Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja Minix X8-H — godny następca siódemki?

Firma MINIX jak każda, która chce pozostać na rynku nie może spocząć na laurach i ciągle musi przeznaczać swoje zasoby na dalszy rozwój i inwestycje. Owe przedsiębiorstwo zajmuje się produkcją komputerów z Androidem na pokładzie. Na łamach blogów miałem już okazję zaprezentować jedno ze starszych produktów tej firmy, a był nim NEO X7mini.
Dzisiaj postaram się omówić ich najnowszy model, którym jest NEO X8-H. Z recenzją tego produktu wstrzymywałem się dobre kilka tygodni, albowiem kiedy dostałem to urządzenie, to zainstalowane na nim oprogramowanie było jeszcze w fazie beta.

Dokładnie była to pierwsza wersja softu, którą zaktualizowałem do najnowszej, ale nadal bety (ver. X8_X8H_002BETA8). Dokonałem tego za pomocą narzędzia USB Burning Tool - udostępnionego przez producenta. Cały proces zmiany softu jest bajecznie prosty (można opisać go w kilu krokach). W pierwszym kroku musimy pobrać niezbędne paczki, czyli USB Burning Tool i paczkę z obrazem. Po ściągnięciu oczywiście musimy zainstalować i uruchomić owe narzędzie:

  1. Zmieniamy język na normalny
  2. Podłączamy kabel Micro USB do portu OTG
  3. Odłączamy urządzenie od prądu i podłączamy je ponownie
  4. Jednocześnie klikamy przyciski zasilania i “Recovery” (umieszczony obok portu HDMI)
  5. Jeśli wszystko pójdzie poprawnie powinniśmy zobaczyć komunikat w programie "Connect success"
  6. Kolejno wybieramy obraz do załadowania na naszego Minixa "File -> Import image"
  7. Po wgraniu i sprawdzeniu obrazu przez program wybieramy opcje, które mają się wykonać przed załadowaniem oprogramowania. Zaznaczamy pierwszy ("Erase flash") i drugi ( "Erase bootloader") check box w polu "Configuration" i klikamy "Start"
  8. Proces aktualizacji może zająć około 3-4 minut, podczas wygrywania musimy uważać, aby Minix nie został odcięty od zasilania, ponieważ może to się skończyć ucegleniem.
  9. Po pomyślnym upgrade powinniśmy zobaczyć komunikat "Burning successfully", wtedy to możemy odłączyć i podłączyć kabel zasilający od Minixa i normalnie włączyć urządzenie. Uwaga: pierwszy start może potrwać trochę dłużej
I tak właśnie wyglądał proces, który przeprowadziłem na pudełku, aby napisać ową recenzję. Zaś pod koniec miesiąca producent planuje wydać stabilną wersję softu i udostępnić ją w aktualizacji OTA.

Wracając do samego urządzenia to MINIX NEO X8-H jest napędzany cztero-rdzeniowym procesorem Cortex A9r4, współgrającym z ośmio-rdzeniowym układem graficznym Mali 450 i 2GB pamięci RAM. Dla użytkownika dostępne jest 12GB z 16GB pamięci wewnętrznej, która moim zdaniem powinna zupełnie wystarczyć nie niewybrednym użytkownikom.

Oczywiście jeśli zajdzie potrzeba zwiększenia pamięci możemy to zrobić dzięki gnieździe SD/MMC lub po prostu podłączyć dysk do jednego z trzech portów USB. W X8-H nie mogło zabraknąć modułu WiFi 802.11n działającego w dwóch pasmach 2.4GHz/5.8GHz, portu Ethernet RJ-45, czy Bluetooth w wersji 4.0. Do monitora komputer możemy podłączyć tylko i wyłącznie przez wyjście HDMI spełniające standard 1.4b. Zaś z wypuszczeniem dźwięku pojawia się więcej możliwości, bo prócz HDMI mamy także optyczne wyjście SPDIF lub 3.5mm stereo Jack.
MINIX NEO X8-H pracuje pod kontrolą systemu Android 4.4 (Kitkat), który został ozdobiony autorskim launcherem i kilkoma dodatkowymi aplikacjami, dzięki którym po pierwszym uruchomieniu już możemy wykorzystać urządzenie jako multimedialny kombajn.
Owy autorski Launcher przeżył dużą metamorfozę. Porównując go z tym, który był dostępny w modelu NEO X7mini. Ten jest w pełni konfigurowalny i przede wszystkim schludny, można by się pokusić o stwierdzenie, że projektanci tego interfejsu wzorowali się na windowsowskim trybie modern. Jak im to wyszło? Możecie oceni sami. Mnie się podoba. Szkoda tylko że nie można zmienić kolorów i jeśli kogoś taki odcień zielonego będzie denerwował to musi przełączyć się na standardowy launcher Androida, który nadal jest dostępny w systemie lub poszukać czegoś dla siebie.

Aplikacje na początek

Preinstalowanych aplikacji, o których wspominałem wyżej nie jest dużo, a część z nich naprawdę jest praktyczna. Użytkownik na “dzień dobry” ma do dyspozycji:AirPlay/DLNA Receiver (PRO), AirDroid,Skype, MX Palyer, 4K Movie Player, AnTuTu Benchmark, XBMC, ES Explorator plików i Quick Office.

Jeśli ktoś nie widzi potrzeby posiadania tych aplikacji na swoim Minixie to porostu bez żadnego problemu większą część można de-instalować. Trzeba jednak pamiętać, że paczka tychże aplikacji może się zmienić w oficjalnej stabilnej wersji oprogramowania, które ma zostać opublikowane pod koniec tego miesiąca.

Minix jako centrum multimedialne twojego domu?

Odpowiedź na tytuł tego akapitu jest prosta to urządzenie jak najbardziej nadaje się jako centrum rozrywki w salonie. Taką opinię u mnie zbudował już poprzedni model Minixa, a z tym jest jeszcze lepiej. Urządzenie jest szybsze, wydajniejsze i przede wszystkim bezproblemowo radzi sobie z obsługą filmów w rozdzielczości czterokrotnie większej niż 1080, czyli 4K. Także w tej wersji urządzenia pojawił się CEC, którego brakowało mi w siódemce i ten bez żadnego problemu spełnia swoją podstawową funkcjonalność. Także dla melomanów pojawiła się nowość, otóż możemy zadecydować czy dźwięk ma docierać do naszych uszu jako PCM, czy w oryginale dzięki opcji passthrough.

Kolorowe benchmarki na blaszanych pudełkach

Oczywiście jak w takich wpisach bywa nie mogło obejść się chociaż bez jednego benchmarka, który by pokazał moc urządzenia w cyferkach. Do wykonania testu użyłem najnowszej wersji AnTuTu. W porównaniu z swoim poprzednikiem Minix X8-H wypada o 10722 punktów lepiej i w moim odczuciu to wystarczająca różnica jak na kolejną generację urządzenia.
Na pewno znajdą się też tacy, których zainteresują informacje z kultowego programu CPU-z

Tryb Remote

Nie mogło także zabraknąć opcji Remote, dzięki której możemy dedykowaną do tego aplikację zainstalować na telefonie lub tablecie i sterować mini komputerem. Tak jak pisałem przy okazji NEO X7mini instalacja jej jest banalnie prosta, wystarczy wejść na stronie producenta i pobrać instalkę w postaci apk. Aplikacja Remote przeznaczona dla X8-H jest troszeczkę inna od swojej poprzedniczki, wynikło to z tego, iż nowe urządzenia zostało oparte o układ Amlogic, który nie jest kompatybilny z układami Rockchip, na którym bazowały NEO G4, X5mini, X5, X7mini i X7. Zmianą na plus jest nowy odświeżony design, który wygląda o niebo lepiej. Dużym zaskoczeniem był dla mnie brak opcji game pada, która przypadła mi do gustu - mam nadzieje że w kolejnych wersjach aplikacji ta funkcjonalność powróci.

Wnioski

MINIX Neo X8-H jest słusznie nazywany następcą generacji siódmej. Firma produkująca ten sprzęt naprawdę słucha uwag swoich klientów i wyciąga z nich naprawdę dobre wnioski, czego dobrym przykładem jest to urządzenie. Produkt jak jego poprzednik zbudowany został z wysokiej jakości komponentów, które idą w parze z dopracowanym i ciągle rozwijanym oprogramowaniem. Jak nadmieniłem na wstępie na moim Minixie zainstalowałem ostatnią dostępną wersję oprogramowania, która nadal jest Betą. Szczerze mówiąc nie wiem co jeszcze developerzy w tej odsłonie softu chcą poprawiać, ale jak tylko pojawi się wydanie stabilne to nie omieszkam go spróbować i moimi spostrzeżeniami się podzielić ;)

Plusy

  • perfekcyjne wykonanie
  • nieprzesadzona ilość portów
  • wydajny procesor i układ graficzny
  • preinstalowany AirPlay/DLNA Receiver w wersji PRO
  • jest CEC
  • wsparcie dla 4K
  • przyjemny Launcher
    • Minusy

      • brak trybu gamepada w aplikacji Remote
      • (regres) brak obsługi modemów USB
       

sprzęt

Komentarze

0 nowych
KyRol   17 #1 05.09.2014 00:23

Gdzie i ile?

update: już niczego nie jestem ciekawy, po tym jak zobaczyłem ceny na Aliexpress ;)

Autor edytował komentarz.
wojtekadams   18 #2 05.09.2014 09:11

@KyRol: przecież nie jest drogi niecałe 600zł

gowain   18 #3 05.09.2014 10:25

Ja tylko dodam, że w przypadku Minixa mamy do czynienia z bardzo dobrym wsparciem i częstym wypuszczaniem aktualizacji :) Także duży plus za to.

DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #4 05.09.2014 11:14

"Zmieniamy język na normalny" :)

Ubbaa   6 #5 05.09.2014 11:22

@wojtekadams Jak dział WiFi? Widzę, że antenka jest ładna :). Czy jak podłączysz głośniki po bluetooth i słuchasz muzyki z Youtube to WiFi działa tak jak powinno (tj. nie ma znacznego spadku w przesyłaniu danych)?

Autor edytował komentarz.
fr000nc   6 #6 05.09.2014 11:22

Dobra płyta jako podkładka :)

wojtekadams   18 #7 05.09.2014 11:43

@Ubbaa: Wifi działa bardzo dobrze. Nie wiem jak z głośnikami bo bluetooth bo takowych nie posiadam :/ A dlaczego miałby być spadek w przesyłu danych ?

wojtekadams   18 #8 05.09.2014 11:43

@fr000nc: Dobrze gadasz :)

Szowinista   4 #9 05.09.2014 12:09

Cena zbliża się do najtańszych tabletów z windows 8.1 i wyjściem HDMI, które jako centrum multimedialne każdego Andka biją na głowę.
Ale zapytam, co mi tam :)
Da radę toto odtwarzać FLAC 96kHz/24 bity bez konwersji ? PowerAmp ?
Filmy FullHD MKV/DTS chodzą w trybie przekazywania DTS do amplitunera czy dekodują sobie do stereo ?
Na pełnym ekranie czy przeskalowane z "paskiem" Androida ?
Sklep Play pewnie działa choć nigdy nie wiadomo. Jak jest ?
No i ostatnie: YouTube chodzi pełny, zawartość jak w Windows czy okrojona jak w komórkach i co drugi wyświetla "to nie dla twojego regionu" czy jakoś tak.
Przydałby się jakiś filmik może z obsługi :)

Autor edytował komentarz.
KyRol   17 #10 05.09.2014 12:13

@wojtekadams: No wiesz ja tam nie oczekuje w takich urządzeniach jakiegoś super-duper najnowszego SoCa, na dzisiaj zadowoliłbym się czymś z pełnym czterordzeniowym Mali-400 i tyle, wedle mnie kupowanie takich urządzeń za cenę powyżej 200zł mija się z celem bo jutro znowu znajdzie się coś lepszego na topie w tej samej cenie. Zupełnie inny pogląd mam za to na płytki developerskie bo tam się liczy jeszcze fatyga producenta.

KyRol   17 #11 05.09.2014 12:17

@Szowinista: No to teraz powiedz jaką wartość ma tandetny tablet z windą? Już pomijając fakt, że to nie jest to salonowe pudełko gdzie minimum połowę jego ceny pożera wyświetlacz, który w tym scenariuszu zastosowania jest potrzebny jak piąte koło u wozu... No i powiedz w którym tablecie z windą na dziś obejrzymy film w 4K, czekamy na nie mniej błyskotliwą odpowiedź ;P

Autor edytował komentarz.
Szowinista   4 #12 05.09.2014 12:29

@KyRol: "No to teraz powiedz jaką wartość ma tandetny tablet z windą? "

Foobar i PotPlayer - szczególnie z wyprowadzaniem dźwięku wtyczką WASAPI wprost do amplitunera, który to dopiero dekoduje dźwięk. Odpada problem przepróbkowania i straty na kablach. AC3/DTS. Odtwarzają razem wszystko.

A 4K to ma każdy tablet oparty o grafikę INTEL 4000 lub lepszą. Choćby Asus T100. W PotPlayerze trzeba tylko ustawić DXVA czyli sprzętowe dekodowanie a nie jak większość baranów korzystać z playerów używających CPU do dekodowania obrazu bez sensu.

Na Win 8.1 mamy do tego normalną przeglądarkę i normalnego YouTuba. W Minix jest ograniczony do max jakości 720p co przy 4K po HDMI brzmi jak szyderstwo z klienta.

No i... Mamy wszystko co przez 30 lat napisano dla Windowsa, choćby kalkulator ;-)

KyRol   17 #13 05.09.2014 12:58

@Szowinista: Ale czemu ty porównujesz urządzenie za półtora patola (1500zł) do boksu za 150USD? Nie każdy ma parcie na cuda wianki, którymi się parasz, a tu jest opisane urządzenie-przystawka, które ze zwykłego telewizora czy nawet monitora w całkiem przystępnej cenie robi smart-TV. To nie ta liga. A kalkulatorów w Anndroidzie nie brakuje, tak samo jak wielu innych aplikacji czy nawet emulatorów.

Autor edytował komentarz.
ptaku82   4 #14 05.09.2014 13:12

Jako alternatywę polecam Cubox-i. Linux i Android jest wspierany.
Więcej: http://www.solid-run.com/products/cubox-i-mini-computer/

Ubbaa   6 #15 05.09.2014 13:26

@wojtekadams: Bardzo często w urządzeniach z Androidem montowany jest 1 układ odpowiadający za WiFi i Bluetooth i w niektórych urządzeniach widoczny jest spadek przesyłu danych przy korzystaniu z obu technologii. Z tego co pamiętam może dojść do interferencji fali przez co jednocześnie WiFi i Bluetooth zakłócają się. Takie zjawisko występuje w ov-tb-06, Measy U2C ciężko mi określić, które. Na Measy U2C ma to fatalny wpływ tj. często moc sygnału spada do 1 kreski czy całe urządzenie się wiesza.

bachus   19 #16 05.09.2014 14:10

@KyRol: litości, przecież są tablety z 8.1 po 100 funtów, które biją na głowę (kwestie multimedialne) takie boksy.

wojtekadams   18 #17 05.09.2014 14:18

@bachus: podłącz sobie tablet do tv

uk4sh   2 #18 05.09.2014 14:30

czy mozna sterowac urzadzeniem za pomoca pilota od TV? - cec chyba na to mialo pozwalac.

gowain   18 #19 05.09.2014 14:33

@wojtekadams: HDMI? :)

wojtekadams   18 #20 05.09.2014 15:00

@gowain: a tablety za 100 funtów mają HDMI?

wojtekadams   18 #21 05.09.2014 15:01

@uk4sh: Nie Minix nie ma takiej funkcjonalności

Szowinista   4 #22 05.09.2014 15:07

@KyRol: Jakie 1500 ?
MODECOM FREETAB 1010 - można kupić NOWY za 749. Używki Acera po 500.
Za to bździdło chcą 500-600. Dopłata niewielka a funkcjonalność pełna zamiast protezy.

Cuda wianki to jest pakowanie się w "przystawkę", którą większość nas ma już w telefonie. Wystarczy kabel MHL-HDMI za 10 zeta albo mieć w TV miracast/widi.

KyRol   17 #23 05.09.2014 15:27

@Szowinista: Przestań wymyślać, najpierw piszesz o wysokpułkowych Asusach, które być może i pociągną te 4k i mają te cuda wianki o których piszesz (a nie każdy tego potrzebuje), by później proponować zakup używek czy jakichś innych marek z lumpeksów, które w głównej mierze bazują na produkcji low-budżetowych konstrukcji. Byle winda i byle wcisnąć.

Nie jesteśmy na bazarze. Dlaczego nie wzięło Ci się na porównywanie tego rodzaju przystawek na Intelu? Są dwukrotnie droższe i potrafią mieć problemy z temperaturą. Wracając do tabletu - no da się go podłączyć pod TV ale nie jest to urządzenie o charakterze stacjonarnym. Kto inny może Ci nasypać jak z rękawa propozycji co do tabletów z Androidem do użycia w takim charakterze.

Wyjaśnij nam też po co komu upośledzony miracast czy widi, skoro jest HDMI? Można szpanować, że da się bezprzewodowo, tylko czy każdemu są potrzebne lagi na wizji? Przykładowo granie w gry inne niż pasjans z zastosowaniem tych cudów wianków mija się z celem... O jakiej protezie piszesz? Nie każdy mieć musi wypasione m$o do pisania poezji sedesowej, nie każdego też nachodzi na projektowanie w CADzie w salonie czy też paćkanie w fotoszopie...

Autor edytował komentarz.
Szowinista   4 #24 05.09.2014 15:58

@KyRol: W Saturnie wczoraj widziałem Asusa T100 za 970 zł. Jak to jest wysoka półka to nie pytam o twoją półkę.Dell Venue 8 Pro to też badziewie w okolicach 850 zł ?

A szpanować nikt nie ma czym bo wszyscy to już prawie mamy w telefonach i telewizorach od dawna - tylko niektórzy o tym nie wiedzą albo nie umieją ustawić i biegną jak dzieci do sklepu po kolejne pudełko Minix.
Bez sensu...

wojtekadams   18 #25 05.09.2014 16:12

@Szowinista: "tylko niektórzy o tym nie wiedzą albo nie umieją ustawić i biegną jak dzieci do sklepu po kolejne pudełko Minix. "

Czy wiedzą lub nie to jest wybór ludzi i nie można ich krytykować. Ja mam Smart-TV, mam Minixa, tablet i multum innych gadżetów i jedno drugiego nie wyklucza. Szczerze jak chcę coś sprawdzić na sieci i mam włączony TV i mam pilota w ręku to wolę przełączyć się na Minixa niż korzystać z mulącej się przeglądarki na telewizorze.

BTW. Twój avatar jest nie na miejscu

Autor edytował komentarz.
Szowinista   4 #26 05.09.2014 16:17

@wojtekadams: "Czy wiedzą lub nie to jest wybór ludzi i nie można ich krytykować"

Aaa, dlaczego nie można ? Co to za nowa moda, że nic nie można krytykować, szczególnie jak dwóch panów chce mieć dziecko??? Krytyka jest jak najbardziej motorem rozwoju i postępu! No, chyba, że ktoś uważa, że powinien obnosić się ze swoją murzyńskością ;-)

A Twój avatar jest na miejscu ?

Autor edytował komentarz.
KyRol   17 #27 05.09.2014 16:22

@Szowinista: Tylko, że w twoim wykonaniu to nie jest krytyka, a krytykanctwo. Wziąłeś za przykład coś co ma całkiem inne zastosowania i robisz z tego mecyję, że jak dołożysz do interesu to będziesz miał jeszcze lepsze urządzenie. To wszyscy wiedzą, że jak płaci się więcej to wymaga się więcej, żaden z Ciebie Kolumb, a do tego podważasz zasadność wyboru innych...

bachus   19 #28 05.09.2014 16:29

@wojtekadams: bardzo dużo, wpisz w Amazon.

wojtekadams   18 #29 05.09.2014 16:38

@Szowinista: Obracasz kota ogonem

Ja nie mam w avatarze zdjęcia zmarłego premiera.

wojtekadams   18 #30 05.09.2014 16:40

@bachus: jak znajdziesz pudełka z Win8.1 w cenie Minixa to się zainteresuje.

Szowinista   4 #31 05.09.2014 16:45

@wojtekadams: Elvisa czy Merlinkę byś wolał ? ;-)

Szowinista   4 #32 05.09.2014 16:50

@wojtekadams: "jak znajdziesz pudełka z Win8.1 w cenie Minixa to się zainteresuje."

Wejdź sobie na All..ro. Jest cały wysyp nowych laptopów z zapasów magazynowych po 599 zł i 699 zł.
I nie pisz tu, że to przepaść cenowa dołożyć 2 stówy.
Do tego mini i tak musisz dokupić dysk i klawę - wtedy wychodzi na to samo.
I nie musi być 8.1. Już Vista a nawet XP bije na głowę wszystkie te g playery.

Wiem, bo przerobiłem temat. Playerów kilka różnych z DLNA też. Wszystko badziew i same problemy, zawsze kończyło się tak samo - odpaleniem kompa na TV. Polecam.

Autor edytował komentarz.
Szowinista   4 #33 05.09.2014 17:12

@KyRol: "a do tego podważasz zasadność wyboru innych..."

Do tego chyba służy funkcja komentarzy do artykułu...
Po co włączono taką możliwość, by jak debil pisać "Lubię to!"???

KyRol   17 #34 05.09.2014 17:23

@Szowinista: powodzenia, ktoś pisze, że potrzebuje odtwarzacz do salonu, a ty wpierasz mu, że ma wziąć wannę z szyberdachem, nie wiem z kim i o czym chcesz dyskutować, to nie jest krytyka, to jest dryf z stekiem bzdur.

Autor edytował komentarz.
Szowinista   4 #35 05.09.2014 17:33

@KyRol: A kto pisze, że do salonu ? Ja czytałem o centrum multimedialnym a do tego to właśnie laptop/tablet windows się nadaje a nie ten chłam!
Tam nie ma nawet normalnego YouTuba, tylko okrojony!
Jakie centrum multimedialne i 4K? Nawet telewizorów czy monitorów 4k nie ma poniżej ceny samochodu - filmów zero - stacji tv zero. Ale mam playera 4K w "saloonie"!!!

bachus   19 #36 05.09.2014 17:37

@KyRol: problem w tym, że po części... ma rację i nie chodzi o wannę z szyberdachem tylko taką bez drzwiczek, żeby woda się nie wylewała, żeby można było nalać wody o dowolnej temperaturze i żeby obsługiwała każdy płyn do kąpieli (żeby emalia nie odchodziła). Z formatami, jakością ma absolutną rację. Jak ktoś już kupuje odtwarzacz, to rzadkością jest TV 20-cali (szczególnie, że sporo osób upodobało sobie coś, co ma minimum 42 cale). Melomanem aż takim nie jestem i aż takiego sokolego wzroku nie mam, ale czasem chce się obejrzeć coś w lepszej jakości niż "HD" od weeb.tv ;-)

KyRol   17 #37 05.09.2014 17:52

@Szowinista: dobrze już dobrze, już wszyscy wiemy, że do oglądania filmów potrzebne Ci 2 kg złomu.

KyRol   17 #38 05.09.2014 17:58

@bachus: Bez przesady, jest pełno urządzeń z Androidem, które zrobią to samo albo i lepiej, więc nie demonizujmy, że te to protezy, bo jak narazie to wyboru w urządzeniach z windą nie ma na taką skalę jaką mogą się pochwalić boksy czy stick'i z Androidem. Pomijając już usilnie uskuteczniane generalizowanie przez powyższego dyskutanta - nie każdemu taki kolos do szczęścia potrzebny.

Autor edytował komentarz.
bachus   19 #39 05.09.2014 18:18

@KyRol: no ale Ty też mocno ciśniesz w jedną stronę... To, że Android jest wciskany wszędzie nie oznacza, że jest dobry do wszystkiego. Jednemu wystarczą gwiezdze wojny w "streamingu: telnet towel.blinkenlights.nl
Czasem jednak chce się lepszej jakości.

KyRol   17 #40 05.09.2014 18:38

@bachus: Olbrzymią przesadą jest pisanie i sugerowanie, że Android nie nadaje się do oglądania filmów, gdyż jak najbardziej się nadaje. A widzę, że to oboje usiłujecie wpierać. Czytam newsy i wp ma mieć dopiero implementację jeśli chodzi o filmy 2k, a Android ma już ją nawet w 4K... To, że desktopowe konstrukcje to potrafią to chyba żadna nowość, tak samo, jak ich ociężałość i gabaryty. Skoro powstają najróżniejsze boksy i sticki i jest ich wszędzie na pęczki raczej niestety tylko z Androidem (poza nielicznymi wyjątkami - zbox czy nuc), to chyba nie znaczy, że wy macie rację, a raczej fakt ten dowodzi tego, że są trendy, którym ani intel ani m$ nie jest w stanie podołać...

Autor edytował komentarz.
Szowinista   4 #41 05.09.2014 19:01

@KyRol: W jakim świecie ty żyjesz? Jakie ciężkie gabaryty, jaka ociężałość?
Słyszałeś o NUC, Zotac? Gigabyte też wypuścił pudełko. Cała masa tego, często poniżej 600 zł. Małe poręczne tablety bez wiatraka za to z pełnym Windows żywiące się 12 watami z wyłączonym ekranem to też za ciężkie do salonu ?

No, chyba, że tak małe salony masz, że 8 calowego tableta nie wciśniesz ;-)))
A te 4K to tak przez najbliższe 10 lat będzie potrzebne jak 5 koło u wozu.

Autor edytował komentarz.
wojtekadams   18 #42 05.09.2014 21:26

Dlaczego uparliście się na tablety wpis tyczy się zupełnie czegoś innego.

  #43 05.09.2014 22:20

@wojtekadams: weeb.tv na tym śmiga?

wojtekadams   18 #44 05.09.2014 22:32

@Anonim (niezalogowany): Jest wtyczka do XBMC (http://weeb.tv/xbmc), więc działa.

Szowinista   4 #45 06.09.2014 00:11

@wojtekadams: "Dlaczego uparliście się na tablety wpis tyczy się zupełnie czegoś innego."

Czego innego ? Wpis dotyczy centrum multimedialnego. Cóż lepszego jest w temacie od tableta z wyjściem hdmi i Win 8.1 od tego ?
Ceny się zbliżają a Android to atrapa tego centrum,

piteq   4 #46 06.09.2014 10:05

Szowinista a reszta rodziny zdrowa?Wiele niedorzecznych komentarzy tutaj czytałem, ale twoje przebijają wszystkie!Pomysł z tabletem, jako centrum multimedialnym do salonu jest wręcz genialny i warty opatentowania.Powiedzmy że mam taki tablet podłączony do tv, i nagle zachciało mi się obejrzeć 22 odcinek rancz na VOD TVP.I Co?Muszę wstać z wygodnej sofy, podejść do tv i włączyć tablet, odpalić przeglądarke(bo chyba nie ma dedykowanej aplikacji do VOD TVP na win8),wpisać adres(bądź wybrać z ulubionych), odszukać interesującą mnie pozycje i...Teraz już tylko oglądać!Podczas gdy na takim androidowym boxie robie to wszystko z pilota, nie podnosząc czterech liter z wygodnego siedziska.
To taki najprostszy przykład obrazujący debilność twojego pomysłu-czyli atrapy media center w postaci tabletu.

bachus   19 #47 06.09.2014 11:15

@piteq: nic przecież takiego nie napisał, chodzi o platformę a ekran dotykowy w tym przypadku może być tylko zbędnym dodatkiem. To tak, jakbyś napisał, że trzeba do przedstawionego boksa podłączać się jakimś JTAGiem, no bo przecież nie ma ekranu, klawiatury, myszki... Chodzi tylko o to, że jak potrzebujesz oglądnąć coś w lepszej jakości to 'boksy' Androidowe z którymi miałem styczność chrupią, albo odmawiają współpracy. Sam jestem użytkownikiem Androida i *nix-pochodnych, ale centrum multimedialne oparte o platformę MS (dobrze skonfigurowane) po prostu działa.
Jasne, że jak się ogląda na 20-calach i filmy 3h skompresowane do 700MB, oraz jak się twierdzi, że "weeb.tv to obraz żyleta HD" to wystarczy komuś urządzenie na Androidzie. Jak zostaną dopracowane rzeczy z obsługą kodeków, dźwięku to jasne, jestem za. To jak z dyskiem SSD - tak to się nie potrzebuje, ale raz wystarczy wsadzić do komputera to już ciężko wrócić do standardowego talerzowca.

Autor edytował komentarz.
piteq   4 #48 06.09.2014 12:56

@bachus"Chodzi tylko o to, że jak potrzebujesz oglądnąć coś w lepszej jakości to 'boksy' Androidowe z którymi miałem styczność chrupią, albo odmawiają współpracy"
Nie.Nie chodzi o to.Pozwól że zacytuje kawałek wypowiedzi do której się odnosiłem:
"Wpis dotyczy centrum multimedialnego. Cóż lepszego jest w temacie od tableta z wyjściem hdmi i Win 8.1 od tego ? "
Czyli chodzi o tablet w roli takowego centrum, co jest pomysłem poronionym...

bachus   19 #49 06.09.2014 17:17

@piteq: nadal nie rozumiem czemu jest to "pomysł poroniony", nie wiem do czego się odnosisz. Przecież nawet wspomniany XBMC obsłuży więcej formatów i na Intelu będzie lepiej działać (przynajmniej te zastosowania). Może już za moment, za chwilę ale na chwilę obecną ARM jeszcze potrzebuje dopieszczenia i innego podejścia programistów, szczególnie Androida (który idzie w złą stronę).

piteq   4 #50 06.09.2014 21:01

@bachus " nadal nie rozumiem czemu jest to "pomysł poroniony"
Choćby z powodu o którym pisałem powyżej-sterowanie.
"Przecież nawet wspomniany XBMC obsłuży więcej formatów i na Intelu"
Możesz wymienić te formaty-czyli te z którymi poradzi sobie intel, a nie da rady ARM?

wojtekadams   18 #51 06.09.2014 22:07

zgadzam się z @piteq jeśli chodzi o wykorzystanie tabletu zamiast takiego boxa. Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić podłączonego tabletu do tv z ekranem obróconym ku blatowi (aby ciągle nie świecił) i obsługiwanie go za pomocą drugiego tabletu. @bachus Co do samego Windowsa wszystko spoko bo na pewno w niektórych aspektach ma przewagę nad Androidem, ale kto za niego mi zapłaci? Android jest darmowy... Intel, intel, też przecież na nim hula Android.

bachus   19 #52 08.09.2014 11:14

@wojtekadams: co obchodzi konsumenta sposób licencjonowania oprogramowania, jeżeli w danym zastosowaniu jest dany OS ma większe możliwości a cenowo wychodzi tak samo, lub taniej? Co do obsługi - nadal nie rozumiem o co chodzi z tym drugim tabletem, przecież sam we wpisie piszesz o trybie "remote", więc też coś potrzebujesz do sterowania.
Co do samego sterowania - ja mam w XBMC podpięty zwykły pliot RC6, który ogarnia włączanie i wyłączanie "całości". Mam też wrażenie, że najbardziej Ciebie boli ten ekran dodytkowy, że tam "jest i się marnuje".
Koszt "licencji" jest już zbliżony. Android "kosztuje" około $0.75/urządzenie, Windows 8.1 przy urządzeniach niskobudżetowych z dostarczonym "bingiem"
(tzn. że po włączeniu urządzenia domyślną wyszukiwarką jest Bing a użytkownik oczywiście może to zmienić) jest... w podobnej cenie (powyżej 1$).
7-calowa Toshiba Encore Mini kosztuje w USA... około $120 - 16GB, 1GB RAM (troszkę mało...) 1.8GHz Atom Z3735G. Widać przecież, że to cena za sprzęt a nie OS. Jestem przekonany, że na dniach zaczną się pojawiać boksy z Windowsem i mogą być nawet tańsze od Androidowych. Intel wypuścił znowu fajnie małe/energooszczędne procesory.
p.s. przypominam, że nie jestem fanbojem, tylko dyskutuję i przytaczam moje argumenty; na codzień używam zarówno Androida, jak i Windowsa. Używam zarówno serwerów Windows, jak i Linux/Unix.

  #53 10.11.2014 11:07

a jak w waszej opinii klasyfikują się odtwarzacze typu Dune i Med8er??

wojtekadams   18 #54 11.11.2014 16:41

@Anonim (niezalogowany): Nie miałem styczności z tymi firmami.

  #55 16.01.2015 15:11

"(regres) brak obsługi modemów USB"

Oczywiście, że wspiera obsługę modemów 3G.
Na stronie http://www.minix-tech.de/minix-hub-neo-x8-h jest napisane: "Anschluss haben Sie drei vollwertige USB-Anschlüsse zur Verfügung. Dadurch lassen sich Festplatten, Tastatur&Maus, 3G Dongles oder eine Kamera für Videochats anschließen."
Gogle pomoże przetłumaczyć, jeśli ktoś nie zna niemieckiego.
.
Modem musi być kompatybilny z androidem.
.

  #56 16.01.2015 18:07

Jak podłączyć dowolny modem 3G do dowolnego tabletu opisano na forum XDA pod nazwą "Connect ANY 3G dongle to ANY android tablet..."
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2172914
.
To jest naprawdę dobra wiadomość.
.

  #57 28.02.2015 14:26

Zakupiłem wersję PLUS, Odtwarzacz nic nie warty, nawet FHD przy dużym bitrate obraz tnie. Odtwarzanie 4K to jakaś kpina. Nawet nie potrafi odtworzyć pliku z kamerki GoPro nagranego w 4K, z bitrate zaledwie 50Mb/s, pliki o bitrate około 500Mb/s to może za 10 lal będą te odtwarzacze czytały.Tak że NIE ODTWARZA 4K. Jedyne 4K to z YouTuba możecie po odtwarzać, czyli badziewie. No i na koniec, coś co bardzo irytuje to jest wolny w działaniu.

  #58 04.03.2015 11:06

Minix tak naprawdę niewiele różni się od dużo tańszej konkurencji (np.Tronsmart) . W zasadzie są to drobnostki, większość do ustawienia/zrobienia we własnym zakresie ( i nie trzeba być przesadnie zaawansowanym ). Płaci się za "renomę", a co to oznacza- a no to,że był jednym z pierwszych na rynku, posiada rozbudowane (ale już raz zlikwidowane) forum użytkowników, aktualizacje które jednak nie podnoszą poziomu tych urządzeń jakoś znacząco ponad konkurencyjne. Miałem jedno z ich pierwszych urządzeń, z trzycyfrowym numerem fabrycznym :), teraz korzystam z czwartej już generacji tv boxa z androidem (ale już nie minixa ;)

  #59 01.04.2015 19:53

@looopa (niezalogowany):
a z jakiego korzystasz i czy jesteś zadowolony?
ja mam k-r42v2.0 i mam problemy z wifi . chciałbym zmienić na coś lepszego.

  #60 01.05.2015 23:15

@djsonar (niezalogowany): Zaktualizuj oprogramowanie to się zdziwisz jak śmiga.Ja też mam wersję Plus od grudnia 2014 i po wielu testach jestem bardzo zadowolony.Pozdrawiam

  #61 17.05.2015 20:02
  #62 26.06.2015 01:11

W sklepie w którym się zaopatrywałem nieco taniej http://m7.pl/pl/wszyscy-o-nim-marza-minix-x8h-plus-pilot-minix-m1.html

  #63 08.12.2015 21:07

witam, czy macie jakieś spostrzeżenia na temat minixa x8-h
czy warto kupić?
czy rozejrzeć się za czymś tańszym?

chętnie wysłucham użytkowników minixa.

  #64 17.08.2016 22:05

A czy ktoś się orientuje jak w nim wyłączyć zasilanie dysku USB tak aby po wylączeniu zewnętrzny dysk stale nie pracowal? Będę wdzięczny za pomoc