Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja Sony Xperia Z5 Compact

Przez ostatnie dwa tygodnie miałem przyjemność przetestować najnowszą wersję flagowego smartfonu firmy Sony - Z5 w wersji kompaktowej. Mniejsze modele z flagowej serii Sony nie bez powodu cieszą się ogromną popularnością na świecie - w przeciwieństwie do podobnych modeli konkurencji ten japoński producent umieszcza w pomniejszonej wersji identyczne podzespoły, dzięki czemu użytkownik ma do dyspozycji wysoką wydajność w mniejszej obudowie. Jak Z5 Compact sprawdza się w praktyce? Zapraszam do recenzji.

Zestaw i wykonanie

Xperia Z5 Compact pakowana jest w nieduże, kartonowe pudełko dobrej jakości, które firmie Sony udało się względem poprzedniego modelu jeszcze zmniejszyć. W środku znajdziemy smartfon, ładowarkę, kabel USB oraz papiery. Zestaw testowy nie zawiera słuchawek (w przeciwieństwie do zestawów będących w sprzedaży). Zawartość jest skromna, ale to standard obecnie i trudno oczekiwać by jakaś firma wyszła przed szereg.

Jak już pewnie zauważyliście testowana przeze mnie Z5 Compact miała obudowę w kolorze, który w specyfikacji nazwano koralowym, dla mnie to jest po prostu wpadająca w róż czerwień. Cóż, to czy to jest ładne jest sprawą indywidualną; ja bym takiego koloru w życiu ani dla siebie, ani dla kogoś nie wybrał;).

Abstrahując już od koloru obudowy jej wykonanie stoi tradycyjne dla flagowej serii Sony na najwyższym poziomie. Przedni i tylni panel wykonano ze szkła, które po raz pierwszy w historii jest matowe (oczywiście mowa o tylnej ściance) za wyjątkiem loga Sony, które pod światło nabiera srebrnej barwy. Znajdujące się na frontowym panelu logo producenta po raz pierwszy w serii Z jest matowe, a nie błyszczące. Ramki boczne nie są wykonane z typowego dla większych modeli metalu, lecz szczotkowanego, polakierowanego plastiku. Warto odnotować, że ten model jest grubszy od 5.2" modelu - na szczęście nie jest to w żaden sposób odczuwalne na niekorzyść, a nawet może się podobać - chwyt jest pewniejszy przez co trudniej o upadek smartfonu. Na lewym bocznym profilu znajdziemy jedną z nowości: wygrawerowany napis Xperia - przyznam, że prezentuje się to świetnie. Z kolei na prawym profilu w oczy rzuca się nowy, szerszy przycisk zasilania - skrywa on skaner linii papilarnych, który działa zaskakująco dobrze
- to jeden z pierwszych smartfonów, w których skaner działa tak perfekcyjnie jak w iPhonie, przez co jak preferuję brak zbędnych zabezpieczeń tak w Z5C polubiłem tę formę zabezpieczenia danych na smartfonie.

Zastosowanie matowego szkła niestety w dłuższej perspektywie nie jest dobrym wyjściem: każda rysa jest o wiele bardziej widoczna niż na szkle błyszczącym - jeśli jednak dbamy o nasz smartfon to nie powinno mieć to znaczenia.

Jeśli chodzi o wykonanie dołączonych akcesoriów - ładowarki i kabla USB nie można mieć żadnych zastrzeżeń. Zestawy testowe nie zawierają niestety słuchawek. Z informacji do jakich dotarłem wynika, że w zestawach oferowanych w sklepach dołączone są znane z Xperii Z3 słuchawki MH-750 - nie można o nich zbyt wiele dobrego powiedzieć - grają względnie dobrze, ale wykonanie nie sprawia dobrego wrażenia - dostałem je wraz z kupioną rok temu Z3... i gdyby nie to, że korzystam z nich naprawdę sporadycznie dawno kupiłbym testowane w lipcu, obsługujące redukcję hałasu otoczenia MDR-NC31EM lub jakieś bezprzewodowe.

Specyfikacja

Układ Qualcomm Snapdragon 810 (MSM8994), 64-bitowy, 8-rdzeniowy + GPU Adreno 430
2 GB RAM
32 GB pamięci flash + microSD maksymalnie 200 GB
Nano SIM
Google Android 5.1 (Lollipop) (Aktualizacja do 6.0 w drodze)
Bateria 2700 mAh
Odporność na wodę i pył (IP65 i IP68)
Waga 138 gramów
Wymiary 127,3 x 64,7 x 8,99 mm
Kolory: czarny grafit, biały, żółty i koralowy
Ekran 4,6 cala HD 720p Triluminos Display do urządzeń mobilnych, X-Reality for Mobile
Główny aparat o przekątnej 1/2,3 cala, 23 MP z mechanizmem hybrydowej regulacji ostrości o szybkości 0,03 sekundy, szerokokątny obiektyw G (24 mm) + stabilizacja nagrań wideo, nagrywanie 4K
Aparat z przodu: 5 MP, wideo Full HD, stabilizacją nagrań wideo
Łączność: 2G, 3G, LTE, GPS, Bluetooth® 4.1, DLNA, WiFi, NFC
Czytnik linii papilarnych
Radio FM
Zestaw słuchawkowy MDR-NC750

Specyfikacja za wyjątkiem rozdzielczości ekranu i ilości RAM (2 a nie 3 GB) jest identyczna jak w większej Xperii Z5 czy Z5 Premium. Zastosowane podzespoły są wydajne - co do tego nikt nie powinien mieć jakichkolwiek wątpliwości.

System

System to Android Lollipop w ostatniej wersji 5.1 z wszelkimi aktualizacjami. Wkrótce ma zostać udostępniony również Marshmallow, czyli wersja 6.0. System tradycyjnie już w dla smartfonów firmy Sony działa perfekcyjnie - zarówno pod względem wygodny obsługi, jak i wydajności. O jakichkolwiek zacięciach nie ma tutaj mowy. Nie każddemu jednak przypadnie do gustu przygotowana przez Sony nakładka. W serii Z5 pojawił się nowy motyw - czarny - prezentuje się on świetnie tak długo jak nie wejdziemy do którejś z natywnych aplikacji od Google, czy do menu ustawień, gdzie wita nas niebieski górny panel i białe tło. Dlaczego to nie zostało też "przykryte" czarnym tłem nie mam pojęcia. Przeszukałem ustawienia i niestety - jeśli chcemy mieć domyślny schemat kolorów to o pozbyciu się tego paskudnego niebieskiego koloru nie ma mowy. Jedynie możemy się przełączyć na inny motyw np. szary, ale to przecież nie jest rozwiązanie problemu, a co najwyżej jego obejście. Dla mnie nadal najbardziej spójny i czytelny pozostaje przygotowany przez Sony dla Xperii KitKat z autorską nakładką.

Multimedia i aparat

Jeśli chodzi o multimedia to moim zdaniem nie ma powodu do niezadowolenia: głośniki stereo potrafią grać na prawdę głośno, a przy tym czysto. Także jakość ekranu zachęca do oglądania wszelakich wideo. Jedynie jego wielkość może przeszkadzać - ale przecież po to w końcu jest ten model, by zwolennicy mniejszych ekranów także mogli znaleźć coś dla siebie na rynku. Złącze słuchawkowe zapewnia dobrej jakości audio (oczywiście po podpięciu do dobrych słuchawek/głośników zewnętrznych).

Użytkownik na start otrzymuje identyczny pakiet aplikacji multimedialnych już od kilku modeli z tej serii: Muzyka (dawniej Walkman), Zdjęcia (menedżer zdjęć), Filmy (materiały z kamery oraz inne wideo w pamięci). Wsparcie dla takich technologii jak DLNA, Miracast, USB-OTG a także kart microSD sprawia, że urządzenie pod kątem multimediów powinno zadowolić każdego.

Seria Z5 na rynku debiutuje z nowym aparatem o przekątnej 1/2,3", 23 MP matrycy, dzięki której zdjęcia czy filmy są naprawdę dobre - czy faktycznie zmiana w stosunku do Z3 jest duża, każdy powinien ocenić sam - poniżej kilka zdjęć wykonanych w tym samym miejscu, z tymi samymi ustawieniami. Moim zdaniem różnica nie jest rewolucyjna (przynajmniej przy zdjęciach na szybko, za dnia) - widać jednak, że nowy aparat domyślnie robi zdjęcia, które są jaśniejsze niż te w Z3. Z pewnością nie każdemu to się spodoba. Różnice są też jeśli chodzi o lampę doświetlającą, która od teraz może świecić światłem pulsacyjnym, oraz jest jaśniejsza. Raczej nie jest to więc rewolucja, ale ewolucja udanego w serii Z aparatu.

Poniżej kilka zdjęć porównawczych aparatu w Z3 i Z5C:

Zdjęcia w najwyższej rozdzielczości można zobaczyć tutaj: Z3 vs Z5C

Ekran

4,6" Z5C posiada ekran o rozdzielczości 720p - wydaje się mało, ale w praktyce okazuje się wystarczające jak na tę wielkość matrycy. Ekran charakteryzuje się wysoką jasnością, dobrym odwzorowaniem kolorów (które wyglądają naturalnie moim zdaniem). Także kąty widzenia powinny zadowolić każdego użytkownika. Podczas testów najczęściej korzystałem z ręcznego ustawienia jasności na 50% mocy - co jak dla mnie zapewniało komfortową pracę w domu, jaki i poza nim. Oczywiście zapasowa moc ekranu z pewnością przyda się w słoneczne dni, gdy np. zechcemy użyć naszego smartfonu jako nawigacji.

Bateria

Podczas testów bateria zaskoczyła pozytywnie - podczas standardowego w moim przypadku użytkowania (trochę rozmów, internetu LTE/WiFi) około dwa dni pracy osiągałem bez większej trudności. Oczywiście jeśli będziemy korzystać intensywnie z urządzenia to czas ten ulega skróceniu. Nie mniej jeden dzień pracy można osiągnąć bez większych trudności niemal zawsze. Pomocna jest też funkcja Stamina, jednakże ja osobiście wolę sam mieć wszystko pod kontrolą i z funkcji tej nie korzystam praktycznie w ogóle także na mojej własnej Z3.

Podsumowanie

Xperia Z5 Compact to świetna propozycja dla osób poszukujących smartfonu z mniejszym niż szeroko promowane obecnie wielkości coraz bardziej zbliżające się do rozmiarów tabliczki czekolady. To właśnie firma Sony jako pierwsza zaoferowała kompaktową wersję swojego flagowego modelu, który specyfikacją nie odbiega od tego, co oferuje większy model - w obu mamy ten sam układ Snapdragon, identyczny aparat itd. Wersja Compact oferuje też znaną z modelu 5,2" wodoszczelność jak i świetne wykonanie obudowy. Jeśli tylko nie chcemy urządzenia z większym niż 5" ekran to wersja kompaktowa najnowszego flagowca Sony będzie bardzo dobrym wyborem.

TL:DR? Zalety i wady w punktach

Zalety:

  • tradycyjne dla serii Z perfekcyjne wykonanie
  • opanowano problemy z temperaturami układu Snapdragon 810
  • bardzo dobry ekran
  • nowa jeszcze lepsza aplikacja do obsługi kamery, ulepszenia kamery względem poprzedników
  • głośne, dobrze grające głośniki
  • profil bocznych krawędzi ułatwia trzymanie urządzenia
  • bardzo dobry aparat, przycisk do robienia fotografii i nagrywania wideo na bocznej krawędzi
  • świetny skaner linii papilarnych

Wady:

  • brak złącza magnetycznego do ładowania (w tym wygodny dock na telefon)
  • matowe logo producenta na panelu przednim - błyszczące lepiej się prezentuje
  • w zestawie powinny być słuchawki MDR-NC31EM, a nie MH-750

Za użyczenie sprzętu na potrzeby recenzji dziękuję Sony_Mobile_PL  

sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
darek719   38 #1 05.12.2015 10:16

Z daleka po kolorze to jak Lumia :)

Piotrek2255   11 #2 05.12.2015 11:10

Tak bardzo chciałem kupić Z5c, bo jestem po prostu w niej zakochany, ale ten aparat, w tej cenie, jest po prostu tragiczny. Do tego ciągłe(randomowe) problemy z 810 :/
Wychodzę z założenia, że flagowiec NIE POWINIEN mieć ŻADNYCH problemów, za beta testy to oni powinni zapłacić MI, a nie ja IM.

xomo_pl   21 #3 05.12.2015 11:24

@Piotrek2255: ja się z tym nie zgadzam - aparat jest naprawdę dobry, kwestia tylko fotografa robiącego zdjęcia :) i tego, że serwery DP kompresują pliki.

Ze Snap810 nie ma żadnych problemów - owszem po premierze było kilka drobnych problemów właśnie w wersji Compact, ale od tego czasu wypuszczono 3 aktualizacje i obecnie nie ma już żadnych problemow, a nawet jest lepiej niż na z3+ - tutaj bowiem poskromiono temperatury Snapa i nie ma już kieszonkowego piekarnika.

Piotrek2255   11 #4 05.12.2015 11:37

@xomo_pl „i tego, że serwery DP kompresują pliki.”

I rozmazują brzegi kadru? :P

Możesz się odnieść do problemów z ekranem(wspominano o tym w Mobzilli), który tracił "wrażliwość" na dotyk?

xomo_pl   21 #5 05.12.2015 11:57

@Piotrek2255: Ad1 wiele zależy też od fotografa ;p
jeśli chodzi o zdjęcia tekstu to aparat najpewniej tu wyostrzył główny kadr po prostu.
Więcej zdjęć nie mam z z5c, ale na test mam teraz większą Z5 5,2" z tym samym, nowym aparatem więc porobię więcej zdjęć.
AD2: nie zaobserwowałem tego już - najpewniej jedna z aktualizacji systemu jakie się instalowały zaraz po tym jak ją pierwszy raz włączyłem wyeliminowała ten problem (lub też testowany model był wolny od tej wady).

Azerty2   6 #6 05.12.2015 16:18

Sony Xperia Z5, a już niedługo Xperia Z6 w 5 wersjach:

Xperia Z6 Mini : écran de 4 pouces et puce Snapdragon 620
Xperia Z6 Compact : écran de 4,6 pouces et pouces et puce Snapdragon 820
Xperia Z6 : écran de 5,2 pouces et puce Snapdragon 820
Xperia Z6 Plus : écran de 5,8 pouces et puce Snapdragon 820
Xperia Z6 Ultra : écran de 6,4 pouces et puce Snapdragon 820

http://www.01net.com/actualites/sony-pourrait-decliner-le-xperia-z6-en-cinq-vers...

xomo_pl   21 #7 05.12.2015 16:53

@Azerty2: przecież to nic nowego - półroczny okres wydawniczy to już od kilku lat standard w firmie Sony, który jedni chwalą, inni krytykują.
Analizując poprzednie premiery jednak mało prawdopodobne wydaje się aby wiosną zadebiutowało aż tyle modeli - przez ostatnie lata wiosną debiutowała tylko 5" zetka, podczas gdy cała gama dopiero jesienią. Bardziej realna wydaje się zatem na wiosnę premiera z5+ a cała nowa gama zwana w linkach wyżej dopiero jesienią.

  #8 05.12.2015 17:46

Kurde, jakiś duży ten kompakt. Rozumiem że 4-calowych małych telefonów się już nie robi :/ :(

Zybi_S   3 #9 05.12.2015 17:51

@xomo_pl:
Piszesz że " Ad1 wiele zależy też od fotografa ;p
jeśli chodzi o zdjęcia tekstu to aparat najpewniej tu wyostrzył główny kadr po prostu. "

To że na potwierdzenie o dobrej jakości aparatu odniosłeś się do zdjęcia z tekstem dowodzi że nie sety nie bardzo wiesz na co zwracać uwagę.

Zobacz zdjęcia w pełnej rozdzielczości. W obu lewych rogach zdjęcia są wyraźnie (za bardzo) nieostre.

Osobiście zamierzałem kupić właśnie Z5C. Ale po zobaczeniu jak fatalnie wyglądają rogi (znaczna nieostrość) model ten, mimo że cała reszta mi odpowiada odpadł.

xomo_pl   21 #10 05.12.2015 18:31

@Zybi_S: Odniosłem się tylko do tego zdjęcia, na którym ten problem jest widać bez lupy i przypatrywania się. A i autor poprzedniego komentarza nie powiedział o które zdjęcie chodzi:D
Przyjrzałem się temu zdjęciu i moim zdaniem zwyczajnie przesadzasz - problem na tym konkretnym zdjęciu może być wynikiem poruszenia zdjęcia, zbliżenia autofokusa na widoczne na pierwszym planie drzewie.. a także czynnika ludzkiego a nawet wina tego konkretnego modelu. Szczególnie, że jesteście pierwszymi osobami, które w ogóle to zauważyły.

Może zamiast moich słów bardziej do Ciebie przemówi fakt, że testowana tutaj
http://www.spidersweb.pl/2015/12/sony-xperia-z5-aparat.html

Edit: zdjęcie z Xperii Z5C testowanej na innym portalu (co prawda pomniejszone, ale tu nie o wielkości rozmawiamy), i też problemu nie ma
http://tinyurl.com/obdvxh5

Xperia Z5 (wszystkie mają identyczne moduły, oprogramowanie aparatu) na żadnym ze zdjęć nie wykazała takich problemów.
Jutro też postaram się sprawdzić jak to wygląda na testowanym przeze mnie egzemplarzu większej Z5.

Autor edytował komentarz.
Scorpions.B WSPÓŁPRACOWNIK  21 #11 05.12.2015 18:38

Zawsze podobały mi się kompaktowej edycje Xperii Z, a to właśnie za wspomnianą w recenzji specyfikację zaczerpniętą z topowego modelu. Dodatkowo te "małe" smartfony zawsze pozytywnie wypadały pod względem czasu pracy na baterii. W nowej Z Compact martwi mnie trochę to matowane szkło, które łatwo się rysuje. Nie chciałbym by na smartfonie w tej cenie szybko pojawiały się pierwsze ślady użytkowania, zwłaszcza, że nie jestem zwolennikiem tych wszystkich "pokrowców".

Recenzja naprawdę dobra, świetnie się czytało.

PolishNetwork   5 #12 05.12.2015 19:47

@Scorpions.B: "W nowej Z Compact martwi mnie trochę to matowane szkło, które łatwo się rysuje"
Podaj źródło, proszę, bo trochę rozsiewasz ploty. Mam Z5 Compact od dłuższego czasu, nie używam pokrowca i matowe szkło nie ma ani jednej mikroryski. Gorzej z przednim szkłem, malutkie mikroryski pojawiły się dziesięć razy szybciej niż w G2 (Gorrilla Glass). Dlatego niestety zmuszony zostałem kupić do niego szkło hartowane (na G2 nie miałem nic przed ponad rok).

Osobiście w tym telefonie największym minusem wg mnie jest przeciętny ekran. Za te pieniądze czerń powinna być czarna, a nie lekko szarawa. I proszę nie myśleć, że oczekuję czerni AMOLEDa, bo tak nie jest... G2, którego miałem wcześniej, miał zdecydowanie lepszy ekran. Nie chodzi wcale o rozdzielczość (o dziwo też zauważyłem różnice w trakcie oglądania filmów). Bardzo możliwe, że recenzent nie miał styczności z G2, ale gdzieś słyszałem opinie, że w G2 do dziś jest jeden z lepszych ekranów (a może kwestia partii? kto wie...).

I podkreślę: Do około połowy podświetlenia czerń jest super, ale potem ujawnia się jakość ekranu podobna do mojego awaryjnego GoClevera za 200 zł z IPSem. :D Do tego zmiana kąta patrzenia przy tej jasności potrafi jeszcze bardziej dobić.

Aż tak nie narzekam, ale za te pieniądze trochę poczułem się jak frajer, bo 2 letni (G2, który nigdy nie był mega drogi) telefon wg mnie miał dwa razy lepszy ekran.

xomo_pl   21 #13 05.12.2015 20:06

@PolishNetwork: " Mam Z5 Compact od dłuższego czasu, nie używam pokrowca i matowe szkło nie ma ani jednej mikroryski."
jasne, ale są osoby, które mniej dbają o swoje smartfony. Osobiście podobnie jak @Scorpions.B też nie jestem zwolennikiem jakichkolwiek pokrowców, i do trwałości przykładam dużą wagę, ale też dbam o smartfon nie kładąc go gdzie popadnie i z czym popadnie. Po roku od zakupu wygląda jak nowy...
O ile o same rysy na tym szkle dość trudno, to jednak jeśli już powstanie to potrafi bardziej się rzucać w oczy od zarysowań na błyszczącym szkle - co widzę na większej Z5, którą obecnie testuję, a z którą ktoś wcześniej niezbyt delikatnie się obchodził.

Jeśli chodzi o ekran to w testowanym egzemplarzu jak dla mnie wszystko było ok. Czerń na maksymalnej jasności w żadnym ekranie po za Amoledem nie będzie idealna - taka specyfika tego typu ekranów + tu dodaj do tego na prawdę mocne podświetlenie, którego maksymalnej mocy na dobrą sprawę ciężko w obecnej porze roku w ogóle używać, gdyż po prostu męczy się wzrok od tego.
A przy silnym słońcu i tak nikt nie będzie analizował czy czerń jest idealna, czy średnia...

Autor edytował komentarz.
Zybi_S   3 #14 05.12.2015 21:00

@xomo_pl:

" @Zybi_S: Odniosłem się tylko do tego zdjęcia, na którym ten problem jest widać bez lupy i przypatrywania się. A i autor poprzedniego komentarza nie powiedział o które zdjęcie chodzi:D
Przyjrzałem się temu zdjęciu i moim zdaniem zwyczajnie przesadzasz - problem na tym konkretnym zdjęciu może być wynikiem poruszenia zdjęcia, zbliżenia autofokusa na widoczne na pierwszym planie drzewie.. a także czynnika ludzkiego a nawet wina tego konkretnego modelu. Szczególnie, że jesteście pierwszymi osobami, które w ogóle to zauważyły. "

Na tym portalu to faktycznie tylko dwie osoby to (znaczna nieostrość w rogach) zauważyły.
Praktycznie nie robię zdjęć telefonem. Co nie znaczy że nie przyglądam się ewentualnym możliwościom i jakości zdjęć.

Pewnie jest tak że to co Tobie i pewnie wielu osobom nie przeszkadza i pasuje, np dla mnie jest nie do przyjęcia.

W linku jaki podałeś przykładowo osoba testująca pisze że jest OK.
Jednocześnie zamieszcza przykładowe zdjęcia na których wyraźnie widać że szczególnie lewa strona to tragedia.

http://media.spidersweb.pl/wp-content/uploads/2015/12/sony-xperia-z5-0011.jpg

- na trawie bardzo łatwo to widać że w rogu jest wyraźnie nieostro.

http://media.spidersweb.pl/wp-content/uploads/2015/12/sony-xperia-z5-kolor-002.jpg

- drzewa po lewej stronie

http://media.spidersweb.pl/wp-content/uploads/2015/12/sony-xperia-z5-hdr-001.jpg

drzewa po lewej stronie i krzaki na dole po lewej.

Jeżeli taka jakość jest dla Ciebie i innych odpowiednia to jak najbardziej brać.

Dla mnie ostatni wpis w temacie. Mamy kompletnie różne wymagania.
A ważne jest to abyśmy byli zadowoleni z tego co posiadamy.

Pozdrawiam

synek03   8 #15 05.12.2015 21:20

Współcześnie nie ma dla mnie telefonu. Na WP brakuje OFICJALNYCH aplikacji, a jak już są to brak jest dla nich wsparcia.
IOS to jednak nie dla mnie (oceniłem to po tygodniowej zabawie z iPad Air 2).
Telefony z Androidem mają swoje minusy ale teraz dałem ostatnią szansę, dla Note 4 :)
Sony są brzydkie, a kumplowi Z3 tak się nagrzała w kieszeni, że się wyciął, czego oczywiście mu nie uznali. Chcecie Z-etki? Namalujcie sobie grubą czarną kreskę na kartce papieru, tak wyglądają Xperie. Bez polotu.

xomo_pl   21 #16 05.12.2015 21:35

@Zybi_S: przesadzasz i tyle ;d

@synek03 wadliwa sztuka każdej firmie się może zdarzyć - na samsungi to dopiero masa osób narzeka... Co do wzornictwa... to cóż, jeśli ktoś daje "ostatnią szansę Androidowi" po czym kupuje Samsunga to chyba nie ma
sensu dyskusja...

aope   7 #17 05.12.2015 22:11

Jakość zdjęć zrobionych tym Z5C to totalny dramat. Jakieś takie rozmazane na bokach, nieostre na całym planie, to już Z3 na porównaniu wypada o niebo lepiej. Czy autor nie pomylił przypadkiem podpisów co jest co? Bo aż mi się nie chce wierzyć, że słuchawka za 2.3k robi coś tak jakościowo tragicznego.

  #18 05.12.2015 22:13

Ekrany już nie pękają samoistnie?

xomo_pl   21 #19 05.12.2015 22:22

@aope: podpisy są na 100% poprawne.
PS: Zdjęcia z Z5C są po prostu jaśniejsze, a nie "nieostre" :D

Autor edytował komentarz.
aope   7 #20 05.12.2015 22:23

@xomo_pl: No to przykre :/

xomo_pl   21 #21 05.12.2015 22:36

@aope: niektórzy mają chyba za duże oczekiwania ;)

aope   7 #22 05.12.2015 22:41

@xomo_pl: Za 2.3k owszem, są wysokie. Ale w tym przypadku wypadałoby, aby nowy model robił lepsze zdjęcia od starego, a to nie ma tu miejsca :)

xomo_pl   21 #23 05.12.2015 22:57

@aope: tu się muszę zgodzić, że jakiejś konkretnej zmiany nie widać po za tym, że zdjęcia są sporo jaśniejsze (oczywiście mówię o wyłączonym flashu)
przez co mogą się podobać, ale też wydawać się być trochę wyblakłe, pozbawione głębi. Nie mniej ten aspekt może doczekać się w każdej chwili zmian - od około 3 tygodni bowiem dla całej serii Z5 jest zupełnie nowe oprogramowanie aparatu, i nie jest wykluczone, że tryb auto otrzymał tu zmiany, które zaowocowały podkręceniem jasności kosztem głębi kolorów.
W każdym razie nowy aparat jest chwalony w większości testów, recenzji i moim zdaniem całkiem słusznie.

Autor edytował komentarz.
aope   7 #24 05.12.2015 23:02

@xomo_pl: No widzisz, tylko ja wydając 2.3k na nową słuchawkę wymagałbym jednak, aby coś tak podstawowego jak aparat sprawował się dobrze od początku. A w tym modelu są same problemy - najpierw wyświetlacz, teraz aparat i pewnie jakieś inne detale. SONY ostro wtopiło tą słuchawką a argument o aktualizacjach mnie nie przekonuje. Wyobrażasz sobie, jaki dym byłby w sieci, gdyby np. Apple odwaliło taką kaszanę a jako argument padałoby "poczekaj na aktualizacje"? No właśnie.

xomo_pl   21 #25 05.12.2015 23:14

@aope: ale trudno odmówić temu aparatowi dobrych zdjęć, a już w szczególności filmów za sprawą nowych mechanizmów odpowiedzialnych za szybką reakcję autofokusa czy stabilizację obrazu. W aparacie jest też tryb ręczny, który ma sporo ustawień - trzeba tylko chęci odrobinę i da się zrobić fajne fotki.
Czasem tylko trzeba przestać doszukiwać się jakiś detali, które nie mają żadnego znaczenia i zapewne w kolejnej aktualizcji znikną.

Patrzenie na skraj zdjęć za jakimiś drobnostkami uważam już za lekką przesadę - bez przyglądania się wiedząc czego szukamy ciężko jest to zauważyć na komputerze, nie mówiąc już o tym, gdy oglądamy zdjęcia na smartfonie...
Problem z ekranem dotyczył losowych użytkowników i tu Sony zareagowało na prawdę ekspresowo bowiem problemu już nie ma.

Autor edytował komentarz.
mateusz8466   5 #26 06.12.2015 02:06

Ludzie ale nie ma nic dziwnego w tym, że brzegi na zdjęciach są nieostre.
Taki przecież urok szerokokątnego obiektywu, a przypominam, że mamy do czynienia z telefonem, a nie obiektywem za parę tysięcy. Poza tym, zdziwiłem się, że aparat w Z5C wyraźniej od Z3 rozciąga na brzegach obiekty od Z3…

Jest tam manual? Zawsze można przesłonę dać większą, dłużej naświetlić i byłoby ostrzej.

mateusos   5 #27 06.12.2015 11:12

Kiedyś posiadałem Sony Xperia Z3 Compact,telefon leżał na biurku na podkładce silikonowej tylko usłyszałem trzask patrzę na tylną stronę telefonu cały popękany ( samoistnie powstało uszkodzenie )patrząc pod lupą było widać,że pękniecie nastąpiło od strony telefonu minimalnie,skruszone szkło było wypchnięte na zewnątrz,więc akcja z gwarancja opisałem wszystko co się należy i niestety Sony Polska nie uznała gwarancji,poczytałem trochę po necie i ten identyczny przypadek jest bardzo popularny wśród modeli Sony i Sony Polska w 98% odmawia bezpłatnego serwisu w ramach gwarancji,tylko że te rzekome odmowy są tylko stosowane w Tuskowej zielonej wyspie czyli Polsce,bo za granicą serwisy Sony automatycznie wymieniają na nowy model,więc prze zakupem szpanerskiego fona od Sony lepiej się dobrze zastanowić przed zakupem.

  #28 06.12.2015 20:52

A na Polskim rynku to można w ogóle dostać Z2 i Z4?

xomo_pl   21 #29 06.12.2015 21:37

@mateusos: Nie prawda jakoby było "98% odmów gwarancyjnych" - faktycznie jednak część osób w Polsce, które dotknęły ten problem miała problem z uznaniem gwarancji ale prędzej czy później większość jednak naprawiano.
Pamiętaj, że w Polsce serwis Sony jest za pomocą Wsupport, który dostał zlecenie na te czynności w Polsce.
Niestety sporo napraw jest z winy użytkownika i Sony odróżnia te powstałe w wyniku wady od uszkodzenia użytkownika...

@mateusz8466 tak, jest tryb manualny

@Anonim, tak - można kupić te modele. Z tym, że Z4 poza Japonią jest sprzedawana jako Z3+.

Autor edytował komentarz.
Rivnin   9 #30 07.12.2015 11:58

wolę xiaomi mi4c :)

Ground21   9 #31 07.12.2015 12:38

@xomo_pl: czy aby na pewno? theverge mówi o "Slow and stuttery user experience" zarówno w przypadku Xperia Z5 jak i Compact.

  #32 07.12.2015 15:29

Mh-750 użytkowałem od lipca 2014 zepsuły się w październiku 2015
Więc wwniosek nasuwa się sam słuchawki dodawane do telefonu to loteria

xomo_pl   21 #33 07.12.2015 18:01

@Ground21: tak na pewno - system w Z5 jest świetnie zoptymalizowany...
@Seeim (niezalogowany) cóż, te słuchawki nigdy nie sprawiały wrażenia szczególnie trwałych czy długowiecznych :)
@Rivnin jasne, każdy wybiera to co woli.

Autor edytował komentarz.
edelmann   12 #34 08.12.2015 02:25

Fajny sprzęcik

Ground21   9 #35 08.12.2015 10:56

@xomo_pl: różne są wymagania użytkowników, jedni są bardziej marudni inni mniej. Ja jednak jeśli o telefonie z najwyższej półki słyszę, że się przycina chociażby z jednego źródła, to od razu jest to sygnał ostrzegawczy. Przykładem był HTC One mini - tutaj akurat w tym samym theverge telefon został pochwalony za wydajność niemalże taką jak prawdziwy HTC One natomiast w rzeczywistości był dużo mniej wydajny i zostało to wypunktowane w recenzji spidersweb bodajże.

zresztą nad czym dyskutować... wszystkie androidy się przycinają ;p kwestia czy przycinają bardzo mocno czy tylko trochę :)

xomo_pl   21 #36 08.12.2015 11:23

@Ground21: co do the verge to cóż... w USA po za Iphonem świata nie widzą także tego :D
Co do Xperii... nie wiem jak Sony to robi ale jako nieliczni potrafią zoptymalizować swoje smartfony tak, że działają niesamowicie płynnie,
żadnych zacięć (oczywiście jeśli wgrasz jakąś niedorobioną appkę to wszystko możliwe - ale jaka tu wina sony/androida;p). I to nie tylko flagową serię za 2500 złotych, ale też te słabsze modele chodzą naprawdę dobrze. Zresztą... gdyby tak nie było to nie wybrałbym rok temu kolejne Xperii tylko kupił coś innego.

Co do htc... co prawda nie śledziłem dokładnie specyfikacji ich modeli mini powstałych na bazie flagowców, ale jeśli dobrze pamiętam to on nie ma tej samej specyfikacji co większy model, tylko słabszą. Wystarczy, że testujący nie przyłożył się do swojego zadania i wyszło co wyszło - spojrzał pewnie w benchmark i ładnie mu wyszło to sobie dorobił teorię do tego bez głębszych testów realnej wydajności.

Ground21   9 #37 08.12.2015 16:43

@xomo_pl: xomo_pl: dokładnie i to właśnie iPhony mają jakimś trafem najwyższe noty na tym serwisie.

htc: zgadza się, One M7 miał lepszą specyfikację i nie ma możliwości żeby słabszy One mini M4 działał tak samo albo "niezauważalnie gorzej".

Ground21   9 #38 08.12.2015 16:45

@xomo_pl: dokładnie i to właśnie iPhony mają jakimś trafem najwyższe noty na tym serwisie.

htc: zgadza się, One M7 miał lepszą specyfikację i nie ma możliwości żeby słabszy One mini M4 działał tak samo albo "niezauważalnie gorzej".

xomo_pl   21 #39 08.12.2015 18:23

@Ground21: no to widzisz, sam sobie odpowiedziałeś jak poważanie można traktować serwowane tam opinie. Owszem zapoznać się warto, ale koniecznie skonfrontować potem z innymi.

  #40 09.12.2015 13:53

a Ja tam uważam że Iphony, szczególnie 6s to zdecydowani liderzy na rynku. Nawet nie parametrami, bo co zwykłemu kowalskiemu za różnica czy ma 32 gb czy 64 i jaki procesor w środku. Chodzi mi o design, wykonanie i zwykłe możliwości

Ground21   9 #41 09.12.2015 18:40

@xomo_pl: nie do końca. zgadzam się, że to nie jest najbardziej obiektywny serwis ale chyba żaden nie jest do końca obiektywny. to, co mam na myśli: jeśli gdziekolwiek zauważysz negatwyne opinie (serwis, blog, itd) - weź je na poważnie ;)

  #42 07.04.2016 00:04

Słuachajcie, czesto ktoś nażeka że łatwo pękają Zetki, ale to normalne że mając szklany telefon po upadku może pęknąć obudowa to szkło nie plastik, więc należy ostrożniej obchodzić się z telefonem. Znalazłem dobry poradnik i sam wymieniłem bez problemu https://youtu.be/Qs91asR0_Jo

  #43 07.05.2016 17:26

"Szanowni! Jestem - a raczej byłem (!) fanem Xperii Z począwszy od Z1 przez Z3 compact az po Z5 compact. Ten ostatni posiadam od 4 miesięcy (w tym 1 miesiąc spędził w serwisie - kilka wizyt!) Otóż poprzednie "zetki" pracowały rewelacyjnie, płynnie itp. Ten sam zestaw aplikacji na Z5 compact mocno zamulił telefon, który sprawował się znacznie gorzej niż jego poprzednicy. Serwisanci nie wykryli żadnej usterki - podobno dokonywali gruntownych i rzetelnych pomiarów i wszystko było zgodne ze specyfikacją. Niemniej przy ostatniej wizycie w serwisie telefon wrócił do mnie z pękniętą szybką ochronną :( Tym bardzo niemiłym akcentem daję temu aparatowi wielki minus! Poza tym, co to za serwis, który nie umie spersonalizować usterki? Niszczy telefon klienta? A na dodatek oskarża o podrobione akcesoria (a były oryginalne!)... Żenujące... chyba tylko w PL tak jest..."

  #44 01.07.2016 13:18

Mam dylemat co do zakupu Sony x. Z3 c czy Z5 c, ceny pierwszego plasują się około 800 zł zaś flagowiec około 1400 zł. I tu pytanie czy warto dopłacić 600 zł mieć średnio działający czytnik linii papilarnych, lepszą konstrukcję z tylną matową szybką, lepszym aparatem (I tu nie do końca jest potwierdzone). Proszę o opinie?
Pozdrawiam

xomo_pl   21 #45 01.07.2016 19:05

@Olmek (niezalogowany): cóż, decyzja na pewno nie będzie moim zdaniem łatwa, jeśli jednak masz dostęp do Z3Compact nowej to ja bym ją wybrał przede wszystkim dlatego, że ma magnetyczne złącze ładowania które wraz ze stacją DK48 jest o wiele wygodniejsze od ładowania nawet poprzez odkryty w serii Z5 port USB.
Aparat, jak pisałem w recenzji to raczej kwestia gustu - jeden zadowoli się ciemniejszymi (Z3) a inny jaśniejszymi (Z5) fotkami.
Skaner linii papilarnych w Z5 działał ok, nie mniej jednak należy sobie odpowiedzieć na to, czy masz potrzebę zabezpieczać dane w urządzeniu - jeśli tak to warto rozważyć Z5C bo jest to wygodniejsze niż pin/wzorki. Zawsze jednak można sobie zastąpić je dobrze działającym nawet w Z3 odblokowywaniem ekranu poprzez skan twarzy za pomocą kamery.

  #46 11.07.2016 11:16

@Skyer (niezalogowany): pękają

  #47 06.10.2016 15:07

czy korzystanie z czytnika linii papilarnych w tym telefonie jest opcjonalne? czy też można z niego nie korzystać i zabezpieczyć telefon tylko hasłem?

  #48 06.10.2016 16:33

@xomo_pl: czy czytnik z5 jest opcjonalny? moge go nie konfigurowac i po prostu uzywac hasla jako jedynej formy zabezpieczenia?

xomo_pl   21 #49 09.10.2016 23:32

@Anonim (niezalogowany): czytnik nie jest obligatoryjny. Można stosować zamiast niego sam pin/hasło etc. ale sama blokada poprzez czytnik jest dodatkowo zabezpieczana hasłem/pinem.