Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja PlayStation 4 — kupować czy czekać?

Już nieco ponad miesiąc minął od dnia, w którym nabyłem konsolę nowej generacji od Sony - trochę wcześniej niż od dawna planowałem, ale to mniejsza o to. Pora odpowiedzieć przed samym sobą, czy był to dobry moment na zakup, czy może powinienem trwać nadal przy poprzedniej generacji?

Zanim przejdę do właściwej części wpisu ważna informacja dla czytelników: wpis ten jest kontynuacją wpisu sprzed miesiąca, w którym opisałem swoje pierwsze wrażenia po zakupie konsoli. Znajdziecie tam także podstawowe informacje o konsoli, zestawie czy wprowadzonych nowościach.

Działanie, wykonanie

Do wykonania konsoli nie można mieć moim zdaniem zastrzeżeń - nie ma tu efektu strzelającego plastiku jaki występował choćby w edycjach slim PS3 a plastik obudowy jest niezłej jakości. Konsola świetnie prezentuje się też pod telewizorem. Z pewnością wpływ mają na to ciekawy kształt obudowy, której lewa część pokryta jest błyszczącym plastikiem. Inna sprawa, że o ile PS3 mogliśmy wycierać 'czymkolwiek', tak tu już tak nie zrobimy bo rysy byłyby gwarantowane na tym błyszczącym plastiku ;).

Konsola pracuje na prawdę cicho przez długi czas, po dłuższym graniu wiatraki są słyszalne ale hałas nie przeszkadza w grze nawet na bardzo przyciszonym TV. Przydatny jest tryb standby, w którym to możemy ładować pada jak i inne urządzenia w portach USB konsoli, której pasek świeci wtedy na żółto. Choć wydaje się, że jest on dość jasny to nie widzimy go patrząc pod kątem. Pasek ten, gdy włączymy konsolę świeci na biało - również wtedy nie rozprasza on naszej uwagi.

O systemie PS4

Jak już wspominałem poprzednio - system jest szybki, ale brak mu wielu opcji, które bardzo by się przydały. 28. października jednak wydane ma zostać oprogramowanie w wersji 2.0. Zapowiedziane zmiany obejmują wprowadzenie motywów, odtwarzacza audio z nośników USB oraz, co zostało dopiero dziś, 23.10 zapowiedziane, obsługę głosowych komend w języku Polskim. Coś co miało być przyczyną opóźnienia premiery XboX One w wielu krajach (a i tak ostatecznie nadal tej funkcji X1 nie otrzymał za wyjątkiem nielicznych języków) trafia teraz do konsoli PS4 (przypomnę, że póki co można wydawać komendy głosowe PS4 w języku angielskim). Teraz tylko przydałoby się wsparcie dla bezprzewodowych headsetów BT...

Wraz z aktualizacją 2.0 dojdzie także funkcja share play, która umożliwi granie znajomym w naszą grę, nawet jeśli sami jej nie zakupili. Świetny patent, który może się przydać gdy gdzieś utkniemy albo po prostu zechcemy znajomemu dać przetestować naszą grę.

Użytkownicy sprzętów Sony z pewnością polubią interfejs zaproponowany przez Sony - nie mamy tu rewolucji, a świetnie przygotowaną ewolucję tego co było w PS3 czy telewizorach Sony z ostatnich lat. Całość działa na prawdę szybko i stabilnie.

Gry - "nowa generacja"?

W grach na PS4 widać kolosalną różnicę w porównaniu do tego co było na PS3. Pomijając już oczywistości jak rozdzielczość 1080p zamiast 720p czy ostrzejsze tekstury. Gry na nową generację charakteryzują się większymi lokacjami, które nie są już tak tunelowe jak to było w grach na poprzednią generację. Oczywiście myślę tu nie o sandboksach, gdzie to był od dawna standard, ale o grach, których lokacje były zwykle dość mocno ograniczane. Przyznaję, że dopóki grałem na PS3 nie bardzo dostrzegałem ten aspekt wielu gier. Po przejściu na PS4 dość szybko rzuca się to w oczy (oczywiście nie dotyczy to remasterowanych gier z PS3).

Pozytywnie zaskoczył mnie Killzone: Shadow Fall. Gra, która przez wiele osób jest raczej średnio pozytywnie oceniana, moim zdaniem jak na tytuł startowy konsoli jest bardzo fajny. Fabuła, jak to w Killzone jest średnia, tak gra nadrabia fajnymi lokacjami (ze świetnymi widokami) a także mechaniką gry. gra wykorzystuje wszystkie nowe funkcje pada - począwszy od wbudowanego głośnika, przez Lightbar, na touchpadzie skończywszy.

Infamous Second Son wraz z DLC First Light to stary, świetny Infamous, który pokazuje co potrafi nowa generacja jeśli chodzi o oprawę graficzną. Także fabuła jest świetna. Jeśli ktoś nie jest przekonany do gier z tej serii to polecam kupić niezależny od podstawki dodatek DLC First Light i w ten sposób przekonać się do Infamous'a. Z własnego doświadczenia powiem, że kupicie podstawową część jak tylko skończcie DLC ;)

Póki co gier jest niezbyt dużo (szczególnie, jeśli ktoś chce ogrywać tylko tytuły ekskluzywne) ale moim zdaniem nie jest to wada. Te, które są zapewniają wiele godzin rozrywki a dodatkowo mamy ten komfort, że możemy na spokojnie ogrywać kolejne gry bo wiemy, że nie musimy się spieszyć.

Kupować czy czekać?

Moim zdaniem zdecydowanie kupować. Oferta gier jest już całkiem rozbudowana, nawet dla osób, które są zainteresowane tylko tytułami na wyłączność. Pozostali już w ogóle nie mają problemu - gier od zewnętrznych wydawców jest na prawdę dużo i każdy znajdzie coś dla siebie. Wahać się można jedynie w sytuacji, gdy nie mieliśmy konsoli poprzedniej generacji, a chcielibyśmy ograć starsze tytuły. Wtedy warto zakupić taką konsolę, przejść interesujące gry i dopiero nabyć PS4.

Część z Was wysunie zapewne w tym miejscu aspekt ceny gier na nową generację. Tak, tanio nie jest. 200-250 złotych za grę w momencie premiery to zdecydowanie dużo. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby odczekać jakiś czas od premiery i dopiero zakupić interesujący nas tytuł. Wspomnę tylko, że Killzone kosztuje na ten moment około 50 złotych a wydany w lutym Infamous można kupić za mniej niż 100 złotych. Czy to dużo jak na gry nowej generacji? myślę, że nie. 

sprzęt gry

Komentarze

0 nowych
DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #1 23.10.2014 23:13

Odpowiedź jest zaskakująca. Iść spać... ;) Dobranoc.

  #2 23.10.2014 23:20

Kupowanie konsoli? Nie bardzo tylko mocny PC i koszty mniejsze na przyszłość, dzisiaj komp za 3 tysie da radę 4 lata tyle ile wyniesie cykl ps4 plus tańsze gry:)

Jusko   12 #3 23.10.2014 23:39

Osobiście poczekam, ale to raczej z zasady - zawsze czekałem na rewizje sprzętowe przez zakupem. Chodzi po prostu o zabezpieczenie - nowe rewizje zazwyczaj są trwalsze sprzętowo od wersji premierowych i nie czarujmy się, że PS4 jest tak świetne, że nigdy już nic w konstrukcji nie poprawią ;-)

Niemniej myślę tym razem o zmianie obozu i Xbox ONE. Mnie akurat wyścig na 1080p w 60FPS kompletnie nie jara. Pewnie - 1080p to bardziej ostry obraz, ale mnie 720p w zupełności już pasuje. Dodatkowo - cóż, dla Xbox ONE aktualnie kroją się fajne exy, a i twórcy Alan Wake piszą kolejną grę na ten sprzęt. No i ceny wersji elektronicznych są trochę bardziej zjadliwe (do 100zł mogę kupić cyfrówkę, powyżej już pudełko).

Przy PlayStation trzyma mnie God of War i gry studia Quantic Dream. Tymi dwoma rzeczami, Sony mnie przyspawało nieco do siebie :-) Bo cała reszta (AAA) będą i tak do ogrania na XONE ;-)

Chociaż...jak już będę w sklepie to pewnie i tak kupię PS4 :-) Nie licząc któtkiego romansu z Nintendo Wii (Famicon-a nie liczę), to zawsze miałem PS, poczynając od PSX :-)

Autor edytował komentarz.
AntyHaker   17 #4 23.10.2014 23:42

Mi tam pady od PS strasznie nie podchodzą :S

xomo_pl   20 #5 24.10.2014 00:15

@AntyHaker: do pada jako takiego trzeba przywyknąć :) ja po latach z padem PS3 początkowo czułem się dziwnie z lekko zmienionym kształtem ale szybko się przyzwyczaiłem i nie chciałbym już teraz innego pada :)

@Jusko nowa rewizja już niedługo ma być... zmiana obejmuje tylko likwidację jednego z chipów na płycie głównej więc jak widać nie bardzo jest co poprawiać póki co ;)

co do wyboru PS4 vs X1: co kto lubi, rozsądek mówi od dawna, że P4>X1
Co do exów to akurat na PS4 też zmierzają kolejne exy, w tym nowe marki jak The Order. bloodborne...

  #6 24.10.2014 09:33

Ja nie patrze pod "kontem" *proszę popraw to bo boli to aż*

"patrząc pod kontem"

budda86   9 #7 24.10.2014 09:56

"Zapowiedziane zmiany obejmują [...] obsługę głosowych komend"

Zastanawiam się, czy to rzeczywiście jest wygodne. No i czy człowiek nie czuje się głupio mówiąc do konsoli ;)

mktos   9 #8 24.10.2014 11:17

@budda86: Używam na X360 i to jest wygodne w niektórych sytuacjach. Może i dziwne, ale daje frajdę :-)

AntyHaker   17 #9 24.10.2014 12:52

@xomo_pl: Sęk w tym, że ja osobiście posiadam pada od XKloca i ten od PS w ogóle mi nie pasuje xP

xomo_pl   20 #10 24.10.2014 17:30

@AntyHaker: spoko ;) ja tego od Xbox akurat nie lubię :)

@budda86 przekonamy się wkrótce czy wygodnie będzie...
@B C (niezalogowany) poprawione, dzięki za info

  #11 24.10.2014 20:49

@@xomo_pl nie dodałeś nic o PSN które ciągle szwankuje a to jest dużyyyy minus.

xomo_pl   20 #12 24.10.2014 21:15

@remospl (niezalogowany): nie dodałem bo u mnie działa póki co bardzo dobrze... Z PSN jest tak, że problemy mają losowi gracze o losowych porach i do końca nikt nie ogarnia skąd te problemy...

AntyHaker   17 #13 25.10.2014 01:45

@xomo_pl: No widzisz, co kto lubi :D Pewnie kwestia przyzwyczajenia - zacząłem od pada do XKloca, więc teraz trudno się przestawić xP

  #14 25.10.2014 11:57

@xomo_pl a jak u Cb jest z padem ? gałki się nie ścierają itp ? wiele osób wysyła pady od ps4 na gwarancje ;/

xomo_pl   20 #15 25.10.2014 13:53

@remospl (niezalogowany): na ten moment (trochę ponad miesiąc od zakupu) nie mam tego problemu. Nie znaczy to, że nie wystąpi on za jakiś czas. Całe szczęście sony podeszło do tego profesjonalnie i wymienia pady na nowe bez problemów.

Berion   13 #16 25.10.2014 14:02

Next geny (w zasadzie to już current geny) to regres pod względem funkcjonalności w stosunku swoich poprzedników. Jak zestawimy to z ilością dobrych gier na rynku, mocą na papierze, zgłaszanymi usterkami i przeprawy przez serwisy to jasno wynika że kupno PS4 czy XBO nie ma żadnego sensu. Złom. :(

  #17 25.10.2014 14:20

Berion - Zgadzam się, konsole nie umywają się do pecetów, ale to każdy rozsądny gracz wie i wybiera PC:)

xomo_pl   20 #18 25.10.2014 15:16

@Berion: może warto sobie uświadomić, że konsola ->sprzęt do gier a reszta to tylko dodatki, których na dobrą sprawę być nie musi...

czego jak czego ale gier to akurat jest masa :)

Jusko   12 #19 25.10.2014 16:53

@xomo_pl #17: Ja z kolei rozumiem nieco o co chodzi @Berionowi.

Zwyczajnie obecna generacja konsol jest tylko ewolucją i w zasadzie nawet sprzętowo nie ma już tego WOW, bo w zasadzie nie ma nad czym tego WOW robić. W każdym poprzednim PlayStation sprzęt był naprawdę wyjątkowy i miał zapas mocy - tym razem jest...zwyczajnie. W dodatku jaja dotyczące karygodnej wpadki ze sprzętem obniżyły hype na starcie. Na dobrą sprawę to teraz może sprzęt lśni, ale "szału ni ma" w gruncie rzeczy z perspektywy PC (w końcu PS śmiga już na x86, więc te porównania są uzasadnione).

Ot, po prostu nowe konsole - ni mniej, ni więcej, a nie jak zawsze: "WOW, zobacz na ten sprzęt, tego jeszcze świat nie widział!".

Nie wiem oczywiście jak długo Ty siedzisz w graniu konsolowym, ale jak ktoś siedzi w tym od czasów PSX i interesuje się nieco jak to wyglądało, no to o PS4 jest chyba najmniej do powiedzenia.

Prywatnie po PS4 pójdę już z zupełnie innym nastawieniem niż gdy kupowałem PSX, PS2, PSP, Vitę czy PS3 (w sumie było jeszcze Wii). Pójdę z nastawieniem, że kupuję tylko PS4. Pewnie gdybym zaczynał niedawno to bardziej bym się cieszył, ale chyba zbyt długo już gram na PlayStation i w PS4 nie widzę już nic tak rewolucyjnego jak u poprzedników ;-)

Oczywiście nie zmienia to faktu, że dla zwykłego użytkownika nie ma to kompletnie znaczenia.

Autor edytował komentarz.
yatq   6 #20 25.10.2014 20:15

Ja już od roku zastanawiam się od kupna PS4. Ale mimo wszystko lepszym rozwiązaniem dla mnie jest ogranie gier na PS3, a dopiero później przejście na nową generację. Specjalnie omijam tytuły które są na obie generacje żeby mieć w co grać na PS4. Myślę że pół roku jeszcze wytrzymam :)

Berion   13 #21 28.10.2014 08:34

@xomo_pl: Tak? Dodatki? Fw 2.00 dodał mi.n - olaboga - pauzowanie pobieranych treści. Wow, coś co CellOS miał na starcie. Takich kwiatków jest więcej, nie są to "dodatki" tylko podstawowe funkcjonalności.

A gier jest kilka w które warto pograć, ale kupować? Póki co nie ma żadnej. Same średniaki i porty z PS3.

Obrzydza mnie też GUI, i tak lepiej niż w WiiU czy terakota XBO, ale jest zwyczajnie ohydne i przepakowane socjośmieciami.


@Jusko: Ja tam kupię ale zaczekam aż powychodzą jakieś sensowne exy i może druga rewizja (może gumki analogów w końcu zmienią...). Fajnie by było jakby ją też złamali (ale to niestety może nigdy nie nastąpić).


@Tidus84: Nie jestem fanboy'em PC, ani nawet nie lubię grać na PC. ;]

Autor edytował komentarz.
KORAR   6 #22 02.11.2014 21:33

@Tidus84 (niezalogowany): Każdy rozsądny gracz nie pisze i nie myśli w taki sposób jak Ty czy Berion. Takie komentarze wynikają z ignorancji Panowie. Konsole to widzieliście u kumpla w mieszkaniu albo w dużym sklepie, a po pierwszym kontakcie z padem przykro było przyznać sobie samemu, że nie macie pojęcia do czego to służy. Ból d**y na maksa. Cd Action to wasza biblia jak mniemam.



Berion, twój komentarz o tym, że fajnie jak by złamali zabezpieczenia PS4 to już szczyt głupoty. Ten tekst broni się sam w sobie i nie muszę nic dodawać. Jeśli nie stać się na gry to nie graj, To nie towar pierwszej potrzeby i jeśli Cię nie stać to otrzyj łzy i dalej lej żale.

Autor edytował komentarz.
  #23 02.12.2015 20:05

czy pad do tej konsoli ma spóźniony zapłon ponieważ jest bezprzewodowy, a nie połączony kablem, Drażni mnie brązowy odcień grafiki ps4 jak w grze jest pora dzienna. Czy pady ps4 są tak wadliwe jak do psone ps2 I n64 tzn dało by się zagrać w czas ale pad ma opóżnienie bo ma już przeruchane gumy od pierwszego wciskania przycisków po wzięciu go z firmowego opakowania. Czy da się przegrzać zasilacze od psone I ps 2 slim? Używam playstation klasyczne ps2 fat. Posiadam orginalne kable s-video do tych starszych trzech konsol co wymienilem. Grafika w grach jest tak jakby rozkodowana czyli nie ma wrażenia że ktoś przyłożył lekko ciemną szybę która rozmazuję ekran. Dużą różnice widać w Gran Turismo 1 I Resident Evil 2 na n64. Kabel s-video do n64 jest naprawdę bez marki ale wygląda solidnie gruby jak pozostałe dwa do psxów. W ps2 też jest grafika lepsza na takim kablu mam odpowiedni telewizor, dla tych dwóch starszych ustawiam ekran 4:3. Na psxy gram w orginały, konsole są ntsce us nigdy przerabiane, nie wiem czy piraty prują lasery, są to chyba nagrania z ostatniego targu e3 kiedy można już pograć w gre normalnie, ale przed wydaniem twórcy coś tam jeszcze poprawili tak mi się przynajmniej wydaję. Jak odpaliłem raz Gran Turismo z jedynki na ps2 w opcji normalnej I w opcji smooth, to dużo gorzej wyglądało niż na psx1. Mam sporo dobrych gier na psx1 I n64 I nie chcę się kłócić z dzisiejszymi graczami że gry dzisiaj nie posiadają już tej ''atfosmary'' co gry na konsole wymienione w tym zdaniu. Nie mam dużego pojęcia o ps2 bo mam tylko gran turismo 4 I winning eleven 9, wiem że jest sporo dobrych gier lub nie? nie gram na dzień dzisiejszy bo mam dość że można coś zrobić w grze ale pad na to nie pozwala, nie ma co się wypowiadać o analogu n64 bo nie da się przez niego pograć w większość gier, tylko resident evil 2 z expansion pak na Nintendo 64 wygrywa z grafiką na playstation 1, według mnie jeżeli chodzi o vs tych konsol.