Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja Sony Xperia M5

Przez ostatnie dwa tygodnie miałem przyjemność przetestować nowy smartfon od Sony ze średniej półki - tytułową Xperię M5. Choć największym zainteresowaniem w sieci cieszą się najdroższe modele, to jednak najwięcej sprzedaje się tańszych urządzeń. Bezpośredni poprzednik M5 - M4 Aqua zaskoczył mnie starannością wykonania i możliwościami - czy następca jest jeszcze lepszy? Zapraszam do recenzji.

Zestaw i wykonanie

Xperia M5 pakowana jest w płaskie, dość duże, kartonowe pudełko, w którym obok smartfona znajdziemy ładowarkę, kabel USB i standardowo już papiery: Poradnik startowy i informację o możliwych różnicach w oprogramowaniu w zależności od danego rynku. Zabrakło jakiegokolwiek zestawu słuchawkowego. Zestaw skromny, ale standardowy w tej grupie urządzeń.

Projektując Xperię M5 Sony postawiło na sprawdzone w poprzednim modelu rozwiązanie: użyty do wykonania obudowy plastik (zarówno na obu panelach jak i ramkach) jest tak dobrej jakości, że doskonale imituje znane z flagowych modeli Z szkło i metal. Ten ostatni materiał został przez projektantów wykorzystany do wzmocnienia konstrukcji smartfona - narożniki ramki bocznej wykonano właśnie z metalu - celem było oczywiście zwiększenie odporności na upadki. Również na jakość dołączonej ładowarki i kabla USB nie można narzekać.

Specyfikacja

Układ: MediaTek Helio X10 (MT6795) 64-bit, 8-rdzeni (2,0 GHz)
Wyświetlacz 5”, FHD 1080p IPS z Mobile Bravia Engine 2
3 GB RAM
16 GB pamięci + microSD o pojemności maks. 200 GB
1 slot na Nano SIM
Bateria: 2600 mAh
Czas rozmów/gotowości/odtwarzania audio do: 12, 656, 62 godzin
Wymiary: 145 × 72 × 7,6 mm, 142,5g
Główny aparat: 21,5 MPx z hybrydowym Autofokusem, ExmorRS Mobile, funkcja Clear Image Zoom z 5x, nagrywanie filmów 4K, SteadyShot™ — stabilizacja wideo
Aparat z przodu: 13 MPx (automatyczna ostrość, przetwornik obrazu Sony Exmor RS™ do urządzeń przenośnych, zdjęcia w trybie HDR
Łączność: 2G, 3G, 4G LTE, A-GPS, Bluetooth® 4.1, DLNA, Wi-Fi, NFC
Dźwięk przestrzenny 3D (VPT)
Kolory: złoty, czarny biały

Specyfikacja według oficjalnej strony produktu

System i oprogramowanie

Choć od kilku miesięcy najnowszym systemem Android jest pod wieloma względami rewolucyjny 6.0 Marshmallow, to firma Sony zdecydowała się na sprzedaż M5 z poprzednim wydaniem 5.1 Lollipop. Podobnie jak w innych Xperiach system został wzbogacony o pakiet dodatkowego oprogramowania i autorską nakładkę, co do której nie można mieć żadnych zastrzeżeń jeśli chodzi o jej funkcjonowanie, natomiast kwestia wyglądu jest zdecydowanie sprawą indywidualną - ja osobiście wciąż wolę design KitKat'a od Sony.

Aparat, multimedia i ekran

Wprowadzając następcę stosunkowo dobrze ocenionego przez społeczność modelu M4 Aqua firma Sony zdecydowała się zastosować zupełnie nowy, specjalnie na potrzeby M5 opracowany aparat główny, jak i przedni. Umieszczony z tyłu moduł oferuje rozdzielczość aż 21,5MPx, zdecydowanie najważniejszymi jednak jego cechami są hybrydowy autofokus oraz stabilizacja wideo. Oba te czynniki sprawiają, że zarówno zdjęcia jak i filmy wychodzą jak na urządzenie ze średniej półki bardzo dobrze. Główny aparat jest również w stanie nagrać filmy w jakości 4K. Do dyspozycji użytkownika oddano także inne tryby jak choćby twarz na zdjęciu (do zdjęcia z aparatu głównego doklejane jest zdjęcie twarzy autora), panoramę, zdjęcie z efektami AR, dźwiękowymi, filtrami oraz nagrywanie w zwolnionym tempie. Również na jakość zdjęć z przedniego aparatu nie można narzekać. Osoby często wykonujące filmy i zdjęcia smartfonem docenią z pewnością wbudowany na prawej krawędzi sprzętowy przycisk dedykowany tylko i wyłącznie obu kamerom. Poniżej kilka przykładowych zdjęć:

Opisywaną Xperię stworzono z myślą o multimediach - choć mamy tu tylko jeden głośnik, który ulokowano na dolnej krawędzi, to generowany dźwięk jest czysty i wystarczająco głośny, a w połączeniu z bardzo dobrym ekranem oglądanie filmów na M5 jest przyjemnością. Oczywiście jeśli przez dłuższy czas mamy styczność ze smartfonem z wbudowanymi głośnikami stereo, to ich brak będzie dość mocno irytować. Pamiętajmy jednak, że mamy do czynienia z modelem ze średniej półki cenowej, to też nie można oczekiwać wszystkich możliwości znanych z najdroższych modeli. Pewnym rozwiązaniem tego problemu może być sparowanie (sprzedawany osobno) głośnika Bluetooth (np. BSP10 lub BSP60) lub podłączenie dowolnych słuchawek przewodowych bowiem generowanemu przez 3.5mm wyjście audio trudno cokolwiek zarzucić. Fanom lokalnych stacji radiowych z pewnością spodoba się także wbudowane Radio FM. Wspierane są także USB-OTG, WiFi, DLNA, Miracast. Podobnie jak w innych Xperiach wbudowana pamięć to 16GB, można jednak w prosty sposób ją rozszerzyć kupując kartę microSD (do 200GB).

Bez wątpienia największą przewagę nowego modelu nad M4 Aqua stanowi ekran, który tym razem wykonano w technologii IPS. Wyższe niż w poprzedniku rozdzielczość (1080p vs 720p), zagęszczenie pikseli oraz zwiększona jasność sprawiają, że korzystanie z M5 jest o wiele bardziej przyjemne. W zasadzie jakość tego wyświetlacza nie odbiega w sposób znaczący od tego, co spotykamy nawet w droższych urządzeniach różnych producentów.

Bateria

Posiadacze tańszych smartfonów często narzekają na wbudowaną baterię, niedopracowane oprogramowanie, przez co nie mogą liczyć na komfortowy czas pracy po naładowaniu. W Xperii M5 Sony zastosowało baterię o wydawałoby się skromnej pojemności 2600 mAh (flagowe modele mają zwykle około 3000 mAh i więcej), nie mniej
jednak dopracowano oprogramowanie, dzięki czemu przy typowym użytkowaniu (trochę internetu LTE włączanego gdy potrzebny, rozmów, wiadomości) spokojnie można osiągnąć dwa dni pracy po naładowaniu. Oczywiście, gdy zaczniemy intensywnie korzystać z urządzenia to czas ten ulega skróceniu. Przez cały okres testów nie zdarzyło mi się jednak by Xperia działała mniej niż typowy "dzień roboczy". W opcjach dostępny jest również znany z flagowych modeli tryb Stamina, który pozwala wydłużyć czas działania kosztem możliwości i wydajności M5.

Podsumowanie

Nowy model od Sony jest idealnym przykładem tego, jak duży postęp potrafi być dokonany w kilka miesięcy. Japończycy wyciągnęli wnioski z modelu M4 Aqua i zniwelowali większość wad, które trapiły poprzednika - na przykład niskiej jakości ekran, skromna wielkość wbudowanej pamięci. Zachowano przy tym doskonałe jak na tę klasę urządzenia wykonanie i funkcjonalność - nie często się bowiem zdarza, by kosztujący tak niewiele smartfon posiadał slot na karty pamięci, perfekcyjnie wykonaną obudowę i dopracowane oprogramowanie. Wszystko to sprawia, że Xperia M5 to jak najbardziej warta uwagi konstrukcja - oczywiście o ile nie przeszkadza nam brak głośników stereo oraz fakt, że zastosowano mniej szlachetne materiały do wykonania obudowy, niż w droższych modelach. O ile w przypadku poprzednika sugerowałem jednak zwrócenie uwagi na starsze flagowce, tak w tym przypadku zdecydowanie uważam, że jest to urządzenie godne polecenia.

TL:DR? Plusy i minusy w punktach

Plusy:

  • dopracowany wyświetlacz
  • świetnej jakości obudowa
  • sprzętowy przycisk aparatu na boku obudowy
  • dobry jak na tę półkę cenową aparat główny jak i przedni
  • dopracowany system i oprogramowanie producenta

Minusy:

  • brak głośników stereo
  • skromny zestaw
  • nie najnowszy już system

Za udostępnienie sprzętu na potrzeby recenzji dziękuję Sony_Mobile_PL 

sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
AlbatrosZippa   11 #1 01.04.2016 22:34

Nudno w Sony, ale nakładka wali starym laczkiem. Serio M4 Aqua jeszcze bym chciałbym mieć. Nakładka po przeróbkach wspomina SE i te ramki.
Bez hejtu, ale to jest moja opinia tylko szczęka opadła na widok jakości aparatu.

Dinowaw   5 #2 01.04.2016 22:44

Mam mieszane uczucia, wybrałem zamiast Xperii Xiaomi (też na X!). Lubię Sony i kibicuję im, ale w dziale foto (zwana niesłusznie korporacją od telewizorów, na forach foto), niestety mobile i Vaio to chyba powolny koniec!

t-m-z   9 #3 01.04.2016 23:05

M 4.5 :D
A potem Z 5.5 i inne połówki, bo hajs się zgadzać musi :D
Poza tym $ony więc od razu jestem na nie ;) Tym bardziej, że nauczony doświadczeniem wiem, że albo flagowiec albo nic, bo telefon za złotówkę to telefon za złotówkę ;)

xomo_pl   21 #4 01.04.2016 23:14

@t-m-z:
Generalnie mam podobne zdanie - nie ma to jak flagowiec, M5 jednak pozytywnie zaskakuje pod wieloma względami i jest przykładem na to, że można zbudować tańszy, ale też dobry smartfon. Konkurencja może się wiele nauczyć na przykładzie M5.
@Dinowaw Z laptopów VAIO niestety się już wycofali gdzieś z rok temu jak nie wcześniej. Można nad tym ubolewać bo VAIO pod wieloma względami było najlepsze.Odnośnie rzekomego końca działu mobile to nic tego nie sugeruje, a już na pewno nie ostatnie raporty zysków z każdej sprzedanej Xperii- Sony zarabia najwięcej zewszystkich producentów smartfonów z Androidem, a większym zyskiem może pochwalić się tylko Apple...

Autor edytował komentarz w dniu: 01.04.2016 23:14
marcin1510   8 #5 01.04.2016 23:32

A dostanie aktualizację (lub już jest dostępna) do 6.0 ?
A i jeszcze jedno pytanie - jaka cena ?

Piotrek2255   11 #6 01.04.2016 23:33

@AlbatrosZippa: jakbyś ciągle używał urządzeń Sony to doceniłbyś spójną nakładkę, która ewoluuje a nie się rewolucjonizuje. Ja mam tak z nakładką LG, są rzeczy stare w tych samych miejscach i są rzeczy nowe delikatnie wkomponowane- po przesiadce z innego LG było mi znacznie łatwiej z nowym smartfonem.
Ale fakt, nakładka Sony już capi trochę starym laczem, widzę to co widziałem w swoim Walkmanie(z 2011 r.) i Neo(też z 2011 r.)

Co do samego M5 to mi jakoś od serii Z telefony Sony przestały pasić. W tych pieniądzach są lepsze telefony, a na pewno z lepszymi aparatami. Niestety, Sony prz....bało legendę Sony Ericssona i rewelacyjnej fotografii.

AlbatrosZippa   11 #7 01.04.2016 23:41

@Piotrek2255: LG zrobiło progres z nakładką. Kolega ma L5 II gen i nie ma dnia jak nakładka nie wysypie się z byle powodu nawet podczas pisania SMS. Jest prosta bez jakiegoś wow i zoptymalizowana. W F60 nakładka została z lekka wykastrowana ale za to nie zamula telefonu. Sony serio mogła brać garściami rozwiązań od SE.
Wolałbym czystego Androida niż nakładkę Sony
Tak jestem fanboyem LG jakby coś

Autor edytował komentarz w dniu: 01.04.2016 23:43
xomo_pl   21 #8 01.04.2016 23:41

@Piotrek2255: tak, nakładka nie przeszła rewolucji, ale od czasu Lollipopa wprowadzono sporo zmian (które nie każdemu pasują bo zbliżyły wygląd to tego co forsuje Google) a kolejne (spore) nadeszły wraz z Androidem Marshmallow w Xperiach.
@marcin1510 póki co nie jest dostępny system w wersji 6.x nie miej jednak spokojnie można założyć, że trafi on prędzej czy później na M5. Najpierw jednak w "kolejce" są flagowce Sony z ostatnich lat.
Cena: obecnie około 1540 złotych w/g ceneo, ale można znaleźć taniej jak się poświęci trochę czasu na poszukiwania min. w Allegro.

@AlbatrosZippa masz oczywiście prawo do takiej opinii, jednak prawda jest taka, że Sony ma obecnie najlepszą nakładkę w ekosystemie Androida (cóż, jej wygląd to kwestia indywidualna - mamy tu niestety mocne wpływy filozofii flat design)

Autor edytował komentarz w dniu: 01.04.2016 23:44
  #9 02.04.2016 00:16

Sam używam M2 i jestem bardzo zadowolony. 5.1 śmiga aż miło fajnie by było jak by dostał jeszcze stockowego 6. Źródła już dostępne. Ogólnie seria M jest dla mnie najlepsza ze "średniaków". Ale w M5 użycie Mediateka jest już strzałem w stopę. Przecież ta firma ma mocno w poważaniu użytkowników, ile to urządzeń dostało aktualizacje do noweszego Androida?

Farkas   11 #10 02.04.2016 01:00

Eh. Znów same, wg mnie, nieostre zdjęcia z aparatu. Może to faktycznie jakimś cudem wina kompresji na DP...

NadRedaktor   3 #11 02.04.2016 09:34

Zdjęcia są tragiczne. Wszystkie fotki w teście są nieostre.

ambient   4 #12 02.04.2016 18:32

M4 Aqua miał znajomy, szybko ją sprzedał, telefon mulił. Ogólnie znam 4 przypadki wśród znajomych, gdzie nastąpiło pęknięcie lub odklejenie tylnego panela w topowych modelach. Osobiście nie polecam

  #13 02.04.2016 20:51

kiepskie foto, nieaktualizowany system, slabe podzespoly i do tego drogi...

kkowalewski   8 #14 02.04.2016 23:53

Interfejs Sony od czasów Xperia L wcale się nie zmienił. Jest strasznie nudno...a poprzedni model M4 to jakaś masakra w porównaniu do mojej Lumii 640. Uginające się plastiki, ogólna tandeta przy dotykaniu i strasznie cienka obudowa powoduje, że telefon się kiepsko trzyma. Mojej Lumii można wiele zarzucić, ale wole ją niż nudne Soniaki. Kiedyś Sony Ericssony to byly telefony...exclusive, a teraz..?

Jotaro Kujo   3 #15 03.04.2016 02:04

Największy problem tego telefonu to MediaTek. Jeśli MTK nic nie zrobiło z wydajnością przetwarzania reakcji na dotyk na polecenia to pzdr500 i nawet najlepsza nakładka, najwydajniejszy CPU nie da rady nic z tym zrobić.
To jedyny powód dla którego unikam tego producenta SoC - nawet na nagraniach na YT zauważam że MTK siedzi w telefonie. Tak było Xperią X, Lenovo i innymi cudami...
Po prostu mam wrażenie że telefon zaczyna oczekiwać/nasłuchiwać na dotyk ekranu po krótkim czasie od pierwszego dotknięcia a później robi to z bardzo małą częstotliwością. Z doświadczenia: urządzenia z Ti OMAP miały mniejszą czułość dotyku ale nadal dobrą, Exynos ma Uber wielką, a z kolejno Apple i potem Quallcom ma najlepsze odpowiedzi na dotyk. Nie wiem dlaczego, pewnie dlatego że pewne CPU mają pewną kompatybilnoś z digitalizerami i akurat MTK ma najgorsze ich wsparcie.

lordjahu   20 #16 03.04.2016 07:42

Szkoda że słuchawki już trzeba dokupować osobno...

  #17 03.04.2016 10:58

Pomalutku przymierzam się do wymiany telefonu (Mam Xperie Z1 Compact) ale na Sony się już nie zdecyduje (cena). Szczerze mówiąc nie wiem co wybrać ale max chce wydać 1000zł więc pewnie jakiś chińczyk będzie.
Od wielu już lat użytkuje telefony Sony i chyba czas na przesiadkę na coś innego.LG? Xiamomi? Chciałem Motorole, ale Lenovo zaorało

Kriss_De_Valnor   11 #18 03.04.2016 12:06

@kkowalewski: Teraz? Wygląda na to że Sony odpuści sobie rynek smartfonów - po telewizorach i laptopach. Gdzieś czytałem że jedyny zysk Sony ma z działu foto.

  #19 03.04.2016 12:59

@Kriss_De_Valnor: źle czytałeś, akurat dział mobilny radzi sobie dobrze. Niż przekazują to media.

kkowalewski   8 #20 03.04.2016 13:30

@Kriss_De_Valnor: Laptopy to im się nie opłacało, ale sprzęt był klasowo całkiem dobry.

AlbatrosZippa   11 #21 03.04.2016 14:06

@lordjahu: Czasem zestawowe słuchawki brzmią jak odpustowe radio FM
Ale słuchawki od HTC 8s były najlepsze i nawet gdzieś je mam.

Autor edytował komentarz w dniu: 03.04.2016 14:14
GIBbeer   1 #22 03.04.2016 15:20

O masakra, jakość zdjęć rodem sprzed dekady. Niebo przepalone a cienie czarne. Mój Galaxy S2 robił lepsze zdjęcia (mam ich kupę na dysku, więc wiem co mówię). Do tego ten mediatek :(

Autor edytował komentarz w dniu: 03.04.2016 15:21
xomo_pl   21 #23 03.04.2016 17:25

@GIBbeer: @Farkas @NadRedaktor zdjęcia faktycznie na stronie wyglądają średnio. Polecam jednak przejrzeć inne zdjęcia dostępne w sieci, na przykład tutaj: http://goo.gl/vWifCb a zobaczycie, że M5 robi na prawdę świetne fotki.

@Kriss_De_Valnor masz trochę "stare" informacje bowiem obecnie dział mobilny ma się z kwartału na kwartał coraz lepiej, a co istotne to zarabiają najwięcej na każdej sprzedanej sztuce smartfonów/tabletów ze wszystkich producentów z Androidem; więcej ma tylko Apple. Inne działy przynoszące zauważalne zyski to PlayStation, foto, foto mobilne.

@Jotaro Kujo akurat MediaTek obecnie ma wiele przewag nad tym co produkuje Qualcomm, przede wszystkim niższa cena a wad o których mówisz obecnie nie ma - żadnych opóźnień nie zaobserwowałem, a jeśli chodzi o ekran i działania smartfonu to jestem na to szczególnie wyczulony, bo to właśnie z tym elementem użytkownik ma największy kontakt.

  #24 04.04.2016 09:39

Recenzja jak zawsze świetna, ale jedno małe pytanie jak sprawuje się telefon przy rękawiczkach na rekach?

xomo_pl   21 #25 04.04.2016 11:05

@boom boom (niezalogowany): Ekran może być obsługiwany w niemal dowolnych rękawiczkach po aktywacji tzw. trybu rękawiczek w ustawieniach. Również nie ma problemu z uchwyceniem smartfona mając na rękach rękawiczki.

sacc   9 #26 04.04.2016 12:29

Ciekawe tylko - bo w recenzji nie ma o tym ani słowa - czy SONY poprawiło taki badziew jaki występuje w M4 a mianowicie:

1. Nagminnym jest, że telefon nie jest rozpoznawany przez zainstalowane na komputerze dedykowane autorskie oprogramowanie SONY PC Companion instalowane na kompie właśnie z telefonu?
Rzecz jest o tyle bulwersująca, że po podłączeniu M4 do kompa kablem USB komp automatycznie wykrywa zarówno fakt podłączenia jak i Co zostało podłączone, uruchamia dedykowane oprogramowanie, które już niczego nie jest w stanie wykryć i nawiązać połączenia.
Do tego "geniusze" z SONY Xperia (specjalna dedykowana firma, dział firmy SONY, zajmująca się dystrybucją tego sprzętu) udają że nie rozumieją co się do nich w ramach reklamacji pisze i udzielają porad absolutnie nie na temat.

2. Nie ma możliwości selektywnego usuwania wpisów w rejestrze połączeń i jeżeli chce się z niego pozbyć jakichś pozycji to abu - abu: abu się czyści CAŁY rejestr abu się nie czyści niczego. W połączeniu z pkt 1 - można się zirytować na idiotów projektantów oprogramowania.

A teraz cud nad cuda: wszystkie inne programy służące do zarządzania telefonami spoko wykrywają sprzęt i nawiązują z nim połączenie...

Parafrazując znaną wszystkim reklamę:
"Brawo SONY
Brawo JA"

xomo_pl   21 #27 04.04.2016 13:03

@sacc: 1. Podłączałem kilkukrotnie M5 do PC i PCC zawsze ją poprawnie wykrył, także wygląda na to iż była to przypadłość poprzednika

2. hmm... z tego co pamiętam to taka opcja jak najbardziej była dostępna (przytrzymanie palca na dany kontakt i pojawia się opcja usuń) - z tym, że pamiętaj iż M5 działa już na systemie w wersji 5.1.

sacc   9 #28 05.04.2016 16:19

@xomo_pl: Ad. 1 z mojego postu - najbardziej bulwersujące jest podejście do problemu działu HELP SONY, który udaje albo, że nie widzi problemu, albo że nie może zrozumieć o co chodzi i to pomimo dostarczania im screenów obrazujących co i jak się dzieje na ekranie....

  #29 29.05.2016 18:26

ja sobie kupiłem m5 z matrixmedia bo miałem zaufanie od m4 aqua i faktycznie dobry telefon, ale nieco rozczarowujący - oczekiwałem rewolucji, przyszła ewolucja

  #30 29.05.2016 18:36

przez problemy z oprogramowaniem wróciłem do samsungów - niedawno sobie kupiłem j5 za 7 stów z matrixmedia i nie mam problemów z podłączaniem usb

  #31 07.07.2016 22:36

Mam ten telefon i nie polecam,sam się wyłączy i nie można włączyć trzeba podłączyć na chwilę do ładowarki wtedy zaskoczy

  #32 09.07.2016 19:55

Wie ktoś o co może chodzić jak telefon sam się wyłączył i nie można go włączyć :/ od rana dzisiaj walcze i d... :/

kaśka31   1 #33 09.07.2016 20:06

@robert0117 (niezalogowany): W moim rzypadku nawet podłączenie do ładowarki nic nie pomogło :( od rana walczę i nic z tego a mam go zaledwie tydzień :/

  #34 13.07.2016 12:20

Pytanie do użytkowników. Czy wam ten telefon zamula tak jak mnie? Przy Z-tce wszystko śmigało jak trzeba. W M-ce smsy wysylaja się długo. Każda apka otwiera się także dopiero po jakimś czasie, a tel ciągle woła o przesłanie danych na karte bo ma za mało pamięci????????? Może mój jest zwyczajnie wadliwy?

xomo_pl   21 #35 13.07.2016 19:13

@BD (niezalogowany): napraw system korzystając z programu PC Companion na PC bo to nie jest normalne.

  #36 17.07.2016 08:44

@marcin1510: jest zapowiedziana aktualizacja do 6.0 a według Chińczyków nawet do 7.0 (można o tym poczytać, po chińsku)

  #37 18.07.2016 00:47

Nie działa mi w sony Xperia m5 pakiet internetowy (chociaż mam 5 GB) czy ktoś wie o co chodzi?

  #38 20.07.2016 13:58

@BD (niezalogowany): mam to samo. może nie muli, ale SMSy to dramat.

  #39 27.07.2016 08:29

Jak dla mnie telefon działa całkiem płynnie. Po miesiącu użytkowania dostrzegam 2 minusy:
-czas pracy na baterii - mam nadzieję że jest to jakiś błąd w systemie brandowanym przez operatora i kolejne aktualizacje poprawią żywotność akumulatora
- boki telefonu (oprócz samych rogów) są plastikowe i strasznie podatne na rysy. Noszę telefon w pokrowcu ,a boki telefonu wyglądają jakby ktoś je piachem przecierał - ogólnie rzecz biorąc są ładne i połyskliwe ale szybko matowieją .

  #40 28.07.2016 08:49

@lordjahu: Podobno tylko w pudełku z telefonem do testow nie ma uchawek a w zwyklym sa.

  #41 07.08.2016 12:57

Praca dwa dni???, to jakiś żart. Odłączony od ładowarki o godzinie 23, o 7 rano ma tylko 56% baterii i to w trybie Stamina!!!. Podczas normalnego użytkowania zdycha w 6 godzin oczywiście cały czas w trybie Stamina

  #42 28.08.2016 19:35

@Mumin74 (niezalogowany): wyłącz GPS zżera baterie szybko po wyłączeniu miga około dwóch dni przy normalnym użytkowaniu

  #43 02.09.2016 11:23

Mam telefon aż od wczoraj, pierwsze wrażenia - super! Nie jestem wymagającym użytkownikiem, poprzednio miałam samsunga galaxy s3, który po około 3 latach był sprawny, jednak posiadał kilka wad. Telefon ma zjawiskowy aparat , nie ma co sugerować się zdjęciami w artykule i się doszukiwać. Jedyny minus jak dla mnie to przegrzewanie się po kilkunastu minutach włączonego wifi i kilku aplikacji.

  #44 16.09.2016 13:41

Posiadam od 3 tygodni m5. Osobiście powiem, że w pierwszy dzień zaktualizowałem wszystko co było błędem. na 6.0 system zacina się strasznie. Telefon potrafi się sam wyłączyć, zacina messenger jeśli jest połączony z smsami to tragedia. Na snapie problem z focusem przedniego aparatu ( wg go nie ma, obraz cały rozmazany) Dolna część telefonu się rozszczelnia się, i wchodzą różne kawałeczki piasku. Telefonu nie ochraniam dodatkowymi rzeczami, nie uszkodził się nawet nie zarysował, po mimo że wpadł mi z 6x w samochodzie miedzy siedzenia. Przy lte polecam już zakup powerbank. Korzystanie z telefonu na słońcu jest praktycznie nie możliwe. Nie potrafię dojrzeć co się dzieje na pełnej mocy wyświetlacza.

  #45 12.11.2016 08:46

Witam czy ktos wie ile kosztuje wymiana gniazda aux w sony M5

  #46 13.11.2016 06:31

a jak się zawiesi i nie można go wyłączyć to co zrobić?