Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja Sony Smartband SWR30 – genialny w swej prostocie?

Nigdy nie byłem przekonany do sensowności zakupu inteligentnego zegarka czy opaski – wydawało się to być przerostem formy nad treścią, zbędnym gadżetem. Dlatego też z ciekawością przetestowałem urządzenie, które łączy funkcje inteligentnych zegarków i opasek czerpiąc z każdego po trochu. Czy 14 dniowe testy zmieniły moje podejście do inteligentnych zegarków? Zapraszam do recenzji.

Zestaw

W skład zestawu, obok Smartbanda wchodzą także kabel USB, kilka papierów jak choćby krótki poradnik startowy. Powinna być także dodatkowa, dłuższa opaska, ale w wersji testowej jej nie było. SWR30 dostarczany jest w ciekawie zaprojektowanym, przezroczystym pudełku, dzięki czemu od razu widzimy jakie urządzenie jest w środku. Zamknięcie pudełka skrywa kabel USB i papiery. W zasadzie przyczepić się można tylko do długości kabla USB, który jest zdecydowanie zbyt krótki, przez co niewygodny biorąc pod uwagę bardzo małą zaślepkę skrywającą port ładowania. W czasie testów korzystałem z dołączanego do Xperii Z3 kabla, który ma normalną długość.

SWR30 – specyfikacja techniczna i najważniejsze parametry

Model SWR30 od swojego poprzednika odróżnia się obecnością wyświetlacza. Sony postawiło na szeroko stosowany w czytnikach ebooków E-ink. Wyświetlacz, który imituje papier, nie posiada oczywiście podświetlenia. Pozytywnym zaskoczeniem jest bardzo dobra czytelność nawet w największym słońcu. Specyfikacja prezentuje się następująco:

Wymiary
Szerokość: 23,5 mm, grubość: 9,5 mm
Waga: 24 g
Wyświetlacz czarno-biały E ink 1,4 cala 296x128. 192 dpi
Zgodność: SmartBand Talk SWR30 oraz aplikacja Lifelog dla systemu Android współpracują z urządzeniami z systemem Android w wersji 4.4 lub nowszej.
Kolory: czarny/ biały
Wodoodporność na głębokość 1,5 m., zgodny z normą IP68
Sterowanie: głosem, dotykiem i gestami
Akcesoria opcjonalne
Paski na nadgarstek dostępne w różnych kolorach (sprzedawane osobno)
Oprogramowanie: Android 4.4+ + aplikacja SmartBand Talk + opcjonalnie aplikacja Lifelog
Czujniki: akcelerometr
Łącza: Bluetooth® 3.0, micro-USB
Bateria:70 mAh (do 3 dni bez ładowania)
Specyfikacja według Sony mobile

Wykonanie

Smartband wykonano z plastiku. Jeśli chodzi o jakość użytych materiałów to nie mam żadnych zastrzeżeń. Opaska jest lekka i wygodna. Znajdujący się na lewej bocznej krawędzi port USB zakryto stosowaną w dużej części Xperii zaślepką. Nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie, gdyż utrudnia wpięcie kabla, aczkolwiek jeśli urządzenie miało być wodoszczelne to inaczej się pewnie nie dało… chyba, że postawiono by na znany z Xperii Z1 i nowszych port ładowania magnetycznego, ale najpewniej odbyłoby się to kosztem grubości urządzenia – a tu przyznać trzeba, że Sony się postarało gdyż opaska nie jest za gruba i nie przeszkadza pod rękawem, oraz szybkości ładowania - port magnetyczny jest wolniejszy od USB.
Dostarczany do zestawu pasek jest wykonany z gumy, zapięcie z metalu. Do wykonania całości nie mam żadnych zastrzeżeń. Dołączany kabel USB wykonano z typowego dla kabli USB Sony materiałów.

Funkcje i możliwości opaski

Wbrew pozorom możliwości są mocno rozbudowane. W zasadzie ogranicza nas tylko liczba dostępnych ekranów: maksymalnie 9+ ekran główny. Ekran główny możemy dowolnie personalizować dodając do niego np. informacje o pogodzie czy naszej aktywności ruchowej. Po ostatniej aktualizacji doszło sporo nowych stylów ekranu głównego. Na każdym z 9 ekranów możemy dodać osobną aplikację, np. ulubiony kontakt, do którego często dzwonimy. Niezależnie od ekranów mamy dostęp do przychodzących smsów, możemy też odbierać połączenia przychodzące (szerzej o połączeniach poniżej). Osobnymi funkcjami są choćby inteligentne budzenie: funkcja, która analizuje nasz sen i budzi nas w najpłytszej fazie. Standardowo widełki czasowe ustawione są na 30 minut, ale można dać krótsze/dłuższe. W opcjach z poziomu telefonu możemy zdecydować czy chcemy być budzeni samą wibracją, czy też wraz z dźwiękiem z opaski. Osobiście polecam samą wibrację – bez problemu opaska obudziła mnie przez cały okres testowy. Powrót do klasycznego budzenia dzwonkiem jest delikatnie mówiąc mało przyjemny ;)

Ostatnia aktualizacja wprowadza także zgodność z aplikacją Google FIT czy wyszukiwaniem głosowym Google. Osobiście wolę jednak nadal dostępną apkę Voice Control. W aplikacji Smartband z poziomu telefonu możemy też zdecydować, czy nasz zegarek ma mieć biały, czy czarny ekran, wybrać na której ręce go nosimy (co ma wpływ na to jak pokazywane są powiadomienia). Możemy także ustawić zakres godzinowy, w którym wyłączone będą powiadomienia, dzwonki połączeń a włączone pozostaną alarmy (tzw. tryb nie przeszkadzać). Zdecydować możemy też, czy chcemy mieć na ekranie opaski wyświetlane powiadomienia, połączenia oraz czy chcemy być powiadamiani gdy opaska utraci łączność z smartfonem – przydatne powiadomienie, gdy zapomnimy smartfona. Dodatkowo możemy także korzystać z aplikacji Lifelog, która jest naszym osobistym dziennikiem, zbiera za pomocą opaski informacje o naszym trybie życia, aktywności etc. Jak dla mnie zbędny bajer, ale niektórym na pewno się spodoba.

Jednymi z ciekawszych aplikacji dla SWR30 są Voice Control i Smart Control. Pierwsza z nich pozwala na głosowe wydawanie poleceń do SWR30. Głosowo można choćby zadzwonić do kogoś, zapytać o pogodę w naszej lokalizacji/dowolnej, sprawdzić wpisy w kalendarzu, zapytać o datę/godzinę, sprawdzić czy mamy nieodebrane połączenia, odsłuchać wiadomości SMS, ustawić stoper, budzik, włączyć dzwonek w telefonie co pozwala nam namierzyć smartfon oraz dowiedzieć się jaki mamy stan baterii w opasce i smartfonie (sparowanym urządzeniu). Niestety nie jest to aplikacja bez wad: do jej działania potrzebujemy aktywnej transmisji danych (GSM lub WiFi), okresowo zdarzało się, że aplikacji przestawała poprawnie rozpoznawać komendy głosowe. Brak także obsługi języka polskiego (dostępne są między innymi niemiecki, angielski).
Druga aplikacja - Smart Control pozwala na szybkie włączenie i wyłączenie jednym dotknięciem na opasce WiFi, dzwonki, radio, sprawdzić poziom baterii Smartbanda i smartfonu oraz wybierać tryby audio w smartfonie. Niestety na jednym ekranie mamy dostęp tylko do jednej, wcześniej zdefiniowanej funkcji.

Pisząc o funkcjonalności nie sposób nie wspomnieć o ekranie smartbanda- do czynienia mamy tu, jak już wspomniałem wyżej ze znanym z czytników ebooków E-linkiem, a więc wyświetlaczem, który nie ma podświetlenia. Ciekawostką jednak, jest fakt iż wyświetlacz ten jest dotykowy - producent rozwiązał tę kwestię w dość specyficzny sposób - mocniejsze naciśnięcie na ekran jest interpretowane jako dotyk. Choć początkowo wydawało się to być średnio wygodne, to jednak po chwili przywyknąłem i polubiłem ten sposób obsługi ekranu. Możemy także ustawić, czy chcemy mieć białą czcionkę na czarnym tle, czy odwrotnie.Ekran ten jest czytelny nawet w bardzo nasłonecznionym otoczeniu.

SWR30 jako samochodowy (i nie tylko) zestaw głośnomówiący?

Krótko mówiąc żaden problem: wbudowany mikrofon i głośnik pozwalają na komfortowe prowadzenie rozmów głosowych, czy to w domu, czy poza nim. Także w samochodzie nie ma z tym większego problemu – co miałem okazję przetestować dokładniej w drodze na HotZlot 2015 – obie strony słyszą się doskonale. Nie ma potrzeby przystawiać ręki do ust – mikrofon łapie spokojne z dalszej odległości. Podczas jazdy docenić można z pewnością obecność fizycznego przycisku odbierania/kończenia połączeń. Smartband pozwala nam też rozpocząć połączenie z wcześniej ustawionymi numerami: każdy numer zajmie nam jeden z 9 dostępnych ekranów. Przed rozpoczęciem korzystania z urządzenia warto dodać sobie kontakty, pod które dzwonimy najczęściej, co pozwoli nam dzwonić na nie bez sięgania po smartfon. Wadą jest jedynie to, że maksymalnie ustawimy 9 kontaktów, przy czym wtedy nie ma już miejsca na inne aplikacje poza ekranem głównym oczywiście, którego nie możemy usunąć. Osobiście ograniczyłem się do 6 kontaktów. Za pomocą przycisków nawigacyjnych przełączamy się pomiędzy kolejnymi ekranami i wybieramy interesujący nas kontakt. Na ekranie wyświetli się nam zawsze przychodząca wiadomość SMS, na którą możemy zerknąć bez dotykania smartfonu. Kierując samochodem skorzystać możemy też ze sterowania głosowego (niestety brak języka polskiego w natywnej aplikacji Voice Control), ale jest angielski, niemiecki i kilka innych. Problem tylko w tym, że funkcja ta raz działa, raz nie… dlatego szybciej jest wyklinać szybko jednej z kontaktów niż bawić się w głosowe wybieranie….

Osobiście tak polubiłem rozmowy przez Smartband, że przez cały okres testów wszystkie rozmowy prowadziłem właśnie z jego pomocą.

Bateria: czas ładowania, wytrzymałość

Bateria to dla mnie spore, pozytywne zaskoczenie. SWR30 za pomocą standardowej ładowarki USB dołączanej do Xperii Z3 ładuje się do pełna w mniej niż godzinę (ok. 45 minut). Także czas pracy jest świetny: dwie doby nieustannego działania (sparowane ze smartfonem) to dla SWR30 żaden problem. Co prawda pod koniec drugiego dnia może być już potrzeba skorzystania z ładowarki – wszystko jednak zależy od tego w jaki sposób korzystamy z opaski. Jedyną funkcją która pobiera szybko dość sporo energii jest prowadzenie rozmów głosowych za pomocą wbudowanego mikrofonu i głośnika. Rozmawiać możemy około godziny bez przerwy. Jeśli nasze rozmowy są kilkuminutowe opaska nadal zapewni minimum dzień roboczy bez podładowania. Oczywiście możemy też włączyć znaną z Xperii funkję Stamina, która ograniczy działania opaski do zbierania informacji o naszych krokach, wyłączy ekran. Uważam jednak, że jest to całkowicie pozbawione sensu działanie – opaska jest świetna właśnie dlatego, że ma ekran, który pozwala nam wykonać całkiem sporo czynności bez potrzeby sięgania po smartfon.

Warto odnotować także, że sama opaska nie wyczerpuje baterii smartfonu w zastraszającym tempie. Sparowany Smartband działający w gotowości przez noc (~8h) zużywał około 5-7% baterii mojej Xperii Z3. Podczas testów wyłączone były transmisje danych czy jakiekolwiek aplikacje mogące mieć wpływ na wynik testu.

Podsumowanie

Sony SmartBand Talk SWR30 zmienił moją opinię o tego typu urządzeniach. Nie zaprzeczę z jednej strony temu, że można bez nich się obyć, z drugiej jednak, jeśli już skorzystamy przez kilka dni z funkcjonalności, jakie oferuje takie urządzenie okazuje się, że jednak fajnie jest mieć coś takiego. Podsumowując recenzję nie mogę nie odnieść się także do ceny takiego smart urządzenia: sugerowana przez producenta cena, 699 złotych to gruba przesada. W ostatnich miesiącach jednak urządzenie można już kupić nawet za mniej niż 1/3 sugerowanej ceny jeśli tylko poświęcimy chwilę na poszukiwania. W takiej cenie, takie urządzenie to moim zdaniem sensowna inwestycja. Dwa tygodnie ze SmartBandem sprawiły, że wiem, iż czegoś takiego właśnie szukałem: urządzenia, które przyda się nie tylko raz na jakiś czas, ale codziennie. Od zakupu powstrzymuje mnie jedynie fakt, że do wrześniowych targów IFA w Berlinie już niedaleko - a na tych targach ostatnimi laty Sony pokazuje nowe smart urządzenia. Oczywiście z całą pewnością można stwierdzić, że nowe smart-zegarki nie będą dostępne w tak atrakcyjnej cenie jak SWR30. Jeśli więc komuś nie zależy, by posiadać najnowszy model przez dłuższy czas, spokojnie może kupować SWR30- to świetny sprzęt, który przewyższa funkcjonalnie nawet najdroższe zegarki z Android Wear- z ich pomocą nie można choćby (póki co, ale na rychłą zmianę nie ma co się nastawiać niestety) prowadzić rozmów głosowych.

TL:DR? Plusy i minusy w skrócie

zalety:

  • lekki, wygodny, bardzo dobrze wykonany
  • duża liczba aplikacji, w tym twórców niezależnych
  • możliwość prowadzenia rozmów z użyciem wbudowanego mikrofonu i głośnika
  • szybkie parowanie przez NFC
  • inteligentne wybudzanie tylko wibracją
  • bateria i ekran zapewniają długą pracę bez ładowania
  • szybkie ładowanie do pełna
  • można znaleźć w bardzo dobrej cenie

wady:

  • brak zbiorczej aplikacji dla wszystkich kontaktów
  • tylko 9 ekranów na aplikacje
  • sterowanie głosowe (Voice Control APP) nie zawsze prawidłowo działa, dodatkowo wymaga aktywnego połączenia z internetem
 

sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  20 #1 13.07.2015 21:11

Dla mnie najważniejszą funkcją każdej smartopaski czy smartzegarka jest możliwość mierzenia aktywności. Sprawdzałeś jak działa to w tym urządzeniu od Sony? ;)

  #2 13.07.2015 21:25

czy da się napisac samemu oprogramowanie?

xomo_pl   20 #3 13.07.2015 21:36

@Scorpions.B: dla mnie akurat to tylko dodatek, ale skoro już jest, to czemu by nie korzystać :)
Opaska ma wbudowany krokomierz, który z moich obserwacji działał całkiem nieźle. Skuteczność krokomierza nie była 100%, ale i tak można mieć konkretny wgląd w naszą aktywność. Ponadto SWR30 pokazuje nam czas, jaki przespaliśmy, ile biegaliśmy, chodziliśmy. Szerszy wgląd w aktywność mamy za pomocą aplikacji Lifelog, która jest obsługiwana przez opaskę i dostaje od niej komplet informacji oraz wyświetla podsumowania innych naszych katywności. Dla mnie był to zbędny bajer, toteż po kilku dniach aplikację wyłączyłem- wystarczający był dla mnie podgląd dzienny bezpośrednio na opasce pokazujący czas spania, liczbę kroków, czas, jaki chodziliśmy, biegaliśmy. Statystyki na opasce resetowały się co dziennie, dzięki czemu pod koniec dnia można zobaczyć dzienną aktywność.
Z funkcją analizy snu wiąże się też inteligentne budzenie, które stara się budzić w możliwie najpłytszej fazie w zaznaczonych ramach minutowych (standard 30min, ja ustawiłem na 10.). Czy to działa do końca tak, jak jest reklamowane to do końca nie wiem; faktem natomiast jest, że korzystając z inteligentnego budzenia analizującego sen wstawało mi się znacznie przyjemniej niż z tradycyjnym budzikiem...

DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #4 13.07.2015 21:42

Może dziwne pytanie ale czy ta guma śmierdzi? I czy bardzo się nadgarstek poci?

wojtekadams   18 #5 13.07.2015 21:59

cena... to gruba przesada ;/

xomo_pl   20 #6 13.07.2015 22:02

@DjLeo: jak dla mnie nie dziwne :)
brak jakichkolwiek zapachów z opaski, nawet w największe upały. Odnośnie drugiej części pytania to jeśli ciasno zapniemy opaskę to tak, ręka się poci pod spodem, ale nie jakoś bardzo intensywnie. Po całym dniu noszenia w upalne dni zdarzało się jednak, że na samym smartbandzie od spodu było trochę potu.

dawidd6   7 #7 13.07.2015 22:23

@xomo_pl: mógłbyś z łaski swojej dać cynk gdzie można kupić ten gadżet bonda za 1/3 sugerowanej ceny?

xomo_pl   20 #8 13.07.2015 22:34

@dawidd6: Allegro.pl oczywiście, gdzie trzeba trochę poświęcić czasu i "upolować" na aukcji... dla niecierpliwych pozostaje wydatek około 400 do 500 PLN

pokrzywek10   6 #9 13.07.2015 23:00

Ja jednak pozostanę przy tradycyjnym, precyzyjnym, wodoszczelnym zegarku z dwoma funkcjami: pokazywaniem czasu i daty. :)

Choć po przeczytaniu recenzji widzę, że z zagorzałego przeciwnika smartwatch, można dojść do wniosku, że takie rozwiązanie też nie jest złe. Muszę w najbliższej przyszłości coś takiego założyć na rękę :D

AntyHaker   17 #10 13.07.2015 23:06

No no @xomo_pl, wreszcie doczekałem się obiecanej recenzji :D Jak dla mnie i tak Mi Band lepszy, no chyba, że zależy nam na zegarku - ale wtedy lepiej kupić jakiegoś klasyka, niż tak przepłacać :D

xomo_pl   20 #11 13.07.2015 23:19

@AntyHaker: dokładnego terminu publikacji nigdy nie podałem :D
Jak dla mnie sens SWR30 jest właśnie w tym, że jest nie tylko opaską ale właśnie smartwatchem w jednym.
@pokrzywek10 polecam przetestować - z doświadczenia wiem, że łatwo się mozna przyzwyczaić do udogodnień jakie zapewnia taki inteligenty zegarek.

@wertfer(niezalogowanu)
SWR30 wspiera aplikacje twórców zewnętrznych, a nie tylko te od Sony więc można.

AntyHaker   17 #12 13.07.2015 23:39

@xomo_pl: Smartwatchem to bym tego nie nazwał - raczej opaską fitness z funkcja zegarka xP

xomo_pl   20 #13 13.07.2015 23:56

@AntyHaker: fakt, SWR30 ciężko nazwać typowym smartwatchem, to bardziej połączenie elementów smartzegarka i opaski :)

lordjahu   19 #14 14.07.2015 07:37

Widzę iż wyglądem chłonie z Gear Fit od Samsunga, ale za to ostro go przebija czasem pracy.

  #15 14.07.2015 09:40

Oscara za film

AntyHaker   17 #16 14.07.2015 12:34

@xomo_pl: Zgadzam się w 100% ^^

@lordjahu Może i ostro, ale to zapewne kwestia użytego ekranu i mniejszych możliwości.

OdkrywcaProgramow   7 #17 14.07.2015 16:05

W końcu smartwach z ekranem eink - trzymający na baterii co najmniej tydzień, lekki i tani. Tak sobie pomyślałem, a później przeczytałam powyższą recenzję i czar prysł! :-D

Dość zabawnym fragmentem recenzji było wspomnienie o tym że ekran eink jest czytelny nawet w słońcu, duże zaskoczenie :-D Szkoda że brak wzmianki o mroku, niektórzy mogą być zaskoczeni zupełnym brakiem czytelności :]

Polecam zapoznać się z Xiaomi Mi Band: trzyma na baterii ponad miesiąc, kosztuje obecnie zaledwie 13$, bluetooth 4.0 LE(oszczędza baterię telefonu), wodoodporna, bardzo dobrze wykonana, wymienne opaski w kilkunastu kolorach po 3$, kilka razy lżejsza i zgrabniejsza od produktu Sony. Wspomniałem już że Mi Band jest kilkadziesiąt razy tańszy? :-P Wady: nie posiada ekranu eink.

Widać wyraźnie że Sony ceną 700 zł chce mocno wydoic potencjalnych frajerów (np. porządny czytnik z ekranem eink 6" to koszt trochę ponad 300 zł), czy im się to uda? Czas pokaże, czy reklama pomoże zyskać na popularność, bo opłacalność jest niska.

xomo_pl   20 #18 14.07.2015 16:50

@AntyHaker: Galaxy Fit też nie zaskakuje możliwościami :)

@OdkrywcaProgramow cóż, za jakość się płaci. Trudno odmówić Sony SWR30 bardzo dobrego wykonania, dużych możliwości...

AntyHaker   17 #19 14.07.2015 17:11

@OdkrywcaProgramow: Zupełny brak czytelności to mało powiedziane - po prostu nic nie widać xP Co do Mi Banda - mój trzyma już prawie 2 miechy, a jeszcze baterii przeszło 30% :D

@xomo_pl Ogólnie urządzenia Samsunga nie grzeszą ilością możliwości ;p

mrcsscss   5 #20 14.07.2015 17:40

699zł? W pierwszym lepszym sklepie (x-kom) jest za 499,00 zł .. Nie wygląda źle, ale jak dla mnie powinna kosztować 200-300zł, bo nie ma Bóg wie jakich rozwiązań i technologii :P . Czas pracy na baterii też nie powala.

Ludzie tu rzucają hasłami typu Mi Band... Przecież Mi Band to tylko opaska - taką ma też Sony i nazywa się SWR10. Koszt większy, ale jednak to raczej do tego modelu powinno się porównywać inne "zwykłe" opaski... Co do SWR30 - kusi, ale cena nieprzyjemna dla kieszeni, biorąc pod uwagę zastosowanie tego gadżetu :). A recenzja ok ;)

xomo_pl   20 #21 14.07.2015 17:58

@mrcsscss: 699 to cena maksymalna, sugerowana. Jak sam zauważyłeś (i o czym już wcześniej wspomniałem) w sklepach można ją kupić od ręki za około 500 zł, a jeśli ktoś ma chęci to może upolować na aukcji nowy SWR30 za 260-330 złotych- tyle tylko, że trzeba trochę cierpliwości i chęci na licytowanie...
osobiście uważam, że sklepowe 400-500 złotych to już dobra cena, jak za SWR30

OdkrywcaProgramow   7 #22 14.07.2015 19:40

xomo_pl: Za jakość się płaci? Czy przepłaca przynajmniej kilka,kilkanaście ładnych razy?

mrcsscss: Cały pic polega na tym że żadne z urządzeń sony nie jest konkurencją nadal dla Mi Banda od Xiaomi, bo ustępuje mu ceną nieadekwatną do możliwości (patrz uzasadnienie moje wyżej). Chyba nie będzie przesadą jak napiszę, że nadal żadna firma nie odpowiedziała skutecznie na dominację Mi Banda na rynku smart-opasek (6mln sprzedanych sztuk? czy już jest więcej?)

@xomo_pl: Tylko, że cena sklepowa 500zł to nadal dużo za dużo.

Sony SWR30 byłby hitem, gdyby:
- trzymał na baterii minimum 1 tydzień (do 2 dni to żart za tą cenę)
- kosztował co najmniej 3x mniej niż oficjalna cena

Pierwszej wady krytycznej nie da się łatwo wyeliminować, drugą wadę można łatwo gdy tylko sony zaprzestanie bezczelnie łowić naiwniaków.


Tak dla informacji tylko, Mi Band przed ostatnim ładowaniem trzymał mi na baterii 36dni i zostało mu 4% przed podłączeniem do ładowarki. I cały czas był podłączony do telefonu przez Bluetooth 4.0 LE. Dodatkowo warto wspomnieć, że Mi Band przechowuje informacje o aktywności na opasce przez 10 dni bez konieczności synchronizacji z telefonem. Dla porównania SWR30 wg recenzji trzeba przez te 10 dni naładować aż 5 razy :D


Warto sobie uświadomić że podczas pracy na jednym ładowaniu Mi Banda czyli np. moje ostatnie 36dni, użytkownik SWR30 musi go ładować aż 18razy!!!

Autor edytował komentarz.
xomo_pl   20 #23 14.07.2015 19:45

@OdkrywcaProgramow: z ceną to jak już kto uważa. Moim (i nie tylko) zdaniem jeśli się chce mieć dobrej jakości produktu to trzeba zapłacić... i nie ma nic w tym dziwnego....

mrcsscss   5 #24 14.07.2015 20:15

@OdkrywcaProgramow: Ale twój Mi Band to tylko opaska, ani godziny nie zobacze, ani powiadomień, ani pogody, ani nic z tych rzeczy...

OdkrywcaProgramow   7 #25 16.07.2015 00:24

@xomo_pl: Praktyka pokazuje, że nie tylko dobry, ale i świetny produkt można mieć w rozsądnej cenie. Zgadzam się z Tobą, że cena SWR30 to "gruba przesada", nic dodać nic ująć.

mrcsscss: Powiadomienia w Mi Band realizowane są poprzez różnokolorowe diody LED i/lub wibracje dostosowywalne za pomoca aplikacji Mi Band Notify lub Mi Band Tools (obydwie w Google Play od niedawna również po polsku). P.S. Mi Band nie jest moim produktem, jest to produkt firmy Xiaomi ;P Chociaż chciałbym wyprodukować kiedyś coś takiego, co znajdzie aż tyle milionów nabywców...

Autor edytował komentarz.
xomo_pl   20 #26 16.07.2015 00:27

@OdkrywcaProgramow: przesada to 699 ale te 400-500 PLN to IMO dobra cena :)

mrcsscss   5 #27 16.07.2015 16:36

@OdkrywcaProgramow: ale mnie nie obchodzi jak są realizowane, bo już o tym czytałem, sam przyznasz że lepiej coś przeczytać na ekranie niż pamiętać ile diod to sms, ile to mail etc. Godzine ciężko wyrazić wibracjami, tak samo pogodę, ilosc kroków... przez diody nie odbiore połączenia głosowego i nie zobacze kto mi wyslal sms, czy warto akurat w tej chwili sięgać po telefon (czy to coś ważnego, czy np. reklama). A mowie w tonie, że to twoja opaska bo jej bronisz jak lew i cały czas starasz się pokazac że jest lepsza.

No fakt, produkt znanej Chińskiej firmy, w Chinach, który mialby nie zejść w milionach sztuk... A, zacznij w końcu odpowiadać mi w kom. bo mi nie wyswietla że ktoś odpisal na moj komentarz. Nawet dioda nie mrugnie heh ??

OdkrywcaProgramow   7 #28 16.07.2015 19:35

@mrcsscss: Acha, "o tym czytałeś". Faktycznie będzie Ci łatwiej przeczytać że otrzymałeś sms od Prezydenta niż rozrózniać że 151ms wibracja i 89 błysków diody w kolorze pomarańczowym to sms od Prezydenta, a nie od Premiera, bo ten ustawiłeś na 152ms wibracji i 88 błyśnięć diody w kol. pomarań. A powaznie jak sobie ustawisz tak będziesz miał. Ja ustawiam to tak, abym nie musiał się zastanawiać co dane sygnalizacje oznaczają lub od kogo pochodzą.

Mi Band nie informuje o godzinie ani o pogodzie, chociaż ma wbudowany zegar i zapisuje w urządzeniu czas i długość danej aktywności oraz ma wbudowany alarm (inteligentną pobudkę). Owszem nie odbierzesz połączenia ale będziesz wiedział kto do Ciebie dzwoni lub dzwonił lub wysłał sms, jeżeli sobie to ustawisz. Na pewno Mi Band nie poinformuje Cię o reklamie... chyba że sobie to ustawisz. Nigdy nie widziałem reklam na moim telefonie, gdyż potrafię je blokować, więc w tej kwestii nie pomogę Ci :P

Dobry produkt sam się broni dobrymi recenzjami oraz opiniami zadowolonych klientów. A w ten sposób broni się właśnie Xiaomi Mi Band. Nie trzeba więc "bronić jak lew" dobrego produktu, on się broni sam. Na razie opinie i recenzje o SWR30 są "średnie/mieszane", ale być może to się zmieni na lepsze? Czas pokaże.

A Sony SWR30 gdzie jest produkowany, jak nie w Chinach i również tam sprzedawany. Być może na arenie międzynarodowej sprzeda się również w tylu milionach egzemplarzy co Mi Band? Śmieć jednak wątpić, gdyż cena nie idzie w parze z jakością w SWR30 (gdzie pulsometr lub GPS lub lepsza bateria lub podświetlenie? za tę cenę to wszystko powinno być!). Już nie wspominając o tym, że główna funkcja SWR30 czyli liczenie kroków, liczy kroki nawet podczas snu, jazdy samochodem, pracy przy komputerze, zazwyczaj nie rozpoznaje czy biegniesz czy idziesz - recenzenci zalecają zdejmować w tych przypadkach produkt Sony z ręki żeby nie naliczyły się dodatkowe kroki (! :D). Dodatkowo algorytm odpowiedzialny za zliczanie kroków jest słaby, nalicza za dużo kroków (wg innych recenzji). W tej recenzji nie ma również informacji że SWR30 nie podaje ilości przebytych kilometrów (! a może to już dodali?). No tak, ale przecież ktoś wspominał że za taką "jakość wykonania" wykonania się płaci grubą kasę. Za szybko rysujący się ekran eink tak właśnie się płaci (brak jakiejkolwiek powłoki zabezpieczającej!).

Tak masz rację, system komentarzy na DP jest niedopracowany, gdyż nie umożliwia odpowiedzenia w jednym komentarzu więcej niż jednej osobie. Zażalenia powinienes kierować jednak do obsługi DP a nie do mnie.

xomo_pl   20 #29 16.07.2015 20:04

@OdkrywcaProgramow: "gdyż cena nie idzie w parze z jakością w SWR30 (gdzie pulsometr lub GPS lub lepsza bateria lub podświetlenie? za tę cenę to wszystko powinno być!"
ależ cena odpowiada jakości! GPS jest zbyteczną pierdołą :)
Bateria jest bardzo dobra, lepszych nie ma na rynku z ekranami
Podświetlenie? w ekranie elink? to własnie jest największą zaletą elinka że nie nie świeci....
Algorytm liczący kroki/czas biegania jest bardzo dobry- może nie ideał ale bdb

To raz a dwa: możesz odpowiadać więcej niż 1. osobie- kolejnym osobom za pomocą @nickosoby_do_której_piszesz

mrcsscss   5 #30 16.07.2015 23:35

O@OdkrywcaProgramow Nie do końca rozumiesz o co mi chodzi, więc nie chce mi się dalej ciągnąć tej rozmowy, bo bym musiał co 2 swoje zdanie tłumaczyć na 5 zdań... "Nigdy nie widziałem reklam na moim telefonie, gdyż potrafię je blokować, więc w tej kwestii nie pomogę Ci :P " - Reklamy OPERATORA mówi ci to coś ;P ? Albo pierdoły typu "Wystawiono fakturę za abonament...". Ty mi w niczym nie pomagaj, bo nie rozumiesz o czym piszę. Nie chce mi się dalej czytać nawet twojego komentarza....

OdkrywcaProgramow   7 #31 17.07.2015 10:39

@mrcsscss: Reklamy operatora? Jakie reklamy? Też takich nie otrzymuję, widocznie rozsądnie wybrałem swojego operatora, który nie rozsyła niezamówionych reklam (podać namiar?). A jeżeli dostajesz zamówione reklamy, to dlaczego z nich nie zrezygnujesz? Informacja o wystawionej fakturze to jest dla Ciebie reklama? SWR30 nie posiada takiej rozbudowanej konfiguracji powiadomień? Bo cały czas drążysz temat powiadomień w kontekście reklam, podczas gdy soft dla Mi Banda (patrz wyżej konkretne nazwy programów) umożliwia dokładne filtrowanie aplikacji, kontaktów, smsów, połączeń jakie powiadomienia mają, a jakie nie mają być obsługiwane. Serio w SWR30 jest z tym taki duży problem? Przecież SWR30 nie kosztuje 13$ ;P
A ja z chęcią przeczytam Twój następny komentarz :P

@@xomo_pl GPS nie jest zbyteczną pierdołą w SWR30, gdyż z innych recenzji wiem że SWR30 ma problem z algorytmem obliczania ilości kroków oraz nie pokazuje ilości przebytych kilometrów oraz błędnie zlicza kroki gdy się nie przemieszczamy (nalicza ich zbyt wiele), ale za to Ty twierdzisz że działa zliczanie aktywności OK, niestety nie znalazłem informacji w Twojej recenzji o tym czy zdazyłeś przetestować tę funkcję. GPS w tak drogim urządzeniu powinien być i być może naprawiłby problem ze zliczaniem aktywności, skoro programiści Sony nie poradzili sobie z tym.

@xomo_pl Bateria jest bardzo dobra w SWR30? Zainteresuj się czym jest Pebble i skoryguj swoją wypowiedź nt. baterii. To jest przecież ekran eink, a nie LCD! W moim eczytniku z einkiem 6" taki ekran wytrzymuje ponad 30dni, a nie zaledwie 2.

@xomo_pl Tak, wiem czym jest ekran eink gdyż posiadam eczytnik z ekranem dużo dużo większym niż w SWR30 i co ciekawe jest prawie 3x tańszy :D I tak możliwe jest podświetlanie lub precyzyjniej doświetlanie ekranów eink, dzięki czemu są widoczne w mroku lub całkowitej ciemnościach, czego brakuje w SWR30, a nie jest to tanie urządzenie i takie rzeczy powinno mieć. Dodatkowo przydałaby się jakaś ochrona ekranu, gdyż recenzenci zwracają uwagę że jest pozbawiony ochrony i szybko się niszczy, dziwne to w tej cenie.

Dzięki za tip ze znakiem @ w komentarzach.

xomo_pl   20 #32 17.07.2015 16:24

@OdkrywcaProgramow: odnośnie krokomierza to przez 2 tygodnie testów miałem okazję go sprawdzić dostatecznie by móc stwierdzić, że działa ok - nie idealnie, ale ok.
GPS w SWR30 nie byłby do niczego potrzebny skoro sam krokomierz robi co ma robić. GPS znajdziesz w Sony smartwatch3, który niestety bazuje na platformie Android Wear...
Zresztą, jak dla mnie takie funkcje jak liczenie kroków to tylko bajer, dodatek a nie sedno urządzenia. Dla mnie liczy się przede wszystkim inne funkcjonalności :)
co do baterii to pamiętaj, że SWR30 to nie tylko "ekran", ale też czujniki, bluetooth, głośnik, mikrofon- i to te elementy wpływają na zużycie baterii a nie sam ekran :) SWR30 trzyma nadal sporo dłużej od zwykłych smartwatchy
Sama opaska ma też funkcje stamina znaną z xperii, która ogranicza rolę SWR30 do opaski - wyłączony jest mikrofon, głośnik a działają jedynie czujniki. Ale jak mówię - taka funkcjonalność mnie nie interesuje;) dla mnie liczy się opcja wykonania połączenia, spr sms etc.