Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja Sony Xperia X Performance

Przez ostatnie dwa tygodnie miałem przyjemność testować najdroższy model z najnowszej serii urządzeń Xperia: X Performance. Jak się spisuje ten flagowiec od Sony z perspektywy posiadacza Z3? Czy wprowadzane przez Sony nowości są warte zainteresowania tak przeciętnego, jak i wymagającego użytkownika? Zapraszam do recenzji.

Zestaw i wykonanie

Xperię X spakowano w kartonowe pudełko dobrej jakości, na bokach którego umieszczono ciekawie się prezentujące grafiki a zamknięcie zdobi duża litera X. Całość pod względem designu przypomina znaną z urządzeń Apple prostotę. W środku znajdziemy miejsce na słuchawki (których w zestawie testowym nie ma) i dodatkowe kartony na dokumentację, kabel USB i ładowarkę. Zarówno zestaw testowy jak i sprzedawany w sklepach jest skromny, ale to standard obecnie i trudno oczekiwać by jakikolwiek producent wyszedł przed szereg.

Na pierwszy rzut oka trudno najnowszego flagowca odróżnić od średniego modelu X - mamy tu bowiem praktycznie identyczną obudowę wykonaną z metalu (ramki i tył) i szkła na przodzie. Dla jednych niemal identyczna w stosunku do innych Xperii bryła będzie wadą, dla mnie jednak jest to zaleta - dopracowany przy premierze Z3 design wciąż prezentuje się świetnie i jego zmiana na siłę byłaby pozbawiona sensu. Metalowa powierzchnia w kolorze srebrnym dobrze radzi sobie z maskowaniem zarysowań jak i nie uwidacznia śladów użytkowania urządzenia.

Boczne ramki przypominają to co znamy już z ostatniego flagowca - Z5 - prawa krawędź to kolejno: szeroki przycisk zasilania (ukrywa świetny skaner linii papilarnych), przesunięte ku dołowi klawisze głośności i wreszcie sprzętowy przycisk aparatu. Lewa krawędź skrywa tylko jedną zaślepkę slotu na kartę SIM i microSD (podobnie jak w modelu X tacka jest wspólna, połączona z zaślepką). Na dolnej krawędzi umieszczono port USB i mikrofon, a na górnej wyjście słuchawkowe i drugi mikrofon. Natomiast na tyle znajdziemy wyłącznie wygrawerowany napis Xperia i obiektyw aparatu z diodą flash. Podobnie jak w tańszym modelu X zabrakło tu charakterystycznych dla ostatnich flagowych modeli Z narożników, które zwiększały szansę przetrwania upadku.

Specyfikacja

  • Układ: Qualcomm® Snapdragon 820 64-bit z szybkim ładowaniem
  • 3 GB pamięci RAM
  • 32 GB pamięci na dane + slot na microSD do 200GB
  • Ekran 5" Full HD, TRILUMINOS, X-Reality dla urządzeń przenośnych, dynamiczne poprawianie kontrastu
  • Typ karty SIM: Nano
  • System Android Marshmallow 6.0.1
  • Bateria :2700 mAH
  • Główny aparat: 23 MP Exmor™ RS typu 1/2,3”, hybrydowy autofokus z funkcją przewidywania , szybkie uruchamianie, Clear Image Zoom z 5x, szerokokątny obiektyw G o ogniskowej 24 mm, F2.0, fotografowanie w słabym świetle: ISO 12 800/ISO 3200, technologia SteadyShot z trybem Intelligent Active Mode — stabilizacja nagrań wideo, tryb lepszej automatyki, nagrywanie filmów w jakości Full HD, pulsacyjna lampa błyskowa LED
  • Aparat z przodu: 13 MP Exmor™ RS typu 1/3”, szybkie uruchamianie , obiektyw szerokokątny o ogniskowej 22 mm, F2.0, rozpoznawanie scenerii przy słabym świetle: ISO 6400, technologia SteadyShot z trybem Intelligent Active Mode — stabilizacja nagrań wideo , tryb lepszej automatyki, nagrywanie filmów w jakości Full HD 1080p
  • Łączność: 2G/3G/4G LTE/A-GNSS (GPS + GLONASS)/ Wi-Fi /Miracast/Bluetooth® 4.2/DLNA/Google Cast/NFC
  • Dźwięk: technologia Hi - Res Audio (LPCM, FLAC, ALAC, DSD), DSEE HX, LDAC, cyfrowa eliminacja hałasu, clear Audio+, dźwięk przestrzenny S-Force Front
  • Warianty koloru obudowy: szary, grafitowa czerń, limonkowe złoto, różowe złoto
  • Wymiary: 143,7 x 70,5 x 8,6 mm , 165 g
  • Akcesoria: covery: SCR58, SBC30, SBC28 i zestaw słuchawkowy High Resolution Audio MDR-NC750 (sprzedawane osobno)
  • Inne: obsługa gry Zdalnej (PS4 Remote Play), skaner linii papilarnej, obsługa trybu rękawiczek, wzbudzania, usypiania ekranu dwuklikiem, certyfikat wodoszczelności IP65/IP68

Specyfikacja powinna zadowolić każdego - producent nie żałował bowiem RAM-u, wydajnego układu Snapdragon i dużej ilości pamięci wbudowanej. Fani kart pamięci z pewnością docenią fakt, że Sony nadal oferuje w swojej flagowej serii slot na microSD, natomiast miłośnicy mobilnej fotografii z pewnością docenią zarówno główny, jak i przedni aparat. Świetną specyfikację "wieńczy" perfekcyjnie wykonana obudowa.

System i nakładka

Podobnie jak Xperia X model X Performance posiada najnowszy system od Google – Android w wersji 6.0.1 wzbogacony o autorskie oprogramowanie dodatkowe i nakładkę, które choć nadal w dużym stopniu pod względem design nawiązują do forsowanej przez Google stylistyki to naprawdę mogą się podobać. Ciekawym dodatkiem jest spójne tło motywu głównego z wybraną wersją kolorystyczną Xperii: jeśli kupiliśmy smartfon w wersji srebrnej z białym przodem to tło ekranu blokady jest białe, jeśli czarną to ciemne itd.Również pod względem wydajności, ogólnego działania najnowszego systemu od Sony nikt nie powinien narzekać – całość działa płynnie i bez zacięć. Niestety także w tym modelu zabrakło systemowej opcji nagrywania zawartości ekranu, którą Sony zwykle umieszczało w menu wyłączania. Wygląd i działanie nakładki (wideo z Xperii X, większych różnic jednak brak):

Aparat i multimedia

Flagowy model posiada identyczne jak Xperia X aparaty: główny 23MPx i przedni, stworzony głównie z myślą o selfie czy wideorozmowach 13MPx.

Na jakość zdjęć większość użytkowników nie będzie narzekać i co ważne po raz pierwszy tryb automatyczny (który z oczywistych względów jest najczęściej używany) nie ogranicza rozdzielczości zdjęć - mamy dostępne nie tylko znane dotąd 8 MPx, lecz także 20 i 23 MPx (przy czym ten ostatni generuje zdjęcia tylko 4:3 a nie 16:9). Tryb manualny pozwala na dostosowanie zaawansowanych ustawień jak choćby balans bieli, oświetlenia, fotografowanej sceny etc. Zarówno przednim, jak i tylnym aparatem nagramy wideo w jakości tylko FullHD (tylny oferuje wybór 30 lub 60 klatek na sekundę), co biorąc pod uwagę możliwość nagrywania w 4K w poprzednich modelach jest dla mnie totalnym nieporozumieniem. Przykładowe zdjęcia i wideo:

Do naszej dyspozycji są też dodatkowe tryby jak rozszerzona rzeczywistość, zdjęcia seryjne, zdjęcia z dwóch aparatów jednocześnie, panoramy i kilka innych.

Smartfon posiada głośniki stereo, które grają czysto i głośno. W połączeniu z szerzej opisanym poniżej ekranem sprawiają, że Xperia X Performance perfekcyjnie spisuje się jeśli chodzi o muzykę, filmy czy inne multimedia. Także wyjście na słuchawki jest wysokiej jakości, obsługuje headsety eliminujące hałas z otoczenia, oferuje czysty i głośny dźwięk. Testowany model obsługuje także cenioną technologię dźwięku wysokiej jakości High Resolution Audio. Do tej Xperii idealnie pasuje najnowszy zestaw słuchawkowy MDR-NC750 wyposażony nie tylko w obsługę wspomnianej Hi - Res Audio lecz także cyfrową eliminację hałasów z otoczenia - więcej o tym zestawie w osobnej recenzji już wkrótce. Niestety tym razem nie mogę powiedzieć, że mamy do czynienia z urządzeniem oferującym wszystko, co być powinno. Z jakiegoś bowiem powodu to pierwszy od dawna flagowiec (i chyba nawet pierwsza Xperia od kilku lat) która nie posiada radia FM - dla fanów lokalnych rozgłośni jest to spora wada. Poza tym jednym elementem trudno już się do czegoś przyczepić bowiem mamy tu wsparcie między innymi WiFi Direct, Miracast, DLNA, USB-OTG, Gry Zdalnej, slot na karty microSD.

Ekran

Tradycyjnie już dla smartfonów Sony zastosowany w opisywanej Xperii ekran ma rozdzielczość FullHD 1080p, co moim zdaniem jeszcze przez co najmniej kilka lat będzie najlepszą opcją – jest to bowiem idealny kompromis między oczekiwaniami użytkownika a ograniczeniami baterii w urządzeniach mobilnych. Do jakości tego 5” ekranu nie można mieć żadnych zastrzeżeń – kąty widzenia jak i kolory są bardzo dobre. Podobnie jeśli chodzi o jasność ekranu – maksymalna pozwala na użytkowanie smartfonu nawet w ostrym słońcu i to bez zauważalnej straty ostrości kolorów. Podobnie jak w modelach X, XA Ultra bardzo dobrze działa tutaj czujnik oświetlenia, który niemal idealnie dobiera poziom jasności do otoczenia dzięki czemu wygodnie można korzystać z automatycznej regulacji jasności. Docenić też można z pewnością znane już od Z3 funkcje Tryb Rękawiczek czy wzbudzania ekranu szybkim dwuklikiem, do której doszła teraz możliwość analogicznego wygaszania ekranu - poprzez dwuklik na pustej powierzchni.

Bateria - czas działania, ładowanie

Czas pracy na baterii, tradycyjnie już dla urządzeń mobilnych tego japońskiego producenta jest bardzo dobry - dwie doby bez ponownego ładowania przy standardowym użytkowaniu osiągałem bez problemów, a niewielkim wysiłkiem można dotrwać nawet nawet do 3 dób bez podładowywania (oczywiście przy ograniczonym użytkowaniu, zmniejszonej jasności ekranu). Do naszej dyspozycji jest też ceniony przez wiele osób na całym świecie mechanizm Stamina (w wersji zwykłej jak i Ultra)

Podobnie jak w ostatniej Xperii Z5 także i tym razem Sony zmniejszyło pojemność akumulatora - z 2900 mAh do 2700 mAh, co zapewne ma związek z tym, że i ekran jest mniejszy - o 0,2". W praktyce czas działania nie zmienił się w znaczący sposób - na co z pewnością miała wpływ daleko idąca optymalizacja systemu. Czas ładowania od 10 od 100% to około 2 godziny. Ogólnie mówiąc to kolejny smartfon Sony, którego bateria jest mocnym atutem w walce z konkurencją.

Podsumowanie

Model X Performance jest przez firmę Sony, jak i wszystkich zainteresowanych określany mianem flagowca - z jednej strony trudno się z tym nie zgodzić bowiem zastosowane materiały do wykonania obudowy, wydajny układ Snapdragon 820, oprogramowanie, czy wreszcie aparat są na prawdę na najwyższym poziomie, to jednak z drugiej strony, szczególnie po tym jak miałem okazję sprawdzić tańszy model X, czuć pewien niedosyt - zaczynając na braku nagrywania w jakości 4K (ktoś powie "po co to komu", ja jednak uważam, że być powinno) przez brak dobrych słuchawek w zestawie sprzedażowym, braku radia FM na średnio istotnych różnicach w stosunku do tańszego modelu kończąc. Oczywiście to wciąż świetny sprzęt, który ma wiele niepodważalnych zalet, a brak radia FM, nagrywania 4K i dość wysoka cena nie są wstanie tego zakryć.

Czy warto?

Jeśli potrzebujemy do szczęścia wydajnego układu Snapdragon 820 i akceptujemy braki to tak, jest to dobry wybór - cena podobna jak u konkurencji, ale otrzymujemy wysokiej klasy głośniki stereo, obsługę Hi-Res audio, świetny ekran, bardzo dobrze wykonaną obudowę, świetną optymalizację skutkującą bardzo dobrym czasem pracy na baterii i wreszcie dobry aparat.

TL:DR? Zalety i wady w punktach

Plusy

  • charakterystyczne dla topowych Xperii perfekcyjne wykonanie - metalowa obudowa
  • świetny skaner linii papilarnych
  • bardzo dobry ekran (kolory, kąty widzenia i jasność)
  • dopracowane i stylistycznie spójne oprogramowanie
  • bardzo dobry aparat, aplikacja nim sterująca, przycisk migawki na bocznej krawędzi
  • szybki, inteligentny autofokus ze śledzeniem obiektów w ruchu
  • skaner linii papilarnych - wygodne zabezpieczenie danych
  • głośniki stereo
  • obsługa standardu HI-RES AUDIO
  • tryb rękawiczek, wzbudzanie i gaszenie ekranu dwuklikiem

Minusy

  • brak nagrywania 4K
  • brak wygodnego złącza magnetycznego do ładowania
  • mało widoczna różnica w stosunku do tańszego, też wydajnego modelu X
  • brak zestawu słuchawkowego MDR-NC-750 w komplecie (sprzedawany osobno)
  • brak radia FM!

Za użyczenie sprzętu na potrzeby recenzji dziękuję Sony_Mobile_PL 

sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
anthony0013   7 #1 26.08.2016 08:19

Nie rozumiem jak w recenzjach autorzy mogą wrzucać wideo na YT, który przecież pogarsza ich jakość, zmniejsza bitrate itp. ? Prawidłowo to powinno się umieścić gdzieś w sieci materiał oryginalny bez jakiejkolwiek obróbki.

pamix   7 #2 26.08.2016 08:55

Nie wstawiłeś według mnie bardzo istotnej informacji. Ceny. Pozwoli ona określić, czy opłaca się zainwestować w takie urządzenie.

  #3 26.08.2016 09:08

Po tym jak sony ostatnio olało użytkowników serii z3, nie zapowiadając aktualizacji do androida 7 - nikomu nie polecę telefonów tej marki. Tak właściwie to tylko dość dobre wsparcie w aktualizacje było mocną stroną sony. Było...

ochkarol   3 #4 26.08.2016 09:14

Tak samo zabrakło ważnej informacji o tym, że USB jest tylko 2.0, co flagowcowi trochę nie przystoi. Nic też nie wskazuje na to, żeby aparat był lepszy niż w poprzednich Z-kach (a nie cieszył się zbyt dobrą opinią), bo zwiększenie liczby pikseli nic już nie da a w słabym oświetleniu wręcz zaszkodzi.

elmack87   4 #5 26.08.2016 09:17

Hmm jak dla mnie to slaby ten aparat, mozliwe ze to tylko moje odczucia ale zdjecia budynku z przedniej kamerki wyszlo lepiej niz z rzekomo tej lepszej tylniej.

Vampire1984   4 #6 26.08.2016 09:22

Nie ma ceny, porownan z konkurencja, jakby autor mial tylko kilka urzadzen w reku...
Flagowcow jest pelno, kilkanascie , wiec przydaloby sie porownanie do konkurencji a takie wpis kogos kto mial kilkanascie modeli w zyciu jest bez sensu i nic nie wnosi.

__Tux__   12 #7 26.08.2016 09:54

@Vampire1984: A moim zdaniem wnosi. Bez porównania do konkurencji masz suche fakty. Wszystko zależy od tego czy i jakiego telefonu szukasz. Jeśli szukasz telefonu, to zadasz sobie teraz pytanie: "Czy to jest telefon, którego szukam?". Np. za mało pamięci? Czyli, że nie. Nie pamiętam jak nazywała się ta teoria, ale polega ona na tym, że ludzie wydają się nam atrakcyjniejsi, jeśli widzimy ich w grupie (czyli mają tło, na którym się wyróżniają). Z urządzeniami też tak bywa ;-) .

pokrzywek10   6 #8 26.08.2016 11:03

Wszystko ok, tylko nie lubię smartfonów w okolicach trzech koła... To zdecydowanie za dużo jak na mój budżet, a nawet jakby był na mój budżet, to opłacalność jest znikoma... Dostajemy produkt niby piękny, ale bez radia i wrzucamy w to tyle floty...

t-m-z   8 #9 26.08.2016 11:03

@Vampire1984: Myślę, że każdy kto siedzi na DP dłużej niż pół roku zdaje sobie sprawę, że autor recenzji jest na usługach Sony więc nie powinno dziwić, że wszystko co od Sony jest uber alles, nawet najwiekszy gniot a porównań nie ma bo wtedy każdy trzezwo myslący wiedziałby, że produkty Sony są warte co najwyżej uśmiechu politowania ;)

Autor edytował komentarz w dniu: 26.08.2016 12:12
  #10 26.08.2016 11:11

@t-m-z: Nie masz dowodów to nie oskarżaj ludzi. To, że Ty gardzisz sprzętem Sony, za to chwalisz tandetę od Samsunga to nie znaczy, że każdy tak musi,.

pokrzywek10   6 #11 26.08.2016 11:21

@t-m-z: Jakieś wady wymienił... po za tym trzeba z czegoś żyć :) Szkoda tylko, że w ostatnim czasie na dobrychprogramach czytam dużo recenzji świetnych smarfonów od Sony (które w rzeczywistości takie oczywiście nie są), i które różnią się od siebie jedynie szczegółami. Trzy serie urządzeń od Sony, a wszystkie takie same - jednocześnie i recenzje są mało spektakularne - zawiewa wtórnością i nudą :/ ale taki już chyba ten rynek smartfonów jest

Piotrek2255   10 #12 26.08.2016 11:30

Xperie są już nudne do rozpuku. Co roku to samo, nawet problemy te same.

t-m-z   8 #13 26.08.2016 12:23

@pokrzywek10: Wady w tej recenzji - brak magnetycznego łącza, nagrywania 4k, brak radia czy słuchawek - pierdoły na które nikt nie zwraca uwagi

Wady w recenzji Xperia XA Ultra - Brak nagrywania 4k, brak magnetycznego łącza, brak wybudzania dwuklikiem - ponownie pierdoły

To może zaskoczy nas czymś recenzja Xperia X ?
Wady Xperia X - Brak nagrywania 4k, brak magnetycznego łącza, brak nagrywania ekranu - taaaa

Wystarczy przejrzeć wpisy, za każdym razem to samo, produkt idealny a wadami są pierdółki, rok temu największymi wadami SONY był brak głośników stereo czy "skromny zestaw" xD
Żadnych wzmianek o chorych zapisach w gwarancji o absurdach cenowych o wadliwych wyświetlaczach, pękających korpusach, braku wodoodporności, słabych aparatach, które jedynie marketingowo są umocnione na tle konkurencji itp smaczkach z którego SONY zasłynęło w ostatnim czasie, czekam z niecierpliwością na recenzję PS4 SLIM czy NEO by usłyszeć jaki to fantastyczny sprzęt... Do odpalania INDYKÓW W 4K.


Każdy z jego wpisów czy komentarzy odnośnie SONY powinien mieć w pierwszym akapicie tłustym drukiem napis ARTYKUŁ SPONSOROWANY ale wtedy na DP nie byłoby czego wrzucać na główną w sezonie ogórkowym ;)

Autor edytował komentarz w dniu: 26.08.2016 12:37
xomo_pl   20 #14 26.08.2016 13:46

@t-m-z: skoro dla ciebie gwarancja jest zła to nie kupuj sprzętu. Moim zdaniem to są uczciwe warunki bowiem każdy ma do nich dostęp przed zakupem i nikt nikogo nie oszukuje.
Jeśli coś jest dobre to nie będę pisał o czymś źle tylko po to by się przypodobać fanboyom samsunga czy chińskiego złomu.
Wymieniłem te wady, które są istotne moim zdaniem, możesz się z nimi nie zgadzać ale to tylko twój problem.
Kwestie aparatu ekranu onawialismy w komentarzach już kilka razy i nie zamierzam kolejny raz wdawać się w bezsensowną dyskusje.
Już sam sposób w jaki piszesz o PS4NEO pokazuje, że świadomie udajesz że nie rozumiesz po co ten sprzęt wyjdzie i kto jest jego grupą docelową.
@pokrzywek10 diabeł tkwi w szczegółach. dobrych rzeczy się nie zmienia dla samej zmiany ;)
Faktem jest że rynek mobilny cierpi na zastój - nigdzie nie ma rewolucji już jak jeszcze kilka lat temu.
@lolos to nie do końca wina Sony... Z3 jest ostatnim 32bit flagowcem a układy te generalnie są już olewane przez twórców sterowników do układów. niestety bo Marshmallow dla Z3 jest niemal idealny.

Odnośnie baterii... kluczem jest optymalizacja softu przez co mimo mniejszej baterii czas pracy jest bdb.

Autor edytował komentarz w dniu: 26.08.2016 13:47
  #15 26.08.2016 13:49

@Lolos (niezalogowany): Podziękuj Qualcomm'owi - nie wypuścił i nie wypuści driverów graficznych do Snapdragona 800/801 na Nougata.
Też jestem posiadaczem Z3 jak autor i nie kupię X performance z innego powodu: rozmiaru. Oczekiwałem wersji Premium lub Max 5,5" i QHD (umówmy się, że 4K w Z5 Premium skalowane na FHD to jednak w dalszym ciągu FHD). Dla zwolenników mniejszych słuchawek jest seria Compact, ja akurat lubię wielkie patelnie, ale rozumiem, że ludzie nie chcą takich wielkich ekranów.

  #16 26.08.2016 14:43

Nie kupił bym nigdy więcej sony, moja dziewczyna ma aqua 3 a matka aqua 4 (czy jak to tam dokładna nazwa jest) w obu te same problemy, zawieszajacy się aparat (pomaga tylko reset telefonu), częste zwiechy aplikacji, niezbyt wytrzymały ekran, system zajebany aplikacjami, wiem że to średnia półka ale sony mnie zupełnie nie przekonało, szczególnie że ja sobie kupiłem moto g3 który jest tania półka robi lepsze zdjęcia i niema tych problemów co wymieniłem

pamix   7 #17 26.08.2016 18:47

@xomo_pl: Widzę, że całkiem przypadkowo i nie zamierzenie wbiłem kij w mrowisko

xomo_pl   20 #18 26.08.2016 19:23

@pamix: gdzie tam, rozpocząłeś dyskusję w komentarzach po prostu.
Odpowiadając na Twoje pytanie z 1 komentarza: cena to okolice 2800 złotych, co oczywiście nie oznacza, że nie da się kupić gdzieś taniej, aczkolwiek trzeba po prostu szukać okazji.

gilbert3   5 #19 26.08.2016 19:50

Sony uległo miałczeniu sporej grupy osób, które chcą mniejszych urządzeń (dla których jest przecież seria "Compact"), ja natomiast wolę coś większego i nie podoba mi się droga jaką obrała Xperia X Performance. IMHO przy pozbyciu się ramek jak w Motoroli X Style, która ma 5,7, a wygląda jak 5,3, można by się pokusić o urządzenie wielkości Xperia Z5 Premium, które ma wyświetlacz w okolicy 5,8" i nie byłoby krzywdy. Tylko bez jakiegoś quazi 4k, które nie jest 4k tylko skalowanym FHD, bo (uśmiech politowania) to trochę wstyd tak ludzi nabierać, a w rzeczywistości konkurencji wcale nie gonić. Gdybym miał cokolwiek wymienić w Sony, to tylko i wyłącznie ekran prosto z Galaxy S7 Edge, tylko bez edge, czyli tych zakrzywionych krawędzi. No ale nie można mieć wszystkiego...

  #20 26.08.2016 20:34

Mam telefon z opcja nagrywanua w 4k a i tak nagrywam w FHD. Dla czego? Większość nagrywanych filmów nie potrzebuje 4k a do tego zaoszczędzam miejsce w pamięci. Wideo w 4k to tylko fanaberia.

xomo_pl   20 #21 26.08.2016 21:03

@gilbert3: Owszem, te że mi się nie podoba ten trend zmniejszania urządzeń... ale te 5" w stosunku do 5.2" poprzedników jest praktycznie nieodczuwalną zmianą.
Xperia Z5 Premium miała 5.5" i nie był to bezpośredni poprzednik X Performance- nim był Z5 zwykły (5.2"). Gabaryty Z5Premium są ok - ramki wcale nie są duże, a ułatwiają użytkowanie urządzenia. Co do 4K... przecież to jest ekran 4K tylko jest automatycznie skalowany w dół, do FHD, za wyjątkiem galerii multimediów - czyli tam, gdzie 4K jest potrzebne a nie do wyświetlania menu systemu.
Co do jakości ekranu... Sony ma normalne barwy, za to Samsung poszedł w zbyt ostre barwy, co nie każdemu się podoba ;)

gilbert3   5 #22 26.08.2016 21:33

@xomo_pl: Przesiadając się z Xperia Z 5" na Z3 5,2" odczułem zmianę, więc myślę, że odczułbym również zmianę in minus przesiadając się z Z3 na X Performance. Kwestia wrażliwości, ale też i wzroku.
Co do Xperii Z5 Premium, ekran 4k, który jest 4k tylko wtedy, gdy ktoś zdecydował, że ma być 4k, a tak poza tym to nie jest 4k, to moim zdaniem ekran quazi 4K. Dobrym przykładem jest YT, które nie wyświetla się w 4K, ale to może nie wina Sony, choć obawiam się, że w przypadku Snapa 810 skończyłoby się zamknięciem aplikacji z powodów termicznych lub stopieniem urządzenia. Podobna przypadłość nie obsługiwania 4K obejmuje telewizory Philipsa 4K z Androidem. No ale, na TV 48" byłoby to przynajmniej widać, ale na 5,5" jest absolutnie, kompletnie niedostrzegalne, przynajmniej dla mnie.

xomo_pl   20 #23 26.08.2016 23:45

@gilbert3: Baterie współczesnych smartfonów + ograniczenia samego Androida sprawiają, że chcąc zrobić smartfon 4K nie da się tego inaczej zrobić niż jak to zrobiło Sony w Z5 Premium - ograniczając do multimediów maksymalną rozdzielczość. Nie chciałbyś przecież ładować telefonu kilka razy na dobę a to by był efekt 4K wszędzie... a zalet żadnych bo jedynie gdzie 4K ma
sens to multimedia a i to mocno wątpliwy. Co do youtube.... zapewne winne jest google które musiałoby dopasować apk do 4K.

  #24 27.08.2016 11:12

@Lolos (niezalogowany): Brak aktualizacji jest z powodu firmy qualcomm która nie wypuści nowych sterowników do snapdragon 800 i 801 a są one potrzebne do nowego androida

edi194   2 #25 27.08.2016 14:25

@Lolos (niezalogowany): To nie Sony poleciało w ch... tylko Qualcomm wydając oświadczenie, że Snapdragon 800/801 nie są kompatybilne z OpenGL 3.1 oraz Vulkan API. Dlatego nie ma update oficjalnego.

t-m-z   8 #26 30.08.2016 09:38

@Qaz777777777 (niezalogowany): A jakie masz dowody na to, że w ogóle używam Samsunga ? xD
W dwóch zdaniach takie samozaoranie, typowe dla mądrogłupiego gimba ;)
Internet powinien być 18+

Vegost   8 #27 01.09.2016 15:10

W końcu udało mi się przeczytać recke i powiem szczerze, że jestem niezadowolony z flagowca SONY. Jest trochę niedoróbek i uproszczeń, których nie akceptuję. Tak samo z 4K. Skoro Z2 miał a to przecież model xx letni z gorszymi układami, to czemu flagowiec nie ma z serii X? Widać, że kupowanie X Performance nie ma sensu, bo zmiany między X a X Perf są znikome. A kwota bagatelnie wyższa. Byłem przed chwila w Saturnie i pomacałem oba modele + XA Ultra. Zdecydowanie spodobał mi się XA Ultra i właśnie X jako kompromis, który heh wygrywa nad flagowcem. Do tego ten sam aparat. Nie nie nie.. SONY. To nie tak powinno się zdobywać klientów. Dzisiaj dużo piszą o ZX i też nie widać rewolucji. Zanim ten telefon pójdzie do sprzedaży, to można już kupić coś innego, coś co nie dodaje tylko samego aparatu do telefonu i uważa się za odświeżonego i nieprzemyślanego flagowca X Performance.

xomo_pl   20 #28 02.09.2016 13:09

@Vegost: Uprzedzałem już kilka tygodni temu, że różnice między X i X Performance jest się dość ciężko doszukać - w zasadzie, jak już wspomniałem w podsumowaniu, jeśli nie potrzebujemy do niczego flagowego układu Snapdragon 820 to najlepiej brać X,a - Snap650 jest na prawdę fajnym układem, który przynajmniej się nie grzeje a różnca wydajnościowa jest nie do odnotowania dla ZU. No i ten brak radia FM w modelu Performance...
Brak 4K dla mnie też jest sporym, negatywnym zaskoczeniem - szczególnie gdy mowa o urządzeniach za 2900 gdy poprzednie Xperie, często dostępne za 2400 już miały 4K, które było całkiem fajne i przydatne.

Choć jeszcze nie widziałem na żywo nowych XZ to na pewno na plus nowy design - szczególnie dla tych, dla których wszystkie Xperie wyglądały tak samo....

Co do XA Ultra - zgodzę się, że to jeden z najciekawszych modeli, choć minusem jest jego wielkość przez co jest to moim zdaniem dobry wybór od kątem zdjęć, ale średni jeśli ma to być sprzęt noszony codziennie.

  #29 20.09.2016 14:09

ja właśnie niedawno zastanawiałem się nad tym, czy powinienem sobie kupić bardziej sony xperia x performance czy sony xperia x/ też nie dawno widziałem xz, ale w ogóle nie wiem czy przypadkiem oni nie promują tego jako następny model. trochę też dziwi mnie 4k, szczególnie, że z5 premium miało jak najbardziej, no ale cóż - jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. w każdym razie chyba wezmę sobie ostatecznie xa, bo ogólnie to na tych wszystkich sklepach typu matrixmedia, saturn czy mediamarkt jest najtańszy ze wszystkich, a wcale nie jest to aż taki zły sprzęt, chociaż wiadomo, że to średnia półka

xomo_pl   20 #30 22.09.2016 18:47

@nikt aż taki (niezalogowany): różnice między XA i X są kolosalne, na korzyść tego drugiego.