje problemy, które zostały zaznaczone w powyższym artykule jednak zalety pokrywają wady. Jedynie brak użytkowników sprawia, że jest to produkt dość niszowy na rynku mobilnym. Dlatego gorąco zachęcam do spróbowania i jestem pewien, że znajdziecie kilka zalet, a brak kilku aplikacji to tylko fanaberia ludzi, którzy chyba nie mieli w ręku takiego Windowsa.

Przemo78   8 #2 15.06.2016 19:04

Też mam lumię 640 LTE. Jak ją zaktualizowałeś do w10m? Mam niby tego doradcę uaktualnienia, ale ciągle mi pisze, że M$ sam ze sobą współpracuje, aby mi dostarczyć aktualizację. Korzystasz z apek bankowych -ja mam mbanku i ing i na windows phone 8.1 działają dobrze. Ciekawe jak sprawa wygląda na w10m.

walgav   15 #3 15.06.2016 19:06

@Przemo78: Wiesz co, wiele osób ma to samo co Ty. Ja swoją kupiłem niebrandowaną w markecie i (to chyba też ważne ale do końca pewien nie jestem) korzystam z karty Play'a. Z tego co czytałem o aktualizacjach to tylko Play i (podajże) T-mobile udostępniły jak na razie możliwość aktualizacji. Na w10 mBank działa tak samo - też z ich usług korzystam i korzystam z ich aplikacji

Autor edytował komentarz w dniu: 15.06.2016 19:08
Przemo78   8 #4 15.06.2016 19:09

@walgav: telefon niebrandowany ze sklepu, karta z Orange pre-paid od 2002 roku i nijak nie mogę się doczekać aktualizacji. Próbowałem wyjąć kartę, po wi fi i nic.

walgav   15 #5 15.06.2016 19:11

@Przemo78: Wiesz co pojęcia nie mam. Mi Doradca uaktualnienia od razu pokazał możliwość aktualizacji. Może spróbuj z kartą play'a?

walgav   15 #7 15.06.2016 19:40

@KlejnotNilu: "Nie zgadzam się z matematyką. Suma zer daje straszliwą liczbę."
Stanisław Jerzy Lec

  #8 15.06.2016 19:52

@walgav: fraktale wokół nas

walgav   15 #9 15.06.2016 19:57

@KlejnotNilu: Bo są plusy dodatnie i plusy ujemne.

  #10 15.06.2016 19:59

@walgav: "Bo są plusy dodatnie i plusy ujemne."
jedyny minus mojego auta to ten na akumulatorze

Red_Shoehart   9 #11 15.06.2016 20:07

@Przemo78:Wgraj system na nowo przez program (jeśli masz Windows 7 i więcej).

PAMPKIN   11 #12 15.06.2016 20:34

@Przemo78: Sprawa jest skomplikowana i prosta zarazem. Nie możesz zainstalować aktualizacji poprzez doradcę bo pewnie będzie twierdził, że telefon jest gotowy ale musisz czekać na operatora!? Najprościej jest zainstalować Windows Insider i wybrać ostatnią opcje "instalacji" nie slow, nie fast ring i będziesz miał pierwszą "stabilną" ;) wersję W10m.

PS.
O ktoś już podlinkował instrukcję.

Autor edytował komentarz w dniu: 15.06.2016 20:36
walgav   15 #13 15.06.2016 21:14

@PAMPKIN @mmm777 : Jak kupiłem telefon też mi mówili żeby instalować przez insider'a ale miałem to szczęście, że upgrade dostałem przez doradce.

PAMPKIN   11 #14 15.06.2016 21:27

@Przemo78: Apki bankowe wszystkie mi znane działają IKO, mBank, ING, Millennium, Getin, Alior, T-mobile bankowy

  #15 15.06.2016 21:57

dobry system na smartfona, niestety część telefoniczna dość zawodna - brak listy odebranych połączeń które potem się pojawiają znienacka. I cos co mnie bardzo denerwowalo bo w moim starym telefonie (do którego wróciłem jak potrzebuje "telefonu" a nie smartfona) klikniecie na liste polaczen pokazuje okienko z wyborem call/message. A na windowsie od razu mnie laczy z kontaktem. Nigdy tez chyba wlasnie przez to nie miałem tylu blednych niechcianych polaczen. Cos jest na rzeczy. Ale ogolnie wiekosc zazartych krytykow nigdy tego systemu nie uzywalo.Bateria (L550) trzyma nawet dwa dni. Duży minus za nie zawsze aktualne kafelki - ale częściej występuje i bardziej boli to na moim laptopie z winm10. Niestety brak mi wytłumaczenia jak można skopać tak podstawową funkcjonalność nowych Windowsów :/

dragon321   10 #16 15.06.2016 23:44

Miałem doczynienia z Win10 Mobile przez jakiś czas, na bodajże Lumii 550. Dało się zauważyć pewne niedociągnięcia. Pare razy zdarzyło się, że system zawiesił się, bądź zcrashował.

Co do mnie, to ja też wybyłem od Androida. Może jednak nie tyle z powodu, że byłem zawiedziony jego działaniem, jak z tego, że chciałem spróbować czegoś nowego. Padło na ekosystem Apple. Jestem zadowolony z ich produktów. Mimo, że cena wysoka, to są to naprawdę dopracowane i porządne produkty. Faktem, iOS ma sporo swoich ograniczeń, jednak zwykłego użytkownika one nie bolą, jedynie power userów(chociaż Ci, to pewnie i tak zrobilby jailbreak'a i znieśli ograniczenia). Dla zwykłego użytkownika to prosty i funkcjonalny system.

Windows mi kompletnie nie leży. Nie podoba mi się ani wizualnie, ani pod względem obsługi. iOS jest najbliżej moich preferencji obecnie.

Mk13   16 #17 15.06.2016 23:57

"Od czasu aktualizacji dwa razy klawiatura odmówiła mi posłuszeństwa i trzeba było przez to resetować całe urządzenie."

Takie głupie błędy są właśnie czymś przez co niejednokrotnie rzuciłem urządzenie w kąt i stwierdziłem że nie będę z niego dłużej korzystał. I tak przebrnąłem przez Androida, Windows Phone, potem znowu Androida, potem znowu Windows Phone i skończyłem na iOS. I tylko tym nie chciałem rzucić o ścianę.

Kuragari91   10 #18 16.06.2016 01:16

@Mk13: Po tym człowiek dowiaduje się za co ta cena :D

Kowal155   5 #19 16.06.2016 10:26

Po początkowym zachwycie i już paru miesiącach użytkowania ja wystawiam jednak negatywną laurkę. Może to wina egzemplarza - nie wiem, ale przesiadając się również z androida, zależało mi na osiągnięciu "bezproblemowości" - czyli sklep i dostęp do mnogiej liczby aplikacji jest pomijalny jeśli podstawowe potrzeby są spełnione (a są), ważna jest stabilność i zwyczajnie "żeby działało i nie wkurzało". Z czasem jednak ten ostatni i w sumie najważniejszy parametr zaczął tracić swoją wartość :( Telefon z W10M lubi się zwiesić, po odblokowaniu obudzić się w w dziwnym narkotycznym świecie, gdzie kolory są dosłownie nie z tego świata, rozmowy i dźwięki systemowe lubią się "zrobotyzować" uniemożliwiając komfortową rozmowę oraz potrafi się zaciąć pod względem ustalania położenia na mapie, po takim zacięciu, gdzie gps nie potrafi odnaleźć się w świecie, po kilkudziesięciu minutach potrafi złapać położenie, ale z tolerancją do 5 km... no ja tolerancji na te widełki akurat nie mam :P nie wiem czemu tak się dzieje, czy to wina W10M? O tyle chciałem aktualizować, że tak naprawdę jedyną przeglądarką systemu jest IE (WP8.1), który jest daleko za standardami i wyświetla witryny niepoprawnie albo Edge, który wyświetla witryny już poprawnie. Doświadczenia płynące z systemu teraz są jednak znacznie pogorszone.

walgav   15 #20 16.06.2016 10:35

@Kowal155: Co prawda dość krótko jeszcze jestem na windzie. Ale trudno u mnie tak czy inaczej szukać jakiegoś hurra optymizmu. Staram się podchodzić do tej platformy z dystansem (co mam nadzieję wyszło jako tako w tekście :P). Postaram się popełnić jakiś tekst o mobilnej windzie za jakiś miesiąc/dwa. Raz że zdążę "ochłonąć" po przesiadce a dwa że być może właśnie wyjdą jakieś dodatkowe minusy :P

Kowal155   5 #21 16.06.2016 12:12

@walgav: jestem ciekaw Twoich dalszych doświadczeń. Też mam lumię 640 lte. Nie chciałbym nieuczciwie całej platformy oceniać, bo może to wina egzemplarza, ale opisuję to czego doświadczam, a że moja jednostkowa próba jest statystycznie g-warta, będę czekał na dalsze wpisy :)

Kowal155   5 #22 16.06.2016 12:12

@walgav: jestem ciekaw Twoich dalszych doświadczeń. Też mam lumię 640 lte. Nie chciałbym nieuczciwie całej platformy oceniać, bo może to wina egzemplarza, ale opisuję to czego doświadczam, a że moja jednostkowa próba jest statystycznie g-warta, będę czekał na dalsze wpisy :)

  #23 16.06.2016 17:52

windows10m czy w kalendarzu pokazuje wam bieżący dzień czy cały czas wraca do pierwszego dnia miesiąca?

  #24 16.06.2016 23:56

@Kowal155: tak samo działą andek na szajsungu z 5.1 i 6.0 zapewniam cie ......

walgav   15 #25 17.06.2016 04:36

@Anonim (niezalogowany): Wiem wiem. Korzystałem z dość sporej ilości ich telefonów. I szczerze mówiąc, choćby nie było nic innego na świecie, to nie zamierzam już wydawać swojej kasy na ten złom.

flecht   7 #26 17.06.2016 08:00

@walgav: A ja tam ze starego Szajsunga Galaxy S3 jestem akurat zadowolony, ale ja jadę na CM11. A Lumia 920 z W10 doprowadza mnie do szału... Jeszcze używam obu – dual sim w drodze. ;)

Edit: Chciałbym jeszcze dodać, że uważam mobilnego Windowsa za dobry system, któremu brakuje jeszcze paru szlifów tu i tam, i któremu przydałby się zdecydowanie większy wybór oprogramowania.

Autor edytował komentarz w dniu: 17.06.2016 08:05
walgav   15 #27 17.06.2016 08:06

@flecht: Ja nie mogłem trafić na rom, który by mi w stu % podpasował. Zawsze coś było. A teraz, poza tym co wymieniłem w tekście, jakby jeszcze nie widzę co miałoby mnie irytować :P

flecht   7 #28 17.06.2016 08:39

@walgav: Nagłe stwierdzanie braku karty SIM (styki czyste; restart zawsze pomaga; czasami spontaniczne, a zawsze pod 'obciążeniem' – Skype) i niedziałający tethering mogą skutecznie uprzykrzać życie. W rezultacie, kolejnego telefonu z Windowsem już nie chcę.

Kowal155   5 #29 17.06.2016 08:43

@Anonim (niezalogowany): Cóż - jak myślisz czemu raz już uciekłem od androida? Alternatywą jest iOS, z tym że dla mnie jest to alternatywa za droga, dlatego zdecydowałem się na eksperyment z WP/WM, póki co nieudane to doświadczenie.

walgav   15 #30 17.06.2016 08:54

@flecht: może jednostkowy przypadek (czytaj - telefon)? A powrót do 8.1 rozważałeś? Może by pomogło...

flecht   7 #31 17.06.2016 10:08

@walgav: 8.1 był dla mnie za biedny. Dycha za to przez jakiś czas działała względnie lepiej – nie wykazywała powyższych problemów, ale nie chodziła zbyt żwawo. Obecnie nie zamula, ale cóż... Z tego co sprawdzałem, problemy z tetheringiem nie są jednostkowym przypadkiem (z SIMem nie weryfikowałem).

Jakbyś szukał jakiegoś ciekawego odtwarzacza do muzyki, to możesz spróbować foobara2000 – na Windowsie działa równie dobrze, co na Androidzie.

Edit: Usprawiedliwieniem dla MS może być to, że 920 nie ma pełnego wsparcia dla W10.

Autor edytował komentarz w dniu: 17.06.2016 10:10
walgav   15 #32 17.06.2016 10:10

@flecht: Dzięki za podpowiedź, program idzie do zapisania :P.
A co do thetheringu to u mnie nie zauważyłem problemów ani na 8.1 ani na 10. Przynajmniej jak na razie.

flecht   7 #33 17.06.2016 10:15

@walgav: Nie masz L920, to i pewnie nie zauważysz. Mam nadzieję, że będziesz zadowolonym klientem MS – więcej użytkowników, to większa szansa na przeżycie i rozwój systemu = większy wybór słuchawek. ;)

Mirosław1990   8 #34 17.06.2016 12:46

@walgav: Jeśli kupiłeś smartfona bez brandu to masz CV. To że masz kartę z sieci Play nic Ci nie da bo masz CV. Ja mam Lumie 930 z brandem od Playa i dostałem od razu aktualizację, a jak ktoś ma CV to nie dostał do tej pory aktualizacji.

Mirosław1990   8 #35 17.06.2016 12:48

Ja też uciekłem od androida, ale prawie 2 lata temu jak pojawiła się Lumia 930. Teraz patrząc na to co wyprawia MS zastanawiam się czy nie uciec do Apple. Denerwuje mnie ich podejście do Windows 10 Mobile i Windows Phone 8.1 z którego przecież niektórzy muszą korzystać bo nie mają wyboru.

walgav   15 #36 17.06.2016 12:55

@Mirosław1990: Chodzi o to że ja mam CV (totalny brak brandu jakiegokolwiek). I aktualizację mogłem pobrać jak tylko wyjąłem telefon z pudełka (doradca uaktualnienia to pierwsza rzecz którą pobrałem po włączeniu telefonu). Inna sprawa że zdecydowałem się na to trochę później bo chciałem mieć jako-takie porównanie między systemami.

Farkas   11 #37 17.06.2016 23:07

@walgav a jak bateria?

@flecht u mnie na 8.1 tethering (wifi) działa, ale nie mam wifi z telefonu na liście w laptopie. Muszę wybrać opcję podłączenia się do sieci o nazwie czy tam IP, które to sam wpisuję i w ten sposób się podłączam.

flecht   7 #38 17.06.2016 23:15

@Farkas: U mnie wręcz przeciwnie. Sieć widzę, mogę się do niej podłączyć i zdaje się, że przez kilka sekund nawet działa. Później komunikacja zamiera.

walgav   15 #39 17.06.2016 23:38

@Farkas: U mnie bateria działa podobnie jak przy 8.1 - cały dzień. Ale cały czas włączony internet, synchro poczty z outlooka i gmail, synchro ustawień,trochę buszowania po necie, parę sms'ów i kilka minut rozmowy. Jak wychodzę z domu koło godz.6 i wracam 18-19 to zazwyczaj mam około 20-30 % baterii.
A co do udostępniania net to nawet obecnie korzystam z tego rozwiązania (dla pewności, że działa). Bez przeszkód komp widzi sieć i się łączy

Autor edytował komentarz w dniu: 17.06.2016 23:42
Farkas   11 #40 18.06.2016 00:31

@flecht a to Ci dopiero. Dziwna sprawa.

@walgav czyli na Win 8.1 miałeś podobny tryb "pracy" z telefonem i o 18 - 19 też zostawało Ci te 20 - 30%, jak na Win 10?

Z tego co widziałem w internecie dużo osób, jak nie wszystkie, mają problem ze słownikiem polskim na W10M. Słownik ten oczywiste wyrazy daje na sam koniec w podpowiedziach, a na początku są jakieś nieużywane w praktyce dziwności. Jest to poprawione w aktualizacji RS. Tak właściwie - masz problem z Edge, czy wszystko chodzi w najlepszym porządku i nie ma żadnych dziwnych artefaktów albo problemów graficznych?

Autor edytował komentarz w dniu: 18.06.2016 01:22
walgav   15 #41 18.06.2016 01:20

Farkas: Co do słownika to się zgodzę z tym objawem. Chociaż dzisiaj z rana włączyłem sobie opcje zezwalającą Microsoftowi na poprawę podpowiedzi i zobaczymy za kilka dni co z tego wyniknie (a sporo piszę smsów i w internecie, tak jak na przykład teraz). Poza tym, tak jak pisałem w tekście dwa razy zdarzyło mi się że klawiatura złapała muła i potrzebny był reset urządzenia.
Co do Edge - chodzi w miarę sprawnie, nie muli, nie krzaczy, nie zauważyłem też jak dotąd artefaktów. Ale są dość ubogie możliwości konfiguracji - brak ustawień strony startowej, brak obsługi wtyczek itp. Mnie najbardziej irytuje fakt że jak przed wyjściem z przeglądarki nie zamknie sie otwartych kart (tak, Edge obsługuje karty -normalnie MS zaszalał) to po ponownym otwarciu programu, wszystkie poprzednie karty są przywracane.
Więcej grzechów (chyba) nie pamiętam.

[edit]
Co do trybu pracy to tak. Podobnie. Ale chce się z telefonem zaznajomić, co by spróbować jeszcze z raz pomęczyć użytkowników serwisu wypocinami na ten temat :D

Autor edytował komentarz w dniu: 18.06.2016 01:30
Farkas   11 #42 18.06.2016 01:24

@walgav a to fajnie wiedzieć. A z tą baterią piszesz czy mówisz, że podobnie? że na wieczór zostaje z 20 - 30% na obydwóch systemach tzn. 8.1 i 10?

walgav   15 #43 18.06.2016 01:29

@Farkas: Mniej więcej. Sporo zależy czy mam czas męczyć telefon na praktykach ;P. Ale przeważnie baterii mi starcza do tej 20-21.

Mirosław1990   8 #44 18.06.2016 12:43

@walgav: Ponoć Lumia 930 CV nie dostała jeszcze aktualizacji albo MS testuje jak działa W10M na tej Lumii. Mnie brakuje tylko wsparcia dla dźwięku 5.1 w aplikacji aparat oraz mogliby poprawić jakość zdjęć na bezstratnym zoomie.

daras28-82   9 #45 18.06.2016 20:29

Gdyby nie brak przeglądarki już dawno bym się przesiadł.

daras28-82   9 #46 18.06.2016 20:31

@Mk13: Ja przeciwnie, iP4 zawodził w najmniej oczekiwanym momencie właśnie kiedy to było najmniej potrzebne.
Nie chodziło jednak o stabilność czy płynność działania a o ograniczenia.

walgav   15 #47 18.06.2016 20:46

@daras28-82: Powiem Ci że ten mobilny Edge wcale taki zły nie jest. Mnie najbardziej wkurzają jakieś pierdy - nie można ustawić strony startowej, jak nie zamkniesz kart to przy ponownym wejściu do przeglądarki przywraca wszystkie strony czy brak możliwości synchro z firefox (wiem że nierealne do osiągnięcia ale cóż...). Ale ogolnie Edge działa, i to nawet znośnie.

neXt___   12 #48 18.06.2016 21:03

@daras28-82: Ecz ujdzie. Żadna rewelacja - fakt, ale w zupełności wystarcza, aby przejrzeć sieć, obejrzeć jakiś film czy coś.

daras28-82   9 #49 18.06.2016 21:59

@walgav: No właśnie synchronizacja z przeglądarką na PC mnie boli.

adi0922   12 #50 18.06.2016 22:46

"Update'y można pobierać tylko i wyłącznie poprzez WiFi, a instalować dopiero gdy bateria będzie miała co najmniej 40%" To nie błąd. To celowe działanie, ma na celu zniwelowanie tego, że ktoś zacznie aktualizować albo sam system przy 10% baterii i w międzyczasie padnie bateria a z telefonem będziesz musiał biec do serwisu i bulić za naprawę.

walgav   15 #51 18.06.2016 22:57

@adi0922: Dlatego, nie napisałem że jest to błąd tylko małe niedociągnięcie (tudzież ignorancja MS). Przecież można by mieć opcje żeby włączyć ściąganie update'ów po mobilce, co byłoby pomocne dla osób mających ograniczony dostęp do Wifi. A samo ściąganie aktualizacji chyba nie ma ograniczenia co do stanu baterii. No i czemu by nie zezwolić instalować update'ów przy podłączeniu do ładowarki? nawet 10 -15% baterii nie jest problemem, skoro ładujesz akurat telefon

Autor edytował komentarz w dniu: 18.06.2016 22:57
adi0922   12 #52 19.06.2016 00:06

@walgav: A co jeśli uparty odłączy ładowarkę? Lub zabraknie prądu. Nie jestem do końca pewien czy bateria się ładuje przy aktualizacji.

daras28-82   9 #53 19.06.2016 04:09

A co z resetem?
Nadal w przypadku zawieszenia trzeba czekać az bateria padnie albo lecieć do serwisu aby wyjęli niewyjmowalną baterię?

walgav   15 #54 19.06.2016 05:36

@daras28-82: Tutaj nie wiem. Jeszcze mi się nie zawiesił. Inna sprawa, że specjalnie wybrałem model w którym można jakby co wyjąć baterię.

daras28-82   9 #55 19.06.2016 15:28

@walgav: Kumpel serwis prowadzi, miał przypadek że laska wpadła do serwisu z dłońmi jak do pacierza złożonymi krzycząc od wejścia "pomocy".
Trzymała między tymi rękami Nokię która się na połączeniu przychodzącym zawiesiła i nie chciała przestać dzwonić.

walgav   15 #56 19.06.2016 15:43

da@daras28-82Cóż.. Skoro prowadzi/prowadził serwis to zapewne może to samo powiedzieć o wielu innych telefonach. Sam miałem takie przypadki na sony ericsonie czy sony xperia t (gdzie bateria też jest niewyjmowalna). Problem w tym czy na podstawie jednostkowych problemów chcemy demonizować/wyśmiewać całą platformę (czy jednego producenta)

walgav   15 #57 19.06.2016 15:57

@daras28-82: To mam teraz chodzić i psiorczyć jaki to sony i android jest zły bo się zawiesza i nie można baterii wyjąć? Niewyjmowalne baterie to poroniony pomysł ludzi od marketingu żebyśmy kupowali coraz to nowe urządzenia jak tylko bateria padnie albo właśnie urządzenie się zawiesi i bez wyjęcia baterii ani rusz.

daras28-82   9 #58 19.06.2016 16:37

@walgav: Tyle to ja wiem, żona ma Xperię Z1 ale w przypadku Androida trzymanie włącznika skutkuje resetem a w przypadku Windows fonów nie.

adi0922   12 #59 20.06.2016 08:25

@daras28-82: Przed chwilą sprawdziłem. Po dlugim przytrzymaniu telefon się resetuje. Nie gadaj głupot.

walgav   15 #60 20.06.2016 08:33

@adi0922 @daras28-82 : To samo miałem napisać. U mnie też przy dłuższym przytrzymaniu telefon się resetuje.

daras28-82   9 #61 20.06.2016 17:10

@walgav: Musieli zatem poprawić, sytuacja o której napisałem miała miejsce rok jak nie trzy temu.

  #62 22.06.2016 16:20

Pomocny wpis, dzięki !