Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja Sony MDR-NC750 — nie tylko Hi-Res Audio

Wraz z Xperią X Performance miałem okazję przetestować najnowszy zestaw słuchawkowy dla smartfonów od Sony, który obsługuje nie tylko autorską technologię eliminacji hałasów z otoczenia, lecz także jest kompatybilny ze standardem High-Resolution Audio. Czy jednak za świetną specyfikacją w parze idzie też jakość dźwięku, wygoda codziennego użytkowania? Zapraszam do recenzji.

Kilka informacji wstępnych

Słuchawki Sony MDR-NC750 to zestaw dedykowany oficjalnie ostatnim urządzeniom z linii Xperia:

  • X
  • X Performance
  • Z5
  • Z5 Compact
  • Z5 Premium
  • Xperia Z4 Tablet

Jak się jednak okazuje z zestawu mogą skorzystać także posiadacze na przykład Xperii Z3, która wykrywa ten zestaw jako MDR-NC31EM, co oczywiście nie pozbawia użytkownika flagowej funkcji słuchawek - eliminacji hałasu z otoczenia.
MDR-NC750 są kompatybilne nie tylko z urządzeniami wyposażonymi w pięciopinowe wyjście słuchawkowe, lecz mogą być podłączone niemal do wszystkich urządzeń - testowałem ze swoim kilkuletnim laptopem jak i kilkoma innymi urządzeniami i zestaw jak najbardziej działał (oczywiście bez aktywnej eliminacji hałasów z otoczenia). Podobnie jak poprzednie słuchawki także najnowszy model dostępny jest w wersji białej jak i czarnej. Waga słuchawek to 15 gram a kabel ma 1080 mm długości.

Zawartość zestawu

Już przy pierwszym kontakcie z MDR-NC750 mamy wrażenie obcowania z produktem wysokiej klasy - opakowanie zostało starannie zaprojektowane i wykonane z wysokiej jakości materiałów a wszystkie elementy zestawu starannie ułożono. W środku znajdziemy obok słuchawek 2 dodatkowe pary silikonowych nakładek o różnych rozmiarach (umożliwiają dopasowanie słuchawek do uszu), dokumentację (certyfikat zgodności z FCC, warunki gwarancji, mini poradnik startowy) i klips. Zestaw jest skromny, ale w zasadzie nic więcej nie potrzebujemy.

Wykonanie

Słuchawki wykonano z typowych dla tego typu sprzętów materiałów: plastik na końcówkach + gumowe nauszniki, standardowo wykończony kabel z pozłacaną wtyczką. Wykonanie stoi na tradycyjnym dla słuchawek tej firmy wysokim poziomie i nie można pod tym względem niczego zarzucić. Także jakość użytych materiałów jest odpowiednia - pomimo, że testowany egzemplarz jest koloru białego i z pewnością był już w rękach wielu recenzentów to nadal prezentuje się perfekcyjnie. Choć długość przewodów obu słuchawek jest niemal identyczna to bez problemu można jedną z nich puścić z tyłu na szyi podobnie jak to miało miejsce w dotychczas prezentowanych headsetach Sony - dzięki temu zarówno fani jak i przeciwnicy tego rozwiązania powinni być zadowoleni. Same słuchawki są na prawdę wygodne, świetnie też trzymają się uszu i niemal niemożliwe jest by samoczynnie wyleciały z uszu - wszystko to za sprawą odpowiedniego profilu i gumowych końcówek.

Cyfrowa eliminacja hałasu z otoczenia

Podobnie jak w poprzednim zestawie MDR-NC31EM także w najnowszym funkcja cyfrowej eliminacji hałasów z otoczenia działa w oparciu o ukryte w słuchawkach mikrofony po podłączeniu zestawu do kompatybilnego urządzenia, na ekranie którego ujrzymy proste menu pozwalające określić nie tylko z jakiego zestawu korzystamy, lecz także dopasować tryb - możemy wybrać jeden z trzech:autobus/pociąg, biuro, samolot. O ile w przypadku oficjalnie kompatybilnych modeli (jak choćby Xperia X Performance) mamy do wyboru na liście opisywane słuchawki, tak w starszych, oficjalnie nie wspieranych modelach może być dostępna na liście jedynie poprzednia generacja słuchawek z tą funkcją. W praktyce jednak dostępne mamy w obu przypadkach identyczne tryby pracy a samo działanie jest niemal identyczne, przy czym z moich obserwacji wynika, że połączenie kompatybilnej Xperii ze słuchawkami dawało nieznacznie (ale zauważalnie) lepsze działanie funkcji eliminowania dźwięku z otoczenia niż tandem słuchawki i Xperia Z3. Choć dla wielu osób funkcja ta wydaje się być czymś dziwnym, to w praktyce efekt działania jest zauważalny i pozwala nie tylko skupić się na potencjalnie odtwarzanej muzyce, lecz także uzyskać przyjemną ciszę, gdy jej potrzebujemy.

Dźwięk czyli Hi-RES Audio w praktyce

Generowany przez słuchawki dźwięk jest bardzo dobrej jakości, jak również jest na tyle głośny, że zwykle nie ma potrzeby korzystać z maksymalnego poziomu. MDR-NC750 świetnie nadają do różnej muzyki, oglądania filmów, filmików. W słuchawkach tego typu zazwyczaj nie można liczyć na nawet choćby średni bas. W tym modelu zastosowano jednak system Beat Response Control, który z pomocą dodatkowych otworów wentylacyjnych umieszczonych w obu słuchawkach umożliwia przepływ powietrza przy niskich częstotliwościach, dzięki czemu dźwięki niskotonowe są o wiele lepiej słyszalne niż zwykle. Brzmi jak bełkot marketigowy? Istotnie, jednak zastosowane technologie mają odzwierciedlenie w tym co, słyszymy bowiem bass jest o wiele wyraźniejszy, a utwory brzmią po prostu lepiej niż na zwyczajnych słuchawkach tego typu.

Niewątpliwie dużą zaletą zestawu jest zgodność ze standardem High Resolution Audio (Hi - Res Audio). Dźwięk wysokiej rozdzielczości to nic innego jak zbiór procesów i formatów umożliwiających kodowanie, odtwarzanie muzyki z pomocą częstotliwości próbkowania wyższej niż ta w nagraniach CD - najczęściej 24 bity / 96 kHz i 24 bity / 192 kHz (6,5x więcej niż CD).

Za pomocą zestawu słuchawkowego można również prowadzić rozmowy głosowe - umożliwiają to umieszczone w słuchawkach, a wykorzystywane przede wszystkim do opisanej powyżej funkcji separowania użytkownika od otoczenia, mikrofony. O ile na jakość rozmów żadna ze stron (my jak i nasi rozmówcy) nie możemy narzekać, tak odbieranie czy kończenie połączeń wymaga sięgnięcia po smartfon - zestaw bowiem nie posiada pilota na przewodzie.

Podsumowanie

Sony MDR-NC750 to obecnie jedna z najciekawszych propozycji jeśli chodzi o zestawy słuchawkowe dla smartfonów i innych urządzeń mobilnych. Dysponując kwotą nieco ponad 200 złotych możemy stać się posiadaczami nie tylko dobrze wykonanego, lecz także oferującego zgodność z takimi technologiami jak High Resolution Audio, cyfrową eliminacją hałasów z otoczenia, Beat Response Control zestawu słuchawkowego, z którego możemy jednak skorzystać również z dowolnym, nawet nieobsługującym wyżej wymienionych standardów urządzeniem źródłowym. W zasadzie jedyna wada to brak pilota na kablu, który ułatwiłby sterowanie odtwarzaniem muzyki, działaniem mikrofonu czy odbieranie ewentualnych połączeń głosowych. Z pewnością fani eliminacji kabli wszędzie tam, gdzie to możliwe będą narzekać ponadto na brak wersji bezprzewodowej tego zestawu na rynku - i istotnie będą mieć rację, gdyż i ja uważam, że bezprzewodowe połączenie w przypadku słuchawek jest po prostu najwygodniejsze. Wtedy jednak trzeba by się już liczyć z mało przystępną ceną, która przekreśliłaby dostępność tych słuchawek dla większości posiadaczy smartfonów.

TL:DR? zalety i wady w punktach.

Plusy:

  • bardzo dobre wykonanie
  • głośny, bardzo dobrej jakości dźwięk
  • obsługa oficjalnie niekompatybilnych smartfonów
  • zgodne ze standardem Hi-Res Audio
  • cyfrowa eliminacja hałasów z otoczenia
  • słuchawki pewnie trzymają się uszu

Minusy:

  • przewód pozbawiony pilota, konieczność sterowania z poziomu podpiętego urządzenia
  • w ofercie tylko wersja przewodowa, co nie każdemu będzie odpowiadać

Za udostępnienie słuchawek na potrzeby recenzji dziękuję Sony MobilePL 

sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
  #1 31.08.2016 01:01

Rozdzielczość dźwięku? To zakrawa na jakąś chorobę, taką od głowy.

  #2 31.08.2016 08:26

Fajne słuchawki , ale mam pewne pytanko : technologia high resolution audio , jak rozumiem jest stosowana po stronie urządzenia odtwarzającego - więc w zasadzie każde słuchawki będą z nią zgodne ?

  #3 31.08.2016 08:34

A format SACD to co nie istnieje?

vbruder   6 #4 31.08.2016 08:40

Jak słuchawka może być 'kompatybilna' z cyfrowym formatem dźwiękowym? Głośnik to głośnik - wypluje to, co dostanie.

MacGregor   7 #5 31.08.2016 09:34

@vbruder: A gdzie masz podane takie informacje? Jedyne co jest napisane to to że obsługuje większe zakresy niż przeciętne głośniki. A gdybyś nie wiedział to nie każdy głośnik "wypluje" każdy dźwięk.

  #6 31.08.2016 10:00

Marketingowy bełkot. Żadko kto jest w stanie usłyszeć częstotliwości wyższe niż 18kHz więc wyższe próbkowanie dźwięku ponad 44 kHz (forma CD audio) to bezsens. Swoją drogą jakie te słuchawki mają pasmo przenoszenia i jaką skuteczność w dB ? Jaki jest poziom zniekształceń THD ? Jaka impedancja ?

Pudel89   7 #7 31.08.2016 10:29

Wykonanie ANC wręcz perfekcyjne! Nie zadziała z niczym innym niż Xperia :)
Generalnie jestem człowiekiem wyczulonym na jakość dźwięku i na teorie z tym pisane.
Problem polega na tym, że słuchawki nic nie mają wspólnego z Hi-RES, które coraz mocniej jest używane jako totalny ale to totalny bełkot. Przetwornik to przetwornik, przyjmie szum, przyjmie Hi-RES, przyjmie wszystko co mu się poda a przyjmuje sygnał zdekodowany (duuuuuuże uproszczenie) a nie jakieś Hi-RES.

Chciałbym Cię zachęcić byś opisy dźwiękowe pisał trochę szerzej. Na tą chwilę jest to blade i nie przybliża Czytelnika do tego w jaki sposób słuchawki reprodukują dźwięk. Czy jest to dźwięk ciemny, czy jasny, czy bas jest niskoschodzący, czy jest brak, czy rozlewa się na inne pasma, czy jest punktowy a scena jest szeroka, a może wąska a pozycjonowanie jest gdzieś z przodu a może z tyłu głowy... tak można wymieniać a czuje to zwykły Kowalski jeśli nawet trzeba go trochę nakierować :)

Odniosę się tutaj do dwóch stron, które bardzo Ci pomogą:
1. http://www.audiofanatyk.pl/
2. https://muzostajnia.wordpress.com

Poczytaj tam testy, nie odnoś się do nich ale przy testowaniu fajnie jest mieć odniesienie do innych słuchawek, które można posłuchać czy to w "sklepie nie dla idiotów" czy to w Saturnie czy to w mp3store.

I tak na sam koniec zacytuję Twój tekst: "Brzmi jak bełkot marketigowy?" - niestety ale część z tego co napisałeś to bełkot. Musiałbym całą sekcję o jakości dźwięku tutaj cytować a to jest bezsensu.
Pochwaliłeś słuchawki w oparciu o nic a zestaw nie kosztuje 59 PLN a jakieś 200 PLN (uśredniam).
Dodałeś do tego:
"Sony MDR-NC750 to obecnie jedna z najciekawszych propozycji jeśli chodzi o zestawy słuchawkowe dla smartfonów i innych urządzeń mobilnych. Dysponując kwotą nieco ponad 200 złotych możemy stać się posiadaczami nie tylko dobrze wykonanego, lecz także oferującego zgodność z takimi technologiami jak High Resolution Audio" - w tekście nie odnosisz się do żadnego, innego zestawu, do żadnych wrażeń, więc "WHAT?"
Jedynie z czego się cieszę to z tego:
"Za udostępnienie słuchawek na potrzeby recenzji dziękuję Sony MobilePL"

:)

vbruder   6 #8 31.08.2016 10:38

@MacGregor: Zapewne słuchawki są lepsze niż to, co kupuje przeciętny konsument, ale gdzie masz podane jakie ma zakresy częstotliwości? Przecież tego nawet producent w specyfikacji nie podaje.

HD Audio nie ma nic wspólnego ze słuchawkami, tylko jeśli już mowa o urządzeniu (a nie formacie danych), to z przetwornikiem, więc co ma piernik do wiatraka. Poza tym żadne słuchawki douszne nie ujawnią różnicy w dźwięku HD - nawet na dużych głośnikach większa różnica jest w masteringu tak przygotowanego materiału niż w samej jakości dźwięku - rzadko kiedy dostajemy przecież ten sam materiał, co na płycie CD. Z tego powodu wiele płyt CD brzmi lepiej niż ich odpowiedniki HD Audio, ale i na odwrót.

t-m-z   8 #9 31.08.2016 10:45

@Pudel89: "I tak na sam koniec zacytuję Twój tekst: "Brzmi jak bełkot marketigowy?" - niestety ale część z tego co napisałeś to bełkot."

Za hajs SONY baluj ;)
Powtarzam to kolejny raz, że wpisy xomo okraszone w tytule "SONY" powinny mieć adnotację w H3 "wpis sponsorowany" ;)
Nigdy nie widziałem w tych recenzjach czegoś negatywnego o produktach marki czy porównań z innymi w tej kategorii (choćby dlatego, że szybko by wyszło iż są produkty tańsze i jednocześnie lepsze).

Autor edytował komentarz w dniu: 31.08.2016 10:47
xomo_pl   20 #10 31.08.2016 10:50

@vbruder: jeśli ktoś nie słyszy różnic w jakości dźwięku w zwykłej jakości i wysokiej to szkoda na dyskusję czasu ;)
Nawet najlepszy format jest na nic jeśli sprzęt użyty do odtwarzania nie potrafi do dobrze "przekazać" z tego też względu mówienie o tym, że HDAudio nie ma związku z przetwornikami jest bzdurą.
@Pudel89 jak wyżej - aby mieć wysokiej jakości dźwięk przetwornik też musi być odpowiedni.
Co do sugestii, dzięki, rozważę w przyszłości inne podejście recenzji.
"
Pochwaliłeś słuchawki w oparciu o nic"
pochwaliłem słuchawki w oparciu o to co jest najważniejsze - na podstawie użytkowania a nie na podstawie nic nie znaczących technicznych bełkotów czy wykresów.
Słuchawki mają niewątpliwe zalety jak bdb obsługa dźwięku w dobrych formatach typu flac, wszystkie elementy dźwięku są właściwie odtwarzane co jest ważne jeśli ktoś ceni sobie dobre audio. Akurat pod tym względem jestem dość wymagający i byle jaki dźwięk z pewnością nie zostałby przeze mnie doceniony, szczególnie, że mam / miałem kontakt z wieloma różnymi słuchawkami w ostatnich latach i te są po prostu dobre. Szczególnie warto zwrócić uwagę na eliminację hałasów z otoczenia, czego większość słuchawek nie ma, a szkoda bo to się po prostu przydaje.

  #11 31.08.2016 12:01

@t-m-z: a to ciekawe bo zajrzałem na Twój profil i nie robisz nic innego tylko jedziesz po Sony za byle co:D

__Tux__   12 #12 31.08.2016 12:03

@xomo_pl: Dźwięk wysokiej jakości to śliski temat. Wystarczyło, że napisałeś o Hi-Res audio i "audiofile" i specjaliści od wszystkiego mają radochę, że mogą komuś wygarnąć :-) .

xomo_pl   20 #13 31.08.2016 12:05

@t-m-z: jak Ci się coś nie podoba to nie czytaj xDDD
Skoro mi się jakiś sprzęt podoba to nie będę go krytykował by antyfani Sony byli zadowoleni i mogli się utwierdzać w swoich urojeniach dalej...

Znajdź mi słuchawki z aktywną redukcją hałasu z otoczenia, przetwornikami dającymi dobry dźwięk a nie coś co udaje dźwięk to wtedy można rozmawiać.

@__Tux__ Owszem, ale cóż, wśród "specjalistów od wszystkiego" są jeszcze normalni ludziue i to z myślą o nich pisałem, a że tytuł nabije trochę komentarzy to już efekt uboczny ;)

Autor edytował komentarz w dniu: 31.08.2016 12:10
  #14 31.08.2016 12:39

Parę uwag na temat produktu.

Hi-Res Audio (192kHz/24bit lub 96kHz/24bit) to jak już ma znaczenie przy montażu dźwięku. Przy słuchaniu to standardowe próbkowanie 44,1 kHz/16 bit jest całkowicie wystarczające aby usłyszeć wszystko co muzyka ma do zaoferowania. Większe próbkowanie pozwala na rejestracje wyższych częstotliwości które i tak dla ludzkiego ucha są niesłyszalne. Proponuje poczytać sobie o twierdzeniu Ketielnikowa-Shannona.

Jedynie co może wpłynąć na jakość dźwięku to bit depth ale też to są rzeczy które bardzo trudno usłyszeć gdyż standardowe 16 bit daje nam odstęp sygnału od szumu (SNR) na poziomie 96,33 dB a rzadko jakie słuchawki mają taką skuteczność. 24 bit da nam 120 dB SNR ale tutaj to potrzeba zajebistego sprzętu aby to wykorzystać.

Same zaś słuchawki to produkt o którym nic nie wiadomo. Porządni producenci słuchawek poinformują Ciebie w specyfikacji jaki jest zakres częstotliwości jakie słuchawki są w stanie odtworzyć bez żadnego spadku w poziomie głośności. Także czy słuchawki mają neutralna barwę czy ją koloryzują (podbijają niskie tony i/lub wysokie). Także nie wiemy nic o skuteczności (mierzona w dB), zniekształceniach harmonicznych (THD) oraz impedancji.

Testowałem sporo słuchawek w moim życiu i nawet najdroższe Sony nie zachwycały mnie. Nie jest niczym trudnym znaleźć słuchawki znanej marki w zdecydowanie niższej cenie niż Sony co grają o wiele lepiej.

Co do eliminacji hałasu z otoczenia to nie jest to rozwiązanie bez wad. Wadą jest, że tak naprawde nie słuchasz tylko muzyki lecz też odgłosów otoczenia ale z odwrotną fazą i stąd efekt nie słyszenia ich. Najlepszym rozwiązaniem jest dobra izolacja a nie sztuczki audio.

t-m-z   8 #15 31.08.2016 12:58

@xomo_pl: "Znajdź mi słuchawki z aktywną redukcją hałasu z otoczenia, przetwornikami dającymi dobry dźwięk a nie coś co udaje dźwięk to wtedy można rozmawiać. "

SONY MDR-NC31EM - tak, antyfan sony poleciłby te słuchawki w cenie do 110zł, które oferują to samo co te za 200+ tej samej firmy :D

https://www.youtube.com/watch?v=2_WSAYCQglA

Że tak powiem, zaorane ;)

Autor edytował komentarz w dniu: 31.08.2016 13:00
xomo_pl   20 #16 31.08.2016 13:13

@t-m-z MDR-NC31EM testowałem przed rokiem... MDR-750 oferują lepszy dźwięk, a sama redukcja hałasów działa jeszcze lepiej niż w MDR-NC31EM.
Do tego nowy model ma Hi-Res audio...

irokiee   8 #17 31.08.2016 14:14

ja tam zostaje na Sennheiserkach "pchełkach"... już 3 telefony z nimi przeżyłem i dźwięk zawsze jest "high" ;-P

jasieczek   6 #18 31.08.2016 14:16

Szkoda że autor tak mało miejsca poświecił opakowaniu (pudełku ) !

t-m-z   8 #19 31.08.2016 15:06

@Zdziwiony0909 (niezalogowany): Nie jadę za byle co, jadę za ułamek tego co doświadczam jako ich klient obecnie (na szczęście lub nieszczęście) jedynie posiadacz PS4 i telewizora Bravia.
Przeleciałem przez wiele produktów tej filmy od magnetowidów po telefony i uwierz mi jest się czego czepiać i w gruncie rzeczy jestem zdziwiony, że 5 letnia Bravia jeszcze działa ;)
O flagowcach nie wspomnę bo przerobiłem swoje z serią Z i byłem świadkiem tak sporej ilości wad i zwrotów tej serii, że w życiu telefonu od Sony nie kupię.

Autor edytował komentarz w dniu: 31.08.2016 15:08
msnet   18 #20 31.08.2016 15:39

Gdy testowałem Xperię X też dostałem od Sony te słuchawki. Potwierdzam - są bardzo dobre :)

xomo_pl   20 #21 31.08.2016 17:06

@jasieczek: hah pudełko jest naprawdę przemyślane i dobrze zrobione, ale w przypadku słuchawek ogląda się je zwykle raz w życiu więc bez sensu się rozpisywać o tym nadmiernie. Nie mniej wspomniałem na początku tekstu o opakowaniu.

Juche   5 #22 01.09.2016 09:50

@xomo_pl Co to znaczy, że słuchawki obsługują bezstratne formaty? Mam takie z Tesco za 9,99, właśnie je wyjąłem z dna szuflady, podpiąłem sobie i słucham muzyki z pliku FLAC... Czyli wychodzi na to, że i one to potrafią.
Nazwijmy rzecz po imieniu, coś takiego jak obsługa FLAC/APE/HI-RES przez jakiekolwiek słuchawki po prostu nie istnieje. Opisywane przez Ciebie słuchawki obsługują co najwyżej jakieś własnościowe technologie "poprawy jakości dźwięku" od Sony, dostępne w kilku nowszych Xperiach. Z każdym innym sprzętem będzie toto grać jak... No właśnie, jak najzwyklejsze słuchawki ;)

hmmkot   8 #23 01.09.2016 10:14

a ja się zastanawiam po co - bo takie słuchawki nosi się na ulicy, gdzie pełno szumu samochodów itd..... za głośno zrobić nie można (bo wtedy człowiek przypomina zombi nie słyszące otoczenia np. klaksonu samochodu, karetki, w autobusie jak ktoś kulturalnie powie przepraszam to później taki zombi stoi i stoi i go pacnąć trzeba itd), a w domu można mieć dużo wygodniejsze nauszne (chociaż jak ktoś nosi okulary to niekoniecznie)

Autor edytował komentarz w dniu: 01.09.2016 10:15
xomo_pl   20 #24 01.09.2016 12:36

@Juche: to znaczy tyle, że słuchawki pozwalają uzyskać wszystkie zalety dźwięku w dobrych, bezstratnych formatach typu FLAC.
To, że na tanich, zwykłych słuchawkach pliki takie też są odtwarzane to jedno, drugie to jakość tego odtwarzania - najczęściej nie ma żadnej w stosunku do zwykłych mp3 na takich słuchawkach.

@hmmkot po co? właśnie po to by się odciąć od hałasu ulicy (samochody, typowy hałas miejski etc) i móc skoncentrować się na muzyce, czyli tym co akurat chcemy słyszeń nosząc słuchawki.
Aktywna redukcja hałasu z otoczenia pozwala bez ustawiania max. głośności odciąć się od hałasów z otoczenia.
Co prawda takie, jak to świetnie ująłeś "zombie" mogą irytować otocznie, ale co by się tam ktoś przejmował innymi, ważne, że jemu jest wygodnie i przyjemnie bo nie słyszy hałasu ulicy;)

Juche   5 #25 01.09.2016 18:29

@xomo_pl: "to znaczy tyle, że słuchawki pozwalają uzyskać wszystkie zalety dźwięku w dobrych, bezstratnych formatach typu FLAC. "

Fajnie, tylko czy w naturalnych warunkach (czyli nie w jakiejś komorze dźwiękoszczelnej) przeciętny człowiek będzie w stanie to zauważyć?

"ważne, że jemu jest wygodnie i przyjemnie bo nie słyszy hałasu ulicy;)"

Stoi taki na przystanku w centrum miasta, tłum ludzi, a on centralnie słuchawki w uszach i gały w ekran. Podjeżdża autobus, ludzie chcą przejść i wsiąść, a taki stoi na samym środku chodnika. Żeby kobieta z wózkiem mogła przejść, trzeba go konkretnie szturchnąć - dopiero wtedy zauważy, co się dzieje dookoła. Jakby tam ktoś strzelał do ludzi z kałacha, "zombie" pewnie też by nic nie zauważył. Dopiero by wiedział, jakby sam dostał kulkę, bo wszyscy inni zdążyli spierniczyć, albo się pochować. Ja już dawno oduczyłem się słuchania muzyki w miejscach publicznych i takie pchełki za dwie bańki raczej nic do mojego życia nie wniosą.

xomo_pl   20 #26 01.09.2016 18:48

@Juche: Każdy raczej nie, ale wyczuleni na jakość dźwięku owszem, zauważą różnicę.

AD2: ja Cię rozumiem, ale świata nie zmienisz a słuchawki wrosły już tak mocno do codzienności miliardów ludzi, że to praktycznie nierealne. Oczywiście są negatywne tego konsekwencje, ale co poradzić?

edelmann   11 #27 03.09.2016 14:40

Następny znawca dźwięku, chłopie przynajmniej charakterystykę byś podał, jak kolega wyżej wspomniał, pasmo przenoszenia, dynamika, zniekształcenia.... co to znaczy słuchawki grają bardzo dobrze? A jak oceniasz separację kanałów, nie będę się powtarzał to co ktoś wyżej napisał w komentarzu, ale jak czytam: "grają bardzo dobrze" i nic poza tym to mnie krew zalewa i bo wiem że straciłem czas na czytanie reklamówki, a nie recenzji, sorry, ale tak ten tekst odebrałem. Hi Res, kurde, biedni audiofile ze słuchawkami za kilka tysięcy i jeszcze dużo droższym sprzętem, oni nigdzie nie mają napisane że to Hi-Res, muszą wywalić swoje słuchawki i zainwestować w Sony 200 zł. Nie mniejszy bełkot marketingowy i niż "całkowita moc muzyczna" - np. 200 Watt na opakowaniu głośników komputerowych za 150 zł.

Autor edytował komentarz w dniu: 03.09.2016 14:48
adbok   2 #28 03.09.2016 19:08

Xperia Z3 i Android 6.0.1 mamy do wyboru słuchawki NC750 :)

xomo_pl   20 #29 03.09.2016 20:00

@adbok: czli jest tak jak podejrzewałem :)
Pytanie tylko dlaczego seria Z3 nie jest oficjalnie dodana do listy w pełni kompatybilnych urządzeń źródłowych...

vhooy   6 #30 04.09.2016 20:52

czy kupisz sluchawki za 30 czy za 300 zl kabelek tak samo sie zrypie po max pół roku