Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja Sony Xperia Z5 Premium

Gdy po raz pierwszy światło dzienne ujrzała informacja o pierwszym na świecie smartfonie z ekranem 4K z rezerwą podszedłem do takiego pomysłu - przecież FullHD jest rozdzielczością w zupełności wystarczającą nawet jeśli chodzi o niemal dwukrotnie większe tablety. Z radością więc skorzystałem z możliwości przetestowania tego modelu, co też przez ostatnie czternaście dni czyniłem. Czy warto zainteresować się tym przecież nie tanim smartfonem? Czy faktycznie jest to produkt premium? Zapraszam do recenzji

Zestaw i wykonanie

Z5 Premium pakowana jest w duże pudełko kartonowe, które wykonano z naprawdę dobrych materiałów. Już na tym etapie mamy ważenie obcowania z produktem premium - w środku włożono bowiem dodatkowe trzy mini pudełka, w które schowano ładowarkę, papiery (instrukcja, certyfikat zgodności z normami) i kabel USB. W oczy rzuca się brak miejsca na słuchawki, których faktycznie nie znajdziemy w komplecie. Zestaw jest więc bardzo skromny - jeśli już patrzeć na ten smartfon jak na produkt premium. Z drugiej jednak strony, jeśli ktoś może wydać na telefon od 3500 do 3999 złotych, to zapewne posiada już własne akcesoria wysokiej jakości.

Pod względem wykonania model Premium przypomina to, co obserwowaliśmy w flagowych Zetkach Sony przez ostatnie lata: połączenie błyszczącego szkła na panelu przednim i tylnym z metalem na ramkach. Te ostatnie wykonano identycznie jak w Z3+ - błyszczące, pokryte dość śliskim czarnym lakierem - osobiście zdecydowanie bardziej polubiłem ramki ze zwykłej Z3 - były one matowe, mniej śliskie. Nie mniej całość prezentuje się chyba już tradycyjnie dla tej serii po prostu świetnie. Zdecydowanie widać tu, że jest to produkt premium.

Specyfikacja

Układ Qualcomm Snapdragon 810 (MSM8994), 64-bitowy, 8-rdzeniowy + GPU Adreno 430
3 GB RAM
32 GB pamięci flash + microSD maksymalnie 200 GB
Nano SIM
Google Android 5.1 (Lollipop) (Aktualizacja do 6.0 w drodze)
Bateria 3430 mAh
Odporność na wodę i pył (IP65 i IP68)
Waga 181 g
Wymiary 154,4 × 76,0 × 7,8 mm
Kolory: czarny, chrom, złoty
Ekran: 5,5 cala, 4K UHD (3840 × 2160), 806 PPI, Triluminos, X-Reality for Mobile, dynamiczne poprawianie kontrastu
Główny aparat o przekątnej 1/2,3 cala, 23 MPx z mechanizmem hybrydowej regulacji ostrości o szybkości 0,03 sekundy, szerokokątny obiektyw G (24 mm) + stabilizacja nagrań wideo, nagrywanie 4K, funkcja Clear Image Zoom 5x, zoom cyfrowy do 8x, maks. ISO 12 800 dla zdjęć / 3200 dla filmów, stabilizacja nagrań wideo, pulsacyjna lampa LED
Aparat z przodu: 5 MP, wideo Full HD, stabilizacja nagrań wideo SteadyShot i obiektyw szerokokątny (25 mm)
Łączność: 2G, 3G, LTE, GPS, Bluetooth® 4.1, DLNA, WiFi, NFC
Czytnik linii papilarnych
Radio FM
Inne: Remote Play z PS4

Specyfikacja jest zbliżona do tej, jaką spotykamy w pozostałych tegorocznych modelach z flagowej serii Z5. Różnice obejmują przede wszystkim znacznie większą baterię, ekran 4K i co chyba oczywiste, większe wymiary samego urządzenia. Zdecydowanie zaskakuje tutaj brak słuchawek - i to nie jakichkolwiek, ale takich z wyższej półki - jakie Sony dawało do zwykłych Z1 czy Z2. Firma jednak od jakiegoś czasu nie dodaje już wysokiej klasy słuchawek do swoich flagowców (ich miejsce zajęły słabe MH-750, o których pisałem już wielokrotnie, w tym przy okazji recenzji Z3 Dual Sim). Biorac jednak pod uwagę cenę i fakt, że (tak mówi producent) jest to model Premium dobry zestaw słuchawkowy powinien się tu znaleźć już w pudełku. Traci na tym moim zdaniem tak firma, jak i smartfon bowiem jeśli skorzystamy z dobrego zestawu słuchawkowego Z5 Premium gra naprawdę świetnie. (Brak słuchawek to nie jest tylko kwestia zestawów testowych - sprawdzona informacja w kilku źródłach, ale i w samym pudełku nie ma na nie miejsca).

System i nakładka

Xperia Z5 Premium, podobnie jak poprzednio testowane modele Z5 i Z5 Compact działa w oparciu o system Android Lollipop 5.1 z wszelkimi aktualizacjami. Proces aktualizacji do edycji 6.0 Marshmallow powinien wystartować już na dniach na całym świecie. Oprogramowanie zostało wzbogacone o autorską nakładkę przygotowaną przez producenta. Jej wygląd, o czym już wspominałem wielokrotnie nie każdemu jednak przypadnie do gustu. Z pewnością jednak nikt nie będzie narzekał na płynności, czy wydajność - o żadnych zacięciach nie ma bowiem tu mowy. Standardowo obecny jest (co oczywiste) pakiet aplikacji od Google oraz sporo dodatkowych aplikacji, z których część możemy w prosty sposób usunąć. Wśród aplikacji znajdziemy między innymi menedżer plików, aplikację dla posiadaczy konsol Sony, program agregujący treści przygotowany przez Sony (wiadomości Sociallife), edytor filmów ze zdjęć, asystenta Lifelog i kilka innych. Krótko mówiąc brak większych różnic - co jest raczej zaletą niż wadą.

Aparat i multimedia

Po kilku latach zastoju, w serii Z5 firma zdecydowała się umieścić zupełnie nowy moduł aparatu, który oferuje teraz między innymi stabilizację filmów, a także wzorem poprzedników różne tryby specjalne i nagrywanie filmów 4K. Późną jesienią nowy aparat został jeszcze bardziej usprawniony za sprawą nowej aplikacji do obsługi. Interfejs został zaprojektowany na now, jest teraz znacznie bardziej wygodny. Podobno ulepszono także jakość zdjęć. Moduł zastosowany w Z5 Premium jest tym, samym jaki znalazł się w zwykłej Z5 i Z5 Compact. Zdjęcia w trybie automatycznym (którego z wiadomych przyczyn używa się najczęściej) mają 8 MPx, a w trybie ręcznym (w którym obok sceny możemy także ręcznie dostosowywać między innymi balans bieli) nawet 23 MPx. Tak zdjęcia, jak i filmy moim zdaniem wychodzą bardzo dobrze.

Podobnie jak mniejsze Z5 i wcześniejsze Xperie z tej serii, także tutaj mamy głośniki stereo, które oferują nie tylko głośny, ale i czysty dźwięk. W połączeniu z szerzej opisanym poniżej ekranem 4K najnowsza propozycja od Sony dla osób ze sporym budżetem spisuje się świetnie jeśli chodzi o muzykę, filmy, czy multimedia. Na uwagę zasługuje też wyjście słuchawkowe, które jest kompatybilne ze słuchawkami posiadającymi redukcję hałasów z otoczenia (przykładowo MDR-NC31EM), a wydobywajacy się z niego dźwięk jest głośny i czysty. Fanom na przykład lokalnych stacji radiowych z pewnością spodoba się także Radio FM. Wspierane są również WiFi Direct, Miracast, DLNA, USB-OTG. Wbudowana pamięć to 32GB, można jednak w prosty sposób ją rozszerzyć kupując kartę microSD. Pod względem multimediów można więc śmiało powiedzieć, że jest wszystko co być powinno.

Ekran - jedyne takie rozwiązanie na rynku

Testowany model Premium to pierwszy smartfon na rynku z ekranem 4K. Oferowany obraz jest rzeczywiście bliski perfekcji: przyjemne dla oczu odwzorowanie kolorów, świetne kąty widzenia i maksymalna jasność, która z pewnością sprawi, że Xperia Z5 Premium będzie w pełni funkcjonalna nawet latem, przy silnym świetle słonecznym. Ekran 4K pełnię możliwości pokazuje, we wszelakich multimediach – zdjęciach, filmach wideo. W stosunku do ekranów o standardowych dziś rozdzielczościach różnica na plus jest oczywiście widoczna, nie mniej taki ekran jeszcze długo nie będzie niczym innym jak zbędnym dodatkiem bez którego da się z przyjemnością korzystać z urządzenia. Szczególnie, że szeroko reklamowane 4K dostępne jest wyłącznie po wykryciu uruchomionej aplikacji multimediów (filmów, zdjęć), podczas gdy standardowo wyświetlane jest klasyczne FullHD. Powód takiego stanu jest oczywisty: wyświetlanie całego interfejsu w jakości 4K wymagałoby sporej baterii. Inna sprawa, że wyświetlanie menu systemu, czy większości aplikacji w 4K byłoby niczym innym jak marnowaniem zasobów. Szczególnie, że montowany przez Sony ekran cały czas oferuje świetną jakość obrazu.

Bateria

Czas pracy na baterii, tradycyjnie już dla tej serii firmy Sony jest bardzo dobry - dwie doby bez ponownego ładowania przy standardowym użytkowaniu osiągałem bez problemów. Większy o 0,3" ekran pozwolił Sony powiększyć baterię z 2900 mAh (Z5) aż do 3430 mAh w testowanym wariancie, dzięki czemu czas pracy na baterii zadowoli każdego użytkownika.

Podsumowanie

Xperia Z5 Premium to z całą pewnością ciekawy sprzęt, który może się podobać. Choć ekran o tak dużej rozdzielczości jeszcze długo będzie bardziej ciekawostką niż czymś przydatnym, to dzięki temu, że, nie wliczając multimediów jego rozdzielczość jest obniżona do wystarczającego Full HD, smartfon cechuje się znanym z innych Xperii świetnym czasem pracy na baterii bez widocznej utraty jakości obrazu. Z5 Premium choć blisko do idealnego urządzenia to nim nie jest. Pierwszy problem to cena - wciąż oscyluje bowiem powyżej 3500 złotych, co jest sporą kwotą jak na urządzenie, które i tak zapewne po dwóch latach zechcemy wymienić na nowsze. Część zainteresowanych stwierdzi zapewne również, że model ten niespecjalnie różni się od "zwykłych" flagowców Sony z ostatnich lat - i całkiem słusznie - tylko czy jest sens zmieniać coś, co od czasu premiery Z3 jest niemal perfekcyjne? Moim zdaniem zdecydowanie nie. Z pewnością dzięki wysokiej cenie jest to model bardziej elitarny. Jeśli więc ktoś chce mieć choć cień szansy, że nie spotka nikogo z tym samym smartfonem, to z Z5 Premium ma na to spore szanse. Ubiegając komentarze z prośbą o czytelną odpowiedź "czy kupiłbym" powiem tak: gdybym nie to, że jestem zadowolonym użytkownikiem Z3 w wariancie Dual Sim, która jako ostatni smartfon Sony posiada magnetyczne złącze ładowania mocno rozważałbym zmianę bowiem im większy ekran tym lepiej:) - tylko, że wybrałbym tym razem wyjątkowo wariant szary koloru obudowy, który to na żywo prezentuje się niesamowicie dobrze.

TL:DR? Zalety i wady w punktach

Plusy

  • doskonały ekran (kolory, kąty widzenia, jasność, ostrość obrazu)
  • dopracowana obudowa - znana z całej serii Z firmy Sony
  • świetna jakość dźwięku na głośnikach, słuchawkach
  • bezproblemowo działający system Android
  • skaner linii papilarnych
  • czas pracy na baterii
  • bardzo dobry aparat, aplikacja nim sterująca, przycisk migawki na bocznej krawędzi
  • Snapdragon 810 nie wykazuje tendencji do nadmiernego nagrzewania się

Minusy

  • cena, która jest zdecydowanie za duża
  • brak złącza magnetycznego do ładowania
  • brak zestawu słuchawkowego

Za użyczenie sprzętu na potrzeby recenzji dziękuję Sony_Mobile_PL  

sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
kubut   17 #1 12.02.2016 23:19

Właśnie szukam sobie nowego telefonu i zamierzałem przejść z mojej Z1 na Z5 (byc może właśnie premium), ale w momencie jak zobaczyłem ją na żywo to mi przeszło... Niby konwencja ta sama, ale o ile Z1 podoba mi się ogromnie, to Z5 mnie nie zachęca swoim wyglądem. Nie zaznałem też niczego na tyle odmiennego od mojej Z1, za co miałbym zapłacić tak kolosalna kwotę. Ok, jest szybsza i większa, ale to można powiedzieć o większości obecnie dostępnych telefonów. Szkoda mi tylko odpuścić nakładki, bo uważam że jest rewelacyjna, a jej wygląd akurat bardzo mi pasuje (w przeciwieństwie do Samsungowej, która podoje u mnie drgawki). Obecnie skłaniam się bardziej do LG V10, ale może jako użytkownik (i nijako fan całej linii, patrząc na poprzednie wpisy) Z-tek będziesz w stanie mnie jeszcze przeciągnąć na jasną stronę mocy?

Autor edytował komentarz.
DiamondBack   12 #2 12.02.2016 23:20

Jakkolwiek nie byłby to mocny sprzęt. To wciąż xperia.

aderas   5 #3 12.02.2016 23:40

Ani słowa o wadliwych aparatach całej serii Z5 - czyżby zostało to już naprawione jakąś aktualizacją?

stan55   8 #4 13.02.2016 00:48

ma radio i na tym mi najbardziej zależy, poczekam z 5 lat jak stanieje do 600 zł

  #5 13.02.2016 08:26

Dlaczego nie możecie postarać się o prawdziwą recenzję? Opisujecie tylko to, co można wyczytać z pudełka. Czy wyznacznikiem jakości sprzętu jest kartonik w który opakowano telefon? Jeżeli opisujecie telefon dostarczony przez dystrybutora, to ja z góry mogę założyć, że opinia będzie pozytywna. Aby być na kontrze do tego opisu, na minus zaliczam: brak rozpoznawania twarzy, brak skanera tęczówki, brak aplikacji do montażu filmów, brak aplikacji do tworzenia muzyki, nierównomierność podświetlenia ekranu (skoro nie ma równomierności), w jaki sposób stwierdzono doskonałe odwzorowanie kolorów? czy był używany jakikolwiek kolorymetr? jeżeli tak, to jaki i jaką przyjęto metodologię pomiaru itd. itd. itd. Może jednak warto pójść na nauki i przedstawiać rzetelne testy a nie czytanie danych z luksusowego pudełeczka a nawet kilku pudełeczek. Albo tak prozaiczna sprawa jak czas pracy, czy są określone warunki testowania tak, aby można wyniki pomiaru/testu porównać dla różnych komórek? Przykładowo czas rozmów, bezczynności, oglądania filmów, grania w określoną grę, jednakowa lokalizacja dla porównywanych telefonów. W przeciwnym razie wszystko to jest subiektywny wrażeniem i nie zasługuje na poważne traktowanie.

  #6 13.02.2016 08:29

Szkoda, że elementem tego typu recenzji nie jest interakcja z serwisem w celu oceny jak podchodzi do obsługi klienta. Z praktyki wiemy, że często na linii klient - serwis dochodzi do "trudnej" współpracy. Sprzęt kupuje się raz a serwisowanie trwa w dłuższym okresie czasu.

  #7 13.02.2016 09:15

Za taką cenę to lepiej już kupić iPhone. Jeśli ktoś szuka sposobu na wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Deadlyblonde   9 #8 13.02.2016 09:17

@stan55: Za 5 lat będzie tańsze niż 600 złotych.

t0m3k_   8 #9 13.02.2016 09:39

@kubut: mam samsunga s6, xperie Z3 compact i kilka innych Andków i szczerze jakby Z3 miała lepsze wykonanie to byłby to telefon idealny.
Najlepszy czas pracy na baterii, nawet w porównaniu do Note 3 i Nokii 1520, płynny interface (lepiej niż w s6) i idealny rozmiar ekranu. Niestety budowa i kiepski aparat są wadami. Dużo lepszy aparat maja m. in. Samsung S6, Nokie 930, 1520, 1020, Samsung S5, Note 4 iPhone od 6 (innych nie miałem).

  #10 13.02.2016 10:04

Brak ładowania bezprzewodowego? To chyba jakiś żart!!!

Lawstorant   6 #11 13.02.2016 10:11

Brak 4K w interfejsie to nie decyzja w oparciu o troskę o baterię. Android po prostu nie obsługuje Rozdzielczości 4K.

dragonn   10 #12 13.02.2016 10:34

@Lawstorant: Obsługuje, ale to po prostu by gotowało GPU i wiadomo, bateria by mocno przez to oberwała.

t-m-z   8 #13 13.02.2016 11:11

w sumie bez czytania, znając autora mogę strzelić, że "wspaniały nieskazitelny, niezawodny, wodoodporny cybernetycznie wypasiony, wyprzedzający epokę, zostawiający konkurencję w erze kamienia łupanego, dizajnerski, najlepszy w galaktyce telefon od Sony".

Niestety jest to Xperia.
Pomijając bolączki poprzedniczek to dochodzi totalnie odbytniczy aparat który ssie jak nigdy dotąd (ssał już w poprzednich modelach co udowodniłem nie raz mając nieco większe pojęcie o fotografii), 4k jako chwyt marketingowy bo aparatem najlepszym na rynku nie można już się chwalić, wodoodpornością też...
Co ciekawe Sony wycofało sie całkowicie z wodoodporności co można między innymi wyczytać w instrukcji, że telefonu nie należy zanurzać w wodzie...
Cóż przypadki Z1 i Z2 uczą xD Ciekawe czy nadal pęka przy wiekszej temperaturze..

@xomo_pl piszesz coś takiego " Tak zdjęcia, jak i filmy moim zdaniem wychodzą bardzo dobrze." po czym wrzucasz zdjęcie na którym .:

- jest totalnie spaprany balans bieli, jeśli jest to na automacie to współczuję
- mydło jakiego dawno nie widziałem, niebo wygląda fatalnie, jedna wielka pikseloza
- Strzelam, że AF w tym aparacie nie ma pojęcia na czym się skupia bo ciężko mi odnaleźć jeden ostry element
- przepał po prawej stronie jest katastrofalny...

Jak możesz w ogóle pisać o bardzo dobrych zdjęciach waląc później coś co wygląda gorzej niż z cyfrówki 6mpx ?

"dopracowana obudowa - znana z całej serii Z firmy Sony..." - nie gwarantująca wodoszczelności o czym wspomina już sam producent. Śmiechłem :D

Autor edytował komentarz.
Madafaker   12 #14 13.02.2016 11:24

@kubut: Zaciekawiłeś mnie swoim wpisem odnośnie wyglądu....nie miałem zamiaru, ale jednak zobaczę "na żywo".... a ściślej w "Saturnie" gdzie mamy cenę 3799 złotych....istne szaleństwo...:)

t-m-z   8 #15 13.02.2016 11:32

@xomo_pl nie mogłem się powstrzymać i odkopałem stare zdjęcie z Noki C6-00 !!

Porównaj je sobie z tym co wrzuciłeś i płacz :D
http://zapodaj.net/images/5aacdcc9cc3e1.png

UPDATE

Widzę, że problem pekających paneli z tyłu nadal sie nie zmienił.
Warto poczytać fora na ten temat xD
Sony...

Autor edytował komentarz.
Ziendal7   9 #16 13.02.2016 11:35

@t-m-z: http://www.dxomark.com/Mobiles/Sony-Xperia-Z5-Mobile-review-Best-mobile-photo-vi...

Przypadki Z2 uczą ? Moja Z2 co tydzień sobie pływa, a ma już prawie rok.
Tył nadal nie zbity :/

t-m-z   8 #17 13.02.2016 11:44

@Ziendal7: Moja też miała prawie rok i o ile przeszła próby szczelności o tyle szlag ją trafił gdy się nagrzała i pękła :) Nie jestem odosobnionym przypadkiem, w miejscu w którym pracuje szlag trafił 2x Z2 (moja pękłą, kolegi się utopiła w chorwacji, przeszła naprawy gwarancyjne z adnotacją, że brak wodoszczelności, potem w okolicy procesora pojawiło się pęknięcie), 2x Z3 - jedna zsuneła się po nogawce na buta i z wysokosci buta spadła na ziemię - pęknięty wyświetlacz. Warto zanotować, że telefon nie spadł z metra czy dwóch a kilku CM. Druga Z3 pękła podczas nagrywania wideo.

Obecnie na stanie jest Z5 i właściciel dmucha na ten telefon jak na Faberge. Nie ma on wodoszczelności :)

* The Xperia Z5 is waterproof and protected against dust, so don’t worry if you get caught in the rain or want to wash off dirt under a tap, but remember: all ports and attached covers should be firmly closed. You should not put the device completely underwater or expose it to seawater, salt water, chlorinated water or liquids such as drinks. Abuse and improper use of device will invalidate warranty. The device has Ingress Protection rating IP65/68. For more info see http://www.sonymobile.com/waterproof. Note the Xperia™ has a capless USB port to connect and charge. The USB port needs to be completely dry before charging.

Innymi słowy, zanurzenie telefonu w wodzie, robienie zdjęć pod wodą (jkak to było w reklamach Z2 i innych) = utrata gwarancji.
Padłem :D

Pytanie tylko jakim cudem otrzymało to urządzenie IP-68 skoro nie wolno go zanurzać w wodzie...

EDIT

Taką wodoszczelność to mi gwarantuje mój obecny P7 i zapewne 90% modeli z rynku bez certyfikatu IP-68

Sony jak zwykle oszukuje, ciekaw jestem jak to sie ma do polskiego prawa które zakazuje reklam wprowadzających w błąd ale to już kwestia dla innych.

Fanboye i tak kupią ;)

to tłumaczenie Sony to już w ogóle abstrakcja :D

http://szklanysamuraj.pl/masz-wodoszczelna-xperie-nie-uzywaj-jej-pod-woda/

Autor edytował komentarz.
xomo_pl   20 #18 13.02.2016 12:05

@kubut: zwykłe Z5 i Z5C mają matowe szkło, co niektórym się podoba, innym nie - kwestia gustu. Osobiście wolę szkło niematowe- czyli to co znamy z poprzednich modeli Z3 i starszych, ale też z Z5 Premium właśnie.
Różnice faktycznie nie są jakieś ogromne, szczególnie jak ktoś ma Z3. Natomiast z Z1 różnice są kolosalne - choć nie od strony designu bo Sony wyznaje słuszną zasadę nie zmieniania tego co dobre drastycznie.
Zdecydowanie do zmiany Z1 na nowsze powinien Cię zachęcić przede wszystkim ekran - nowsze zetki mają o wiele lepszy ekran - kolory, kąty widzenia, jasność; ale też ulepszony profil boczny obudowy, aparat, głośniki.
Jak zmieniałem swoją Z1 na Z3 w 2014 roku to właśnie to w dużej mierze zdecydowało. Teraz by jeszcze doszło wsparcie dla Androida 6.0 - wiele osób nie chce w to nadal uwierzyć ale nadchodzący 6.0 od Sony będzie najlepszą aktualizacją od Sony w ostatnich latach, a wszystko wskazuje też na to, że to właśnie Sony szykuje najlepiej dopracowaną aktualizację ze wszystkich producentów. Dla Z1 jej nie będzie:)

Co do nakładki - pełna zgoda - Sony ma najlepszą i niestety nadal nie widzę żadnej dobrej konkurencji.
BTW: jeśli nie miałeś okazji to polecam zobaczyć na żywo Z5 Premium w kolorze szarym - o ile czarny nie powala jeśli ktoś miał jedną z poprzednich Zetek, tak w szarym szkle wygląda to niesamowicie dobrze.

Jeśli nadal nie jesteś przekonany to niech Cię przekona bateria - ta w Xperiach jest na prawdę dobra, zapewnia świetny czas pracy po jednym naładowaniu baterii, czym nie może się pochwalić konkurencja.

@aderas były aktualizacje aparatu jeszcze jesienią. Problemów podczas testów nie zauważyłem już żadnych. Jedynie w teście Z5 Compact kilka osób zauważyło minimalny defekt na krawędziach - tam najpewniej był wadliwy aparat bo testy Z5 5.2" i Premium tego nie wykazywały.

@stan55 Obecność Radia FM to standard w smartfonach Sony od dłuższego czasu. Dlaczego konkurencja nie montuje go to nie mam pojęcia;)

xomo_pl   20 #19 13.02.2016 12:18

@t-m-z: sugerowałbym doczytanie zanim komentujesz...
Zmiany zaszły wraz z wejściem Z3+ (japońskiej Z4) i telefony nadal mogą być zanurzane w normalnej wodzie, z tym, że w odróżnieniu od Z3 i starszych Sony nie reklamuje ich już jako telefonów do korzystania pod wodą np. na basenach. Zanurzenie w wodzie jednak nadal jest w pełni dopuszczalne. Było o tym głośno na jesieni ub. roku i było to przez Sony dokładnie wyjaśnione wtedy. W skrócie afera o nic bo zmiana kosmetyczna.

Co do wytrzymałości.. moja z3 ostatio wypadła mi z kieszeni w kurtce na kafelki i jakoś nic się nie stało także nie mierz wszystkich modeli jakimś wadliwym egzemplarzem.

Kwestia aparatu: totalnie się z Tobą nie zgadzam. Przykładowe zdjęcie jest jakie jest bo przeszło przez 3 chmury zanim dotarło na... też zdjęcia kompresujący serwer DP.

  #20 13.02.2016 12:22

@DiamondBack: pewnie iphone lepszy ha ha ha dla ciebie mam fonik na korbkę jak wiesz o czym pisze cudaku techniczny...

Tomi915   5 #21 13.02.2016 13:56

W "dziale" BATERIA wkradł się chochlik - "dwie DOBRY".

KyRol   17 #22 13.02.2016 14:43

@xomo_pl: "Sony szykuje najlepiej dopracowaną aktualizację ze wszystkich producentów. Dla Z1 jej nie będzie:)"

A nie mówiłem? Tak ujeżdżałeś po biednym Nexusie 4, który do dzisiaj ma o wiele więcej do zaoferowania od takiej Z1 i co? Ze względu na minimalnie nowszy SoC Z1 jednak straciła wsparcie. I o ile w przypadku Nexusa 4 to mniejszy problem, o tyle z Z1 jak dostanie jakieś custom ROMy od społeczności to w najlepszym razie będzie to obraz nędzy i rozpaczy.

"Kwestia aparatu: totalnie się z Tobą nie zgadzam. Przykładowe zdjęcie jest jakie jest bo przeszło przez 3 chmury zanim dotarło na... też zdjęcia kompresujący serwer DP"

Ha ha ha ha. Komu chcesz to wpierać? Dzieciom? Od kiedy algorytm odpowiedzialny za kompresję jest winny rozmywania kadru? Prześlij te zdjęcia w oryginale w paczce zip do mnie mailem. Z chęcią wrzucę je na moje konto shell, gdzie kompresji nie ma. Kontaktuj się w pierwszej kolejności przez pw na tutejszym forum. Dekompresja odbędzie się bezpośrednio na moim koncie, także jakość będzie bezstratna. Za przykład niech służą fotki, które zrobiłem Nokią N9:


https://kyrol.mydevil.net/15070060.jpg
https://kyrol.mydevil.net/15070056.jpg
https://kyrol.mydevil.net/15070057.jpg

Poza tym recenzją nie nazwał bym czegoś, w czym zawarłeś 1 (słownie: jedno) zdjęcie zrobione recenzowanym czymś. Sprytny trik aby wymknąć się od krytyki publiki. Na szczęście na podstawie tekstu z jednym zdjęciem nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje telefonu.

Autor edytował komentarz.
Lawstorant   6 #23 13.02.2016 15:33

@dragonn: Nope, The platform now allows apps to request that the display resolution be upgraded to 4K rendering on compatible hardware. To query the current physical resolution, use the new Display.Mode APIs. If the UI is drawn at a lower logical resolution and is upscaled to a larger physical resolution, be aware that the physical resolution the getPhysicalWidth() method returns may differ from the logical resolution reported by getSize().

You can request the system to change the physical resolution in your app as it runs, by setting the preferredDisplayModeId property of your app’s window. This feature is useful if you want to switch to 4K display resolution. While in 4K display mode, the UI continues to be rendered at the original resolution (such as 1080p) and is upscaled to 4K, but SurfaceView objects may show content at the native resolution.

TL;DR
Android nawet w wersji 6.0 nie obsługuje 4K natywnie :(

xomo_pl   20 #24 13.02.2016 17:45

@KyRol: Moduł aparatu jest ten sam, co w pozostałych Z5 - zapraszam do podlinkowanej na końcu recenzji z5 5,2" gdzie dałem do wpisu więcej fotek. Z powodu awarii karty pamięci na której trzymałem przygotowane do recenzji zdjęcia w treści jest tylko 1, które mi się ostało bo nie było na karcie a w chmurze.
Na jakość aparatu w zetkach nie można narzekać, szczególnie seria Z5 została w ostatnich miesiącach wielokrotnie nagrodzona i doceniona. I słusznie.

". I o ile w przypadku Nexusa 4 to mniejszy problem, o tyle z Z1 jak dostanie jakieś custom ROMy"
haha bez większej różnicy poza tym, że Z1 jest minimalnie mniej popularna, ale ma spore grono wiernych fanów. Już teraz na Z1 jest sporo alternatywnego softu... tylko po co z niego korzystać skoro oryginalny soft jest najlepszy ze wszystkich. Kwestia aktualizacji nie zależy tylko od producenta telefonu, ale też od tego, czy twórca układu (Qualcomm) przewiduje w ogóle sterowniki do nowego systemu. I tak Z1 ma/miała wsparcie dłużej niż jej rywale. Dwa lata już dawno jej stuknęły, więc nie ma się co dziwić temu, że i aktualizacji nie będzie. Już Lollipop nie powinien się był ukazać, ale jednak się udało.

KyRol   17 #25 13.02.2016 18:58

@xomo_pl: "zapraszam do podlinkowanej na końcu recenzji z5 5,2" gdzie dałem do wpisu więcej fotek"

Nie wiem po co? Abyś się znowu dąsał na algorytm kompresji DP? Jak to Ci nie odpowiada to porozmawiaj może z ekipą redakcyjną DP w tej sprawie. Może znajdzie się jednak jakieś rozwiązanie, skoro samemu nie chcesz udostępnić fotografii bez kompresji. To nie wina portalu ani czytelników, a jedynie twoja. Jest tyle ofert hostingowych, w tym też choć kompromisowych, to nieodpłatnych, że jeśli chodzi o zdjęcia w oryginale - chcieć to móc.

"haha bez większej różnicy"

No jeśli brak wsparcia modułu GSM w Firefox OS nie robi tobie różnicy, to cóż, nie mam pytań. Build FF OS na Nexusie 4 moduł GSM jednak wspiera. Na Nexusie portów różnych systemów operacyjnych jest więcej i częściej są aktualizowane, obsługa sprzętowa - także bardziej przyjazna i pełniejsza.

Gdyby tak nie było dawno bym kupił Z1 czy Z2, no ale jest odwrotnie. Jak ktoś się potrafi zadowolić byle czym od producenta - jego sprawa. Ja do grona takich nie należę i uważam, że w tym kontekście wybór Nexusa jako telefonu do praktycznego użytku z nowymi systemami operacyjnymi czy różnymi custom ROMami Androida jest po prostu niepodważalny. Na $ony się tak samo da jak na tanim tablecie - alternatywny system może i uruchomisz ale jest to bardziej dowód na to, że się da, a nie powód do zmian pod względem codziennego użytkowania systemu w słuchawce.

"Już teraz na Z1 jest sporo alternatywnego softu..."

Nigdzie nie przeczę, że ma tylko jakość społecznościowych portów różnych systemów operacyjnych jest zwyczajnie wątpliwa. Przynajmniej do tego co jest na Nexusie.

"I tak Z1 ma/miała wsparcie dłużej niż jej rywale"

żadne dłużej, układ, który wykorzystało $ony był młodszy o ten miesiąc czy dwa i się akurat tak złożyło, że dostał aktualizację więcej. $ony nie jest cudotwórcą ani organizacją non-profit.

Teraz pozostają custom ROMy i tu Z1 staję się kupą bezużytecznego złomu w relacji z takim Nexusem 4. No chyba, że np. problemy z modułem GSM są dla Ciebie - cytuję - "bez większej różnicy".

Autor edytował komentarz.
xomo_pl   20 #26 13.02.2016 19:25

@KyRol: AD1: po to, że wrzucone tam zdjęcia nie przeleciały przez kilka chmur w drodze do wpisu. Jeśli już chcesz oceniać jakość sięgnij po oryginał lub bliski oryginałowi plik a nie taki, który przeleciał przez 3 chmury zanim trafił do recenzji. Ponadto zdjęć wykonanych całą serią Z w sieci jest od groma - ukazują one jedno: to bardzo dobre aparaty, tylko nie każdy umie robić zdjęcia;)

"Firefox OS " tylko kogo obchodzi ten uśmiercony już pseudo system?

"Na Nexusie portów różnych systemów operacyjnych jest więcej "
a czy ja gdzieś mówię, że tak nie jest? To przecież nie zmienia tego, że z1 też jest popularna i jest na nią cała masa systemów. Z pewnością też będzie dobrze działający Marshmallow - kwestia tylko czasu po prostu.

"Na $ony się tak samo da jak na tanim tablecie - alternatywny system może i uruchomisz ale jest to bardziej dowód na to, że się da, a nie powód do zmian pod względem codziennego użytkowania systemu w"
ciekawy wywód tylko, że nie mający związku z prawdą - alternatywnego oprogramowania jest sporo, jest ono w porządku. Jest tak bo Sony jako jedyne szeroko wspiera tych co chcą tworzyć inne softy na Xperie w ramach programu dla deweloperów - mają oni wiele potrzebnych elementów podanych na tacy. W zasadzie tylko Nexusy mają podobną sytuację.


"układ, który wykorzystało $ony był młodszy o ten miesiąc czy dwa i się akurat tak złożyło, że dostał aktualizację więcej."

nie - choć nie muszą to nawet jak smartfon przekroczy te 24msc "okresu wsparcia nakazanego przez Google" Sony wydaje nowy system wkładając to sporo czasu - trzeba dopasować wiele elementów. Przypomnę, że poo 24msc od premiery już nie muszą, ale jeśli tylko są elementy od zewnętrznych partnerów to nowszy system się pojawia - tak było już z1, pierwszą zetką i sporą liczbą innych modeli.

"Jak ktoś się potrafi zadowolić byle czym od producenta "
jak dla Ciebie byle czym są systemy od Sony to ja nie mam pytań chyba... przecież to najlepiej dopracowane, bazujące na Androidzie systemy. Są ładniejsze (ok, co kto lubi), ale przede wszystkim są bardziej funkcjonalne od czystego Androida nawet, nie mówiąc już o tym co dostajemy od konkurencji.

Jak ktoś lubi kupować telefon by szukać potem "doskonalszego" softu to jego sprawa, ja uważam, że skoro płacę to ma działać bez zastrzeżeń w momencie wyciągnięcia z pudełka. Każda inna sytuacja jest kuriozalna....

KyRol   17 #27 13.02.2016 19:53

@xomo_pl:

"zdjęć wykonanych całą serią Z w sieci jest od groma"

Recenzji w sieci jest też od groma. Po co więc pisałeś swoją - w dodatku - nie bójmy się tego powiedzieć - skrajnie stronniczą? Skoro do recenzji zdjęć nie potrzebujesz, to pójdź dalej i zastanów się czy w ogóle tekst był Ci potrzebny...

" tylko kogo obchodzi ten uśmiercony już pseudo system"

Tych, którzy zażyczą sobie podpiąć np. Nexusa do monitora albo TV i w przerwie na reklamę zechcą zajrzeć np. w net. Ale nie tylko. Poza tym Fierfox OS dorobił się ostatnio płytki developerskiej, więc nie wiem skąd czerpiesz informacje.

"alternatywnego oprogramowania jest sporo, jest ono w porządku"

ta, alternatywny soft, który powstaje na xperie powstaje w bólach, i jest najczęściej oparty na jakichś archaicznych wydaniach. Na Nexusach dynamika wydawania nowszych buildów jest znacznie szybsza, a wsparcie sprzętowe pełniejsze. Przykładowo na z1 wydana została jedna rewizja Firefox OS z bolączkami (nie wszystko w nim działało), natomiast na Nexusie działało wszystko i można było sobie do kompletu skompilować dowolną wersję.

Dlaczego? Najwyraźniej deweloperzy Mozilli wybrali sobie Nexusa za platformę developerską, a nie $ony. I tak jest praktycznie ze wsparciem każdego innego innego alternatywnego systemu operacyjnego czy szanujących się Custom ROMów z Androidem. Deweloperzy wybrali Nexusa, pozostaje Ci nadal zaklinać rzeczywistość - jak to zwykłeś robić.

"nie - choć nie muszą to nawet jak smartfon przekroczy te 24msc "okresu wsparcia nakazanego przez Google""

Znamy to, masz abstrakcyjne pojęcie na temat matematyki, może Pani od plastyki prowadziła u ciebie w szkole matematykę w zastępstwie, niemniej - ty swoje, wikipedia - swoje...

"ale przede wszystkim są bardziej funkcjonalne od czystego Androida"

A co jeśli ktoś ma własne pojęcie nt. usability, produktywności i ogólnych walorów użytkowych w systemie? Wtedy taką xperię trza oddać do żyda i kupić coś z czystym Androidem właśnie...

"ja uważam, że skoro płacę to ma działać bez zastrzeżeń w momencie wyciągnięcia z pudełka"

Poza tobą i kilkoma wyjątkami, nikt nie ma obiekcji do czystego systemu operacyjnego, który zawsze będzie szybszy od jakiś tam nakładek. Są wyjątki, ale $ony nie robi najlżejszych nakładek. Prędzej taką jest MIUI aniżeli obciążający potworek od $ony.

Autor edytował komentarz.
xomo_pl   20 #28 13.02.2016 20:53

@KyRol: "Skoro do recenzji zdjęć nie potrzebujesz"
ciekawy wywód teraz prezentujesz :D
Nie tyle nie potrzebuję, co z winy karty pamięci nie mam więcej zdjęć wykonanych Z5P abym mógł je dodać do recenzji. (Tak, mogłem sprawdzić czy na pewno karta pamięci jest ok przed odesłaniem sprzętu, ale niestety tego nie zrobiłem). Pisząc że X5P robi kiespkie zdjęcia mijasz się z prawdą, więc aby to wyprostować zalecam przejrzenie zdjęć z mojej recenzji Z5 lub też poszukać w Google - jest tego cała masa a szukać każdy potrafi.

"Tych, którzy zażyczą sobie podpiąć np. Nexusa do monitora albo TV "
że niby po co? przecież Android, przynajmniej od Sony ma taką funkcję od dobrych kilku wersji. Moja Z3 DS łączy się z telewizorami nawet bez kabla. Po co do tego używać takiej nie bójmy się tego określenia wydmuszki?

"ty swoje, wikipedia - swoje..."
do czego teraz uderzasz?
Rozumiem, że prawda o tym, że wsparcie trwa 2 lata jest bolesną prawdą ale w związku z tym nie zamierzam zaklinać faktów żeby zadowolić kogokolwiek. Jakby nie patrzeć 2 lata minęły we jesienią 2015. Każda aktualizacja po dwuletnim okresie wsparcia jest w zasadzie dobrą wolą producenta, która bez wsparcia producenta układu jest na nic.

"Poza tobą i kilkoma wyjątkami, nikt nie ma obiekcji do czystego systemu operacyjnego"
Oczywiście bo spore grono osób wybiera urządzenia z czystym Androidem tylko po to by go zastąpić czymś bardziej użytecznym...

Nakładka od Sony nie każdemu musi się podobać (cóż, Lollipop sam z siebie jest paskudny), ale nie da się zaprzeczyć temu, że jest szybka, działa stabilnie i wnosi wiele ważnych funkcji których w czystym systemie po prostu brakuje a Google nie zamierza nic z tym zrobić już od wielu lat.

KyRol   17 #29 13.02.2016 21:15

@xomo_pl: "zalecam przejrzenie zdjęć z mojej recenzji Z5 lub też poszukać w Google - jest tego cała masa a szukać każdy potrafi."

Kpisz czy o drogę pytasz? Skąd mają przeciętni ludzie wiedzieć, które ze zdjęć nie były upiększone dodatkowym sprzętem fotograficznym jak. np softboxami? Ktoś kto zna się na fotografii to będzie o tym wiedział. Skąd Ci ludzie mają wiedzieć, które ze zdjęć zostały podciągnięte w programach do obróbki grafiki? Najlepsze zdjęcia w recenzji to nie najbardziej udane, a naturalne bez upiększeń z defektami. I ty ich odsyłasz do Google? Pewnie będziesz zadowolony, że kogoś naciągniesz na drogą szmirę za kilka tysięcy, wszakże to nie twoja kasa.

"Po co do tego"

żebyś się pytał. Ktoś chce - to używa. Firefox OS jest jednym z najszybszych softów do smart TV - czy Ci się to widzi czy nie. Poza tym zawsze można FF OS podmienić np. Ubuntu Touch, tyle, że użytkowanie Androida czy systemu desktopowego w przerwie pomiędzy reklamami celem przeglądania sieci to przerost formy nad treścią. Nie widziałeś, nie próbowałeś i oceniasz.

"że wsparcie trwa 2 lata"

...w przypadku każdego układu są to 2 lata i $ony nie jest tu żadnym wyjątkiem. Każdy korporacyjny producent wspiera najważniejsze linie swoich modeli przez 2 lata. Niezależnie od tego czy to Samsung, czy LG czy Motorola. $ony też robi linie szajsowatych modeli, które praktycznie po wyprodukowaniu już nie mają wsparcia i co? Co cię takiego boli? chyba już głowa...

"Nakładka"

No właśnie nakładka, czyli coś, co dodatkowo narzuca się na zasoby telefonu. Tyle na temat. Nie każdemu się liczą wodotryski. Dziękuję - do widzenia.

xomo_pl   20 #30 13.02.2016 22:50

@KyRol: 1) są bazy zdjęć nimodyfikowanych niczym - choćby na XDA praktycznie każdy tel ma swój temat ze zdjęciami z aparatu wrzucanymi przez użytkowików z całego świata. Można sobie obejrzeć jeśli ktoś chce więcej niż jest w recenzjach - wtedy łatwo można się przekonać że zdjęcia są świetne...
1a) "drogą szmirę za kilka tysięcy"
masz prawo oceniać co tylko i jak chcesz. Ale nie próbuj narzucać innym tego, co nie ma pokrycia w stanie faktycznym.
2) FFOS to nic nie znaczący twór czy tego chcesz czy nie.
3) wsparcie trwa dwa lata od momentu premiery urządzenia minimum - może trwać dłużej, co Sony jako nieliczne robi
4) " Co cię takiego boli? chyba już głowa..."
ale wycieczki osobiste to zostaw dla siebie najlepiej.
5 ) Nakładka zwiększa funkcjonalność tego co wypuszcza standardowo Google.

Autor edytował komentarz.
pomarancza3000   4 #31 14.02.2016 20:58

Drogi gips, ale chętnie bym używał :D

wosmar   5 #32 15.02.2016 15:16

@t-m-z: Na załączonym przez autora zdjęciu można dostrzec również dystorsję, no chyba że sony stosuje w swoich flagowcach obiektywy typu rybie oko ;)

matowy   3 #33 16.02.2016 15:25

Z5 Premium - Świetny telefon dla wymagajacych.

t-m-z   8 #34 16.02.2016 17:41

@wosmar: Wina 3 chmur i hostingu ;)

  #35 12.09.2016 20:20

Słuchawki są w zestawie, do tego kabel USB do podłączenia myszki/klawiatury/pada (duże USB) dla jasności Anglia sieć o2