Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Czy na pewno już czas na next geny? Recenzja The Last Of Us

Lipiec upłynął mi wraz z The Last Of Us, nowym dziełem Naughty Dog (NG), studia należącego do Sony Worldwide Studios tworzących gry ekskluzywne na PlayStation. NG słynie wręcz z tworzenia gier wyglądających bardzo dobrze na przecież już nie pierwszej nowości PS3. Tym razem nie mogło być inaczej, TLOU wygląda wręcz fenomenalnie. Tak dobrze, że zacząłem się zastanawiać, czy aby na pewno potrzebujemy nowej generacji konsol. Wpis ten jest więc próbą odpowiedzi na to pytanie poprzez recenzję tej gry.

The Last Of Us - Game od the console Generation?

Tak. Ta gra zasługuje moim, i nie tylko zdaniem na to miano. Twórcy stworzyli prawdziwe dzieło sztuki, za które, gdyby było filmem dostaliby zapewne Oskara. Wszystko, począwszy od dialogów, po fabułę na otoczeniu i grafice sprawia, że nie sposób się od tej pozycji oderwać. Nie mówiąc już o tym, że na przejście gry potrzebujemy ok. 20h- obecnie standardem jest 6-8h więc tutaj mamy naprawdę kawał gry.

Jeśli ktoś mi nie wierzy to polecam zajrzeć w recenzje The Last Of Us- gra zebrała bardzo dużo ocen 10/10 a w serwisie zbierającym oceny z recenzji ma notę 95 pkt na 100 recenzji i jest na pierwszej pozycji top gier na wszystkie platformy i top gier PS3. Trudno o lepszą reklamę...

Streszczenie fabuły [maksymalnie uprościłem aby nie robić spojlerów]:

Akcja toczy się 20 lat po tym jak wirus zdziesiątkował ludzkość. Zainfekowani oraz ci, którzy uniknęli wirusa walczą między sobą o bron i jedzenie oraz wszystko co mogą wziąć...
Joel, przemytnik zostaje zaangażowany do "przemytu" 14 letniej Ellie do strefy nie objętej kwarantanną wojskową. Proste, zdawałoby się zadanie przemieniło się w brutalną podróż przez kraj, która miała jeden cel: przetrwać.

Wiem, powyższe streszczenie może nie zachęcać ale nigdy nie byłem dobry w pisaniu streszczeń....

Polecam zapoznać się z oficjalną polską stroną gry-zawiera ona więcej informacji o grze oraz screeny i trajlery.

Next Geny- skoro na obecną generację powstają takie perły to na serio potrzebujemy nowej generacji "FullHD"?

Z jednej strony odpowiedź się wydaje oczywista- obecna generacja jeszcze mogłaby spokojnie "królować" minimum rok, jak nie dłużej. Trzeba jednak przyznać, że zastój nie jest dobry dla tej branży- nowe generacje to nie jako okazja do stworzenia nowych marek gier, może nawet nowych gatunków. Choć PS3 spokojnie mogłoby jeszcze "rządzić" z dwa lata to dobrze, że w końcu będzie PS4. Zapytacie dlaczego? otóż, skoro Naughty Dog potrafi stworzyć takie dzieła na stosunkowo stary sprzęt jakim jest PS3 to aż można "bać się" co zobaczymy na o wiele mocniejszej PS4, gdzie już nic nie będzie ograniczało twórców gier. No może za wyjątkiem wydawców :D

Co o tym sądzicie? piszcie w komentarzach ;) 

gry inne

Komentarze

0 nowych
dzikiwiepsz   12 #1 21.07.2013 22:32

jeśli chodzi o konsole to obecne są już trochę przestarzałe, po za tym liczy się kasa w ps4 będzie obowiązkowy abonament na mp, chyba o nic innego nie chodzi :D

etam   10 #2 21.07.2013 23:07

The Last of Us - bezspoilerowa recenzja quaza: https://www.youtube.com/watch?v=Pf9Uee0gxRI

Frankfurterium   10 #3 21.07.2013 23:15

Kilka razy próbowałem napisać stonowany hejt na podejście autora, ale nadal mi nie idzie, więc niech zostanie tak: wpis co i rusz wspomina o oprawie gry i możliwościach konsoli, paroma dosłownie słowami (nie licząc streszczenia zarzewia fabuły) podsumowując resztę. "Gra jest super i PS3 jest super, ale PS4 będzie jeszcze lepsze, bo grafika będzie lepsza". Celebracja kultu oprawy w czystej postaci.

Wiem, spaczony jestem, ale najlepsze tytuły, w jakie mi było dane grać, pokochałem nie za wizualia.

  #4 21.07.2013 23:25

Nie wiem, czego się ludzie najedli, ale definitywnie czegoś trującego, że podniecają się tym tytułem.

Olbi   10 #5 21.07.2013 23:31

Jeżeli piszesz w artykule, że po co nam nowe generacje, to może wróć sobie do PS1 i zagraj w gierki sprzed 13 lat. W końcu tam też dało się tworzyć świetne fabuły, które zapierały dech w piersiach. Pal licho z grafiką.

Konsole były dobre 5 - 10 - 15 lat temu, kiedy rozwój rynku komputerowego nie szedł tak szybko, jak to ma się obecnie. Nowe geny już przez wielu są uważane za przestarzałe, a co będzie za 5 - 7 lat?

freeq52   8 #6 22.07.2013 00:13

To jest recenzja? Chyba żartujesz, prawda?

koksik202   8 #7 22.07.2013 00:27

kupiłem tą grę dziewczynie na urodziny, od tygodnia nie gadamy i nie chętnie zostaje do późna u mnie wieczorem ;( oglądając jak gra to muszę przyznać że szczegóły w grze są niezłe grafika ok ale widać raz za czas jakby to już było za dużo jak na ps3

kuba144   5 #8 22.07.2013 00:35

Wygląda trochę jak prowokacja :) Typowe wsadzenie kija w mrowisko i dyskusja na 100 komentarzy na temat wyższości konsoli nad PC lub odwrotnie.

Nie jestem graficznym onanistą i to co widzę na PS3 jest dla mnie ok ale skoro da się więcej to czas najwyższy ;)

AdrianSasquatch   9 #9 22.07.2013 00:58

Zgodzę się z kubą144, ponieważ tekst tak rażąco nie rozwija obydwu tytułowych zagadnień, że aż się prosi o soczysty komentarz ;p

Co do samej gry, to nie było i nie będzie mi w nią dane zagrać, bo zawsze, zamiast konsoli, miałem PC pod biurkiem, ale obejrzałem "Let's play" CTSG i muszę przyznać, że jest to produkt, dla którego byłbym skłonny kupić PS3 (oczywiście gdybym jakimś cudem wymazał sobie pamięć, żeby nie znać fabuły ;p). Tytuł jest po prostu wart swoich ocen pod każdym względem i szczerze go polecam każdemu, niezależnie od preferowanego gatunku.

Autor edytował komentarz.
  #10 22.07.2013 01:25

ja nie widzę powodu by wpis trafił na główną. ani nie porusza tematu ani nie jest recenzją. Taki sobie tekst o tym że p4 będzie lepsze od p3.Chcesz fabuły- Fallout 1 i 2. Grafika to nie wszystko

thegroke   2 #11 22.07.2013 10:50

A ja sobie trochę ponarzekam...

1. Nie podoba mi się kombinowanie producentów z rozwiązaniami typu wyświetlacze na gamepadach i inne tego typu, wg mnie to żadna rewolucja tylko niepotrzebne zwiększanie ceny sprzętu, który od czasu do czasu trzeba wymienić.

2. Nie podoba mi się traktowanie polskiego rynku przez producentów konsol - opóźnione premiery, okrojone funkcjonalności itd...

3. Ceny (dla przykładu Xbox One: USA ~1500pln PL: 2100pln). To samo gry.

A później narzekanie/tłumaczenie producentów, że konsole w Polsce są mało popularne...

xomo_pl   21 #12 22.07.2013 11:46

@Frankfurterium,

może faktycznie ze wpisu wynikać, że skupiam się za bardzo na części wizualnej. Nie jest tak do końca, ważny jest dla mnie też gameplay, fabuła. W przypadku TLOU oprawa graficzna na prawdę potrafi powalić swoją jakością, co w połączeniu z mocną, wciągającą fabułą i świetnie zrobionymi dialogami sprawia, że mamy do czynienia z prawdziwym dziełem sztuki na miarę "Oskara gier".

@Olbi

Tylko widzisz, postęp między ps1->ps2 , ps2->ps3 jest ogromny a postęp między PS3 -> PS4 już taki nie jest na pierwszy rzut oka- owszem będzie ładniej wyglądać, większe lokacje, AI wrogów pewnie lepsze ale to nie będzie ten przeskok co z PS2 na PS3 po prostu. Dlatego można się zastanawiać nad sensownością wydawania przez Sony/MS nowej generacji...

@freeq52
nie żartuję. Jak ktoś chve poczytać o fabule więcej to zapraszam do Google bo nie chcę nikomu psuć ewentualnej gry a co najwyżej zachęcić do przejścia tej gry ;)

@AdrianSasquatch
nawet nie wiesz co tracisz mając tylko PC :D

@thegroke
2. PS3 będzie w tym samym momencie na całym świecie
3. ceny mamy europejskie, Nie wina Sony/Ms,że biedny naród jesteśmy :D

eimi REDAKCJA  17 #13 22.07.2013 12:03

Postęp między PS3 a PS4 będzie ogromny z zupełnie innego powodu: ilość dostępnego RAM. Grafika to sprawa drugorzędna, ja już nie widzę specjalnych różnic między 720p a 1080p siedząc kilka metrów od TV. Ale konsole wyraźnie się dławią na skomplikowanych przygodówkach, MMORPG-ach. Co robić - pamiętajcie, że PS3 ma mniej RAM niż przeciętny smartfon dzisiaj.

gowain   19 #14 22.07.2013 12:08

@Frankfurterium +1 :)

xomo_pl   21 #15 22.07.2013 16:25

@eimi,

" PS3 ma mniej RAM niż przeciętny smartfon dzisiaj."

tym większy opad szczęki jak patrzy się na to co mimo tak leciwego sprzętu tworzą studia, które zechciały trochę zagłębić się w "dolne pokłady mocy" PS3 :D

CoroDaNem   7 #16 22.07.2013 17:48

Przedmówcy mają rację, recenzji ten wpis za bardzo nie przypomina, skoro czytelnik zostaje odesłany do innych recenzji i faktycznie może tu zaraz wybuchnąć kłótnia "co jest lepsze".

Zastanawialiście się kiedyś, że gry wydane w przeciągu ostatnich 2 lat są wizualnie ograniczane ze względu na konsole?

pawcio1212   7 #17 22.07.2013 20:28

@CoroDaNem mi się wydaje że nawet więcej
wystarczy zobaczyć mapę metro bf3 na xbox360 ps3 i na pc
chyba najlepiej to wyglądało na jakimś zegarze czy czymś(pisze z pamięci)
xbox płaskie,ps3 zagłębienie, PC widoczne cyfry

xomo_pl   21 #18 22.07.2013 23:46

@CoroDaNem,
pytanie ile prawdy jest w tym, że gry pc są ograniczane a na ile to jest gadka twórców, żeby im dać nowe generacje, pod które nie będą musieli się wysilać aż tak jak teraz, kiedy muszą optymalizować swoje twory pod nie najnowsze PS3/X360...
Zakładając, że tak jest można zapytać kto im każe je ograniczać? na pc nic ich nie ogranicza przecież poza budżetem i ewentualnie wydawcą. Nawet gdyby wersja pc była 100x lepsza to i tak wolę konsolę bo wkładam płytę/pobieram grę i gram... nic więcej mniej nie obchodzi :D

@pawcio1212,
pozostaje zapytać w czym to przeszkadza, że otoczenie jest "płaskie" bardziej na konsolach niż na pc? szczególnie, w grach, gdzie się patrzy za rywalem jak FPS.
PS: gry od EA/studia DICE to słaby przykład bo po prostu oni mają gdzieś jakość gier na konsole, które to są robione na odwal się i byle były bo się sprzedają...

Rafcioś   7 #19 23.07.2013 11:05

No bo widzisz, wyższość konsol nad PC-tami polega na ich jednolitości, dzięki temu można grę zaprojektować pod ściśle określoną architekturę. Konsole, mimo że dużo słabsze, mają lepiej wyglądające gry, bo można je zoptymalizować pod ściśle ustaloną platformę sprzętową. Wyobrażasz to sobie w przypadku PC-tów? Nie? No właśnie, bo gry na nie muszą być optymalizowane pod dziesiątki tysięcy możliwych konfiguracji sprzętowych.

Inną sprawą jest, że jak jakiś programista będzie niedbały i dopiero uczący się, to nawet najgorszy chłam pod względem grafiki będzie się ciął na najlepszych maszynach (patrz Minecraft). Natomiast naprawdę starający się, doświadczeni twórcy, jakby chcieli, to efekty takie jak tutaj opisujesz mogliby osiągnąć nawet na PS2. Problemem jest natomiast to, że byłoby to zwyczajnie strasznie czasochłonne i trudne do zrealizowania. A w przypadku PC praktycznie niemożliwe...

Natomiast nowe konsole powstają nie po to, żeby zwiększyć możliwości - one od czasów PS2 już są praktycznie nieograniczone w przypadku konsol. Powstają one po prostu po to, żeby skrócić czas i zmniejszyć trudność tworzenia takich gier. Innym powodem są nowe sposoby komunikacji z konsolą. Najprostszym przykładem jest PSMove w przypadku PS3.

A zresztą, grafika w grach wcale nie jest najważniejsza...

Autor edytował komentarz.
maciekmm.tk   3 #20 23.07.2013 12:02

"mają lepiej wyglądające gry" - coś mi się nie wydaje, na komputerze możesz sobie przystosować grafikę. Prawdą niestety jest, że programiści nie są tak mocno ograniczeni na pecetach jak na konsolach.


"to nawet najgorszy chłam pod względem grafiki będzie się ciął na najlepszych maszynach (patrz Minecraft)" - Cięcie się minecrafta z grafiką ma tyle co piernik do wiatraka. Minecraft pożera ogromne zasoby poprzez generację losowego świata zbudowanego z chunków w których znajduje się 16x16x255 klocków i nie nie zgodzę się, że minecraft tnie się na najlepszych maszynach, bo sam używam 6 letniego komputera i minecraft śmiga mi na 70 fps'ach, gdzie o uruchomieniu battlefielda 3 albo nawet gta IV mógłbym pomarzyć, a wiedźmin I osiąga maksymalnie do 25 - 30 fpsów.

Konsola ma swoje plusy, pecet też je ma...

  #21 23.07.2013 12:11

@Rafcioś
Minecraft taką grafikę ma celowo, a to że Java jest w grach niewydajna, nie jest winą twórców. Lepszym przykładem są MMO od Wargaming (World of Tanks, World of Warplanes) - tam silnik gry jest po prosty zły!

jaredj   10 #22 23.07.2013 15:29

I ta gra nie jest przykładem na to, że nie trzeba nam konsol nowej generacji, bo trzeba, obecne nie nadążają za rynkiem PC. Ale jest idealnym przykładem na to, że innym twórcom/studiom brakowało .... no, wielu rzeczy, do stworzenia dobrej gry na PS3. Pójście na łatwiznę to po prostu najbardziej ekonomiczna droga. Jak widać są jeszcze możliwości w PS3, tylko nikomu się nie opłacało do nich sięgnąć.

xomo_pl   21 #23 23.07.2013 18:53

@jaredj
The Last Of Us pokazuje, że jeśli studio chce to i na obecną generację potrafi zrobić "cudne" gry, nie potrzebuje do tego nie wiadomo jakiej mocy. Trzeba tylko chcieć. Tylko albo aż.
Gdyby wszystkie studia tak "chciały" robić ładne gry jak robią to studia z grupy Sony to nowa generacja nie byłaby im potrzebna.

Tak czy owak ja tam czekam na PS4 z lekką niecierpliwością już :D

  #24 24.12.2014 00:12

Gry na PC maja w sobie to coś czego gry na żadne konsole nie bedą miały. Jeśli TLOF jest grą genialną to co takiego jest innego w tej grze? Gram w nią jakieś 10 godzin na plus fabuła, reszta to oklepane schematy, skradanie się, walka, przerywnik filmowy, skradanie się, walka, przerywnik filmowy itd, grając w takiego Fallouta NV gdzie świat gry jest otwarty czy Skyrim ta gra oprócz fabuły i dobrej grafiki nie ma nic godnego uwagi, dużo lepiej bawiłem się w liniowym DEAD SPACE 2 gdzie naprawdę można było się wystraszyć a fabuła jest równie dobra. Wymienione wyżej gry też miały dużo więcej "survivalu" niż TLOF. W Super Mario było wiecej motywu przetrwania niż w TLOF. Podsumowując konsole to przeżytek , TLOF świetny pomysł nie wykorzystany potencjał, moim zdaniem gra jest nie dopracowana powinna mieć otwarty świat, są momenty gdzie chciałbym zagrać misje poboczne pogadać z jakims strażnikiem, zrobić jakiś handel cokolwiek, ewidentnie przereklamowana. Jedyną szanse dla konsol widzę w genialnych platformówkach 2D/3D, grach typu NFS jeśli są dobrze zooptymalizowane i grach zręcznościowych jak Fifa, NBA itp.